Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Виновен ли е Саддам?

Виновен ли е Саддам? 50 гласували потребители

1. 1. Виновен ли е Саддам?

• Да
      54%
      25
    • Не
      36%
      17
    • Незнам
      8%
      4

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Да.Виновен е!

-През 78г. когато свали насила Президента Бакр /негов чичо/ смаза опонентите си в партията БААС и коалиционните партньори от комунистическата партия.Под "смаза"разбирай "физическо унищожаване "

до 9-то коляно.

-Репресии срещу шиитите и кюрдите.Няколко кюрдски села бяха унищожени с отровен газ/горчичен/а други бяха насилствено изселени от планините.Сега го съдят само за унищожаването но около 150 души в шиитско село.

-Започна войната срещу Иран през 1980 г.в която загинаха милиони от двете страни.Тази война доведе и до икономически крах на Ирак-започнал с 60 млрд. щ.дол. резерви, войната завърши с дълг от около 120 млрд.щ.дол.дългове.От тези около 2млрд.ще ги плаща българския народ.

' date='27.07.2006г. в 16:26' post='245179']Да, виновен е!

Както всички останали диктатори, той е виновен основно заради факта, че е диктатор. От там вече произлизат другите му провинения.

Направо смешно,значи щом е диктатор е виновен ;) За мен е невинен!!!

Гласувах, че е виновен, но май не мисля, че действително е възможен категоричен отговор. Саддам Хюсеин е един от многото съвременни диктатори, дали е виновен или не е, ще реши някой съд:

- иракски под егидата на САЩ & Сие, т.е (почти) местен, но при всички положения съставен от опозицията - вероятна смъртна присъда с лесно предугадими последици

- международен, като по-безпристрастен (къде ли пък ще се намери такъв съд?) - вероятно ще се повтори одисеята с Милошевич, вече стана дума по-горе - вероятна доживотна присъда с утихващ оттенък

Ще си позволя малко да поотклоня темата или поне привидно ще е така - диктатори ли са Путин, Буш, султанът на Бруней (абсурд е да си спомня името му), вождът на зулусите Шака... Възможно ли е в която и да е страна с еднолична власт, пък била тя определена чрез терор или законово да има пълно зачитане на човешките права и всички произтичащи от това блага? Едноличното управление неминуемо поражда недоволство, десидентите са задължителни в такива случаи и конфликтите са налице - преследване на политически противници (евентуални бъдещи диктатори) и всичко останало по веригата. Ефектът е лавинообразен и в един момент се появява някъде по света нов Саддам, нов Хитлер, нов Сталин...

Саддам Хюсеин е избил много иракски граждани, включително и роднини (поне така сме осведомени). Милошевич е виновен за смъртта и страданията на безброй комшийски семейства, жертвите на терора по времето на Сталин са далеч повече от загиналите по време на Втората световна война... А колко са жертвите в Корея, Виетнам, Хирошима и Нагазаки, Чехия, Чечня (говорихме тия дни по този въпрос)?

Има и още доста въпроси, произтичащи един от друг и по тази причина "Гласувах, че е виновен, но май не мисля, че действително е възможен категоричен отговор".

Не сме ние тези,които могат да кажат дали Садам е виновен,най-малкото поради факта,че това което знаем е в повечето случай лъжа или по-точно не цялата истина.Аз гласувах,че е невинен заради факта че ако го обявим за виновен трябва да осъдим най-напред световния терорист Буш.Кой му даде право да напада суверенна държава и да избива невинни хора.Спомнете си,че ООН не му разреши,а той се обяви за Бог и реши че щом силата е в него има право на всичко.И не забравяйте,че симпатизирам на десните,но това не ми пречи да виждам и казвам истината.

Не сме ние тези,които могат да кажат дали Садам е виновен,най-малкото поради факта,че това което знаем е в повечето случай лъжа или по-точно не цялата истина.Аз гласувах,че е невинен заради факта че ако го обявим за виновен трябва да осъдим най-напред световния терорист Буш.Кой му даде право да напада суверенна държава и да избива невинни хора.Спомнете си,че ООН не му разреши,а той се обяви за Бог и реши че щом силата е в него има право на всичко.И не забравяйте,че симпатизирам на десните,но това не ми пречи да виждам и казвам истината.

Абсолютно съм съгласна с теб.А Саддам и да е виновен за нещо/макар да смятам че не е/, едва ли Буш трябва да го съди.Но...

Направо смешно,значи щом е диктатор е виновен :help: За мен е невинен!!!

Напълно правилно си ме разбрал.

Някъде по-горе прочетох, че няма диктатура/диктатор, която/който да не нарушава човешките права. Това невинен ли го прави?

Значи следваш логиката: Щом убива е престъпник-така ли?? ;)

Садам беше купен,използван и днес вече ненужен.

