Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нормални ли са темпратурите

Featured Replies

преди 1 час, Martin Dimitrov_352929 написа:

Acer Aspire 7 A717-71G-7488 

Intel I7-7700HQ 2.8GHZ turbo 3.8 Video card Nvidia GTX 1050 2gb Ram-16gb 

Ще пробвам ако не беше гаранцията щях да го почистя и да му сложа термо паста нова 

Здравей Мартине!

Конкретно за този модел, заедно с "братовчеда му" Нитро 5, е съвсем нормално с тоя процесор и видео-карта да държи под ПРОДЪЛЖИТЕЛНО натоварване такива температури!

I7-7700HQ -е топ процесора от 2017г, слаган и в най-висок клас мобилни работни станции... но за разлика от тях тук е сложен в най-ниския клас мултимедиини(като този), и геймърски лаптопи(като нитрото), с МНОГО ТЪНЪК пластмасов профил, с ДОКАЗАНО неефиктивно охлаждане от 2(ДВА) вентилатора сложени един до друг. При натоварване на единия компонент, почти винаги загрява и другия, защото са на общи топлинни тръби(един след друг), вентилаторите са по-малки, заради по тънкия(СЕКСИ) профил -за да се търси модата при ниския клас лаптопи, и оттам охлаждането не смогва да охлади двата компонента при ПЪЛНО НАТОВАРВАНЕ!!!

Решението е спирането на турбото или през биоса, или софтуерно с програмката на Интел Intel Extreme Tuning Utility... с последната може да го ограничиш и по ватове да не надвишава консумацията. Слагане на подложка или купуване на Vacuum Cooler също ще помогне. Един такъв като последния спада обективно температурите 7-8 градуса, в комбинация с подложката още 2-3 градуса -обективно може да постигнеш 10-11 градуса спад на температурите.

Ето за едно такова нещо иде реч, че и лаптопа е от същата серия като твоя 😀:

Best Laptop Cooling System + Cooling Pad VS Vacuum Cooler

• Отговори 78
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 минути, pepy86 написа:

Моя лаптоп при захранващ кабел максималната честота на процесора достига до 2.9Гхц  , а на батерия е 2.5Гхц.   Изключвал съм на един колега на неговия лаптоп турбо бууста точно от биоса , понеже и при него имаше проблем с градусите (пак с i7) .  Това , което ти предлагаш e също добър вариант , стига да не забрави да го направи отново при следваща преинсталация на Уиндоуса. 

Реално това не е решение, да спъваш процесора. Все едно да си вземеш бърза спортна кола и да я караш само в града с 40. А и повечето лаптопи са с орязан BIOS, в който почти нищо неможеш да променяш.

преди 4 минути, pepy86 написа:

Тук мисля основния фактор е некачествено изпълнение от към охлаждане от страна на Acer , особено при наличие на процесор като Intel I7-7700HQ  .  Не пречи да ги помоли(или да си плати) за тази услуга (почистване), дали ще го направят вече е друга работа.  

Машината е в гаранция и те са длъжни да го направят! А това, че лаптопът е некачествено изпълнение въобще и няма как да споря с теб!!

То е ясно, че не е решение . Все едно е платил за орязан i5 да речем , а не за i7 процесор. Но в подобни случаи охлаждането на такива лаптопи не е конструирано да се справи с подобен процесор. Каквото и да предприеме градусите няма да паднат драстично .  При такъв клас лаптопи разчиташ на гаранцията и това е. Неприятно , но факт.

едит: Предложих му временно решение , от там на сетне момчето нека сам прецени как да процедира. Дано гаранционно технополис са коректни. Успех на момчето и лека вечер от мен.

преди 11 минути, pepy86 написа:

То е ясно, че не е решение . Все едно е платил за орязан i5 да речем , а не за i7 процесор. Но в подобни случаи охлаждането на такива лаптопи не е конструирано да се справи с подобен процесор. Каквото и да е предприеме градусите няма да паднат драстично .  При такъв клас лаптопи разчиташ на гаранцията и това е. Неприятно , но факт.

При " такъв клас лаптопи"... просто забрявяш да купуваш, ако искаш да ползваш лаптопа по-дълго време(извън гаранцията).

