Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Приказки за Лека Нощ

Featured Replies

преди 2 минути, Johnny B написа:

Драмата е да

Защо пък драма ? За мен е приключение. Какво по-хубаво от това да се оставиш на вятъра и той да те заведе при точният /та. Съдбата си знае "задълженията". :mark:

преди 1 минута, _EDEN_ написа:

Истината не е универсална- тя е фундамент. Не се променя при никакви условия. Интерпретирането на истината е само един лек завой към лъжата.

Истината не може да бъде фундамент , по простата причина , че няма изглед на универсалност. Различните корективи внасят различна интерпретация. Така наречените условия са "социална методика " да се постигне някаква "основа на база данни" , които да фокусират епистемологията и семантиката .

Но не могат да играят ролята на фундамент , тъй като не може да се спре движението на нови теории , заменящи детайли и взаимосвързващи звена.

• Отговори 3,4k
  • Прегледи 183,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Финансов директор на форума

• кристализация като шише мастика   в хладилника  спирт и анасон туй то по кристлизацията на съзнанието  едното такова замръзнало ....

• по интуиция     да речем че си набор 80 https://sebepoznanie.com/psihologiq/samopomosht/zavisimost/

Публикувани изображения

преди 1 час, Амели написа:

Защо пък драма...Истината не може да бъде фундамент , по простата причина , че няма изглед на универсалност...

А истината е универсална. Просто ние не сме...  А аз не вярвам в съдбата...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 часа, Амели написа:

Веднага !

оооооо сирено ко правиш :D 

преди 1 час, Johnny B написа:

А аз не вярвам в съдбата...

Имало едно време една принцеса и един принц.

Като се сближили повече тя го попитала: "Принце, вярваш ли в съдбата ?"

Той казал: "Не, аз сам кова съдбата си. А ти в какво вярваш ?"

Тя казала тогава: "Аз вярвам, да. Съдбата е предопределена."

Каква обаче е истината ? Нито единият, нито другият е прав. Истината е някъде между двете. И се направлява от чувствата между двамата ;).

преди 5 минути, Julius Decimus написа:

...

Ако вярваш в съдбата, значи вярваш че нещата са извън твой контрол и не ти взимаш решенията, а просто следваш сценарий.
Аз мразя рамки и някой да ми казва какво да правя. А ако хипотетично предположим, че съдба имаше...и тя е злощастна за някои хора..например да останат сами, забравени...во веки...отново ли всеки щеше да чака отговор от съдбата да го ръководи?
Всъщност, ако има съдба, то въобще къде е тръпката от откритията? Всичко ще е някакъв цирк, фарс... Всичко се обезсмисля.

преди 8 часа, Амели написа:

Защо пък драма ? За мен е приключение. Какво по-хубаво от това да се оставиш на вятъра и той да те заведе при точният /та. Съдбата си знае "задълженията". :mark:

Истината не може да бъде фундамент , по простата причина , че няма изглед на универсалност. Различните корективи внасят различна интерпретация. Така наречените условия са "социална методика " да се постигне някаква "основа на база данни" , които да фокусират епистемологията и семантиката .

Но не могат да играят ролята на фундамент , тъй като не може да се спре движението на нови теории , заменящи детайли и взаимосвързващи звена.

Aко вятъра духне цветето и то отлети, значи се е откъснало и скоро ще увехне. И всеки вятър ще го "духва" нанякъде. Съдбата понякога взима решения вместо нас, но повечето са си наше задължение, а съдбата е само оправданието ни за грешните такива.

А истината си е фундамент. Върху нея се градят интерпретациите, методиките... та дори и лъжата.

п.п. Я! Наближава Коледа и прасетата станаха неспокойни.

преди 22 часа, Johnny B написа:

За съжаление човек предпочита опиянението на илюзията..Истината рядко кара човек да се чувства по-добре..
И от нея само може да боли...

https://www.youtube.com/watch?v=DZZJlsCBJaA

Защо така драматично за болката бе, стрелчо? Тя е и симптом, и инструмент. Ако боли, значи някъде нещо не е както трябва. И се налага човек да поработи по себе си. Да предприеме правилни действия във връзка с точно определен контекст. Ако те боли зъб, не обвиняваш зъба, че ти причинява болка, а отиваш на зъболекар. Ако се порежеш, се шиеш и превързваш, за да не ти изтече кръвта, а не обвиняваш ножа, че е остър. Ако болката е емоционална, търсиш корените на страданието и разплиташ причините за нея. Когато човек си отговори на въпроса: "защо ме боли", вече е намерил и решението/лечението. Ако болката не спира, значи все още не е стигнал до корена на страданието си и е нужна още работа. Ако не успее да превъзмогне причините за страданието, може би му предстои смърт. Просто е вече на финалната права, филмът идва към своя край.

