Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за климатик...

Featured Replies

FTXM35M не е стара серия ако е на R32

FTXN35 ми излиза нещо много старо спряно от производство

Една букава да има разлика в описанието на външно или вътрешно и стават различни модели или подобни, но от различни години.

Ти обаче елементарна информация не искаш да предоставиш, а само мрънкаш.

В крайна сметка на мен ми е все тая, не се чувствай длъжен да ми отговаряш. Продължавай да си мрънкаш как всичко друго ти е виновно и проблема е във всички останали, но не и в теб.

Понамали малко шуротиите . .

преди 18 часа, Кико написа:

Е нали ги написах. M35. Това 35 е равно на 12-ска. M  си е серията от 2016-та. Какво повече да пиша? N  е серията от 2019-та. 

Никой не те пита на какво е равно 35.Представи си знаем какво е btu и какво е kw, както и как се преобразува едното в другото.Питат те за точния модел., а не за годината.

Моделите от 2016 може да са на R410, а тези от 2019 са на R32. което просто означава, че този от 2016 е по-добър.

Видно е че нищичко не вдяваш от климатици, но редиш помпозни изяви и квалификации.Дайкин е единия от трите най-добри производители.Самият R32 е тяхна разработка.

Трудно е да  повярва някой някой на твърденията ти за некадърността им.Схеми и сервизни ръководства за Дайкин има за повечето модели, а схемните решения на останалите са практически едни и същи.

И филтри има .Достатъчно е да пуснеш търсене с Гугъл.

Виж. Има упътване и там пише - филтъра се сменя след 6 месеца, година, две... Не цитирам точно, но това са си го написали. Това, че българските тарикати са тарикати не означава, че филтрите не се сменят!!!!!!!!!!!!! И не говоря за праховите филтри, дето и с прахосмукачка ги одухваш

Ти може и да не говориш за праховите филтри, но в климатиците други няма.Допълнителните също са прахови, но имат и допълнително предназначение(Е при някои марки има филтър-дехидратор, но той не се сменя практически никога, а клиента и 80% от фирмите продаващи климатици по никакъв начин не могат да го сменят.На заварка е.Сменя се само при ремонт на хладилния контур.)

Праховите филтрите не се сменят, а се почистват.Действително могат да се повредят, но затова е нужно клиента да е рядко прост и глупав.Какво да се повреди на една мрежичка?

Затова и рядко се намират.Допълнителните филтри  пък ги има навсякъде..

Редактирано от badr (преглед на промените)

йонизатори, плазми, 3М филтри,  каталитичени филтри, но трябва да знае човек какво иска, защото друг трудно може да направи избор вместо него.

• Автор
преди 15 часа, badr написа:

Моделите от 2016 може да са на R410, а тези от 2019 са на R32. което просто означава, че този от 2016 е по-добър.

Напротив, хладилния агент е R32.  разликите според сайта на Дайкин са  в съвсем друга посока. Най-вяевче подобрено очистване на въздуха и вграден Wi-Fi,  за който не ти искат допълнително пари.

Понамали малко шуротиите . .

Няма кво да ги намалям. Това е.

Видно е че нищичко не вдяваш от климатици, но редиш помпозни изяви и квалификации.Дайкин е единия от трите най-добри производители.Самият R32 е тяхна разработка.

Аз ако вдявах, нямаше да питам. Само че за няколко месеца и най-голямия глупак разбира как стоят нещата. Айде стига, технически човек съм, с висше образование, имам шестици по Математически анализ...по програмиране...абе знам да си правя сметките.  Знам и как се изчислява електронна схема без калкулатор, щото точно това ни учеха!!!! Ей така, да си смятаме на ум. 

Извинявай за язвителността ми, но изобщо не си ми приятен открай време в тоя форум, та ако ще и да си ГЛАВЕН модератор. Все ми е тая. Не може да ми даваш наклон на оная работа.  

Праховите филтрите не се сменят, а се почистват.Действително могат да се повредят, но затова е нужно клиента да е рядко прост и глупав.Какво да се повреди на една мрежичка?

Затова и рядко се намират.Допълнителните филтри  пък ги има навсякъде..

Няма ги допълнителните, нали за тях говоря.  Никакви филтри няма при дистрибутора. Чат ли си? Какво неясно написах? ФИЛТРИ НЯМА ПРИ ДИСТРИБУТОРА! Това написах. 

преди 15 часа, bobivg написа:

FTXM35M не е стара серия ако е на R32

Една букава да има разлика в описанието на външно или вътрешно и стават различни модели или подобни, но от различни години.

