Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента - четири месеца до сезона на морските приключения

Featured Replies

преди 39 минути, Trichocephalus написа:

можеш ! Ти Всичко можеш - ДВА динозавъра отледа сам-самичка ! Не ми разправяй,че не можеш - всичко можеш.Ти си ми за пример и подражание :beer:

Д2 имал 9 по първия си изпит 

тъкмо си видя резултата

преди 38 минути, DarkEdge написа:

Щоот ни знаш как улазят с бяло полусухо винце

аз ли не знам? баш щото знам че толкоз вино не мога да испия

• Отговори 24,9k
  • Прегледи 926,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 минути, Trichocephalus написа:

доволен ? 

девет от десет

ама каза че било лесно

преди 32 минути, emmi написа:

ет

ама каза че било лесно

значи е знаел.

а щом е знаел. значи МАМА добра работа е свършила :beer: 

преди 4 минути, Trichocephalus написа:

значи е знаел.

а щом е знаел. значи МАМА добра работа е свършила :beer: 

ади, да си вземеш изпита че да имаш повечко време да запознаем Динозоврите с Пуйчето

ади, да си вземеш изпита че да имаш повечко време да запознаем Динозоврите с Пуйчето

Ако не капна дулото на пушката дотогава :beer:

Sent from my iPhone using Tapatalk
преди 9 минути, Trichocephalus написа:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Е, тогаз ша дода да ти фърля един бой

преди 2 часа, Пилешка Завист написа:

Цвър цвър

Пилешка завист 806

Тамън си мислех, че съм се телепортирал в Джурасик парк-онуй там с динозаврите и големите пуйки и се появи и прасето. 

Значи все пак съм нацелил кръчмата.

преди 20 часа, Trichocephalus написа:

922db33e1b27fc1b78815e67923e5984.jpg
Смазва се с бяло шампоанско (пенливо/шумящо вино)

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 28 минути, мики маус написа:

Уби ме !!!! 

Тъkмо си бях пуснал предишния ти пост, чукам на поаздравчето и се смесиха Саня Илич и Висотски !  :lol6:  

Баси, наздраве - нас жизнь накажеть ! :beer: Ничего не изменилось... и всё по-прежнему.. 

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Има ли такава дума доизкървя

Гугъл нищо не казва, но щом има дума доизпържи, би трябвало да има и доизкървя

"Простреляха го и доизкървя"

преди 4 часа, Пилешка Завист написа:

това чай с мляко било уникално

Масала чай.

https://en.wikipedia.org/wiki/Masala_chai

преди 14 часа, дръндю написа:

аве, Диманич, кът си фърчал на високо, я кажи как изглежда земята от 10 000 метра?
пп
аве, летците изпитатели, фърчат ли толкова високо ве?

ДУ Ку

Дънди, вчера. а и днес, ме затрудняват тез въпроси.

Първия, защото не мога да опиша усещането. В повечето случаи не поглеждаш към Земята. Когато си обърнат с главата към Земята пък усещаш специфично главоболие. В действителност не е болка, а вид тежест, сякаш цялата ти телесна маса е в главата ти.

На втория въпрос = рядко. Принципно изпитателите нарочно правят вид грешки. Единствено което преценяват е = ако падат да нанасят минимални щети по плоската земя. Щото F= m по a, а когато a-то е повече от 9G ... Може да пробиеш плоската земя и хората да бъдат засмукани от другата страна на плоскостта в която съществува само вакуум, демек пълна празнота. :) 

преди 5 часа, bornofash написа:

Има ли такава дума доизкървя

Гугъл нищо не казва, но щом има дума доизпържи, би трябвало да има и доизкървя

"Простреляха го и доизкървя"

За да има някаква дума, то трябва същата да може да се обясни с прости думи.

ДОизкъвя = това явно е вид процес който е: Какъв?! Какви характеристики има?! Знае се единствено, че нещо кърви, но всяко кървене има край. То може отново да кърви, ако по една или друга причина е спряло. В даден момент обаче свършва кръвта и процеса не може да докърви повече.

За дадения пример: Простреляха го и кръвта му изтече. Това ли, като вид смисъл искаш да вложиш в понятието "докърви"?!

Не съм лингвист, но представката до е вид "тангента", която включва, че нещо при всякакъв вид въздействие върху процеса може отново да продължи. В случая с процеса изтичане на кръв = има край = няма повече кръв. За доизпържи,   това го дава чичко Гугъл, защото повечето казват незнам, а не = не знам. Младите хора сливат вид неща, а чичо Гугъл не мисли, а просто съхранява информация. Тя може да е вярна, но може и да не е вярна. Младите обаче приемат, че чичко Гугъл е най-велик, и за да тръгнеш да спориш с младите, означава да им повредиш психиката, а не да ги научиш на кое е правилно и кое не е правилно.

