Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако „Москвичът“ беше оцелял, днес щеше да сложи в малкия си джоб половината западни коли

Featured Replies

2110846243.jpg

Преди четвърт век масово се отказахме от Лади и Москвичи, дори с цената на това да минем на 10-15 годишни стари западни коли. И днес какво стана – всички западни коли са Лади и Москвичи.

Коментарът бе на около 50 годишен автомонтьор, на който цялата му кариера е минала в този преход от руско към западно.
Москвичи и Лади доста се повреждаха. Хората возеха с пълен комплект инструменти в багажника. Да си механик стана втора професия на всеки български мъж. Това особено важеше за Москвичите.
Като минахме на западните коли, това се попромени. Те не се повреждаха толкова много, реално много народ изобщо изхвърли инструментите.

Сега обаче старите времена се връщат. Дори чисто нови западни коли се трошат като Москвичи. Коли на 70 хиляди километра ходят на основен ремонт. Сменяме бутала, ремонтираме скоростни кутии. А на 30 хиляди да ти протече гарнитура, вече е съвсем нормално, обясни монтьорът.
Въвеждането на жизнен цикъл на продуктите, и неговото постоянно скъсяване, превърна всички коли в Москвичи. Чудо невиждано.

Случващото се е добре за нас – монтьорите, но не ми изглежда особено разумно. Освен това, хората пак ще вземат да се научат да ремонтират, и тогава ще ни изядат хляба.
Дори най-елитни марки като Мерцедес и БМВ вече се трошат след 2-3 години. Няма нито „немско“ нито „японско“ качество.
Ако Москвичите бяха оцелели, днес те щяха да са по-качествени от поне половината нови западни автомобили, обясни човекът.

Че той москвича е оцелял. В Плевен масово започнаха да се връщат към тях. Преди няколко години да видиш лада беше нещо странно. Сега отново има лади, жигули, москвичи, трабантчета, варбурзи. Да, груби са, дараци са, курници са, въобще може да ги наречеш както си искаш НО са: сигурни, нямат грам електроника, няма какво да им се счупи. А новите прехвалени и луксозни коли само да пръднеш и светват половината датчици. А като ги закараш в сервиза майстора започва да говори за суми от 1500 нагоре.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

Новите са трошляци и това го правят умишлено!!! За пари!!!

току-що, Джугашвили написа:

Не, не са трошляци. Правят ги за да си изкарат гаранцията след което ги пресоват и пускат новите. Това на запад е прието за нормално и западняка взема следващия модел. Проблема е , че ние ходим и вземаме от моргите такива автомобили и от тук започва проблема. Само, че българина е гъзар, той няма да си признае, че се самоубива, нали трябва да е в крак с модата и да кара нещо по-нова година. Колкото до тези, които си вземат чисто нови автомобили те също имат проблеми. Нашите пътища не са направени за тях. 

Ладата и Москвица, са груби, но са направени точно за тези пътица. А и ремонта и е много евтин. Който не робува на марките и на позьорството знае, че му трябва автомобил да го закара от точка А до точка Б. 

Да ве, да. То по тая логика да минем на
60978843.jpg

Яба, даба, дууу

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

Не, не са трошляци. Правят ги за да си изкарат гаранцията след което ги пресоват и пускат новите. Това на запад е прието за нормално и западняка взема следващия модел. Проблема е , че ние ходим и вземаме от моргите такива автомобили и от тук започва проблема. Само, че българина е гъзар, той няма да си признае, че се самоубива, нали трябва да е в крак с модата и да кара нещо по-нова година. Колкото до тези, които си вземат чисто нови автомобили те също имат проблеми. Нашите пътища не са направени за тях. 

Ладата и Москвица, са груби, но са направени точно за тези пътица. А и ремонта и е много евтин. Който не робува на марките и на позьорството знае, че му трябва автомобил да го закара от точка А до точка Б. 

Точно!!! Само че за западняка, който взима на месец 1500 евро и нагоре, никакъв не е проблемът да плаща 200-300 евро лизинг за автомобила си, докато при нас не е така!!! Стандартът ни е безбожно нисък!!!

току-що, Джугашвили написа:

Точно!!! Само че за западняка, който взима на месец 1500 евро и нагоре, никакъв не е проблемът да плаща 200-300 евро лизинг за автомобила си, докато при нас не е така!!! Стандартът ни е безбожно нисък!!!

БРАВО!! ДА видя един дето мисли! А иди го обясни на останалите!! И искам да отбележа, че не намествам въобще политиката или нещо от този сорт.

• Автор
преди 8 минути, Емил Костов написа:

БРАВО!! ДА видя един дето мисли! А иди го обясни на останалите!! И искам да отбележа, че не намествам въобще политиката или нещо от този сорт.