Ти обаче елементарна информация не искаш да предоставиш, а само мрънкаш.

В крайна сметка на мен ми е все тая, не се чувствай длъжен да ми отговаряш. Продължавай да си мрънкаш как всичко друго ти е виновно и проблема е във всички останали, но не и в теб.

Казах, че е произведен 2018-та, юни. Тоест преди година и нещо. 

преди 22 минути, Кико написа:

Гелдай сега. 

https://www.daikin.bg/content/dam/dace-bg/literature/Residential/06_HCE_PL_2019_BG_12.pdf

Търси Perfera.  

Има нов модел за тая година и той се обозначава с FTXM 35N+35N9 Това за вътрешно и външни тела. Няма "M"и аз точно това имах предвид. 

А, да има и разлика в минималната темепратура, при която може да се позлва за отопление. 

• Автор

Ето и директно сравнение между модели 2016-та и 2019-та.

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTXM/2018/FTXM-M2V1B/FTXM-M_Leaflet.pdf

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTXM/2019/FTXM-N2V1B/FTXM-N2V1B_Leaflet_1011.pdf

На мен ми продадоха първия модел. Всеки може да си направи сравнението. 

Сега прав ли съм или не? Че съм глупак, глупак съм, щото не разучих както аз си разучавам, а се доверих на много хора.  Тая година се доверих на много хора, щото не може човек постоянно да разчита само на себе си, но греда :)

на 28.07.2019 г. в 1:20, Кико написа:

Най-накрая като че ли ще си купувам климатик, та темата е ясна.  Определено първо ще разуча нещата и после ще купувам, но общо взето имам две изисквания - тишина отвън и отвътре и Wi-Fi. Цена...мисля под 2000 лева.  Кубатура...да кажем около 50 кубически метра.  Между другото смятам, че колкото по-мощен климатика, толкова ще е и потих така, че кубатурата е без особено значение. Смятам така, защото едно е да ти се налага да работиш на макс и да охлаждаш 50 кубика, друго е да работиш на 50 % и да охлаждаш пак тия 50 кубика. Затова смятам, че пестенето на 50-100 или 500 лева е без значение при положение, че шума няма да ме нервира. Наистина, шума е най-важен за мен, останалото е второстепенно. Не искам зимата да стават неща, дето не трябва да стават. И не само шума за мен, а и за околните. 

Не знам за какво точно мрънкаш и за какво ти е въобще  Wifi в климатика но Дайкин правят едни от най добрите климатици в Света. Тишината на климатика зависи от това при монтажа да ви монтират гумени  тампони те са цилиндрични тампони (които се слагат под външното тяло и  обират вибраците ) Ако ви кажат ,че може без тампони теглете им една **** , защото тампоните са ключов компонент във всеки един климатик. Без тези гумени тампони няма да имате и минута спокойствие и тишина ако те с обострен слух и особенно в студените месеци ,когато падат температурите  и компресора  започне да набира обороти , тогава тампоните създават пълен комфорт. Тишината на вътрешното тяло е съвсем отделен параметър ,а  тя е каквото купите заводско , но и зависи Ии от режима .Ако е на макс няма как да е супер тихо . Има си режим спане и тн проучете. Колкото по мощен климатика толкова по тежък и по мощен компресора и толкова по силни са вибрациите в някои случаи може да се предават директно през стойката към стената. Гумените цилиндрични тампони ви решават въпроса на 100% . 26 лв струват трябва да са средно мека гума цилиндрични . Те са оптималният вариант Те са с прекъснат болт в средата и така вибрациите не се предават по стойката към стената.Сменят се на всеки 2 години ,но ако сте на пряка слънчева светлина може и по често да се наложи смяна както и да помислите да ги защитите с алуминиево фолио . ДАЙКИН СА НАЙ ДОБРИТЕ КЛИМАТИЦИ НА ПАЗАРА !!! Моделите мисля над 2000 лв са с контролирана влажност на въздуха ,прочистване на въздуха в помещението , вкарване на свеж въздух отвън чрез филтрация и йонизация през  йонен филтър и обезмерисяващ  за миризми филтър както и без загуба на топлина. Фреон или R32 никаква разлика същественно няма да усетите.Теоретично е +15% по добра ефективност на топлопредаване.Практически е невъзможно да се измери .Screenshot_24.thumb.jpg.da74c1a06f80fc87d438c795dc131fe1.jpg

Леле колко глупости се изписаха.

FTXM35N или другия FTXM35M са си на практика един и същи климатик. И при двата WiFi контролера е опционален (може някъде да са го включили в комплекта, като промоция и за зарибявка, но не е по презумпция вграден).

