Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първа кола.

Featured Replies

Здравейте, разгледах няколко теми по този въпрос във форума, но в повечето започват да се водят някакви спорове относно определени модели и техните части, и т.н. и аз като човек, който нищо не разбира от коли, не можах да си помогна сам.. Момче на 23г. съм, в момента карам курсовете (по-късно от масата младежи, знам) и съм приговтил до 2000 лева само за колата (може да дам още някой стотак отгоре при нужда) и отделно още около 1500 за допълнителни разходи след покупката. 
Бих искал да получа съвет за тип гориво - бензин, газ, дизел.
Предпочитам колата да е с по-приличен вид на салона и отвън, все пак съм на 23 и не бих искал да карам каруцата на калеко Алеко, като в същото време съм наясно, че за тия смешни пари не мога да очаквам лукс. 
Като цяло приоритети са ми в това да е по-икономична и една идея по-здрава, та да намалим ремонтите възможно най-много. 

Разглеждал съм доста Голфове, както и Алфа Ромео 147 и засега те двете ми допадат най-много, но както казах, не разбирам и не знам дали са добър избор за начинаещ шофьор с този бюджет.

Благодаря предварително за помощта!

• Отговори 50
  • Прегледи 9,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Макар, че аз сега (все още) имам Форд, сериозно ти препоръчвам за тези пари, ако намериш читав Сивик от около 2000-та или малко след това. 1500 лв за обслужване? Защо? Намираш запазена кола, ако е добре, първоначалните ти разходи не трябва да са повече от 200 лв, може и да нямаш никакви.

Също бих препоръчал Мицубиши Лансер 2000 - за 3000 може да си намериш нещо изключително запазено.

Субару, разбира се - Импреца, само че ако няма да е на газ....

Vtec-а на Хонда се води за най-добрия двигател за този клас за тези години, разхода на бензин е нисък, колата е компактен седан. Маневрена, здрава. В интерес на истината предишната ми кола упорито търсих читав сивик но не намерих но ми грабно около едно мицубиши.

Също така гледай много старателно за ръжди и дали има антокорозионно покритие на пода.

Ако не искаш чак толкова проблеми, стой по-далеч от харесваната от теб Алфа 147. 

Камене, то хубаво да намери читава кола, ама такава няма за 2000 лева.  То който си я оправи и реши да продава, няма да ти я продаде за 2000. Говоря примерно за Голф 4 със сменени съединители, ремъци, амортисьори, оправено окачване, фарове и така нататък. Че то на човека му е стъпило над 1000 лева всичко това и то ако има възможност да купува части с отстъпки. Как да ти я продаде за 2000? 

• Автор
преди 3 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Ако не искаш чак толкова проблеми, стой по-далеч от харесваната от теб Алфа 147. 

Камене, то хубаво да намери читава кола, ама такава няма за 2000 лева.  То който си я оправи и реши да продава, няма да ти я продаде за 2000. Говоря примерно за Голф 4 със сменени съединители, ремъци, амортисьори, оправено окачване, фарове и така нататък. Че то на човека му е стъпило над 1000 лева всичко това и то ако има възможност да купува части с отстъпки. Как да ти я продаде за 2000? 

Именно това е причината да съм подготвил 1500лв за разходи, надявам се разбира се да имам късмет с по-читав избор и да ми легне по-евтино, но за 2000лв толкоз. Разбрах за Алфата. Някакви преложения? Голф или Поло може би? 

преди 15 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Аз му казвам да даде поне 3 бона, а не да пази отделно 1500 за ремонти. Казва, че е отделил 2 бона за кола и 1500 за ремонти.

Преди 10 години за 3500 си намерих изключителен Лансър 2000, на който за 5 години не съм му сменял абсолютно нищо. Дори фреона за климатика. Без грам ръжда, с антикорозионно покритие и прочее.

преди 3 минути, BoceЯ написа:

Именно това е причината да съм подготвил 1500лв за разходи, надявам се разбира се да имам късмет с по-читав избор и да ми легне по-евтино, но за 2000лв толкоз. Разбрах за Алфата. Някакви преложения? Голф или Поло може би? 

МИ по добре дай 20-30 лв на един доказан автомонтьор в твоя район и го вземи да огледа колата. Какво говорите вие, ремонти за 1500 за кола за 2000...

За тези пари не търси марка и модел, а просто колкото се може по- запазен екземпляр - каквото намериш, дали ще е форд, алфа, сивик, голф, не го мисли.

преди 32 минути, insec написа:

За тези пари не търси марка и модел, а просто колкото се може по- запазен екземпляр - каквото намериш, дали ще е форд, алфа, сивик, голф, не го мисли.

