Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

B350 vs X470 за AMD Ryzen 2700х. И каква рам памет?

Featured Replies

преди 1 час, Добромир Вълчев написа:

От към игри интелската платформа вади доста повече фрг. Но от друга страна като вземеш охладител и идваш с още малко почти на 2700х. А и с адм имаш възможност за ъпдейт.  Въпреки че ако си овърклокнеш иннтела едва ли ще имаш проблеми близките 3 години

Най-добре изчакай малко за да се види какво ще е ценообразуването и дали всички процесори от 9-та серия ще са запоени или само хората, който си купят i7 9700K/i9 9900K ще получат запоени процесори.За сега слуховете сочат че само 8-ядрените кристали ще са със припой, което ще е жалко. Не че Termalright Macho няма да удържи 8600K/9600К с клок дори и със ''пастата за зъби'' под капачката, но температурите ще са ти доста по-високи, както и оборотите на вентилатора. Аз не знам как въобще 8-ядреника би се охлаждал при клок, ако беше със паста за зъби, със сигурност щеше да е почти невъзможно, но дори и делиднат с течен метал няма да е лесен за охлаждане заради малката големина на кристала.

Не виждам смисъл от 2700X за игри, 100-тина евро е все пак над 1800X, със Мачото ще са 60, но ще си имаш охладител, който мисля без проблеми ще добута 1800X до 4GHz стига чипа да го може. Дъното (Gigabyte X370 Gaming 7) изобщо няма да те спре, виж със b350/b450 (изключвам добрите mini-ITX дъна) и калпавите X370/X470 ще имаш проблеми. Подобренията в архитектурата далеч не са толкова големи че да си струва 100 евро разлика в цената + си има минуси спрямо 1-вата генерация - 2700X със клок (да кажем 4.2) е изключително горещ процесор, а такъв ще е безсмислен така или иначе за игри, защото при тях са важни първите 4 ядра, който така или иначе ще boost-ват на поне 4.GHz, дори и със Wraith Prism охладителя. Моя съвет е - вземи или 1800X или 2600/2600X а спестените пари вложи във хубава samsung b-die памет, доста по-голяма полза ще видиш от нея в игрите. И аз не мисля ,че 8gb. ще ти стигнат. Един 2x16 b-die кит е поне 205 евро3000 CL14 а CL14  3200 модела е 217. В крайна сметка си заслужава пред евтините  китове, защото със b-diе може да затегнеш доста таймингите като паралелно с това да вдигнеш честотата, не че има голям смисъл, дори и да попаднеш на чип със добър контролер на паметта. До колкото ми е известно Samsung E-die/D-die изобщо няма същите оувърклок възможности като B-die. Да не говорим за евтините Hynix AFR/MFR/Micron.

п.с: AMD сертифициран Samsung B-die кит - G.Skill Flare X.

п.с: Потребителско тест включваш 1800X, който показва скалирането на паметта и какво дава ръчното конфигуриране на под-таймингите. Както виждаш разликите в някой игри са огромни.

• Отговори 76
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Баси, пак някви романи. Защо отново задълбаваме в подробности, все едно всички са световни рекордьори по клок? За масовия потрбител стига прилично реализиран vrm с радиатори на мосфетите и да няма някви генерални пропуски или грешки по дъното, другото са екстри. Там бутони и ледове по платката, които ако не си на стенд, половината остават забравени, даже clr cmos върши най-много работа. X370 Gaming K7 може да разполага с висок клас регулатор и екстри, ама е пълно дърво - предполагам затова и намалено. То там бяха такива омазвания с bios обновления, поддръжка и памети, на човек му стига само да прочете отзивите в mindfactory или където и да е, за да му стане ясно, отделно с ключови думи излизат достатъчно много теми с проблеми на потребители. Колко от тях са решени към днешна дата и на каква бройка ще попаднеш - трудно да се каже. Изобщо Gigabyte в момента почти не са за препоръчване, с някои малки изключения. 

За AMD мачото е друго.

Ако имаш намерения за ъпгрейд и искаш наистина стабилно дъно, погледни "старите" топмодели. На цената на новия среден клас са а са съвсем друга бира. Като гледам моето примерно е на цената на X470 Prime. Паметта ти я показаха вече. По принцип всичко над 3200 CL14 би трябвало да е B-Die. За блинг блинг даваш 40 евро отгоре.Аз лично бих заложил на АМД платформата, но не непременно с 2700Х. За 1080 особенно ако гониш красива картина а не висок фпс,напълно ти стига 2600 особенно при разликата в цената и ще го подкараш на същите честоти +- 100Мхц. Щом си си харесал мачо,може и той, все още е брутален охладител. Аз бих взел по-малкото захранване за тази конфигурация. Като те гледам бюджета е около 700 евро и може ако искаш да заложиш повече на дъното и опциите за клок така.

https://www.mindfactory.de/shopping_cart.php/basket_action/load_basket_extern/id/ccdfdd2219fe47c7d51ac46c286340552ca1ba7d481f90a40e8

или така ако искаш големия процесор,който има смисъл само ако те пали и на стрийм и/или видеообработка.

https://www.mindfactory.de/shopping_cart.php/basket_action/load_basket_extern/id/0bf088221f588e6ce2be6dfc8af189155676b68c9359853e422

В този случай ще трябва да цъкнеш и 26 евро за ъпдейт на биоса.(освен ако си ми някъде наблизо може да ти го съберем и ще ти ъпдейтна биоса с моя процесор). В първия случай ъпдейта се прави без процесор само с флашка.

Имам актуален тест за клок на 2700Х и няма абсолютно никаква разлика в резултатите между Crosshair VII и B350 Prime.Иска същия волтаж и се държи по същия начин. Само второто при максимален клок и максимално натоварване със стрес тест!!! иска активен въздушен поток около ВРМ,който Мачото на теб ти дава.

За Интела с клок е по-добре ако искаш да гониш наистина масимални кадри за игри на турнирно ниво. Но там се блокираш откъм платформа. Не че с АМД най-вероятно докато ти умалле ,няма да има ДДР5 и други зарибявки,но не се знае...