Агресивната политика на тайванската компания Acer за целия "балкански" регион е такава че да се предлагат доста често по-ниски цени спрямо други конкуренти, и човек много често се лъже да вземе такъв продукт с "POWER" компоненти под капака, но за сметка за цената с кекаво шаси, тънък пластмасов профил, кофти клавиатура, и кекаво охлаждане. Не случайно има лаптопи за 4500лв базова цена със същите параметри, като ZBook 15 G4, с Quadro P1000(GTX 1050) и същия процесор  i7-7700HQ... и такива за 1400-1500лв... като въпросния  мултимедиен Acer Aspire 7, или за почти същата цена геймърското-шарено Нитро 5.

Всеки да си извади изводите откъде иде разликата😁.

Моя е подобен - Asus G551JM - от подписа. Също яко тротълваше и вдигаше температури 90 градуса от раз при нормални игри. След като му изтече гаранцията си го отворих, смених термопастата с MX-4, направих си допълнителни дупчици на корпуса под вентилатора и температурите спаднаха до нормални стойности без да тротълва, дори си флашнах моднат BIOS, който ми позволява да си клоквам видеокартата на по-високи честоти и да и вдигам температурния лимит (фабричния е мнго нисък - 82 градуса, в момента мога да го увелича с nvidia inspector на 89 градуса). Вече не играя на него, понеже имам десктоп машина, но още го ползвам, в момента дори пиша от него и е нонстоп включен в мрежата без батерия, не го изключвам или приспивам дори. 1-2 пъти в годината му сменям термопастата и го отварям да го чистя, ако видя, че загрява повече.

преди 42 минути, Raze написа:

Моя е подобен - Asus G551JM - от подписа. Също яко тротълваше и вдигаше температури 90 градуса от раз при нормални игри. След като му изтече гаранцията си го отворих, смених термопастата с MX-4, направих си допълнителни дупчици на корпуса под вентилатора и температурите спаднаха до нормални стойности без да тротълва, дори си флашнах моднат BIOS, който ми позволява да си клоквам видеокартата на по-високи честоти и да и вдигам температурния лимит (фабричния е мнго нисък - 82 градуса, в момента мога да го увелича с nvidia inspector на 89 градуса). Вече не играя на него, понеже имам десктоп машина, но още го ползвам, в момента дори пиша от него и е нонстоп включен в мрежата без батерия, не го изключвам или приспивам дори. 1-2 пъти в годината му сменям термопастата и го отварям да го чистя, ако видя, че загрява повече.

То хубаво, но що трябва да правим такива свободни съчинения. То и аз моята Тошиба я модифицирах, но отиде при майка ми и не я тормозя вече. Стационарката ми стига :)

Не са свободни, от форума на асус ги видях :) След като големите им "инженери" не могат да се справят с елементарни неща и спестяват от термопаста, която струва жълти стотинки, на машини за стотици долари, нямаме друг избор, освен да си "съчиняваме" решения, които са много по-добри.

От чисто любопитство защо Азис не са направили тия допълнителни дупчици щом са толкова ефективни?

Щом трябва да сменяш паста веднъж в годината нещо определено куца и това не е решение.

Сменям я, защото отварям лаптопа да почистя боклука от радиатора. На други лаптопи има отвори под вентилаторите, на този незнам защо не са направили.

преди 36 минути, Roujin Z написа:

От чисто любопитство защо Азис не са направили тия допълнителни дупчици щом са толкова ефективни?

Защото си платил прекалено ниска цена за актуален производителен хардуер + това че интереса им е след две години(само да изкара гаранцията) -да си купиш новия им модел, след като стария им сдаде багажа.

Никой няма интерес по 7-8 години(от класа на високия клас мобилни работни станции) да им ползваш хардуера безпроблемно, заради отличната инженерна мисъл при сглобката при тези модели, заради и което големите фирми си плащат като баровци по 5-8000лв, когато ги купуват нови.

Всяко удоволствие се заплаща😀...

Искаш хубав оразмерен лаптоп... от класа на Acer Helios 500, или "извънземната" серия на Dell приготвяш/плащаш 3500-4000лв... Искаш да минеш "тънко" малко по байганъовски(за което този който купува не е обезателно виновен -такива са му възможностите), вадиш 1500лв и търсиш падове... вакум кулери да си охлаждаш хардуера, да ти изкара минимум гаранцията, защото при запалените геймъри всеки ден над  90 градуса в шасито... може и да не изкара 2-те години гаранция.

