Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

за кампаниите за събиране на пластмасови капачки

Featured Replies

Чудя се, кой е тоя идиот дето решил, че от PET бутилките само капачките стават за рециклиране. Сега е много модерно да се събират капачките и да се даряват парите от тях за някаква кауза. А бутилките? А пръстенчето дето остава на бутилките? Капачките и пръстенчето са от полиетилен, който се рециклира многократно, но бутилките от полиетилен терефталат също се рециклират.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Полиетилентерефталат

Опаковките от PET могат да се използват повторно за направата на продукти от по-ниско ниво. За да могат да се използват повторно за опаковане на храна, те трябва да се хидролизират до мономери, да се пречистят и тогава повторно да се полимеризират до PET.

В световен мащаб, приблизително 7,5 милиона тона PET са събрани през 2011 г. Към 2009 г. 3,4 милиона тона са използвани за направата на влакна, 500 000 тона за бутилки, 500 000 тона за термоформоване, 200 000 тона за ленти и 100 000 тона за други приложения.

Нива на рециклиране на PET бутилки по света

Япония САЩ Европа Индия
72% 29% 48% 90%

За световен лидер в рециклирането на PET бутилки се счита Швейцария, където към 2012 г. се рециклират 81% от опаковките. Въпреки че Индия докладва поразително високи нива на рециклиране на PET, там причината не се корени в силна култура на рециклиране или развита инфраструктура, а по-скоро в хората, които събират и продават PET бутилки като обикновен боклук на преработватели.

Доколкото съм гледал по тв в Индия правят от бутилките килими и тъкани, вероятно заради това процентът там е толкова висок...

Така, че трябва да се направи бойкот на мероприятията и акциите за събирание на капачки от прости овце (верно, че все пак е нещо полезно, но трябва да се рециклира, не заради самата акция, а заради природата и трябва да се рециклира всичко което може... по добре е от това да отиде на сметището заради това, че някой олигофрен е решил че само капачките стават...) и вместо това бутилките от PET да се смачкват и изхвърлят в жълтите контейнери, а ако все пак има акция за събиране на капачки, не бъдете овце и носете целите бутилки (най добре е да отделите капачките и пъстенчетата и така да предадете разделно пластмасите)...

Цената за изкупуване на PET е между 15 и 50 стотинки, найлона (полиетилена) между 30 и 60 стотинки... и както се вижда много по лесно се правят килкограми от цели бутилки от колкото само от капачки... Ако не ви се занимава със събиране за връщане на вторични суровни, по добре не се занимавайте и с капачките - вече навсякъде има контейнери за разделно събиране - най добре е там да извърляте целите бутилки... Ако все все пак искате да помогнете за някоя кауза за капачки, все пак си направете труда да изхвърлите бутилката на правилното място - жълтия контейнер...

Надявам се темата да бъде прочетена от повече хора и овце (хора, които без да се замислят, правят това, което другите правят) и да има полза - овцете да станат хора...

Ох, кампаниите за събиране на капачки са форма на протест относно това, че правителството харчи огромни пари за ненужни дейности и покупки и нефелни обществени поръчки давани на удобни фирми, докато за болните деца се налага, видиш ли, да се събира стотинка по стотинка, пак така от народа, който всички доят и самото правителство и чужди и свои пишманчорбаджии. Всичко е на гърба на народа, а когато народа се разболее и има нужда, все няма пари за адекватно лечение, като огладнее, все няма пари за адекватно заплащане на труда и така нататък, обаче като звъннат САЩ на телефона на боко тиквата и веднага се намират едни милиарди за краварски все още недоремонтиранообновени, но вече заплатени за невъобразимо по-скъпа от реалната цена няколко хвърчолета.

преди 34 минути, the professor написа:

Чудя се, кой е тоя идиот дето решил, че от PET бутилките само капачките стават за рециклиране.

Първо: не е идиот. Прагматик е. Примерно - аз съм заделил доста от въпросните бутилки, поради факта, че имам двор и помещение в повече. И сега се чудя къде да ги дам, за да съм сигурен, че ще бъдат рециклирани. В София има на много места където са монтирани контейнери за разделно изхвърляне на боклук, но ми е чудно защо има идиоти които ги пълнят не с указания върху тях боклук?!

Другото професоре е следното: Средствата които всяка фирма която търгува с въпросните и е задължена да дава къде отиват?!

Докато няма разделно ползване на приходите в държавния бюджет, то идеята на въпросните идиоти е за похвала, а не да ги упрекваме. Дай боже повече такива идиоти, отколкото други, сериозно рационално мислещи хора.  

