Премини към съдържанието
peppone1

Техника по безопасност и основни технически грешки

Препоръчан отговор


Здравейте, много отдавна бях пуснал такава тема, но я бях написал прекалено подробно и тя съвсем се оплете. Както може би сте забелязали, след всяка моя дискусия в дадена тема, въпросната тема завършва с криворазбран край, може би и грешката е моя от прибързаните обяснения. Та накратко.

На първо място, там където живее всеки един гражданин, жилищната сграда е обзаведена по най-опасният стар стандарт-двупроводната инсталация с общо зануление и заземление. Както знаем във физиката нулев безопасен потенциал не съществува, така че всяко зануление на инсталацията трябва да го разбираме като защитно офазяване, но за удобство ще си служим с нормативният термин зануляване. Защото нулата според закона на Кирхов представлява сбор от няколко тоководещи проводника (фази) в обща точка, което в никакъв случай не ги прави нули. В градската и промишлена инсталация, това е събирателната точка на трите фази. И тъй като зануляването в домовете ни представлява опасно напрежение, което не може просто да се угаси в земната повърхност, както повечето хора се заблуждават, то този опасен потенциал плава по панелите на цялата жилищна сграда и в периметъра около нея - в почвата. Така човек стъпвайки пред прага на домът си той моментално се наелектризира с този потенциал и при докосване на повреден, ел. уред на който е нарушено зануляването, тялото му попада мигновено под опасно напрежение, тъй като заземителят е занулен. Много инциденти са ставали от токово поражение в банята и самият аз съм съм страдал от токов удар от една иначе изправна, но не занулена печка, къпейки се под душа, което в нормални условия не би представлявало опасност и би се усетило като леко боцкане по ръцете, така както и при всички незанулени уреди.

Затова зануляването може да създаде допълнителна опасност от поражение и в някои случаи е желателно то да се премахне. Най-често в домашната черна техника, като телевизори, компютри и др. За целта занулението на кабелната мрежа се изолира от устройства посредством галваничен изолатор. Много от съвременните устройства имат възможност за безжична връзка с интернет, аудио техниката посредством блутууд и оптичен кабел, което е голямо предимстмво и е добре да използваме именно тази безжична свързаност вместо кабели. Много производители на разни конвертори допускат грешката като само заради удобство и спестяване на външни адаптори, захранват устройствата си директно от собственото захранване на уреда, като това моментално нарушава галваничната връзка между устройствата. Освен това използвайки собственото захранване от телевизора, компютъра, лаптопа и др. при нестандартни конектори има голяма опасност да повредим тези устройства, тъй като корпусът им е замасен, заедно с USB кабела от който взимаме захранване. И когато изходната му букса не е стандартна, а е нагодена от такава за обикновен адаптор, то достатъчно е оголеният й връх да се добре до металните части на уреда

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Затова зануляването може да създаде допълнителна опасност от поражение и в някои случаи е желателно то да се премахне. Най-често в домашната черна техника, като телевизори, компютри и др. За целта занулението на кабелната мрежа се изолира от устройства посредством галваничен изолатор. Много от съвременните устройства имат възможност за безжична връзка с интернет, аудио техниката посредством блутууд и оптичен кабел, което е голямо предимстмво и е добре да използваме именно тази безжична свързаност вместо кабели. Много производители на разни конвертори допускат грешката като само заради удобство и спестяване на външни адаптори, захранват устройствата си директно от собственото захранване на уреда, като това моментално нарушава галваничната връзка между устройствата. Освен това използвайки собственото захранване от телевизора, компютъра, лаптопа и др. при нестандартни конектори има голяма опасност да повредим тези устройства, тъй като корпусът им е замасен, заедно с USB кабела от който взимаме захранване. И когато изходната му букса не е стандартна, а е нагодена от такава за обикновен адаптор, то достатъчно е оголеният й връх да се добре до металните части на уреда и да изгори USB портът му. Не зареждайте също така телефоните си от компютъра, тъй като на някои модели пиновете на буксите им също са открити и те лесно мога да се допрат до корпуса. За тях използвайте само оригиналните им адаптори.

