Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Външен хард диск или SSD?

Featured Replies

Лаптопа ти има ли записвачка и ползваш ли я рационално или само си стои на него? Ако смяташ, че е излишна, на нейно място можеш да поставиш със Cady също 2 терабайтов 2,5 инчов диск, който ще ти е в лаптопа и няма да имаш никакви жици.

• Отговори 110
  • Прегледи 24,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Напротив, SSD е много по-надеждно за външно устройство и за разнасяне, точно поради липсата на механика, затова е и удароустойчиво и много по-трудно да се повреди, докато при приносимите механични дис

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Сметни си ги! Нали знаеш, че за производителя 1024 = 1000 :) 1TB диск е 931,5GB Казват, че 4 TB = 3.638 TB Значи си в норма :)

• Емил Костов
    Емил Костов

SSD не става за съхранение на информация. И не знам, кой ти е казал, че скъпото значи по-добри. SSD е на принципа на флашките. То е по-бързо от HDD, няма механика. Използва се за скорост и бързина. Не

Публикувани изображения

преди 9 минути, Kolev71 написа:

Лаптопа ти има ли записвачка и ползваш ли я рационално или само си стои на него? Ако смяташ, че е излишна, на нейно място можеш да поставиш със Cady също 2 терабайтов 2,5 инчов диск, който ще ти е в лаптопа и няма да имаш никакви жици.

няма записвачка,имам външна запписвачка ,ползвам я от време на време. но много дискове хаби.

преди 4 минути, JKirilov написа:

А-ДАТА твърдо не!!!

тошибата  ще си взема

надявам се да е полезна дискусията ни за @mariami

преди 8 минути, zonaxxx1 написа:

няма записвачка,имам външна запписвачка ,ползвам я от време на време. но много дискове хаби.

Снимка 1

Снимка 2

Ей за това ти казваше колегата Колев, това от дясно е Cady-то,  но ти май си със настолен компютър?

Кликни върху снимките и ще се увеличат, сега ги направих.

преди 3 минути, zonaxxx1 написа:

@ДзВяРа! лаптоп

И модела е?

преди 5 минути, zonaxxx1 написа:

Нов лаптоп, няма ДВД записвачка, неизвестено е дали е Интел или Амди Райзен, няма значение.  Ако са ти достатъчни 2 ТБ, взимай Сигейта!

преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

Нов лаптоп, няма ДВД записвачка, неизвестено е дали е Интел или Амди Райзен, няма значение.  Ако са ти достатъчни 2 ТБ, взимай Сигейта!

i7 - 11 gen.

преди 13 минути, zonaxxx1 написа:

i7 - 11 gen.

Или по-добре този, най накрая проговори! Така е по-лесно за нас. :cool:

Ако ще е гарга, то поне да е рошава Сигейт.

Или аз ако съм ще избера нещо със интерфейс 3.1, заради по-бързия трансфер на данни. Портовете ги имаш!

Освен ако не държиш на определена марка?

преди 8 часа, ДзВяРа! написа:

Или аз ако съм ще избера нещо със интерфейс 3.1, заради по-бързия трансфер на данни.

Добре, но аз да попитам каква е реалната разлика ако използваш външен механичен диск през USB 3.0 и USB 3.1? Колко по-бързо ще ми е?

Пламене!

Да ти отговоря аз, понеже съм правил няколко пъти проби с посоченият от мен в първият линк диск.

https://www.vali.bg/bg/product/20738/Външен-хард-диск-Western-Digital-Elements-Portable-1TB-2.5-USB-3.0-Черен

Не използвам никакви помощни програми за прехвърляне на данни от един диск на външен, Само това, което е от менюто на десятката. Или казано Cut и Copy.

Избирам един сравнително голям видеофаил, който ползвам за пробата (около 22гигабайта) Файла предварително съм го сложил на диск С:, понеже е SSD - 250 gigabajta.