Виновен ли е? -- От гледна точка на морала ДА.

Но ако говорим за справедливост в съдебния процес срещу него трябва да отбележим следното.

Върховенството на закона е принцип в съдопроизводството,а и така трябва да бъде.

Друг принцип е и равенството пред закона.

Проблема обаче в случая е в закона.

Докато закона се олицетворява от САЩ то Садам е невинен.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

Някои от пишещите по-горе не помнят /забравили са, или са малки/ , че по време на кумунизъма живеехме сред телени огради до които, ако се приближиш - стрелят.Предпочитам по-скъпите сега енергоносители, но да работя за себе си, а не за червените сатрапи - московски гъзолизци.На някой май му е мъчно за неграмотните каскетаджии - партийни секретари.Колкото до американците-някои не успяха, но аз ги дочаках.Червената измет бавно, но безвъзвратно отива в небитието.

Направо смешно,значи щом е диктатор е виновен ;) За мен е невинен!!!

Диктатор с ореол,може би?Напълно ми е ясно защо според теб е невинен.

Някои от пишещите по-горе не помнят /забравили са, или са малки/ , че по време на кумунизъма живеехме сред телени огради до които, ако се приближиш - стрелят.Предпочитам по-скъпите сега енергоносители, но да работя за себе си, а не за червените сатрапи - московски гъзолизци.На някой май му е мъчно за неграмотните каскетаджии - партийни секретари.Колкото до американците-някои не успяха, но аз ги дочаках.Червената измет бавно, но безвъзвратно отива в небитието.

;) Повечето от пишещите имат смътна представа за онова време. Който не го е видял, не може да си го представи.

Пояснявам, че телените огради бяха по границите, около концлагерите, а и на други места.

Радвам се, че вече се чувстваш свободен от Москва. Очевидно си щастлив и от новата зависимост от Америка. Жалко е, че не прозираш, че попадаме от трън та на глог. Страшното е, че нямаме никакъв избор. Същото е и с влизането ни в ЕС. И от това няма мърдане.

Народ, който не е успял да запази и умножи завоюваното през вековете, няма право да учавства в управлението на световните процеси. Нашият е ярък пример за народ-неудачник.

Един от последните примери, явяващ се доказателство, че сме лекомислени като цяло, е примирението, с което се посрещна очакваното изключване на двата реактора в Козлодуй, само и само да ни "пуснат" в Европа. Жестоко ни бъркат в джоба, има риск от енергийна криза и дестабилизация на Балканите, а ние си траем, ловейки медените речи от Брюксел. Румъния, протеже на Франция, потрива ръце, защото ще намаже доста. Получените от нас компенсации за спирането на блоковете са жалко подаяние.

Ако бяхме достоен народ, щяхме да накажем престъпниците, позволили тази и много други гаври с нас. Ще се сетим и ще надигнем вой едва тогава, когато се появи недостиг на електроенергия, а след това, не дай боже, се случи нещо по-лошо.

Това дотук беше не по темата, защото и ти нищо не си писал по нея и размислите ми ме подведоха.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Та за Саддам... Доказаните престъпници трябва да бъдат наказвани, тези с престъпления срещу собствения си народ и човечеството - с особена строгост.

Никакви разстрели, позволяване на народа му да го убие с камъни или други подобни опрощения на греховете.

Сам, в скромна килия без контакти с действителността, роботизирано обслужване, лекарски прегледи след инжектиране на приспивателно, пълна изолация. Единствена достъпна информация - собствените архиви и богат документален видео- и аудиоматериал от диктатурата му, включително разстрелите, отравянето на хиляди хора с газ и пр.

Нека живее със спомените си, докато не полудее. Той така и така не е човек, щом е могъл да причини толкова страдания, затова и не го жаля. (Между впрочем, много потенциални убийци биха размислили, ако бяха наясно, че ги чака горното наказание, а не разстрел, отровна инжекция, електрически стол, обесване и пр. измъквания от окаяното им съществуване.)

Както виждате, щом му определям най-жестоката възможна присъда, явно смятам, че е безкрайно виновен. Не могат да ме подведат спекулации, че той е пионка. Други измишльотини пък само ме разсмиват с наивността си.

-----------------------------------------------------------------------------------------

В тази тема открих лекомислени мнения на хора, които никога не са страдали. Прозрението ще дойде при тях тогава, когато страданието ги посети. Все пак дано това никога не се случи и те да започнат да осмислят света малко по-отговорно.

На този свят страшните неща са много повече от хубавите. Лошото се движи толкова бързо, че доброто просто не успява да го догони. Чудесно е, че сме хора и бързо забравяме ужасното. Това ни позволява от време на време мимолетно да се порадваме на прекрасното.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.