Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Йога - учение за тялото и душата

Featured Replies

Част от думите ти се потвърждават в Знаците на Агни Йога

Да разгледаме в какво се състои разликата и сходството между Агни Йога и другите Йоги. Тя има много сходства с Карма Йога, когато се действа със земни елементи, но когато Агни Йога започне да овладява пътищата към осъзнаване на далечните светове, то разликата става очевидна. Раджа Йога, Жнана Йога, Бхакти Йога — всички те стоят настрана от действителността и затова не могат да влязат в еволюцията на бъдещето. Агни йогът трябва да владее Жнана и Бхакти Йога, а развитието на силите на Духа го прави Раджа йог. Колко е красива възможността да отговорим на задачите на бъдещата еволюция, без да отхвърляме завоеванията на духа в миналото! Можем да не се кичим с новото, защото само съчетанието на елементите обновява възможностите.

Това което обясняваш е как Овен става Скорпион. Или Огъня Агни ставал Раджа. Раджа е Скорпионът, като "агни в майа"(огън в илюзия) :P

Огънят е добър слуга, но лош Господар(раджа). cool.gif

Само Бхакти-йога на Кришна те освобождава от илюзията на майа. :slap1:

• Отговори 73
  • Прегледи 20,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Позволи на себе си да осъзнаеш това, което си ти, което е в теб и пред теб. Чувствай потока на времето от един миг към друг. Позволи на нещата да се случват без да ги отричаш или осъждаш, без да с

• Какво е Йога? "Йога" на първо място е "свързаност" с Божественото, а на второ е самият път към тази свързаност - "обуздаване", "впрягане в ярем", "самоконтрол"... Днес на Йога се гледа преди

• А аз не мога да благодаря, че не се ползва търсачката на форума, преди пускането на нови теми. https://www.kaldata.com/forums/topic/26666-йога-учение-за-тялото-и-душата/?page=1

Публикувани изображения

Само Бхакти-йога на Кришна те освобождава от илюзията на майа. :P

Подобен тип мислене ми е страшно познато - даващо свобода и отвъд всякакви предразсъдъци и ограничения.

Подобен тип мислене ми е страшно познато - даващо свобода и отвъд всякакви предразсъдъци и ограничения.

"Ограничения" от какво бе?

Знаеш ли, твоето упорство в невежеството ти, ми напомня един стар соц. виц: Пушачът при първото съприкосновения с чистия планински въздух му се иска да запали цигара. :rolleyes:

За разликата от абрахамските религии на невежество, заповеди и диктати и пакостливи духове, Кришна казва, че е БОГ, но не те насилва да ходиш при Него, нито те кара да се страхуваш от Него. :P

А твоето фалшиво его до къде ще те отведе?... ;)...материята е твоя, айде -рипай си на воля.... cool.gif

От твоята личност лъха фалшиво его. Незапознат с това, което критикувам се хващаш за външната форма, което говори за повърхностност в светоусещането ти. А когато си повърхнистен с разбираният си, държиш на "собствено светоусещане", то това не нищо друго освен светоусещането на фалшивото ти его. "аз съм". Девизът на Овенът и фалшивото его.

Кришна ЕДИНСТВЕНН говори, че душата е индивидуална, но не Му пречи да каже, че егото е също индивидуална представа за фалшивия индивида.

Твоето разбиране за Бог ми е познато. Нарича се СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ФАНТАЗИЯ. ;)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Не казвате дали сте чували, виждали или усетили вредните ефекти от йога. Чували ли сте за това, че хора полудяват от прекомерно или грешно практикуване на йога? От практикуването на кои видове йога може да се полудее? Предполагам, че е от практики, които увеличават енергията, а тялото не е способно да понесе това. Разкажете какво знаета - по конкретно по въпроса.

Не казвате дали сте чували, виждали или усетили вредните ефекти от йога. Чували ли сте за това, че хора полудяват от прекомерно или грешно практикуване на йога? От практикуването на кои видове йога може да се полудее? Предполагам, че е от практики, които увеличават енергията, а тялото не е способно да понесе това. Разкажете какво знаета - по конкретно по въпроса.