преди 1 час, PANOV написа:

Баси, пак някви романи. Защо отново задълбаваме в подробности, все едно всички са световни рекордьори по клок? За масовия потрбител стига прилично реализиран vrm с радиатори на мосфетите и да няма някви генерални пропуски или грешки по дъното, другото са екстри.

Защото автора има намерение да си вземе R7 2700X, което между впрочем за мен е безсмислена покупка на фона на 1800X. Не знам какво имаш предвид под ''прилично реализиран vrm'', но такъв за B350 с цел ползване с R7 2700X няма. Естествено ако само играе игрички може да вземе 2700X и Prime B350 Plus.

Там бутони и ледове по платката, които ако не си на стенд, половината остават забравени, даже clr cmos върши най-много работа. X370 Gaming K7 може да разполага с висок клас регулатор и екстри, ама е пълно дърво - предполагам затова и намалено. То там бяха такива омазвания с bios обновления, поддръжка и памети, на човек му стига само да прочете отзивите в mindfactory или където и да е, за да му стане ясно, отделно с ключови думи излизат достатъчно много теми с проблеми на потребители. Колко от тях са решени към днешна дата и на каква бройка ще попаднеш - трудно да се каже. Изобщо Gigabyte в момента почти не са за препоръчване, с някои малки изключения. 

За AMD мачото е друго.

За Power/Reset бутоните си прав, но също така присъстват и clear cmos както и точки за измерване на напреженията, макар и да не са обозначени. Post Code също може да е изключително полезен. Как твърдиш че е ''пълно дърво'', тествал си дъното ? Намалено е защото е X370 и се разчистват наличности. Проблемите със ''омазванията'' и паметите бяха в първите месеца и не бяха проблеми на производителите на дъна. Не е съвсем трудно да се каже - във Overclock.net има над 300 страници тема за дъното, предполагам ако човек прочете последните 100 ще си изгради добра представа. Дъното е значително по-добро от по-скъпото X470 Aorus Ultra Gaming и доста по-скъпото X470 Aorus Gaming 5.

Мачото се поддържа за AM4 сокета: 775, 2011, 2011-3, 2066, 1366, 1156, 1155, 1150, 1151, AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+.

преди 1 час, Tommygun написа:

Имам актуален тест за клок на 2700Х и няма абсолютно никаква разлика в резултатите между Crosshair VII и B350 Prime.Иска същия волтаж и се държи по същия начин. Само второто при максимален клок и максимално натоварване със стрес тест!!! иска активен въздушен поток около ВРМ,който Мачото на теб ти дава.

За Интела с клок е по-добре ако искаш да гониш наистина масимални кадри за игри на турнирно ниво. Но там се блокираш откъм платформа. Не че с АМД най-вероятно докато ти умалле ,няма да има ДДР5 и други зарибявки,но не се знае...

Двете ти предложения са със еднакви процесори.

Може да имаш същите резултати, но няма как да се държи по-същия начин при оувърклок - все пак има само 4 фази със значително по-нисък клас дискретни мосфети, което значи доста по-лоша регулация на напрежението или ''voltage ripple''. Не си споделил какъв е процесора, клока и настройките и стрес теста, но VRM на Prime B350-Plus прегряват със R7 1700 @4.0GHz, но няма проблем при 3.9 според този материал. Тук също прегрява, но два вентилатора, единия обдухващ VRM,  другия гърба на дъното решават проблема.

п.с: Забравил съм да тагна първия линк. Цък. Най-горещите участъци от термалната снимка показват температурата на индукторите, а не на мосфетите, която би следващо да е доста по-висока.

Не са еднакви ,трябва да цъкнеш в червеното поле на ja за да ти ги актуализира. Процесора е 2700Х за който говоря и при тест на Crosshair VI/VII и B350 Prime разлики има само при 3700 мхц. Там скъпите платки държат Prime с 0,962 срещу 0,975 V. При 4000 при всички е стабилен на 1,094V a при 4300 на 1,325V. Разликите при максималния клок и под Prime са в полза на температурите на платките с повече фази, заради по-доброто разпределение. Друго нещо е ,че при използвания Aio няма движение на въздуха около сокета и температурата на Prime доближава 100 градуса. С въздушен поток от въздушен охладител или обдухващ вентилатор пада на 68 градуса,което е просто нищо при натоварен клокнат 16 нишков процесор. В теста който си дал е нормално да прегрее на 1,45V, само че новите не искат чак такъв волтаж а и като цяло предпочитам да повярвам на актуален тест в едно от най-реномираните принт издания в Европа ,отколкото на братюгите с тест на година. Ако имаш желание ,пиши на лично ,ще ти го сканирам и препратя да разгледаш. Даже интересен факт, с B350 Prime, 2700Х държи по-висок бууст в теста на 7-Zip при натоварени 16 нишки - 4056 срещу респективно 3987 и 3960 мхц за CHVI и CHVII.

преди 45 минути, Tommygun написа:

Не са еднакви ,трябва да цъкнеш в червеното поле на ja за да ти ги актуализира. Процесора е 2700Х за който говоря и при тест на Crosshair VI/VII и B350 Prime разлики има само при 3700 мхц. Там скъпите платки държат Prime с 0,962 срещу 0,975 V. При 4000 при всички е стабилен на 1,094V a при 4300 на 1,325V. Разликите при максималния клок и под Prime са в полза на температурите на платките с повече фази, заради по-доброто разпределение. Друго нещо е ,че при използвания Aio няма движение на въздуха около сокета и температурата на Prime доближава 100 градуса. С въздушен поток от въздушен охладител или обдухващ вентилатор пада на 68 градуса,което е просто нищо при натоварен клокнат 16 нишков процесор. В теста който си дал е нормално да прегрее на 1,45V, само че новите не искат чак такъв волтаж а и като цяло предпочитам да повярвам на актуален тест в едно от най-реномираните принт издания в Европа ,отколкото на братюгите с тест на година. Ако имаш желание ,пиши на лично ,ще ти го сканирам и препратя да разгледаш. Даже интересен факт, с B350 Prime, 2700Х държи по-висок бууст в теста на 7-Zip при натоварени 16 нишки - 4056 срещу респективно 3987 и 3960 мхц за CHVI и CHVII.