Истината, според мен, няма функция да ни кара да се чувстваме добре или зле. А адекватно. Когато човек постигне адекватност между вътрешното си състояние и външните обстоятелства, болката отшумява. Ако не успее, деградира или умира. Това е положението. Естествен подбор - оцеляват само силните и приспособените. Животът е страдание с малки моменти на щастие, които оценяваме благодарение на техния дефицит. Това са моментите, в които си почиваме и се наслаждаваме на добре свършената работа. Преди да започне следващия цикъл от нашето развитие. 

Eden/Lucifer  сменяй ника че остаря кат тебе :giggle1:

Че шь спрът да те имат за виртуалния еднорог :giggle1:

Баси колко сте вдигнали нивото тука!:)

Направо ми изпари желанието за емоционално разгологъзване за приказка- микс от Декамерон и 1001 нощ.:D

Къде сте Вие, където съм аз...:)

:D

Приказка за адекватността

Змей Горянин се прибира поркан късно през нощта и Василиса Прекрасна, без да се замисли, ядосано му казва:

-Я ми дъхни!

В общи линии една наистина нелепа смърт.;)

таа Василиса не е била Прекрасна, а е била Блондинка
а оная Прекрасната, като погледнала пода,... "още една изпепелена любов"
тъй де,
съпругата винаги е умна
ако не е, прочети отново горния ред
:(

преди 26 минути, дръндю написа:

таа Василиса не е била Прекрасна, а е била Блондинка
а оная Прекрасната, като погледнала пода,... "още една изпепелена любов"
тъй де,
съпругата винаги е умна
ако не е, прочети отново горния ред
:(

Добре, де. Щом държиш съпругата да е винаги умната, приказката може да бъде разказана и в обратен вариант.

Триглавата Ламя се прибира поркана в къщи, а Крали Марко, без да се замисли……….:D

преди 2 часа, Xtreme_design написа:

Защо така драматично за болката бе, стрелчо? Тя е и симптом, и инструмент. Ако боли, значи някъде нещо не е както трябва.

Според мен емоционалната болка е функция на разминаването между външният свят, заобикалящ един човек и вътрешният му свят.
Несъответствието между желания и реалност. В този ред мисли не виждам как може да има лечение за болката. За разлика от физическата такава, когато е болен духът, няма точно определено решение. Още повече, че самата душевна болка кара човек да мисли още по-изкривено.
Проблемът е как да постигне човек "адекватност" между вътрешният си и външният си свят. Това са противоречия, които са в състояние да разкъсат човек. Човешките взаимоотношения далеч не са фиксирани, като взаимодействието на човек с останалия свят.
Човек не знае какво може да очаква от обществото и как то ще го приеме. Самото общество може да причинява болка дори с неразбирането си. В този ред мисли какво се оказва, че трябва да е решението? Конформизъм? Или да забравиш? Преструвка? Но нали точно тя е причина за болка? Причинява болка фактът, че обществото очаква индивиди, подобни на него самото.Очаква да си направиш душевна лоботомия, за да не се различаваш от останалите...

преди 2 минути, Johnny B написа:

Според мен емоционалната болка е функция на разминаването между външният свят, заобикалящ един човек и вътрешният му свят.
Несъответствието между желания и реалност. В този ред мисли не виждам как може да има лечение за болката. За разлика от физическата такава, когато е болен духът, няма точно определено решение. Още повече, че самата душевна болка кара човек да мисли още по-изкривено.
Проблемът е как да постигне човек "адекватност" между вътрешният си и външният си свят. Това са противоречия, които са в състояние да разкъсат човек. Човешките взаимоотношения далеч не са фиксирани, като взаимодействието на човек с останалия свят.
Човек не знае какво може да очаква от обществото и как то ще го приеме. Самото общество може да причинява болка дори с неразбирането си. В този ред мисли какво се оказва, че трябва да е решението? Конформизъм? Или да забравиш? Преструвка? Но нали точно тя е причина за болка?

