Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за първа кола

Featured Replies

Здравейте

Тъй като трябва да купувам първа кола и съм си избрал няколко автомобила, но ми трябва мнение дали са добър вариант и евентуално предложения, защото всеки е минавал през това положение и чува отвсякъде 100000 мнения.

Търся автомобил до 3000лв, на газ, непретенциозен за поддръжка и да е регистриран

Засега съм се спрял на Hyundai Sonata 2000 година GLS 16v  или Vw Passat 1999 1.6 седан, като също така приятели ми препоръчват Пежо 206

Вземай каквото ти хареса, после ти ще си чупиш главата, не другия, дето ти хвали стоката. 

• Автор

Така е

Но точно това се опитвам да избегна :Д 

Трябва ми мнение от хора, които ползват тези автомобили, ако ще и добро или лошо, за да знам в какво се забърквам с горепосочените :Д 

преди 3 часа, Nicksnp написа:

Здравейте

Тъй като трябва да купувам първа кола и съм си избрал няколко автомобила, но ми трябва мнение дали са добър вариант и евентуално предложения, защото всеки е минавал през това положение и чува отвсякъде 100000 мнения.

Търся автомобил до 3000лв, на газ, непретенциозен за поддръжка и да е регистриран

Засега съм се спрял на Hyundai Sonata 2000 година GLS 16v  или Vw Passat 1999 1.6 седан, като също така приятели ми препоръчват Пежо 206

Tata indica

Сравнително непретенциозна.Един познат караше такава и я продаде за да...си купи фейслифта от 2012.По мнение щом втора кола на тази марка си взима(и то същия модел),значи наистина са безпроблемни и евтини за поддръжка.

Кола втора ръка е важен екземпляра а не модела. Дори и да получиш единодушно мнение за определена марка е много вероятно да не попаднеш на читава бройка и дълбоко да съжаляваш за избора си.

Имал съм доста коли и съм ги тормозил зверски преправяйки ги на пикап и дори в момента лагуната ми е направена на снегорин. Този снегорин, може и в чужбина да тръгна с него.

Всичко ми е в пълна изправност и надеждност а ремонтите са си обичайните - само ходова част.  

При избора на кола си вземи някой, който наистина разбира и си прави сам собствената си кола.

Брат си взема на скоро кола. Три дена подред, в три различни посоки пътувахме и се върнахме без кола. всичкото беше боклуци. На четвъртия ден купихме от съседно село, ама читава.

Много голи за моргата се продават от хора и от авто къщите.

• Автор
преди 1 минута, nikolela написа:

Кола втора ръка е важен екземпляра а не модела. Дори и да получиш единодушно мнение за определена марка е много вероятно да не попаднеш на читава бройка и дълбоко да съжаляваш за избора си.

Имал съм доста коли и съм ги тормозил зверски преправяйки ги на пикап и дори в момента лагуната ми е направена на снегорин. Този снегорин, може и в чужбина да тръгна с него.

Всичко ми е в пълна изправност и надеждност а ремонтите са си обичайните - само ходова част.  

При избора на кола си вземи някой, който наистина разбира и си прави сам собствената си кола.

Така е донякъде, един модел може да е страхотен и пак да се улучи на някоя лоша бройка, защото някой не я е гледал преди това.

Всъщност обмислях и вариант за лагуна 1.8 2002 година

преди 13 часа, Кико написа:

Вземай каквото ти хареса, после ти ще си чупиш главата, не другия, дето ти хвали стоката. 

...... Уникален съвет.

Много е важно да си вземеш кола, която да я караш с кеф.

преди 14 часа, Кико написа:

Билдерче, дай му Фиестичката ;) 

• Автор

Той кефа може да е от 3000 до 300 000 :D 

Но си прав, ако го няма усещането, че си е твоята не е същото 

И кеф на джоба ако има :D 

От 206 стой надалеч, за Хюндая гледай за гнилоч, инак като цяло са кучета, Пасата е със въз скъпа подръжка - би трябвало чарковете да са поевтинели вече, ала предвид, че е от масовите автомобили в БГ, малко се съмнявам.

