Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Израел, ционизма и конфликтите в Близкия Изток

Одобрявате ли поведението на Израел 185 гласували потребители

1. 1. Одобрявате ли поведението на Израел?

• по-скоро ДА
      31%
      57
    • по-скоро НЕ
      63%
      115
    • да правят какво си искат
      4%
      9
  2. 2. Одобрявате ли поведението на арабските държави?

• по-скоро ДА
      30%
      56
    • по-скоро НЕ
      64%
      117
    • да правят какво си искат
      4%
      8
  3. 3. Смятате ли, че конфликтът е на религиозна основа?

• да
      57%
      104
    • не
      42%
      77

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Вече се извиних Profruit ( Профруит). Засъседски взаимоотношения не говорим,знаем от личен опит че ние българи и турци иначе сме си Ок,но само да не става въпрос за политика.Същото е там.

А ето прочети едно излседване още,тогава пак ще спорим по основната тема.А ти си ми опонент защото си имаш мнение което е противоположно на моето.И май само аз реших да ти отговоря с факти за проблема м/у Израел и Палестина.Както гледам на никой друг не му се навлиза в тази област,всеки си знае за себе си.Аз ти опонирам за да видят другите че не си само ти с явно виждане на нещата,иначе всеки друг прочел постовете и незапознат с проблема ще остане с впечатление че е точно така както казваш.А аз не мисля така,и мога да докажа че не си прав,коет и правя с факти,без да съм бил там,базиращ се на всестранна информация. Темата иска да разгледа проблема,е аз го правя надявам се добре.

Ето прочети и това http://www.mesbg.com/index.php?name=Pages&...d=51&page=2

Отново данни,и анализ и то американски политолози,надявам се че те поне имат най малко интерс да лъжат нали,и да са пристрастени?

Със здраве,и отново извинявай.

П.С А това е писано от проф. Израел Шахак – ”Еврейска история, юдейска религия: бремето на 3000 години”.

интерсно е когато е казано дори от еврейски професор,това заслужи възхищението ми -> http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Cat=1...;sb=5&part=

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

• Отговори 3,7k
  • Прегледи 263k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нищо патетично не съм казал, Джийнчо.Ти Палестина не си я виждал и през крив макарон, което не ти пречи да си пишеш каквото си изсмучеш от пръстите.Ако беше така както твърдиш, евреите изобщо нямаше д

• Мисля че си в дълбока грешка за мотивите за преселването в Израел, религиозните са значително по-малко от икономическите.За 40 години там направиха от пустинята градина, а инструментите и рецептите за

• Не, това никога няма да стане. Вало го е казал много ясно, няма смисъл да му изопачаваш думите.

Публикувани изображения

• Автор

Ми пак мнения и четене на томове информация която е доста противоречива.Ти смяташ ли че палестинците са пренебрегнати и с какво?Смяташ ли че не им се дава възможност да си направят подредена държава и кой не им дава?Смяташ ли че някой им пречи да се образоват?Аз не мисля че Израел пречи на всичките тия неща.Как от едната страна е чисто и подредено,а от другата е като гето?Замисли се за българските гета кой е виновен,живеещите там естествено.Те разчитат на помощи и чакат накой да го "оправи" и "интегрира" като им даде помощ в парично изражение което тутакси отива за бира и кебапчета.Помощта е и построяването и даването на къща със символичен наем в която да не си плащат тока даже.От другата страна са хората които учат,работят и сами строят къщите си,плащат си разходите,"интегрират"е сами и искат да живеят добре.Кебапчетата те си ги купуват с изкараните с работа пари.Същите тези хора е напълно логично да не допуснат другите да направят гето от техните домове.

Драгозоу,аз си имам мнение по въпроса,то си е мое,постигнато от мен.И то не веднага и не от веднъж,а след доста четене,слушане,разбиране на всякаква информация и гледни точки.Затова и давам тези линкове ,поне хората които никога не са се замисляли,да могат да прочетат и сами да си направят изводите. Ти казваш не искат да се интегрират,а аз казвам че искат,но не им се дават условия.Едно е да наливат в тебе милиарди и милиарди,да те подкрепя една суперсила с пари които биха направили глада само спомен от миналото за цял свят,а друго е да се мъчиш и то постоянно пречейки ти някаой като първия.Та евреите са първите,палестинците вторите.Лесно е да се каже,ама те не искат,те са мизерници,мързеливци,те нямат култура,те са със средновековно мислен,те са като нашите цигани(самата аналогия не е правилна дори). лесно е да се каже нещо на база само чуто и повтаряно,стамнало като градска легенда едва ли не.А кой ще чуе истинския им глас какво искат.Всички ние слушаме напоследък само САЩ,те ни промиват мозъците с тяхна си пропаганда,Израел с тяхната но понеже са силни.Разчитата че на силния всичко му е позволеное,че може да направи така че той да е правия,а онези мръсните са виновни за всичко. Затова никога не слушам само едно мнение,никога не чета само едни гледни точки,винаги търся другата страна,и страничния наблюдател също. Нали искаме да знаем истината ,колкото се може най точно,за да знаем как да решим проблема. Палестинците не искат да си правят гета,най малкото в чужд дом.Други са си направили палати в техния дом вече.И тези други вече си правят каквото искат,нищо че исторически нямат никакви права точно там.Били са приети,но са отхапали ръката на гостоприемника си и сега смучат кръвта му.А когато бедния и слаб палестински народ няма как да отвърне освен с атентати,те вече реват че палестинците са животни,нечовеци,зверове.А забравят как самите те са били атентатори и зверове преди да се създаде държавата им.Ето това не мога да понеса.Лицемерието им драгозоу.

