Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Техника по безопасност и основни технически грешки

Featured Replies

преди 1 минута, Meri Meri написа:

Е какво ти е направила па момата сега! Нещо по-хуманно измисли, моля! 

Добре бе хубавице. Я да чукна едно рамо за Петърчо. Поговори там с баш шефа на вашия комплекс да го вземе на работа момчето. Ако му потрябва характеристика, нека енергетика Ви отвори форума и да чете човека, а не да го кара да пише наново. Всичко си е казал - от игла до конец.

• Отговори 113
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

:offtopic_s:

И аз някъде съм виждал в метални клетки да работят ама май не бяха ел. техници и май не бяха на ел. стълб, а в strip bar , да не би за това да говори peppone?

Ей голям смях е с него 

преди 1 минута, Колев60 написа:

Добре бе хубавице. Я да чукна едно рамо за Петърчо. Поговори там с баш шефа на вашия комплекс да го вземе на работа момчето. Ако му потрябва характеристика, нека енергетика Ви отвори форума и да чете човека, а не да го кара да пише наново. Всичко си е казал - от игла до конец.

Баш там ли го уреждаш? Искам да живеяяя

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

току-що, AAUUXX написа:

И аз някъде съм виждал в метални клетки да работят ама май не бяха ел. техници и май не бяха на ел. стълб, а в strip bar , да не би за това да говори peppone?

Ей голям смях е с него 

Че то не е ли едно и също бре?

преди 5 минути, Колев60 написа:

Ако му потрябва характеристика, нека енергетика Ви отвори форума и да чете човека, а не да го кара да пише наново.

От ОРУ може да проявят интерес. Тогава ще трябва да се запасите с цветомузика, обаче.

преди 33 минути, Колев60 написа:
преди 8 часа, peppone1 написа:

"дори в чужбина вече има техници които ремонтират далекопроводите без изобщо да се спира напрежението. За целта те просто се обличат в желязно облекло като кафез, което облекло се свързва към ремонтираният тоководещ проводник."

Има, има Петърчо!Ти тези тук от форума не ги слушай какво ти пишат.Те нито разбират, нито са ги виждали. А има и друга група техници работещи на по ниските далекопроводи (20 киловолта) които пък ги обличат с дървени облекла, та да са готови за оня свят.  И аз като теб съм ги виждал, ама не смея да напиша за да не ни се смеят хората.

А бе защо не вземеш и да се гръмнеш, ами си губиш времето по форумите? Или си намери една мома, че да те вкара в правилния път!

Ако продължаваш с подигравките и глупостите, моментално ще те пратя при бисерите, там госпожите да ти се смеят.

Това все пак е техника по безопасност и нещата са съвсем сериозни и за да кажа подобно нещо значи имам причини. Мои познати на които синът им електротехник жив е изгорял, ремонтирайки електропровода,  докато останалата част от бригадата свършила по-рано, върнали се в станцията и пуснали захранването. Да оставим на страна че човекът си е отишъл, ужасното е че последните му мигове са били ужасни. И който не го е удрял ток, той не знае какво е. Усещането е все едно през тялото ти минава бензинова резачка, както се изрази пострадало момче по един телевизионен канал. Още от малък гледайки жиците съм се питал колко ли техници при построяването им са загинали, но малко след това научих че преди това токът се спирал, но той както се спира, така може и да се пуска. Дори започвайки работа колегите ми казваха че работели и по стълбовете под напрежение, не ми казаха дали обличали метални дрехи или просто внимателно пипат и така останах озадачен и напуснах работа. Все пак Ганьовеца е способен на всиичко.

Писна ми от шегаджии и фантазьори по най-сериозните теми да се смеят. Темата има нужда от модериране, но явно модераторите им е много трудно да ви изтрият изключително остроумните ви и ценни приказки за въртенето на Земята. Ами и затова трябва да се мисли, ако тя утре спре да се върти.

