Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

B350 vs X470 за AMD Ryzen 2700х. И каква рам памет?

Featured Replies

Ако може клокерите да избягат от темата, мисля че съобразяването с нуждите и начина на ползуване на системата от автора на темата, ще е значително по-добре взето под внимание. Също и вманиачените на тема "аз съм светая светих и знам/мога всичко", с техните божествени заключения за 3-те платки с Х470 чипсет, които ставали пък другите били за боклука. Бюджета на автора на темата не е 15К евро и няма да полива системата с течен азот в опит да превари някоя класация по екстремно бенчене.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Отговори 76
  • Прегледи 7,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 25 минути, sliderum написа:

Ако може клокерите да избягат от темата, мисля че съобразяването с нуждите и начина на ползуване на системата от автора на темата, ще е значително по-добре взето под внимание. Също и вманиачените на тема "аз съм светая светих и знам/мога всичко", с техните божествени заключения за 3-те платки с Х470 чипсет, които ставали пък другите били за боклука. Бюджета на автора на темата не е 15К евро и няма да полива системата с течен азот в опит да превари някоя класация по екстремно бенчене.

Ако визираш мен, изобщо не съм оувърклокър. В грешка си. Ако визираш мен за ''светая светих'', отново си в грешка.

Оувърклок на X Ryzen процесорите така или иначе е до голяма степен безсмислен, за игри пък е 100% безсмислен при 2700X и до голяма степен 1800X. Никъде не съм споменавал че трите платки, който споменах във началото на темата са единствените добри при X470, просто са единствените X470 със висок клас VRM. Дано вече да ти е ясно. Доста неверни твърдения имаше и във твоя коментар, евтини и добри X470 няма, изключение е MSI X470 Gaming Plus.

Прав си за това че трябва машината да се подбере според изискванията, но въпроса е дали въобще има нужда от нова машина ? Автора на темата въобще не се включва споменавайки детайли.

На автора на темата като гледам му стига 8600К с лек клок.

Другото са принципни дискусии, които можем да водим до утре. Защото то и първото поколение Ryzen иска ненормален волтаж за 4 гхц а моя върти 10 минути Small FFT's на средно 1,351 при показание в биос 1,364,при обща консумация SoC и CPU 100w.А ако реша да не го пържа с Prime е абсолютно стабилен за моите нужди на 1,28 за 4ghz и 1,23 за 3,85.

Ама то и това е невъзможно сигурно....Теория и практика...

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

преди 23 минути, Tommygun написа:

На автора на темата като гледам му стига 8600К с лек клок.

Другото са принципни дискусии, които можем да водим до утре. Защото то и първото поколение Ryzen иска ненормален волтаж за 4 гхц а моя върти 10 минути Small FFT's на средно 1,351 при показание в биос 1,364,при обща консумация SoC и CPU 100w.А ако реша да не го пържа с Prime е абсолютно стабилен за моите нужди на 1,28 за 4ghz и 1,23 за 3,85.

Ама то и това е невъзможно сигурно....Теория и практика...

Първо поколение иска ненормално напрежение, но един R7 първо поколение на 1.42 няма такава безумна консумация като R7 второ поколение на 1.42v. Второ поколение е доста по чувствителен от към напрежение. Явно това е резултата от по-рафинирания ''12nm" процес, по голямата плътност на кристала + леко намаления му размер и по-високите честоти, поне така твърдят екипа на HWBG, който го е тествал.

преди 2 часа, Inno написа:

Че от по-скъпите варианти на какво държиш, нали са ти в главата страховете от липса на поддръжка или просто все вървиш със рогата напред. B450 дъната все още не са по магазините (или не във MF) и ще доста вероятно малко по-скъпи, но отново обикновените ще са около 80 евро, което е доста далеч от 127-131 евро за X470 Gaming Plus/Gaming Pro. Хората, който ги мързи да си ъпдейтнат биоса и са готови за си купят по-лошо дъно заради това - проблема е в тях. АМД изпращат boot китове за целта и нямат извинения. Възможно е на определени b350/x370 дъна произведени малко преди/след старта на Ryzen+ да са със обновени биоси и да не се налага флашване.