@Morfey A,новото ти "независимо"мнение е пак от пристрастен :Д-р. Мохд Абуаси,а не от американски политолози......

Trichocephalus видях тези линкове когато търсех моите.Но те не обясняват нищо за началото и възникването на проблема,те дават само сухи факти.А факти без да знаеш защо са такива все едно е нищо.А защо реши че моите са "антисемитски" точно??И защо щом нашите линкове са тенденциозни,твоите да не са такива??

И нашите линкове са на анализатори,разглеждащи проблема в дълбочина-причина,следствие.А твоите линкове са енциклопедия,и стратегически анализ.Кой,какво се очаква да направи. А темата все пак предполага да разгледаме защо е този конфликт и поради какви причини е такъв.

В линковете,които дадох наистина има само "сухи факти"-нали трябва да се опираме на фактите и от тях да вадим заключения,а не да си правим изводи от изводите на други хора?!

Sapienti Sat!

А относно-защо съм решил,че линковете ти са тенденциозни:

1.)първият ти линк води до страница с анализ на Влдимир Костов

2.)вторият води до "Възходът и гибелта на "Втория Израел" ???

(Цитат от там :"....Изтласквайки с огън и меч българите от Приазовските степи, те овладяват Северното Черноморие и значителна част от Крим, ставайки съседи на Византия.....)

3.)третият води до статия на Калофер ГРИГОРОВ,която разглежда биографията на генерал Ариел Шарон

4.)четвъртият е най-показателен :"Юдейският расизъм",статия,качена на сайта,озаглавен "Има друг път" и направен за да

цитат от сайта:

"ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ 3А ОТСЯВАНЕ И РАЗГРАНИЧАВАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ДУШИ, ДА БЪДАТ РАЗГРАНИЧЕНИ ПЛЕВЕЛИТЕ ОТ ЖИТОТО."

цитат

(на същия сайт е поместено "Послание от Висшия Космически разум "

Ако мислиш,че това е независим и авторитен източник на ихформация ти се :);)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Автор

А мислиш ли че трябва да ги интересува съседа кой какво му налива в двора?Казваш че не им дават условия за интегриране?Условията трябва да си ги създадат те самите.Евреите си създават условията с работа и помощ от САЩ където знаем за подкрепата на евреите."Приятелите" на Палестина(Иран,Сирия)що не им помагат?Те им помагат ама парите отиват за тормоз на съседа вместо да учат децата.Ето там е проблема.Това за замята разбира се не е основателен повод.

Trichocephalus А нима искаш всичко синтезирано в една статия,:);) Няма да намеря толкова бързо всичко в едно.А все пак виж и другите линкове,нали искаме да видим всички гледни точки и тогава ще коментираме. А по-обща култура не вреди мисля аз,освен ако не ни мързи да четем де.И Хитлер е имал добри идеи,а статията нищо че е качена в такъв сайт,аз статията ти соча,а не сайта,който дори не видях,защото търсачката показа статията :wors: Чети нанатък Trichocephalus ;) Драгозоу,ами все едно аз да взема милион лева и да направя бизнес, а ти да получиш 100 лева и да гледаш да ме стигнеш.Освен това когато аз ти преча активно докъде мислиш че ще стигнеш?? Е има вариант да избягаш от мен,но ако държиш да останеш,нямаш шанс просто :)

