Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Безплатен антивирусен софтуер


Препоръчан отговор

                     Безплатен антивирусен софтуер

 

Антивирусният софтуер (antivirus) представлява специализирана програма за откриване на компютърни вируси, както и нежелани (считани за злонамерени) програми като цяло и ремонт на заразени (модифицирани) файлове от такива програми, както и за предотвратяване на инфекции (модификация) на файлове или на операционна система със злонамерен код. Борбата с подобен тип злонамерени програми е трудна,за това софтуерните гиганти в сферата на сигурността предоставят много и различни видове защити.

Ето няколко безплатни решения за защита на вашия компютър:

 • avast! Free Antivirus

 • 360 Total Security

 • Microsoft Security Essentials

 • Avira Free Antivirus

 • AVG AntiVirus Free

 • Kaspersky Free Anti-Virus

 • Panda Free Antivirus

 • Zillya! Antivirus Free

 • Ad-Aware Free Antivirus+

image.png.550c3aa65cdc4ec2fbdc2179fb82b3fa.png

 

Изброените програми са предназначени за защита и почистване на компютъра от злонамерени програми и вируси, както и за защита от инфекции. Моля, обърнете внимание, че използването на няколко антивирусни програми едновременно води до конфликти и може да направи на практика компютъра почти неизползваем.

Затова, за да защитите компютъра си, изберете само една най-подходяща за Вас антивирусна програма.

image.png.c77278bfe44c4bd3f15dd83d041f27c4.png

Avast! Free Antivirus е една от модерните и доста популярни безплатни антивирусни програми. Тези, които инсталират Avast! Free Antivirus получават пълна защита срещу вируси и шпионски софтуер в реално време.

 

Avast! Free Antivirus постоянно следи промените във файловата система, трафика, електронната поща, мрежата, P2P, интернет чат-а и т.н. Програмата има удобен интерфейс за работа и много полезни функции, включително:

 

- Висока степен на откриване на вируси, троянски коне, червеи, уеб руткити и шпионски софтуер.

- Avast! Engine Free Antivirus може успешно да открие зловреден софтуер въз основа на анализ на поведението.

 

- Осигурява резидентна защита,както и сканиране при зареждане и планирано сканиране. Налице е също сканиране на архиви и планировчик на сканиране.

 

- Също така проверява входящи и изходящи имейли, P2P връзки и онлайн месинджъри

 

- Дълбоката интеграция в системата ви позволява да сканирате необходимите документи и програми.

 

- Режимът на карантина е изолиран от операционната система. Няма да бъде стартиран файл, който е запазен в карантина.

 

-Удобен режим на игра. Автоматично откриване на програми, работещи в режим на цял екран, и деактивиране на изскачащите съобщения.

 

-Има функция на "ръчна" актуализация.

 

-Инструмент за обновяване на софтуера. Контрол върху актуалността на програмите, инсталирани на компютъра на потребителя.

 

-Има специален инструмент за почистване на браузъри от плъгини с лоша репутация и плъгин за отчитане на репутацията на посетените сайтове.

 

 

image.png.f7fed5be6eedfa7f259cbf35012b10b9.png

360 Total Security е не само сериозна антивирусна програма, но и с много допълнителни функции за оптимизиране и почистване на вашия компютър. 360 Total Security има доста интуитивен и лесен за използване интерфейс, който ще бъде лесен за използване от всеки, независимо от нивото на познания.

Основните функции на 360 Total Security:

 

1) Защита срещу злонамерен софтуер.

 

2) Няколко вида сканиране.

 

3) Възможност за работа в офлайн режим.

 

4) Възможност за персонализиране на приложенията за автоматично стартиране.

 

5) Функцията за почистване на ненужните работни инструменти.

 

6) Възможност за коригиране на дефекти в системата.

 

7) Възстановяване на системата след повреди.

 

😎 Анализ на актуализациите за вече инсталирани програми.

 

9) Sandbox за стартиране на подозрителни файлове.

 

10) Защита на преносими носители.

 

11) Анализ на поведението на подозрителни файлове.

 

12) Защита на уеб камерата .

 

image.png.39724eb14d1c945b04cd6e88c7aa529a.png

 

Microsoft Security Essentials (MSE) - антивирусен софтуер от Microsoft. Създаден да предпазва компютъра ви от злонамерен софтуер.

 

За да започнете да използвате антивирусната програма, нямате нужда от регистрация, няма период на тестване и ограничения по отношение на използването. Трябва само да инсталирате пакета и да започнете да го използвате.

