Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Техника по безопасност и основни технически грешки

Featured Replies

преди 1 час, peppone1 написа:

… но благодарение на старата желязна водопроводна инсталация ...

И пак отиваме на правилата по Т.Б. Абсолютно е забранено, водопроводната инсталация да се използува за заземяване.  

А от твоята снимка на схемата, от точка N, PE един директен проводник който се връзва на корпуса на бойлера, и работната нула, спокойно си минава през ключа и глимката ще ти свети!

• Отговори 113
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 2 часа, peppone1 написа:

И кое е толкова смешното, че не разбрах? Може ли да обясниш? Ти явно си с амбиции да промениш законите на физика, електротехника, всичко си виждаш и обясняваш по някакъв свой си начин, и после се чудиш защо всички те пращат да учиш!  Меко казано!

преди 6 часа, barbuncela написа:

И пак отиваме на правилата по Т.Б. Абсолютно е забранено, водопроводната инсталация да се използува за заземяване.  

А от твоята снимка на схемата, от точка N, PE един директен проводник който се връзва на корпуса на бойлера, и работната нула, спокойно си минава през ключа и глимката ще ти свети!

Ето това ми е толкова смешно, как една крушка може да свети при отворен ключ. Ако го нямаше старият железен водопровод, жената вече можеше да е на ония свят.

промениш законите на физика, електротехника

Нали затова разправям че е велик физик ама кой ли ме слуша?

преди 12 часа, barbuncela написа:

И кое е толкова смешното, че не разбрах? Може ли да обясниш? Ти явно си с амбиции да промениш законите на физика, електротехника, всичко си виждаш и обясняваш по някакъв свой си начин, и после се чудиш защо всички те пращат да учиш!  Меко казано!

Аз отговорих. Ти като модератор-жена няма да си признаеш грешката, нали? Покажи с червена линия върху схемата, как ще мине токът през отворен ключ за да светне лампата.

преди 6 часа, petie1 написа:

Нали затова разправям че е велик физик ама кой ли ме слуша?

Никой не те слуша. Ти си разправяш както професор Вучков. Бъркаш Физика с електротехника. Физиката изучава предимно видимите явления в природата, докато токът е невидим и само хора с въображение могат да го видят. Не случайно Физика се учи в 5-ти клас, в по-долните класове се изучаваше като природознание.

преди 48 минути, peppone1 написа:

Покажи с червена линия върху схемата, как ще мине токът през отворен ключ за да светне лампата.

А лампата трябва ли да свети при отворен ключ?:rolleyes:

Аз отговорих. Ти като модератор-жена няма да си признаеш грешката, нали? Покажи с червена линия върху схемата, как ще мине токът през отворен ключ за да светне лампата.

Някъде да прочете да съм писала това? Отговорих ти на твоето твърдение, че само фаза трябва да минава през ключа, и обща нула за да свети глимката!

Цитат

тъй като нулевият проводник никога не трябва да се прекъсва, то ключа за бойлера трябва да се свърже само на фазовият проводник

Ако работна нула мине през ключа дали няма да стане? 

imageproxy.jpg.b9bd3cac943d3e60dc5cbd11d3f724a1.jpg

По тази схема дали няма глимката да свети и бойлера да нагрява? И дали само фазата минава през ключа? И инсталацията си е пак с два проводника?

И дали корпуса на бойлера не е занулен, без да се прекъсва защитната нула?

Редактирано от barbuncela (преглед на промените)

преди 6 часа, peppone1 написа:

Физиката изучава предимно видимите явления в природата

Аййде, бе!? Вярно ли? И термоярената физика и тя ли изучава видимите явления? 'щот' тя е дял от физиката.

Бъркаш Физика с електротехника.

Ти бъркаш електротехниката с дела от физиката "Електричество и магнетизъм". Електротехниката е поддял на "Електричество и магнетизъм".

Физика се учи в 5-ти клас

Явно ти си спрял да учиш физика тогава.

Само ако знаеше кога да замълчиш...

Някъде да прочете да съм писала това? Отговорих ти на твоето твърдение, че само фаза трябва да минава през ключа, и обща нула за да свети глимката!

Ако работна нула мине през ключа дали няма да стане? 

imageproxy.jpg.b9bd3cac943d3e60dc5cbd11d3f724a1.jpg

По тази схема дали няма глимката да свети и бойлера да нагрява? И дали само фазата минава през ключа? И инсталацията си е пак с два проводника?

И дали корпуса на бойлера не е занулен, без да се прекъсва защитната нула?