Когато осъзнаваш, че болката е симптом и знаеш функциите й, половината работа е свършена, защото все още държиш управлението на вътрешния си свят в свои ръце. По съвсем друг начин изглеждат нещата, когато изтървеш юздите. Но това не означава, че си завинаги обречен да се луташ. Винаги можеш да постъпиш и по друг начин. Да поддържаш в ума си идеята, че винаги е възможно и друго решение, друга мисъл, интерпретация е своеобразен начин да търсиш адекватност и да не правиш от мухата слон. Или от слона - муха. 

Не е нужно човек да се опитва да забрави, това не е решение. Нито да се преструва - по този начин само избутва боклука под килима, но той си стои там нищо, че никой друг не го вижда. Нужна е смелост да се изправиш сам срещу себе си. Понякога дори да си признаеш доста нелицеприятни неща за самия себе си - слабости, страхове, комплекси. Но ако не ги видиш, няма и как да работиш над тях. Винаги можеш да избягаш от тази нелицеприятна среща, но това само задълбочава страданието, в него няма разумност, нито конструктивност. А човек е и същество разумно. 

В примера с обществото, на разумният човек му е пределно ясно, че е невъзможно да угоди на всички. Че онова, което е "добро" за един е "зло" за друг. Какво правим при това положение? Превръщаме се в безсилни жертви, които непрекъснато страдат от ударите на този или онзи, или развиваме емоционална интелигентност за "справяне" в подобни ситуации, без да се налага да губим от индивидуалността си. И да, в зависимост от контекста, може да се наложи да употребиш и конформизъм и това да се окаже удачно решение. Но това не значи, че във всички ситуации следва да подхождаш по този начин. Това е да си адекватен. И в колкото повече неприятни и болезнени за теб ситуации си поставен, толкова по-добре. Защото животът сам ти налага или да се справиш с тях, или да се пречупиш и да се превърнеш в роб/жертва на ситуацията - т.е. да изгубиш управлението на собствения си живот. А с това и отговорността си.

Преди, когато работех за един мултинешънъл, всички начинаещи служители съвсем логично допускаха грешки, защото им липсваше опит. Имаше случаи, когато хората толкова се притесняваха и срамуваха от грешките си, че дори и на мен ми ставаше мъчно за тях. На всички новобранци през първите месеци им повтарях едно и също - не е проблем, че си допуснал грешка. Проблем би било, ако си я допуснал и не ми кажеш. Ако знам за какво става дума, винаги мога да ти помогна да оправим нещата. Най-нормалното нещо на света е човек да сгреши, когато му липсва нужния опит. Но не е нормално да се опитва да я замаже или да изкара някой друг виновен за това.

срамът е от интелигентност

допускане на грешки не съответстващи на интелектуалното ниво

нормално е да се срамуват поне ако имат малко акъл

преди 56 минути, Xtreme_design написа:

...

Разумно същество ли е всъщност човек? На мен ми се види, че е доста неразумно, въпреки всичките си претенции за разумност.
Невъзможно е да угодиш на всички, но колкото по-уникален си, толкова по-малка възможност имаш да намериш своя среда.
Цветето не беше случайно. Почвата, в която расте цветето бе метафора. Метафора за средата, в която живее човек.
Докато на цветето му трябва Слънце, то не е единствено условие самото цвете да живее. То се нуждае от подкрепата на своята почва.
Всъщност до колко е възможно едно семенце да намери такава почва, че да разцъфти в красиво цвете?
Бидейки едно уникално цвете, човек е обречен много трудно да намери почва, в която да расте щастливо.
Именно в това се състои болката на едно цвете. Гледайки хората, които макар и еднакви, могат да живеят щастливо в простотата на нещата. Бленувайки, мечтаейки, страдайки. Именно там започват противоречията, които разяждат душата. "Къде е грешката - в света или в цветето за собственото му нещастие?" Какъвто и да е отговорът на този въпрос, цветето може само да стои и да гледа как слънчевите лъчи могат да обливат другите цветя, а то стои в мрака. Единственото условие за това е уникалност. И това, докато не намери своето място. Обаче...както казахме..колкото е по-уникално едно цвете, толкова по-трудно е да намери условия, в които да вирее щастливо.
И стигаме до Параграф 22

преди 2 часа, Johnny B написа:

колкото е по-уникално едно цвете, толкова по-трудно е да намери условия, в които да вирее щастливо.