преди 6 часа, ostavime написа:

Билдерче, дай му Фиестичката ;) 

Остави, остави, че един колега откога ме врънка да му я продавам и ако реша, да му кажа.  Не е каквото да няма кандидати. 

преди 7 часа, pino написа:

...... Уникален съвет.

Ами това е. Иначе трявба да се повтарям във всяка тема за коли до 3000 лева. Има поне 10 такива последните 1-2 години. 

преди 21 часа, Nicksnp написа:

Така е

Но точно това се опитвам да избегна :Д 

Трябва ми мнение от хора, които ползват тези автомобили, ако ще и добро или лошо, за да знам в какво се забърквам с горепосочените :Д 

Аз много пъти съм казвал и ще го повторя. Има коли и коли. Дори да попаднеш на лоша бройка, оправиш ли това-онова, ще караш дълго време. Другият полюс е да попаднеш на хубава бройка, ама през два месеца да и правиш ремонти.  Най-лошият вариант е да попаднеш на кола с терминален дефект в съвсем близко бъдеще. Е тогава вече каквито и съвети да си получил, ще е все тая. 

на 15.11.2019 г. в 21:54, Кико написа:

Остави, остави, че един колега откога ме врънка да му я продавам и ако реша, да му кажа.  Не е каквото да няма кандидати. 

Ами това е. Иначе трявба да се повтарям във всяка тема за коли до 3000 лева. Има поне 10 такива последните 1-2 години. 

Аз много пъти съм казвал и ще го повторя. Има коли и коли. Дори да попаднеш на лоша бройка, оправиш ли това-онова, ще караш дълго време. Другият полюс е да попаднеш на хубава бройка, ама през два месеца да и правиш ремонти.  Най-лошият вариант е да попаднеш на кола с терминален дефект в съвсем близко бъдеще. Е тогава вече каквито и съвети да си получил, ще е все тая. 

С две думи - Кола/жена - трябва да имаш късмет на каква ще попаднеш.

преди 15 часа, evgeni777 написа:

С две думи - Кола/жена - трябва да имаш късмет на каква ще попаднеш.

Не точно това имах предвид. Късметът е първите 1-2 месеца. Попадаш на добър екземпляр, но ако като цяло не е издръжлива конструкцията, почваш честите ремонти. И обратно. Може да попаднеш на по-лош екземпляр с належащи ремонти, но оправил ли тая кола, да си я караш безпроблемно години дори.  Не е до късмет, а до  статистика за отделните модели, колко държат през годините. Е, вярно е, че дори един модел да държи много, то ако е каран като такси и е минал 500 000 км примерно, няма какво толкова да очакваш от него. 

Има и друго. Важно е и в какъв сервиз ще поддържаш колата. Пак ще дам пример с един приятел и Голф 4-ката му, дето уж е с най-добрия мотор 1.9 TDI.  Всеки месец по нещо му прави, отварят се нови неща, сменя, пак проблеми с други неща...и в един момент се оказва, че ония в сервиза не му свързали една тръбичка ( май бе за вакуума ако не греша) и от там колата нито може да вдигне голяма скорост, нито гори малко. И защо? Ами защото отива при негови познати в сервиз и ония явно не могат да свършат работата както трябва.  Имах навремето подобен случай със ЗаЗ-а си. Ремонтирал съм си я сам, щото и това съм учил - автомобилен електромонтьор, ама то дето елмонтьор, там и монтьор. Та взех си я тая кола за 300 лева и естествено си имаше доста проблеми. С три обаче се справих доста бавно, по-точно трябваше да мине година, да се чудя какво става. Единия проблем бе с пропускаща гарнитура на бензиновата помпа, което водеше до голям разход на гориво. Втория проблем бе с преливащ карбуратор като спра на кръстовище и мотора работи на празен ход. Няма спукан поплавък, всичко изглежда нормално.  В един момент разбрах проблема, но мина над година - монтиран наобратно поплавък ( при Запорожеца това бе възможно :) ) От там и вдигане нивото в карбуратора и преливане, когато не се ползва ускорителната помпа, тоест, когато се кара с равномерно подаване на газ или на празен ход.   И третия проблем ме бе изнервил доста по едно време - мигаща лампа на маслото. Масла сменях, разглобявах маслена помпа, проблем не видях. И кво се оказа? Откачено кабелче което се свързваше към датчик за маслото. Като карам, кабелчето се клати, удря се в картера и лампата за масло светва и угасва. Та такива скрити "проблеми" често не могат да се видят от кварталния майстор или просто няма опит с тия коли. Забравя да направи или сглоби нещо и хоп, следващия проблем.  Навремето имаше една приказка, че щом след ремонт останат 1-2 болтчета, е добре :) 

