Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против присъединяването на България към Еврозоната

За или против присъединяването на България към Еврозоната? 19 гласували потребители

1. 1. За ли сте или против България да се присъедини към Еврозоната и еврото да замени лева като национална валута?

• За.
      21%
    • Против.
      78%
    • Въздържам се от отговор.
      0%
      0
  2. 2. Смятате ли, че наистина българите (дори управленският ни елит) искат подобно влизане в Еврозоната, или просто политиците ни слугуват най-безсрамно на чужди интереси? По подобие на влизането в НАТО и ЕС?

• Да, това наистина е желанието на българите.
      15%
    • Не, политиците ни изпълняват поръчка от вън.
      78%
    • Не мога да преценя.
      0%
      0
    • Идеята за присъединяване е на политиците ни, не на народа. Но не им е наредено от чужбина.
      5%
  3. 3. Какви ще са последствията от влизането на България в Еврозоната, ако се случи?

• Положителни за икономиката на страната и покупателната способност на българина.
      21%
    • Отрицателни за иконимиката на страната и покупателната способност на българина.
      68%
    • Няма особено значение дали ще се присъедим или не от икономическа гледна точка.
      10%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

В последно време все по-усилено се шуми около евентуалното присъединяване на България към Еврозоната, и заменянето на българския лев с еврото. България ще изгуби правото да печата собствената си валута. Някои хора, противници на идеята, даже се опитват да свикат национален референдум по въпроса. За начало бих искал да пусна едно видео с такива хора (Костадин Костадинов и Пламен Пасков от партия "Възраждане"), лекция-дискусия от миналата седмица по темата, която дава повече яснота относно аргументите против. Костадинов споделя някои интересни исторически факти.

Също какъв според вас е оптималният вариант за България по отношение на валутния ни статус? Лев, евро, със или без валутен борд, обезпечаване на валутата?

• Отговори 123
  • Прегледи 9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Прогив! ЕС е обречен! Лева е слаб - нямаме икономика. Навремето долара беше по малко от 1 лев. 

Валутният борд е възпиращо и дисциплиниращо средство, което обичайно го налагат на крадливи и глупави политици, и на лузъри, които нямат достатъчно акъл сами да си менажират паричната политика. В дългосрочен аспект обаче валутният борд е сериозна спънка за икономическия растеж. Валутният борд е като да се учиш да караш колело с помощни колелета. Отначало помагат да не паднеш, но след това не може цял живот да караш с помощни колела, защото пречат.

Страните, които имат валутен борд са предимно някакви колонии:

Antigua and Barbuda - US$
Bosnia-Herzegovina - euro
Brunei - Singapore dollar
Bulgaria - euro
Djibouti - US$
Dominica - US$
Grenada - US$
Lithuania - euro
St. Kitts - US$
St. Lucia - US$
St. Vincent and the Grenadines - US$

и Хонг Конг

Всъщност онзи ден пуснах ето тази новина в друга тема (а тя е точно по тази):
https://news.bg/politics/100-hilyadi-podpisa-protiv-evroto-sabrali-vazrazhdane.html

Иначе един бивш кадър на Световната Банка какво казал:
https://news.bg/finance/dyankov-sega-e-edinstveniyat-moment-za-evrozonata.html

Важното е да действаме прибързано или под натиск! "Хайде, хайде, че не останаха!" ... "Или сега, или никога!" Някакви такива изкуствени избори, които ни се представят като ултиматум.

Ето и една статия от финансираната от американското правителство медия на Прокопиев, в. "Капитал":
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/05/11/3177235_nastroivane_sreshtu_evroto/

Цитат

През изминалите три месеца отношението в социалните медии към еврото като бъдеща валута на България е основно негативно. Около 82% от мненията са твърдо против преминаването към евро, като само 16% от потребителите подкрепят тази стъпка. Неутралните мнения са едва 2%, които принадлежат на потребители, искащи повече информация относно прехода към евро,

Интересуват ли се политиците от мнението на хората в т.нар. "демокрация"? Затова ли бързат да се юрнем в Еврозоната, от която не е предвиден механизъм за излизане?