То тук не става въпрос за политика, а за реалност!!! Нали се сещаш, че и при нас минималната заплата да е 1200 евро и при нас ще има силен пазар на новите автомобили и авто паркът ще се обнови от самосебе си, и старите ще изчезнат от самосебе си!!! Нали ги гледам...аз живея и работя в Германия!!! Да не ти казвам, че има лизинг на нови автомобили за по 100-120 евро на месец!!! На фона на заплатите това са нищо пари!!!

преди 16 минути, Джугашвили написа:

То тук не става въпрос за политика, а за реалност!!! Нали се сещаш, че и при нас минималната заплата да е 1200 евро и при нас ще има силен пазар на новите автомобили и авто паркът ще се обнови от самосебе си, и старите ще изчезнат от самосебе си!!! Нали ги гледам...аз живея и работя в Германия!!! Да не ти казвам, че има лизинг на нови автомобили за по 100-120 евро на месец!!! На фона на заплатите това са нищо пари!!!

Знам! И даже знам как да стане, но не трябва да участват българи! Казва се план Маршал!

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Много поздрави от "Жужа" 1200s.

:)

Това си е Лада.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Но е руска кола по италиански. :)

Аз имах предвид че Лада 1200S и Жигули са две различни коли макар и много да си приличат.
Отделно имат много повече разлики от колкото прилики с Фиат 124 на който са патент.

Ако не ги бяха саботирали вътрешно, наистина щеше да е така : https://www.carthrottle.com/post/lrvdvee/

Иначе, не нямат нищо общо с бмв(това го казвам като фен на всичко от преди е36). 

А Ладите също нямат много общо с Фиат. Общо взето само външния вид е подобен и дотам. 

преди 3 часа, Джугашвили написа:

Това ми го казваше един познат, който се занимаваше с ремонт на електроуреди преди десетина години. Още тогава се впечатляваше от старите изделия от преди 1990 г. С колите щом и БМВ и Мерцедес стигнаха дотам, спукана им е работата на западняците. А и като добавим тия нечовешки данъци на старите коли, които искат да налагат мутрите от ГЕРБ, то май народът ще се навдигне против тях и ще си поиска обратно старите автомобили :) Едно време сякаш не коли са правили, а танкове.

преди 4 часа, BMW Маниак написа:

Да ве, да. То по тая логика да минем на
60978843.jpg

Яба, даба, дууу

Минавам без да ми мигнат очите. Аз ще съм сигурен в трошката, а вие си карайте модерните боклуци.

преди 4 часа, Джугашвили написа:

Ако Москвичите бяха оцелели, днес те щяха да са по-качествени

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Правят ги за да си изкарат гаранцията

Защо второто да не важи за първото? Нима москвичът се прави в страна, в която няма пазарна икономика? Нима го правят добри джуджета от добри подбуди, на които дядо Мраз даже не им плаща?

преди 7 часа, аm-аm написа:

Защо второто да не важи за първото? Нима москвичът се прави в страна, в която няма пазарна икономика? Нима го правят добри джуджета от добри подбуди, на които дядо Мраз даже не им плаща?

Сегашно време не е подходящо, като се има впредвид че АЗЛК спира производството на автомобили 2001, скоро след това и на части - 2002, 2010 е ликвидиран и на мястото на завода е построен Технополис Москва. 

преди 1 час, Ivelin _ написа:

2010 е ликвидиран и на мястото на завода е построен Технополис Москва

В "свободния" свят е така - не се гради, а се ликвидира и после идват разни западни корпорации да си слагат веригите и халетата за без пари. А ние пък ходим там да им работим, за да можем да си купим нещо от същите тези вериги. Но в Русия май е по-различно, защото това било държавно. Нашата държава в последно време инвестира само в разпродажба и раздаване на останалите активи, а също и в (калпави) главни пътища. По някой по-стар път се надявайте GPS да не ви прекара, че може и да не излезете от там скоро.

преди 9 часа, Емил Костов написа:

Минавам без да ми мигнат очите. Аз ще съм сигурен в трошката, а вие си карайте модерните боклуци.

А защо не помислите и за велосипед по пример на китайците? Ето например в София хората ще се избият да карат по велоалеите и да вдишват от чистия софийски въздух. В Плевен също имаше едни паметни велоалеи. А и с колело по-евтино излиза.

преди 3 часа, Lumberman написа:

в София хората ще се избият да карат по велоалеите и да вдишват от чистия софийски въздух

Това ирония ли беше. София има най-мръсният въздух сред столиците на ЕС.

