Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация до около 1200 лева

Featured Replies

преди 3 часа, PANOV написа:

Ако оставим игрите настрана (тъй като там лимитът е 1660Ti), за някои други насочености може да усети предимството на R5 3600. По-скоро обаче бия натам, че R5 3600 + 1660 Ti са 900-950лв, подобно на R5 2600 + RTX 2060. Естествено, това са най-производителните варианти, но при обща сума 1450лв са си почти 2/3. Съответно това се отразява на бюджета за останалите компоненти - дъно, памети, сторидж подсистема, кутия. В случая с R5 3600 може да излезе и въпросът за афтърмаркет охладител при една кутия от нисък клас. Не казвам, че не може, просто има и малко по-балансирани решения с тези финанси, стига да не гледаме само цифричките и секундите. Дори един intel Core i5-9400F с B365 дънце може да влезе в сметките.

Той вече посочи вариант на твое предложение в свой коментар, но с 3600, който ми се вижда напълно балансиран и без да е твърде много рязано от други компоненти. Ако ми се налагаше да избирам за себе си и с подобни критерии и бюджет, би се получило нещо твърде сходно.

• Автор
преди 5 часа, PANOV написа:

Пиша ти няколко опции. Можеш да ги спестиш тези пари или да си купиш SSD устройство с двоен обем в комбинация с памети на 3200. Кутията и дъното също търпят подобрение. Ако наблягаш на гейминг, малко под 700лв се намира RTX 2060, но при стойност 50% от целия бюджет идва малко като на свинче - звънче. Да, с изключение на видеото това не са промени, които пряко ще се отразят на производителността, но пък и разликата между R5 2600 и R5 3600 специално в игрите няма как да оправдае 150лв горница, поне не с 1660Ti.

За момента не мисля, че ще имам нужда от повече SSD памет. На сегашния ми лаптоп едвам прехвърлям границата от 200 GB, вярно че в момента съм изтрил доста неща, които ще ги сваля на бъдещия ми компютър, но пак не мисля, че повече от 500 GB ще са ми нужни за момента, както казах ползвам често флашки и облачни постранства.

Да, RTX 2060 е добър избор, но няма да мога да увелича повече бюджета.

Както казах игрите не са ми най-голям приоритет. Да, ще играя игри, но много често ще се занимавам с програми, на които им трябва повече процесорна мощ, отколкото такава на видео картата. За това реших, че е добър избор директно да избера R5 3600, вместо R5 2600. За дъното и кутията не мога нищо да кажа, поради ограничените ми познания. И все пак си зададох един въпрос.. Не е ли е по-добре един R5 3600 с 3000Mhz RAM, отколкото R5 2600 с 3200Mhz RAM? Разбира се, ако все пак ми е правилно сравнението..(въпреки, че изключих повечето SSD памет тук). Както Вие казахте "това не са промени, които пряко ще се отразят на производителността", в такъв случай по-новият R5 не е ли е за предпочитание(извън игрите)?

Едит: 3200Mhz вместо 3000Mhz ми се вижда безсмислено, защото най-много да добавят 5 FPS към игрите, доколкото си мисля. Докато с R5 3600 мисля, че повече ще усетя повече разлика, най-вече извън игрите. Може да греша.. поправете ме, ако е така, както казах не разбирам особено от хардуер.

В такъв случай грабвай R5 3600 с 1660Ti и се радвай на новата машина - всичко, което написах, са варианти и поводи за размисъл. Tи най-добре знаеш какво ти трябва като производителност и какви са ти претенциите към останалите компоненти. :)

• Автор

Още утре ще поръчам компютъра. Мисля, че това ще ми бъде последен въпрос в тази тема..

Овърклокът премахва ли гарацията, ако реша да опитам? Смятам да потърся в интернет материал по темата и евентуално да пробвам нещо съвсем леко. И все пак при повреда, те могат ли да разберат, че съм овърклоквал и да ми откажат гаранцията, дори повредата да не е от овърклока? Просто да го имам предвид преди да си правя експерименти :D

Едит: И за промяна на волтажа(undervolt и подобни) включвам към въпроса

преди 1 час, m2013 написа:

Още утре ще поръчам компютъра. Мисля, че това ще ми бъде последен въпрос в тази тема..

Овърклокът премахва ли гарацията, ако реша да опитам? Смятам да потърся в интернет материал по темата и евентуално да пробвам нещо съвсем леко. И все пак при повреда, те могат ли да разберат, че съм овърклоквал и да ми откажат гаранцията, дори повредата да не е от овърклока? Просто да го имам предвид преди да си правя експерименти :D

Едит: И за промяна на волтажа(undervolt и подобни) включвам към въпроса

С R5 3600 няма да можеш да постигнеш повече от 4,2 ГХз, а процесорът ще си работи на тази честота, едва ли не по подразбиране. АМД си имат софтуер за целта - Ryzen Master - при всяко стартиране ще ти излиза съобщение:

amd_ryzen_master_overclocking_warning.jp

Червените буквички са важни. Това да не те плаши, процесорът "сам" си овърклоква до 4,2 ГХз.

• Автор
преди 1 час, A.com написа:

С R5 3600 няма да можеш да постигнеш повече от 4,2 ГХз, а процесорът ще си работи на тази честота, едва ли не по подразбиране. АМД си имат софтуер за целта - Ryzen Master - при всяко стартиране ще ти излиза съобщение:

amd_ryzen_master_overclocking_warning.jp

Червените буквички са важни. Това да не те плаши, процесорът "сам" си овърклоква до 4,2 ГХз.