Защо си тествал 2700X със намалени честоти ? Естествено че за 4GHz ще иска значително по-ниско напрежение отколкото първо поколение Ryzen, от там и значително по-ниската консумация, поне под Блендер. GN имат информация по въпроса: 129W срещу 200W под Blender, а това е тест който използвa AVX и предполагам е сходен като натоварване със Prime95. Под P95 обаче разликата не е толкова голяма. Ако пуснеш P95 Small FFT's на сток 2700X , B350 Prime Plus изобщо няма да издържи и ще прегрее за минути, точно както прегрява и със здраво клонат R7 от първо поколение, само активно охлаждане директно върху мосфетите ще предотврати сваляне на честотите. Тези напрежения който ги показваш са прекалено ниски и няма как да имаш стабилност под Prime 95. Абсолютно невъзможно е да имаш стабилност при 4300 със 1.325, особено под Prime95. Въпросното дъно изобщо не виждам как ще издържи клокнат R7 2700X, трябва наистина да си му забил някакви индустриални вентилатори на 2000-3000 оборота, но дори и тогава ми е трудно да си представя как ще разсее огромната топлина от VRM, защото клокнат 2700X има значително по-високо енергопотребление от максимално клокнат R7 от първо поколение.

@Julius Decimus Явно го играеш протеже, би ли споделил твоята информация и опит ?

преди 1 час, Inno написа:

Защото автора има намерение да си вземе R7 2700X, което между впрочем за мен е безсмислена покупка на фона на 1800X. Не знам какво имаш предвид под ''прилично реализиран vrm'', но такъв за B350 с цел ползване с R7 2700X няма. Естествено ако само играе игрички може да вземе 2700X и Prime B350 Plus.

За Power/Reset бутоните си прав, но също така присъстват и clear cmos както и точки за измерване на напреженията, макар и да не са обозначени. Post Code също може да е изключително полезен. Как твърдиш че е ''пълно дърво'', тествал си дъното ? Намалено е защото е X370 и се разчистват наличности. Проблемите със ''омазванията'' и паметите бяха в първите месеца и не бяха проблеми на производителите на дъна. Не е съвсем трудно да се каже - във Overclock.net има над 300 страници тема за дъното, предполагам ако човек прочете последните 100 ще си изгради добра представа. Дъното е значително по-добро от по-скъпото X470 Aorus Ultra Gaming и доста по-скъпото X470 Aorus Gaming 5.

Мачото се поддържа за AM4 сокета: 775, 2011, 2011-3, 2066, 1366, 1156, 1155, 1150, 1151, AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+.

Бе не казвам да е евтин Б350,  ама един приличен X470 с уговорки като Gaming Plus или Prime Pro, ако не е тегав клокър, какво пак се изгубваме в детайли. За 2600(X) си става и добро B350 , за игрички така или иначе, даже 8-ядрен не е кахър. Та затова да вземе Gigabyte само щото е добро дъно за клок? Ама дали ще е ок на поддръжка, bios и съвместимост, кой да ти каже... Проблемите били първите 2 месеца - разгледай мненията от тази година включително в mindfactory и в newegg.

P.S Thermalright ARO-M14

преди 43 минути, PANOV написа:

Бе не казвам да е евтин Б350,  ама един приличен X470 с уговорки като Gaming Plus или Prime Pro, ако не е тегав клокър, какво пак се изгубваме в детайли. За 2600(X) си става и добро B350 , за игрички така или иначе, даже 8-ядрен не е кахър. Та затова да вземе Gigabyte само щото е добро дъно за клок? Ама дали ще е ок на поддръжка, bios и съвместимост, кой да ти каже... Проблемите били първите 2 месеца - разгледай мненията от тази година включително в mindfactory и в newegg.

P.S Thermalright ARO-M14 

Аз като написах първата част от коментара дори въoбще не знаех че е 125 евро. В последствие реших да видя какви X370 дъна има във mindfactory и видях че е едва 124 евро, учудващо по-евтино от Gaming 5.

MSI X470 Gaming Plus също отстъпва доста като екстри и функционалност, но е разбираемо, все пак е начален клас X470. Prime Pro X470 е скъпо за това което предлага, липсват му елементарни неща като debug led светлини, дефакто липсват каквито и да било debug  инструменти.  AMD казват че X470 носи по-добра съвместимост с памети, но каквато и актуална памет да купи (не някакъв кит от зората на DDR4) ще работи както трябва на X370 дъно. Да купува X470 със тази идея е глупаво. За след 2 години никой не може да каже дали ще има поддръжка, AMD обещават такава. Дъното получава ъпдейти, последния е от май месец. Въобще не го предложих с цел оувърклок, а защото е флагман на X370, (което мисля е една от причините да има поддръжка) и за 124евро предлага значително повече от всяко друго дъно до 130 евро.  Всъщност дори не знам дали е добро за клок, все пак добър VRM не значи непременно добро дъно за клок. Един от минусите му са дизайнерския heatsink - Тук пише че загрява със клок на R7 2700, което е просто жалко, но е възможно дъното да пуска значително по-високо напрежение към сокета, от зададеното 1.4, това е запазена черта при Гигабайт. При пусковата му цена от 200 евро е било лош избор според мен, дори във overclock.net темата му това се изтъква, защото за почти същата цена има X370 Taichi и Crosshair Hero 6, който не знам как са от към екстри, но са със доста по-добър VRM, особено Taichi, който е рециклиран и върху X470. За биос не мога да говоря, ако кажа нещо с твърда ръка ще са общи приказки и пълнеж. Прочетох 15-20 страници от темата му търсейки инфо за heatsink-a/модифицирането му и прочетох позитивни мнения за дъното.