Но имайте предвид, че за да инсталирате програмата, вашата операционна система трябва да бъде легална.

 

Характреристики на Essentials:

 

- Лесен и лек за използване.

- Разширена възможност за откриване на вируси, шпионски софтуер, троянски коне, червеи и т.н.

- Ниска консумация на системни ресурси.

- Автоматични актуализации с помощта на Windows Update.

 

image.png.1276d81c9cb1c5c58a5d7653b42044da.png

Avira Free Antivirus е друга ефективна антивирусна програма за защита на персоналните компютри на потребителите. Avira Free Antivirus открива и унищожава вируси и троянски коне, включително все още неизвестни макровируси. Съществува възможност за непрекъснат мониторинг на системата.

 

Характеристики и функции на Avira Free Antivirus:

 

1. Антивирусната база данни има над 150 хиляди вируси.

2.Услугата Virus Guard автоматично следи управлението на файловете.

3.Системата открива макровируси и е в състояние да обработва заразените файлове.

4.Лесна и удобна работа.

5.Асистент за актуализация .

 

image.png.b06b34ceb82c3324befe5534f678df45.png

 

AVG AntiVirus Free е широко използвана антивирусна програма, предназначена за домашни компютри. Основните му предимства са ниските системни изисквания и опростен интерфейс.

Какво включва AVG AntiVirus Free? Това са преди всичко средства за компютърно сканиране, монитор в реално време, скенер за електронна поща, система за автоматично обновяване на антивирусни бази данни и т.н.

Безплатни функции в AVG AntiVirus:

- Автоматични актуализации на системата.

- Скенер на файлове и програми, връзки и резултати от търсене в интернет.

- Отделно сканиране на имейли.

- Функция за “лекуване" на заразените файлове.

- Достъпен и интуитивен интерфейс.

 

image.png.9b86f15626f8e14e92542abbcd2fecb5.png

 

Добре известният антивирусен софтуер Kaspersky Free осигурява основна защита за персонални компютри,за важната информация на него и онлайн активността на потребителите срещу най-често срещаните заплахи.

 

Kaspersky Free функции за защита:

 

1) Kaspersky Security Network (KSN)

 

2) Файловете, които се отварят или запазват на компютъра, се сканират.Kaspersky Free притежава един от най-бързите и прецизни скенери

 

3) Система за предотвратяване на заразяване на файловата система.System Watcher – този щит следи активността в системата. Тъй като използва технология, базирана на поведението, този модул може да предотвратява и атаки от нулев ден.

 

4) Сканиране на електронната поща за съмнителни имейли.

 

5) Достъп до писмата след проверка.

 

6) Забрана на достъпа до злонамерени ресурси.

 

7) Защита срещу измамни дейности в интернет.Kaspersky Protection за допълнителна сигурност в браузърите Internet Explorer, Google Chrome и Mozilla Firefox.

 

😎 VPN модул, който защитава вашите данни, когато използвате обществени Wi-Fi мрежи .

 

 

 

image.png.683fb7da5ad97cdc4a671536577546d9.png

Bitdefender Antivirus Free Edition

 

Bitdefender Antivirus Free Edition е безплатен антивирус, упростен и лесен за използване. Защита в реално време, облак, активен вирусен контрол, проактивни технологии и HTTP трафик за защита срещу онлайн заплахи и фишинг.

Основни характеристики на Bitdefender Antivirus Free Edition

1. Защита в реално време - осигурява защита по време на достъпа. Всички файлове се проверяват, когато се стартират или копират. Например файловете, които току-що сте изтеглили от Интернет, се проверяват незабавно.

2. Облачни технологии - Bitdefender Antivirus Free Edition използва сканиране в облака, за да ускори откриването и откриването на нови или непознати заплахи, които други антивируси пропускат.

3. Активен вирусен контрол е иновативна проактивна технология за откриване, която използва усъвършенствани евристични методи за откриване на нови потенциални заплахи в реално време. Евристиката на безплатния Bitdefender Antivirus осигурява високо ниво на защита срещу нови заплахи, които все още не са добавени към вирусните сигнатури. Активният вирусен контрол в Bitdefender Antivirus Free Edition наблюдава всяка програма, която се изпълнява на компютъра, и открива зловреден софтуер въз основа на техните действия.