Проблемът е в това, че хората отказват да разберат, че няма как да са щастливи без да са и нещастни. Човекът има нужда от нещастие така, както и от щастие. Чрез тях той придава смисъл и цвят на живота си. Нещастието е вектор с посока и сила. После следва затишие - щастие, а след това нов вектор.

Без нещастието животът се превръща в съществуване. Господ отдавна затвори Рая поради непригодност. Оказа се неудачна симулация. :ph34r:

преди 2 часа, Xtreme_design написа:

Човекът има нужда от нещастие така,

Аз нямам нужда. Мога да съм ухилен до уши и толкова... :biggrin:
Сега сериозно... Разбирам какво намекваш. Без нещастието няма как да се определи щастие. А щастието на един не е задължително щастие за друг. Всичко е субективно и от категории, които се създават от ума. Също както и понятието щастие не е универсално като смисъл за всички хора. Обаче на някой едва ли му липсват миговете нещастие...

• Автор
на 11.12.2017 г. в 21:29, аm-аm написа:

Имало едно време едно село със селинджъри. Те били прости, но за разлика от съвременните форумчани, били и трудолюбиви.

Край селото имало стар замък, в чиито руини живеел един змей. Този змей живеел аскетично, защото хората го бодяли с вилите си, замеряли го с камъни и му викали като на магаре, което е запало ластар от жива лоза.

Между селото и замъка имало река. В нея момите перяли дрехи, китеници и един друг. Само една заможна девойка, снажна, висока като тополка, с очи, в чието тъмно се потъва като в кладенец и коси, които вятъра обичаше да разпилява по бялата ѝ кожа, ходела из топлите води на лятната жега нагоре и нагоре, та чак до замъка. Никой не я търсел за работа, защото била сляпа. В шума на дъбовата гора двамата разговаряли все по-често, докато не се влюбили. Един ден красавицата Малина му казала:

- Ех, само да можех да те зърна, на мига щях да ти пристана.

Змея потънал в мечти. Не щеш ли скоро мечтата и на двамата се сбъднала. Само дето мечтите им били различни. Намерил се донор за очи и красавицата с очи, в които може да се удавиш, прогледнала. Изкачила тя познатата река и достигнала до пеещата шума на дъбовата горичка. Там тя съзряла един сляп змей. Изплашила се от вида му и побегнала.

- Успях да ти дам очи, които могат да обичат, но пак си остана проста. - казал на себе си змея и запалил с дъха си гората.

Ако някой иска да разбере какво станало със змея, да ми даде 20 лв. Ако иска да разбере какво е станало с тъпата патка, значи е прост колкото нея.

Не знам , ама дай адреса на змея .. :clown:

.............................

Тази нощ нямам време за приказки , само една песен и се качвам на Луната ...:weather2:

преди 15 часа, _Слънце_ написа:

Aко вятъра духне цветето и то отлети, значи се е откъснало и скоро ще увехне. И всеки вятър ще го "духва" нанякъде. Съдбата понякога взима решения вместо нас, но повечето са си наше задължение, а съдбата е само оправданието ни за грешните такива.

А истината си е фундамент. Върху нея се градят интерпретациите, методиките... та дори и лъжата.

п.п. Я! Наближава Коледа и прасетата станаха неспокойни.

:D Мани тея хуморески , ела да ти разкажа една вълшебна Приказка ! 

преди 3 минути, _sirena_ написа:

Не знам , ама дай адреса на змея .. :clown:

Привет Мим :)
Още ли ги разтърсваш из основи?

Ида,ида...

преди 5 минути, _Слънце_ написа:

Ида,ида...

Къде си мислиш, че ще стигнеш?

една читава приказка не можете  да разкажете 

на един пернишки змей му минавал  денят както обикновено в   скука

и изведнъж видял глупави хора да правят отливки  от стъпка  на змей и да я продават по между си и всеки увеличавал цената

и  змеят се пляснал по челото колко са тъпи хората и ги изпепелил всички

и змеят заживял щастливо времнно  докато не   се намерили още хора да правят отливки от змееви стъпки.

преди 3 часа, _Слънце_ написа:

Ида,ида...

Похарата само, да не те мислиме.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.