Друга важна грешка която правят много техници е при подмяната на електролитни кондензатори, обикновено в компютърните захранвани, дънните платки и др. Те смятат че надулите се кондензатори са в резултат от увеличеното вътрешно съпротивление от изсъхването на електролитът, което е една огромна грешка. вътрешното съпротивление е една константа, определяща главно загубите и КПД в ел. елементи. Но кондензаторите не се надуват от прекалено ниско КПД и прекалено големи загуби, това е смешно дори и да го помислим. Как така ще имаме много големи загуби, много голямо съпротивление и в същото време ще получим голяма взривна мощ? Звучи противоречиво нали. Взривът при бойлерите, аналогично на кондензаторите се дължи да прекалено високо налягане и как така като му източим половината вода, вътре налягането ще се увеличи? Истината е че кондензаторите се надуват не поради загуби и влошено КПД, а поради намаленият си капацитет. В зависимост от големината на товара се определя и нужният капацитет на кондензатора който да го захрани и когато капацитетът не е достатъчен, кондензатора ще работи непрекъснато в заряден режим, поради което накрая той ще експлоадира. Същото ще се случи и с чисто нов и високочествен кондензатор, когато капацитетът му е по-малък от нужният. Включим неправилно подбран кондензатор в захранващия блок, то за броени минути или секунди, той ще експлоадира. Водейки се по грешни обяснения, техникът може да подмени такъв изсъхнал кондензатор, преди това грешно подбран от друг техник и той да се чуди защо и новият се поврежда, после да купи по-скъпи и те след малко повече време също да се надуят. И така се завърта в един омагьосан кръг.

Втората грешка която техниците правят е че бъркат честотата на мрежовото напрежение и тази след мостовият токоизправител, заблуждавайки се че тя излиза удвоена и в интернет ще намерите такъв удвоител на честота, което ще ви заблуди още повече. Истината е че при прав ток за разлика от променливият измерваме съвсем различни величини. А честотата и в двата случай е една и съща, т.е. честота пулсациите 100Hz преди и след изправителят. Единствено периодите са 50 броя за 1 сек. С честота на кадрите 50Hz работеха всички стари кинескопни телевизори, които имаха този най-голям недостатък че картината им мигаше и много изморяваше очите. по-късно излезнаха 100Hz телевизорите.

Трета грешка която се допуска е за изгорелите жилищни инсталации. масово се смята че те се запалват от претоварване, което също влияе, но причината е от повишено контактно съпротивление, поради разлахлабването на връзките. Това е по-опасно дори и от късото съединение, при което първо ще изгори предпазителя, а кабела ще се скъса мигновено в точката където е най-тънък. Докато лошите връзки нагряването може да тлее незабелжимо с дни и месеци и да предизвика пожар в най-неочакваният момент, без да настъпи срив в електроподаването.

Има още много грешки които се допускат, но тези са най-честите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

  Земното в трафопоста е нашето зануляване.Едно време бях началник ЕМО/енергомеханичен отдел/ и поддържах заводски трафопост. Имаше си точно разписан стандарт ,как да се направи, поддържа, замерва и каква документация да се води  за заземяването .От спазването на този стандарт зависише безопасността на завода и се правеха много чести проверки от енергото. Сега доколкото знам за подобряване на нулата всички табла задължително се заземяват.Ако всичко това е наред няма от какво да се претисняваме. Винаги са ни давали примера, как преди години една жена беше убита от токов удър при къпане от лошо поддържане на земното в трафопоста. Това се беше случило в курорт.Сегашните рзбирания по този въпрос може да са малко по-различни ,но за да се разбере, това опростено обяснение  върши работа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е така, но темата не случайно я пуснах защото нещата не са толкова прости. Исках да се разбере, че зануляването е хем защита, хем и причинител за токовите поражения. И това няма никаква връзка със забиването на нулата в Земята и Земята няма да погълне или изяде токът, напротив ще помогне да го пренесе в домовете ни и до трафопоста от където той е дошъл.  Домовете ни се превръщат в метална наелектризирана клетка . Разбира се при тази грешна система, при всяко прекъсване на нулата в домашната инсталация, автоматично се офазяват уредите и както казах Омагьосан кръг. Ние създаваме средства за защита, които ни убиват. Същото е и при 3-проводната инсталация доколкото съм запознат, но там сигурността е повишена в резервният нулев проводник и дефектно токовите защити. Но отново главен причинител за пораженията се явява зануляването+заземяване. Ние сме като птичката кацнала на жицата и в момента в който опре опашката си до съседната жица и изгаря. Благодарение на това зануляване сме постоянно под риск. Ако имаше само заземяване, без зануляване, то не би вършило никаква работа, но и нямаше да има поражения или поне по-леки. Самият факт че аз останах невредим след този токов удар, показва че без зануляване почти няма да има инциденти, а и могат да се предотвратят и само с ДТЗ както казах. Но това не се прави, гледа се единствено икономия на кабел и малки загуби. При измерването с фазомер, през тялото ни моментално протича ток, ние ходим по напрежение, пием вода, лапнали кабела от трафопоста, мием тялото си, хващайки душа с ръката, повреди ли се ключа в таблото за бойлера, той моментално се офазява. В този случай ни спасява единствено нулата през железният тръбопровод, но сега като са ПВЦ, нямаме резервен вариант.