Ами и затова трябва да се мисли, ако тя утре спре да се върти."

Че ти нали си тука бре! Колко му е като за теб да завъртиш и една Земя?

Да ти дам едно предложение. Темите ти , всичките са за бисерите. По ще е добре и за теб и за хората, които те цитират там - да пишеш директно във "Бисери".

преди 22 минути, peppone1 написа:

И който не го е удрял ток, той не знае какво е. Усещането е все едно през тялото ти минава бензинова резачка, както се изрази пострадало момче по един телевизионен канал.

Теб, последно сега, удрял ли те е ток или не?

преди 28 минути, peppone1 написа:

Земята. Ами и затова трябва да се мисли, ако тя утре спре да се върти.

Ако спре да се върти, слизаме и бутаме кво да го мислиш толкова 

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ако спре да се върти

Ако спре да се върти, просто някой хора трябва да слязат от нея

преди 1 час, M.Николов написа:

Начинът по който е зададен въпроса провокира просташки отговор. КОГА НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СИ СВЪРШИТЕ РАБОТАТА?

преди 3 часа, M.Николов написа:

Получило се е малко недоразумение.:)

Не ставаше на въпрос за знания, а за талант!

Ти просто си природен талант да ръсиш абсолютни глупости, а най-интересното е, че и си вярваш.:lol6:

Последният ти бисер е още по-як!

Наистина има недоразумение. Талантът е 99% труд и 1% дарба, вие очевидно нямате нито едното.

Къде е бисера? Когато споря с простаци, изпростявам. Забързан и от гняв понякога губя ума и дума. Нека администратора удължи времето за редакция, че и писането не е лесна работа, не е като приказването. И този тромав сайт докато превключи за редакция, времето вече е изтекло. Метализиран костюм у нас не се употребява, техниците разчитат на защитните ръкавици, които могат и да се скъсат и колко е да те тресне тока и да паднеш на Земята и да си счупиш главата.

https://novinite.eu/sluzhitel-na-energoto-zagina-pri-remont-na-dalekoprovod/

преди 5 минути, peppone1 написа:

Талантът е 99% труд и 1% дарба.

Труда ако се повиши ще си дойдат нещата на място, как мислиш? 

преди 5 минути, peppone1 написа:

Когато споря с простаци, изпростявам. 

Не е от това не се притеснявай 

Гледам...чета...и пак гледам...и пак чета....

Цитат

Мои познати на които синът им електротехник жив е изгорял, ремонтирайки електропровода,  докато останалата част от бригадата свършила по-рано, върнали се в станцията и пуснали захранването

Някога, на една предишна работа,(работех в фирма която ремонтираше и изграждаше ел.съоръжения) случи се да  преписвам правилникат на ТБ ,специално ел часта. И си спомням, че правилника "повеляваше" че след извършване не ремонтни работи- правеха трафопостове, преди да се включи даденото ел. съоръжение, се прави проверка на цялата бригада участвала в ремонта (по наряд) проверка за оставен, забравен инструмент , по ремонтираното или монтирано, ел. съоръжение, и чак след тази процедура когато всички са налице и няма забравен инструмент, ръководителя на групата дава разрешение за включване на съоръжението !!!

Това което пишеш, или някой те е излъгал, или е човек който хабер си няма от правилниците за ТБ! Изобщо, свободни съчинения!

Това което пишеш, или някой те е излъгал, или е човек който хабер си няма от правилниците за ТБ! Изобщо, свободни съчинения!