преди 7 часа, Кико написа:

Та такива скрити "проблеми" често не могат да се видят от кварталния майстор или просто няма опит с тия коли.

Или кварталният "майстор" нарочно не иска да види  или пък нарочно създава бъдещи проблеми. И такива ги има.

Уговарям се с един майстор кога да отида да смени ремъци, масла, филтри, че направих 50000+ км. Уговаряме ден. В 8:30 да съм там. Отивам в 8:20. Човека пристига в 8:45 и до 9:15 яде баничка, пие кафе и пуши цигара. След това се засили да работи. Пита ме с какво ще се прибера. Отговарям му, че ще стоя там докато не смени всичко.

- Ама как така? То това може да отнеме и цял ден. Може и утре да приключа.

Казах му, че аз друга работа си нямам. Ще стоя и ще чакам. Започна да работи. По едно време дойде една негова позната - започна да ѝ сменя маслото. След това дойдоха други негови познати - сменя им гуми. След това на друг също запели и балансира гума. С моята кола приключи в 13 часа. Засичах му времето, което е работил само по моята кола - 2 часа и половина. Над 1 час прекара в други занимания. Така може и след 3 дни да приключи с моята кола. Писал съм и преди как един "майстор" ми ремонтира компресора на климатика. Така го ремонтира, че пак му бях клиент. Ама му бях оставил колата и не му висях на главата да го гледам какво прави. Третият път отидох при други майстори и докато работеха ги гледах какво правят. Оказа се, че първия не бил сложил едно уплътнение, вътре в компресора, съответно от там избива фреон и айде пак на майстор.

преди 21 минути, A.com написа:

Или кварталният "майстор" нарочно не иска да види  или пък нарочно създава бъдещи проблеми. И такива ги има.

Не, в неговия случай не е така. Просто така се случва. Не обвинявам никого. 

преди 23 минути, A.com написа:

Уговарям се с един майстор кога да отида да смени ремъци, масла, филтри, че направих 50000+ км. Уговаряме ден. В 8:30 да съм там. Отивам в 8:20. Човека пристига в 8:45 и до 9:15 яде баничка, пие кафе и пуши цигара. След това се засили да работи. Пита ме с какво ще се прибера. Отговарям му, че ще стоя там докато не смени всичко.

- Ама как така? То това може да отнеме и цял ден. Може и утре да приключа.

Казах му, че аз друга работа си нямам. Ще стоя и ще чакам. Започна да работи. По едно време дойде една негова позната - започна да ѝ сменя маслото. След това дойдоха други негови познати - сменя им гуми. След това на друг също запели и балансира гума. С моята кола приключи в 13 часа. Засичах му времето, което е работил само по моята кола - 2 часа и половина. Над 1 час прекара в други занимания. Така може и след 3 дни да приключи с моята кола. Писал съм и преди как един "майстор" ми ремонтира компресора на климатика. Така го ремонтира, че пак му бях клиент. Ама му бях оставил колата и не му висях на главата да го гледам какво прави. Третият път отидох при други майстори и докато работеха ги гледах какво правят. Оказа се, че първия не бил сложил едно уплътнение, вътре в компресора, съответно от там избива фреон и айде пак на майстор.

