Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация до около 1200 лева

Featured Replies

Здравейте!

Търся компютърна конфигурация до около 1200 лева. Бих искал офис пакета да върви гладко, защото е една от програмите, които използвам най-често. Компютърът ще се използва понякога за стриймване. Също ще се обработват видеа на него. Ще се използва често за софтуерно програмиране(едно от програмите, които ще използвам е Visual Studio, която си е тежичка), както и графична обработка с Photoshop/Lightroom и програми с изкуствен интелект от сорта на Topaz и други, които изискват ресурси. Понякога ще се играят по-новите игри на него. Дотук мисля, че освен процесора и видео картата е от важно значение. Предпочитам AMD вместо Intel, но ако Intel могат да предложат в този случай нещо по-добро, то мога да направя изключение. Изискването ми е да може да се свързва с Wi-Fi мрежи, въпреки че с кабел ще се използва по-често. Относно РАМ паметта предполагам, че 8GB ще са достатъчни. Относно запаметяващото устройство нямам нужда от много памет. Използвам често флашки и облачно постранство. Предполагам, че SSD от 256 гигабайта ще ми бъде напълно достатъчно, дори и без HDD. Казвам го в случай, че може да се компенсира за по-добър процесор, видео карта или нещо друго. Иначе не бих отказал повече памет. Може би изискванията са ми повече, отколкото бюджетът позволява, но се надявам на най-доброто за тези пари и максимално близо до това, което ми трябва.

Отделно имам нужда от монитор, понеже до момента използвам лаптоп. Надявам се на Full HD. За монитор бюджетът ми е между 200-230 лева.

(Покупката на монитор може да почака до Черния петък, ако ще получа нещо по-добро.)

Благодаря предварително! :)

ASROCK B450M PRO4-F AM4 1 139.15 лв. 139.15 лв.
AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz AM4 1 195.59 лв. 195.59 лв.
G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB 3000MHz F4-3000C16D-16GISB 1 113.92 лв. 113.92 лв.
Kingston A2000 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SA2000M8/500G 1 131.60 лв. 131.60 лв.
GAINWRD GT1660TI PEGASUS OC 6G 1 484.51 лв. 484.51 лв.
Super Flower 500W 80 Plus Bronze King ECO SF-500P14HE 1 94.31 лв. 94.31 лв.
DeepCool Case ATX - DUKASE v3 USB3.0 DP-ATX-DUKBK-V3 1 84.92 лв. 84.92 лв.
Междинна стойност: 1 244.00 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 22.60 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 1 221.40 лв. с ДДС

С някои спестявания, но при такъв бюджет няма как. За още 70лв взимаш R5 2600.

AOC 24V2Q.

• Автор
преди 10 часа, PANOV написа:
ASROCK B450M PRO4-F AM4 1 139.15 лв. 139.15 лв.
AMD Ryzen 5 1600 3.4GHz AM4 1 195.59 лв. 195.59 лв.
G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB 3000MHz F4-3000C16D-16GISB 1 113.92 лв. 113.92 лв.
Kingston A2000 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SA2000M8/500G 1 131.60 лв. 131.60 лв.
GAINWRD GT1660TI PEGASUS OC 6G 1 484.51 лв. 484.51 лв.
Super Flower 500W 80 Plus Bronze King ECO SF-500P14HE 1 94.31 лв. 94.31 лв.
DeepCool Case ATX - DUKASE v3 USB3.0 DP-ATX-DUKBK-V3 1 84.92 лв. 84.92 лв.
Междинна стойност: 1 244.00 лв. с ДДС
Натрупани отстъпки: 22.60 лв.
Доставка: безплатна
Обща стойност: 1 221.40 лв. с ДДС

С някои спестявания, но при такъв бюджет няма как. За още 70лв взимаш R5 2600.

AOC 24V2Q.

Благодаря за отделеното време!

Аз съм повече по софтуера и нямам големи познания по хардуер. Но гледайки конфигурацията виждам повече, отколкото очаквах. Наистина благодаря!

Ще започна с един въпрос за монитора. Предполагам, че допълнително трябва да си закупя HDMI кабел? И ако да, можете ли да ми препоръчате един такъв? Не ми трябва особено дълъг. Кутията и монитора ще са близо един до друг.

