Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Първа кола.

Featured Replies

преди 41 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Преди 1999-та не ръждясваха ли яко? 

Ръждясваха.  И продължават да ръждясват  :D

• Отговори 50
  • Прегледи 9,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Ако обаче е с 16-ки и то високопрофилни

По принципно по-старите "стъпваха" на 14-ки ... или 13-ки .... леле склероза ... :)

По-големите джанти са заради механизмите на дисковите спирачки.

Принципно аз съм да се ползват тези джанти, които производителя залага на нов автомобил, както с налягането.

На Шкодата направих малко изключение ... Летните ми гуми са на оригиналните джанти 17-ки, но зимните са 16-ки (пак оригинални на Шкода), като съм запазил другите неща, т.е. вместо 17х225х50 зимните са 16х225х55 ... да, запазих и стъпката, макар, че можеше и 16х205х60 ...

Един съвет към автора - Направи си два комплекта гуми с джанти летни и зимни). Джанти втора ръка са около 25 лева, но по мое мнение по-добре се съхраняват сезоните губи когато се кара през другия сезон, ако са на джанти. Лично мое решение!

Успех!

п.п. За Форда - благодаря ...  Между другото един друг автомобил се сетих за автора на темата -  Хюндай i20 ... или i10 ...

За тез пари дето търси човекът, какъв адаптивен спортен режим:) Сега, разбрахме кой на какво е фен. За ръждите аз мисля, как е съхранявана колата. Гаражна кола и кола дето стои на студ и пек, на дъжд и на сняг отвън са различни неща.

Моето мицубиши, за което споменах е било собственост на жена - холандка и вероятно като жена и като западноевропейка се е грижила или по точно са и се грижили за тази кола. Нямаше абсолютно никаква ръжда никъде. Всичките гуиб бяха различни марки но всичките бяха марки - Goodyear, michelin.

преди 20 часа, ДИоNД написа:

По принципно по-старите "стъпваха" на 14-ки ... или 13-ки .... леле склероза ... :)

Е, човека писа, че се возил на нов Голф, там ако не са тенекета, няма 15-ки ;)   На мен това не ми харесваше при Голф 6 и 7 дори, че гумите са високопрофилни и изглежда като камион спрямо моята Фиеста, която стъпва на 195/55 R15. Представяш ли си 15-ка с 55 височина. Обикновено другите автомобили почват от 60  за тоя размер гуми.  Но при Голф ми е правило впечатление, че гумите са нещо огромно и несъразмерно с каросерията. Не ми харесват такива колела, но пък возят по-комфортно по принцип. 

преди 16 часа, Камен Петров написа:

За тез пари дето търси човекът, какъв адаптивен спортен режим:) Сега, разбрахме кой на какво е фен. За ръждите аз мисля, как е съхранявана колата. Гаражна кола и кола дето стои на студ и пек, на дъжд и на сняг отвън са различни неща.

Ами ти сам спомена за това, че си се возил на нов Голф. Аз ти обяснявам, че при новите Голфове има доста разлики - по-скъпите екземпляри са с независимо многораменно задно окачване, по-евтините базови са с греда отзад - полузависимо окачване. Отделно, че се предлагат и адаптивни амортисьори за около 2-3000 лева, ако си купуваш нова кола. 

За ръждата не си прав. Аз моите Фиести никога не съм ги паркирал в гараж или на закрито. Много рядко ги и мия. Моторите никога не мия. На тая вече 8 години и половина не съм мил мотора. За последно бях на автомивка миналото лято.  Колата не ръждясва. Предната и тя бе така.  Ако си мислиш, че ако я съхраняваш в гараж ще я предпазиш от ръжда, жестоко се лъжеш.  Напротив. Аз цяла година карам с лед по окачването, но това предпазва от ръжда, защото няма досег с кислорода, който е причина за ръждата. 

преди 20 часа, ДИоNД написа:

Един съвет към автора - Направи си два комплекта гуми с джанти летни и зимни). Джанти втора ръка са около 25 лева, но по мое мнение по-добре се съхраняват сезоните губи когато се кара през другия сезон, ако са на джанти. Лично мое решение!

Аз съм с 15-ки лятото и 14-ки зимата. Летните са алуминиеви, зимните стоманени. Просто така се случи като сменях колите и исках да ползвам почти новите гуми от предната. Купих им 14-ки стоманени джанти за зимата, а за лятото съм с оригиналните алуминиеви.  Проблемът обаче е, че по нашите пътища  има доста трапове и е вероятно или джантата да се окриви или гумата  да получи някакви вътрешни разкъсвания. от там се променя баланса и може след 1-2 години воланът да почне да вибрира. Затова трябва да се балансират винаги при смяна. Освен всичко, го има и това, че вентилите също трябва да се сменят често, за предпочитане всяка година.   Аз бях почнал да си сменям сам гумите, но в един момент се оказа, че се появиха вибрации във волана.  Без преглед на джанти и гуми от гумаджията не става. 

И между другото, аз компромиси с гуми и джанти спрях да правя, откакто преди двайстина години ми гръмна една гума на магистрала Хемус. Бях я взел на старо за 15 лева, че тогава това бе на мода. Бяхме се натоварили в колата 5 човека и късметът бе, че гумата се спука при намаляване на скоростта в края на магистралата и това, че бе задна.  От тогава стара гума не купувам. А кочинката бях взел за 300 лева.  Гумите струваха повече от нея. 