Кабела между компа и външния диск е оригиналният, който се намира в опаковката на диска. Използвам  SFF Fugicy 920+90 със I5 - 4590 на който двата задни USB 3,1. Предните два леви са USB3.0 а до тях другите два са USB2.0 Почвам копирането от задните - USB 3.1 към външния. През цялото време наблюдавам какво ми изписва компютъра при трансфера на файла по USB3.1. Скоростта на трансфер варира постоянно, но е в границите между 38 до 55 мегабита. Завършва трансфера и премахвам файла от външния диск. Сега последният е присъединен на  USB 2.0 на преден порт (крайният десен). Почвам отново прехвърляне, като отново следя целият процес.  И този път средната скорост е между 64 до 82 мегабита. Прехвърлянето е готово и изтривам файла. На другия ден

правя същата процедура както съм я описал по горе. Почти без никакви промени и при двете копирания, както през първият ден. Все още не съм отварял кутийката на външния диск, но явно ще го извадя от нея и ще го ползвам в един от малките USDT компютри заради обема му от 1 терабайт. Ако обичаш, напиши някакъв коментар. Не се притеснявай дали  е приятно или не. А и всеки друг може да напише. Само да отбележа че с посочения от мен компютър нямам никакви проблеми. Операционната  му система е  Win 10 LTSB 1607 работеща перфектно във всяко едно отношение. Със всички обновявания до ден днешен.

преди 7 минути, Kolev71 написа:

Пламене!

Да ти отговоря аз, понеже съм правил няколко пъти проби с посоченият от мен в първият линк диск.

https://www.vali.bg/bg/product/20738/Външен-хард-диск-Western-Digital-Elements-Portable-1TB-2.5-USB-3.0-Черен

Не използвам никакви помощни програми за прехвърляне на данни от един диск на външен, Само това, което е от менюто на десятката. Или казано Cut и Copy.

Избирам един сравнително голям видеофаил, който ползвам за пробата (около 22гигабайта) Файла предварително съм го сложил на диск С:, понеже е SSD - 250 gigabajta.

Кабела между компа и външния диск е оригиналният, който се намира в опаковката на диска. Използвам  SFF Fugicy 920+90 със I5 - 4590 на който двата задни USB 3,1. Предните два леви са USB3.0 а до тях другите два са USB2.0 Почвам копирането от задните - USB 3.1 към външния. През цялото време наблюдавам какво ми изписва компютъра при трансфера на файла по USB3.1. Скоростта на трансфер варира постоянно, но е в границите между 38 до 55 мегабита. Завършва трансфера и премахвам файла от външния диск. Сега последният е присъединен на  USB 2.0 на преден порт (крайният десен). Почвам отново прехвърляне, като отново следя целият процес.  И този път средната скорост е между 64 до 82 мегабита. Прехвърлянето е готово и изтривам файла. На другия ден

правя същата процедура както съм я описал по горе. Почти без никакви промени и при двете копирания, както през първият ден. Все още не съм отварял кутийката на външния диск, но явно ще го извадя от нея и ще го ползвам в един от малките USDT компютри заради обема му от 1 терабайт. Ако обичаш, напиши някакъв коментар. Не се притеснявай дали  е приятно или не. А и всеки друг може да напише. Само да отбележа че с посочения от мен компютър нямам никакви проблеми. Операционната  му система е  Win 10 LTSB 1607 работеща перфектно във всяко едно отношение. Със всички обновявания до ден днешен.

Това е много бавен диск - 5400 RPM, така че скоростите са нормални, ако искаш и на SATA го вържи директно, особено при запис е нормално да е по-бавен.

Моята идея беше, че един механичен диск си има скоростти - като те зависят първо от физическото местоположение на четените/записваните сектори, но дори да приемем, че е в най-бързата му част то пак скоростта е много ниска за да се влияе от интерфейса му. Реално не съм виждал механичен диск които да е ограничен примерно от SATA2, но ето, че масово се рекламираха дискове със SATA3 като видиш ли по-бързи. Същото е и за USB 3.0, 3.1, 3.2 и т.н. като единствено USB 2.0 би бил лимитиращ (евентуално) фактор.