4. HTTP сканиране - анализира и блокира измамнически и фишинг сайтове.

5. Anti-rootkit - технологията се използва за търсене на скрит зловреден софтуер, известен също като руткит. Rootkits са скрит тип софтуер, често злонамерен, насочен към скриване на определени процеси или програми от конвенционалните методи за откриване.

6. Автоматична актуализация - Bitdefender Antivirus Free Edition периодично се актуализира без намесата на потребителя, като осигурява оптимално ниво на защита срещу нови заплахи.

7. Ранно сканиране при стартиране - тази технология гарантира, че системата ще бъде проверена по време на зареждането веднага след стартирането на всички важни услуги. Тя ви позволява да подобрите откриването на вируси при стартиране на системата, както и да ускорите времето за зареждане.

8. Сканиране когато компютъра не се използва - антивирусната програма Bitdefender открива, когато ресурсите на компютъра се използват най-малко и използва това време за сканиране на системата, без да се засяга активността на потребителя. Използването на системни ресурси се изчислява, като се вземе предвид използването на процесора (CPU) и твърдия диск (HDD).

9. Технология за интелигентно сканиране - файловете, които преди това са били проверявани от Bitdefender Antivirus Free Edition, няма да бъдат сканирани отново с помощта на интелигентно сканиране на файлове.

 

 

image.png.d7ab938497c6dc915c6705b0ea653e0b.png

 

Panda Free Antivirus е първият така наречен "облачен" антивирус. Технологията съчетава локален и отдалечен антивирусен, антишпионски, анти-руткит, евристичен скенер и кеширане на безвреден софтуер. В същото време тази технология използва 50% по-малко PC ресурси от традиционните антивирусни програми.

 

Характеристики и функции на Panda Free Antivirus:

 

1.Наличие на защита от дропери PDF, DOC, XLS, PPT, WMV и др.

2.Технология на самозащита на антивирусните процеси и нейната конфигурация.

3.Функция за стартиране заедно с други програми за защита на системата.

4.Използване на минимално количество ресурси.

5.Използване на онлайн база данни вместо ежедневни актуализации.

 

 

 

image.png.55d32007c1c9b0819f73aaebf42eaee2.png

Zillya! - друга безплатна програма за защита срещу вируси, червеи, троянски коне, руткитове и т.н. Освен това технологията е в състояние да намери шпионски и рекламен софтуер и да ги блокира, като по този начин защитава личните данни на потребителите.

Програмата предлага три режима на сканиране - бързо, пълно и по избор, а потребителят може да започне сканиране по всяко време. Какво означава всеки от режимите? Бързото сканиране ще провери най-уязвимите части на системата. Пълното сканиране проверява системата напълно. Сканиране по избор предоставя възможност за проверка въз основа на зададени от потребителя зони на сканиране.

Zillya! предоставя :

 

1) Защита срещу голям брой и различни видове заплахи.

2) Избор на няколко режима на сканиране.

3) Проверка за шпионски и рекламен софтуер от злонамерен характер.

4) Сканира имейл съобщенията.

5) Проверява документите преди отваряне и файловете, които са изтеглени от интернет.

 

 

 

image.png.5db3b12c9bd8311822524e64f309b0f9.png

Ad-Aware Free Antivirus + - програма за защита от вируси, троянски коне, агресивна реклама, вредни добавки към браузъри, шпионски софтуер, измамни програми, руткитове и др.

 

Освен това, за още по-голяма защита, програмата може да сканира допълнителни потоци от данни в томове на файлова система Windows NT (NTFS).

Функциите на Ad-Aware Free Antivirus +:

 

- защита от злонамерен софтуер.

- пълно и избирателно сканиране при поискване.

- функцията за проверка на процесите в RAM на компютъра.

- откриване на злонамерен софтуер въз основа на неговото поведение.

- специална система за премахване на rootkit.

- инструмент за премахване на зловреден софтуер (Neutralizer Malware Removal Tool).

- специален планировчик на задачи.

- опростен и интуитивен интерфейс за използване на програмата.

 

Не мога да не спомена още една безплатна програмата

 

 

image.png.9dca5677143770aaaf69d5de4b3e7dfa.png

COMODO Internet Security е безплатен цялостен продукт, който може напълно да защити компютъра ви.Този изключително мощен пакет включва:

 

Защитна стена с фино настроена проактивна защита, защита на мрежовите връзки с филтриране на IPv6 трафик, филтриране на обратна връзка, защита на ARP-спуфинг, контрол на фрагментиран IP трафик. Възможно е да се регулират правилата за отделни приложения, за групи приложения, за портове със сортиране по категории. Мощен приспособим филтър за съдържание (блокиране / разрешаване на посещения на определени сайтове).