Относно конфигурацията..

Супер, че сте се сетили за NVMe-то. Запознат съм със скоростите, които предлага, но не се бях сетил за него и за това написах SSD в първия ми пост.

За РАМ паметта се радвам, че се побраха 16 гигабайта в бюджета.

За процесора се зачудих дали няма да е добра идея с една идея да намалим мощността на видео картата и да вземем по-добър процесор? Както казах нямам особени познания по хардуер. Ако Ryzen 5 2600 ще се справи с Visual Studio и други гигабайтови програми, то нека остане така(че видео картата си ме кефи 😃).

Едит: Прочетох малко за процесора(2600) и ми се вижда по-добър, отколкото си мислех. Дали е добра идея за овърклок? Прочетох, че постига добри резултати. И все пак овърклока е риск. Дали мога да направя нещо като "безопасен" овърклок или някакъв по-лек, който да не ми създаде проблем след време?

То реално най-добре ще се справи 3600х, дори най-добре си вземи 3900х, това е процесор с 12 ядра, но цената е колкото целия ти бюджет. Може да вземеш видеокарта RX 580, която е с около 1/3 по-бавна или RX 570, при която още повече ще ти падне производителността при игрите. За overclock ще ти трябва добро охлаждане, захранването би трябвало да се справи, но имай в предвид, че е играчка, не се знае колко и до каква степен ще ти е стабилна системата, още повече, че ще рендираш, да не се окаже, че часове рендиране накрая отиват в коша при проблем.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

То реално най-добре ще се справи 3600х, дори най-добре си вземи 3900х, това е процесор с 12 ядра, но цената е колкото целия ти бюджет. Може да вземеш видеокарта RX 580, която е с около 1/3 по-бавна или RX 570, при която още повече ще ти падне производителността при игрите. За overclock ще ти трябва добро охлаждане, захранването би трябвало да се справи, но имай в предвид, че е играчка, не се знае колко и до каква степен ще ти е стабилна системата, още повече, че ще рендираш, да не се окаже, че часове рендиране накрая отиват в коша при проблем.

https://www.userbenchmark.com/PCGame/FPS-Estimates-Grand-Theft-Auto-V/3727/268793.810675.High.1080p.0

Наистина ли на високи настройки ще получа средно 94 FPS на GTA5 или има нещо сбъркано? (В линка съм избрал процесор и видео карта)

Да, все пак това е стара игра и в зависимост и от другите компоненти, ако не увеличаваш графиката на максимум е възможно и повече кадри да се получат. При новите и по-тежки игри обаче положението няма да е точно такова.

преди 2 часа, m2013 написа:

За процесора се зачудих дали няма да е добра идея с една идея да намалим мощността на видео картата и да вземем по-добър процесор? Както казах нямам особени познания по хардуер. Ако Ryzen 5 2600 ще се справи с Visual Studio и други гигабайтови програми, то нека остане така(че видео картата си ме кефи 😃).

Едит: Прочетох малко за процесора(2600) и ми се вижда по-добър, отколкото си мислех. Дали е добра идея за овърклок? Прочетох, че постига добри резултати. И все пак овърклока е риск. Дали мога да направя нещо като "безопасен" овърклок или някакъв по-лек, който да не ми създаде проблем след време?

В повечето нови игри с процесор Ryzen 5 1600 на резолюция 1920x1080 ще опираш във видеокартата, затова сложих 1660Ti, а не RX 580. Иначе R5 2600 си е за предпочитане, като там може да се възползваш от автоматичните овърклок функции - PB2/XFR2. За нещо по-сериозно трябва нестоков охладител, но този процесор принципно не е кой знае какъв клокър. R5 1600 идва с по-добро боксово охлаждане.

AOC 24V2Q пристига с HDMI и DisplayPort кабел в комплекта - най-добре използвай втория. Мониторчето работи и като G-Sync Compatible, така че може да си ползваш въпросната функция с nvidia карта.

• Автор

За сега виждам два варианта:

R5 2600 + GAINWRD GT1660TI PEGASUS OC 6G

R5 3600 + RX580

Всякаш за момента клоня да наблегна върху процесора, вместо видео картата. Игрите не са ми чак толкова голям приоритет, защото не мисля да играя най-тежките нови игри.