Чел съм,че йога (и по-конкретно хатха йога) трябва да се практикува под надзора на специалист,иначе при неправилно изпълняване на упражненията рискуваш да си навлечеш някое увреждане. Това е по чисто физическата страна на въпроса. За другото не знам...

За физическата страна на въпроса знам - при това и от моя личен опит. Веднъж така се усуках, че после известно време ме болеше корема. Причината беше в моето нетърпение да постигна по-бързи резултати. Не изпълнявах упражнението според указанията бавно и постепенно.

Поради същата причина преди имах проблеми и след като правих гимнастика. Пак исках бързи резултати и се пресилих с гимнастииката за огъвкавяване - но не беше част от йога. После няколко дни куцах с единия крак.

Иначе ви питам не за физическата част на въпроса, а знаете какво.

За физическата страна на въпроса знам - при това и от моя личен опит. Веднъж така се усуках, че после известно време ме болеше корема. Причината беше в моето нетърпение да постигна по-бързи резултати. Не изпълнявах упражнението според указанията бавно и постепенно.

Поради същата причина преди имах проблеми и след като правих гимнастика. Пак исках бързи резултати и се пресилих с гимнастииката за огъвкавяване - но не беше част от йога. После няколко дни куцах с единия крак.

Йога(букв. "Свързване") си има своя Духовен аспект, това е доказано, но също така е казано, че хатха-йога има малък духовен ефект, а още повече кали-йуга не позволява реализиацията и.

за кали-йуга е Бхакти-йога! :lol6:

Съветът ми е следния: ти си практикувай йога (естествено,при квалифициран учител),като недей да мислиш за всякакви духовни глупости и т.н. Всичко по реда си...

Това, че питам за духовни неща не означава, че утре или някога ще ги практикувам. Аз просто искам да знам. А, това дали ще го практикувам - ще разбера в бъдеще, когато почувствам желание и готовност.

Сега нека да обсъдим какво знаете за духовинте постижения и вреди от йога. Досега никой не е казал нищо по въпроса.

Това, че питам за духовни неща не означава, че утре или някога ще ги практикувам. Аз просто искам да знам. А, това дали ще го практикувам - ще разбера в бъдеще, когато почувствам желание и готовност.

Сега нека да обсъдим какво знаете за духовинте постижения и вреди от йога. Досега никой не е казал нищо по въпроса.

Той е Рак. :mark: Водните, априори. са пестеливи в думите... ;)

Духовно постижение е развиването на състрадателност, милосърдие, справедливост, честност, сила на волята, мъдрост, знание, способност за различаване, будност, яснота и широта на съзнанието и др. подобни непреходни нещица. Една част са свързани с ума (джняна), друга със сърцето (бхакти), трети не са застъпени достатъчно в нито една от двете. Ако йога системата която практикуваш помага за развитието на което и да е от споменатите качества, а и на други които не съм изброил но мислиш, че могат да се определят като духовни, тогава тя е намясто. Ако влиза в противоречие с някое от изброените качества, тогава може би е добре да се позамислиш относно практикуването и. Всъщност няма никакво значение по какъв начин ще развиеш духовността си.