Като кажа поддръжка, нямам предвид поддръжка на идни поколения процесори - какви ги дрънкаш? - имам предвид поддръжка на самото дъно, обновления на bios, съвместимости с памети. До преди точно година живеех години наред в Германия и все още следя нещата там, та се сетих за информацията с наличностите на платките - затова и писах в темата. И ти казвам че платка като AB450M-HDV беше в листа на цена 100 евро ! Дали подлежи на корекции, не знам, казвам какво имаше! Сега ясно защо коментирах разликата с X470? И не отписвам X370 като вариант, още в началото го казах, влязох ти на филосфстваниците за висок клас регулатори и други такива хъката-мъката, дето що ги пишеш, да видим, че ги знаеш ли?

Никакви уроци не преподавам, останал си със грешно впечатление. Ти май отказваш да разбереш че човека ясно иска да клоква R7 2700X ??? Никъде не го е споменал, но гледа клипове със клокнат процесор на 4.3GHz. Как си представяш това да стане със калпаво B350/X370/X470 дъно ? А да ти минава през ума че може на даден етап да ползва машината за нещо по-натоварващо от просто игри ? Нали говориш и за бъдеща поддръжка - как си представяш 10-12 ядрен процесор на калпаво дъно ?

Човекът досега така и не си избра дали Ryzen 5 дали intel, дали Ryzen 7. И за игри на всички ни е ясно какво е нужно и какво излишно. Като гледа клипове с клокнат на 4300 Ryzen, нима това да значи, че и неговият трябва да прави толкова или че има съществена разлика ако е с 200Mhz надолу. А и за клок на 2700X има няколко варианта за дъна и с X370, и с X470. Горе вече разбра, че не говоря за бъдеща поддръжка, знаеш че съм против тия ясновидски изпълнения и какво може на теория. На теория утре може и големия адронен колайдер да преместят в тях.

И как така е грешка, какви са му debug инструментите ? Никой не те кара да се обясняваш, ти си мислиш че имаш дълг или какво  ??? Естествено че трябва да търсиш, празните приказки като това и онова дъно не ставали са присъщи за дебилните потребители, който дават глупави оценки на продуктие във Newegg и големите магазини. Ако нямаш поне стабилна база опит/минимум четене и разбиране на споделената информация от същите хора, относно това какво представлява дъното нямаш право да пишеш дали става или не ! Като ще сглобяваш компютър и си мислиш че X470 ти дава нещо, вземай го, но не го пробутвай тук, само защото е ''новото'' нещо.

Който иска дъно с такива възможности и се притеснява от липсата на дебъг, ще си вземе говорителче, за мен това не е достатъчна причина да отпиша платката. И за X370 не се противя, като изключим, че явно трябва да одобря гигабайта - ама каква стабилна база ми трябва да разбера, когато някой е написал, че дори през последните месеци bios се омазва след ъпдейт или пускат калпаво обновление, или как на друг сертифицирана памет от списъка не тръгва по спецификации и т.н. и т.н. проблеми, които кой знае при кого ще се появят и какво решение ще имат !

Между другото само за инфо-захапах авторите на списанието за волтажа и ще ви кажа като отговорят. Май вярно трябва да си направим тема за принципни дискусии, както има за графичните карти. Само се чудя в кой раздел да я плясна... 

преди 4 часа, Tommygun написа:

Между другото само за инфо-захапах авторите на списанието за волтажа и ще ви кажа като отговорят. Май вярно трябва да си направим тема за принципни дискусии, както има за графичните карти. Само се чудя в кой раздел да я плясна... 

В празните приказки където фантазията няма предел,  цената няма значение, поради "кеф цена няма" и няма проблем да се споменават дънни платки на цена колкото половината бюджет заложен за конфигурацията и за които никой не те е питал.

Скъпи ми бивш колега по табелка, ще може ли ако ти е удобно да не се опитваш да ми вкарваш такива елементарни опити за ирония. Тъй като и твоите коментари не пращят от конкретика а са по-скоро в стил бай ти Кольо. Вие всичките не късате само аз знам най-добре и съм най-информиран и ще ви покажа къде зимува хардуера. Влизайки по този начин във всяка тема не си правиш услуга... 

Ако решиш да продължиш да се заяждаш, само искам да ми кажеш как 70 или дори 170 Евро са половината на над 700 и тогава може и да ти призная жалкия опит да се направиш на интересен! 

