Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Техника по безопасност и основни технически грешки

Featured Replies

преди 4 минути, M.Николов написа:

Жалко само, че няма да има с какво да я измерим.:D

Е споко Пипон Първи великия физик ще изобрети уред за мерене че колко му е?

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ако спре да бърка в контакта с пръст ще се оправи ама как да стане като не вярва в никакви измервателни уреди. 

Сетих се как мери лапа една жица другата отзад и двата края бам в контакта.

преди 6 минути, jhoro написа:

Трябва само автора да не закрива темата.

Вече не могат да се трият теми май

• Отговори 113
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, petie1 написа:

Сетих се как мери лапа една жица другата отзад и двата края бам в контакта.

След това нова тема на подобна тематика. 

• 3 месеца по-късно...

преди 13 часа, B3M2W0 написа:

Подобни изявления могат да вкарат в лудницата цялата катедра "Електротехника" ! Абе, човече, един кондензатор е класически пример за реактивно съпротивление, то не зависи нито от токове, нито от напрежения, то е Хс= 1/ омега с ! Такъв майтап не съм си представял че може да има. А и понеже кондензаторът дефазира тока не точно на 90градуса, това значи, че той има и индуктивност.

Бъркаш капацитивно съпротивление с индуктивно. Индуктивни загуби имат електролитните кондензатори, тъй като ролката фолио представлява бобина , т.е. получава се верига с последователно свързани бобина и кондензатор, въпреки че са навити противопосочно те взаимно се гасят, но загубата от индуктивна мощност си остава отделена в топлина, т.е. полезна индуктивна мощност няма, което ги прави също толкова добри колкото керамичните кондензатори, като пренебрегнем загубите. Недей смествай манджите- щом имало едното, значи ще има и другото. Виждаш как и начинаещите скачат като на предизборна пропаганда, без да знаят защо. Кондензаторът има обратното действие на бобината, като изпреварва тока за разлика отиндуктивността, която изостава от него. Във входните вериги на усилвателя имаш RC елементи, което ще рече че реактивната мощност от кондензатора се угася в съпротивлението, т.е. кондензатора отделя минимална реактивна мощност, поради малкия ток. Същото е при филтрите за тонколони, реактивността на кондензатора е обратнопропорционална на импеданса на високоговорителя.Това че си пропрочел от тук-от там, съвсем не е достатъчно, всеки закон го тълкуваш погрешно, че и съчиняваш. Всеки иска да бъде професор, ама няма начин, просто няма начин да пропуснете практиката, ще трябва да си заплатите с пот на челото наученото. Иначе всички щяха да бъдат професори и готвачи и метеоролози, ей така между другото.

Хубаво че искате да се учите, ама преди да научите какво е реактивно съпротивление, трябва първо да научите какво е активно и закона на ОМ. В променливия ток, то е  Z=V/I. Импеданса който е Z= R + jXL или {\begin{aligned}|Z|&={\sqrt {ZZ^{*}}}={\sqrt {R^{2}+X^{2}}}\\\theta &=\arctan {\left({\frac {X}{R}}\right)}\end{aligned}}

Виждаме че импеданса , както и активното съпротивление е обратнопропорционален на тока. Елементарно нали, елементарна формула, ама кой да смята? Как ще имаш голяма реактивност (индуктивност или капацитивно съпротивление), ако няма ток или поне минимален? Използване на дросел във входни вериги с голямо съпротивление е невъзможно. Същото е и с кондензатора във веригите с високо активно съпротивление, по-горната формула ще видите че от Xc не е останало почти нищо. И не случайно написах темата "Алтернативен метод за корекция филтрите в тонколоните", припомнете си я и си отговорете на въпроса защо честотната лента се променя.

За да работи бобината във входните вериги като еквалайзери и др., трябва изкуствено да се повиши токът й като се състави филтър от 2-ри ред, но тогава входното съпротивление на усилвателя вече се е "развалило" и е станало ниско, което обезсмисля цялата процедура. Но все пак може да намери приложение една такава схема. Например подобни "безсмислени" и опасни схеми са филтрите за тонколони от 2-ри ред. При тях за да се получи номинален импеданс се искат много прецизни изчисления и измервания. Ако объркаш стойността на елементите, може да се повреди усилвателя, без дори да усетиш. Там опитите са направо забранени.