За това се обадих иначе да вземе които му харесва повече на ... цвят :) това все пак е винаги основен фактор.

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Добре, но аз да попитам каква е реалната разлика ако използваш външен механичен диск през USB 3.0 и USB 3.1? Колко по-бързо ще ми е?

Основната разлика между USB 3.0 и  USB 3.1 е скоростта на трансфер. Ама защо да ти превеждам, ето прочети си сам!

https://www.cablematters.com/blog/USB-C/usb-3-0-vs-3-1

преди 4 минути, ДзВяРа! написа:

Основната разлика между USB 3.0 и  USB 3.1 е скоростта на трансфер. Ама защо да ти превеждам, ето прочети си сам!

https://www.cablematters.com/blog/USB-C/usb-3-0-vs-3-1

Въпроса е тази разлика в трансфера - ще ли я усетя аз при положение, че вътре има механичен диск ... тоест пореден маркетингов трик.

преди 28 минути, Raze написа:

Това е много бавен диск - 5400 RPM, така че скоростите са нормални, ако искаш и на SATA го вържи директно, особено при запис е нормално да е по-бавен.

Това, че е 5400 оборота един път ти казах че и аз дори го зная. Аз не коментирам това. Аз коментирам разликата на скоростите при USB3.0 и USB 2.0 Нали накрая затова казвам, че ще го извадя от кутийката и ще го монтирам в един от малките ми компютри понеже там се ползват само 2,5 инчови дискове.

За спорта: сравнително стара и не много бърза USB памет - тест на USB 3 и 2 портове:

image.png.2e74ab17924cbcd03ae96708e3471087.png

Тест и на механичен 2.5" диск, 5400 RPM, закачен с преходник към USB 3.0:

kX37b7B.png

Реално около 250-270 мегабайта е максималната скорост на USB 3.0, тествал съм и с по-бърз SSD диск.

AGLjXf7.png

Не гарантирам, че и преходника няма някакви ограничения, евентуално може би с друг може да има и по-високи скорости, въпреки че ме съмнява.

Аз не коментирам тестове и съм го написал. 

Интересно ми е защо не четете а карате на диагонал. Правя реално преглеждане как в момента на трансфер върви един и същи фаил с определен размер и забелязвам че трансфера по USB 2.0 е значително по добър. Не споря, че трябва да е точно обратното или сменям диска с такъв със 7200 наместо с 5400 оборота. Това ми беше въпроса на който не получих отговор а общи приказки. Човек, когато отговаря по дадена тема трябва да е прочел от първия до последният пост и да знае за какво се говори в нея. Но то тук е така. Пълно с пубери, които са се научили да пишат!

Покажи машината, на която тестваш и как си сигурен, че порта е 2.0? Аз затова ти показвам разликите, няма как при теб да е по-различно. А и пубер бях преди много години, за съжаление... :(

За да се отговори на въпроса трябва да се направи тест/измерване на същия диск на друга система - USB стандарта може да е 2.0 или 3.0 ..., но реално има различни контролери, драйвери, кабели, букси и т.н. - може би някъде нещо не работи оптимално при теб.

Межу другото освен текущи скоростти е добре да се гледа и времето на копиране.

И отново е относително заради това къде реално се записва информацията, може би е по-правилно да се тества на четене - така файла винаги е физически на едно и също място.

За проверка на порта и свързаността на дадено устройство може да се ползва примерно това:

Temple::USB Device Info - the sz development (the-sz.com)

Въпросната памет, свързана на USB 3.1 (реално паметта е 3.0 и затова я дава като такава):

1cqFAzQ.png

И на 2.0 порт:

nVn0nJ7.png

преди 16 минути, Raze написа:

Покажи машината, на която тестваш и как си сигурен, че порта е 2.0? Аз затова ти показвам разликите, няма как при теб да е по-различно. А и пубер бях преди много години, за съжаление... :(

Личи, че не си чел всичко. Машината съм я написал във поста си.   SFF   FUJITSU 920+90

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.