Въпросните статии не прочетох.Разгледах само.Стигнах до Ариел Шарон и 2002година.Къде е "булдозера" сега? Още е в кома на командно дишане.Какво се измени оттогава? Нищо.Аз не съм политически анализатор.Тук съм по лични причини.Например: много ми харесва да ям евтини грейпфрути.Оранжевите поддържали мъжката потентност на ниво.Ям, та се пукам от потентност.Така че кой какво писал не ме интересува. Израел е ембаргова зона.Заради арабския пазар, всяка световна фирма рискува да бъде зачеркната от богатите петролни шейхове, ако има представителство в Израел.Нефт в Израел идва само от Мексико например.Това не пречи да има няколко завода на ITT, Intel.Защо? Защото трябват процесори.На кого? На оръжейните фирми.Военна електроника номер едно в света е израелската.Тук идват американски изтребители, хеликоптери и всичката електроника се заменя с израелска под щемпела "made in USA", за да препродаде на Европа.Имат ядрен център.Имат ядрено оръжие.Така че за никого не е илюзия, че Израел може да бъде заличен от картата на света.Шимон Перец е евреин дошъл от Иран.Има мустаци и прилича на циганин.Сега той е военен министър и заяви, че ако Иран прати една ракета, ще получи 200. Това е положението.Няма връщане назад.Тук ще е еврейската държава, и ако Хасан и Ахмед вместо да садят кауни и да ги продават, за да си нахранят 15 деца, решат, че ще се кичат с динамит, 'щото е по-голяма далаверата, ще ги мачкат.

Е най сетне честен отговор и мнение Profruit.Радвам се че стигна до този извод,Нима трябваше да излизаме с номера за човечност и хуманизъм за да се оправдаваме,тоест оправдаваш евреите :)

Когато кажеш всичко както си е не боли нали,е малко изглжда нелицеприятна истината,но това е реалноста.Това е Израел,затова е проблема.

Благодаря от сърце. Публикувано изображение

Сега вече мога да кажа какво си мисли пък палестинеца: Дори и да ме мачкат,дори и да умирам от глад,живея в гета,пак няма да оставя евреите намира.Ние сме много,раждаме деца по много,те ще отмъстят за мен.Както аз отмъщавам на непрвдата сторена на мен.ще умра,но поне ще взема евреин с мен

Е това е мое виждане донякаде,не съм говорил с палестинци никога,но на тяхно място така ще си мисля аз :)Зарди разрушаването на къщи,сегрегацията,тормоза,и всички други злини сторени от евреите на филистимците както ги наричаш ти по еврейски начин ;)

А нали и тук,в България казваме:"Тук е България!И ако циганите смятат,че ще се издържат с раждането на деца и кражбите-не са познали! Само че там,в Близкия Изток не говорят само,ами действат.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Да,но има разлика,циганите нямат претенции да е тяхна прародина тука,нали,хахах.А и ние не ги бомбардираме все пак,не ги убиваме,за да ни убиват и те(освен някой и друг битов скандал),и последно не са повече от нас.Докато в цялата палестинска земя(визирам и Израел като част от нея) ппалестинците са повече. А ще действат ако постъпим като евреите,но ние нямаме нужда от такива мерки за да се легитимираме като коренно население тука. Само отклонение,с тая емиграция и демографски срив една статстика казва че българите в Бг след 50 години ще са малцинство,тогава вече незнам какво ще става и тука Trichocephalus

• Автор
@Morfey_A ,разбира се че ще се стремя да те настигна ама защо с динамит?Те Израел имат и други комшии но те на са тръгали с динамита нали?И така докога?Не е това решението,никоя война не е довела до нещо добро.Само гинат невинни.Нима има оправдание за взривяването на автобус със деца?Те водят война ама срещу невинното цивилно население.

А аз вече го виждам-работил съм в Роман,сега в Червен бряг.Все места с "компактно ромско население"...

В "ромските" квартали е подобно на Палестина,само че все още не сме хванали оръжие да си защищаваме домовете.

Виж,Morfey A,аз не съм евреин.Няма и да стана.Не съм и палестинец.Чист Българин съм!И мразя някой да ми казва какво да правя и как да живея.Заради това съм зад каузата на евреите-те си направиха държава от нищото-в пустинята.

От къде са взели парите-дали от САЩ,дали от Русия ми е все едно.Важното е,че са успели.Уредили са си живота.

Не може едно племе,което не имало държава,да иска да те изгони от твоята държава,и то след като вече си се уредил.Нищо не оправдава палестинците и атентатите им.

Не правете алюзии с България под турско робство.Те не са под робство-никой не ги закача,докато не отидат да взривяват.

Това,че имат лоши битови условия,а евреите живеят при по-добри си е заслуга на самите тях и не е оправдание за действията им.

Ако бях гражданин на Израел,и аз щях да съм в армията и да защищавам дома и семейството си.

Като всеки военен конфликт - никой не печели!!! Някои си мислят че печелят някви пари и власт ама незнам за какво им е като са такива ***ници! Какво толкова има да се дели на тая земя - дали ще живее човек в държава с едно или друго име - няма значение! Важно е да се спазват човешките права! Важно е да бъдем добри....