преди 1 час, аm-аm написа:

София е мръсна от към политически и битов боклук,но въздуха е перфектен!ние отдавна нямаме нищо,което да ни замърсява въздуха!

преди 2 часа, аm-аm написа:

A, така ли? Ами като не ви понася, сложете си химическа маска - и добре ще ви стои, и ще ви опази от вредните емисии. Да не ви предложи човек алтернатива 'начи! Мръсен бил въздухът!! Ами така е като са малко и хората, и возилата, а за екодвигателите какво да говорим!?

Навремето като дете като се бяхме върнали в София, бях развил хронична кашлица заради мръсния въздух и щяха сливиците да ми махат - страхотия беше. Накрая се разминах с операция, но се бях научил да не си поемам дълбоко въздух, за да не се давя/закашлям. И после други ми ти проблеми. Така че имаше ирония, но и тези велоалеи от ЕС от какъв зор ни натискат да ги правим? Не е нормално половината българи да са наблъскани в София, а хиляди населени места да пустеят.

преди 1 час, glen написа:

София е мръсна от към политически и битов боклук,но въздуха е перфектен!ние отдавна нямаме нищо,което да ни замърсява въздуха!

Да, като се има предвид, че индустрията със свещ да я дириш, нещата все по-добре и по-добре май стават :) Ако имаше и комини да димят ежедневно, щеше да е ужас. Един от плюсовете на пост-индустриалната епоха в България.

преди 1 час, Lumberman написа:

Ами като не ви понася, сложете си химическа маска - и добре ще ви стои, и ще ви опази от вредните емисии.

София е градът с най-мръсен въздух в ЕС

И това не е от тази година. Предполагам е откак влязохме в ЕС и оцапахме статистиката. Ако не ти понася прави се на луд. Аз не живея в най-мръсната столица на ЕС, консумирай с удоволствие и мярка химическата си маска.

преди 21 часа, Емил Костов написа:

Че той москвича е оцелял. В Плевен масово започнаха да се връщат към тях. Преди няколко години да видиш лада беше нещо странно. Сега отново има лади, жигули, москвичи, трабантчета, варбурзи. Да, груби са, дараци са, курници са, въобще може да ги наречеш както си искаш НО са: сигурни, нямат грам електроника, няма какво да им се счупи. А новите прехвалени и луксозни коли само да пръднеш и светват половината датчици. А като ги закараш в сервиза майстора започва да говори за суми от 1500 нагоре.

То затуй Симтека си кара стария Пасат и не иска да си купува нова кола:) Ма мога да го успокоя – ако се изкиха с 15 хилки – може да си купи чисто нова Жигулка.

преди 50 минути, аm-аm написа:

София е градът с най-мръсен въздух в ЕС

И това не е от тази година. Предполагам е откак влязохме в ЕС и оцапахме статистиката. Ако не ти понася прави се на луд. Аз не живея в най-мръсната столица на ЕС, консумирай с удоволствие и мярка химическата си маска.

Ето какво пише в цитираната статия:

Цитат

Дъждът и вятърът обаче помагат за изчистването на въздуха. Когато градът ни се включва в европейската инициатива "ден без автомобили" и много хора избират да се придвижват на колело, се отчита намаляване на атмосферното замърсяване от 2 до 3 пъти, а нивото на прахови частици пада от 3 до 4 пъти.

Тъй че ако хората се организират с велосипеди, ефект ще има. Проблемът е, че тези с велосипедите са директно изложени на това, което излиза от ауспусите в софийския трафик, т.е. плащат два пъти цената. Преди години и аз карах колело в София, но сега предпочитам да съм по-далеч от нея и така по-трайно и кардинално решавам проблема с въздуха там, а също и други проблеми.

Но темата не е за въздуха в София, а за транспорт, който да бъде алтернатива на контролирано съсипващите се нови западни (а и източни) автомобили. Не стига че ни дерат с горива както си поискат, и постоянно ни инфлират валутата, ами и залагат съсипия в уж новите стоки, които ни предлагат като "последни достижения на наука и техника". Вариантът да се мине към москвичи е трудно реализируем, защото най-малкото може да ги забранят и да трябва само офроуд да се ползват. Но примерно при електроинструментите работата е същата, и си струва човек да инвестира дори в разни антики или модели, които може да нямат някои нови екстри, обаче просто няма какво да им се счупи. Също и ръчни инструменти. Затова велосипедът си струва, а ако човек иска хептен да им го върне тъпкано за лакомията, да яхва кон или магаре. Че онези и кола могат да дърпат :) Е, няма да е по софийските улици, освен ако не сте с по-тъмен цвят на кожата. Тогава може!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.