Можете ли да ми кажете какви предимства има 3600 спрямо 2600 и обратното?

Ако игнорирам фактора видео карта(или да кажем с еднаква видео карта), то ще усетя ли разликата между двата процесора?

(Ако разликата между двата процесора не е особено голяма, то ще взема варианта с по-добрата видео карта)

Най-просто казано разликата в производителността на процесорите на отговаря на тази в цената, затова при ограничен бюджет R5 2600 е по-адекватното решение.

• Автор

Може ли да ми препоръчате клавиатура, мишка и подложка за мишка? Общо мога да дам около 70 лева. Сега за черен петък би трябвало да има добри оферти. Благодаря предварително!

• Автор

Също обмислям дали да не взема този монитор, вместо другия? Цената е по-висока и въпросът ми е дали си заслужава да дам малко повече пари за него?

Ако игрите не са ти най-важното, защо да вземаш 144Hz 24-инчов монитор с VA панел и сравнително силна извивка? Иначе за цената си не е лош.

• Автор
преди 23 минути, PANOV написа:

Ако игрите не са ти най-важното, защо да вземаш 144Hz 24-инчов монитор с VA панел и сравнително силна извивка? Иначе за цената си не е лош.

Да, прав сте, отказах се от решението си. Ще остана с монитора, който ми препоръчахте.

Имам два въпроса. Сглобяването от мен ли трябва да бъде или от сайта? Също бих искал да попитам дали те слагат термо паста или аз трябва да я сложа? Доколкото знам е задължителна за един процесор, ако искам да не стане като котлон.

Никем мисля сглабят безплатно, за паста не се трвожи - всичко си има.

Не ме разбирай погрешно - предложих ти 24-инчов IPS монитор от сравнително нисък клас, защото това ти беше бюджетът. Разбира се, ако изхарчиш повече, може да закупиш по-голям и/или малко по-добър модел, но не бих препоръчал точно извития VA-панел, освен ако не търсиш отчаяно 144-херцов дисплей до към 300лв.

В посоченият от колегата сайт, сглобяването е безплатно, но ако искате това, трябва да им го заявите. Когато направите поръчката, ще се свържат с Вас по някой от описаните методи, примерно на мобилният Ви телефон. Разгледайте си отделните части, с какви гаранции са, защото ако не заявите специално, че искате гаранция по компоненти, се дава стандартната 2 години гаранция за сглобената машина,  а поне някои от компонентите може да имат и по-дълга гаранция...Разбира се, дори да изберете гаранцията за цялата конфигурация  и след нейният край може да се възползувате в случай на дефект на някой от компонентите с по-дълга гаранция от сервиз обслужващ клиентите на дадената марка у нас, стига гаранцията на съответният компонент давана от марката му, все още не е приключила.

преди 9 часа, m2013 написа:

Може ли да ми препоръчате клавиатура, мишка и подложка за мишка? Общо мога да дам около 70 лева. Сега за черен петък би трябвало да има добри оферти. Благодаря предварително!

A4  според мен е най-добрата бюджетна комбинация. Мишката ми е A4 може би от 6-7 години и не е мръднала като качество на работата, тоест, няма прескачания, няма забавяния, няма нищо. За клавиатури не знам, аз си взех една Асус  за 220 лева преди 3-4 години, механична. Мисля повече да не се занимавам с клавиатури. Това нещо няма износване. Дори малко износване. Та ако не ти се занимава с глупости и нови клавиатури, отдели парички за механична. Мисля A4  там също държат ниски нива на цените. А подложка...е тук вече не те разбирам. Отиваш в ТП примерно и хващаш една.  Лично аз си купих някаква, дето ми допадна като големина. Control. Супер, още си е добре :) 

• Автор

В крайна сметка реших да отпусна още малко пари за компютъра и за сега конфигурацията придобива следният вид:

ASROCK B450M PRO4-F AM4
AMD Ryzen 5 6C/12T 3600 4.2GHz 36MB 65W AM4 box with Wraith Stealth cooler
GAINWRD GT1660TI PEGASUS OC 6G 
G.Skill AEGIS DDR4 2x8GB 3000MHz F4-3000C16D-16GISB 
Kingston A2000 500GB M.2 PCIe 3.0 x4 NVMe SA2000M8/500G 
Super Flower 500W 80 Plus Bronze King ECO SF-500P14HE 
DeepCool Case ATX - DUKASE v3 USB3.0 DP-ATX-DUKBK-V3 

Обща стойност - 1 447.37 лв. с ДДС

Реших, че ще взема по-добрият процесор, който споменахме в тази тема, макар и 2600 да излизаше ценово по-заслужаващ парите си. Видео картата също реших да се хвърля на по-силната. Може би така получих по-добър баланс между процесор и видео карта. Както казах по-горе, не разбирам много от хардуер и бих искал да питам дали всичко е съвместимо в конфигурацията, която пратих и дали захранването ще се справи с по-новия процесор, който сложих? Това е единствената промяна, която направих спрямо първата конфигурация на @PANOV. Второто ми питане е дали мога с тази конфигурация да хващам Wi-Fi сигнал, както бях написал в първия пост, че бих се радвал или трябва допълнително да си закупя адаптер(предполагам, че тип USB е добър вариант)? Ако е второто, то можете ли да ми препоръчате по-бюджетен адаптер, който все пак да може да достигне до поне 10 мегабайта в секунда? Доколкото знам вървят около 20 лева цените за тях.

Едит:

Ако правилно разбирам с този компютър ще имам само два USB слота. Единият ще ми отиде за клавиатурата, а другият за мишката. И така няма да имам свободен порт за флашка или друго устройство. Нужна ли ми е нова кутия за повече слотове или може друго решение да се измисли?

преди 13 часа, m2013 написа:

Реших, че ще взема по-добрият процесор, който споменахме в тази тема, макар и 2600 да излизаше ценово по-заслужаващ парите си.

Това не е много оправдан ход. Особено като се има предвид, че останалите компоненти са сравнително бюджетни.

Ако е второто, то можете ли да ми препоръчате по-бюджетен адаптер, който все пак да може да достигне до поне 10 мегабайта в секунда? Доколкото знам вървят около 20 лева цените за тях.

Потърси в кварталния магазин TP-Link TL-WN823N - 2.4GHz/300Mbps - или нещо аналогично около 15лв. Малко по-скъпо с 5GHz функционалност - TP-Link Archer T2U - 2.4GHz/150Mbps, 5GHz/433Mbps. Или още по-компактен вариант - TP-Link Archer T2U Nano - 2.4GHz/200Mbps, 5GHz/433Mbps.

Ако правилно разбирам с този компютър ще имам само два USB слота. Единият ще ми отиде за клавиатурата, а другият за мишката. И така няма да имам свободен порт за флашка или друго устройство. Нужна ли ми е нова кутия за повече слотове или може друго решение да се измисли?

2 порта имаш само на кутията. На дъното имаш още 6, плюс един Type C.

• Автор
преди 2 часа, PANOV написа:

Това не е много оправдан ход. Особено като се има предвид, че останалите компоненти са сравнително бюджетни.

Потърси в кварталния магазин TP-Link TL-WN823N - 2.4GHz/300Mbps - или нещо аналогично около 15лв. Малко по-скъпо с 5GHz функционалност - TP-Link Archer T2U - 2.4GHz/150Mbps, 5GHz/433Mbps. Или още по-компактен вариант - TP-Link Archer T2U Nano - 2.4GHz/200Mbps, 5GHz/433Mbps.

2 порта имаш само на кутията. На дъното имаш още 6, плюс един Type C.

Добре, да кажем, че разполагам с 1450 лева, гледам моята конфигурация. Вместо в процесора, къде на друго място може да се направи подобрение? Но с повече не мога да увелича бюджета от първоначалните 1200 лева.

За WiFi адаптера, благодаря! Ще взема второто или третото. По-късно ще прегледам по-подробно.

За портовете на дъното как мога да имам лесен достъп до тях? Трябва ли да разглабям кутията? Как точно ще стане?