Единствено алтернативните източници на енергия биха ни осигурили пълната безопасност. Не щем трифазен ток, щом и без това не ни дават да го ползваме, а защо да им го плащаме.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 16 минути, peppone1 написа:

щом и без това не ни дават да го ползваме

Кой не дава? Заявяваш си за в къщи увеличаване на присъединена мощност, плащаш си и ти пускат трифазен ток.

преди 18 минути, peppone1 написа:

пълната безопасност

Чак, пък! Няма такова животно. По законите на Мърфи винаги може да възникне черна ситуация.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вземи направи справки физиката и държавните документи за строителство, устройство на електрообзавеждането и т.н.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135499989

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135684574

преди 4 часа, peppone1 написа:

във физиката нулев безопасен потенциал не съществува, така че всяко зануление на инсталацията трябва да го разбираме като защитно офазяване

Като шопите и жирафа - те такова животно няма. Каквото трябва съществува, само измислици в главата ти. Имаш ли въобще някакво образование? И мургавите, които не са ходили на училище за разлика от теб знаят откъде върви тока.

преди 4 часа, peppone1 написа:

кондензаторите се надуват не поради загуби и влошено КПД, а поради намаленият си капацитет.

Глупости на търкалета. Кондензатори се надуват заради загуби от ESR, ако не им е подавано по-голямо напрежение. Капацитет може и да има, но като се повиши ESR има и загуби. Колко надути кондензатора си виждал в стара Hi - Fi техника?

Колко са честотите си вярвам на осцилоскопа. И защо се занимаваш с мрежов филтров кондензатор? А в съвременно захранване с PFC на каква честота работи? А импулсното захранване?

Младеж, престани да се напъваш да пишеш глупости. Прочети малко книжки, които по-умните от теб са написали доста преди да се родиш. Сега поне информация бол. Държавата е преценила че у нас може и със защитно зануляване. В други страни, например Израел има отделен заземителен проводник. Поради факта, че пясъкът е сух и ме може да се гарантира съпротивление на заземителя. Та в документите пише колко ома трябва да бъде и за какви случаи.

преди 3 часа, peppone1 написа:

пием вода, лапнали кабела от трафопоста

Не знам, може и така да правиш. Можеш да пробваш и с нещо друго.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля те престани да плюеш във всяка моя тема и след всеки мой коментар който публикувам!!! Писна ми разни грубияни-съдници да ми да обвиняват, без да посочат един довод. Тази тема я направих специално заради вас, и много добре съм подготвен за отговорите ви и знам какви ще са те, още преди публикуването на темата ми. Просто сте прозрачни. Знам че всяка дискусия в този форум приемате като спам, така че ако  искаш заключи темата, на мен ми е достатъчно това което публикувах и не искам да съм част от по-нататъшното й клепане. Противно на съвета на другият модератор че нещагта се решават с дискусия, то простащината не търпи такава.

