Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хард диска си отива или Smart лъже

Featured Replies

HDTune_Health_________ST9500325AS.png

HDTune_Benchmark_________ST9500325AS.png

Свали си инструмента за този модел от сайта на производителя и го провери и с него.

Тръгнал е да си ходи - в това спор няма.

Дали можеш да направиш нещо за неговото състояние - да, но какъв ще е ефекта не се знае.

Важното е преди всичко да имаш backup на всичко важно от този диск.

Той и с перфектен SMART винаги може да спре да работи без причина, не забравяй, че сигурна на 100% техника няма. Затова ако имаш важни данни винаги архив на поне още един независим носител и онлайн. Относно SMART данните - това системен диск ли е, че има такива резки спадове в скоростта при теста? Зареди някоя live os - "сергей стрелец" или някой линукс и така го тествай. Това лаптоп ли е? Диска/лаптопа падали ли са, че има стойност 89 "G-sensor error rate", то принципно трябва да е 0?

• Автор

да беше от лаптоп но сега го ползвам за складиране на игри на макс е почти вчера издаде едни странен шум и реших да проверя дали се е променила стойността на секторите  уви излезнаха и тези нови стойности.Шумът наподобяваше онези кликвания когато диска е заминал но беше само един път един клик и продължи бе сини екрани нищо та да явно е за хвърляне вече.

Screenshot_1.png

преди 15 минути, sliderum написа:

Вземи го дефрагментирай и отново направи тест.

Дефрагметация не е правена от както е сложен.

След като диска не е системен и след като си чул единичен звук, да не е било паркиране на главите?

Сложи си Crystal DiskInfo и коригирай праговете за тревога на проблемните ти отчети (или просто си направи снимка с текущото състояние. Виж дали има промяна, утре, след седмица и т.н.

Ако желаеш и диска ти поддържа APM може да му забраниш да ги паркира и да видиш дали пак ще го чуваш този шум.

Дефрагментиране не е нужно към момента, спадовете в графиката са от проблемни сектори.

Ако имаш къде да прехвърлиш информацията може да му се направи един Low Level Format и после да се види как се държи, но тази стъпка дали ще е днес или преди да го отпишеш не е важно.

• Автор

Тази стойност е от вчера един сектор е с непоправима грешка не мисля че APM го е направило.Вижда се че съм го спрял да спира мотора а само да върти когато е IDLE режим понеже да ме се трупат много старт/стоп стойности пък и да не разиграва мотора.

Screenshot_2.png

Screenshot_3.png

преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

Дефрагментиране не е нужно към момента, спадовете в графиката са от проблемни сектори.

Ако си прав, ще си проличи след дефрагментацията  и новият тест. Що пречиш на човека да пробва? Няма да те кара теб да идеш и да въртиш диска с манивела.А относно ясновидските ти способности  за точното определяне на причините за спадовете, само мога да ти завиждам.

преди 25 минути, ИоРДан написа:

Дефрагметация не е правена от както е сложен.

Ами значи е време :) Ще отнеме известно време. Но така или иначе процесът може да се стартира и да отидете да си вършите някаква работа, ако имате такава.

Свободен си да завиждаш на когото поискаш, човешко е.

Казвам го от опит - такива спадове има при проблемни сектори - дали са лоши или трудно четими има си други софтуери за тази работа. Ако диска бе системен нямаше да изкажа толкова убедено тезата си.

Всяко тормозене на диска може да доведе до по-бързото му счупване, ако бе празен диск не дефрагмендация, а направо format-а да му удря, но тези данни там явно не са му толкова безразлични.

Иначе аз нито мога нито искам да му казвам какво да прави - има си глава да си решава, аз съм изказал мнение.

• Автор
преди 8 минути, sliderum написа:

Ако си прав, ще си проличи след дефрагментацията  и новият тест. Що пречиш на човека да пробва? Няма да те кара теб да идеш и да въртиш диска с манивела.А относно ясновидските ти способности  за точното определяне на причините за спадовете, само мога да ти завиждам.

Ами значи е време :) Ще отнеме известно време. Но така или иначе процесът може да се стартира и да отидете да си вършите някаква работа, ако имате такава.

Да но имали някоя по свястна от Windosovata според мен ништо не прави ако имаш някоя да ми препоръчаш.

Да помислим малко!

Какво искаме да направим?

- да подредим файловете на диска така, че при четенето им най-малко да ходят главите напред назад

- да подобрим представянето на диска при теста за скорост и да няма такива сривове. Той там изобщо не го боли кой файл на колко сектора са пръснати, защото той не чете данни като поредност, а сектори

• Автор

Между другото диска е динамичен работи за две системи за 10тката и една 7дмичка .И надвете системи показва същия обем диска е 500гб а други е хитачи HDT725032VLA360 тои е 320 гб  системен на 10тката но не му се показва пълния обем и тои е с грешки но е в зелено а е на две години и два месеца докато сегатето е работило сравнително по малко от него .Screenshot_4.thumb.png.3a8e13cfab8d9a2c4bd9602aa6e0bd59.png

Screenshot_9.png

Screenshot_7.png

Между другото - дали по-големия, проблемен диск го играе като D:\ за W10, но за W7 го играе като C:\ при тест под W10 няма никакво значение.