Защо си променила схемата ми, тя беше за двупроводна инсталация? И защо си подменила кабела до бойлера с 3-жилен, много често това е невъзможно? И така не отговори на въпроса ми, защо глимката щяла да свети постоянно, дори при отворен ключ. И ако обичаш като съблюдаващ реда, изтрий тази схема, защото аз не искам тази тема да бъде огледална страница на всички схеми в интернет, нито да бъде модификация на мойта. Така потребителите съвсем ще се объркат като гледат две различни схеми и ще се чудят "Х-м, сега  да къртя ли плочките в банята и да сменя кабела до бойлера или пък да свържа ключа както на първата схема или да се изръся 1000лв. за ремонт и да разбия цяла баня само заради един кабел? Какво да сторя?"

преди 8 минути, peppone1 написа:

Така потребителите съвсем ще се объркат като гледат две различни схеми

Те, потребителите изобщо не ще се объркат .... ще се объркат самоуките майстори които за щяло и нещяло изкарват някакви пари от страховете на бедните потребители от електрическия ток. Другите ще извикат професионалисти и прочие ...

преди 13 минути, peppone1 написа:

защо глимката щяла да свети постоянно, дори при отворен ключ.

А въпросната ляпичка ще свети постоянно, ако не обърнеш внимание кое е вход и изход в така наречения "ключ с глимка" ...

п.п. И тук да отбележа - Нищо лично към Вас.

Защо, защо и т.н. ... Всеки има възможността да си даде мнението по някаква тема, а дали е удачно неговото мнение или не - то Вие не сте критерия който да изисква или пък е самия съдник на всичко свързано с електрическия ток и проявата му в различните електро и прочие уреди и т.н.

Едно мога да ви кажа: Най-опасна е така наречената "НУЛА" .... в моно или трифазното напрежение над 60 Волта и понеже има хора с "по-ниско съпротивление" се счита, че 48V е относително безопасно напрежение.

преди 57 минути, ДиоиД написа:

Те, потребителите изобщо не ще се объркат .... ще се объркат самоуките майстори които за щяло и нещяло изкарват някакви пари от страховете на бедните потребители от електрическия ток. Другите ще извикат професионалисти и прочие ...

А въпросната ляпичка ще свети постоянно, ако не обърнеш внимание кое е вход и изход в така наречения "ключ с глимка" ...

п.п. И тук да отбележа - Нищо лично към Вас.

Защо, защо и т.н. ... Всеки има възможността да си даде мнението по някаква тема, а дали е удачно неговото мнение или не - то Вие не сте критерия който да изисква или пък е самия съдник на всичко свързано с електрическия ток и проявата му в различните електро и прочие уреди и т.н.

Едно мога да ви кажа: Най-опасна е така наречената "НУЛА" .... в моно или трифазното напрежение над 60 Волта и понеже има хора с "по-ниско съпротивление" се счита, че 48V е относително безопасно напрежение.

Потребителите се объркват и още как. Полу-трипроводна инсталация е също толкова опасна колкото цяла двупроводна. И при двата случая имаш свързване на заземителния проводник в обща точка, което с нищо не премахва опасността в тази точка връзката да се влоши и прекъсне след време. Единственото предимство на долната схема е възможността за свързване на дефектнотокова защита и нищо друго, просто имаш един прахосан 3-ти проводник, по който не тече никакъв ток. Тези професионалисти не могат да си вършат майсторлъците, ако чорбаджията не им разреши.

И къде в схемата съм объркал входа и изхода на ключа?

Всички бойлерни табла са с двуполюсен ключ и производителя изобщо не го е грижа че 90% от инсталацията ни е двупроводна и еднополюсен ключ за целта просто няма. Нека ни пробутват двуполюсните, но нека и напишат инструкция как се свързва при двупроводна мрежа.  Масово "професионалистите" ги свързват по стандартния начин прекарвайки заземяването през през ключа. Дори съм виждал професионалисти, които изобщо не зануляват бойлера. И ако вие говорите за други новопостроени къщурки, тогава разбирам, но не и да казвате че бедните граждани пасат трева. И това че вие ще подмените само половината от инсталацията и то с безброй материални щети, с нищо няма да я направите по-безопасна от старата. Инженерите преди 60г. не са дошли от джунглата и много добро ел. снабдяване са ни оставили, а това че ние не знаем как да си го ползваме сме си виновни само ние. И тези неща за които пиша не се сещат едно 80% от техниците, очевидно и вие.