Напълно се съгласявам с теб. Все пак не получих отговор на въпроса дали сте чували за хора, които са полудявали или са си навреждали по друг начин в резултат на погрешно практикуване на йога. Знам например, че задвижването на Кундалини - тук говорим вече не точно за физическите аспекти на йога, може да е много опасно. Някой от вас да е имал опит със задвижването на Кундалини или да е чувал за хора, които са го практикували? Какво се случва след това? Не си мислете, че питам, защото искам да се занимавам с това. Питам, защото ми е много интересно и любопитно.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Изкуственото задвижване на кундалини винаги е с тежки последствия за практикуващия. Представи си телата на човек едно над друго - физическо, етерно, емоционално, ментално и душата над тях. Енергиите които протичат през каналите на гръбначния стълб на физическо ниво са отражение на енергиите които протичат между душата през останалите тела до човека на физически план. Ида и Пингала съответстват на двете нишки на сутратма(на съзнанието и на живота) чрез които душата оживотворява човешките тела. Сутратма е връзката между душата и човека на физически план. Ако нишката на живота се прекъсне, човек умира. Ако се прекъсне нишката на съзнанието - полудява. Сушумна - централния канал на гръбначния стълб е отражение на антахкарана - Това е нишката която човек изгражда между съзнанието си на физически план, през останалите тела (емоционално и умствено) до душата. По този начин човешкото съзнание се издига до нивото на душата и става едно с нея. Издигането на кундалини е отражение на физически план на този процес. Мисля, излишно е да споменавам, че изкуственото издигане на кундалини няма до доведе до издигане на съзнанието на човека до нивото на душата, защото антахкарана, връзката между тях не е изградена. Енергиите, които се събуждат в резултат от издигането на кундалини могат да се контролират само от нивото на душата.

КАЛИ-юга НЕ е предназначен за освобождаване на Кундалини-шакти! :P

Това не съм го казал аз. ;) Преблемът ти е, че, май, не приемаш Висш ДУХОВЕН Авторитет?.. ;)

Изкуственото задвижване на кундалини винаги е с тежки последствия за практикуващия. Представи си телата на човек едно над друго - физическо, етерно, емоционално, ментално и душата над тях. Енергиите които протичат през каналите на гръбначния стълб на физическо ниво са отражение на енергиите които протичат между душата през останалите тела до човека на физически план. Ида и Пингала съответстват на двете нишки на сутратма(на съзнанието и на живота) чрез които душата оживотворява човешките тела. Сутратма е връзката между душата и човека на физически план. Ако нишката на живота се прекъсне, човек умира. Ако се прекъсне нишката на съзнанието - полудява. Сушумна - централния канал на гръбначния стълб е отражение на антахкарана - Това е нишката която човек изгражда между съзнанието си на физически план, през останалите тела (емоционално и умствено) до душата. По този начин човешкото съзнание се издига до нивото на душата и става едно с нея. Издигането на кундалини е отражение на физически план на този процес. Мисля, излишно е да споменавам, че изкуственото издигане на кундалини няма до доведе до издигане на съзнанието на човека до нивото на душата, защото антахкарана, връзката между тях не е изградена. Енергиите, които се събуждат в резултат от издигането на кундалини могат да се контролират само от нивото на душата.

Търси Пътя.

Търси Пътя чрез отдръпване в себе си.

Търси Пътя чрез смело устремяване навън.

Търси го не само в една посока. И наистина, за всеки човек има една посока, която изглежда най-подходяща. Обаче Пътят не се намира само чрез благоговейна преданост, нито само чрез религиозно съзерцаване, нито чрез усилено стремление напред, нито чрез научно изследване на живота. Всяко от тях поотделно може да те издигне само върху едно стъпало, но всички стъпала са необходими, за да се изкачиш по стълбата. Човешките пороци, превъзмогнати един след друг, стават преминати стъпала от тази стълба. И човешките добродетели също така са необходими стъпала за нашето възлизане и съвсем не са за пренебрегване. И въпреки това, чакар и да създават една светла атмосфера и щастливо бъдеще, тези добродетели са безполезни, щом са отделени помежду си: цялата човешка природа трябва да се използва мъдро от онзи, който иска да стъпи в Пътя.

Светлина върху Пътя - М.К.

Струва ми се, че искаш да се наслаждаваш на лутането си. Ницше имаше една мисъл от : "Не дърпайте камънте по пътя на инатите. Целта им е именно да се препънат и бъдат герои!" :)

"Пътъят" колко аватари(Кришна, Буда, Христос, Чайтаня) да ти показват в кали-юга? ohmy.gif Или ти не се доверяваш на аватарите, а на еманациите(майа), щото имали по "интересни и омайни пътища"?...