Появиха се и B450 дъна във Mind Factory. Изглежда подцених цените, защото дъната са доста по-скъпи отколкото очаквах. Asus тотално са си изгубили ума искайки 140 евро за Strix B450-F, което явно има и проблеми със 2700X и 2600X със активиран PBO, според The Stilt. Явно е рециклиран VRM от B350 Strix-F. Междувременно цената на Gigabyte AX-370 Gaming K7 е още по-ниска.

@Добромир Вълчев Във кои игри производителността на клокнат i7 4770K не ти достига ? Какви са ти 24/7 настройките, виждам че в подписа ти пише ''Stock'', поне пробвал ли си на какво е способен ?

п.с: Hardware Unboxed потвърждават проблемите.

преди 52 минути, Tommygun написа:

Понеже си на HU, какво ще кажеш за 4 фази и 3 фази с клокнат 2700Х, даже на 1,4 волта? Май доколкото разбрах не са се запалили...

Не са се запалили поради няколко причини. Добър въпрос е каква точно all-core турбо честота е държал 2700X при 1.4v. и колко точно v.droop е имало, уверявам те че е около, но по-скоро над 100mv, щом ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 има над 90mv droop със 1800X @1.4v. и то под Cinebench, който не натоварва така както Blender. Със сигурност не е държал 4.2GHz, същото важи и за Гигабайт дъното, а най-вероятно и Asus дъното, освен ако не е със Extreme LLC. MSI дъното има Richtek 8894 контролер, който поддържа LLC, и би трябвало да работи, щом при X470 Gaming Plus работи както трябва @29:00. Във материала не се споменава на какво ниво е, въможно е в крайна сметка да не работи на 4.2GHz. Таблицата на Hardwareluxx показва че повечето Asrock B350/X370/B450/X470 използват ISL ISL95712 контролер на напрежението, за който публично се знае че не поддържа LLC. Доста от Gigabyte дъната също го използват и също имат сериозен vdroop, който при тях донякъде може да се коригира, но е нелепо дъно за почти 400 лева като X470 Aorus Gaming 5 да няма LLC настройки.

За протокола ето подробна информация за оувърклок възможностите на Asus Prime B350-Plus, което има същия VRM и v.контролер (ASP1106GGQW) като B350 Strix F/B450 Strix F. Споменатите факти във видеото:

Отворен тест бенч, 25 градуса стайна температура, процесора охлаждан от AIO. Без никакъв поток върху VRM. R7 1700 @3.85GHz под Intel Burn Test със 1.4v. (Extreme LLC) през сокета и 1.5v. през VRM, защото Asus са спестили доста от мед, по думите на автора. Със този процесор след няколко часа v.core heatsink-а достига 117 градуса. Ако Strix B450 се тества във същите условия със 2700X @4.2GHz ще загрее значително по-бърза заради доста по-високата консумация на процесора и IO щита, който ще вложи нещата значително. Дали два 4C06B и един 4C09B имат потенциала да понесат клокнат 2700X под Blender не знам, дори и да успеят да го удържат със добър поток в кутията няма да са никак ефективни, това мисля важи за всички дъна, който са със 4-фазно захранване. А между впрочем Steve споменава че Asrock дъното използва Nikos мосфети, сиреч не е попаднал на дъно със Sinopower 4336/4337, който уж са по-добри. Явно по-ниската честота, заради droop-а и приличния оребрен heatsink вършат работа, щом държи почти същите температури като MSI дъното, което има значително по-добри мосфети.

Говорех за Tomahawk и K4. Едното с 3 едното с 4 фази. 2700Х клокнат на 4,2 с 1,4V. 1 час Blender и 66 градуса при 150 вата. Сега тръгваш да обясняваш, кое колко дропвало и че не държало ръчно настроени 4,2ghz. Не знам ,по принцип английсия ми не е като немския, но никъде не става дума ,че честотата пада. Само Gigabyte в конкретния тест дропва волтажа до 1,2, но за другите не се говори такова нещо.Между другото отново осиране на GB с VRM - почва да им става навик...А гледа ли че strix-a и с по-кофти охладител от старото B350. Тоmahawk  е с подобно охлждане и няма никакъв проблем с клокнатия 2700Х.