преди 3 часа, DarkEdge написа:

Аййде, бе!? Вярно ли? И термоярената физика и тя ли изучава видимите явления? 'щот' тя е дял от физиката.

Ти бъркаш електротехниката с дела от физиката "Електричество и магнетизъм". Електротехниката е поддял на "Електричество и магнетизъм".

Явно ти си спрял да учиш физика тогава.

Само ако знаеше кога да замълчиш...?

По мойто време се учеше в 5-ти клас. Електротехниката като наука е самостоятелна такава и това че навсякъде около нас има физика, не значи че едното е подраздел на другото. Още малко кажете че и химията е физика и че кулинарството е химия, защото манджите са някакви вещества. В природата няма главни закони и подзакони. А това че някой вижда физика и в математиката и формулите, му кажете че и тя е подраздел на физиката и че ако е объркал някои сметки и е  излезло друго напрежение, то той е нарушил важни природни закони и от небето може гръм да му се изсипе.

Такива спорове за яцето и кокошката не са ми забавни. И това че ти си учил физика, а не можа да свържеш две съпротивления, недей казва кой какво, кога и къде учил. Аз не съм влезнал в този форум за да си мълча?

преди 52 минути, peppone1 написа:

Инженерите преди 60г. не са дошли от джунглата и много добро ел. снабдяване са ни оставили, а това че ние не знаем как да си го ползваме сме си виновни само ние.

Определено са оставели и предпазител и на нулата, защо ли, а?!

И определено едно време бойлерите са били на дърва.... и определено водопроводните тръби са били поцинковани, а не пластмасови и определено някои канализационни сифони искат заземителен проводник, независимо, че нямат нищо общо с ел. мрежата, защо ли, а?!

Толкова ли е "грозно", ако отделно външно се прокара някакъв кабел за така наречената "Земя" към бойлера, а?!

И изобщо .... на кои уреди или съоръжения е необходимо така нареченото "заземяване", а?! И дали "зануляването" може да се счете за заместител на "заземлението", а?! 

Какво къртене, какви ремонти .... не можах да разбера ...

Принципно всякакъв вид ел. уред на така наречената "твърда връзка" трябва да се извършва от квалифициран електро техник, а не от научили се в интернет.

Ако считате, че можете да помогнете не давайте схеми, а линкове към специализирана литература, защото едва ли сте някой преподавател, а обикновен практик и ако за Вас е ясно какво правите и можете да боравите с електричеството, то определено за обикновения потребител представлява реална опасност електричеството над определен волтаж, защото при едното ще гръмне някаква материална ценност, но при другото може да загасне някакъв живот.

Ето и един практичен съвет: Ако на някой лаик му се наложи аварийно да "пипа" тока, то да се увери, че има обувки с добра гума като подметка и около него няма други. "Пипа" се с дясна ръка и се внимава къде му е лявата. Желателно е да е късо подстриган или ако е дългокос, то да е прилежно не само сресан, а и "вързан" ... и пак ще повторя - Да внимава с "НУЛАТА" ....

Електротехниката като наука е самостоятелна такава

Айде, бе! Пак ще кажа - и ядрената физика е самостятелна наука, но е подраздел на физиката.
А по-умни от нас хора са казали:"Не е глупост да сгрешиш, глупост е да се отстояява грешка."

преди 2 часа, peppone1 написа:

И така не отговори на въпроса ми, защо глимката щяла да свети постоянно, дори при отворен ключ.

Я господин специалист ме цитирай точно къде съм писала, че глимката шяла да свети дори при отворен ключ?

И изобщо за какво ми е двуполюсен ключ за да управлява само глимката? Така преработено, таблото за бойлер дали няма да стане? Без да прекъсваш нулевия проводник?imageproxy.jpg.b9bd3cac943d3e60dc5cbd11d3f724a1.jpg.896f2a93539a4ef5a713fe6444bf6398.jpg

преди 17 минути, barbuncela написа:

Я господин специалист ме цитирай точно къде съм писала, че глимката шяла да свети дори при отворен ключ?

И изобщо за какво ми е двуполюсен ключ за да управлява само глимката? Така преработено, таблото за бойлер дали няма да стане? Без да прекъсваш нулевия проводник?imageproxy.jpg.b9bd3cac943d3e60dc5cbd11d3f724a1.jpg.896f2a93539a4ef5a713fe6444bf6398.jpg

на 31.05.2019 г. в 15:42, barbuncela написа:

Цитирам те за четвърти път и така и не получавам отговор, а само преработка на схемата ми. Една нормална електрическа схема, особено при ел. обзавеждането трябва да показва и монтажната част на връзките и разклонителните кутии. При твойта схема, която дублира моята и ако успеем да намерим еднополюсен ключ, което ме съмнява, излиза че трябва да свържем нулевите кабели с лустър клема и от нея да изкараме трети кабел само за глимката или да използваме заземителната клема на конзолата. При всички случаи става сноп от 3 жила в занулителният проводник, които след време могат да се разхлабят. Къде по-удобно е да използваме свободната клема на двуполюсният ключ?