Да, българския език е доста специфичен и за разлика от английския всяко понятие си има вид смисъл, а не вид описание. Как точно се създават така наречените съставни думи = лично аз не знам. Нито съм лингвист, нито пък владея добре българския, за да мога да помогна някой да го научи.

:)  

преди 58 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

ДОизкъвя = това явно е вид процес който е: Какъв?! Какви характеристики има?! Знае се единствено, че нещо кърви, но всяко кървене има край. То може отново да кърви, ако по една или друга причина е спряло. В даден момент обаче свършва кръвта и процеса не може да докърви повече.

За дадения пример: Простреляха го и кръвта му изтече. Това ли, като вид смисъл искаш да вложиш в понятието "докърви"?!

Да, точно това искам да кажа, но с една дума. Изтече му кръвта ДОкрай. Доизпържа означава да довършиш пърженето, а тук да довършиш кървенето. Да изкървиш до смърт.

преди 58 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

За доизпържи,   това го дава чичко Гугъл, защото повечето казват незнам, а не = не знам. Младите хора сливат вид неща, а чичо Гугъл не мисли, а просто съхранява информация. Тя може да е вярна, но може и да не е вярна. Младите обаче приемат, че чичко Гугъл е най-велик, и за да тръгнеш да спориш с младите, означава да им повредиш психиката, а не да ги научиш на кое е правилно и кое не е правилно.

Не мисля, че думата е грешна, защото я има в речник, където няма жаргони или други несериозни думи

https://rbe.chitanka.info/?q=ДОИЗПЪРЖВАМ

преди 9 часа, Trichocephalus написа:

...

Баси, наздраве - нас жизнь накажеть ! :beer: Ничего не изменилось... и всё по-прежнему..

Почему не шпрехен зи дойч! Или только с лошадьми?
Тази година акциите на фурмите пойдут на взлет. Айнц кило за един биткоинт. Нихт камиларен да ги друсарен, потому что вирусарен.
Вот так во ... шайзе бля...

преди 56 минути, bornofash написа:

Не мисля, че думата е грешна, защото я има в речник, където няма жаргони или други несериозни думи

Не мисля на дърти години да стана вид филолог.

До колкото съм забелязал българския език продължава да се развива. Неговата правилност е във вид граматика. Има официална, но до колко в интернет определени филолози успяват да регулират си зависи дали съответния има дарба на по прост изказ на нещата за да стане на другия понятно за какво иде реч.

В повечето случаи се получават недоразумения в които след вид спор се установява, че говорещите имат едно и също схващане към нещата, но ползват различна терминология.

Имам приятел, на който майка му е преподавателка по български (пенсионерка е). Опита се същия да ми обясни българския, но някак си нямам афинитет по отношение на езиците. Известен ми е факта поне, че има логически понятия и вид понятия без вид логика. Някъде прочетох, че българския бил "логически настроен език". Всяко понятие в него имало някаква логика. Въпросната логика идвала от друг език. Примера с кибрит. Когато тази дума е влезнала в българския език, то е станало по време когато сме били под османско робство и де факто към тогавашния момент е създаден кибрита. След като са му показали на българина въпросното нещо и са му казали, че това е кибрит, то за него в неговия изказ е влезнало това понятие за въпросния предмет. Не е издирил свое понятие, а е приел турската дума за своя.

По същия начин е и компютър (Изчислител - ако не ме бърка паметта).

За действията, или как бе глаголите ли .... е друго ....

Най-характерно за българския език е родовете. Има женски, мъжки и неопределен. Странно съвпадение за модното течение някои да се изкарват трети пол или род. :) Тоест, да се внедряват във вид род и са или вид паразит или вид симбиоза. :)   Ако са във вид симбиоза = всичко е ОК, но когато са паразите = НЕ СТАВА!!! ;) 

А Док как всегда прозорлиф.... Запасил се е с фурми и като им скочи цената.... Стой та гледай... 

преди 23 минути, Profruit написа:

Почему не шпрехен зи дойч! Или только с лошадьми?
Тази година акциите на фурмите пойдут на взлет. Айнц кило за един биткоинт. Нихт камиларен да ги друсарен, потому что вирусарен.
Вот так во ... шайзе бля...

Това мнение ми подейства като адреналин в сърцето!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.