Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сглобяване на аудио система за домашно ползване

Featured Replies

Здравейте! Нов съм във форума и реших да потърся съвет тук. Реших да си направя една аудио система за слушане на музика и домашно кино. Днес поръчах ресийвър за домашно кино ONKYO TX-SR393. Идеята ми е да направя една 5.1 система за слушане на музика и гледане на филми вкъщи. Ще правя системата на няколко етапа. Сега поръчах ресийвъра + колони DALI SPEKTOR 1 и по-нататък ще взема останалите компоненти. Все още не е пред мен техниката, но реших да попитам преди да дойде, за да съм подготвен. Как да свържа ресийвъра към домашното PC, за да слушам музика и да гледам филми през ресийвъра и колоните. Прикачвам снимка на задния панел на ресийвъра. Не мога да разбера дали трябва с hdmi кабел да свържа дъното с ресийвъра. И ако да - в кой порт трябва да е /според мен в ARC порта/? Също така трябва ли hdmi кабела да е ARC или може и с обикновен? Помагайте и благодаря предварително!

onkyo-tx-sr393-rear_1.png

• Отговори 70
  • Прегледи 6,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Приеми отговора ми за информативен ( от личен опит с  марката ).
Този малайзиски китук на празен ход е доста апетитен. Включваш кабела в контакт на градската мрежа  без свързани акустически тела на празен ход консумацията му скача на цели 60W. На празен ход повтарям. Жадността му е по причина класическо аналогово захранване от трансформатор. И когато си пуснеш музика тихо, да не пречиш на околните, консумацията гравитира около 65W. Отделно има второ импулсно, което играе роля на ключ, а то се задоволява с 0.3W.

И да, много важно. Спестен ли е варистора на входа се готви за ремонт след първата гръмотевична буря.

С здраве да го ползваш!

Редактирано от Profruit
гръм - правопис (преглед на промените)

• Автор
преди 11 минути, Profruit написа:

Приеми отговора ми за информативен ( от личен опит с  марката ).
Този малайзиски китук на празен ход е доста апетитен. Включваш кабела в контакт на градската мрежа  без свързани акустически тела на празен ход консумацията му скача на цели 60W. На празен ход повтарям. Жадността му е по причина класическо аналогово захранване от трансформатор. И когато си пуснеш музика тихо, да не пречиш на околните, консумацията гравитира около 65W. Отделно има второ импулсно, което играе роля на ключ, а то се задоволява с 0.3W.

И да, много важно. Спестен ли е варистора на входа се готви за ремонт след първата гръмотевична буря.

С здраве да го ползваш!

Понеже не съм наясно какво е варистор, може ли да разясниш за какво точно служи и как да предотвратя проблема с гръмотевичната буря?

преди 42 минути, pivaylov написа:

Как да свържа ресийвъра към домашното PC...Не мога да разбера дали трябва с hdmi кабел да свържа дъното с ресийвъра.

onkyo-tx-sr393-rear_1.png

Свързва се PC с ресивера,посредсвом HDMI кабел в един от 4- те HDMI входа(IN). ARC e изход,предназначен за телевизор. 

HDMI arc-a  (OUT) се свързва към телевизора.

А входовете (HDMI IN) към устройствата (било то компютър, блурей плеър, тв бокс, и прочие).

Целта на това свързване  е улеснението.

Може да се използваш и друга схема на свързване (чрез оптиката/spdif/toslink) Например ако ще пращаш само звук или ще гледаш филми ограничени до Dolby Digital или DTS.

Това при положение че нямаш видеокарта с повече от един HDMI изход, или ще използваш само монитора, и в схемата (за сега няма телевизор).

Той също е добър и не те бърка за сега щом тонколоните са ограничени до 2: стерео. пускаш си ресийвъра във стерео режим. Може да си направиш тонколоните на Large (макар и да не се препоръчва)

За да им пусне ресийвъра целия честотен диапазон, и ще внимаваш да не усилваш до предела им.

Трети вариант е ако липсва  изход оптичен изход от дъното или нямаш DAC/звукова карта с подобен изход. Да си го свържеш с изпитания и стар аналогов вариант с помощта кабел на 3.5 мм жак към 2 x RCA.