 

HIPS проактивна защита с огромни опции за настройка, както за отделни процеси и приложения, така и за цели групи. Възможно е да се прецизира поведението и допустимите отклонения за всяко приложение

 

Антивирус с постоянно обновяваща се база данни и работещ на сигнатурен режим

. В последните версии се отличава с правилна работа и висока откриваемост.

 

Sandbox- безопасно стартиране на всяко приложение в изолирана среда с възможност да унищожи напълно следите от активност на работещо приложение.

 

В допълнение към Firewall, HIPS, Sandbox и Anti-Virus, той има полезни инструменти и функции за работа на заразени машини

 

Viruscope ви позволява да наблюдавате и записвате всички действия на заразено приложение в Sandbox . Това означава, че ви позволява напълно да проследявате цялата дейност на зловредния обект.

 

COMODO KillSwitch предоставя усъвършенстван мониторинг на всички активни процеси на компютъра, включително скритите процеси .

 

С мониторинг на портове и трафик в режим на реално време, можете да наблюдавате всички процеси и приложения, използващи мрежов трафик.

 

Както може би забелязвате, COMODO Internet Security е не само система за сигурност, но и мощен, добре подбран инструмент за работа с чисти и заразени системи. Това е един от малкото продукти, които можете безопасно да поставите на заразена машина и с правилните действия и настройки, да получите добър резултат за почистване на системата.

Предимства: Многофункционален и безплатен! Не ползва големи ресурси и се представя добре дори на слаби машини.

 

Използвани са статии от:

https://hyperhost.ua/info/

Comss.ru

https://webanetlabs.net/

Редактирано от Proshark (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 60
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Поздравления за темата. Ако искаш може да добавиш Sophos Free и Zone Alarm. A Security Essentials не е ли вече в миналото...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както и няма 100% сигурна защита. Винаги минимум един архив/копие на важните места поне на още един отделен независим носител, като архива/архивите се обновява/т периодично. На колкото повече места, толкова по-голям е шанса да се възстанови информацията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Разрешете ми да споделя едно по-различно мнение за безплатният антивирусен софтуер изключаем MSE , който е интегриран в ОС от Windows 8 нагоре.

Не ангажирам никой с моето мнение, но съм стигнал до извода, че тези програми са направени с цел да ви прецакат в някаква степен работата на компютъра след известно време на ползване . Крайната цел е "шаранчетата" да закупят платената версия , която ще поправи и изчисти тези "случайни" уязвимости, червии, вируси, буби, бавнодействие и прочие.

Да, платената версия би поправила и изчистила в някаква голяма степен заразената машина, но безплатната такава би дори спомогнала за обратното действие.

Последно, лично аз препоръчвам на ползвателите на Windows да ползват тяхната програма "MSE" или в последствие вградената такава. Понеже няма сто процентова защита, при съмнение за заразена машина препоръвам да се ползва живо линукс дистро от флаш памет или диск и да се изтрият ненужните файлове от диска.

За тези който не са сигурни в действията, нека ползват пак платени живи дистрибуции /Rescue Disk/ за изчистване на диска !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, NIKISHARK написа:

Тази тема е създадена като продължение на тази:

добра работа !!!

можеш да добавиш и безплатните програмки за рансъмоер

както и с коя от въпросните безплатни антивирусни може да се окомплектова !

само пример:

до ден днешен не мога да инсталирам avast free + Kaspersky Anti-Ransomware Tool  ???:huh:

и незнам каква е причината ... :speak:

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чудесна и актуална тема.  :yanim:

Предполагам нямате против да я направим важна? Ако има възражения пишете.

Поздрави 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

+1

Предлагам, освен "напудрените" ревюта, да се изтъкнат предимствата и недостатъците на всяка една програма в сравнение с останалите, както и забелязани проблеми, причинени от въпросната АВ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Joss Bomon написа:

+1

Предлагам, освен "напудрените" ревюта, да се изтъкнат предимствата и недостатъците на всяка една програма в сравнение с останалите, както и забелязани проблеми, причинени от въпросната АВ.