Не се опитвам да те заям, просто искам да допуснеш, че не винаги нещо както е на теория и на практика е така. Затова има тестове и след като в тест от достоверен източник се постига даден резултат, да не си обясняваме кое е невъзможно...Сега си представи,че тези от списанието са успели да крепнат тяхната бройка за 10 минути prime ,което не значи че на 11 няма да крашне, на 1,325 волта.Неслучайно се казва "минимално възможен волтаж за 10 минути Prime Small FFT's" Тогава и температурите ще излезат верни и разхода ще е така.

Tова вече наистина отива в офтопик а и чесно казано нямам желание за друга принципна дискусия - така че ако искаш не се занимавай да вадиш вода от 100 кладенеца, просто помисли, че може и практиката невинаги да е такава, както обясняват на теория разни рошави пъпчиви пишман екстремни овърклокъри...

преди 33 минути, Tommygun написа:

Говорех за Tomahawk и K4. Едното с 3 едното с 4 фази. 2700Х клокнат на 4,2 с 1,4V. 1 час Blender и 66 градуса при 150 вата. Сега тръгваш да обясняваш, кое колко дропвало и че не държало ръчно настроени 4,2ghz. Не знам ,по принцип английсия ми не е като немския, но никъде не става дума ,че честотата пада. Само Gigabyte в конкретния тест дропва волтажа до 1,2, но за другите не се говори такова нещо.Между другото отново осиране на GB с VRM - почва да им става навик...А гледа ли че strix-a и с по-кофти охладител от старото B350. Тоmahawk  е с подобно охлждане и няма никакъв проблем с клокнатия 2700Х.

Не се опитвам да те заям, просто искам да допуснеш, че не винаги нещо както е на теория и на практика е така. Затова има тестове и след като в тест от достоверен източник се постига даден резултат, да не си обясняваме кое е невъзможно...Сега си представи,че тези от списанието са успели да крепнат тяхната бройка за 10 минути prime ,което не значи че на 11 няма да крашне, на 1,325 волта.Неслучайно се казва "минимално възможен волтаж за 10 минути Prime Small FFT's" Тогава и температурите ще излезат верни и разхода ще е така.

Tова вече наистина отива в офтопик а и чесно казано нямам желание за друга принципна дискусия - така че ако искаш не се занимавай да вадиш вода от 100 кладенеца, просто помисли, че може и практиката невинаги да е такава, както обясняват на теория разни рошави пъпчиви пишман екстремни овърклокъри...

Аз нарочно споменах AB 350 Gaming K4, защото има абсолютно същия VRM като Asrock B450 K4, виж таблицата от Hardwareluxx . Това ми е референтната точка - щом въпросното B350 има толкова голям vdroop под Blender със R7 1800X @1.4v. значи няма как b450 наследника му и другите дъна, който използват същия v. контролер (Гигабайт) да нямат също толкова голям v.droop - Steve споменава че Гигабайт дъното изобщо не държи зададеното напрежение, въпроса е защо не споменава неизбежния vdroop. на Asrock дъното ? Може би се ръководи по HWinfo и е вероятно софтуера да го подлъгва. Въпросния ISL 95712 не поддържа LLC и Gigabyte/Asrock дори и да искат, няма как да имплементират LLC настройки.

Гигабайт не са се осрали, нито Asrock, те не са променяли нищо от B350, тоест може да се каже че и двете са се осрали еднакво, същото важи и за Asus. Явно само MSI са решили да променят мосфетите на B450 дъната си, не се знае дали на всичките.

Въобще не е оффтопик, споделя се информация за компонентната база на дъната, която влияе пряко на това което получава потребителя. Щом Gigabyte дъното има брутален droop, е невъзможно Asrock дъното да е по-различно. Потърси инфо за въпросния аналогов контролер. Ако има тема за AM4 дъната във форума, може модератор да премести мненията. Въпросния ''пъпчив и рошав'' тинейджър за разлика от доста от ревюиращите има знанията и опита нужни за написването на обективно и подробно ревю, именно защото това му е работата, или по-скоро хоби. Тоест един вид се е специализирал във това. Нелепо изказване от твоя страна бих казал.