преди 34 минути, Lumberman написа:

ти си типично незнаещо плямпало и тук ти го повтарям

а ся излезте от НАТО и се пазете като Турция ви нападне :giggle1:

преди 3 часа, Lumberman написа:

В последно време все по-усилено се шуми около евентуалното присъединяване на България към Еврозоната, и заменянето на българския лев с еврото.

Също какъв според вас е оптималният вариант за България по отношение на валутния ни статус? Лев, евро, със или без валутен борд, обезпечаване на валутата?

Според мен, най-доброто за България по отношение на валутния статус е запазване на националната валута - лев, премахване на борда и провеждане на собствена и независима парична политика от БНБ, с цел стимулиране на растежа, както е при всички нормални, развити държави по света, за да стане най-накрая България бяла държава.

Възможно ли е това у нас?

След като последните 25 години се нагледахме на Бай Ганьовския примитивизъм, на крадливия манталитет на българите и на българските политици, такъв вариант в България е по-скоро в сферата на научната фантастика. Премахването на борда при сегашния манталитет на населението и на политиците ще е равнозначно на катастрофа. Политиците веднага ще окрадат спестяванията и пенсиите на хората.

Остават 2 възможности.

- или борд завинаги

- или влизане в еврозоната

Ако изберем първия вариант, с борда и след 50 години българската икономика(или каквото е останало от нея) още ще тъпче на същото място.

преди 4 минути, gagodrago написа:

евро зоната дава сигурност на чуждите инвестиции у нас, но някои нежелаят да видим какви са практиките на чуждите работодатели

Още малко от дискусията на Костадинов и Пасков в Казанлък:

Това за преизчисляването на парите в банките не се бях замислял. Страшно! Но такива лекенца като Дянков ще бягат надалеч после, я в Русия, я в Украйна.

Аз съм въобще против да сме нужника и бунището на ЕССР и евтиният бордей, в който друсаните есср-джендери, да си допиват, донадрусват, доначукват и донаритват и доубиват аборигени от нужният им пол и възраст. По добре да се разделим с тия изроди, така че въпроса за еврозоната, за мен въобще не стои.

преди 4 минути, sliderum написа:

... така че въпроса за еврозоната, за мен въобще не стои. 

Само че като те ударят по джоба тебе и близките ти, тогава така ли ще говориш? Празни ли са джобовете ти? Да не си като онези, които казали навремето: Well, somebody told us Wall Street fell. But we were so poor that we couldn't tell. Това по повод срива на борсите през 1929 г. и последвала депресия.

А дори ти да нямаш пари в банките и спестявания, това обществото като цяло да обеднее за една нощ - това не те ли касае?

А за излизането от ЕС си прав... но тия хора, които ни вкараха там, няма как да ни изкарат.

Джобовете не са ми празни...Но все пак съм далеч от комфортен живот. Не мисля, че еврозоната може да ми навреди, няма и да ми помогне обаче. Така че съм индиферентен към главната тематика на анкетата.

П.С. Относно обедняването за една нощ...Няма да се случи. Дори в момента цените на масовите стоки в България, ако не броим цените на кафето, напитките и менютата в по-евтините ни заведения,  не са по-ниски от тези в голяма част от останалите страни на ЕССР и мисля, че ако минем към евро, цените цифром дори ще намалеят, макар и като стойност в твърда валута да не се променят...Общо взето покупателната способност не би се променила, изключая ако търгашите се наговорят картелно да спекулират.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

преди 11 минути, sliderum написа:

Джобовете не са ми празни...Но все пак съм далеч от комфортен живот. Не мисля, че еврозоната може да ми навреди, няма и да ми помогне обаче. Така че съм индиферентен към главната тематика на анкетата.

П.С. Относно обедняването за една нощ...Няма да се случи. Дори в момента цените на масовите стоки в България, ако не броим цените на кафето, напитките и менютата в по-евтините ни заведения,  не са по-ниски от тези в голяма част от останалите страни на ЕССР и мисля, че ако минем към евро, цените цифром дори ще намалеят, макар и като стойност в твърда валута да не се променят...Общо взето покупателната способност не би се променила, изключая ако търгашите се наговорят картелно да спекулират.