преди 11 минути, sliderum написа:

боко тиквата

Май той е виновен за всичко ... :) за което не сте прав, т.е. една тиква бостан не прави ... ;) има и кратуни и разни он бабаити ... :) 

Хубаво сте го написали, но не го завършвате както трябва ... Да, в много аспекти сте прав, но не търсете виновен. Тук на село в местния магазин освен за пластмасови капачки има и за бирени капачки кампания. Идеята пак е за някакъв вид протест. ;) 

преди 25 минути, ДиоиД написа:

Хубаво сте го написали, но не го завършвате както трябва ... Да, в много аспекти сте прав, но не търсете виновен. Тук на село в местния магазин освен за пластмасови капачки има и за бирени капачки кампания. Идеята пак е за някакъв вид протест

Аз съм писал само "капачки", не съм употребил никакво прилагателно и наблягам именно на това, че е форма на протест, а не на уточняване начина по който се протестира. А "боко тиквата", е събирателна фигура, овеществен образ на мутромафията у нас.

що за държава трябва да е за да се събират капачки за кувьози

преди 43 минути, haidukpikaso написа:

що за държава трябва да е за да се събират капачки за кувьози

Бедна държава, ограбена от тези, които сме избрали да ни управляват.

Те па добре, че жълтите контейнери не ги матят у един камион заедно с останалите - това наскоро питах нашта община що го правят, в отговор получих само едно мънкане и полуповдигане на рамене. И разделното събиране е само един фарс, с който оправдаме поредното цоцане на парички.

преди 15 минути, insec написа:

Те па добре, че жълтите контейнери не ги матят у един камион заедно с останалите - това наскоро питах нашта община що го правят, в отговор получих само едно мънкане и полуповдигане на рамене. И разделното събиране е само един фарс, с който оправдаме поредното цоцане на парички.

Не е вярно - това са две различни фирми за извозване на отпадъците.

То в наше село примерно само до половината кофи има и разноцветни за разделно събиране. Където няма всичко е на едно. А че се хаби толкова пластмаса за всевъзможни шишета и капачките им е разточителство отвсякъде. По света има стъклен амбалаж за многократна употреба. Тук за улеснение и печалба на търговците е еднократен. И периодично сменят дизайна за да не се ползва за дълго. Каквото и да си говорим, бирата в стъклени шишета е друг вкус. И по-лесно изстива в хладилника. :drunk::beer11::beer:

С пластмаса "дзън" не става.

преди 8 минути, haidukpikaso написа:

Няма две - само една е, дори камиона е само един: две може, ма у София.

преди 7 минути, insec написа:

Няма две - само една е, дори камиона е само един: две може, ма у София.

Контейнерите за разделно събиране на отпадъците са на Екобулпак няма други жълти пембени розави контейнери различни от техните

20140408-NLPIJCBDWCY-1396958780.jpg

Нали се сещаш че Чистота няма да изхвърля чужд боклук.

Плюс това контейнерите са им различни и не стават.

преди 38 минути, insec написа:

Потвърждавам! Лично наблюдавано от мен многократно.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Потвърждавам! Лично наблюдавано от мен многократно.

и къде това, да взимат чужд боклук

май си сънувал

преди 29 минути, haidukpikaso написа:

Трябва да се две, но не са, пък и няма смисъл, защото повечето хора не ползват цветните кофи по предназначение.

Единици са тези, които изхвърлят боклука разделно.

току-що, Мойра написа:

Трябва да се две, но не са, пък и няма смисъл, защото повечето хора не ползват цветните кофи по предназначение.

Единици са тези, които изхвърлят боклука разделно.

само аз ли живея на Луната - казвам ви че са два отделни камиона и се събират разделно

всяка сутрин в 6 часа минава камиона на Чистота, само на мола са около 20 контейнера, хаха остава да вземат и на Екобулпак

тук в Гео Милев са ни винаги препълнени жълтите контейнери за хартия и пластмаса, сложиха ни още два нови наскоро

та не са единици изобщо

преди 13 минути, haidukpikaso написа:

и къде това, да взимат чужд боклук

май си сънувал

Говоря за контейнерите за разделно събиране. Минава един камион без канати и изсипва всичко в каросерията си.

следващия път ще ви го снимам специално като го напълнят, и почват да си оставят хората торбичките около него

току-що, Емил Костов написа:

Говоря за контейнерите за разделно събиране. Минава един камион без канати и изсипва всичко в каросерията си.