Вместо голф предлагам каруца, ще друса по-малко :)

• Автор
преди 40 минути, insec написа:

Май накрая ще хвана някой разбирач да проверява и взимаме каквото харесам на око, така или иначе ще е краткотрайна инвестиция колкото да се науча да шофирам. За равносметка - не съм от тия зависими от адреналин, така че не съм почитател на високите скорости освен ако не е по филмите и ще си карам "бавно" и се надявам това да удължи живота на каручката.

преди 10 минути, BoceЯ написа:

Май накрая ще хвана някой разбирач да проверява и взимаме каквото харесам на око, така или иначе ще е краткотрайна инвестиция колкото да се науча да шофирам. За равносметка - не съм от тия зависими от адреналин, така че не съм почитател на високите скорости освен ако не е по филмите и ще си карам "бавно" и се надявам това да удължи живота на каручката.

Така е най-добре. Но аз все пак ти ги подреждам като КПД. Аз съм карал и голяма и средна и малка кола. Сивика освен това, което ти написах има предимство, че е подходящ както за тесни градски пространства, особено по компактния сивик, така и за дълго шофиране извънградско, докато примерно един класически седан като Лансър е повече за извънградско, а някаква малка количка, като примерно Нисан Микра са пък идеални за градско. И ако идеята е да се учиш да караш и да си караш сам или с най-много един пасажер, ако намериш хубав сивик с две врати - купувай.

П.с. Само нещо да добавя. На японските коли частите им са по-скъпи но се развалят много по-рядко. И наблегни, или който я гледа на ходова част, двигател, най-вече, както и ръжди или гнило. Другото не е кой знае какво. Някакъв проблемчета като счупена дръжка на врата или липсващ заден колан или нещо по тапицерията не е кой знае какво.

преди 12 часа, Камен Петров написа:

Аз му казвам да даде поне 3 бона, а не да пази отделно 1500 за ремонти. Казва, че е отделил 2 бона за кола и 1500 за ремонти.

Преди 10 години за 3500 си намерих изключителен Лансър 2000, на който за 5 години не съм му сменял абсолютно нищо. Дори фреона за климатика. Без грам ръжда, с антикорозионно покритие и прочее.

Те колите поскъпнаха. И аз през 2011-та си взех нова за 25 000 лева, ама сега подобен модел струва около 40 000. Дори отстъпка да направят, няма да паднеш под 35 000 и това за малка кола.  По същото време търсехме кола и за брат ми. Намерихме една за 2700. даде още поне 1500 за ремонти. И досега постоянно се повява нещо.  Да, вярно, в нашия регион колите вървяха с 20-30% отгоре, но на брат ми не му се разкарваше на сляпо до други градове, затова избрахме от тук. Има значение и региона, откъдето я купуваш.  Та да продължа за колите до 3000, дето обикаляхме. Останалите бяха големи боклуци, чак невиждани боклуци. Например един искаше за нерегистриран Опел Вектра 2200 лева. На снимка добре. Като отидохме на място в един подземен гараж, едва го накарах да направя тест драйв с фалшив номер.  До 4-5-та година добре водена сервизна книжка, от там нататък неизвестност и няколко години прекъснати.  Тръгнах да карам и още докато излизах на пътя, щях да се забия в един стълб, че волана нарпаво си заяждаше. Скоростната кутия аха да се разпадне, така вибрираше лоста.  Под 3000 лева не можахме да намерим читава кола тук. може би някъде в Дупница щяхме да говорим за 2000 лева, а не за 3000, но имай предвид, че това 2011-та. От тогава много неща са се променили и тия пари за които говорим, са малко повече.  Тая, дето купихме, поне имаше 4 почти нови зимни гуми в комплект и газова уредба, макар да не работеше като хората доста време.  Останалото дето гледахме, бе пълна скръб. Малко преди това търсех и за приятелката си кола, но за около 5000 лева. Същите боклуци намирах по пазарите!  

преди 10 часа, insec написа:

Не е така, колега. За тия пари дори боклук да вземе, ако е читав модел, 1500 да даде за ремонти, после няма да има грижи години. И обратното. Може много лъскава Алфа или Ауди да вземе, ще му се плаче през 3 месеца.   На различните модели това им е хубавото, че си има статистика, която показва кой автомобил колко се чупи. И ако тоя автомобил го оправиш с оригинални части, а не с китайски, ще те изкара години без проблеми.  И обратно. Ако му сложиш китайски, ще плачеш, ако изобщо успееш да ги напаснеш и ако майстора не забрави 5-6 винта.  Както и ако вземеш модел с конструктивни недостатъци. Примерно се сещам навремето за Рено Туинго, дето чупеше окачване на поразия( пружини). Колкото и да сменяш части, пак ще се чупи, щото такава е конструкцията! Същата работа и с Алфа 147. 