преди 7 часа, herkules2 написа:

Недей така бе човек! Недей, че ще припадна. Харесвам упоритостта ти, ама как да те подкрепя, когато пишеш тези глупости? И на мен ще ми се смеят после. Бобината сама по себе си представлява индуктивност, зависеща от броя на намотките или сърцевина, добавена, ако има такава. ДА! индуктивността може да бъде променлива при определени случаи (условия), кондензаторът също. Знаеш ли какво е варикап? Кондензаторите натрупват енергия според капацитета си, неправилно е да се каже ", защото няма такъв голям ток, който да ги захрани." И знай, че всеки дискретен елемент има собствен капацитет и индуктивност без да е бобина или кондензатор. Дори печатните платки заедно с  монтираните върху тях елементи. Грешиш също и с еквалайзерите. Има схеми с LC елементи, където се постига голяма дълбочина при повдигане или потискане на определени честоти от звуковия спектър. Караш ме да се връщам в детските си години, когато нямаше такъв избор на готови продукти, и ние радиолюбителите сами си ги правехме...УА-УА педали, дисторшъни и всякакъв вид звукови ефекти. Въпреки това се радвам на ентусиазма ти, само че, преди да съчиниш нещо проверявай и прави самоанализ на казаното, защото ако си искал да кажеш едно, може да излезе друго. Метафорично казано много зависи от подбора на думите като термини и тяхното значение. Обърни внимание на това като пример!:

-  Да се освободи не, да се обеси!

- Да се освободи, не да се обеси!

Само една запетая промена изцяло значението на текста, и ако това е заповед за съдбата на осъден?

По тази логика са и забележките, не че някой тук иска да се заяжда с теб! На мен си ми симпатичен, ама много си наивен и спориш за неща, които или не са ти много ясни, или неправилно ги представяш.

Не знам в кои еквалайзери си видял дросели, то със сигурност индуктивното им съпротивление ще е нищожно. За та тази зи бобина с желязна сърцевина нали трябва да има достатъчно голям ток за да я намагнити тази сърцевина? Индуктивността образно може да се нарече константа, тъй като се измерва при еталонна честота и батерията на измервателния уред да има достатъчно голям заряд за да я захраниш. Ако решиш да измериш индуктивността на един електрожен, ще трябва да захраниш уреда с цял акумулатор, докато не го повредиш. Знам кое е неправилно, ама трябва да се обясни на народен език, защото дечурлигата нищо няма да разберат, ако им се цитира българската Уикипедия. Така че моля давайте само оригинални препратки на английски език, преводачите ни са ужасни, половината информация е изрязана поради мързел да превеждат.

До сега не е имало случай да бъда разбран погрешно и невежите не са глупаци все пак, има доста будни млади хора, които улучват без да си имат и понятие от тази наука. Някои просто се раждат научени.

преди 47 минути, peppone1 написа:

Индуктивността образно може да се нарече константа, тъй като се измерва при еталонна честота и батерията на измервателния уред да има достатъчно голям заряд за да я захраниш. Ако решиш да измериш индуктивността на един електрожен, ще трябва да захраниш уреда с цял акумулатор, докато не го повредиш. Знам кое е неправилно, ама трябва да се обясни на народен език, защото дечурлигата нищо няма да разберат, ако им се цитира българската Уикипедия. Така че моля давайте само оригинални препратки на английски език, преводачите ни са ужасни, половината информация е изрязана поради мързел да превеждат.

До сега не е имало случай да бъда разбран погрешно и невежите не са глупаци все пак, има доста будни млади хора, които улучват без да си имат и понятие от тази наука. Някои просто се раждат научени.