и взима и жълтия ли и зеления

е не казваш в кой град си ако щеш - аз ти говоря за София за квартал Гео Милев

преди 1 час, haidukpikaso написа:

следващия път ще ви го снимам специално като го напълнят, и почват да си оставят хората торбичките около него

и взима и жълтия ли и зеления

е не казваш в кой град си ако щеш - аз ти говоря за София за квартал Гео Милев

Взема ги трите както са с разделените отпадъци и ги изсипва на едно място след това ги кара на бунището. Другото, на което съм се нагледал е има няколко цигани с каруци и  в чували изсипват съдържанието на контенерите, а  после карат пластмасата към пунктувете за изкупуване. А градът е ясен - Плевен!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 4 минути, haidukpikaso написа:

само аз ли живея на Луната - казвам ви че са два отделни камиона и се събират разделно

всяка сутрин в 6 часа минава камиона на Чистота, само на мола са около 20 контейнера, хаха остава да вземат и на Екобулпак

тук в Гео Милев са ни винаги препълнени жълтите контейнери за хартия и пластмаса, сложиха ни още два нови наскоро

та не са единици изобщо

При вас може да е така, но при нас не е.

От нашата страна на улицата има само обикновени кофи, а от другата страна -  цветни и обикновени.

Извозва ги една фирма.

преди 40 минути, Емил Костов написа:

Другото, на което съм се нагледал е има няколко цигани с каруци и  с чували изсипват съдържанието на контенера в чувалите и карат пластмасата към пунктувете за изкупуване.

Че вие пак сте добре - при нас вече не изкупуват пластмаса (и хартия), рекоха ми, че някъв такъв закон бил приет: на практика сега от теб научавам, че все още има такива пунктове.

преди 2 минути, baio fsc написа:

държавата няма акъл да прокара политика за боклука

населението е мързеливо и няма стимул да събира разделно боклук 

трябва да си плащаш по 100 лв за извозване на строителни отпъдъци ....

ако субсидират вторичните  суровини да са на двойна цена

клошарите ще съберат всичко разделно

но ще се появи някой да вкарва вторични от чужбина и да ги представя за да вземе субсидията 

Не е до стимул, а до самосъзнание.

:angry:

Трябва да имаш нещо у главата си за да разбереш че Земята не е длъжна да ти търпи боклуците. И че вече й се повръща от нас.

Клошарите си събират разделно за разлика от "гражданята". Нали им виждам количките, каруците - всичко разделено, подредено.

Пари ли искаш - че си си разделил боклука, ТВОЯ боклук ?!?

току-що, baio fsc написа:

естествено че искам да ми дават пари за боклука

понеже си е мой

ти какаво очакваш да им го събера разделно и да им го откарам и да им го рециклирам и да  им дам парите аз

при положение че не са си направили труда да поставят  кофи  не са ми и дали  кофи да си го събирам в нас 

ама дръж си го у вас като е твой, защо го изхвърляш а

преди 58 минути, insec написа:

Че вие пак сте добре - при нас вече не изкупуват пластмаса (и хартия), рекоха ми, че някъв такъв закон бил приет: на практика сега от теб научавам, че все още има такива пунктове.

Напрво добруваме!! ;)

преди 2 часа, haidukpikaso написа:

...

Онзи ден се натоварих с един наръч PVC, хартия и подобни към кофите за събиране на отпадъци, които подлежат на рециклиране. За нещастие в този момент имаше камион събиращ останалите отпадъци. Когато джанго ме видя, че почвам да пълня жълтата кофа ми вика:

''дай ги на нас, ние ще ги изхвърлим''. Аз му викам(наистина се надвикваме, защото е шумно), че искам да рециклирам. А той ми отвръща:

''няма смисъл, ние и тези ги взимаме''. Викам - ''но как така''? Отвръща ми - ''ми така''. 

А най-тъжното е, че когато си затръгвах джанго се качи на стълбичката на камиона и се провикна съвсем искрено към мен: ''брато, няма да се оправи тази България''. 

преди 2 часа, Jorge написа:

Онзи ден се натоварих с един наръч PVC, хартия и подобни към кофите за събиране на отпадъци, които подлежат на рециклиране. За нещастие в този момент имаше камион събиращ останалите отпадъци. Когато джанго ме видя, че почвам да пълня жълтата кофа ми вика:

''дай ги на нас, ние ще ги изхвърлим''. Аз му викам(наистина се надвикваме, защото е шумно), че искам да рециклирам. А той ми отвръща:

''няма смисъл, ние и тези ги взимаме''. Викам - ''но как така''? Отвръща ми - ''ми така''. 

А най-тъжното е, че когато си затръгвах джанго се качи на стълбичката на камиона и се провикна съвсем искрено към мен: ''брато, няма да се оправи тази България''. 

Ми няма я - защо му ги даде, защо не си ги изхвърли където им е мястото

:angry:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.