Правилника е едно - това, което става на практика друго.
На един обект, вместо един кабел 3х95, сложихме два, успоредни 3х50. Някой беше разменил две от фазите. За късмет първо включиха разделителя на единия край, а после автоматичния прекъсвач на другия край. Естествено, издумка и веднага изключи. Но нямаше волтова дъга.
преди 34 минути, barbuncela написа:

Някога, на една предишна работа,(работех в фирма която ремонтираше и изграждаше ел.съоръжения) случи се да  преписвам правилникат на ТБ ,специално ел часта. И си спомням, че правилника "повеляваше" че след извършване не ремонтни работи- правеха трафопостове, преди да се включи даденото ел. съоръжение, се прави проверка на цялата бригада участвала в ремонта (по наряд) проверка за оставен, забравен инструмент , по ремонтираното или монтирано, ел. съоръжение, и чак след тази процедура когато всички са налице и няма забравен инструмент, ръководителя на групата дава разрешение за включване на съоръжението !!!

Никой не би излъгал за най-скъпото си. Ти би ли съчинила подобно нещо за детето ти,  те затова са правилници за да се нарушават?

преди 2 минути, peppone1 написа:

те затова са правилници за да се нарушават?

Грешиш, правилниците са за да се спазват! 

преди 20 часа, DarkEdge написа:

Що не вземеш да напишеш един учебник по електротехника(радиотехника)?

А и аз с трепет чакам този учебник ма нема

преди 3 часа, Meri Meri написа:

Е какво ти е направила па момата сега! Нещо по-хуманно измисли, моля! 

Викаш не така с правата лопата по главата хм?

преди 3 часа, Колев60 написа:

Или си намери една мома, че да те вкара в правилния път!

Искам да я видя тази мома дет ще го  вземе

преди 3 часа, AAUUXX написа:

Ей голям смях е с него 

Аз съм виждал едни други в клетки ама бяха голи и се млатеха със столове

преди 2 часа, AAUUXX написа:

Ако спре да се върти, слизаме и бутаме кво да го мислиш толкова 

Или  Пипона ще върти динамото и пак ще се завърти споко

преди 2 часа, M.Николов написа:

Май редовно го е удрял кат все бърка у контакта

Цитат

...те затова са правилници за да се нарушават...

Ами браво! Много си добър!  Защо не го кажеш на шефа ти дето работиш!? Или ще вземе да те изгони а?

преди 25 минути, jhoro написа:

Някой беше разменил две от фазите.

Ами преди да се включи се мери! Има разни джаджи, за мерене, омметър, веригопроверители, свирки, пищялки и какво ли не още!

За такова нещо дето работех, изхвърчаш моментално! Защото на всичко отгоре рискуваш и човешки живот!

Ако не беше изключило? Ако отвореше дъга?  

Та....правилниците!!!

Ами преди да се включи се мери! Има разни джаджи, за мерене, омметър, веригопроверители, свирки, пищялки и какво ли не още!

ВЕрно ли бе??? Мерси, че казА!

Ако не беше изключило? Ако отвореше дъга?

Да не изключи??? На „пълно късо”?
Правиш ли разлика между автоматичен предпазител и ножов разединител?
преди 2 минути, jhoro написа:

ВЕрно ли бе??? Мерси, че казА!

Ами като е "ВЕрно " и знаете, защо не го направихте е?

преди 3 минути, jhoro написа:

Правиш ли разлика между автоматичен предпазител и ножов разединител?

Автоматичен предпазител! Обикновено на такива захранвания с такава квадратура, са автоматични прекъсвачи, май това имаше предвид!?

Ами да .Първото трябва да изключи, а второто може да те опече, особено ако опиташ да го изключиш под товар!

Минах ли изпита?

Цялата ми практика е била свързана с ел.ток. НИКОГА не съм имал инциденти  , защото техниката за безопасттост е била на ПЪРВО място. Винаги съм държал ,когато съм бил началник на енергомеханичен отдел за Правилника по безопастност,за сериозните конкретни за работните места ИНСТРУКТАЖИ и преди подпис на инструктиралия съм го дори изпитвал,без значение кой е -бригадир, стар работник и т.н. Освен това е имало писани инструкции на местата ,където се е налагало. Имах ел.техник ,който свободно си пипаше 220 v с голи ръце/изключително груби от работа ръце/,него задължително съм го карал да се подписва ,че когато е на работа ,това да не го прави , да си го прави в къщи.