За мен мненията на потребители, особено във Newegg изобщо не са добър критерии дали едно дъно е добро, естествено има изключения, на хора с опит тествали обстойно дъната, но повечето са от неинформирани потребители, който нямат опит със платформата и тънкостите й, както и въпросните за всяко дъно. Въобще не съм се занимавал да ги чета.

Не коментирам кое какво предлага за парите, дадох примери, а не да са само 3 дъната за X470, както написа в началото. Има и по-евтини - разбира се не са намазани докрай, но и почти нищо не липсва. За теб екстри може да са дебъг диоди и сензори за напрежение, но някои хора в крайна сметка ги интересуват портовете и аудиото например, читав регулатор с радиатори, всичко друго са пари за неща, които не се ползват 98% от времето. Коментарите за Gaming K7 не са за добро/лошо дъно, а за проблемите, които се срещат с него.

Явно го играеш протеже, би ли споделил твоята информация и опит ?

Не, аз нямам никакъв опит с предложените процесори и дъна, та нямам какво да кажа. За някакво мнение от мен, трябва да прегледам цялата тема преди да постна каквото и да било.

През годините съм се убедил, че Томигън е в 90% от случаите прав, особено в общия случай когато потребител или питащ не е наясно какво иска точно.

Затова плюсче. Лошо не виждам. Даже теб самия те имам за компетентен. Както и други разбира се. Просто неговите мнения са се доказали тъй да се нарече при мене. Това е.

Не коментирам кое какво предлага за парите, дадох примери, а не да са само 3 дъната за X470, както написа в началото. Има и по-евтини - разбира се не са намазани докрай, но и почти нищо не липсва. За теб екстри може да са дебъг диоди и сензори за напрежение, но някои хора в крайна сметка ги интересуват портовете и аудиото например, читав регулатор с радиатори, всичко друго са пари за неща, които не се ползват 98% от времето. Коментарите за Gaming K7 не са за добро/лошо дъно, а за проблемите, които се срещат с него.

В началото написах, кой са дъната със висок клас VRM при X470 (ако това си имал на предвид) и тези дъна са три, като и трите са значително по-скъпи от 124 евро.

Мисля, че си противоречиш - щом на теб екстрите на евтините X470 ти стигат, за някой може изобщо да не са добър избор. А Prime X470 е просто жалко че няма debug led светлини, защото при евентуален проблем със системата ще се чуди къде е корена на проблема. Ще му потрябва един път в годината (примерно), но като го няма ще се чуди къде е проблема. Това е нещо есенциално и го има на B350 дъна струващи тройно по-малко, идея си нямам защо Asus са спестили няколко цента за няколко LED-та. Точките за измерване на напреженията също мисля че може да са от полза, но далеч не мисля че са есенциални. Гигабайта има и dual bios, който също липсва при доста от дъната и също може да е изключително полезен. Като гледам е тъпкано със екстри включително и high end аудио решение и от към екстри би следвало да задоволи доста хора. Ако визираш коментарите от NewEgg и retail сайтовете - както написах изобщо не трябва да са критерий. Пример - има хора, който пишат че при активиране на PBO значително се покачват температурите/напрежението, което е нещо напълно нормално, просто така работи Precision Boost Overdrive при всички дъна, при повечето мисля има различни нива на Оverdrive, но това е друга тема. Има и далеч по смешни и трагични примери, особено от Newegg. Например хора се оплакват че паметта им не работи при активиране на XMP профила и дават една звезда на дъното заради това. Затова дадох пример със темата от OC.NET, в която съм убеден че освен полезна и практична информация  има и доста offtopic (лично се убедих от 20-те прочетени страници), темата за Crosshair 6 Hero там пък е над 3000 страници, като обзалагам се поне 25% от нея е спам на Asus фенове, борба между фенове и празни приказки.

Още вчера видях че @Добромир Вълчев има i7 4770K и Z87 дъно. Според мен ако е за игри няма никакъв смисъл да ъпгрейдва към нова платформа, особено пък към AM4. Щом клокнат i7 4770K няма да го задоволи значи и 6/8 ядрен Ryzen няма да му свърши работа, като в някой игри дори ще има по-малко производителност (не и със 1х8гб. памет на 4770К обаче). Ще трябва да добави още един 8гб модул памет, защото с памет в едноканален режим системата ще е брутално спъната в игри.

О не ме въвличай пак в писаници, висок клас vrm 3 платки , е и - що се обръща всяка тема на клокърска, като тия платки са по 200++ евро. Изобщо не говоря мен какво ме интересува, аз като клоквам, си купувам нещо за целта, казвам ти, че хората, които търсят съвет тук, повечето пъти няма да се задълбават толкова в тия екстри, колкото в други. Gaming Plus за парите дава много, така или иначе при 2700(X) клокът в силно казано клок, за хора, които пускат и цъкат дъното е предоволно, макар че 892 не е със супер звучене. Prime Pro е с голям пропуск, че е затормозено дебъгването, ама това със speaker-че се решава и в крайна сметка имаш дъно със s1220 и много добър регулатор + радиатори. Пак плащаш 60-70 евро по-малко. Даже Gaming Pro Carbon не е много по-скъпо. Кво да се обяснявам за Гигабайт ти до утре ще ми носиш от 9 кладенци вода и ще минем през фетите, дроселите, колко градуса дига след 5 седмици прайм и още какви ли не небивалици. А ти казвам най-просто какво съм забелязал с някои Gigabyte дъна за Ryzen, че не можеш да си сигурен дали няма да се вкараш в приключения, затова обръщам внимание. Не че при другите е сигурно, ама за някои се мрънка повече и не мисля, че е случайност. Иначе не казвам, че X370 е лоша схема, ама почти винаги се минава през обновление за поддръжка на Ryzen 2000, а с 470 има и PB2 / XFR2, за когото ще са от полза.