Драгозоу,начина на борба вече не ми се обсъжда,отново ще дебатираме дълго.Аз сякаш се уморих.Само ще кажа че все пак и другите убиват деца.Защо мислиш дадох линка към биографията на Ариел Шарон според теб?Защото в нея пише какви зверства ги е вършел той като войник,за ония лагери,за избиване на над 1000 деца,жени старци.А той става дори президент,герой Публикувано изображение Тъжно, нали.А после искаш палестинците да не убиват деца.не ги оправдавам,но ги разбирам. Терора поражда терор,дори след години всичко се връща.Поне ислямскто разбиране е такова,както и еврейското.

Цялата работа е на изтощение,бойците не мислят,те воюват с всички сили и средства,дори да знаят че могат да платят жестока цена те или собствения им народ.Но все пак идеята е по-важна.искат да спечелят.Игра на изтощение,игра на кръв,с жертви-деца,жени,старци.

Публикувано изображениеПубликувано изображение Няма какво да коментираме за това,войната няма скрупули,кой каквото ще да казва.И на какъвто и хуманист да се прави.Примери-колкото искаш и то от радетелите на правата на човека в световен мащаб,от радетелите на демокрацията като идея Публикувано изображение

Абе гадост с една дума.

Trichocephalus палестинците са имали държава,как да са нямали :) Сега и това ли да доказвам.Моля те,не мога да мисля за 100 неща.Вземи чети малко средновековна и нова история приятелю,не мога да давам всичко аз ,нямам възможност просто ,нали ме разбираш ;)

А ако е силна дума,не се знае какво щеше да правиш.Когато Арабския халифат е владеел онези земи всички народности са живеели в мир помежду си.Ако говорим за култура,то арабите имат повече от когото и да е било.Ако не са били те,сега какво щяхме да равим ние знаеш ли? Щяхме да сме още във средновекона мъгла :)

• Автор

А какво мислиш е провокирало действията на Шарон?Естествено пак някоя такава гадост.Въпроса е че след затишие палестинците почнаха първи след като евреите не ги закачаха.Сега ще ревнат пък от багерите ама ще бъде късно.И докога така?Какво трябва да стане за да спрат?Ще кажеш да върнат земята.Да ама земята не е тяхна вече,обясних ти вече че няма кой да им я върне.Тя и Япония има претенции към Курилските острови които Русия им е взела по време на войната в Манджурия ама...

Ще поживеем ,ще видим драгозоу,незнам какво ще е бъдещето.Знам само че ако не надделее здравия разуми в двете страни,нито една от тях няма да живее дълго.Аз смятам че дори самия Израел рано или късно ще падне на колене,незвисимо от сегашната си мощ.да обяснявам защо смятам така ще ми е доста друдно,много са факторите.Едната е че и самите САЩ щше им писне да наливат постоянно там,че скоро арабите ще се усетят ,че все пак има много фактори от които се влияе подобна прогноза,все пак не винаги оръжието е най силния аргумент. Ще поживеем и ще видим,но ще има още много кръв и страдание.

Темата е изключително интересна. Ето факти, които нито едни от привържениците на една от двете страни не могат да оспорят:

През 19 век виенският евреин Теодор Херцел (снимка в ляво) - под натиска на нашумялата афера-Dreyfus във Франция - изразява идеята за самостоятелна еврейска държава. Тази държава е трябвало да предложи на евреите по света защита от преследване. Херцел умира през 1904, въпреки, че не успява да осъществи идеи си, днес той се разглежда като човекът, подготвил пътя към модерната държава Израел.

В края на 19 век все повече източно-европейски евреи се заселват в Палестина. До основаването на държавата през 1948 следват още четири вълни на заселване, които се основават на актуални политически събития в Европа. По време на петата вълна между 1932 и 1939 над 250.000 евреи бягат от национал-социалистическото преследване от Германия в "обетованата земя". По това време все по-често се стига до противоречия между еврейските заселници и арабите, които живеят в Палестина. Британските служби не успяват да ги решат. За да се предпазват от арабските атаки се създават еврейски съпротивителни групи като Hagana, които се борят и срещу англичаните след края на Втората Световна война, които не искат да признаят заселването в Палестина. През 1947 британските служби напускат Палестина и командването над този регион в Близкия Изток е поето от Обединените Нации. Съвета за сигурност на ОН взема решение за основаването на една еврейска и арабска държава. Този план е приет от евреите, но е отхвърлен от палестинските араби и Арабските държави.

На 14.5.1948 е обявено създаването на държавата Израел. Часове след това Израел е призната дипломатически от САЩ и Съветския съюз. Младата държава веднага е нападната от своите арабски съседи. По време на десетте месеца на непрестанни борби срещу Египет, Трансйордания, Сирия, Ливан и Ирак, израелската армия успява да защити всички райони с изключение на древния град Йерусалим. Почти всички араби, които живеят в завладените от израелските трупи райони, избягват в съседните арабски страни. Там около 700.000-те бежанци не успяват да се интегрират в тамошните общества, голяма част от тях остават да живеят по лагери. Днес техният брой е около 3,5 милиона. Всички те държат да се завърнат в Израел, нещо което не се приема от израелското правителство.