Пич, не си ли виждал до сега компютър? Изходите на дъното ще излязат на задната част на кутията. Няма нужда да разглобяваш, да режеш и да дупчиш.

vr-pc-9066-001.jpg

• Автор
преди 7 минути, zlinaka написа:

Пич, не си ли виждал до сега компютър? Изходите на дъното ще излязат на задната част на кутията. Няма нужда да разглобяваш, да режеш и да дупчиш.

vr-pc-9066-001.jpg

Както казах, нямам много познания по хардуер. До момента винаги съм имал лаптоп, а за компютрите съм виждал, че отзад има портове, но как са свързани с дъното - не знаех. Все пак, благодаря за отговора!

При лаптопите е същото - УСБ порта например не е част от корпуса/кутията, а е част от дъното или отделен модул свързан с дъното, и просто се намира в корпуса. 

Сетих се за оня виц където Бай Ганьо му се приакало във влака докато е на гарата и тоалетната е заключена. Отворил прозореца и си подал гъза.... Е те това е: Влак=Кутия и Гъз=USB, HDMI... порт.

Този път няма да показвам нагледно и със снимка.

преди 53 минути, m2013 написа:

Добре, да кажем, че разполагам с 1450 лева, гледам моята конфигурация. Вместо в процесора, къде на друго място може да се направи подобрение?

Пиша ти няколко опции. Можеш да ги спестиш тези пари или да си купиш SSD устройство с двоен обем в комбинация с памети на 3200. Кутията и дъното също търпят подобрение. Ако наблягаш на гейминг, малко под 700лв се намира RTX 2060, но при стойност 50% от целия бюджет идва малко като на свинче - звънче. Да, с изключение на видеото това не са промени, които пряко ще се отразят на производителността, но пък и разликата между R5 2600 и R5 3600 специално в игрите няма как да оправдае 150лв горница, поне не с 1660Ti.

преди 48 минути, PANOV написа:

Пиша ти няколко опции. Можеш да ги спестиш тези пари или да си купиш SSD устройство с двоен обем в комбинация с памети на 3200. Кутията и дъното също търпят подобрение. Ако наблягаш на гейминг, малко под 700лв се намира RTX 2060, но при стойност 50% от целия бюджет идва малко като на свинче - звънче. Да, с изключение на видеото това не са промени, които пряко ще се отразят на производителността, но пък и разликата между R5 2600 и R5 3600 специално в игрите няма как да оправдае 150лв горница, поне не с 1660Ti.

При положение, че на машината няма само да се играе, може да се окаже, че 3600 е по-смислен, пък и какъв е проблема, когато след време , евентуално 1660 Ти почне да не му стига, да ъпгрейдва с по-производителна видеокарта 3600 без проблем ще я поеме. Всъщност, въпросният вариант за ъпгрейд е валиден и за процесора, така че човека сам да си постави кое му е приоритет в момента и да избира според приоритета, дали силен процесор и относително слабо видео, или силно видео с  пак така относително по-слаб процесор.

преди 20 минути, sliderum написа:

При положение, че на машината няма само да се играе, може да се окаже, че 3600 е по-смислен, пък и какъв е проблема, когато след време , евентуално 1660 Ти почне да не му стига, да ъпгрейдва с по-производителна видеокарта 3600 без проблем ще я поеме. Всъщност, въпросният вариант за ъпгрейд е валиден и за процесора, така че човека сам да си постави кое му е приоритет в момента и да избира според приоритета, дали силен процесор и относително слабо видео, или силно видео с  пак така относително по-слаб процесор.

Ако оставим игрите настрана (тъй като там лимитът е 1660Ti), за някои други насочености може да усети предимството на R5 3600. По-скоро обаче бия натам, че R5 3600 + 1660 Ti са 900-950лв, подобно на R5 2600 + RTX 2060. Естествено, това са най-производителните варианти, но при обща сума 1450лв са си почти 2/3. Съответно това се отразява на бюджета за останалите компоненти - дъно, памети, сторидж подсистема, кутия. В случая с R5 3600 може да излезе и въпросът за афтърмаркет охладител при една кутия от нисък клас. Не казвам, че не може, просто има и малко по-балансирани решения с тези финанси, стига да не гледаме само цифричките и секундите. Дори един intel Core i5-9400F с B365 дънце може да влезе в сметките.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.