преди 3 часа, Inno написа:

Защо си тествал 2700X със намалени честоти ? Естествено че за 4GHz ще иска значително по-ниско напрежение отколкото първо поколение Ryzen, от там и значително по-ниската консумация, поне под Блендер. GN имат информация по въпроса: 129W срещу 200W под Blender, а това е тест който използвa AVX и предполагам е сходен като натоварване със Prime95. Под P95 обаче разликата не е толкова голяма. Ако пуснеш P95 Small FFT's на сток 2700X , B350 Prime Plus изобщо няма да издържи и ще прегрее за минути, точно както прегрява и със здраво клонат R7 от първо поколение, само активно охлаждане директно върху мосфетите ще предотврати сваляне на честотите. Тези напрежения който ги показваш са прекалено ниски и няма как да имаш стабилност под Prime 95. Абсолютно невъзможно е да имаш стабилност при 4300 със 1.325, особено под Prime95. Въпросното дъно изобщо не виждам как ще издържи клокнат R7 2700X, трябва наистина да си му забил някакви индустриални вентилатори на 2000-3000 оборота, но дори и тогава ми е трудно да си представя как ще разсее огромната топлина от VRM, защото клокнат 2700X има значително по-високо енергопотребление от максимално клокнат R7 от първо поколение.

@Julius Decimus Явно го играеш протеже, би ли споделил твоята информация и опит ?

Значи не те знам какво виждаш и не виждаш, аз ти казах ,че чета тест от предния брой на списание PC Games Hardware. Tова е статия напечатана на хартия , ерго не може утре да се отметнат и да сменят данните. Съответно проверено хиляда пъти преди да го публикуват. Хората при всички положения са доста по-надежден източник от поне 90% от  ютюбърите и знайни и незнайни страници. А ако прегрява те ще го напишат, както бяха написали за Gaming3 на Гигабайт,че пляска 117 градуса на гърба на платката на 1800Х без клок. Казали са ,че с AiO и без нещо да движи въздуха температурата отива към 100-те градуса. Има ли поток и пада на 68. Това е на клокнат 2700Х точно с този волтаж(между другото SVI2 TFN сензора ,прочетен от HWinfo) и точно под Prime95 Small FFT's. Това ,което съм написал са минималните постижими волтажи за 10 минути Small FFT's. И между другото дърпа 145 вата в тази конфигурация.Лично не съм го тествал, но досега всеки техен тест ,който съм повторил е бил в рамките на статистическата грешка достоверен. Както и няколкото десетки/стотици хиляди потребители от Extreme форума им, пред който да не казвам нашия тук какво е...Защото хората има възможности да тестват и ако намерят нещо нередно,започва рев.

Така че , дали вярвам на тази информация - абсолютно. Затова я споделям. Който иска да си прави каквито иска изводи. Между другото B350 Prime въпреки цената си е доста читаво дъно и 4-те му фази не са просто ей така, както и охладителчето не е за украса. Да не се бърка с някои дървета на MSI и GB на подобна цена. Най-малкото ,и в това съм се убедил лично Асус са на светлини години напред с биосите от споменатите. Даже и  AsRock при Райзън са по-добре откъм биос.

Иначе за мен Crosshair VI за 170 евро е просто убийствено съотношение цена качество. Даже като гледам по себе си е лек овъркил. Но е по-добре да имаш някоя опция и да не ти трябва ,отколкото обратното. Като примерно ъпдейта без процесор на биоса. Да не говорим за поддръжака в темата им в OC.UK. Лично аз бих си го купил отново и отново дори и на цената която аз платих. Толкова време и главоболия ми спести само дъното като early adopter ,че просто си струва всеки цент.

Ryzen първо поколение е като да имаш лек автомобил с гуми от тир. Може много да го натовариш ама повече от 80км/ч и празен не може да вдигнеш. Как може да се препоръчват тези процесори освен за супер оптимизирани многонишкови приложения към днешна дата акъла ми не го побира.

• Автор

Конфигурацията няма да се ползва нито за рендеринг , нито за stream , нито за кой знае какви тежки програми. Единственната цел е Gaming и нормален multitasking.

Идеята за интелска конфигурация i5 8600k с обърклок на 4.6 / 4.8 Ghz дойде от тези бенчмаркове : Друг е въпроса , че Интел те ограничава от към ъпгрейд. 

Отделно това ще се играе на 1980x1080p

Ако гониш фпс , 8600K със Z370 Extreme4 и добър охладител, но е по-скъпото решение, поне не ти трябват b-die памети, така че ако са ти скъпи ги режеш. Иначе Ryzen 2600(X) става и на Asus Prime B350 Plus, и на MSI X470 Gaming Plus, по-скъпите вече гонят цената на процесора. Там b-die памети са за предпочитане. Цялостно излиза по-евтино и с GTX 1080 на повечето места няма да забележиш разлика - стига да не гониш фпс.

преди 4 часа, PANOV написа:

О не ме въвличай пак в писаници, висок клас vrm 3 платки , е и - що се обръща всяка тема на клокърска, като тия платки са по 200++ евро. Изобщо не говоря мен какво ме интересува, аз като клоквам, си купувам нещо за целта, казвам ти, че хората, които търсят съвет тук, повечето пъти няма да се задълбават толкова в тия екстри, колкото в други. Gaming Plus за парите дава много, така или иначе при 2700(X) клокът в силно казано клок, за хора, които пускат и цъкат дъното е предоволно, макар че 892 не е със супер звучене. Prime Pro е с голям пропуск, че е затормозено дебъгването, ама това със speaker-че се решава и в крайна сметка имаш дъно със s1220 и много добър регулатор + радиатори. Пак плащаш 60-70 евро по-малко. Даже Gaming Pro Carbon не е много по-скъпо. Кво да се обяснявам за Гигабайт ти до утре ще ми носиш от 9 кладенци вода и ще минем през фетите, дроселите, колко градуса дига след 5 седмици прайм и още какви ли не небивалици. А ти казвам най-просто какво съм забелязал с някои Gigabyte дъна за Ryzen, че не можеш да си сигурен дали няма да се вкараш в приключения, затова обръщам внимание. Не че при другите е сигурно, ама за някои се мрънка повече и не мисля, че е случайност. Иначе не казвам, че X370 е лоша схема, ама почти винаги се минава през обновление за поддръжка на Ryzen 2000, а с 470 има и PB2 / XFR2, за когото ще са от полза.