След тези военни противоречия младата държава се консолидира. Ограниченията за заселване се отменят и следва признаване от много не-арабски държави.

Дотук горе-долу добре, но идва:

Арабско-израелската война от 1967, известна още като Шестдневната война и Юнската война, се води между Израел и арабските й съседки Египет, Йордания и Сирия.

Шестдневната война се провежда от 5 юни до 10 юни 1967 г. От израелска гледна точка тя е превантивна военна кампания, целяща преустановяване на натиска на съседните арабски държава върху Израел и предпазване на еврейската държава от унищожаване.

Войната е разработена стратегически и инициирана от генерал Моше Даян. Причина за тази война е, от една страна натискът на Египет върху мироопазващия корпус на ООН, дислоциран след Синайската кампания от 1956 г. и новата египетска военноморска блокада, която затваря залива Акаба за израелско корабоплаване; а от друга страна, от концентрацията на арабски армии по израелските граници през май 1967 г.

Войната е блестящ военен успех за Израел.

* Атаките срещу летищата в Египет, Сирия, Ирак и Йордания на практика унищожават арабските военновъздушни сили на 5 юни, като авиацията достига чак до Луксор и Ран Банас.

* Египетските танкови сили са разгромени в Синайския полуостров, а на 7 юни е достигнат и Суецкия канал.

* Целият западен бряг на р. Йордан е окупиран за един ден - също на 7 юни.

* Израелската армия овладява Голанските възвишения, завземат гр. Кунейтра и проникват на повече от 40 км. навътре в Сирия.

Като резултат от войната:

* Израел отваря отново залива Акаба.

* Израел премахва непосредствената опасност от съгласуваната арабска кампания по всички фронтове.

* Нови 600 000 араби се озовават под израелска власт в окупираните нови територии: ивицата Газа, Синай, Западния бряг и Голанските възвишения.

И:

Република България признава Държавата Израел и установява дипломатически отношения с нея на 4 декември 1948 г.

На 10 юни 1967 г., след 6-дневната израелско-арабска война, България, заедно с другите страни от бившия Варшавски договор, скъсва дипломатическите отношения с Израел.

И:

През септември 1993 се подписва договор между Палестинското движение за независимост/PLO/ и Израел, който слага край на Intifada. В тази принципна декларация PLO признава правото на съществуване на Израел.

Израел изразява готовност в пет годишен срок да предаде окупираните райони (ивицата Газа и Западния бряг) на палестинско управление. Окончателният статус на окупираните райони трябва да бъде обявен най-късно до 1996. А така ли става?????

Под настояването на американският външен министър Кисинджър Израел сключва през 1974 и 1975 споразумения както със Сирия, така и с Египет, които водят до частично оттегляне на израелската армия от полуострова Синай и Голанските възвишения.

Но забележете, Израелското изтегляне от ивицата Газа, договорено още 93г, започва да става нещо като реалност едва 2005 г. Израел не само се отказва от едно малко парче земя, но и коригира една грешка, сътворена от арабско-израелската война. Иначе казано, изтеглянето е и своеобразно признаване на абсурда, в който нито войната, нито тежковъоръженият мир са били някакво решение.

Сега вече идва проблемът с това наистина ли Израел 2005 се изтегли напълно от тази територия - според мен не. Остава си и проблемът, че от 1967 насам никой не направи нищо за решението на проблема с окупираните територии. Да, през 1974 и 75 се връщат територии на Сирия и Египет, но ивицата Газа и Западния бряг си остават израелски доста дълго време, прекалено дълго, достатъчно да изнерви всекиго. Според мен е напълно оправдано палестинците да искат тези територии, две наскоро създадени държава и автономия в бесен спор, според мен израелците през 1967 преминават всякакви граници и заради това заставам зад палестинците и техните искания за окупираните територии. Не одобрявам терористичните методи, но одобрявам каузата им.

Мисля, че терористичните актове отблъскват повечето хора от каузата на Палеситна, което обаче си е донякъде по вина и на палестинците, ето какво стана с Хамас, но наистина чакат доста дълго време за тези малки парчета земя. Когато границите бъдат точно обособени, тогава може да се поставят основите на далечен бъдещ мир.

П.П. Малии дългичко се получи... и Morfey_A много го поамериканчи тоз Драгозов, той вярно, че поддържа САЩ и Израел, ама... :clap:)))

Много ми е интересно защо когато се каже антисемитизъм се разбира само антиюдеизъм? Защо задавам този въпрос ли? Ами защото арабите също са семитски племена! В такъв случай, сегрегацията на палестинците не е ли антисемитизъм? И ако е антисемитизъм, не е ли също толкова осъдителен, колкото и антиюдейския антисемитизъм?