Имаш един стримър, при другите се казва йонизатор или плазма и това е всичко. Няма допълнителен филтър за фино очистване. Какъв пресен въздух какви 5 лв.:giggle1:

Машината не е лоша, но не блести с нищо, че да си заслужава високата цена. За много по-малко пари се взимат, 12KGTA, 35ZS-W, панасоник - етерея, сигурно и за други може да се сетя, ако се напъна повечко.

При дайкин има само два модела, които са уникални и ги няма при другите марки. Ако на човек са му дълбоки джобовете може да се замисли за тях единствено. Това са Урурото (единствения който може да вкарва пресен въздух от вън) и Нексурата на която две от предните ламели се нагряват и в някаква минимална степен наподобява отоплението с радиатор.

За всичко останало си плащаш допълнително единствено за марката, та даже моделите под 1800лв са с повече недостатъци от колкото при другите марки.:money6:

Понеже обичаш да правиш сравнение с колите. Си задай въпроса. Кое е по-добре Мерцедес А класа или голфче, ако ти дават за едни и същи пари?

• Автор
преди 7 часа, bobivg написа:

Понеже обичаш да правиш сравнение с колите. Си задай въпроса. Кое е по-добре Мерцедес А класа или голфче, ако ти дават за едни и същи пари?

Голф определено. Дори ако говорим за най-новите модели. А за старите е ясно - Голф. 

FTXM35N или другия FTXM35M са си на практика един и същи климатик.

Е аз кво казвам? Първо твърдеше или твърдяхте, че няма "N". Сега, че са едни и същи. Така е, но аз ако плащам едни и същи пари, нали се сещаш, че искам модел, излязал на апазара 3 години по-късно ;)  Накъде биеш, не разбирам. Дори при автомобил;ите всеки фейслифт е за предпочитане. А един фейслифт обикновено се появява след 3-5 години. Там са оправени дребните грешки и са въведени нови неща, които може да не са на същото качествено ниво, но са нови и си заслужава да се пробват. 

Имаш един стримър, при другите се казва йонизатор или плазма и това е всичко. Няма допълнителен филтър за фино очистване. Какъв пресен въздух какви 5 лв.:giggle1:

Нали се сещаш, че йонизирането на въздуха означава и озониране. Тоест, кислорода се превръща в озон - такъв, дето дишаш високо в планионата заради проникването на UV  лъчите. И аз пак ти казвам. Имам изкуствено Слънце ( което между другото счупих, докато се мъчех да преместя агрдероба  и да осигуря контакт за втория климатик) и това Слънце прави точно това, което прави климатика - чррез разряд и UV  светлина, йонизира и пречиства дефакто въздуха, убивайки де що срещне по пътя си. Само че това Слънце са ми го купили преди 40 години, защото боледувах от Асматичен бронхит. Сега някой си се опитва да ми изкара технология стриймър или там както си се изговаря, за нещо свое и ефективно. За второто съм съгласен - ефективно е по всички физични закони, но не и по законите на Дайкин. Даже и няма как да разбера работи ли или не, освен по едно пукане заради тия разряди. Но пак е неясно върши ли работа или не, щото ако е на отопление, въздуха мирише, все едно климатика ми на колата не е почистван една година. Между другото, всяка година си почиствам климатика на колата по два начина - чрез препарат и чрез подобни UV  глупости. А дали го правят на истина в Мото Пфое...ами да ти кажа, климатика много рядко мирише. Случвало се е някоя година да няма голям ефект и това при отопление, но напоследък и отопление да пусна, няма миризма! Тоест, всичко си работи, не като домашния ми Дайкин. Виж, ще го тествам сега като застуди, може и да се оправи от миризмите при включено отопление.  Все пак е стоял в склада година и няколко месеца. И точно за това недоволствам, ако някой не е разбрал. Щото плащам пари като за нов, а ми дават стар модел! Тия старите модели сам показа, че в Пазарувай бг са на поне едни 300-400 лева отдолу, че и повече!

Машината не е лоша, но не блести с нищо, че да си заслужава високата цена. За много по-малко пари се взимат, 12KGTA, 35ZS-W, панасоник - етерея, сигурно и за други може да се сетя, ако се напъна повечко.

Значи, аз няма как да рискувам да си взема нещо по-евтино, само защото някой казал, че става. Сам даваш пример с Мерцедес. Това бе фактора да избера и Дайкин - нали трябва да е Мерцедес на климатиците. И пак казвам, цената не бе важна, стига да  е добро. Обаче не съм доволен от някои режими на климатика. Освен това дори и при нощен режим не е от най-тихите. Винаги има някакъв фонов шум, колкото и малък да е.  Относно външното тяло...то не се чува в стаята. Стената ми е тухла около 50 сантиметра. Час и половина я пробиваха техниците за втория климатик, че попаднаха на арматура. Свредлото им едва стигна.  Не се оплаквам от външен шум...поне засега. То ако имам да се оплаквам, ще се оплаквам от боклуците на комшиите. Единия поне си купи нови климатици, ама климатика на другия си е ужас.  Затова и 7 камерна дограма сложих, че ми писна от тия климатици на комшиите. 

За всичко останало си плащаш допълнително единствено за марката, та даже моделите под 1800лв са с повече недостатъци от колкото при другите марки.:money6:

Не се и съмнявам в това, но аз използвах покупката на двата климатика, за да ми направят отстъпка.  А и на един път стана всичко, не да се тормозя кога ще дойдат техниците и как ще се срещне свободното ми и работното им времена. 

преди 16 часа, Alletheya написа:

Не знам за какво точно мрънкаш и за какво ти е въобще  Wifi в климатика но Дайкин правят едни от най добрите климатици в Света.

Не живея в каменната ера и искам всичко ново, дето си купя, да мога да управлявам дистанционно. Дори да си легна в леглото, по-удобно е да ползвам таблета, че е осветен, отколкото дистанционното на климатика, което свети за 3-4 секунди, но само като натисна бутон. Тоест, в тъмното е неизползваемо, освен ако не приложа един- два трика. Но пак тия 304 секунди осветление на дисплея са недостатъчни за каквото и да било.  Извинявам се, но не съм неандерталец и искам нещата да се правят добре! Те не се правят дори и от Мерцедеса на климатиците. 

преди 16 часа, Alletheya написа:

Моделите мисля над 2000 лв са с контролирана влажност на въздуха ,прочистване на въздуха в помещението , вкарване на свеж въздух отвън чрез филтрация и йонизация през  йонен филтър и обезмерисяващ  за миризми филтър както и без загуба на топлина. Фреон или R32 никаква разлика същественно няма да усетите.

Е точно това не се забелязва по никакъв начин :) Пречистването на въздуха е възможно единствено, като си отворя прозореца и то, ако мангалите наоколо не са запалили печките си на твърдо гориво :)

• Автор

FTXM35N или другия FTXM35M са си на практика един и същи климатик. И при двата WiFi контролера е опционален (може някъде да са го включили в комплекта, като промоция и за зарибявка, но не е по презумпция вграден).

Забравих да отговоря на това. Пак си прочети домашното. 

преди 50 минути, Кико написа:

Е аз кво казвам? Първо твърдеше или твърдяхте, че няма "N". Сега, че са едни и същи.

на 10.10.2019 г. в 21:53, Кико написа:

стая, е M35.  Другия един клас надолу, девятка.  Аз се надявах или по-точно мислех, че ще ми продадат N35,

на 10.10.2019 г. в 21:53, Кико написа:

стая, е M35.  Другия един клас надолу, девятка.  Аз се надявах или по-точно мислех, че ще ми продадат N35,

Има голяма разлика, когато сложиш M и N преди или след цифрите!!!

Аз приключих с темата, успех.

п.п Я помисли пак кой трябва да си прочете домашното.

преди 13 часа, Кико написа:

Не живея в каменната ера и искам всичко ново, дето си купя, да мога да управлявам дистанционно.

ДАЙКИН климатиците си имат нормално дистанционно и то се управлява и без Wifi излъчващо перманентно микровълнова -високочестотна радиация към мозъка ти .Тя не само прекъсва всички жизнени нормални процеси но води и до безсъние и умора и хормонално уврежда хората и се разпростира през 300 метра бетон. По голяма тъпотия от Wifi за климатик печка и хладилник е само рутерият уайфи за идиоти , които отказват да ползват интернет на PC през екранирани UTP  кабели през мрежов порт. Всичко си има цена на този свят.Щом парите не са ти проблем купи 2 комплекта цилиндрични гумени меки тампони от 26 лв и монтирай на климатиците на комшшиите ти докато са на работа и които те дразнят. Друго решение нямаш!

на 14.10.2019 г. в 23:49, Кико написа:

Ето и директно сравнение между модели 2016-та и 2019-та.

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTXM/2018/FTXM-M2V1B/FTXM-M_Leaflet.pdf

http://www.daikintech.co.uk/Data/Split-Sky-Air-Indoor/FTXM/2019/FTXM-N2V1B/FTXM-N2V1B_Leaflet_1011.pdf

На мен ми продадоха първия модел. Всеки може да си направи сравнението. 

Сега прав ли съм или не? Че съм глупак, глупак съм, щото не разучих както аз си разучавам, а се доверих на много хора.  Тая година се доверих на много хора, щото не може човек постоянно да разчита само на себе си, но греда :)

Ами аз не виждам разлика :). Абсолютно еднакви като характеристики. Може пък да съм пропуснал нещо. Би ли казал по какво се различават? За да сме в полза на други потребители, които евентуално ще прочетат темата.

Малииии!Каква тема се е заформила за два климатика!

Ако не те кефят климатиците се отърви от тях и си купи други!Очи гледали, очи плакали!

• Автор
на 16.10.2019 г. в 14:13, darco написа:

Ами аз не виждам разлика :). Абсолютно еднакви като характеристики. Може пък да съм пропуснал нещо. Би ли казал по какво се различават? За да сме в полза на други потребители, които евентуално ще прочетат темата.

Сляп ли си?  Първо, в техническите характеристики има разлики. Второ, могат  да се намерят обяснения за разликите и при самите Дайкин. Нима  си мислиш, че климатиците не се развиват за 3 години? Това е все едно да си мислиш, че няма разлики при фейслифта  на автомобили. Това е несериозно. Техниката за 3 години се развива много и което е по-важно, един модел след фейслифт обикновено е с отстранени детски болести. В случая аз получих модел климатик отпреди 3 годни, а не неговия фейслифт от тая година. Това е достатъчно, за да недоволствам, още пвоече, че не съм ИСКАЛ ТАКЪВ МОДЕЛ КЛИМАТИК!

на 17.10.2019 г. в 20:18, ivan_pop написа:

Малииии!Каква тема се е заформила за два климатика!

Ако не те кефят климатиците се отърви от тях и си купи други!Очи гледали, очи плакали!

Чакай малко. Говорим за 4000 лева, не за 1000. 

на 15.10.2019 г. в 17:21, Alletheya написа:

ДАЙКИН климатиците си имат нормално дистанционно и то се управлява и без Wifi излъчващо перманентно микровълнова -високочестотна радиация към мозъка ти .Тя не само прекъсва всички жизнени нормални процеси но води и до безсъние и умора и хормонално уврежда хората и се разпростира през 300 метра бетон. По голяма тъпотия от Wifi за климатик печка и хладилник е само рутерият уайфи за идиоти , които отказват да ползват интернет на PC през екранирани UTP  кабели през мрежов порт. Всичко си има цена на този свят.Щом парите не са ти проблем купи 2 комплекта цилиндрични гумени меки тампони от 26 лв и монтирай на климатиците на комшшиите ти докато са на работа и които те дразнят. Друго решение нямаш!

:)  Разсмя ме, за което благодаря :)  

на 15.10.2019 г. в 16:57, bobivg написа:

Има голяма разлика, когато сложиш M и N преди или след цифрите!!!

Аз приключих с темата, успех.

п.п Я помисли пак кой трябва да си прочете домашното.

Достойно оттегляне, което показва правотата ми :)

Чакай малко. Говорим за 4000 лева, не за 1000. 

В заглавието на темата, пише че става въпрос за климатик/ци!:no-no:

Смени си заглавието на темата!

на 21.10.2019 г. в 18:53, ivan_pop написа:

В заглавието на темата, пише че става въпрос за климатик

То в заглавието пише и че иска съвет, но се оказа съвсем друго.

• Автор
преди 2 часа, bobivg написа:

То в заглавието пише и че иска съвет, но се оказа съвсем друго.

Айде по леглата :)  Какво не ви е ясно от това, което написах?  Написах истината, написах впечатленията си, написах това, което очаквах и това, което получих. Кое не ви хареса от всичко? дадох ви и плюсчета на всички. Нещо още искате ли? Просто прочетете какво съм писал и ако сте умни, ще разберете какво пиша. И ако нещо не знаете или не сте разбрали от написаното, то сега е момента да си попълните знанията ;) Щото имаше и такива, дето ми твърдяха, че нямало нов модел на Дайкин.  И когато някой ми каже това, а аз съм прочел в официалния сайт на Дайкин, че има, какво да мисля за тоя човек? Айде вие ми отговорете. Говоря обобщено, че не ми се занимава да отговарям на всеки. 

на 21.10.2019 г. в 18:53, ivan_pop написа:

В заглавието на темата, пише че става въпрос за климатик/ци!:no-no:

Смени си заглавието на темата!

По-скоро ще сменя съфорумниците си, отколкото заглавието ;) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.