Търси Пътя.

Търси го не само в една посока. И наистина, за всеки човек има една посока, която изглежда най-подходяща. Обаче Пътят не се намира само чрез благоговейна преданост, нито само чрез религиозно съзерцаване, нито чрез усилено стремление напред, нито чрез научно изследване на живота. Всяко от тях поотделно може да те издигне само върху едно стъпало, но всички стъпала са необходими, за да се изкачиш по стълбата. Човешките пороци, превъзмогнати един след друг, стават преминати стъпала от тази стълба. И човешките добродетели също така са необходими стъпала за нашето възлизане и съвсем не са за пренебрегване. И въпреки това, чакар и да създават една светла атмосфера и щастливо бъдеще, тези добродетели са безполезни, щом са отделени помежду си: цялата човешка природа трябва да се използва мъдро от онзи, който иска да стъпи в Пътя.

Търси Пътя.

С учението на кой точно аватар влиза в противоречие цитирания текст?

Освен че питаш, ми се струва, че и знаеш отговора. Да не би да не ти харесва всъщност?

Не се притеснявай. И на мен не ми харесваше. Но това не значи, че не е верен. Изборът ти е дали да продължиш да се правиш, че не ти харесва, или да започнеш да го харесваш.

На физическо ниво нещата са по- явни и осезаеми. На другите нива резултатите са съвсем същите, но не се усещат веднага.

Каквото и да ти кажа, явно си тип "карма йога".То ест ще повярваш най- вече на собственото си преживяване и действие. Пожелавам ти да получиш в по- голяма степен помъдряващи и в по- малка степен болезнени доказателства! :)

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Благодаря за пожеланието. Иначе, не знам нищо за последствията от задвижването на кундалини или просто от прекаляването с йога. Не искам да се повтарям, но ме интересуваше дали знаете за хора, които са полудявали вследствие от неправилното практикуване на йога.

Явно не знаете.

Добре, де, знам! Но какво ти говорят тези думи? Много ли искаш да увеличиш броя на тези хора?

Добре, де, знам! Но какво ти говорят тези думи? Много ли искаш да увеличиш броя на тези хора?
:rolleyes:

tuksum...ако продължиш сам/а това е отговора на ?

Намери си група по ЙОГА и заедно - се усъвършенствай,а докъде ще стигнеш "божа работа".

Възможно е да не попаднеш на вярната група и/или Учител/от първия път/,но търси...твоето място/вид ЙОГА/.

...и сам ще намериш отговора на своите въпроси. :sobbing:

Някой от вас някога ?

"тренирал йога" доста шампионски звучи! :P:):angry:

"тренирал йога" доста шампионски звучи! :P:ph34r::magnifier:

Ти като нямаш какво да кажеш, що въобще отговаряш? Целта ти е да отговаряш на всеки пост, ако ще и да отговаряш пълни глупости, които нямат нищо общо с темата. :P

Я ходи да приказваш в Празни приказки и забава. Темата за мистичните преживявания е преместена там. Официално те каня там, за да я обсъдиш. Всички много ще се зарадват на твоето отиване в раздел Празни приказки и забава.

Редактирано от tuksum (преглед на промените)

Ти като нямаш какво да кажеш, що въобще отговаряш? Целта ти е да отговаряш на всеки пост, ако ще и да отговаряш пълни глупости, които нямат нищо общо с темата. :P

Я ходи да приказваш в Празни приказки и забава. Темата за мистичните преживявания е преместена там. Официално те каня там, за да я обсъдиш. Всички много ще се зарадват на твоето отиване в раздел Празни приказки и забава.

Ти ли си всички?У.Ра никога не приказва празни приказки,макар че първото впечатление е такова.А ти не се пали толкова и аз минах през йогистката школа навремето и мисля че беше ми доста полезно.Йогата няма какво да я обсъждаш,просто я практикувай. cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.