Също така няма никакво значение кой диск колко отработени часове има - може да го потрошиш и за по-малко от час.

Само на мен ли ми прави впечатление, че имаш доста ATA errors и по двата си диска - дефектен кабел, лош контакт в някой порт или проблемен дисков контролер (примерно H61 (B2))?

И на последно място всичките ти дискове се виждат с пълния си размер!

преди 31 минути, ИоРДан написа:

Да но имали някоя по свястна от Windosovata според мен ништо не прави ако имаш някоя да ми препоръчаш.

PerfectDisk Pro съм ползувал единствено, доволен съм. Нямам наблюдение над други софтуери от този вид.

• Автор
преди 14 минути, plamen_petrov_80 написа:

Да помислим малко!

Какво искаме да направим?

- да подредим файловете на диска така, че при четенето им най-малко да ходят главите напред назад

- да подобрим представянето на диска при теста за скорост и да няма такива сривове. Той там изобщо не го боли кой файл на колко сектора са пръснати, защото той не чете данни като поредност, а сектори

Разбира се че скроста е нештото което е най проблемно но и въпроса ми е поправими ли са тези спадове в теса.

Screenshot_10.png

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Между другото - дали по-големия, проблемен диск го играе като D:\ за W10, но за W7 го играе като C:\ при тест под W10 няма никакво значение.

Също така няма никакво значение кой диск колко отработени часове има - може да го потрошиш и за по-малко от час.

Само на мен ли ми прави впечатление, че имаш доста ATA errors и по двата си диска - дефектен кабел, лош контакт в някой порт или проблемен дисков контролер (примерно H61 (B2))?

И на последно място всичките ти дискове се виждат с пълния си размер!

Да този е чипа на дъното които бачка на southbridge ако има някво значение .За контролера не съм изопшто сигорен но кабелите са си асуските които си доѝдоха със платката.

преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

О да, а ако има доста незаписани сектори, пръснати по диска. Ако ще мислим, да мислим докрай :)

Това не изключва и повредени сектори, но може да има разпръснати, които не са записани и по други причини.

Харесва ми, че си се сетил и за вероятен проблем с кабел, букса и грешки при преноса.

преди 51 минути, sliderum написа:

А относно ясновидските ти способности  за точното определяне на причините за спадовете, само мога да ти завиждам.

Та какво казваше :)

преди 2 минути, ИоРДан написа:

Да този е чипа на дъното които бачка на southbridge ако има някво значение .

----

Провери го дали е ревизия B2 или B3. Аз мисля, че има голямо значение.

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Та какво казваше :)

----

Провери го дали е ревизия B2 или B3. Аз мисля, че има голямо значение.

Б3 ка е на асуска платка.

тествай си диска с victoria под dos (но трябва биоса да поддържа compatible/ide mode,  програмата не може да тества при включени ahci или raid)

преди 1 час, sliderum написа:

Вземи го дефрагментирай и отново направи тест.

тоя  обратното на "умник" (лошо че в подписа си е написал hardware team, след като не разбира от хардуер) въобще си няма идея как тества hdtune, и че дефраг подрежда файловете да се четат по бързо, но  понеже hdtune тества линейно четене, а не файловете въобще няма да има разлика в резултата...

освен това дефраг-а скапва диска, особено ако има бавни или лоши сектори... отделен е въпроса колко може да се вярва на програма, което тества диска под операционна система забраняваща директния достъп до диска (и често използваща некадърно написани драйвери за sata контролера)... за смарта може да се вярва - той се вади от от диска, но на теста не...

Щом е B3 контролера отпада като заподозрян за момента.

Снимай си S.M.A.R.T. статусите и на двата дикс (може от няколко софтуера и най-добре в DEC [10] за да можеш лесно да четеш данните) днес. Сравнявай ги как ще се изменят с времето.

Както ти казаха вземи мерки за всички важни файлове по двата си диска.

• Автор

Важни файлове няма сичко е на WD DIGITAL Green 1tb които е изключен в момента.Мога да ги форматна и двата но исках първо да чуя фторо мнение по въпроса 

Моето мнение е:

- да се сдобиеш е един нов качествен SATA кабел (за всеки случай)

- ако си решил да ги форматираш - аз бих почнал от по-проблемния. Аз лично ползвам инструментите от Hiren's за формат, инструмента на Seagate също може да мине през диска след това, имаш и regeneratora - само за проверка дали намира проблемни сектори след всичко преди това, Викторията да видиш колко бързо отговарят секторите и дали имаш твърде бавни. И след тези няколко дневни операции с диска, може да се види ще го бъде ли, като цял дял или ще трябва да режеш проблемни части от него и т.н. Всичкото това бих го правил през новия кабел. Накрая вече пълен формат под ОС-а, гледане на S.M.A.R.T., тестове и т.н.

- другия диск най-вече бих му сменил кабела ако се покачи ATA грешката иначе за сега не виждам смисъл да го мъчиш като горния.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.