Виж сега, има си достатъчно модерни уреди, с които може да се измерват индуктивности, капацитети, омически съпротивления, импеданс на заземителни колове към ел.табла и каквото си щеш. Не знам, защо ще трябва да захранвам с акумулатор RLC метър или мултицетите, след като си имат батерии, че и да има опасност да повредя с акумулатора уредите?  Е, може и с акумулаторни батерии, за икономия, защото ще имат над 200 заряда и ще излезе по евтино. Индуктивности могат да се мерят по много начини, дори има и резонансен метод за изчисляване на индуктивността, и определяне характеристиките на магнитно меки материали. Знаеш ли какво е Q фактор, и какво е Q  метър? Няма повече да споря с теб, аз и не съм спорил ако забелязваш, само че, останалите ще те коригират постоянно, защото има много "неточности" в обясненията ти! Знам, че има безиндуктивни кондензатори, защото ги ползвам, работя с такива. Мисълта ми беше, че по принцип всякакъв вид дискретен елемент или проводник има индуктивност и капацитет с минимална стойност, клоняща към нула, но по някога  се взема предвид  във високо честотната техника.

преди 1 час, peppone1 написа:

За та тази зи бобина с желязна сърцевина нали трябва да има достатъчно голям ток за да я намагнити тази сърцевина? Индуктивността образно може да се нарече константа, тъй като се измерва при еталонна честота и батерията на измервателния уред да има достатъчно голям заряд за да я захраниш. Ако решиш да измериш индуктивността на един електрожен, ще трябва да захраниш уреда с цял акумулатор, докато не го повредиш.

Гениално, както винаги!:biggrin:

Недостижим!

преди 4 минути, M.Николов написа:

Все пак, не може да му се отрече особената упоритост! :lol6:И, трябва да се признае ентусиазмът му......никога не се отказва, дори и да знае, че е сгрешил,  държи на казаното, като не прави разлика между ток, заряд и прочее! Това му качество не знам защо някак си ми харесва!

преди 36 минути, herkules2 написа:

Виж сега, има си достатъчно модерни уреди, с които може да се измерват индуктивности, капацитети, омически съпротивления, импеданс на заземителни колове към ел.табла и каквото си щеш. Не знам, защо ще трябва да захранвам с акумулатор RLC метър или мултицетите, след като си имат батерии, че и да има опасност да повредя с акумулатора уредите?  Е, може и с акумулаторни батерии, за икономия, защото ще имат над 200 заряда и ще излезе по евтино. Индуктивности могат да се мерят по много начини, дори има и резонансен метод за изчисляване на индуктивността, и определяне характеристиките на магнитно меки материали. Знаеш ли какво е Q фактор, и какво е Q  метър? Няма повече да споря с теб, аз и не съм спорил ако забелязваш, само че, останалите ще те коригират постоянно, защото има много "неточности" в обясненията ти! Знам, че има безиндуктивни кондензатори, защото ги ползвам, работя с такива. Мисълта ми беше, че по принцип всякакъв вид дискретен елемент или проводник има индуктивност и капацитет с минимална стойност, клоняща към нула, но по някога  се взема предвид  във високо честотната техника.

Тази малка батерийка в уреда няма да може да намагнити 10кг. стомана и уредът ще отчете грешна индуктивност. Ти не спориш, ама не се и съгласяваш. Кои са тези неточности, би ли ги цитирал. Другите щат не щат ще спрат да ме коригират защото ще им се изчерпат заблудите и ще се поучат най-накрая, па не може постоянно да са пияни и неразбрали. Ако под Q фактор имаш предвид трептящите кръгове, незнаех че така се наричат, ама и нали за тях пуснах тема "Алтернативен филтър за широколентов високоговорител", който в нито една тонколона не се употребява, но все пак работи.

преди 19 минути, herkules2 написа:

Все пак, не може да му се отрече особената упоритост! :lol6:И, трябва да се признае ентусиазмът му......никога не се отказва, дори и да знае, че е сгрешил,  държи на казаното, като не прави разлика между ток, заряд и прочее! Това му качество не знам защо някак си ми харесва!

Какво значи особена упоритост? Трябва да се съглася по милост ли? Ако става въпрос за безполезна упоритост вие сте по-големи инати. Вие започнахте с критиките и въпросите, аз просто отговарям, та спрете с критиката и аз ще се спра.

преди 17 минути, M.Николов написа:

Тоя ако не е овен, те па на!

Не съм, но пак съм кардинален, може да провериш. Ти па ако не си Дева, та на!