Ето, давам един пример с TUV Report,  макар и за 2017-та. Гледаме 10-11 годиишни модели, макар че тук ще става въпрос за 20 годишни.  Просто на Запад никой не води статистика за кутрници:

http://www.anusedcar.com/index.php/tuv-report-year-age/2017-10-11/576

До 50-60-то място колите стават. От там нататък се избягват.  Споменатта тук Алфа 147 е на 83-то от общо 86 участници в класацията при 10-11 годишните автомобили. 

A за 2000 лева какво може да се намери от тия, питащия сам да прецени. Поправя ги и няма грижи.  Примерно за мен добри модели са Хонда Джаз - много пространство, доста надеждна.   Ако не трябва пространство, а кеф, Форд Фиеста примерно, да не забравя :P  Тия коли ги написах, щото по принцип не са скъпи. Дори да са с повреди, сменяш и караш дълго! Голф добре, но тая кола по принцип е доста скъпа на старо и за тия пари само боклуци с много дефекти, които трябва да се оправят.  Може и някоя Тойотка или Мазда. Това са за мен автомобилите на старо за много малко пари. 

преди 12 часа, BoceЯ написа:

Дадох линк, прегледай кои автомобили по принцип се смятат за по-надеждни. И пак казвам, може да попаднеш на кола, дето и трябва ремонт, но направиш ли тия ремонти качествено, ще си я караш. И обратно. Голф е добра кола според мен, но недостатъкът и е, че за тия пари ще попаднеш на екземпляр с доста проблеми. Затова аз съм привърженик на по-осмиваните марки и модели в частност, както и на някои японски автомобили.  Но не съм чувал човек досега, дето да е бил недоволен от старата си Хонда. Е, да, ако е много стара, ремонти ще трябват. Според мен една Хонда Джаз ще ти дойде добре. Ако вземаш Поло, гледай да не е модел преди 2004-та, защото тогава имаха доста проблеми  с надеждността.  Относно Ауди да се аргументирам.  Там поддръжката е жестока. Отделно, че държат по-високи цени и за тия пари просто няма как да намериш нещо свястно, дето да не ти глътне много след това. 

Между другото, аз карам Форд Фиести от 2006-та досега. Последната я купих 2011-та и вече кара деветата година. Ако някога пак си купя нова кола, то тя пак ще е тоя модел. И не е само до надеждност, а и до това, че и утре като тръгна за работа, се кефя. Надеждна може да е всякаква кола, но кеф предоставят малко от тия надеждни коли. Хонда между другото е между тях - тоест, надеждна и ти прави кеф като караш. 

преди 21 часа, BoceЯ написа:

Разглеждал съм доста Голфове, както и Алфа Ромео 147 и засега те двете ми допадат най-много, но както казах, не разбирам и не знам дали са добър избор за начинаещ шофьор с този бюджет.

Аз съм го казвал и преди - Голф, но може и Поло.

По-важно, според мен да е мислено от "германец" ... Някак си тези коли са по издръжливи. Виж и Форд Фиеста ... макар, че там нещата в миналото не бяха добре по отношение на ламарините най-вече ...

Вземи си малолитражен автомобил за сега ... това е една предпоставка за по-икономичен разход.

Що се касае за дизел или бензин, хм ... дизелът е по-икономичен, но пък един бензинов с газова уредба ... та ... фактора е качествена газова уредба и някак си "по-сложната" поддръжка на същата, в смисъл по-капризен е бензиновия двигател и прочие, затова на първо време за теб е удачно дизел. Там обаче си зависи от до колко двигателя е читав, т.е. до колко се е запазила неговата способност на компресия ... и до колко предишния/те собственик/ци са я "юркали" ...

Кратко: Немски, дизел. Това за първо време естествено ... ;) Докато придобиеш опит и някакво усещане за автомобилите ...

Успех!

• Автор

Благодаря на всички, получавам съвети и от приятели, които до голяма част съответстват с вашите и мисля, че ще направим добър избор. Ще прегледам и линка с TUV репорта. 

преди 8 часа, ДИоNД написа:

Аз съм го казвал и преди - Голф, но може и Поло.