Знам, ще кажете :

- Как? Арабите и евреите да са семити? Невъзможно! - всъщност не е невъзможно. Просто трябва да се обърнем към историята на Стария Завет (защото това е една историческа книга), където еврейските свещенници сами са дали тази информация. Ще преразкажа накратко две историйки (подробности в главата "Патриарси" на Стария Завет).

Авраам (Abraham) родоначалника на израилтяните, е имал за жена бездетната от дълго време Саара (Sarah). Разбирайки, че трябва да има наследник, той се сдобива със син от своя наложница - египтянката Агар (Hagar). Синът е наречен Исмаил (Ishmael, Ismail - обърнете внимание на името). Разбесняла се от неспирното перчене на египтянката, Саара уговаря Авраам да изгони Агар и синът и без храна и вода в пустинната местност. По чудо жената и детето оцеляват и стават родоначалници на арабските племена (тази история се разказва от евреи и от араби - обърнете внимание за сходства по-надолу).

Исав (Esau) първия син на Исаак (Isaak), излъган от брат си Яков (Jakob) да продаде първородството си за паница леща, омерзен от братовата си подлост отива да живее в пустинята. Образува едомското царство, което по късно е плячкосано, а народа претопен от сродните семитски арабски племена.

(За да не бъда съвсем голословен ще дам няколко "бързи" линки от wikipedia.org, който не вярва на wikipedia, да прочете историческите анализи на Зенон Косидовски.

http://en.wikipedia.org/wiki/Semites, http://en.wikipedia.org/wiki/Abraham, http://en.wikipedia.org/wiki/Sarah, http://en.wikipedia.org/wiki/Ishmael, http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac, http://en.wikipedia.org/wiki/Edomites, http://pl.wikipedia.org/wiki/Zenon_Kosidowski)

Зародени по едно и също време, имайки еднакви корени (географски и наследствени), те би трябвало да споделят еднакви предания и да говорят на сродни наречия. За щастие това може да се проследи и днес. И до ден днешен ежедневния поздрав на арабите е "Selam Alaikum" а на израилтяните е "Shalom aleichem". Нима не звучи подобно дори и след вековете, през които, двата езика са се развивали по отделно. И до ден днешен изброените в горните пасажи израилски праотци са персонажи от религиозните книги на исляма и неговите създатели - арабите. "Странен" персонаж от корана и приказките от "Хиляда и една нощ" е Сюлейман бен Дауд (Соломон син на Давид) имащ власт на джинове и духове (спомнете си приказаката за духа в бутилката - чий печат седи там) - това е същия юдейски мъдър цар Соломон, който според израилтяните има власт на демони и духове. Нека не забравяме и друго културно сходство, да не кажа съвпадение. Обрязването, така типично за едните и другите. Нека кажем и няколко думи за техните богове. За е едните Аллах (така наречен от Мохамед) за другите е Елохим (така наречен от Авраам) - и това ако не е близко по звучене - да не говорим за значението - и двете означават Бог.

(Още малко линки - http://en.wikipedia.org/wiki/Selam, http://en.wikipedia.org/wiki/Shalom, http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman, http://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision,

http://en.wikipedia.org/wiki/Allah, http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim)

Ако това не е достатъчно убедително, поинтерсувайте се по-дълбоко от историята на този район.

Някой, ще почнат да спорят, че палестинците не са араби, не са семити, дори не са и ханаанити. Това може и да е било така по времето на Иисус Навин, но в дешни дни, след експанзиите на арабите (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Califate_750.jpg), от тях не е останало много като етнос. Всъщност сега има само Палестински Араби и Палестински Евреи (http://en.wikipedia.org/wiki/Definitions_of_Palestine#Palestinian).

А, ако се върнем в дните на Иисус Навин (първите дни/години от образуването на Еврейската държава), продължим до дните на съдиите и първите им царе, ще излезат и вековните причини за ненависта, между наследниците на синовете на Юда (Judas - не Искариотски) и наследниците (макар и не-преки) на Филистимците (Палестинците). Ако продължим с историята малко по-напред, по времето на небезизвестният Навуходоносор, ще разберем и защо евреите се държат в така затворени общности и защо е така силна социалната им идентичност. Ако минем през средновековието, ще видим и как са се зародили и различните еврейски общности в Европа (Сафради, Идиши и Ашкенази). Ще видим и други и несемитски народи приели Юдаизма (хазарите), останали в Русия, Украйна, Беларус и Кавказ, в днешни дни претендиращи да са евреи. Ако продължим още напред, ще видим и как грозно са гонени, от Испания, от Франция и Германските Княжества. Как са намерили убежище в Полша и Австрия. В още по-нови дни ще видим и нечовешките картини от холокоста. Не отричам. Преживели са много мъки и страдания, но това не им дава правото, да постъпват по същия начин с хора живели свободно на територията на държавата си.