преди 30 минути, M.Николов написа:

Недостижим!

Човек от бъдещето............

Вие се смеете ама само да напише книгата ше видите тогава :D

преди 14 минути, AAUUXX написа:

Вие се смеете ама само да напише книгата ше видите тогава :D

Откога я чакаме тази митична книга... После го чака катедра Физика в Кеймбридж ли беше? А и института Енрико Ферми и поне пет нобелови награди за Физика а що не и негова награда?

преди 3 часа, peppone1 написа:

Другите щат не щат ще спрат да ме коригират защото ще им

писне да се занимават простотиите ти.(на това се надяваш)
Що не вземеш да напишеш един учебник по електротехника(радиотехника)?

Ама явно няма да стане, защото ти липсват елементарни знания

преди 3 часа, peppone1 написа:

Ако под Q фактор имаш предвид трептящите кръгове, незнаех че така се наричат

преди 6 часа, DarkEdge написа:

писне да се занимават простотиите ти.(на това се надяваш)

докато писне на модераторите от простотиите му
не мога да възприема, че в технически раздел, се пишат глупости като в празните приказки
разбира се че собственика определя правилата, просто изказвам мнение за раздела

Не знам защо изрови старата тема. Таман беше потънала. Обръщам внимание да прочетеш какво съм писал. Понеже касае неща, опасни за живота ще се преглежда и модерира за недопускане на опасни неща и откровени глупости.

преди 18 минути, Филипов написа:

Не знам защо изрови старата тема

@Филипов, слагай по едно обръщение, за да е ясно конкретно към кого се обръщаш, дори това да е авторът.

преди 1 час, Филипов написа:

Не знам защо изрови старата тема. Таман беше потънала. Обръщам внимание да прочетеш какво съм писал. Понеже касае неща, опасни за живота ще се преглежда и модерира за недопускане на опасни неща и откровени глупости.

Че нали затова темата е "Техника по безопасност" да покаже опасността и да вземем предпазни мерки. Само човек, който не е претърпявал токово поражение, може да твърди че нашата двупроводна инсталация е най-добра. Най-добра е от икономическа страна и подмяната на инсталацията в апартамента ни с 3-проводна, съвсем не я прави истинска 3-проводна. Съгласен съм че темата трябва да се модерира, никой няма нужда да чете 2 страници смешките на някакви шегаджии за въртенето на Земята и тем подобни смешки, които са смешни само на тях си, мислейки че на  всички други им много забавно да четат хлапашките им шеги.

За домашни условията единственото решение е разделителен трансформатор, който да раздели зануляването от заземителя, поне за битовата електроника ( компютри, телевизори, декодери и др.). За отоплителните уреди няма как да сложим трансформатор, тъй като ще трябва да е доста обемист, освен това той има капацитивна връзка между намотките, поради което разделянето не може да бъде осъществено напълно. За тази цел в трипроводната инсталация се поставя дефектно токова защита.

преди 11 часа, M.Николов написа:

Недостижим!

Според вашите посредствени знания, може и да изглеждам недостижим, но когато стигнете по-високо ниво ще видите, че мойто ниво не е по-високо от това на един добре образован гражданин, нито пък по-ниско.

преди 5 минути, peppone1 написа:

За домашни условията единственото решение е разделителен трансформатор, който да раздели зануляването от заземителя, поне за битовата електроника ( компютри, телевизори, декодери и др.).

И предлагаш да се пусне отделен токов кръг за гореизброените консуматори?

преди 13 минути, peppone1 написа:

подмяната на инсталацията в апартамента ни с 3-проводна, съвсем не я прави истинска 3-проводна

колко са тугас?

преди 13 минути, peppone1 написа:

За отоплителните уреди няма как да сложим трансформатор, тъй като ще трябва да е доста обемист, освен това той има капацитивна връзка между намотките, поради което разделянето не може да бъде осъществено напълно.