(където пише Audio IN - бял и червен жак- например на CD)

Поздрави за аудиото, ресивъра не е лош, разполага с всички нужни входове като минус @Profruit  ги е написал, макар че няма гаранция ако е друга марка че отново ще има същото изпълнение по отношение на захранването, в този ценови клас толкова . Погледа ми се спря на тонколоните DALI SPEKTOR 1  които не са правилния избор за фронт, а за съраунд, въпреки че с добавен субуфер няма да е голям проблем това. 

• Автор
преди 10 минути, FusE написа:

Поздрави за аудиото, ресивъра не е лош, разполага с всички нужни входове като минус @Profruit  ги е написал, макар че няма гаранция ако е друга марка че отново ще има същото изпълнение по отношение на захранването, в този ценови клас толкова . Погледа ми се спря на тонколоните DALI SPEKTOR 1  които не са правилния избор за фронт, а за съраунд, въпреки че с добавен субуфер няма да е голям проблем това. 

Наистина не разбирам колко е сериозен проблема и какво означава това. Ако може да обясните по-подробно и ако има възможност как може да се разреши или поне да разбера дали наистина го има този проблем.

Спокойно може да ги направиш за съраунд, като решиш да ъпгрейтваш след време (да допълваш тонколоните/каналите.)

Или да им "помогнеш",  като си вземеш активен субуфер (рабира се когато бюджета го позволява)

Или пък, съответно за фронт да избереш по-големите модели от Spektor-a или направо подостоящ модел: Dali Spektor 6

преди 14 минути, pivaylov написа:

Наистина не разбирам колко е сериозен проблема и какво означава това. Ако може да обясните по-подробно и ако има възможност как може да се разреши или поне да разбера дали наистина го има този проблем.

Прблема не е проблем от гледна точка на обикновния ползвател, проблема е изпълнението на схемата с цел икономия, риска да го порази токов удър не е чак толкова голям колкото смятате, а и не е гаранция че изпълнението е също като в ресивъра за който говори Profruit, като ако иска може да изнесе снимки от този който преди време ремонтира с информационна цел . Излишно е да се притеснявате към този момент, макар че говоря без да съм гледал схемата в момента. 

Варистора е с цел защита за усвояване на токови удари. 

• Автор
преди 6 минути, FusE написа:

Прблема не е проблем от гледна точка на обикновния ползвател, проблема е изпълнението на схемата с цел икономия, риска да го порази токов удър не е чак толкова голям колкото смятате, а и не е гаранция че изпълнението е също като в ресивъра за който говори Profruit, като ако иска може да изнесе снимки от този който преди време ремонтира с информационна цел . Излишно е да се притеснявате към този момент, макар че говоря без да съм гледал схемата в момента. 

Имам ЮПС в който е закачен едно PC + монитор и рутер и мисля да го включа и ресийвъра там. Това ще реши ли проблема?

• Автор
преди 1 минута, Белгиеца написа:

А телевизор няма ли да има някакъв за филмите ?
Телевизионни канали няма ли да се гледат ?

И телевизор ще има! Свързването с него не е ли с hdmi ARC кабел от HDMI OUT порта към ARC порта на ТВ-то?

преди 4 минути, pivaylov написа:

Имам ЮПС в който е закачен едно PC + монитор и рутер и мисля да го включа и ресийвъра там. Това ще реши ли проблема?

Не е добра идеята ако UPS не е мощен, защото ресивъра при максимална нощност има консумация 465W. Като сигурност и за успокоение го изключвайте от мрежата при гръмотевични бури и няма да има проблем, като това важи за всякаква друга техника също. 

• Автор
преди 38 минути, FusE написа:

Не е добра идеята ако UPS не е мощен, защото ресивъра при максимална нощност има консумация 465W. Като сигурност и за успокоение го изключвайте от мрежата при гръмотевични бури и няма да има проблем, като това важи за всякаква друга техника също. 

За гръмотевичните бури разбрах, но при мен проблема е че често тока премигва и затова сложих един обикновен 360ватов юпс за PC-то, монитор и рутера.