Отвори в близост до перката помагат за бързото сваляне на градусите от процесор и видео карта, но понякога не се правят там или се редуцира броя им за да може да дърпа въздух от вътрешността на лаптопа, така се осигурява въздушен поток.

преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

Отвори в близост до перката помагат за бързото сваляне на градусите от процесор и видео карта, но понякога не се правят там или се редуцира броя им за да може да дърпа въздух от вътрешността на лаптопа, така се осигурява въздушен поток.

Или просто почистваш лаптопа и се жертваш 25-30 евро(без да правиш дупките под перката на капака) за един вакум кулер от сорта на този, да ти свали едни 9-10 градуса от лаптопа, да поддържаш по-хладен хардуера.

KLIM Cool + - The most efficient cooler ever built

Does A Laptop Vacuum Fan Cooler Really Work? Live Testing & Review

spacer.png

Колегите от Технополис дори и да го приемат за ремонт, при положение че работи нормално, няма да му направят нищо. Ако си напраят труда да му свалят капака, най-много да му духнат охладителя. След сервиза ще изреве че е пак загрява.

преди 10 часа, rosko написа:

Защото си платил прекалено ниска цена за актуален производителен хардуер + това че интереса им е след две години(само да изкара гаранцията) -да си купиш новия им модел, след като стария им сдаде багажа. 

Никой няма интерес по 7-8 години(от класа на високия клас мобилни работни станции) да им ползваш хардуера безпроблемно, заради отличната инженерна мисъл при сглобката при тези модели, заради и което големите фирми си плащат като баровци по 5-8000лв, когато ги купуват нови.

Всяко удоволствие се заплаща😀... 

Искаш хубав оразмерен лаптоп... от класа на Acer Helios 500, или "извънземната" серия на Dell приготвяш/плащаш 3500-4000лв... Искаш да минеш "тънко" малко по байганъовски(за което този който купува не е обезателно виновен -такива са му възможностите), вадиш 1500лв и търсиш падове... вакум кулери да си охлаждаш хардуера, да ти изкара минимум гаранцията, защото при запалените геймъри всеки ден над  90 градуса в шасито... може и да не изкара 2-те години гаранция.

Както писах и по-горе, тези 90 градуса са много далеч от "шасито". Това е само в ядрото на процесора, а отстрани температурите не превишават 70 градуса. Също така новите видеокарти 10+ серия nvidia са доста по-хладни от предните серии и рядко минават 70 градуса при товар.

преди 14 часа, ДзВяРа! написа:

Ти къде видя червено?......Аха, 98,97 градуса, еми не ми се вярва, ам все пак това показва, направи веднага един рестарт и виж под BIOS какво ти показва!

И какво ще покаже BIOS, ако дори 1-2 секунди без товар са достатъчни процесора да свали 10-20 градуса...

Лаптопа е на 3 месеца кви пасти кви 5 лева и смяна на охладители .Тва нещо може да стане само в гаранционен сервиз ,а там ще го обръснат на сухо с тъп нож :) .

Темата отдавна стана едно безсмислено разтягане на локуми .  На този лаптоп каквото и да се предприеме , няма как да докара процесора до нормални температури , освен ако не намали работната честота на cpu-то (и го скопи) както по-горе му беше обяснено .  Смяна на термо паста на 3 месечен лаптоп е просто безсмислена интервенция .  Като искаш висок клас хардуер , плащаш и за по-качествено охлаждане и изработка. В неговия случай Acer са му предоставили продукт , с който просто ще си изкара гаранцията и от там на сетне свещ и молитва и каквото е писано ще стане.

преди 17 минути, pepy86 написа:

Темата отдавна стана едно безсмислено разтягане на локуми .  На този лаптоп каквото и да се предприеме , няма как да докара процесора до нормални температури , освен ако не намали работната честота на cpu-то (и го скопи) както по-горе му беше обяснено .  Смяна на термо паста на 3 месечен лаптоп е просто безсмислена интервенция .  Като искаш висок клас хардуер , плащаш и за по-качествено охлаждане и изработка. В неговия случай Acer са му предоставили продукт , с който просто ще си изкара гаранцията и от там на сетне свещ и молитва и каквото е писано ще стане. 