преди 20 часа, Камен Петров написа:

Всичките гуиб бяха различни марки но всичките бяха марки - Goodyear, michelin.

Това си е грешка от всякъде, независимо, че са маркови! За кола с един задвижващ мост, то е позволено до известна степен (вид компромис) предните и задните да са различни марки, но при 4х4 нещата са друго ... Всяка марка гума си има специфичен допир до пътя и в следствие на това различно сцепление и износване.

Маркови, та маркови ... :) Има два вида гуми - такива които "държат" и такива които не. Да, има водещи фирми за разработване на смеси за гуми, но има и други които ползват утвърдили се смеси за производство било то на летни и/или зимни гуми. Интересно  е, че при летните гуми трябва да се съчетае гумата да има добро поведение както на сухо, а така и на мокро. Така, че би следвало да имаме четири комплекта гуми - на сухо, на мокро, на сняг и на лед, но .... ;) 

преди 4 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Представяш ли си 15-ка с 55 височина.

55 е отношението към "стъпката" ...

Цитат

65 – височина на профила като отношение към ширината в % (в случая 65% от 215 mm = 139,75 mm)

от тук

По-важното е да се запази цялата височина на гумата с джантата, която производителя е заложил ...

Дали дадена гума е "ниско профилна" или високо, то зависи до колко има неравности по пътя ... ;) За пресечена местност, по-удачни са "високо профилните" гуми. Да, когато тя е с по-големи "високо профилни" от заложените от производителя, комфорта е относително по-добър, но има и леко усукване на самата гума в завоите ... друга тема ... Да, когато е с по-нисък "ниско профил" от заложените от производителите има дискомфорт, но за сметка на това е до известна степен по-стабилна в завоите ... Все пак гумата е тази която обира някакви неравности ... и до известна степен е и елемент на окачването (образно казано) ... Най-голямо сцепление има гума без грайфер, но въпросната изобщо не държи на мокро ... По-сносните производители вече слагат определени обозначения, които да показват до колко държи дадена гума било то на мокро или на сняг ... Така наречените законови 4мм са превантивна мярка поради климатичните условия и безразсъдното шофиране. Примерно аз си позволих да шофирам и с по-ниско от законовото, но знаех, че вече гумата не държи вече на мокро ... Тези пък които си мислят, че зимна гума с 4 мм държи на лятна експлоатация до известна степен се заблуждават. Сцеплението има значение както при ускоряване, а така и при спиране ...

"Високите" джанти са заради спирачния механизъм, който осигурява по-добро намаляване на скоростта и до известна степен по-добро спиране ...

Бих казал, че автомобилите са ми мания, а не някакво хоби, но това не означава, че съм професионалист, нито в шофирането. нито в поддръжката на даден автомобил. И, понеже ми е мания, то подхождам  чрез съответния респект към този сорт машини, от които пряко или индиректно зависи човешки живот в нея или извън.

В тази сфера (шофирането) няма специалисти, а има отговорности които поемаш при извършването на тоя род деяние.

Младите да запомнят, правото да шофираш по-бързо застрашава правото на движещия се по-бавно. Кратко: По-бавно движещия винаги е с предимство!    Винаги карайте със съобразена скорост не само с пътната обстановка, а така също и с вашето физиологично състояние.  Ако някой зад Вас, Ви "натиска" - покажете му среден пръст през огледалото или през прозореца ... :) Това няма да е признак на ниската Ви култура ... ;) 

Умението да шофираш идва с натрупване на опит, а той при различните хора е с различна продължителност. Научете се да се движите плавно, а не бавно или бързо, по добре бавно в началото, а после до позволеното със закона. Извън закона носите по-голяма отговорност!!! Можете ли да си я позволите, а?! Запомнете и друго: Отговорността е морален критерий, а не материален!!! Човешкия живот е безценен! Уважавайте чуждия, за да Ви уважат Вашия.

Но при Голф ми е правило впечатление, че гумите са нещо огромно и несъразмерно с каросерията.

:) Какво да кажа ... то и аз съм естет, но ... има и дизайнери на автомобили .... има обаче и динамика и материали с които инженерите трябва се съобразяват, за да е безопасен автомобила при действащите закони за движение на МПС-ва... ;) Не знам кой взима решение как дадени важни неща за автомобила да изглеждат ...

Автомобила за мен е машина, чрез което се придвижваш по-бързо от т.А до т.Б по безопасен начин. Не практикувам и/или не спортувам с въпросните. Намирам друг вид удоволствие при шофирането ... това е друга тема ...  Не отричам, че съм маниак на тема шофиране ... но при него не подхождам с философия, а вид страст ... по-друга тема ....

Психологически погледнато, то всеки си има някаква мания .... било то на величие или на опознаване ... Не съм велик шофьор, а велик войник ... ;) който е пенсиониран и знае, че живеем в мирно време ... ;) Принципно пътя не е арена за доказване на вид величие ... Няма човек по-висок от хляба, а така и човек по-бърз от смъртта! Когато се случи последната, то не показва колко сме били смели, а колко глупави.  Друга тема ...

Уви, някои считат, че пътя е арена на доказване ... жестоко грешат ... но не може да ги вразумиш ... мда ... такъв е живота ...