Във нищо никого не въвличам, като гледам ти на всяка цена държиш на X470 платки (X470 Prime/Pro Carbon е над бюджета на автора) и защо ? За да го играеш контра или защото си мислиш че при Х470 процесорите работят по-различно ? Ще те разочаровам - 2700X работи по-същия на Х370 както на Х470 дъно. Най-голямата полза от дъната е подобрената поддръжка на рам паметите, заради уж по изгладените биоси, но нещата при всяко дъно са различни - Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming/Gaming 5 са много зле ако човек иска памет на висока честота (над 3200), 470 Gaming Plus и Prime X470 са доста по-добри  в това направление. Другия feature е Store MI, но дали въобще ще излезе нещо от него или ще е провал като Intel Optane времето ще покаже. За далечната поддръжка на 3-то/4-то поколение също не мога да се съглася че ще липсва, но и това ще си покаже. Със сигурност да взема нисък клас X470 или B450 дъно с тази идея е глупаво. Ако АМД излезе със 10-12 ядрени процесори през пролетта на 2019-та, просто не виждам как ще държат на B350/B450, освен ако няма сериозно подобрение в енергоефективността.

Прав си че човек може да си купи speaker за 470 Prime, но въпроса е изцяло принципен - Асус са спестили няколко цента за елементарна ''quality of life'' екстра при това на скъпо дъно, а това е недопустимо. Ако има какво да споделиш за въпросния Гигабайт - сподели. Аз софутерната част не се налагам да я коментирам, защото нямам дъното, не съм го тествал и не ми се отделят десетки часове в търсене на информация от първа ръка на хора тествали дъното обстойно, за да се изгради заключение, просто това не е моя работа.

преди 3 часа, Tommygun написа:

Значи не те знам какво виждаш и не виждаш, аз ти казах ,че чета тест от предния брой на списание PC Games Hardware. Tова е статия напечатана на хартия , ерго не може утре да се отметнат и да сменят данните. Съответно проверено хиляда пъти преди да го публикуват. Хората при всички положения са доста по-надежден източник от поне 90% от  ютюбърите и знайни и незнайни страници. А ако прегрява те ще го напишат, както бяха написали за Gaming3 на Гигабайт,че пляска 117 градуса на гърба на платката на 1800Х без клок. Казали са ,че с AiO и без нещо да движи въздуха температурата отива към 100-те градуса. Има ли поток и пада на 68. Това е на клокнат 2700Х точно с този волтаж(между другото SVI2 TFN сензора ,прочетен от HWinfo) и точно под Prime95 Small FFT's. Това ,което съм написал са минималните постижими волтажи за 10 минути Small FFT's. И между другото дърпа 145 вата в тази конфигурация.Лично не съм го тествал, но досега всеки техен тест ,който съм повторил е бил в рамките на статистическата грешка достоверен. Както и няколкото десетки/стотици хиляди потребители от Extreme форума им, пред който да не казвам нашия тук какво е...Защото хората има възможности да тестват и ако намерят нещо нередно,започва рев.

Така че , дали вярвам на тази информация - абсолютно. Затова я споделям. Който иска да си прави каквито иска изводи. Между другото B350 Prime въпреки цената си е доста читаво дъно и 4-те му фази не са просто ей така, както и охладителчето не е за украса. Да не се бърка с някои дървета на MSI и GB на подобна цена. Най-малкото ,и в това съм се убедил лично Асус са на светлини години напред с биосите от споменатите. Даже и  AsRock при Райзън са по-добре откъм биос.

Иначе за мен Crosshair VI за 170 евро е просто убийствено съотношение цена качество. Даже като гледам по себе си е лек овъркил. Но е по-добре да имаш някоя опция и да не ти трябва ,отколкото обратното. Като примерно ъпдейта без процесор на биоса. Да не говорим за поддръжака в темата им в OC.UK. Лично аз бих си го купил отново и отново дори и на цената която аз платих. Толкова време и главоболия ми спести само дъното като early adopter ,че просто си струва всеки цент.

Добре, за мен няма значение източника. Нямам нищо против дори и youtube ревюиращите, но е факт че голяма част от тях не са никакви професионалисти а просто ''инфлуенсъри''', или казано в прав текст - маркетингови служители.Нямат уменията (и времето) за да направят качествено ревю на едно дъно, но един PR служител няма нужда от такива за да си върши работата.

От написаното аз разбирам че става въпрос за тест на 2700X със значително понижено напрежение и съответно консумация, така ли е ? Ако е така, то няма нищо нередно както става ясно от тестовете на Gamers Nexus. Нещата обаче коренно се променят ако се пусне R7 2700X на дефолт честоти, защото въпросния на дефолт има същата консумация като на почти максимално клокнат R7 първо поколение (4GHz 1.4/1.42v.). Зависи и изключително много какво е дънната платка, ти си наипсал CH7 а точно със нея 2700X ще държи доста по-високи all-core тубрбо честоти от на други дъна - цък. Нещата коренно се променят ако човек тръгне да клоква ръчно 2700X, тогава консумацията нараства със 40 до 50% ! Говорим си за 4200-4250МHz (1.4v.минимум) all core turbo честота, което иронично във доста игри показва по-ниски резултати, защото single-core турбото на 2700X върши по-добра работа (4.3GHz), а на игрите не им пука за честотата на честотата на останалите ядра. Дефакто ако сравняваме undervolt-нат 2700X на 4GHz и клокнат, за едни 200-250MHz енергоефективността буквално отива по дяволите и енергопотреблението нараства със 70-80%.

2700X няма как да дърпа 145 вата под P95 SFFT, виж ако е ъндърволтнат на 4GHz или се ползва сток, на дъно, което няма да държи високи all core турбо честоти (B350 например), може и да се вмести в тези 145-150W.

