Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента - четири месеца до сезона на морските приключения

Featured Replies

внезапно се оказах на поход в Странджа в началото на юни........ Че и за пет дни. 

Готино.

• Отговори 24,9k
  • Прегледи 926,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 26 минути, MS 24 написа:

винаги съм сам

даже ми е приятно 

ако някои си мислят обратното .

Девин подарява вода на Перник.

преди 9 часа, darkterminal написа:

Пояснявам!

Днес Руската Източно Православна Църква (РПЦ) чества Рождество Христово! Българската Източно Православна Църква (БПЦ) чества този празник преди тринадесет дена. Причината за тази разлика е, че РПЦ използва Юлианският Календар за да изчислява и назначава датите на всички религиозните празници, докато БПЦ използва Новоюлианския Календар за изчисляването на неподвижните празници (включая Рождество) и Юлиянският за изчисляването на подвижните празници! Разликата между двата календара за следващите 780 е точно тринадесет дена! Едновременното ползването на двата календара се практикува от единадесет от общо петнадесетте Източно Православни Автокефални Църкви (ИПАЦ). В БПЦ използването на Новоюлианския Календар се въвежда през 1968, за удобство при воденето на църковните и мирянски дела, с цел съвпадането на датите в държавния (Григориански) и църковния календар. Тук е важно да се подчертае, че Новоюлианският и Григорорианският са различни календари! Датите им съвпадат за текущия период до 2800 година. Никоя от ИПАЦ не може да ползва Григорианският Календар за изчисляване на назначаване на датите на религиозните си празници, тъй като Григорианският Календар е отречен за ползване от Константинополския Събор от 1583 година!

Руснаците да не се правят на интересни и на велики. РПЦ не се явява пазител на източно православните традиции!

Новоюлианския е одобрен пак на събор на православните църкви.... следователно е правилно..Който не го следва ..анатема :D 

P.S Сериозно...

После введения григорианского календаря в Советской России в 1918 году юлианский календарь — как официально используемый государством — остался в Румынии, Королевстве СХС, Греции, в которых господствующая православная церковь продолжала сопротивляться введению нового календаря в целях унификации с европейскими державами (в Османской империи Румийский календарь в 1917 году также был согласован с григорианским календарём).

В мае 1923 года в Константинополе состоялся собор православных восточных церквей, созванный Вселенским патриархом Мелетием IV. На нём, среди прочего, был обсужден календарный вопрос и принято решение о реформе. Чтобы не принимать григорианский календарь, «исходящий от католического папы», было решено ввести календарь, названный новоюлианским. Этот календарь был разработан сербским астрономом, профессором математики и небесной механики Белградского университета Милутином Миланковичем (1879—1956).

Его статья, появившаяся в 1923 году в вестнике Сербской королевской академии наук и искусств, называлась «Реформа юлианского календаря»[2]. В отличие от григорианского календаря в нём выбрасывается не 3 суток в 400 лет, а 7 суток в 900 лет.

Но решение Константинопольского собора осталось невыполненным. В 1924 году Константинопольская и Румынская, а в 1928 году и Александрийская и Антиохийская церковь ввели у себя новоюлианский календарь. Церкви Русская, Сербская и Иерусалимская использовали прежний, юлианский календарь. В настоящее время 9 из 15 автокефальных православных церквей практикуют новоюлианский календарь[3].

:wub:

Всичко е ток и жица значи ... проблеми няма, така че няма защо да се пъчиш на РПЦ, те предполагам са спeцилисти  и си знаят най добре ...

преди 12 минути, acnekt написа:

Девин подарява вода на Перник.

Серги сигурно е вече на опашаката и чака реда си за вода :)) 

преди 16 минути, Sinbad_ написа:

Серги сигурно е вече на опашаката и чака реда си за вода :)) 

Чака, а ти не видя ли какъв бой стана за водата.

https://gospodari.com/mobile/перничани-разграбиха-камион-с-безплатна-минерална-вода-(видео)-videom178818.html

преди 5 минути, acnekt написа:

Това е разграбване , а не бой ...ами  демокрацията нали учи че силния е прав , и преварилия заварил... Какво си там значи някакъв си ред и справедливо раздаване ..... а и с едно камионче кого по напред де, сложна работа... диви времена .... овълчени хора... трябва да има охрана на камионите явно...

П.С Серго е направил засада на камона навярно :)) 

преди 3 часа, Pig написа:

Не се разсейвай с глупости, ами си застани къдет ти е мястото, тоест в казана  :mad:

Ти земи се спри, щото виж кви работи започнаха да си мислят хората

преди 2 минути, bornofash написа:

Ти земи се спри, щото виж кви работи започнаха да си мислят хората

Кой ти е виновен че си по сутиен :jeer:

Емчето си получи книгатааааааа.... 