Може да изглежда вид философия това по-горно изказване, но то е на база доста натрупан опит в желанието ми да опозная автомобила, като средство не само за придвижване, а и като средство което ми носи някакъв вид удоволствие, което пък от своя страна подпомага моето щастие ... :) 

Шофирайте безопасно и със съобразена скорост, и си носете (или понесете) отговорността спрямо действащите закони за движение по пътищата!

п.п. Това последното е за всички "млади" шофьори!!! Пазете младостта си, тя ще Ви е необходима когато станете "стари" ...

преди 11 часа, ДИоNД написа:

55 е отношението към "стъпката" ...

Това го знам още от 1-ви или втори курс, че точно това съм учил в средното училище. Но 50 за 15-ка няма никоя кола, освен Фиеста. Затова и за моята кола гуми в Кауфланд, Практикер и Метро няма ;)  Като екстра за БГ се предлагаха и 15-ки с по-голяма височина, но смисъл от това няма.  Губи се поведение на пътя и не се печели кой знае колко откъм сигурност из дупките, защото аз с предната си нова Фиеста още втората година окривих 14 цолова стоманена джанта с гуми 175/65 R14. 

Сега като си погледнах горния пост, гумите на Фиеста са 50, а не 55 :) Грешката е моя.   На практика са си доста ниски спрямо подобни колела на конкурентите.  Познай защо никой не иска да слага подобен размер гуми на 15 цолови джанти. Ами защото не иска колата му да друса като каруца. При Фиеста окачването е направено добре и не друса много дори с тия нископрофилни гуми. За сметка на това колата стои по-добре в завои, точно заради ниския профил.  Който не може да си нарпави окачването добре, кара или с високопрофилни гуми за да не друса или с нископрофилни, но лепва на модела едно "спорт", щото видиш ли, почва да друса ;) 

Маркови, та маркови ... :) Има два вида гуми - такива които "държат" и такива които не. Да, има водещи фирми за разработване на смеси за гуми, но има и други които ползват утвърдили се смеси за производство било то на летни и/или зимни гуми.

В тоя ред на мисли, тия дни, а и преди съм забелязвал по Аутомотор унд шпорт ТВ, че понякога тестват автомобили с нетолкова известни гуми. За последно сравняваха Мазда 2 и Поло, но Полото бе с Мишелин  Primacy 3  ако не греша, а Мазда с някакви японски. Или бяха Тойо или друга марка, не е толкова важно. Но колите така се продават. Оказа се, че Мазда 2 има с 3-4 метра по-дълъг спирачен път от 100 км/ч и постиженията и бяха на нивата отпреди 2000 година. Освен това в слалома бе по-бавна с 4-5 км/ч от Поло и това само заради гумите. На практика това означава, че тая Мазда взема слалома колкото добри ванове с добри гуми. 

Така наречените законови 4мм са превантивна мярка поради климатичните условия и безразсъдното шофиране. Примерно аз си позволих да шофирам и с по-ниско от законовото, но знаех, че вече гумата не държи вече на мокро ... Тези пък които си мислят, че зимна гума с 4 мм държи на лятна експлоатация до известна степен се заблуждават. Сцеплението има значение както при ускоряване, а така и при спиране ...

В друга тема писах за едно изследване на Мишелин, според което износените изкуствено от тях гуми, са по-добри от чисто нови Мишелин. Но това само на сухо както каза.  Износената гума е по-добра и при спиране и в завои, защото контактната площ с асфалта се увеличава.  Не случайно ако човек иска да шофира на писта, си взема полусликове, които не държат никак на дъжд, но са законни и могат да се ползват по пътищата. 

Уви, някои считат, че пътя е арена на доказване ... жестоко грешат ... но не може да ги вразумиш ... мда ... такъв е живота ...

За тия цели хората са измислили симулаторите. Дори вчера се уговорихме с един приятел, тоя уикенд да се съберем няколко човека и да покараме на Assetto Corsa Competizione :)  

преди 12 часа, ДИоNД написа:

Шофирайте безопасно и със съобразена скорост, и си носете (или понесете) отговорността спрямо действащите закони за движение по пътищата!

Има много мнения, че пенсионерите след определена възраст, не трявба да карат. Сигурно е до човека, не знам. Но днес карам съвсем нормнално с около 50 в града, пред мен 2 коли и наближаваме кръстовище. Първата си караше нормално, но втората пред мен почна да намалява скоростта доста рано. Може би 100 метра преди кръстовището. Остави спрямо предната 50 метра място и аз както си карах спокойно, изведнъж изпаднах в кофти ситуация - ни да го изпреваря, защото бе рарешено, ни да натискам спирачки, ни да сменям предавки. Все пак намалих на втора, може би с 20-30 и не се правих на мъж :) После видях, че това Ауди 80 се кара от някакъв дядка.  Човек никога не знае кой е пред него или зад него. Случвало ми се е да поглеждам в огледалата, да виждам някакъв дъртак с Лада зад мен и да ме обзема паника, дали тоя ще спре навреме и няма да ме удари.  При това положение има една опция - човек да се моли и колкото се може да облегчи ситуацията. 

преди 2 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Износената гума е по-добра и при спиране и в завои, защото контактната площ с асфалта се увеличава.  Не случайно ако човек иска да шофира на писта, си взема полусликове, които не държат никак на дъжд, но са законни и могат да се ползват по пътищата. 

А аз в една друга тема доста говорих на подобна тема, но мисля че не беше с теб. 