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

Истината е някъде по-средата.хората които живеят в израел не са виновни за това ,което става по -света.Те са нормални граждани като нас.Всичко опира до "новия световен ред" :clap: .каквото решат това ще става.тук има много инфо: http://www.voininatangra.org за тези, които се интересуват

Що нещо се е изприказвало, а аз чак сега го прочитам. Morfey_A, много добре си защитил тезата си. Аз до голяма степен съм съгласна с казаното от теб. Ценя високо и мненията дадени от Profruit, той представя другата гледна точка като борави добре с фактите. Относно мненията на Trichocephalus и dragozow изобщо немога да им разбера логиката. Включването на arti ми хареса и ще направя аналог базиран на този пост.

Представете си, че един ден някой виден циганин реши да създаде циганска държава. Къде? - пита се той. В България! Идват циганите тук и решават да си оградят една територия. Събират се има-няма два милиона и се установят примерно в Пловдив... що не. Имат благодетел подобен на САЩ и ние виждаме как се устройват с армия и всичко останало по реда си. Какво ще направим? Ще се бием ли? Ще дам ли живота си за да си върнем дома? Ще бъдем ли патриоти? Или повечето ще предпочетат да си подвият опашките и да дирят щастието си в чужбина...

В "ромските" квартали е подобно на Палестина,само че все още не сме хванали оръжие да си защищаваме домовете.

Виж,Morfey A,аз не съм евреин.Няма и да стана.Не съм и палестинец.Чист Българин съм!И мразя някой да ми казва какво да правя и как да живея.Заради това съм зад каузата на евреите-те си направиха държава от нищото-в пустинята.

От къде са взели парите-дали от САЩ,дали от Русия ми е все едно.Важното е,че са успели.Уредили са си живота.

Не може едно племе,което не имало държава,да иска да те изгони от твоята държава,и то след като вече си се уредил.Нищо не оправдава палестинците и атентатите им.

Не правете алюзии с България под турско робство.Те не са под робство-никой не ги закача,докато не отидат да взривяват.

Това,че имат лоши битови условия,а евреите живеят при по-добри си е заслуга на самите тях и не е оправдание за действията им.

Ако бях гражданин на Израел,и аз щях да съм в армията и да защищавам дома и семейството си.

Какво ще направим ако видим циганите въоражени с танкове и автомати, а ние сме само с прашка и динамит в ръцете? Какво ще направим ако англичаните изкупят земята ни и ние останем на улицата без пари и без бъдеще за нас и децата ни?

Те Израел имат и други комшии но те на са тръгали с динамита нали?

Може да не са тръгнали с динамит, но ясно показват позицията си. Ако този екшън се разиграе в България ще чакаме помощ пак от братята руси, защото съседите ни и пръста си няма да помръднат. Още по-лошо - ще надушат кръв и ще ни захапят. Първа сигурно ще е Турция.

По цял свят с терористи не се преговаря.

А с окупатори преговаря ли се?

Знам, че зададох купища въпроси. dragozow и Trichocephalus, надявам се да разбирате, че те са реторични. Истина е, че такова нещо няма да се случи в България, но точно това е станало в Палестина. Пари, власт, политика - много жертви. Това се двете страни на този конфликт.

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Сравнението, което се прави с България и циганите не е съвсем точно. Трябва да е нещо от този род - ако по време на Османското иго Турция беше решила още в началото да раздели територията върху, която днес живеем ние и която някога е била българска, казвам териотрията, а не държавата България, защото и тогава държава Палестина не е имало. Та ако окупатърът Турция ни беше разделил на север от Стара планина да е България, а на юг - Ромска държава примерно и това бяха граници в продължение на много години и ОН се бяха съгласили с това, защото онеправданите цигани от всички краища на света идват в Ромската държава, създадена не по наше желание, но все пак тогава нито сме били държава, нито сме имали парво на глас. Това статукво се задържа в продължение на години, Ромската държава порцъфтява, защото получава много помощи. Нападат я от Русия и Сърбия примерно и те не искат Ромска държава тук, но тя устоява. В един момент обаче и ние решаваме също да си създадем държава и да я кръстим България и решаваме, че не искаме тия гадни окупатори циганите на юг от Стара планина, започваме да правим опити за война. Когато вече всичко е пирзнато и такава държава съществува, териотрията не е могла да остане на българите, просто е смешно все едно сега пак да поискаме излаз на три морета и то без никакъв стандарт на живот и военна сила Публикувано изображение Ромската държава ни смазва с едно движение на ръката и вече супер нахално и за да ни адде урок ни взима и още няколко територии заради нашето глупаво искане. Е това вече ни ядосва истински и започваме, тъй като няма какво друго да направим да избиваме по някой ром. Кой е виновен? Ромите ли затова, че светът решава да им подари държава, която се озовава върху територията на българите, които реално обаче нямат държава и са били окупирани години наред? Ние ли сме виновни, че не спираме да искаме да се махнат оттам, а къде да отидат?? И двете страни имат вина, просто Ромската държава трябва да ни върне взетите по-късно парчета, обаче пък ние трябва със сигурност да си седнем на задниците и да се примирим с територията на север от Стара планина, защото реално другото никога не е било държавата България, както не е имало държава Палестина преди това. И двете страни трябва да направят компромис. Аз казах, че заставам зад палестинците, но ако след пълното изтегляне на израелците от Газа и Западния бряг (без постоянно да си търсят поводи да се връщат там), те продължат да убиват по някои евреин, то тогава ще съм зад Израел. В симсъл ако Палестина не се примирят със същестувването на Израел в първоначалните граници, това ще е тяхна грешка.