п.с: Ако смяташ че Buildzoid е некомпетентен, то може би ще повярваш на The Stilt, който мисля е един от най-видните потребители във overclock.net, който имат голям опит със AM4 платформата. Самия той ги споделя и във други форуми като anandtech. Ако на него не вярваш, не знам на кой друг би повярвал.

@Julius Decimus Би ли споделил твоята информация относно ISL95712 ? Аз мисля обратното - цък. Ето и на практика със 2400G и 2700X - цък. 

Ето и каква е ситуацията при Asrock X470 Master SLI със R7 2700X. Видеото се фокусира върху липсата на OTP защита, но се вижда колко голям droop има (макар и бидейки 4+2) и колко бързо прегрява. Конкретното дъно от видеото е със Nikos PZ0903PK/PK618BA.

преди 5 часа, Inno написа:

Ето и каква е ситуацията при Asrock X470 Master SLI със R7 2700X.

Забелязваш ли обаче как с това видео самия ти показваш от друг източник същата информация ,която ти споделих и на която ти не повярва. 2700Х под Prime95 с овърклок в случая само че на 4,1 при 1,325 V и в случая 150 вата...

Защото както написах

на 29.07.2018 г. в 16:18, Tommygun написа:

Това е на клокнат 2700Х точно с този волтаж(между другото SVI2 TFN сензора ,прочетен от HWinfo) и точно под Prime95 Small FFT's.

И като цяло темата с марки и модели на компонентите по захранващата схема е много хубава за по принцип. Реално обаче има значение дали има адекватно радиаторче и дали потребителя има добър въздушен поток. Също е важно биоса точно какво може и как е настроен да реагира.Затова и примерно новия Strix се осира заради пластмасата ,която задушава охлаждането, докато във видеото на HU по-просто реализираните решения действат и няма никакъв проблем. Между другото нали знаеш,че според Hardwareluxx и моето дъно е с 4 фази...

Иначе Stilt e в час, да . Както и der8auer примерно. Buildzoid също е в час ,но мен лично ме дразни, че няма угодия. каквото хване все не е наред и все производителя е маса  тъп и не се е сетил. По-евтините не се охлаждали добре ,нямали това ,нямали онова. Барна Crosshair и почна да реве ,че било овъркил и нямало нужда чак от такова брутално захранване. Ееее ,какво накрая....хем сърби хем боли май. 

Като гледам питащия така и така му омръзна офтопика и сигурно вече си е поръчал Интел-а, така че може и да приключваме тук.

на 30.07.2018 г. в 1:31, Tommygun написа:

Май вярно трябва да си направим тема за принципни дискусии, както има за графичните карти. Само се чудя в кой раздел да я плясна... 

Точно, където sliderum ти предложи, но не според неговите възгледи, а защото дразните с неко...........! Не мога да повярвам, че Панов/Джони разсъждава по-трезво от вас! И на това момченце Ино е нужно да се сложи ограничение за дължина на публикуван текст. Ненормална работа. Но така става, когато всички си седите пред мониторите и не смеете да си направим една среща. Да ви ''изпляскам'' аз един наръч компоненти за стъкмяване да гледате като теле в железница и да цитирате разни знайни и незнайни гурута в мрежата. Спрете се!

преди 3 часа, Tommygun написа:

Забелязваш ли обаче как с това видео самия ти показваш от друг източник същата информация ,която ти споделих и на която ти не повярва. 2700Х под Prime95 с овърклок в случая само че на 4,1 при 1,325 V и в случая 150 вата...

Във началото на видеото е задал 1.21. В последствие на 5:53 задава ръчо 1.42v., паметта е 3200MHz CL14-14-14-32. При тези настройки има точно 100mv отклонение от зададената стойност в биос под P95 Small FFTs. Ако държеше 1.42 консумацията щеше да е доста по-висока.

преди 3 часа, Tommygun написа:

Защото както написах 

И като цяло темата с марки и модели на компонентите по захранващата схема е много хубава за по принцип. Реално обаче има значение дали има адекватно радиаторче и дали потребителя има добър въздушен поток. Също е важно биоса точно какво може и как е настроен да реагира.Затова и примерно новия Strix се осира заради пластмасата ,която задушава охлаждането, докато във видеото на HU по-просто реализираните решения действат и няма никакъв проблем. Между другото нали знаеш,че според Hardwareluxx и моето дъно е с 4 фази...