Износената до определено ниво гума наистина има по добро сцепление на сух път от чисто нова гума от същата марка и модел. Но това е до едно ниво,  като падне грайфера до около 2 мм нещата се променят и сцеплението пада, а като свършат и тези 2 мм гумата става галош,  не слик,  нито полуслик. 

преди 2 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Сега като си погледнах горния пост, гумите на Фиеста са 50, а не 55 :) Грешката е моя.   На практика са си доста ниски спрямо подобни колела на конкурентите.  Познай защо никой не иска да слага подобен размер гуми на 15 цолови джанти. Ами защото не иска колата му да друса като каруца. 

Ако си със 195/50/15 можеш да смениш на 185/55/15 . Не че ще спечелиш много де, няколко милиметра, но ще си спокоен че си направил всичко възможно  :)

Това го знам още от 1-ви или втори курс, че точно това съм учил в средното училище. Но 50 за 15-ка няма никоя кола, освен Фиеста. Затова и за моята кола гуми в Кауфланд, Практикер и Метро няма ;)  Като екстра за БГ се предлагаха и 15-ки с по-голяма височина, но смисъл от това няма.  Губи се поведение на пътя и не се печели кой знае колко откъм сигурност из дупките, защото аз с предната си нова Фиеста още втората година окривих 14 цолова стоманена джанта с гуми 175/65 R14. 

Сега като си погледнах горния пост, гумите на Фиеста са 50, а не 55 :) Грешката е моя.   На практика са си доста ниски спрямо подобни колела на конкурентите.  Познай защо никой не иска да слага подобен размер гуми на 15 цолови джанти. Ами защото не иска колата му да друса като каруца. При Фиеста окачването е направено добре и не друса много дори с тия нископрофилни гуми. За сметка на това колата стои по-добре в завои, точно заради ниския профил.  Който не може да си нарпави окачването добре, кара или с високопрофилни гуми за да не друса или с нископрофилни, но лепва на модела едно "спорт", щото видиш ли, почва да друса ;) 

Много филми гледаш. Фиестата с каквито и гуми да е си остава Фиеста, не става Ферари. Усещането за твърдост и усещането за стабилност са различни неща. Твърдото окачване дава стабилност при гладка писта и остри завои, но дава подскачане при неравна писта. Активно окачване би било добре, но аз за Фиеста с активно не съм чувал. Като цяло Форд Фиеста няма динамика изискваща специално внимание към окачването, а ти говориш фенски глупости.

Относно болднатата част, дори ес клас друса с нископрофилни гуми! Въпросът е, какво ти възприемаш като друсане.

преди 1 час, _Belial_ написа:

Много филми гледаш. Фиестата с каквито и гуми да е си остава Фиеста, не става Ферари. Усещането за твърдост и усещането за стабилност са различни неща. Твърдото окачване дава стабилност при гладка писта и остри завои, но дава подскачане при неравна писта. Активно окачване би било добре, но аз за Фиеста с активно не съм чувал. Като цяло Форд Фиеста няма динамика изискваща специално внимание към окачването, а ти говориш фенски глупости.

Относно болднатата част, дори ес клас друса с нископрофилни гуми! Въпросът е, какво ти възприемаш като друсане.

За повечето неща си прав.  Аз винаги сравнявам нещата в един клас автомобили, максимум клас нагоре.  Нещо не си разбрал какво казвам. когато споменавам една кола, то аз винаги имам предвид сравнение с автомобили от същия клас.  А като каза Ферари...последните 3-4 дни дават по Аутомотор точно едно Ферари F430. Старичко е вече, а и по време на бързата обиколка.  Но това Ферари си изоставаше жестоко в завоите спрямо негови конкуренти, примерно Порше.  И в тоя ред на мисли, миналото лято въртяха и една Фиеста ST  последен модел.  Препоръчвам ти да гледаш клипа или видеото. Разбира се, там говорим и за механичен диференциал на предния мост.  Та малко не си и прав, че една Фиеста си остава Фиеста. Като и се добавят точните компоненти, става различна кола.  Не, няма да стане за драг и магистрала, ако говорим за бързина, но гаранция, че може да е по-добра от много други коли в планината примерно.  Тия дни тестваха и един Меган RS Trophy- последния. 1 секунда по-бърз от  Honda Civic Type -R, също последен модел.   Това някъде около границата на Порше Карера, като изоставането е на дългите прави. В завоите бие. И това пак кола с предно предаване и механичен диференциал. Тоя Меган вървеше страшно добре. Лично аз по-бърза кола в един от последните бързи завои не съм виждал, дори сред светилата които са тествали през годините - Ламборджини, Порше, Ферари... Нещо имаш ти предразсъдъци май или по-точно неясноти. 

преди 3 часа, Michigan111 написа:

А аз в една друга тема доста говорих на подобна тема, но мисля че не беше с теб. 

Износената до определено ниво гума наистина има по добро сцепление на сух път от чисто нова гума от същата марка и модел. Но това е до едно ниво,  като падне грайфера до около 2 мм нещата се променят и сцеплението пада, а като свършат и тези 2 мм гумата става галош,  не слик,  нито полуслик. 

Може и с мен да си говорил, сега по принуда съм с друг профил.  Там ставаше въпрос, че като се износи слоя, гумата става галош. А аз ти зададох въпроса, дали наистина е възможно да направиш такава гума, дето да и залепиш грайфер и на 2 мм  да си промени свойствата. Не мисля. Във Ф1 това е възможно, но там караме със сликове. Правят се така, че при определено износване да променят свойствата си по определен начин - дали ударно или постепенно, това зависи от изискванията на шампионата.  Обаче една нормална гума да се прави по тоя сложен начин в милионни количества...малко пресилено ми се струва. 