4-фази изградени от 4C09B/4C06B изобщо, ама изобщо не са способни да понесат клокнат R7 2700X под Prime 95/Blender или друг тежък тест, виж на сток със активно охлаждане едва ли ще има проблеми.

преди 1 час, bobivg написа:

Ryzen първо поколение е като да имаш лек автомобил с гуми от тир. Може много да го натовариш ама повече от 80км/ч и празен не може да вдигнеш. Как може да се препоръчват тези процесори освен за супер оптимизирани многонишкови приложения към днешна дата акъла ми не го побира.

Сякаш в игри второто поколение е по-различно...Тези проблеми се оправят със хубава нисколатентна, ръчно настроена Samsung B-die памет, от нея идват ползите, не от абсолютно безсмисления клок на процесора (освен при не X моделите).

преди 1 час, Добромир Вълчев написа:

Конфигурацията няма да се ползва нито за рендеринг , нито за stream , нито за кой знае какви тежки програми. Единственната цел е Gaming и нормален multitasking.

Идеята за интелска конфигурация i5 8600k с обърклок на 4.6 / 4.8 Ghz дойде от тези бенчмаркове : Друг е въпроса , че Интел те ограничава от към ъпгрейд. 

Отделно това ще се играе на 1980x1080p

Тези 4.3GHz ще ги постигнеш със 2700X на куково лято, просто забрави. Във доста игри ще имаш и малко по-ниска/същата производителност, ако въобще ги постигнеш тези 4.3 на всички ядра. Прочети по-горните абзаци. Виж 4.8GHz за 8600K мисля ще е нещо елементарно, дори 5GHz. Нагоре вече е ''силициевата лотария''.

Пазиш ли си още 1150 системата ?

преди 9 минути, Inno написа:

Сякаш в игри второто поколение е по-различно...Тези проблеми се оправят със хубава нисколатентна, ръчно настроена Samsung B-die памет, от нея идват ползвите, не от абсолютно безсмисления клок на процесора (освен при не X моделите).

Сякаш кома и от най-запените геймъри се ползва само за това.

преди 4 минути, bobivg написа:

Сякаш кома и от най-запените геймъри се ползва само за това.

Автора на темата е написал че ще го ползва само за игри.  Ползите от рефреша са подобренията върху латентността на кешовете и мисля паметта, но и двете се оправят със хубава и добре настроена памет. По-високите честоти също със клок. Предполагам висок процент 1800X (поне 80%) ще са способни на 4GHz, защото все пак са най-добре биннатите модели, не че и ще има някакъв смисъл за игри. Да, вярно има и едни 1-2% IPC подобрение.

преди 11 минути, bobivg написа:

Вярно нямало разлика между първо и второ поколение.

Не твърдя че няма. Естествено че има, все пак работи на 300MHz по-високи честоти за едно ядро, като добавиш и съвсем малките подобрения със латентността и ето ти я по-голямата разлика във AoTS. Изобщо не си заслужава 98 евро отгоре 2700X за игри, според мен. Като се сложи хубава памет на 1800X и се оптимизира, разликите ще намалеят, а ако се клокне до 4.0/4.05 разликата ще намалее още повече.

Аз се чудя защо ние тук спорим, а той не е споменал елементарни неща като това какъв му е монитора и какви игри иска да играе. Ако си пази 4770K изобщо няма смисъл да сменя нищо.

@Inno, чети бе човек като ти се пише. Някои от нас как си правят труда да прочетат целите ти постове и да погледнат линковете, които даваш. Как да ти го напиша по-ясно, че става дума един път за фиксирани 3,7 един път 4 и един път фиксирани 4,3 гхц. Не ми обяснявай как е невъзможно, след като ти казах, че хората имат какво да губят ако пишат глупости и затова не го правят. Това са и едни от първите, които започнаха да мерят реалния разход на ток на графичните карти с PCI-E  екстендър, така че щом са написали 4,3 на 1,3инещоси и 145 вата, значи е измерено и може да се докаже. Не ми пречи и да ги захапя във форума за това, обикновено този, който е тествал отговаря и пояснява. 

Във нищо никого не въвличам, като гледам ти на всяка цена държиш на X470 платки (X470 Prime/Pro Carbon е над бюджета на автора) и защо ? За да го играеш контра или защото си мислиш че при Х470 процесорите работят по-различно ? Ще те разочаровам - 2700X работи по-същия на Х370 както на Х470 дъно. Най-голямата полза от дъната е подобрената поддръжка на рам паметите, заради уж по изгладените биоси, но нещата при всяко дъно са различни - Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming/Gaming 5 са много зле ако човек иска памет на висока честота (над 3200), 470 Gaming Plus и Prime X470 са доста по-добри  в това направление. Другия feature е Store MI, но дали въобще ще излезе нещо от него или ще е провал като Intel Optane времето ще покаже. За далечната поддръжка на 3-то/4-то поколение също не мога да се съглася че ще липсва, но и това ще си покаже. Със сигурност да взема нисък клас X470 или B450 дъно с тази идея е глупаво. Ако АМД излезе със 10-12 ядрени процесори през пролетта на 2019-та, просто не виждам как ще държат на B350/B450, освен ако няма сериозно подобрение в енергоефективността.

Прав си че човек може да си купи speaker за 470 Prime, но въпроса е изцяло принципен - Асус са спестили няколко цента за елементарна ''quality of life'' екстра при това на скъпо дъно, а това е недопустимо. Ако има какво да споделиш за въпросния Гигабайт - сподели. Аз софутерната част не се налагам да я коментирам, защото нямам дъното, не съм го тествал и не ми се отделят десетки часове в търсене на информация от първа ръка на хора тествали дъното обстойно, за да се изгради заключение, просто това не е моя работа.

Къде държа на всяка цена на X470 ? В началото го казах щото се коментираха B450, които при по-високи цени губят смисъл на фона на платки като X470 Gaming Plus, особено за коментирания тогава 2700X. Трябва на всяка цена да предложа висок клас X370 ли? А дали за някои хора не е по-лесно да сложат процесора и той да тръгне? Ся дори за игрички с Ryzen 5 съвсем си отива B350 и даже горе такова предложих, барабар с евтиното X470.