А за тези ,които искат нещо да ремонтират от мрежата в къщи ,ще ги посъветвам : Основното ,което трябва да знаят - НИКОГА ДА НЕ ПРАВЯТ ВЕРИГА ПРЕЗ ТЯЛОТО си, да съблюдават това, дали ще слагат обувки с добра подметка , дали ще работят с една ръка ит.н. . Изключено ,не изключено те трябва винаги да мислят дали не са във  верига.

По-горе сгреших като казах че трансформатора не може напълно да раздели нулевият проводник от заземителя, поради капацитивната връзка между намотките, пропускайки факта че ел. уредите са заземени. А ето и как да свържем трансформатора. Виждаме че дори и при утечка в отоплителният уред към корпус, токът веднага се отвежда в Земята, който в случая ще е незначителен, капацитивен ток между намотките на трансформатора.  Дори при пробив към корпуса, заземителя фактически се занулява, т.е. не става късо съединение, а веригата се шунтира и инсталацията става отново 2-проводна, независимо кой проводник е окъсил, тъй като на изхода на трансформатора имаме 2 фази. Недостатък на тази схема е че дори и повреден уредът ще продължава да работи, без да разберем че изобщо има утечка в него. Затова преди уреда трябва да се свърже дефектнотокова защита, която също може да не се задейства, тъй като както споменах утечният ток е нищожен, а за да сработи защитата трябват 30mA. Затова трябва да се търси по-чувствителна защита. Трансформатора е за предпочитане пред галваничните изолатори в които се натрупа висок заряд, който също може да бъде опасен при неблагоприятни условия.

Забележка: Разделителният трансформатор не бива да се свърза към бойлери и уреди за баня, тъй като във влажна при влошено заземление, дори и капацитивният ток може да бъде опасен. Не се допуска да се свързват и незанулени стенни конвектори в банята, въпреки че някои производители като Tesy премахват зануляването в конвектора, а нагревателя го изолират от корпуса с пластмасови държачи. Това от една страна е безопасно от токово поражение между друг повреден уред и допир до корпуса на конвектора, но от друга страна при стареене пластмасовите държачи могат да се счупят и нагревателя да се допре до корпуса. Може също и от парата изолаторите да се намокрят и да даде утечка към корпус.

Понеже повечето телевизори и съвременни аудио системи работят с широк диапазон на мрежовото напрежение от 100-240V, при тази чувствителна лектроника с цел защита от гръмотевици и скок в напрежението трансформатора е добре да бъде понижаващ, например 110-160V. Има такива трансформатори с мощност до 3KW, на много добра цена, най-вероятно намотките им са от алуминиева жица и имат по-лош фактор на мощността защото и магнитопровода ще е нестандартен, с по-голям прозорец нужен за по-голямото сечение на намотката. 9580392M.jpg

3000W-1-600x600popup.jpg

Друга опасна грешка която правят техниците е при свързването на външното табло за бойлера. При нашата 2-проводна инсталация ако нямаме възможност да подменим кабела до бойлера 3-жилен, тъй като нулевият проводник никога не трябва да се прекъсва, то ключа за бойлера трябва да се свърже само на фазовият проводник, а двата края на нулевият ги свържем в обща точка. И за да свети глим лампата на ключа трябва да съединим нулевите проводници в едната входна или изходна клема на ключа, безз начение, както практически е по-удобно. Случвало ми се е при пробил фазов  контакт на ключа, при изключено положение бойлерът автоматично се офазява, но благодарение на старата желязна водопроводна инсталация и на 1-вия етаж, по-голямата част от тока се е заземил. Въпреки това при допир до водопровода гражданката усетила бокцане и вибриране, без да предполага че това е опасно напрежение.

9580806Q.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.