Ако си със 195/50/15 можеш да смениш на 185/55/15 . Не че ще спечелиш много де, няколко милиметра, но ще си спокоен че си направил всичко възможно  :)

И идеята е? Както казахме, 50 или 55 е съотношение. Има си и калкулатор за изчисляване.  Аз по принцип зимата карам със 175/65 R14, лятото със 195/50 R15.  

преди 4 часа, Камен Петров написа:

@ДИоNД 

Какъв е проблема, ако гумите са различни марки, това няма никакво значение.

Има значение при модерните коли 4х4, защото електронните системи като тракшън контрола и ESP  са настроени за определен тип гуми.  И когато си с 4х4, различни гуми, системите не работят както трябва.  При 4х4 често имаме променливо съотношение на тягата, предавана към предни и задни колела, както и към отделните колела от един мост. И когато гумите са различни, става мазало  меко казано . Системите се бъркат и ако в това време ти си поднесъл на лед  в завой, електрониката сметне, че трябва еди колко си да промени тягата към предния мост, а гумите са със съвсем различно от очакваното сцепление...после еал съм ти електрониката.  Ами така е, като не се ползват точните гуми. 

преди 10 часа, BG-Team-DRIFT написа:

За сметка на това колата стои по-добре в завои, точно заради ниския профил. 

Тя,, гумата държи, а с ниския профил може да отидеш на "лимита" (да усетиш границата) на скоростта в завой поради това, че усукването на гумата не те "лъжи". В завоите по-скоро държи по-широката гума. При високо профилните има един относителен момент на заблуда, че колата е "тръгнала" да поднася от усукването.

Автомобил се управлява не само с очи ... ;) Много от съвременните коли са направени така, че тялото да не усеща скоростта ... друга тема ... Да, усещането за стабилност в завоите на автомобили с ниско профилни гуми е друго.

Всеки завой се характеризира с: ъгъл и наклон. Ъгъла "дава", добавя, центробежна сила, а наклона "дава", добавя гравитационна сила. Едното те тика на вън, а другото към земята. Относително по-добре се взима даден завой, ако е на нагорнище. За ъгъла, пак се ползва гравитацията, т.е. виража се прави така, че външната страна (по дългата дъга) да е по-високо от вътрешната страна (късата дъга).  

Кратко: Комфорт и стабилност трудно се съчетават.  

Аутомотор унд шпорт ТВ

И аз го гледам. ;) Добър е този канал. Някои гледат спортните канали, а аз други ... ;) Поне на мен ми носи ценна информация, а не само забавление. Друга тема ...

изследване на Мишелин

Това си е направо за нова тема ... да, някои фирми изследват смеси и прочие, а други пък "чорват" на готово знания ... Определени гуми са по-скъпи, "маркови", защото част от цената на гумата отива в науката. ;) 

На всякъде съм на принципа: Аз не съм богат, за да купувам евтино! ;) Може да съм беден, но съм аристократ. :) 

Има много мнения, че пенсионерите след определена възраст, не трявба да карат.

Преди подновяване на свидетелството за управление си има изискване за медицински прегледи. ;) Нека не политизираме темата ... :) 

преди 9 часа, Камен Петров написа:

@ДИоNД 

Какъв е проблема, ако гумите са различни марки, това няма никакво значение.

По принцип няма, принципно има. Реално няма проблем, докато възникне проблем. Проблематиката е на друго ниво и практически не касае хората, които карат със съобразена скорост. Моите принципи са различни от твоите. ;) 

преди 7 часа, Michigan111 написа:

Ако си със 195/50/15 можеш да смениш на 185/55/15 .

Тук си стоя на мнението, т.е. ползвай размера който залага производителя на автомобила на новите си автомобили. Това трябва на обикновения човек да знае. 

Ако искаш да променяш височината на профила, то сменяш джанти, но запазвай "стъпката". Говоря принципно, а не по принцип. В действителност, за да оптимизираш поведението на автомобила ти трябват по специфични знания, които да са ти дадени не само от хора с натрупан практически опит, а и с по-задълбочено изучаване на автомобила.

Лично аз в това отношение продължавам да се уча, независимо от възрастта си.

Има значение при модерните коли 4х4, защото електронните системи като тракшън контрола и ESP  са настроени за определен тип гуми. 

Няма смисъл да обясняваш ... При 4х4 има значение дори при еднаква марка, ако една гума се "скапи", сменяш и четирите, а не само две. Друга тема ...

За обикновения човек е по-важно гумите му да са с почти една и съща дълбочина на грайфера, независимо на кой мост и с какво предаване на мощността, 2х4 или 4х4, към пътя.  

Поне това да спазват някои, но ... уви ... друга тема ...

преди 14 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Може и с мен да си говорил, сега по принуда съм с друг профил.  Там ставаше въпрос, че като се износи слоя, гумата става галош. А аз ти зададох въпроса, дали наистина е възможно да направиш такава гума, дето да и залепиш грайфер и на 2 мм  да си промени свойствата. Не мисля. Във Ф1 това е възможно, но там караме със сликове. Правят се така, че при определено износване да променят свойствата си по определен начин - дали ударно или постепенно, това зависи от изискванията на шампионата.  Обаче една нормална гума да се прави по тоя сложен начин в милионни количества...малко пресилено ми се струва. 