Много моля също престанете да се учите от показанията на измервателни уреди. Та тези уреди са направени от човешки мозък, а не са ви паднали от небето, та според тях да откривате законите на физиката. Осцилоскопът мери и хармониците в  мрежата, които не вършат реална полезна работа, като топлина. И кажи кои са тези физични закони в края на краищата. И за да разберете че фаза, нула, плюс и минус са условни означения, погледнете тази синусоида, къде в нея се намира нулата? Отговорът е ясен - там където няма напрежение и ток -абсцисната ос. Хоризонталното положение на котвата в половината на оборота. А напрежението в двата край на котвата е непрекъснато променящ се потенциал по големина и посока, т.е. по правилно е да се нарече въртящ ток който няма посока, тъй като тя непрекъснато се обръща. За един пълен период(оборот) котвата застава два пъти в нулево норизонтално положение, така че пулсациите ще са 2 пъти от за един период, т.е. токът в нашите домове прексъва 100 пъти в секундата. Ако в краищата на котвата измерите фазата с фазомер, той нищо няма да покаже или ще отчете много слаба активност поради капацитивната връзка със земната повърхност. Сега сами си отговорете какво прави зануленият заземител в таблата на домовете ни. който не знае как се изобразява кръгово движение в отрязък от време, няма право въобще и да се замисля какво представлява променливият ток.

А сега за кондензаторите, виждайки огромната подкрепа на грешната теория  просто съм задължен да дам един малък пример. Как така против законът на Ом с увеличаване на съпротивлението на кондензатора, през ще протече такъв голям ток че той да прегрее? Разбира се съпротивлението е причина за нагряване на всеки един материал и наречено специфично и може да се промени само когато променим видът на материалите които са употребени в производството на елементите. А изпаряването на част от електролита, намаля неговото количество, но не  променя неговите свойства. Така че за да получи един затворен съд достатъчно голяма взривна мощ, то през него трябва да тече достатъчно голям ток. А както знаем най-големият ток през кондензатора е този на зареждане и изпразване. Ако някой тук се осмели и за миг да допусне че не пониженият капацитет е причината за прегрелият кондензатор, то нека понесе отговорността да постави същият този капацитет, но с изправен чисто нов кондензатор. Въобще не ми се мисли какво ще се случи с него и съветвам никой да опитва. Водейки се по грешни теории и правейки грешни експерименти, резултатът може да бъде опасен. Не забравяйте че тези геометрични фигурки са основата на това което можем само да си представим от електротехниката. Който не е учил математика, той не може да разбере и законите в природата.

%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%

images?q=tbn:ANd9GcTFzms7n1W3ntHF_Sn66uz

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 17 минути, peppone1 написа:

За един пълен период(оборот) котвата застава два пъти в нулево норизонтално положение

Аз пък казвам, че за един период нулевите стойности на потенциалната разлика са 3. И от къде го измисли този оборот? Няма такова понятие при периодичните функции - има период! Май, освен по физика/електротехника, ще трябва да почетеш и по математика/тригонометрия/функции.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 25 минути, peppone1 написа:

Моля те престани да плюеш във всяка моя тема и след всеки мой коментар който публикувам!!! Писна ми разни грубияни-съдници да ми да обвиняват, без да посочат един довод. 

Е сега защо така влизаш напред с бутоните? 

преди 25 минути, peppone1 написа:

 

Много моля също престанете да се учите от показанията на измервателни уреди. Та тези уреди са направени от човешки мозък, а не са ви паднали от небето, та според тях да откривате законите на физиката. 

 

И като не вярвш на измервателни уреди ти какво ползваш? 

Още не разбирам смисъла на темата ти, но ти ще ми кажеш предполагам. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, AAUUXX написа:

И като не вярваш на измервателни уреди ти какво ползваш?

Мери с пръсти и език, с картоф или белтък от яйце, с жабешко бутче...

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като произведохте бисери от моите заключения и стараейки се дори от подигравките ви да измъкна полезното, то ще дам пример защо не трябва да вярвате на измервателни уреди, конкретно имам предвид аналоговите. Причината за това е че всяко механично устройство има загуби от триене и инертност на неговият механизъм. Стрелковите волтметри може така асоциативно да се каже че се числят към групата на топлинните консуматори, въпреки че са електромагнитни, защото и те се съпротивляват, но с механично триене. Всички аналогови уреди като волтметри, амперметри и др. измерват полезното топлинно действие на тока и така са проектирани чрез сравнение на топлинното действие на постоянният ток. Ако тези уреди отчитаха вярно, то стрелката им щеше да трепти в такт със синусоидалният ток.