Много ме "разочарова", не знаех разликите, ти тука само дето не си почнал уроци да ни преподаваш, навлизаш в излишни подробности и си мислиш, че само ти си  в час, а ние ядем доматите с колците. И да коментираш произволни X470 дъна не виждам какво има общо с това, което казах - че всички тия висок клас регулатори и платки, дето ги дъвчеш във всяка тема, нито са единствените, които са подходящи за масови потребители, нито има нужда навсякъде надълго и широко да се описват мосфети, контролери и температури в стрес тестове.

Грешка е, че Prime Pro няма по-усъвършенствано дебъгване, който счита, че не може да го преглътне или реши, да си взима друго дъно ! Ебаси и кво ще се обяснявам по 5 пъти кое, как, защо съм казал или предложил. И мнения за Гигабайт да му търся - няма да се повтарям, нито ще ти цитирам нещо, което се открива за минута в google, пък ти ми кажи какво толкова му дава тва дъно пред X470 Gaming Plus например, че си се хванал за него? За човек, който си слага 2600 или като щеш 2700, клоква си без да се насира, и си цъка игричките, м?

преди 44 минути, Tommygun написа:

@Inno, чети бе човек като ти се пише. Някои от нас как си правят труда да прочетат целите ти постове и да погледнат линковете, които даваш. Как да ти го напиша по-ясно, че става дума един път за фиксирани 3,7 един път 4 и един път фиксирани 4,3 гхц. Не ми обяснявай как е невъзможно, след като ти казах, че хората имат какво да губят ако пишат глупости и затова не го правят. Това са и едни от първите, които започнаха да мерят реалния разход на ток на графичните карти с PCI-E  екстендър, така че щом са написали 4,3 на 1,3инещоси и 145 вата, значи е измерено и може да се докаже. Не ми пречи и да ги захапя във форума за това, обикновено този, който е тествал отговаря и пояснява. 

offtopic

Фиксирани 4.3GHz със 1,325V. е абсолютно невъзможно, особено под P95.  Всички ревюта, който съм чел, за стабилизиране на 4.3GHz са им нужни поне 1.45, но по-скоро 1.475., което е значително повече. При подобно напрежение и консумацията се вдига експоненциално, разбирай 75-90%, спрямо сток  (грешка, спрямо фиксирани 4.0GHz...), което е абсолютно безумие. От сток към 4.2-4.3 по-скоро си говорим за около 40-50% покачване, което отново е много. Фактите са факти, и никой не може да ги оспори.

преди 38 минути, PANOV написа:

Къде държа на всяка цена на X470 ? В началото го казах щото се коментираха B450, които при по-високи цени губят смисъл на фона на платки като X470 Gaming Plus, особено за коментирания тогава 2700X. Трябва на всяка цена да предложа висок клас X370 ли? А дали за някои хора не е по-лесно да сложат процесора и той да тръгне? Ся дори за игрички с Ryzen 5 съвсем си отива B350 и даже горе такова предложих, барабар с евтиното X470.

Много ме "разочарова", не знаех разликите, ти тука само дето не си почнал уроци да ни преподаваш, навлизаш в излишни подробности и си мислиш, че само ти си  в час, а ние ядем доматите с колците. И да коментираш произволни X470 дъна не виждам какво има общо с това, което казах - че всички тия висок клас регулатори и платки, дето ги дъвчеш във всяка тема, нито са единствените, които са подходящи за масови потребители, нито има нужда навсякъде надълго и широко да се описват мосфети, контролери и температури в стрес тестове.

Грешка е, че Prime Pro няма по-усъвършенствано дебъгване, който счита, че не може да го преглътне или реши, да си взима друго дъно ! Ебаси и кво ще се обяснявам по 5 пъти кое, как, защо съм казал или предложил. И мнения за Гигабайт да му търся - няма да се повтарям, нито ще ти цитирам нещо, което се открива за минута в google, пък ти ми кажи какво толкова му дава тва дъно пред X470 Gaming Plus например, че си се хванал за него? За човек, който си слага 2600 или като щеш 2700, клоква си без да се насира, и си цъка игричките, м?

Че от по-скъпите варианти на какво държиш, нали са ти в главата страховете от липса на поддръжка или просто все вървиш със рогата напред. B450 дъната все още не са по магазините (или не във MF) и ще доста вероятно малко по-скъпи, но отново обикновените ще са около 80 евро, което е доста далеч от 127-131 евро за X470 Gaming Plus/Gaming Pro. Хората, който ги мързи да си ъпдейтнат биоса и са готови за си купят по-лошо дъно заради това - проблема е в тях. АМД изпращат boot китове за целта и нямат извинения. Възможно е на определени b350/x370 дъна произведени малко преди/след старта на Ryzen+ да са със обновени биоси и да не се налага флашване.

Никакви уроци не преподавам, останал си със грешно впечатление. Ти май отказваш да разбереш че човека ясно иска да клоква R7 2700X ??? Никъде не го е споменал, но гледа клипове със клокнат процесор на 4.3GHz. Как си представяш това да стане със калпаво B350/X370/X470 дъно ? А да ти минава през ума че може на даден етап да ползва машината за нещо по-натоварващо от просто игри ? Нали говориш и за бъдеща поддръжка - как си представяш 10-12 ядрен процесор на калпаво дъно ?

И как така е грешка, какви са му debug инструментите ? Никой не те кара да се обясняваш, ти си мислиш че имаш дълг или какво  ??? Естествено че трябва да търсиш, празните приказки като това и онова дъно не ставали са присъщи за дебилните потребители, който дават глупави оценки на продуктие във Newegg и големите магазини. Ако нямаш поне стабилна база опит/минимум четене и разбиране на споделената информация от същите хора, относно това какво представлява дъното нямаш право да пишеш дали става или не ! Като ще сглобяваш компютър и си мислиш че X470 ти дава нещо, вземай го, но не го пробутвай тук, само защото е ''новото'' нещо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.