Иначе Stilt e в час, да . Както и der8auer примерно. Buildzoid също е в час ,но мен лично ме дразни, че няма угодия. каквото хване все не е наред и все производителя е маса  тъп и не се е сетил. По-евтините не се охлаждали добре ,нямали това ,нямали онова. Барна Crosshair и почна да реве ,че било овъркил и нямало нужда чак от такова брутално захранване. Ееее ,какво накрая....хем сърби хем боли май. 

Като гледам питащия така и така му омръзна офтопика и сигурно вече си е поръчал Интел-а, така че може и да приключваме тук.

Със сигурност е така. Ако B450 Стрикса/Gigabyte Aorus нямаха IO похлупаци далеч нямаше да са толкова зле. Asrock дъното се справя добре, защото има поне 100mv отклонение, освен ако Asrock нямат някакво offset решение както Gigabyte при което мисля може да се коригира проблема до някъде. Но според мен, самия факт че има толкова добри температури значи че въобще не държи 1.4v. MSI дъното се справя защото мосфетите са със по-добри характеристики, и са два high side и два low side за фаза, а Asus и Gigabyte са спестили един high side мосфет, което допълнително влошава нещата - GigabyteAsus и MSI .B450 Mortar има абсолютно същия VRM като MSI X470 Gaming Plus, само броя на индукторите е по-малък. Възможно е и платката да не е толкова ''многослойна''. Но не е изненада че MSI дъното има най-добри температури дори и със дизайнерския си непрактичен heatsink. А MSI със сигурност не са подменили мосфетите за ''благото на потребителите'', а просто защото имат огромно количесто 4C029N/4C024N. Все пак ще ги използват на абсолютно всички дъна от най-ниския клас до топ модела, точно както направиха със A320/B350/X370 използвайки Nikos PK616BA/PK632BA боклуци.

До колкото си спомням ти имаше Asus Crosshair Hero 6, което има 8-фазно захранване за процесора (правилно удвоени 4-фази) със доста прилични Texas Instruments CSD 87350 мосфети. Няма нищо общо със бюджетните дъна. По сила е мисля на трето място от X370 дъната и изостава само на Asrock Taichi/Professional Gaming, който имат най-силната захранваща схема и топ модела на Asus - ROG Crosshair VI Extreme, което мисля също е със удвоени 4 фази, но със IR3555.

Тази черта на Buildzoid със преиграването е за да се поддържа интерес към канала предполагам. Във някой видеа разглежда дъната през перспективата на дъна правени изцяло за оувърклок (без да го споменава), например беше казал че MSI X470 Gaming Plus е зле, само защото MSI имат лоша имплементация на Precision Boost Overdrive, което явно няма да му помогне да направи топ резултат във някой бенчмарк. Повечето му мрънкания са си съвсем основателни обаче, не и това за overkil-а, което е част от преиграването.

CH7 наистина е доста приличен ъпгрейд спрямо CH6, но донякъде е и разбираем в предвид повишената консумация на процесорите. До колкото разбирам дъното е правено доста повече с идеята за LN2 оувърклок от CH6 или просто Asus искат всички да знаят че имат най-доброто дъно от всички АМ4. Да, можело е спокойно да използват IR3553, но може би имат голямо количество IR3555, който до колкото ми е известно използват на ROG дъната още от времето на X79/X99. Използват ги и до ден днешен върху X299.

На него му е ясно че инженерите не са глупави и са пределно наясно кое е добро и кое не. Издънките на Asrock със X470 Master SLI за който направи видео си заслужават да бъдат изложени. Говоря за това как в сайта си пишеха че v.контролера на въпросното дъно бил International Rectifier, а всъщност се оказа че е същия ISL 95712, който се използва и на най-евтините B350/B450. Възможно е да е имало и някакво разминаване между маркетинговия отдел на Asrock и инженерния, но силно ме съмнява. Същото е и със Gigabyte видеото, което направи за Гигабайт X470 Aorus Gaming и това ме съмнява да е вид ''неловко разминаване''.