преди 6 минути, peppone1 написа:

При всички случаи става сноп от 3 жила в занулителният проводник, които след време могат да се разхлабят

Ще се разхлабят ако ги е връзвал някой "майстор"

преди 9 минути, peppone1 написа:

ако успеем да намерим еднополюсен ключ

Тоя в таблото ако го използваш като еднополюсен, може би ще изгори!?  Търси си оргинален еднополюсен тогава.

преди 11 минути, peppone1 написа:

излиза че трябва да свържем нулевите кабели с лустър клема

Един бойлер обикновен е обикновено 3000 вата, или към 15 ампера ток горе долу! Щом ще слагаш лустър клема на 15 ампера ток...Поздравления! Нещо за спайка да си чувал? 

преди 7 минути, peppone1 написа:

ел. обзавеждането трябва да показва и монтажната част на връзките и разклонителните кутии.

Нямам никакво намерение да ти чертая подробна схема. Ако разбираш, разбираш. Ама явно не, или трудно! 

Повече нямам намерение да пиша с тебе!

преди 18 минути, barbuncela написа:

Ще се разхлабят ако ги е връзвал някой "майстор"

Тоя в таблото ако го използваш като еднополюсен, може би ще изгори!?  Търси си оргинален еднополюсен тогава.

Един бойлер обикновен е обикновено 3000 вата, или към 15 ампера ток горе долу! Щом ще слагаш лустър клема на 15 ампера ток...Поздравления! Нещо за спайка да си чувал? 

Нямам никакво намерение да ти чертая подробна схема. Ако разбираш, разбираш. Ама явно не, или трудно! 

Повече нямам намерение да пиша с тебе!

Ти започна да пишеш. Най-лесното е да оклеветиш някой и после да кажеш "Аз повече не искам да се разправям". И не отговори на въпроса ми, къде в мойта схема видя грешка? За спайка не съм чувал, чувал съм за спойка, а спойката е изключително несигурен и нездрав метод при свързване на дебели кабели. При лоши условия спойката се разпуква и връзката се разваля, което води до запалване на инсталацията.

Ако не искаш да пишеш, не е нужно да го съобщаваш, просто не пиши.

преди 7 минути, peppone1 написа:

За спайка не съм чувал

Питай ел техник какво е? Ето този начин на свързване електротехниците наричат спайка!

img651ffd68.jpg

За пръв път чувам такава дума и не можах да намеря значение на български. Думата е руска и означава именно спояване. Чакам още за грешката в схемата ми.

9580806Q.jpg

преди 17 минути, peppone1 написа:

Чакам още за грешката в схемата ми.

де си видял след ключ, зануляване бре?

За пръв път чувам такава дума и не можах да намеря значение на български. Думата е руска и означава именно спояване. Чакам още за грешката в схемата ми.

9580806Q.jpg

с това изпълнение, директно влизаш в затвора за предумишлено убийство

преди 15 минути, дръндю написа:

с това изпълнение, директно влизаш в затвора за предумишлено убийство

Ей, клеветник, присмях ти се ама ти се взе насериозно!  Не ми се дръж като полицай. Не те знам в каква къща и в коя махала живееш, но трябва да знаеш че такова свързване е в 90% от жилищните сгради в града. По начинът както аз съм свързал ключа заземяването е също толкова надеждно, колкото и да прекараш 3-ти кабел. Снадките пак ще са толкова. Независимо къде ще бъде свързано зануляването, трябва да има колкото се може по-малко връзки по пътя на заземителния проводник. Ама мислете малко бре?

Отново необоснована, злобна клеветническа критика, от един злобен човек, който не се научи да пише повече от 2 реда, на чист български език без обичайните махленски пъшкания, които едва се четат.

преди 8 минути, peppone1 написа:

Отново необоснована, злобна клеветническа критика.

всички се забавляват с теб
на мен ми стана ясно, че никой не трябва да се забавлява с теб, защото си заплаха

Това е схемата за свързване на бойлер, не можеш и нетрябва да се променя! 

IMG_20190601_210719.png

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.