Написал съм го и в предния си пост, като се изнасят и тези 2 мм гумата става галош, не слик.  

И на 2рия милиметър,  и на 6тия мариалът е един и същ. И гумите с 2 мм грайфер имат по голяма контактна повърхност,  поради факта че самия грайфер има формата на трапец И колкото повече се смъква грайфера стъпката им става по голяма.  И технически на чиста писта и сухо време биха били по стабилни от новите.  Но реалностите са, че нито караме на писти,  нито само на сухо време.  Най малкото, ако си погледнеш и сега гумите на колата,  ще видиш колко камъчки имаш в каналите,които обаче реално не ти намалят сцеплението защото грайфера ти е голям. А на мокър път и сам се сещаш какво се получава.  За това в цял свят гуми на 2 мм реално ги броят изтъркани, а под 1.6 мм са  противозаконни.   Това е и причината в слоя под грайфера да няма нищо,  което да ти дава сцепление на пътя, тоест галош. 

Същото е и със сликовете,  само че работния слой не е оформен с грайфер,  а си е гладък, и смесите са различни естествено.  Но и Този слой като падне гумата пак си става галош. 

преди 10 часа, ДИоNД написа:

Тук си стоя на мнението, т.е. ползвай размера който залага производителя на автомобила на новите си автомобили. Това трябва на обикновения човек да знае. 

Е то така е най добре,  в много държави е залегнало в законодателството и не можеш да слагаш каквото искаш. Но обикновено това да държави, в които теми като гуми за дупки и неравности не стоят на дневен ред 😂

Но реално почти винаги можеш да сложиш една идея по тесни или по широки гуми,  съответно няколко мм по високи или по ниски без да компрометираш показанията на скоростомера, поне в Бг, понеже закона не го забранява, все още. 

преди 48 минути, Michigan111 написа:

Но обикновено това да държави, в които теми като гуми за дупки и неравности не стоят на дневен ред 😂

Развесели ме! :) Благодаря! :)

Само не ми казвай, че за дупките е виновен Бойко Борисов ... :) 

преди 15 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Има значение при модерните коли 4х4....

Не е само до 4х4, нито само до марката - за размерите смятам, че се подразбира от всеки.

Различните шарки, а дори и различните години на производство, дават различно сцепление - шофьора може да си кара съвсем нормално и за пример, но това въобще не означава, че никога няма да му се наложи да предприеме рискована маневра, за да избегне ПТП с някое камикадзе примерно; или пък лично аз имам случай още, като лапетии с един авер, който имаше Джета: в дъждовно време с около 60км/ч на завой се завъртяхме точно на 180 градуса, стана за секунда, факир да си категорично нямаш никакво време за каквато и да е било реакция. И двамата се изненадахме, защото не само, че не караше рисково нали, ами се движехме с повишена предпазливост и доста по- бавно, отколкото обичайно е скоростта на трафика по този път - направо си му рекох, че трябва да разберем как стана това, просто нямаше логика да се случи. И тогава, като му погледнах гумите - те що годе нови (в което не се съмнявах, щото си имаха приличен стандарт, а и си обичаше колата)  вярно,, че и с еднакъв размер, ала различни марки/ шарки съответно. И той същото "че какво, като са различни, нали са нови", ок, ала тези гуми са с различно поведение и сцепление в крайна сметка. 2х2 не е чак такъв проблем, но когато са различни леви- десни .... то се усеща, дори в идеални условия, поне аз де, волана не те слуша, а във завои колата не може да поддържа чиста траектория т.е. не става въпрос и за скорост, просто поведението на колата е все едно, че е с разбити накрайници примерно.

преди 1 час, ДИоNД написа:

Само не ми казвай, че за дупките е виновен Бойко Борисов ... :) 

От мен със сигурност е по виновен  :)

От мен със сигурност е по виновен  :)

:offtopic_s:

Абе и той търси виновника .....

Виж тук

:) 

п.п. Около мое село ги пълнят в момента ... странно ... от как съм си тук, на село, региона започна да се подобрява ...

Май ще излезе, че аз съм виновен за тез дупки по пътищата, щото карам с високо профилни гуми ... :) а ... и хейтя състезателите по пътищата ... :) 

п.п.

Абе я виж какво е казал Айнщайн за шофирането:

Цитат

Всеки мъж, който шофира безопасно и в същото време целува хубаво момиче, не отдава достатъчно внимание на целувката.

Почна да ми харесва тази относителност, т.е. тука има път, тука има дупка ... хем има, хем няма ... :) 

Май тя е виновна за дупките ... :) 

преди 10 часа, Michigan111 написа:

Написал съм го и в предния си пост, като се изнасят и тези 2 мм гумата става галош, не слик.  

И на 2рия милиметър,  и на 6тия мариалът е един и същ. И гумите с 2 мм грайфер имат по голяма контактна повърхност,  поради факта че самия грайфер има формата на трапец И колкото повече се смъква грайфера стъпката им става по голяма.  И технически на чиста писта и сухо време биха били по стабилни от новите.  Но реалностите са, че нито караме на писти,  нито само на сухо време.  Най малкото, ако си погледнеш и сега гумите на колата,  ще видиш колко камъчки имаш в каналите,които обаче реално не ти намалят сцеплението защото грайфера ти е голям. А на мокър път и сам се сещаш какво се получава.  За това в цял свят гуми на 2 мм реално ги броят изтъркани, а под 1.6 мм са  противозаконни.   Това е и причината в слоя под грайфера да няма нищо,  което да ти дава сцепление на пътя, тоест галош. 