Където са приели еврото за национална валута, винаги е имало спекулативно вдигане на цените, най-малко поне в началото на занятието.

преди 7 минути, karadzha написа:

Където са приели еврото за национална валута, винаги е имало спекулативно вдигане на цените, най-малко поне в началото на занятието.

Дай да видим дали наистина е така. Митът, че ако килограм домати днес е 3лв. утре при влизането в еврозоната ще е пак 3, ама евро...Да, имало е вероятно и такива изцепки, някъде...Но да е масово явление...То колко страни са имали валута с твърд курс към еврото и да са във валутен съвет(а.к.а  "борд") и колко от тях напоследък са приети в еврозоната и, в колко от тях доходите са така ниски като у нас и да им се е случила описаната спекула...Дай примери, дали и как точно у нас ще се случи така и колко спекулиращи търговци ще изберат възможността да фалират от липса на клиенти и от действията на икономическа полиция.

Трябва да се проучи историята. Ако наистина се превалутират парите ти в банката и станат примерно с 20-30 % по- малко, това не е шега. Пасков говори за Германия, че било така с цените - от 1 марка отиват на 1 евро.. Знам, че и Литва и Латвия са се опарили.

преди 4 минути, Lumberman написа:

Трябва да се проучи историята. Ако наистина се превалутират парите ти в банката и станат примерно с 20-30 % по- малко, това не е шега. Пасков говори за Германия, че било така с цените - от 1 марка отиват на 1 евро.. Знам, че и Литва и Латвия са се опарили.

Германците са икономика, която няма проблем да си позволят такива неща...и без това са основен вносител в евробюджета...Може в по-слабата(тогава) икономически източна част, да им се е видяло леко нанагорно, но пък западна Германия не дълго след бутането на Берлинската страна наля в в тази си част огромен финансов ресурс и в днешно време едва ли вече има икономически различия, въпреки че страната е от най-големите в ЕС...За разлика от нас, където на една плюнка територия, има толкова по-бедни региони :speak:

България докато не влезе в еврозоната и в Шенген на практика е извън евросъюза и съдбата и ще бъде да остане една периферна западаща държавица. В момента българските банкови и финансови системи нямат нищо общо с европейските, нито са свързани по някакъв начин. Българите така както са в момента само обират негативите, а не могат да се възползват от позитивите на евросъюза.

Плюсовете от влизането в еврозоната са безспорни.

- големите български банки ще бъдат под надзора на ЕЦБ

- ако бяхме в еврозоната разграбването на активите на КТБ от политиците нямаше как да се случи

- в еврозоната ще имаме достъп до голямо количество евтин паричен ресурс

- възможност за провеждане на парична политика от страна на ЕЦБ и стимулиране на растежа на българската икономика.

- ако бяхме влезли в еврозоната още преди 10 години, сега щяхме да се възползваме от количествените улеснения и покупката на активи, които ЕЦБ прави всеки месец и които са на път вече да приключат. Свежи пари щяха да се наливат в българската икономика и нямаше да има нужда Боко да тегли милиардите заеми, които сега всички ще трябва да плащат.

Негативите от влизането в еврозоната са, че ако се стигне до разпадането на евросъюза(което според мен рано или късно ще се случи), българите за втори път ще преживеят онова, което са преживели при разпада на Съветският Съюз.:D

Но реално погледнато, плюсовете за българите от влизането в еврозоната са много повече от минусите.

Лошото е, че при текущото ниво на корупция, беззаконие и липсата на работещо правосъдие в България вероятността да допуснат българите в еврозоната през следващите 5-7 години е нищожна. Европейците не са глупаци за да допуснат корумпирани примитивни аборигени на безплатна обща трапеза с тях.

преди 23 минути, gagodrago написа:

ако бяхме в еврозоната разграбването на активите на КТБ от политиците нямаше как да се случи

Оле! То хич не е като да няма банки в страни от еврозоната, в които да не са се случвали изстъпления...Все пак,  странно защо богатите европейци рискуват и си държат парите на...примерно Каймановите острови и други офшорни зони, като в еврозоната  е мед и масло. Достъпа до финансови ресурси...парите ходят там където инвеститорите преценят, че ще имат и сигурност, но и печалба. Еврозоната ли ще забрани тиквун да иска 30% за себе си, когато някой поиска да инвестира у нас?