Приемам и този вариант, но ситуацията със съседите изобщо нямаше да е сходна. Съгласна съм arti, за да се стигне до мир в региона палестинците трябва да направят голям компромис. Другата алтернатива е - който издържи :). Каква обаче им е гаранцията, че "утре" Израел няма да каже "тази земя не ни стига, искаме още"? Няма такава. Никоя от страните в конфликта неможе да гарантира спазване на примирието за един месец, камо ли за година и повече. Невиждам решение на проблема Публикувано изображение. Ако американците оттеглят подкрепата си арабския свят няма да търпи "натрапника". Но ако си мислите, че тогава всичко би приключило много бързо, се заблуждавате.

Има една книга-"Екзодус" от Лион Юърис,тя дава отговор на много въпроси поставени във форума. Има и филм,с Пол Нюман.Аз осъждам тероризма,а терористи са и двете страни в конфликта.Тероризъм и на държавно ниво,и на ниво групировки.Прилагат го и двете страни.Евреите обаче ме изпълват с респект.Защо ли?ИМА ЗАЩО!

Защо не се запитате,аджеба как 5 милиона еврей държат на нокти 180 милиона араби.Дааа САЩ им помагал.А какво беше когато СССР съществуваше,че то най-новото оръжие на братята точно срещу Израел се пробваше.То не бяха самолети,противовъздушни ракети,танкове и всичко на корем,че и инструктори,колко араби са завършили и в нашите военни училища,колко нещо се изпрати на там от целия социалистически блок тогава.Та нима арабските страни са по-бедни от САЩ.Със сигорност не са,но колкото и важни да са парите в тези неща/много/ има едно нещо без което всяка военна техника става куп непотребно жилязо,а тя е ДУХ ,ПРОГРЕС и чувство за национална принадлежност.И колкото и да се плюе по еврейската нация,тя е НАЦИЯ.И както Profruit каза,прекалено много жертви са дали,за да им е скъп всеки човек.И колкото и да не се харесва това на някой, то е факт.И докато самите араби не разберат ,че живеем в 21 век ,а не в 12,13 и т. н. да не се сърдят на никого,защото това е война на две цивилизации.......... .......нищо друго,ДНЕС срещу ВЧЕРА,ФАНАТИЗМА срещу ИДЕЯТА,ЗОМБИРАНИ НЕГРАМОТНИ САМОУБИИЦИ срещу съвременни ВОЙНИЦИ . Кой е прав, всеки сам да решава.

Защо не се запитате,аджеба как 5 милиона еврей държат на нокти 180 милиона араби... има едно нещо без което всяка военна техника става куп непотребно жилязо,а тя е ДУХ ,ПРОГРЕС и чувство за национална принадлежност.

Да, видяхме това във Виетнам, Афганистан, Югославия, Ирак... американската военна техника е куп непотребно желязо Публикувано изображение.

И колкото и да се плюе по еврейската нация,тя е НАЦИЯ. И както Profruit каза,прекалено много жертви са дали,за да им е скъп всеки човек.И колкото и да не се харесва това на някой, то е факт.

Никой не оплюва еврейската нация още по-малко да я отрича. И къде точно прочете, че ни харесва даването на жертви (от която и да е страна)? Ти си първия Публикувано изображение.

И докато самите араби не разберат ,че живеем в 21 век ,а не в 12,13 и т. н. да не се сърдят на никого,защото това е война на две цивилизации... нищо друго,ДНЕС срещу ВЧЕРА,ФАНАТИЗМА срещу ИДЕЯТА,ЗОМБИРАНИ НЕГРАМОТНИ САМОУБИИЦИ срещу съвременни ВОЙНИЦИ.

Дали сме 21 или 12 век политиката си е политика. Средствата се менят, но целта остава същата. Прочети малко за зоните на влияние в близкия изток. Има една приказка: "Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо".

Дори няма да похващам грандоманските ти изявления за "две цивилизации". Явно някои понятия не са ти ясни.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.