Мисли с кеф да си я чете

15784135170117136535564544517001.jpg

преди 5 минути, emmi написа:

Емчето си получи книгатааааааа.... 

Мисли с кеф да си я чете

15784135170117136535564544517001.jpg

Имам я в издание "Български писател", София, 1990. С много коментари и бележки от редакторите след края. 

Мислиш ли, че твоята е по-малко цензурирана от моята? 

преди 11 минути, emmi написа:

Емчето си получи книгатааааааа

191458_b.jpg

😈

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 1 час, Sinbad_ написа:

...

Всичко е ток и жица значи ... проблеми няма, така че няма защо да се пъчиш на РПЦ, те предполагам са спeцилисти  и си знаят най добре ...

...

Нали и ас тфа казвам... Сичко си е ток и жица, ма рюснаците имат навика да се опитват да диктуват кое е правилно в източно православните традиции и кое не е... Зимат се на сериозно, се едно Москва е православния Рим... А не е така... За това иде реч... Инак, ако питаш мен, слобода, като искат да си празнуват Рождество след Нова Година, ми хубу...

преди 21 минути, Дингири Банда написа:

Имам я в издание "Български писател", София, 1990. С много коментари и бележки от редакторите след края. 

Мислиш ли, че твоята е по-малко цензурирана от моята? 

Абсолютно съм уверена. Това е първото издание 1910г а втората част е 1911. Нея я имах от преди. 

преди 19 минути, DarkEdge написа:

191458_b.jpg

😈

Ще ми е интересно да сравним какво са бутнали

Руснаците са получили православието и езика си от тогавашната България.

Прочее, тогава руснаци не е имало - станали са такива в резултат на обединяващото ги православие, дошло от стара България, и в резултат на обединилия ги "руски" език, който е древния български. 

преди 1 минута, emmi написа:

Абсолютно съм уверена. Това е първото издание 1910г а втората част е 1911. Нея я имах от преди. 

Искаш да кажеш, че тогава не е имало цензура, ли? 

преди 6 минути, Дингири Банда написа:

Прочее, тогава руснаци не е имало - станали са такива в резултат на обединяващото ги православие, дошло от стара България, и в резултат на обединилия ги "руски" език, който е древния български. 

О, със сигурност е имало. Но в случая говорим за първо издание и си мисля че е възможно най-достоверно. Още повече че при издаването повечето от участниците в събитията са били живи

Имам една христоматия от 1888 в която в раздел Сложни описания и пътеписи е публикувано Клането в Батак от Магхан. 

15784162105507498850942350214166.jpg

преди 15 минути, Дингири Банда написа:

Ти сготви ли солянката? 

преди 8 минути, Дингири Банда написа:

"Руснаците" са "получили" православието от Византия и до XV век тяхната православна църква не е автокефална, а се намира в състава на Константинополската Източно Православна Църква...

преди 14 минути, emmi написа:

О, със сигурност е имало. Но в случая говорим за първо издание и си мисля че е възможно най-достоверно. Още повече че при издаването повечето от участниците в събитията са били живи

Имам една христоматия от 1888 в която в раздел Сложни описания и пътеписи е публикувано Клането в Батак от Магхан

Ти сготви ли солянката? 

Я, МакГахан ли е клал в Батак? 

Тепърва варя месата. Ще би трябвало да е готова тамораф. 

- - - - - 

преди 7 минути, darkterminal написа:

"Руснаците" са "получили" православието от Византия и до XV век тяхната православна църква не е автокефална, а се намира в състава на Константинополската Източно Православна Църква...

Свети Киприан говори ли ти нещо? 

преди 38 минути, emmi написа:

Ще ми е интересно да сравним какво са бутнали

https://m.helikon.bg/191458-Строителите-на-съвременна-България.-Неиздаван-ръкопис.html

преди 19 минути, Дингири Банда написа:

Я, МакГахан ли е клал в Батак? 

Тепърва варя месата. Ще би трябвало да е готова тамораф. 

- - - - - 

Свети Киприан говори ли ти нещо? 

Аз всичко що е мусо го варя в тенджерата под налягане

преди 21 минути, Дингири Банда написа:

Я, МакГахан

Поизяла съм някалко букви🤣

преди 39 минути, emmi написа:

Аз всичко що е мусо го варя в тенджерата под налягане

Пробай ф плик за печене как са получават нещата

преди 37 минути, DarkEdge написа:

Пробай ф плик за печене как са получават нещата

За чорбички си хортуваме

Иначе пликовете зе печене много ги уважавам

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.