начи трансформаторите от подстанции 110кв, 220кв ми префърлят  капацитивен ток и затуй съм със сачми у главътъ

преди 44 минути, дръндю написа:

начи трансформаторите от подстанции 110кв, 220кв ми префърлят  капацитивен ток и затуй съм със сачми у главътъ

Сачмите в главата ти са от друго. Във високонапреженовата преносна инсталация между подстанциите няма зануляване и затова няма опасност от попадане на високото напрежение на изхода на трансформатора, няма къде да се затвори. Освен това те са потопени в масло. Ама мислете малко преди да пишете бре, знаете ли изобщо какво е статичен екран при трансформатора, както и магнитен, къде и защо се поставят. Ама с тази невежест може безкрайно да си спорим.

Твърдението ти е като на слепеца, който отишъл при слона, хванал опашката му и казал "аха значи слонът изглежда като змия". Изобщо много се съмнявам ти да си учил някъде електротехника, по-скоро си самоук, което няма лошо, но все пак трябва по малко и официално затвърдени знания да има човек. Ама това са основни неща и грешки, които правите, добре че е поне в точната тема. Аз не говоря за Q-фактори, за ъгловата честота на полето и други отнесени неща и висша математика. Но и предният човек станана за смях твърдейки че реактивния товар не се влияел от тока, ми той нали именно затова се нарича реактивен? Как така ще има реакция ако няма ток, няма мощност, няма извършена работа?

преди 8 минути, peppone1 написа:

много се съмнявам ти да си учил някъде електротехника

пузна
не съм я учил тас техника, штот нашто клас у даскалото беше "промишлинъ алактроника"
тъй де, закачаш са на стълба има ток

преди 15 минути, дръндю написа:

пузна
не съм я учил тас техника, щтот нашто клас у даскалото беше "промишлинъ алактроника"
тъй де, закачаш са на стълба има ток

Ама ти си направо за бисерите. Трансформаторите от повишаващият до понижаващият помежду им са свързани в триъгълник. При такова свързване трябва да знаеш че нулев проводник не се прекарва. Стълбът ти е забит вЗемята и няма как да те удари ток, когато се допреш на него, дори в чужбина вече има техници които ремонтират далекопроводите без изобщо да се спира напрежението. За целта те просто се обличат в желязно облекло като кафез, което облекло се свързва към ремонтираният тоководещ проводник. Ясно е че България е страна от третия свят и не малко инциденти са ставали с изгарящи техници по далекопроводите.

Направо се изумявам че не знаеш тези неща, но недей и проверява мен, създай си своя тема -въпросник, като толкова ти се разпитва. Аз няма цялата тема да си похабя заради твоите разпити. Малко бяха онези шегаджии по-напред, та и още един за подарък.

преди 6 часа, peppone1 написа:

Според вашите посредствени знания, може и да изглеждам недостижим, но когато стигнете по-високо ниво ще видите, че мойто ниво не е по-високо от това на един добре образован гражданин, нито пък по-ниско.

Получило се е малко недоразумение.:)

Не ставаше на въпрос за знания, а за талант!

Ти просто си природен талант да ръсиш абсолютни глупости, а най-интересното е, че и си вярваш.:lol6:

Последният ти бисер е още по-як!

преди 6 часа, peppone1 написа:

дори в чужбина вече има техници които ремонтират далекопроводите без изобщо да се спира напрежението. За целта те просто се обличат в желязно облекло като кафез, което облекло се свързва към ремонтираният тоководещ проводник.

преди 8 часа, peppone1 написа:

"дори в чужбина вече има техници които ремонтират далекопроводите без изобщо да се спира напрежението. За целта те просто се обличат в желязно облекло като кафез, което облекло се свързва към ремонтираният тоководещ проводник."

Има, има Петърчо!Ти тези тук от форума не ги слушай какво ти пишат.Те нито разбират, нито са ги виждали. А има и друга група техници работещи на по ниските далекопроводи (20 киловолта) които пък ги обличат с дървени облекла, та да са готови за оня свят.  И аз като теб съм ги виждал, ама не смея да напиша за да не ни се смеят хората.

А бе защо не вземеш и да се гръмнеш, ами си губиш времето по форумите? Или си намери една мома, че да те вкара в правилния път!

преди 1 минута, Колев60 написа:

Или си намери една мома, че да те вкара в правилния път!

Е какво ти е направила па момата сега! Нещо по-хуманно измисли, моля! 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.