Други такива консуматори възпроизвеждащи грешно подадената им честота, поради собственото си съпротивление от триене са асинхронните двигатели, високоговорителите в аудио техниката и др. Конкретно средночестотните, високочестотни и широколентови висоговорители съвсем не възпроизвеждат вярно подадената им ниска честота, поради триенето което масата на трептящата им система оказва върху подаденото им напрежение, което на всеки говорител се обозначава като резонансна честота. Това че ние чуваме от дадена тонколона звук с честота например 120Hz, съвсем не означава че подаденият към него звуков сигнал е с такава честота, защото поради триенето си говорителя вдига тази честота до собствената му резонансна такава и реално подадената му честота е примерно 60Hz, а ние чуваме 120Hz. И обратно - нискочестотните високоговорители при които разтрептяването на мембраната е максимално, те ще възпроизведат най-точно звуците с ниски честоти. С това може и да си отговорите и на точка 2 от темата, дали двуполупериодният токоизправител наистина удвоява честотата? Водейки се по показанията на осцилоскопа това също може да ви подведе, защото той ще покаже честотата на синусоидалното напрежение в периоди, а както казах по-горе тази честота и честотата на пулсациите (полупериодите) са съвсем различни величини и не бива да се смесват.

Правилният отговор, зависи от субективната гледна точка на експериментатора. Така както изглежда че широколентовият високоговорители удвоява ниската честота от 60 на 120Hz, така може да се разгледа и действието на двуполупериодният токоизправител. Затова измерването трябва да се прави изцяло с активен консуматор, какъвто е крушката например, при достатъчно ниска честота. Но светлинната честота, за разлика от звуковата се измерва не като синусоидална, а като трептене. Така видимото за човешкото зрение трептение е тази честота под 50Hz, но изразена в синусоидална, тя отговаря на 25Hz, наречена още полукадрова честота при мониторите и телевизорите.

Тези неща които ви казвам днес в никой учебник няма да ги прочетете и никой учител няма да ви ги каже, още по-малко в интернет. Защото знания с фуния не бива да се наливат. Защото тези неща са колкото прости, толкова и сложни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Е браво, ти за да оправдаеш няколко реда глупсти изписа десет пъти по толкова глупости. 

Много си прав, че всичко това не може да се срещне в учебници и не може да бъде чуто от учител, защото те за разлика от теб не фантазират. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, peppone1 написа:

Тези неща които ви казвам днес в никой учебник няма да ги прочетете и никой учител няма да ви ги каже, още по-малко в интернет. Защото знания с фуния не бива да се наливат. Защото тези неща са колкото прости, толкова и сложни.

Пълни глупости отново си написал!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мале поредния напън да се пренапише физиката

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 54 минути, Joss Bomon написа:

Трябва да се вземе предвид и факта, че... Земята е плоска!

И язък за труда на Бенджамин Франклин ... Той сигурно се върти в гроба заради мега физика Пипон Първи

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А защо забравяте, че Земята като се върти е един генератор...кога ли ще ни изтепа високото напрежение....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 часа, DarkEdge написа:

А защо забравяте, че Земята като се върти е един генератор...кога ли ще ни изтепа високото напрежение....

Е някои хора вече ги е ударил токо като се вижда по темата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 часа, petie1 написа:

И язък за труда на Бенджамин Франклин ... Той сигурно се върти в гроба заради мега физика Пипон Първи

Той и още една камара други - ако има закачим по един генератор .. ето ви производство на безплатна енергия!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, M.Николов написа:

Жалко само, че няма да има с какво да я измерим.:D

Как бе? С ... водомер, естествено!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, jhoro написа:

Той и още една камара други - ако има закачим по един генератор .. ето ви производство на безплатна енергия!

А и ще настане рай на Земята и ад за петролните шейхове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, petie1 написа:

А и ще настане рай на Земята и ад за петролните шейхове

Трябва само автора да не закрива темата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Ако спре да бърка в контакта с пръст ще се оправи ама как да стане като не вярва в никакви измервателни уреди. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване