Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как е правилно да се зарежда li-ion батерия?

Featured Replies

Понеже на няколко места срещам доста протеворечиви мнения относно как е най правилно да се зарежда li-ion(съответно и li-pol) батерия-на 2,3места ми казват,че не е хубаво да се оставя батерията да се израдходва всеки път а най много един път в месеца а по-рано съветваха,че въпреки че батерията е li-ion/li-pol по-добре е всеки път да се изчаква да падне докрай,въпросът ми е как действително е най правилно да се зареждат двата вида батерии?????

Няма значение въпреки че и аз имам втори телефон с литиево-полимерна батерия и понякога го оставям да угасне и тогава го включвам за цяла нощ.Батериите имат капацитет 500-1000 зареждания и след това сдават.Големия им враг е студа,прякото слънце и влагата.

dragozow е напълно прав - няма значение как зареждаш батерията си! Аз лично като ми остане на 1 чертичка ил когато пропищи телефона и го зареждам. Но дори и да не е паднала напълно пак можеш да си я зареждаш когато си пожелаеш. Тези батерии нямат "зла памет" или нещо такова беше, тоест при тях дори да не е разредена напълно и да я заредиш се използва пълния капацитет на батерия, така че не се притеснявай и я зареждай както и когато ти е удобно :)

• 2 седмици по-късно...
Понеже на няколко места срещам доста протеворечиви мнения относно как е най правилно да се зарежда li-ion(съответно и li-pol) батерия-на 2,3места ми казват,че не е хубаво да се оставя батерията да се израдходва всеки път а най много един път в месеца а по-рано съветваха,че въпреки че батерията е li-ion/li-pol по-добре е всеки път да се изчаква да падне докрай,въпросът ми е как действително е най правилно да се зареждат двата вида батерии?????

Li-ion батериите имат срок на годност 2 години от датата на производство, след което започват да се саморазпадат! Дори и ако са в опаковката. Кога и как ще се зареждат не е от значение, просто е желателно да се заредят 100%. Ni-MH батерия (по-старите) е задължително да се изчакат да се изтощят и след това задължително се зарежда 100%.Имат ресурс от определен брой зареждания и затова често пъти издържат повече от li-ion батериите.

Li-ion батериите имат срок на годност 2 години от датата на производство, след което започват да се саморазпадат!

Това е доста смело твърдение. Телефона ми е Siemens S55 и вече е на 3,5 години. Батерията е литиев йон и не съм забелязал да са се влошили характеристиките. Времето което издържа е същото като на нов телефон.

А иначе на въпроса - dragozow и tigertron са го казали, просто няма какво да се допълни.

Освен условието са първоначално зареждане

Ще цитирам едно ръководство на Nokia

... Една нова батерия достига пълния си капацитет едва след два или три пълни цикъла на зареждане и разреждане ...

:angry22:

"Това е доста смело твърдение. Телефона ми е Siemens S55 и вече е на 3,5 години. Батерията е литиев йон и не съм забелязал да са се влошили характеристиките. Времето което издържа е същото като на нов телефон."

Не казвам, че след 2 години батерията изведнъж ще спре да работи!Аз имам S45 от 3 години и първите 2 държеше 1 седмица, сега е чудо ако изкара 2 дена. Ти си първиат случай, който ми е известен "3,5 г. без да се влошат характеристиките"...това е доста време! :P Можеби периода за някой батерии да е различен, но за повечето е около 2 години. Това се прави за да се покрият някакви екологични норми.

Редактирано от dido1 (преглед на промените)

Li-ion батериите имат срок на годност 2 години от датата на производство, след което започват да се саморазпадат! Дори и ако са в опаковката. Кога и как ще се зареждат не е от значение, просто е желателно да се заредят 100%. Ni-MH батерия (по-старите) е задължително да се изчакат да се изтощят и след това задължително се зарежда 100%.Имат ресурс от определен брой зареждания и затова често пъти издържат повече от li-ion батериите.

Това е доста смело твърдение. Телефона ми е Siemens S55 и вече е на 3,5 години. Батерията е литиев йон и не съм забелязал да са се влошили характеристиките. Времето което издържа е същото като на нов телефон.

А иначе на въпроса - dragozow и tigertron са го казали, просто няма какво да се допълни.

Освен условието са първоначално зареждане

Ще цитирам едно ръководство на Nokia

:)

lordjohn в случая dido1 е напълно прав! По производствени характеристики дават 100%-това работа на батериите в срок от 2 години. След тези 2 години започва разпадане на градивните елементи и батерията губи част от свойствата си, докато накрая напълно здаде багажа! Но .... за всяка батерия бериодът на разпадане е различен, като това се определя от начина на ползване на батерията и броя на зарежданията през тези 2 години! Ако една батерия е зареждана 600 пъти, а друга 300 пъти през експлоатационния период (тоест 2-те години), то първата батерия ще се разпадне по-бързо и ще започне да се изтощава много по-бързо (примерно на 3 дни), а втората батерия ще продължава да държи по 5-6 дни и ще се разпада по-бавно!

Затова се получава такова разминаване при еднакви батерии и телефони! Но принципно dido1 е прав за това!

dido1 периодът е различен за всяка една батерия :)

Четох една статия специално посветена на батериите. NI-MH си имат 'зла памет'. li-ion също в някаква степен, докато li-pol нямат такава и могат да се зареждат по всяко време. Недостатъкът на li-pol е това, че издържат само окло 100 цикъла на зареждане и разреждане. Затова и рядко се ползват. Предимството им е малката маса. Моя бивш Samsung C-100 наистина след около година и нещо си влоши характеристиките( li-pol). Батериите по принцип никога не се разрежда напълно, защото това е ограничено от самия телефон.

Четох една статия специално посветена на батериите. NI-MH си имат 'зла памет'. li-ion също в някаква степен, докато li-pol нямат такава и могат да се зареждат по всяко време. Недостатъкът на li-pol е това, че издържат само окло 100 цикъла на зареждане и разреждане. Затова и рядко се ползват. Предимството им е малката маса. Моя бивш Samsung C-100 наистина след около година и нещо си влоши характеристиките( li-pol). Батериите по принцип никога не се разрежда напълно, защото това е ограничено от самия телефон.

Общо взето вечни батерии няма, а като смениш 2 то или ще ти се счупи телефона, или просто ще е вече антика... След 4-5 години кой знае какво ще измислят

"Това е доста смело твърдение. Телефона ми е Siemens S55 и вече е на 3,5 години. Батерията е литиев йон и не съм забелязал да са се влошили характеристиките. Времето което издържа е същото като на нов телефон."

Не казвам, че след 2 години батерията изведнъж ще спре да работи!Аз имам S45 от 3 години и първите 2 държеше 1 седмица, сега е чудо ако изкара 2 дена. Ти си първиат случай, който ми е известен "3,5 г. без да се влошат характеристиките"...това е доста време! :offtopic_s: Можеби периода за някой батерии да е различен, но за повечето е около 2 години. Това се прави за да се покрият някакви екологични норми.

Наистина е така. Не те лъжа. Но и това , което е писал tigertron за броя на зарежданията може би наистина играе. Сега направих една сметка и излиза , че за това време съм го зареждал някъде около 200 пъти. Зареждам го средно 1 път седмично. И ако има капацитет 500 зареждания, то има още доста да издържи.

Не че не е време да го сменям вече, даже пуснах и тема, но няма никакви изказвания по нея.

Първият ми телефон Siemens S10 го зареждах на 3 дена и някъде на края на четвъртата година наистина батерията загуби свойства и започна да издържа около ден, ден и половина.

:cupid:

Наистина няма какво да допълня. Доста от Вас са дали полезна и вярна информация... това което ми идва на ум и прява аз е да подържам максималнен период от време между зарежданията. Така един вид батерията би издържала повече, защото определените за нея 500 - 1000 цикъла ще бъдат изразходвани в по-голям период от време.

Това което казва dragozow е точно така. Аз обаче бих те съветвал и за двата вида батерия да ги зареждаш тогава, когато падне заряда им. По този начин ще издържиш по дълго с тях. Личен опит! cool.gif

Поздрави и Успех!

С уважение: Biskata

Наистина е важен началния заряд за достигане на пълен капацитет, а след това зареждай, когато имаш възможност и желание. Това, което предлага Kiki_Riki е логично, може да го използваш cool.gif

bildera, не мога да се съглася с това "Недостатъкът на li-pol е това, че издържат само окло 100 цикъла на зареждане и разреждане". Предишния ми телефон Нокия 6310 беше с полимерна батерия, телефона беше на 4год. и до последно си издържаше по една седмица, като правя средно 60-90 мин. разговори на ден и съм го зареждал много повече от 100 пъти. Вярно в началото го зареждах на 9-10 дена.

Старата ми батерия/оригинална Li-Polymer/ е на три години,770 mAh ,и издържа повече от новата,която е на четири месеца,и е 1000 mAh !

Старата ми батерия/оригинална Li-Polymer/ е на три години,770 mAh ,и издържа повече от новата,която е на четири месеца,и е 1000 mAh !

Преди година и половина си купих нова батерия (българска), която караше точно 17 минути разговор и телефона изключваше...Смених я с друга - по-зле! Даже старата издържаше много повече. Естествено че накрая телефона излезе виновен, ръчкаха го нещо и сега батерията държи по 1 седмица, ама като падне на половина телефона почва да прави чалъми... Така че ако попаднете в подобна ситуация по-добре им убийте тъпата батерия в главата, отколкото да си оставите телефона на "ремонт"!!!!!!!!

Наистина е важен началния заряд за достигане на пълен капацитет, а след това зареждай, когато имаш възможност и желание. Това, което предлага Kiki_Riki е логично, може да го използваш cool.gif

bildera, не мога да се съглася с това "Недостатъкът на li-pol е това, че издържат само окло 100 цикъла на зареждане и разреждане". Предишния ми телефон Нокия 6310 беше с полимерна батерия, телефона беше на 4год. и до последно си издържаше по една седмица, като правя средно 60-90 мин. разговори на ден и съм го зареждал много повече от 100 пъти. Вярно в началото го зареждах на 9-10 дена.

Ами аз казвам само това, което съм чел 2002 година в едно списание. Ако li-pol батерии нямахе тоя недостатък, всички телефони щяха да бъдат с такива батерии, защото тя е доста тънка и с по-малка маса. И аз се чудех как ще издържат само около 100 цикъла, но моя Samsung C-100 го доказа, макар че вече трета година е с тая батерия. Просто сега издържа доста по-малко. Ще се съглася с теб, ако намериш нещо по въпроса :P

А, има и още нещо. li-pol батерии не издържат на ниски температури.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Абе пичове, като видите че батерията почва да пада доста по бързо си купете нова... cool.gif

Ето, това е същтността на въпроса. Старата ти държи повече, понеже има много тренировки на заряд- разряд. Това е основното правило. Забелязали сте, че със съвсем нова, телефона работи кратко време. И колкото повече я зареждаш, толкова по добре за нея. Натренирва се. Но не значи, че може да държи неограничено време.Циклите на заряд са написани ориентировъчно от производителя. На телефона барерията не може да бъде напълно разредена. Но не трябва да я зареждате всеки ден. Мога да Ви кажа и още по ефикасен метод за удължаване на живота на батерията. Ако първият час и последният, токът на заряд се следи от устройство, което поддържа еднакъв ток от капацитета на батерията на около 1/10. Това ще рече: батерия с капажитет 1А. Токът на заряд първите 20 минути и последните 5 часа, трябва да бъде ЕДНАКЪВ - все 100мА. В нашия случай това е невъзможно от причината, че ни трябва бърз заряд. Получава се така, че първите минути токът е 800-900 мА а последния час - 20-30мА. Ето основната причина за скъсяване живота на батерията. Естествено, че има такива зарядни устройства да се продават, но са скъпи и никой не ги предпочита. Използва се само за ПРОФЕСИОНАЛНА работа.

С уважение към всички:

Не съм чел миналите мнения,но специално този вид батерйи се изчакват да паднат на цяло,защото ако не паднат на цяло повече се износва батерията.

П.П:Лично мнение.Така съм чувал пък го знам и от личен опит :whist:

Както и когато ти е удобно. За мен, това е най-правилния начин.

Подкрепям те напълно! :) С 2 батерии (оригиналната + още една след време) изкарваш спокойно 5 години (най малко) и след това просто сменяш телефона, щото вече е реликва... И да стоя без ток когато ми се наложи за някаква глупост :) Нямя смисъл!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Редактирано от dido1 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
Ами аз казвам само това, което съм чел 2002 година в едно списание. Ако li-pol батерии нямахе тоя недостатък, всички телефони щяха да бъдат с такива батерии, защото тя е доста тънка и с по-малка маса. И аз се чудех как ще издържат само около 100 цикъла, но моя Samsung C-100 го доказа, макар че вече трета година е с тая батерия. Просто сега издържа доста по-малко. Ще се съглася с теб, ако намериш нещо по въпроса :whist:

А, има и още нещо. li-pol батерии не издържат на ниски температури.

Е какво то според твоите впечатления....

аз си взех нов телефон : Sony Ericsson k610i с li-pol на 900милиамперчаса .... според данните за модела телефона с тази батерия трябва да издържа 16 дни (но при идеални условия, които пък не същестуват особено в бг, значи да кажем едно 10-12 дни).

И аз сега какво, дал съм 500лв. за телефон, ще ми издържи максимум година така ли? Понеже го зареждам два пъти седмично (използвам го много ама много - доста говоря)... имал съм Motorola C380 - тя беше с литиево-йонна батерия и издържаше по 2-3 дни, имах Panasonic VS3 пак с li-ion и той беше като моторолата... май издръжливи телефони няма....

Не вярвам чисто нов модел и то не от ниска класа да е с батерия, която няма да издържа повече зареждания, особено след като телефона е с много функции изразходващи доста енергия...

Е какво то според твоите впечатления....

аз си взех нов телефон : Sony Ericsson k610i с li-pol на 900милиамперчаса .... според данните за модела телефона с тази батерия трябва да издържа 16 дни (но при идеални условия, които пък не същестуват особено в бг, значи да кажем едно 10-12 дни).

И аз сега какво, дал съм 500лв. за телефон, ще ми издържи максимум година така ли? Понеже го зареждам два пъти седмично (използвам го много ама много - доста говоря)... имал съм Motorola C380 - тя беше с литиево-йонна батерия и издържаше по 2-3 дни, имах Panasonic VS3 пак с li-ion и той беше като моторолата... май издръжливи телефони няма....

Не вярвам чисто нов модел и то не от ниска класа да е с батерия, която няма да издържа повече зареждания, особено след като телефона е с много функции изразходващи доста енергия...

Ами споделих какво съм чел. Всичко се усъвършенства, така че...А и както казах, моя Самсунг C-100, още работи с оригиналната батерия вече 3 години.

Не съм чел миналите мнения,но специално този вид батерйи се изчакват да паднат на цяло,защото ако не паднат на цяло повече се износва батерията.

П.П:Лично мнение.Така съм чувал пък го знам и от личен опит :clap:

Стига с твоите "умни" мнения - по всичко си компетентен!

Ами аз работя в магазини за мобилни телефони и ти казвам - МНОГО ГРЕШИШ. Литиевойонната батерия можеш да я зареждаш когато пожелаеш angry.gif

Li-ion батериите имат срок на годност 2 години от датата на производство, след което започват да се саморазпадат!

Старата ми Нокия 6110 още си работи с оригиналната батерия и издържа 5 дена ... а е взета през далечната 1998г. не знам твръдението ти дали е вярно но аз тоя GSM си го ползвам и сега без никви грижи...

забелязвам че новите телефони, по-точно батерии наистина започват по-бързо да се прецакват (говоря за Li-ion)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.