Ами това е то при кварталните. В доверения сервиз ти вземат примерно 15 лева за сямна на кружка, щото това са 20 минути човекочаса или там както се води, но пък това е доверен сервиз, слагат си аванс и това е. Аз крушка сменям примерно  за 10-15 минути, щото и трябва да прочета в книжката как точно става ( при Фиеста се сваля целия фар). Но да кажем за обслужване ми вземат няколко часа труд, макар да става по-бързо. Аз мога и сам да се наема, има интернет, мога да видя как точно става, мога да поръчам препоръчаните консумативи от Форд, но не го правя. Щото нали се сещяш, никой няма да ми плати за моите загубени няколко часа труд ;) Що да не си почивам и други да се мъчат?  И без това имам заета седмица, що да се занимавам и с ремонти/обслужвания? Като си направя сметката, аз ако си почивам, ще бъда по-подготвен за работа, ще изкарам повече пари евентуално, евентуално ще ме признаят за майстор в работата ми...що да си чупя главата с колата, след като мога да платя на други? Проблемът е на кого ще платя. Ако търся добра работа от приятели, забрави. Това лято направих тая грешка, да търся от познат да ми обърне прозорците при новата ми дограма. Аз навремето и мазач съм бил на строежи, но викам, вече мина време, що да се тормоззя? Е, познат, ама нер и чак такъв майстор. Съжалих по едно време, щото можех дори сам да погледна в интернет как стават нещата и да си го направя. Вместо това, сега се замислям следващото лято да си обърна прозорците наново, щото стана доста криво. Не всеки може да си свърши работата сам, но горещо препоръчвам, тия работи да се правят от хора и фирми, които си разбират от занаята. Не да отидеш в кварталното гаражче и там всеки да те лъже и лъже и  лъже. Лъже те не умишлено. Лъже те, щото толкова си и може. Кофтито е, че такива професионални длъжности обикновено се заемат от хора, които са отхвърлени от други места. Рядко ще се случи майстор, да си направи сервиз и да прави нещата както трябва. То ако има такъв и сервиза му е вървежен и не е точно от типа "кварттални гаражчета". Кофти е, но това е нашата българска действителност. Достатъчно квалифицирани хора няма за подобни професии.  Само ще дам пример, че в нашия град отдавна няма училище, дето да се обучават автомонтьори. Затриха всичко. Е как тогава човек да се научи? Аз съм учил в такова училище и знам, какво ми преподаваше даскала по ДВГ. Та той дори в края на часа ни учеше как да тунинговаме моторите. Навремето даскалите бяха такива - учеха ни извънпланово - тунинг, компютри и така нататък. Сега тая роля се поема от Ютуб, което не е лошо, но не е и най-добрия вариант за професионалното израстване на един човек. 

на 15.11.2019 г. в 21:49, insec написа:

От 206 стой надалеч, за Хюндая гледай за гнилоч, инак като цяло са кучета, Пасата е със въз скъпа подръжка - би трябвало чарковете да са поевтинели вече, ала предвид, че е от масовите автомобили в БГ, малко се съмнявам.

Хюндая са най - чупливите коли за мен

на 17.11.2019 г. в 21:39, Кико написа:

Не, в неговия случай не е така. Просто така се случва. Не обвинявам никого. 