Бъркаш леко нещата. Гумите се смятат за галоши не защото стават зле на сухо, а защото са опасни на дъжд.  Няма как работния слой да е до 2 мм, а от там надолу да не е работен слой, а някакъв друг.  

Давам един пример. Когато сменям старите гуми с нови, в миналото винаги се изненадвах, как с новите в един обратен завой до нас, минавах с 3-4 км/ч по-ниска скоровст и колата направо се плъзгаше и недозавиваше рано. Отначоло почнах да търся причината в това, че гумата примерно не е френска, а турска, макар и все GOODYEAR.  После обаче разбрах, че всъщност причината е в това, че новата гума има малка контактна площ на сухо и е нормално да се плъзга по-рано в завоите. Освен това на всяка гума и трябва и разработка от 500 км, макар че и след тия 500 км нещата не се променят особено към добро.  На дъжд обаче нещата са различни и на човек му се струва, че новата гума е по-добра от старата, само защото е различен модел. На практика обаче не е точно така, щото както се разбрахме, новата гума отвежда повече вода и е нормално да е по-стабилна в завои и при спиране. 

преди 10 часа, Michigan111 написа:

Но реално почти винаги можеш да сложиш една идея по тесни или по широки гуми,  съответно няколко мм по високи или по ниски без да компрометираш показанията на скоростомера, поне в Бг, понеже закона не го забранява, все още. 

Като спомена скоростомера, аз съм засичал моята кола и на радари ( имаше такива, дето показват в реално време скоростта ти на табло) и по GPS.  Оказва се, че колкото по-нископрофилна гумата, толкова скоростомера лъже повече за моята кола. Разликата не е голяма - около 2 км/ч за скорости до 100 км/ч. Като цяло лъжата стига до 5 км/ч за нмископрофилни гуми. Запитах се, защо е така. отоговорих си, че производителят на автомобили никога няма да седне и да си направи скоростомера и километража с точни показания за различните типове гуми и различните модификации автомобили.  Той просто има едно едросерийно производство и толеранса му  е различен.  Това си личи и по бордкомпютъра, отчиташ средния разход на гориво. И там се запитах, защо бордкомпютъра винаги лъже с о.4 л/100 км. Ами отговорът е прост - заради нископрофилните гуми и заради това, че количеството гориво бензин и нафта е различно.  Тоест, нека не намесваме белите държави, където толерансите са по-големи от нашите, бивши соц държави. При соца стандартите бяха доста по-строги, отколкото са сега.  При соца дори имахме на всеки електроуред  или автомобил схема. Сега няма как да намериш схема на ел.инсталацията на даден автомобил. При Соца просто се абонираш за За Рулем и там от време на време ти пускат пълна ел.схема на Лади, Москвичи, Волги...   Отделно, че купиш ли си ВЕФ или РЕСПРОМ, той винаги идва с електронната схема и при дефект, дори сам можеше да отидеш до "Млад Техник" и да си купиш необходимите части за замяна.   Затова не ми хвали запада, където една промяна в законодателството идва след 10-15 години. Съвсем на скоро по Ауто Мотор унд шпорт ТВ имаше репортаж за нов автомобил от Китай - Байтън. И там човека, отговарящ за програмата ( германец) спомена, че в Европа всяка промяна става след повече от 10 години, а в Китай от идеята до реализацията  и промяна на законодателството минават 1-2 години!   

преди 1 час, BG-Team-DRIFT написа:

че новата гума има малка контактна площ на сухо

Лека неточност.

Контактната площ е една и съща, освен ако в дълбочина грайфера не е трапецовиден. По-скоро е ефекта на "кокилите". Хлъзгането при мокро е в следствие на останалата вода на пътя и контактната повърхност. Грайфера де факто отвежда по-голямото количество вода, за да е по-малък аквапланинга. Има и друго, всяка гума си има температурен режим. Летните гуми се правят от "по-твърд" материал и докато стигнат температурата за "залепяне" минава някакво време.

Друго: Поведението на автомобилите е различно в завоите. Принципно автомобили с предно предразполагат на недозавиване, а със задно на свръх завиване. При 4х4 е друго, т.е. понякога е недозавиване, а друг път свърхзавиване, а понякога и двете. (последното не означава едновременно).

преди 1 час, BG-Team-DRIFT написа:

Освен това на всяка гума и трябва и разработка от 500 км

Лека пак неточност.

Гумата не се нуждае от разработка. Това което описваш за летните гуми е може би материала "да омекни".

Спирам до тук, че темата гуми е един доста голям казус и е направо за нова тема.

В общия случай един млад шофьор не трябва да подценява гумите! Може да имаш добро окачване, но с галоши не трябва да се кара, дори да имат грайфер.

Има си закон. Той е заради това, че в движението участват както млади шофьори, а така и по-тежки автомобили. Същия се отнася към всички участници в движението, че са все едно млади шофьори които карат тежки автомобили. Контрола на движението на автомобилите се извършва на определени места, за да гарантира вид безопасност в тези участъци. Реално няма забрана на скоростта, а ограничение. Препоръчителните значи са за друго.