Като нямаш идея какво пишеш, по-добре нищо не казвай. Точно смяната на фабричната термопаста с по-добра има най-голям ефект, да не говорим, че фабрично мацат яко паста и това също води до по-високи температури. Лично съм тествал като се сложи MX-4 на моя лаптоп имах 7-8+ градуса по-ниски температури при товар, даже в друг форум бях правил тема със снимки, но ми спряха акаунта, темата иначе си стои - да не давам директно връзка, първия резултат:

https://www.google.bg/search?q=g551jm+mx-4&hl=bg

А ако се сложи течен метал разликата в температурите може да е над 15-20 градуса, въпреки че и това има някои недостатъци - понякога изсъхва, трябва да се внимава с алуминиеви охладители и да се изолират добре елементите около ядрото на процесора. Има много форуми и клипове по въпроса с тестове и сравнения на различни лаптопи и термопасти, ако те интересува потърси малко да се образоваш.

Я му направи един продължителен стрес тест на този процесор, нали е в гаранция, не би трябвало да се притесняваш, следи температурите и пиши тук как се представил?

Със Prime 95

Предлагам ти теста защото, той най-добре плавно и равномерно натоварва процесора, следи температурата за да разбереш на 100% дали и как загрява и колко бързо и тк.нт.

преди 4 часа, Raze написа:

Като нямаш идея какво пишеш, по-добре нищо не казвай.

На колко процесора си сменял фабричната термо паста , ако не е тайна ?   Говоря за хардуер , който е буквално нов , кактo е в неговия случай на 3 месеца . Едно е да смениш на дъртия си 3 годишен лаптоп пастата , друго е на 3 месечен .  Тоя процесор тротва в момента за 5-10 минути работа , със смяна на пастата с MX4 гарантираш ли ,че няма тротва на 20-тата минута гейминг ?  Осъзнаваш ли ,че тези температури са абсолютно нереално постижими не заради самата паста , а заради долнопробното охлаждане на самия лаптоп.   На не малко нови процесора и видео карти съм сменял пастата (точно с MX4) , ако искаш мога да ти споделя опита си , но градусите  далеч не са такива . Ако има подобрение (и то в едва половината от случаите) ефекта е максимум 1-2 до 3 градуса.  Но при некачествен кулер било то на процесор или видео карта просто си ограничен и не можеш да постигнеш резултат. /По простата причина ,че охладителя е твърде слаб за TDP-то на чипа./   Неудобно ми е да ти ги обяснявам точно на теб тези неща , но по-добре така от колкото да карате човека да се занимава с простотии .   

Моя лаптоп още в началото си беше така, щом съм писал нещо, значи съм го пробвал. Няколко месеца преди да изтече гаранцията ми сменяха дънната платка. След това нещо бяха прецакали охлаждането и отново го дадох в сервиза, след което ми смениха и охлаждането, но пак тротълваше при голямо натоварване. Аз като си правих манипулациите беше след 4-5 месеца след това и нещата бяха коренно различни след смяната на термопастата, да не ти казвам как беше омазан вътре, а чипа на видеото дори беше малко покрит от изолационното тиксо, което бяха сложили отстрани. Може при някои модели наистина да е много зле охлаждането, но смяната на фабричната термопаста с по-добра винаги дава резултат, вече ако се сложи течен метал ще е най-добре, но не е за всеки, дори и аз не искам да го ползвам.

Спрете се със тази термо паста! Тя не решава нищо! 98 градуса при товар от игра??? Седем 7 градуса по-малко със паста MX4, решава ли проблема???

Тук има друг проблем, лична аз не вярвам този процесор да прегрява, той по принцип има защита която изключва захранването, което води до черен екран и НЕ МОЖЕ да прегрее. Аз преди години взех един XEON и го сложих на сокет 775. Пукнах го да го клоквам, и да го натоварвам на макс, при критични температери просто БАМ, черен екран и всичко спираше на момента. Все още въпросният процесор XEON работи безпроблемно.

Решава много неща, докато не се пробва, няма как да се разбере каква ще е разликата, но със сигурност ще има. Друго, което се сещам, може да се направи undervolt на процесора през Intel XTU, това също ще смъкне температурите. А и сравняваш процесори с разлика 10+ години, което е напълно неуместно, новите мобилните процесори тротълват и е почти невъзможно да прегреят до такава степен, че да се включи защитата и да изгасне машината.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.