Ами това е то при кварталните. В доверения сервиз ти вземат примерно 15 лева за сямна на кружка, щото това са 20 минути човекочаса или там както се води, но пък това е доверен сервиз, слагат си аванс и това е. Аз крушка сменям примерно  за 10-15 минути, щото и трябва да прочета в книжката как точно става ( при Фиеста се сваля целия фар). Но да кажем за обслужване ми вземат няколко часа труд, макар да става по-бързо. Аз мога и сам да се наема, има интернет, мога да видя как точно става, мога да поръчам препоръчаните консумативи от Форд, но не го правя. Щото нали се сещяш, никой няма да ми плати за моите загубени няколко часа труд ;) Що да не си почивам и други да се мъчат?  И без това имам заета седмица, що да се занимавам и с ремонти/обслужвания? Като си направя сметката, аз ако си почивам, ще бъда по-подготвен за работа, ще изкарам повече пари евентуално, евентуално ще ме признаят за майстор в работата ми...що да си чупя главата с колата, след като мога да платя на други? Проблемът е на кого ще платя. Ако търся добра работа от приятели, забрави. Това лято направих тая грешка, да търся от познат да ми обърне прозорците при новата ми дограма. Аз навремето и мазач съм бил на строежи, но викам, вече мина време, що да се тормоззя? Е, познат, ама нер и чак такъв майстор. Съжалих по едно време, щото можех дори сам да погледна в интернет как стават нещата и да си го направя. Вместо това, сега се замислям следващото лято да си обърна прозорците наново, щото стана доста криво. Не всеки може да си свърши работата сам, но горещо препоръчвам, тия работи да се правят от хора и фирми, които си разбират от занаята. Не да отидеш в кварталното гаражче и там всеки да те лъже и лъже и  лъже. Лъже те не умишлено. Лъже те, щото толкова си и може. Кофтито е, че такива професионални длъжности обикновено се заемат от хора, които са отхвърлени от други места. Рядко ще се случи майстор, да си направи сервиз и да прави нещата както трябва. То ако има такъв и сервиза му е вървежен и не е точно от типа "кварттални гаражчета". Кофти е, но това е нашата българска действителност. Достатъчно квалифицирани хора няма за подобни професии.  Само ще дам пример, че в нашия град отдавна няма училище, дето да се обучават автомонтьори. Затриха всичко. Е как тогава човек да се научи? Аз съм учил в такова училище и знам, какво ми преподаваше даскала по ДВГ. Та той дори в края на часа ни учеше как да тунинговаме моторите. Навремето даскалите бяха такива - учеха ни извънпланово - тунинг, компютри и така нататък. Сега тая роля се поема от Ютуб, което не е лошо, но не е и най-добрия вариант за професионалното израстване на един човек. 

Интересни истории. Честно казано и аз съм имал подобни. 

Аз също се чудя каква кола да си купя. Проблемът е, че изобщо не знам накъде да се насоча. 4 години карах една кола, която не е моя, но не се ползва. Едно поло, но то вече е старо и до сега реално не съм си купувал.

Бягай от тоя форум ако искаш съвет за автомобил.

За индивидите тук цилиндровите ризи са медни а не чугунни, ако имаш 20хил по-добре да си вземеш дачия и каквото и да е под 10хил е скрап. 

Ей сега франческо ще дойде да ти хвали холандия, един ще почне да говори как фиестата била най-добрата кола някога и подобни глупости. 

преди 1 час, Ivelin _ написа:

Бягай от тоя форум ако искаш съвет за автомобил.

За индивидите тук цилиндровите ризи са медни а не чугунни, ако имаш 20хил по-добре да си вземеш дачия и каквото и да е под 10хил е скрап. 

Ей сега франческо ще дойде да ти хвали холандия, един ще почне да говори как фиестата била най-добрата кола някога и подобни глупости. 

А. Ти си ги изръси глупостите наведнъж. 

По темата само бих казал - далеч от Голф. 

преди 11 часа, Кико написа:

А. Ти си ги изръси глупостите наведнъж. 

Какви глупости? 

Я виж какво се пише във всички теми. 

Защо да стои далече от Голф? Евтини части, масови, здрави, що-годе комфортни и не са мизерни като японските и корейските, а са по-надеждни от френските и италианските. 

Ако японските са мизерни, то тогава голфа даже не го споменавай.

преди 17 часа, sound написа:

Ако японските са мизерни, то тогава голфа даже не го споменавай.

Голф е доста над корола като интериор и шумоизолация. 

на ‎24‎.‎11‎.‎2019‎ г. в 2:21, Кико написа:

Жестоко грешиш!

Разделих се с един Голф 3, който и до сега щях да си го карам и т.н., но имах възможността да си позволя нов автомобил.

Бе над 200 000 км - взех го втора ръка и си бе супер. Поддръжка евтина, стабилен и прочие. После го "подарих" на мой приятел. Сложи му газова уредба и т.н. и той доволен.

Друг е момента ако си го взимал след употребата му в Перник. ;) Перничани имат уникалните способности да скапят нещо хубаво.

За Пасат 1999 поддръжката е друго нещо - има едно окачване подобно на Ауди, което е по-скъпо. По-добре В4, а не В5 ... или препоръчвам Голф 4.

В действителност бях най-доволен от Пасат В3.

Съобразявам се само и изключително на минимални средства за поддръжка на година. Двигателите са супер, стика да знаеш как да ги вкарваш в обороти.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.