Истината е че в днешно време външния вид на дъната продава пред всичко друго. Производителите могат спокойно да слагат големи и оребрени охладители върху слабите B450/X470 дъна, но няма да го направят, защото няма да изглеждат привлекателно за крайния потребител. Силните дъна нямат нужда изобщо от истински охладители - Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 например. Просто е смешно че на такова дъно слагат голям и истински оребрен охладител, а на другите светещи алуминиеви блокове, който само задържат топлината. Жалко е също да вдигат цените на дъната, но в същото време да не правят подобрения на компонентна база, важи за Gigabyte/Asus/Asrock. Още по-жалко е да си купиш среден-висок клас дъно като GB Aorus Gaming 5 и да разбереш че има същия VRM като едно евтино B450. Производителите предпочитат да отделят бюджет за външен вид, който освен че оскъпява платката и влошава производителността (IO капаците), RGB светлинките, надписи и т.н. не вдига стойността на дъното, освен може би в очите на RGB ентусиаст.

преди 2 часа, XECUTIONER написа:

Точно, където sliderum ти предложи, но не според неговите възгледи, а защото дразните с неко...........! Не мога да повярвам, че Панов/Джони разсъждава по-трезво от вас! И на това момченце Ино е нужно да се сложи ограничение за дължина на публикуван текст. Ненормална работа. Но така става, когато всички си седите пред мониторите и не смеете да си направим една среща. Да ви ''изпляскам'' аз един наръч компоненти за стъкмяване да гледате като теле в железница и да цитирате разни знайни и незнайни гурута в мрежата. Спрете се!

Някакъв проблем ли имаш ?

преди 22 часа, XECUTIONER написа:

Кое точно те дразни като се опитвам да намекна, да не се бърка теория с практика? 

Иначе октомври може и да се класираме за по кафенце. И с компонентите ще се включа на всичко след Атлон ХР и докато не е намесен поялник ;) . Даже ако обичаш ретрохардуер може да ти донеса 2-3 кашона. Ми че ми малък багажника и събира само количката като се сгъне... Но за любимия ми съфорумник ще се напъна - платки между памперси. 

преди 53 минути, Добромир Вълчев написа:

И междувременно цената на K7 се вдигна със повече от 50 евро.

Би ли споделил във кой игри i7 4770K не ти достига ?

п.с: Не те съветвам да купуваш B450 Gaming Plus/B450M Gaming Plus. Все още няма ревюта на нищо по-различно от Pro Carbon и Tomahawk. Имам лошото предчувствието че по-евтините дъна ще са със PK616BA и PK632BA.

преди 8 минути, Добромир Вълчев написа:

Стига ми , просто Райзена е чудовище. 8 ядра а и нова платформа и ддр4 рам. 

Чудовище, но не точно във игрите. Полза от 8-те ядра пред 6 на R5 няма да усетиш към днешна дата. Ще си решиш проблема със пропусквателната и спъването като си вземеш още един 8GB DDR3 модул, а най-добре би било да си продадеш вече наличния модул и да вземеш приличен 2400MHz+ 2Х8GB кит. По спомен Blu серията на Kingston е някъде от 2010-2011.

преди 36 минути, Добромир Вълчев написа:

Стига ми , просто Райзена е чудовище. 8 ядра а и нова платформа и ддр4 рам. 

Ако ми обясниш какво имаш предвид с написаното в червено(почервено от моя страна) и ме убедиш в правотата си се отказвам да участвам във форума. Завинаги!

Не знам какво е имал предвид но стария 8 ядрен 1800Х до скоро беше на цена от 500 лв. (сега е дигнат с 20 лв.).

Поне за мен цената е приемлива виж "новите" са друг въпрос.

Gy2Xnbu.jpg

п.с. Всъщност последно четох че АМД са свалили цената на 1800Х на $329 което е повече от 500 лв. при сегашния курс на долара...?

@Roujin Z Отдавна вече не е 329$. Като гледам в момента MicroCenter предлагат 1800X за 200$ а във NewEgg e 240$. Във Microcenter 1800X и Asus CH6 комбо е 340$. Луда работа е да си А(х)мериканец. R7 1700 на намаления е доста под 200$ и на който му трябват 8 ядра няма по-добра оферта.

Автора на темата явно ще пазарува от MindFactory, там ценaта на 1800X също е доста по-ниска.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.