Здравейте, има предостатъчно теми по-въпроса. Като пример

 • Отделно повечето програми в първия пост имат собствена тема където се обсъждат предимствата ,недостатъците и съвети относно настройките.
 • Относно справянето им в реални условия също има тема

Всъщност май доста хора са пропуснали да прочетат този пост

на 26.01.2019 г. в 13:07, NIKISHARK написа:

Тази тема е създадена като продължение на тази:

 

Темата е продължение на старата тема - събрани са повечето решения на едно място за да се улеснят потребителите. Ако имате предложения допълвайте.

При толкова изброени програми за защита обстойни ревюта в тази тема не виждам как може да са полезни. Според мене може да се синтезират недостатъците на отделните програми но могат и да са субективни. 

Лично мнение.

Поздрави

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...

В тази хубава тема е добре да се споменат също безплатните  ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, FortiClient Endpoint Security (Standard),  Rising Internet Security Personal, както и условно безплатния   Symantec Endpoint Protection.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На един уиндоус имам аваст, ама е голяма напаст, постоянно се опитва да ме лъже да им плащам.
Добре че не го ползвам често уиндоуса, че иначе щях да го разкарам тоя аваст.

Като по-тъп ползвам ОС без антивирусна и си ми е добре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Белгиеца написа:

На един уиндоус имам аваст, ама е голяма напаст, постоянно се опитва да ме лъже да им плащам.
Добре че не го ползвам често уиндоуса, че иначе щях да го разкарам тоя аваст.

Като по-тъп ползвам ОС без антивирусна и си ми е добре.

Ако обичате по-темата. За обсъждане на отделните програми , за / против има съответните теми в под форума. Моля не спамете излишно тук!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 5 месеца по-късно...

Появява се още един условен  и  безплатен   отличен програмен продукт  -   благодарение на американската конкуренция          https://www.comss.ru/page.php?id=6131                   

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Comodo Firewall 2019 след многогодишни експерименти и съпоставки пак ми изглежда най-добрата безплатна програма в света. Програмата всъщност е пълният безплатен пакет  CIS 12  - само без инсталиран антивируса на Комодо. Сега пред очите ми отлично работи с безплатния антивирус на Панда.  И двете програми разполагат  с вграден БГ превод.  Системата лети, комбинацията е с минимални изисквания за системни ресурси.  Има ли още по-добра безплатна защита?  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 седмици по-късно...

Не точно антивирусна, но пак е програма за защита. Sandboxie вече е безплатна:

https://www.ghacks.net/2019/09/10/sandbox-program-sandboxie-is-now-freeware-soon-open-source/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...
 • 4 седмици по-късно...
 • 3 месеца по-късно...
 • 3 седмици по-късно...

Здравейте,точно след един ден ми изтича безплатният период за Касперски,искам да попитам какво да правя оттук-нататък,коя също толкова добра безплатна АВ програма да инсталирам?

P.S. Не ми допадат AVG и Avira

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проверявай comms.ru и promo2day. Редовно има промоции на почти всяка популярна защитна програма. В момента има 3 месеца за Norton Deluxe и 4 месеца за Eset. Следваш стъпките и ще ти пратят ключ за 4 месеца. Ако получиш ''празен'' ключ - пиши на Eset support-a и ще ти пратят. 5-6 месеца съм с Eset и е ок. В същата тема ежемесечни ключове - цък
Аз лично бих избрал Eset Internet Security, защото е най-леката от всички. Windows defender също е ок. Според тестовете е топ. Ся колко са точни, само те си знаят, но същото се отнася и за другите програми. Трети вариант - Kaspersky free + Comodo/Windows Firewall.
В крайна сметка от теб зависи да останеш ''чист'' в нета. Обновена OS и браузър + ublock origin и да не кликаш на всичко що ти обещава безплатен iphone/samsung/huawei, кола, самолет, 300к от нигерийски принц/крал и ще си ок. Повечето опасности идват по пощата - компрометирани/откраднати уж login данни за paypal, bulbank, apple  и която още се сетиш компания + прикачени файлове към мейлите. Албанска му работа, но има хора се хващат. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора,инсталирах 360 Security.

Много харесвам ESET,но май нямат по-дълга като времетраене безплатна версия.

Виждам че тук има много варианти,но някои са на руски,а аз руски ХИЧ не разбирам :D

Да допълня,че в интернет проблем имам единствено със сайта за филми filmisub,от който изскачат доста линкове но не цъкам на никой от тях,а ги затварям.Но май по този начин и даунлоадвам по нещо,защото последният път сканиране с ESET Online Scanner в рамките на 4-часовото сканиране си открих 11 заплахи.Сега с тази 360 пак ми откри проблеми :D Май няма оправия...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...