преди 5 минути, pivaylov написа:

За гръмотевичните бури разбрах, но при мен проблема е че често тока примигва и затова сложих един обикновен 360ватов юпс за PC-то, монитор и рутера.

Примигващия ток не е проблем за трансформатора, филтриращите кондензатори също са големи и няма да окаже влиание в звука. UPS е слаб за да издържи всичко което изброихте по - горе. 

Най-доброто от бюджетно ниво, само 5 зелени. Стойностна схема на защита на контура на вашата скъпа електроника.

spacer.png

• Автор
преди 4 минути, Profruit написа:

Най-доброто от бюджетно ниво, само 5 зелени. Стойностна схема на защита на контура на вашата скъпа електроника.

spacer.png

Скаран съм с електротехниката и ако може да ми поясните какво означава снимката и въпросните "5 зелени". Благодаря!

преди 1 минута, pivaylov написа:

Скаран съм с електротехниката и ако може да ми поясните какво означава снимката и въпросните "5 зелени". Благодаря!

Защита с определено време на реакция при допустими граници на напрежение, захранването на уреда минава през него и в случай на токов удар от високо напрежение ще сработи защитата, същото ще направи и при ниско напрежение в мрежата. Щом нямате познания това не ви интересува, спазвайте което писах по - горе да изклчвате ел. уредите когато има гръмотевична буря и всичко ще е наред. 

• Автор

В крайна сметка същото изпълнение ли е по отношение на захранването, както каза в първия си пост, че е срещал Profruit?

преди 6 минути, pivaylov написа:

В крайна сметка същото изпълнение ли е по отношение на захранването, както каза в първия си пост, че е срещал Profruit?

Не мога да отговоря категорично защото не намерих точна схема за този ресивър, а за сходен модел. 

Не се занимавай с дрънкането на чукчите за някакви въображаеми защити. Ако си с подземна мрежа (а такава е в почти всички големи градове) няма да имаш проблеми със захранването. Далеч по-важно е да сложиш галваничен разделител на входа на кабелната. UPS не става за захранването му и нищо няма да подобри.

На свирката не съм гледал схемата, но по изводите на задния капак не ми изглежда не 5.1, а на класическо стерео св измислен съраунд и още по-измислен център. Не видях и извод за суб-бас. За музика и телевизия е идеално.

Не разбрах а какъв клас работи крайното стъпало. Явно не е A, а AB, H. Или нещо друго? Обикновено го пишат с голям надпис отпред. Има ли допълнително въздушно охлаждане? Избери си 2 големи трилентови фронтални озвучителни тела на 8 ома и по възможност над 100W. Желателно с бас над 30 см. диаметър. и по-голям обем.

Съсипахте го човека! ;)

преди 2 часа, Profruit написа:

Спестен ли е варистора на входа...

Ти профи, като имаш тоя варистор, сменяш ли го

преди 2 часа, Profruit написа:

след първата гръмотевична буря

А чичко Филипов явно чете друга тема... :wink12:

преди 3 минути, JKirilov написа:

А чичко Филипов явно чете друга тема... :wink12:

Добавих го, защото бе спестен, а чичко Филипов е винаги на терсене и в стила на своя репертуар ме вкара в  чукчи и не знам си какви, докато не му тегля теслите да ге ... там в темата за телевизор Toshiba му го казаха в прав текст "що се правиш на палячо,аз като разбирам от коли,съм регистриран в разни форуми и гледам да помогна,и все се намира един такъв бастун като тебе", та цифне ли този умник се отеглям.

Ти май също четеш друга тема?

В прав текст - досега колко пъти си подменя варистора?

А чичко Филипов може да е объркал темата, но със сигурност го разбира материала!

преди 10 часа, Филипов написа:

... по изводите на задния капак не ми изглежда не 5.1, а на класическо стерео св измислен съраунд и още по-измислен център. Не видях и извод за суб-бас.

Сложи си очилата и виж отново снимката.Всички изходи,включетелно за субуфер(с активен филтър) ги има.Точно си е 5.1 .С такива изказвания си губиш авторитета.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.