Да, процесора може би няма да го пипам. Но си мислех за рам паметта дали от 3000Mhz да пробвам на 3100Mhz(не съм проверил в интернет още дали е добра идея). Видео картата си е овърклокната, така че няма да я пипам. Повече попитах, защото ми стана интересно, отколкото да съм решил нещо сериозно да правя.

преди 16 минути, m2013 написа:

Да, процесора може би няма да го пипам. Но си мислех за рам паметта дали от 3000Mhz да пробвам на 3100Mhz(не съм проверил в интернет още дали е добра идея). Видео картата си е овърклокната, така че няма да я пипам. Повече попитах, защото ми стана интересно, отколкото да съм решил нещо сериозно да правя.

Не знам каква полза ще има. Моята рам, препоръчана от PANOV, е 3200МХз и на толкова си работи. Нямам намерение да тествам дали ще работи стабилно на по-високи честоти, че да усетя, примерно, 5 % прираст в някоя задача.

Можеш да погледнеш тези видеа:

Does RAM speed REALLY matter?

2133MHz vs. 2400MHz vs. 2666MHz vs. 2800MHz vs. 3000MHz vs. 3200MHz Gaming

преди 12 часа, sliderum написа:

Всъщност, въпросният вариант за ъпгрейд е валиден и за процесора, така че човека сам да си постави кое му е приоритет в момента и да избира според приоритета, дали силен процесор и относително слабо видео, или силно видео с  пак така относително по-слаб процесор.

Втората част от препоръката ти е грешен съвет. Годините гейминг от страна на моя милост доказа, че процесорът винаги трябва да е доста по-бърз от видеокартата, каквито и комбинации да се правят ;)  Та аз съм за доста добър процесор и каква да е видеокарта. Ако е така, се избягват насичанията при игри, дължащи се на бавния процесор. Качеството на графиката винаги може да се намали и картината да изглежда гладка. Но ако процесорът е слаб, в 90% от случаите намалянето качеството на графиката не води до почти никакви промени. Вярно, има игри, дето се влияят и от това, но те са да кажем 10% и трябва да се пренебрегнат като пример. 

ПП: Между другото, последните години показаха и друго. Не е за пренебрегване и скоростта на РАМ, особено за АМД. За Интел не е толкова фатално, освен при споменатите от мен 10% игри ;) 

То е малко преувеличено да кажем, че някой от тия процесори е толкова слаб, че да дава дипове на кадрите. Ако взема силен процесор и слабо видео, съм принуден да намаля настройките/резолюцията, което от своя страна товари процесора - омагьосан кръг. Когато видеото се утилизира на 100% и представлява лимита на системата, процесорът няма да е съществена пречка за комфортна игра, след като все пак е актуален 6-ядреник със SMT. Изобщо, при видео 1660Ti, няма такава драма с процесорите, просто бюджетът стига за R5 3600, който е малко по-добър и толкова. Разликата няма да е като между деня и нощта.

преди 6 часа, Кико написа:

Качеството на графиката винаги може да се намали и картината да изглежда гладка. Но ако процесорът е слаб

Не става въпрос за процесори в случая с чак толкова сериозна разлика, че да има значимо значение, дори от твоята гледна  точка. Не сравняваме Celeron с i9

преди 1 час, PANOV написа:

То е малко преувеличено да кажем, че някой от тия процесори е толкова слаб, че да дава дипове на кадрите. Ако взема силен процесор и слабо видео, съм принуден да намаля настройките/резолюцията, което от своя страна товари процесора - омагьосан кръг. Когато видеото се утилизира на 100% и представлява лимита на системата, процесорът няма да е съществена пречка за комфортна игра, след като все пак е актуален 6-ядреник със SMT. Изобщо, при видео 1660Ti, няма такава драма с процесорите, просто бюджетът стига за R5 3600, който е малко по-добър и толкова. Разликата няма да е като между деня и нощта.

Но както и ти преди спомена, в някои конкретни задачи, има и по-осезаема разлика. Благодарение на повишената честота+повишеното IPC + примерно разширението на avx сметачите в процесорите със ЗЕН2 архитектура, спрямо тези със ЗЕН(1)+

• Автор

Вече компютърът е поръчан от Никем и до средата на следваща седмица ще е при мен. Всичко беше точно с изключение на това, че не знаех, че ще искат 200 лева капаро, но ще ги платя.

Случайно попаднах на няколко теми по интернет с оплаквания към Никем. Има ли от какво да се притеснявам?

(За да ми предложите тях, има причина, но все пак започнах да имам съмнения.. все пак се надявам всичко да е точно с тях)

преди 12 минути, m2013 написа:

Вече компютърът е поръчан от Никем и до средата на следваща седмица ще е при мен. Всичко беше точно с изключение на това, че не знаех, че ще искат 200 лева капаро, но ще ги платя.

Случайно попаднах на няколко теми по интернет с оплаквания към Никем. Има ли от какво да се притеснявам?

(За да ми предложите тях, има причина, но все пак започнах да имам съмнения.. все пак се надявам всичко да е точно с тях)

Какво поръча?

Иначе, няма да намериш продавач в България, за който да има 100% позитивни коментари. Вся някой някога нещо не е бил доволен. От Никем не съм пазарувал и не мога да дам мнение дали са коректни или не.

• Автор
преди 12 минути, A.com написа:

Какво поръча?

След всичко изписано, избрах това.

преди 12 минути, A.com написа:

Иначе, няма да намериш продавач в България, за който да има 100% позитивни коментари. Вся някой някога нещо не е бил доволен.

Тук съм съгласен. Вече всичко е поръчано, пък ще видим.

Едит: Задължително ще пиша след като получа конфигурацията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.