Друго: Има доста разлика между закон за движение по пътищата и правилника за прилагането му. Не е проблем да се нарушава правилника, но в тоя случай носиш отговорност по закона. Знаците, а така също и маркировката по пътното платно,  са преди всичко предупредителни, че в участъка може да възникне законово положение.

Не бързайте за бога! Ако искате да изпитвате удоволствие от бързото и т.н. каквото и било каране, то го правете на специализирани места.

Научих на скоро, че един наш виден автомобилен състезател е направил първата писта за на "сняг и лед". Във Финландия примерно, за да вземеш свидетелство за управление един от курсовете който се минава е поведението на колата когато загуби сцепление. Това не умеят нашите млади шофьори, и повечето случаи първото им завъртане е фатално за някой.

Успех!

преди 8 часа, BG-Team-DRIFT написа:

Бъркаш леко нещата. Гумите се смятат за галоши не защото стават зле на сухо, а защото са опасни на дъжд.  Няма как работния слой да е до 2 мм, а от там надолу да не е работен слой, а някакъв друг.  

Освен това на всяка гума и трябва и разработка от 500 км, макар че и след тия 500 км нещата не се променят особено към добро.     

Няма как да ги бъркам нещата, до къде е работния слой и кога и защо гумите стават галоши съм се постарал да опиша в предния си пост. Лично аз от достатъчно много години се занимавам с гуми, нагледал сам се на експерти. 

Това за 500те км разработка категорично не е вярно.  

на 26.01.2020 г. в 12:13, Michigan111 написа:

Няма как да ги бъркам нещата, до къде е работния слой и кога и защо гумите стават галоши съм се постарал да опиша в предния си пост. Лично аз от достатъчно много години се занимавам с гуми, нагледал сам се на експерти. 

Това за 500те км разработка категорично не е вярно.  

Не знам с какво се занимаваш, но пишеш глупости.  Бъркаш някъде нещата с износването.  Не отчиташ броя лета, които гумата е преживяла. Вероятно от там и се бъркаш толкова много.  Но спирам до тук. само ще кажа, че философията е една - сменяш гума като и намалее грайфера не защото не държи на сухо, а защото не държи на дъжд. И второ, сменяш гума през макс 5-6 години, защото дори да има грайфер, вече не е гума. 

на 26.01.2020 г. в 5:08, ДИоNД написа:

Контактната площ е една и съща, освен ако в дълбочина грайфера не е трапецовиден.

Контактната площ не е една и съща и това може да се проследи.  В един момент най-финните каналчета изчезват.  И пак ще спомена изследването на Мишелин за износените гуми, макар и изкуствено на стенд.  Ако те лъжат, значи и аз заблуждавам. 

Ето един линк напосоки, но могат да се намерят и по-подробни данни за изследването:

https://auto.offnews.bg/news/Novini_1/Michelin-Ne-kupuvajte-novi-gumi-tolkova-chesto_25129.html

преди 15 минути, BG-Team-DRIFT написа:

Мишелин за износените гуми, макар и изкуствено на стенд.

Влажен ли?!!

Пак ще повторя: Материала на гумата при летни и зимни гуми е различен!

Не съм виждал до сега зимна гума, да не "прегаря" през лятото ...

Работната температура на гумата ... Гумата трябва да "загрее" до някаква температура, за да е оптимално сцеплението.

Не забравяй и че гумата старее ... без значение дали се ползва или не ...

Сега остава да кажеш, че и съвременните двигатели подлежат на "разработка" ... :) 

на 27.01.2020 г. в 19:02, BG-Team-DRIFT написа:

И пак ще спомена изследването на Мишелин за износените гуми, макар и изкуствено на стенд.  Ако те лъжат, значи и аз заблуждавам.

Не лъжат, въпроса е - както уточни Мичиган - че не караме в идеални условия. Инак всички щяхме да сме със сликове - на писта, перфектната гума; на цивилен път, не ми ги хвали.

• 10 месеца по-късно...

Здравейте,

Аз също съм млад шофьор и през следващата година ми предстои закупуването на първата ми кола . Понеже нямам опит бих искал да се допитам до по-запознати в сферата. Да карам по естество.

Отделил съм около 3хил. лв + 1хил. за обслужване и нещо друго , ако има. 

Спрял съм се на бензинки понеже , бих искал да сложа газов инжекцион , да ми е по икономично . Разгледал съм десетки модели, които ми допадат, но все излиза нещо, което уж би било проблем. Та така отначало се бях загледал към Ауди А3 и Сеат Леон , но в последствие се оказа че ми идват тесни и се отказах от тях . След това преминах към маздите 6( седан и комби) и 3(седан) , ама май читавите екземпляри не влизат във възможностите ми . След това разглеждах Пасати,Бори, Толедота , Кордоби, Мондеота, Астри, Вектри, някои C класи и какво ли още не не съм гледал и си казах в крайна сметка, че каквото и да си взема няма да е нещо особено за тея пари и се запътих просто към здравина и икономичност, та последните 2 модела към които съм се спрял са: Хонда акорд 6ген (97-02) и Ауди А4(седан, в краен случай може и комби ) около 2000-ната г. 

Та бих искал да чуя вашето мнение спрямо избора , който съм направил и дали съм на правилния път , впрочем не съм от днешните гастарбайтери и не би искал нещо много мощно , но да е достатъчно като се наема да изпреварвам да не се замислям дали ще мога или не.   Благодаря предварително !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.