преди 31 минути, gagodrago написа:

Плюсовете от влизането в еврозоната са безспорни.

- големите български банки ще бъдат под надзора на ЕЦБ

Спомнете си какво се случи в Гърция. Там европейците реално им спряха парите и упражниха рекет над Ципрас при преговорите. Това да нямаш своя валута е голям минус, нямаш контрол върху снабдяването с валута. И защо да взимаме пари от ЕЦБ срещу малка лихва, като може ние сами да си ги печатаме за нуждите си, и да ни расте икономиката? Но валутен борд нали ни трябва?!

Тъй че ниските лихвените проценти са някакъв плюс, но ако имахме монетарна независимост можеше тия пари да се наливат БЕЗ ЛИХВА.

преди 42 минути, sliderum написа:

наля в в тази си част огромен финансов ресурс и в днешно време едва ли вече има икономически различия

1.6 трлн евро. "Само".

Ето една прясна новина от днес:

ЕЦБ възнамерява да приключи с програмата за обратно изкупуване на активи до края на годината, ако икономиката на еврозоната остане устойчива.

Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за изкупуване на активи с текущ месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. Управителният съвет очаква, че след септември 2018 г., при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи ще бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки да приключат.

След възобновяването на растежа с безпрецедентната сума за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трил. евро, банкерите от ЕЦБ се очакваше да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала, а регионът се радва на най-добрия си ръст от повече от десетилетие насам.

През последните години докато в еврозоната се радваха на най-добрия си растеж, благодарение на политиката на ЕЦБ, българите нищо не видяха и нищо не получиха от програмата за  количествени улеснения - през това време Боко и гербавите бяха принудени да теглят заеми като луди, за да плащат милиарди за дълга на НЕК към американските централи, за фалита на КТБ и пенсии на пенсионерите. Заемите естествено, че ще се връщат с лихвите от българите.

https://www.investor.bg/novini/130/a/ecb-zapazi-lihvite-bez-promiana-i-obiavi-krai-na-programata-za-obratni-izkupuvaniia-262931/

България ако не влезе в еврозоната и Шенген, съдбата и е да си остане една периферна западаща държавица с намаляващо население.

Бай Ганьо нито има капацитета, нито има морала да провежда собствена парична политика с лева. Това е моето мнение.

Не се връзвайте на медиини партенки - в еврозоната скоро нема да влезем, без значение дали сме за или против.

По-точно казано, в еврозоната и Шенген няма да ни допуснат скоро, защото сме корумпирана, примитивна и пропаднала държава без правосъдие.

Ето едно интервю с Николай Василев за еврозоната. Аз мисля по същия начин като него.

https://www.bloombergtv.bg/video/nikolay-vasilev-za-vlizaneto-na-balgariya-v-evrozonata

преди 26 минути, miro20 написа:
преди 1 час, sliderum написа:

наля в в тази си част огромен финансов ресурс и в днешно време едва ли вече има икономически различия

1.6 трлн евро. "Само".

Знаехме, че ще споменеш цифрата:D Това е, комай, единственото число, което помниш и с повод, и без повод повтаряш:clap:

О , не е само това число. Много други, дето все не ви изнасят... и на тези които обичат да говорят без цифри и аргументи :)

преди 24 минути, gagodrago написа:

Верно добро интервю.

преди 2 часа, sliderum написа:

Аз съм въобще против да сме нужника и бунището на ЕССР и евтиният бордей, в който друсаните есср-джендери, да си допиват, донадрусват, доначукват и донаритват и доубиват аборигени от нужният им пол и възраст. По добре да се разделим с тия изроди, така че въпроса за еврозоната, за мен въобще не стои.

Ако си пълнолетен, кой те спира да идеш например в Замбия

преди 2 часа, Lumberman написа:

но не са изгонили еврото - защо ли

преди 1 час, Lumberman написа:

Спомнете си какво се случи в Гърция.

чакай бе, те им казаха ако искате върнете си драхмата и повече не ни занимавайте - много удобно си го забравил

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.