По-важно, според мен да е мислено от "германец" ... Някак си тези коли са по издръжливи. Виж и Форд Фиеста ... макар, че там нещата в миналото не бяха добре по отношение на ламарините най-вече ...

Вземи си малолитражен автомобил за сега ... това е една предпоставка за по-икономичен разход.

Що се касае за дизел или бензин, хм ... дизелът е по-икономичен, но пък един бензинов с газова уредба ... та ... фактора е качествена газова уредба и някак си "по-сложната" поддръжка на същата, в смисъл по-капризен е бензиновия двигател и прочие, затова на първо време за теб е удачно дизел. Там обаче си зависи от до колко двигателя е читав, т.е. до колко се е запазила неговата способност на компресия ... и до колко предишния/те собственик/ци са я "юркали" ...

Кратко: Немски, дизел. Това за първо време естествено ... ;) Докато придобиеш опит и някакво усещане за автомобилите ...

Успех!

За мен по тъп автомобил от Голф няма, това вози като каруца, без значение дали е на 30 години или на 3 дена. Явно така ги правят, за перничани. Немеца, че мисли, мисли, ама японеца изпипва. Моето предположение и то много отдавна е, че Голф са го направили за селяни или някои които искат да се друсат и да си пуснат баса и да се правят на джигити на пътя. Народната кола, нали така? Народната кола за голф. Демек....

преди 19 минути, Камен Петров написа:

За мен по тъп автомобил от Голф

Ми ... препоръчай му друга .... няма спор, т.е. вози по-твърдо ...

Хората са казали ... по-меко от френска кола никоя не вози ... Карал съм Рено 21 ... с торсион от зад и определено бях впечатлен ...

За японска ... сподели ... в рамките на неговия бюджет обаче ...

п.п. От WV - групата на "народния" автомобил съм карал по-горни класове, но там говорим за по-скъпа поддръжка и други пари ... Да, може да вземе Пасат за тези пари, но в какво състояние и прочие най-малкото ...

Защо ли всички свързват Голфа с Перник ... :) 

п.п. Вземи в предвид, че се съобразявам с неговата първа "дилема" между италианска и немска кола ...

преди 48 минути, ДИоNД написа:

Ми ... препоръчай му друга .... няма спор, т.е. вози по-твърдо ...

Хората са казали ... по-меко от френска кола никоя не вози ... Карал съм Рено 21 ... с торсион от зад и определено бях впечатлен ...

За японска ... сподели ... в рамките на неговия бюджет обаче ...

п.п. От WV - групата на "народния" автомобил съм карал по-горни класове, но там говорим за по-скъпа поддръжка и други пари ... Да, може да вземе Пасат за тези пари, но в какво състояние и прочие най-малкото ...

Защо ли всички свързват Голфа с Перник ... :) 

п.п. Вземи в предвид, че се съобразявам с неговата първа "дилема" между италианска и немска кола ...

Аз съм се возил в чисто нов голф, и не успях да открия някаква сериозна разлика с возене в стар голф. Според мен нарочно ги правят така, за джигити. Да се друсат на пътя, и да си пускат музика с баса на макс. За търсачи на силни усещания с бюджетна кола така да се каже.

Аз препоръчах, за тези пари препръочах Сивик от около 2000-та година. Лансър, Импреца. Сега влязох и потърсих в карс.бг, то няма нито един лансър, нито един сивик, които визирам, има няколко субарута, ама малко са ми съмнителни.

П.с. Той ако е решил да е илианска или немска, както казваш, ами аз не съм капацитет, не съм карал 1000 коли, но да кажем някой запазен Опел.

преди 3 минути, Камен Петров написа:

субарута, ама малко са ми съмнителни

Мда ... всяка кола втора ръка на ниска цена е съмнителна ...

Стига за тоя голф ... :) разбрах тъ ... :) Само ще кажа ... обичам по-твърдото возене, но не съм от Перник и в момента карам Скаут ... ;) чешкия голф го наречи ... все ми е тая ... :) 

Дай боже момчето да се замогне и си вземе нова кола по негов вкус, а до тогава да тества, т.е. те първа ще опознава автомобилите и особеностите на почитателите на голф по пернишки или автомобил в който се чувстваш комфортно и ти задоволява да стигнеш от т.А до т.Б самостоятелно ... :) 

Ех ... ти си днес поредния който ме развесели  ... :) - Благодаря ти! :) 

Голфа си е голф, по принцип здрав и надежден.  Проблемът е, че 4ките станаха на годинки вече и запазени екземпляри много трудно (да не кажа невъзможно) ще се намерят. Карал съм голф и ако трябва да избирам измежду изброените в темата курници бих взел него. 

Иначе и към този автор съвета ми е старичък мерцедес,  ц класа. 

преди 3 минути, Камен Петров написа:

...

:offtopic_s:Направо да го правим състезател викаш, а ... :) 

преди 17 минути, ДИоNД написа:

:offtopic_s:Направо да го правим състезател викаш, а ... :) 

Аз знаеш ли къде започнах да карам? И с каква кола? с Жигула Комби в тесните улички на Търново, преди да им пооправят улиците и движението.

/off Не знам аз съм изключително внимателен в курмуването и във въртенето на геврека, но съм абсолютен гамен с амбреажа. Карам на полусъидинител.

/off Не е истина с какви шофьори се напълни тази страна, аз на градско вече спирам на всяко разклонение, щото не знам какво ще ми изскочи.

Иначе да се върнем по темата, аз препоръчвам на младежа да си вземе някаква малка количка, след като иска да я използва за екпс.

преди 15 часа, ДИоNД написа:

Относно Фиеста ще кажа, че отдавна няма проблеми с ръжда. По-точно след модел 2002, за какъвто иде реч.  Виж, Маздите продължиха да ръждясват и доста след това. Затова ако се взема стара Мазда, трябва задължително да се огледа и за ръжда.  При Фиеста модел 2002 повтарящи се проблеми няма като цяло. Единственото, което се повтаря, са изгарящите крушки на късите светлини след около 30 000 км.  Но една крушка се сменя за 20 минути, когато човек се научи как става, щото трябва да се откачи леко бронята и да се извади фара.  А, да, имаше и друг досаден проблем - с неточните горивомери, особено преди фейслифта от 2006-та година, който е и по-препоръчителен за покупка. Освен всичко при него и арматурното табло е от по-меки материали. 

преди 15 часа, ДИоNД написа:

Освен всичко, за 2000 лева може да попадне и на по-запазен екземпляр по простата причина, че малките автомобили са и по-евтини и като нови и като стари.  Тоест, голяма е вероятността да се попадне на по-запазен екземпляр. Но според мен ако не го бърка много визията и пространството в автомобила, да си вземе дори и с 2 врати. Така може да получи малко отстъпка заради липсващите 2 ;)  Аз никога не съм имал автомобил с 4 врати и ми е пак добре. Но просто на мен подхожда тоя тип каросерия, не се налага често да возя някой отзад. 

преди 5 часа, Камен Петров написа:

Аз съм се возил в чисто нов голф, и не успях да открия някаква сериозна разлика с возене в стар голф. Според мен нарочно ги правят така, за джигити. Да се друсат на пътя, и да си пускат музика с баса на макс. За търсачи на силни усещания с бюджетна кола така да се каже.

При Голф нещата са по-различни, защото отдавна Голфовете, а вече и Полотата, се предлагат с адаптивни амортисьори.  Тоест, имаш си комфортен и спортен режим. При по-базовите Голфове окачването отзад не е многозвенно, а най-обикновено. Това е предпоставка и за по-лош комфорт и за по-лошо пътно поведение, макар че ако питаш мен не е точно така, щото и Фиеста е с полузависимо задно окачване и вози доста комфортно за класа си, може би най-комфортно от конуренцията. Само че говоря за моделите след 2008-ма, които няма как да се намерят за 2000 лева. Но се отклоних от темата, защото казваш, Голф возел като каруца. Като каруца, но с кого го сравняваш?  Ако го сравняваш с  автомобил от Рода на Мерцедес E, S  класите, няма как да стане работата ;)  Важно е с какво го сравняваш.    Относно возията има и друго. МНого е важно акъв е тоя Голф. Ако приерно му е сложил нископрофилни 18-ки, естествено, че ще вози като каруца и дребните неравности ще се усещат. Ако обаче е с 16-ки и то високопрофилни, каквито са стандартно при повечето Голфове, возията няма да има нищо общо. Отделно, че за да вози една кола добре, трявба да са изпълнени и препоръките на производителя за налягането на гумите. Ако ги напомпиш на 3 атмосфери, ще друса и още как :) 

преди 5 часа, Michigan111 написа:

Голфа си е голф, по принцип здрав и надежден.  Проблемът е, че 4ките станаха на годинки вече и запазени екземпляри много трудно (да не кажа невъзможно) ще се намерят. Карал съм голф и ако трябва да избирам измежду изброените в темата курници бих взел него. 

Иначе и към този автор съвета ми е старичък мерцедес,  ц класа. 

Преди 1999-та не ръждясваха ли яко?  А ми се струва, че точно за това говориш. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.