Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За какво си мислите в момента-в очакване на лятото през 2026 година. ☀️

Featured Replies

преди 55 минути, darkterminal написа:

Изплувахме и тоя път... Безтегловност, безвремие и тишина!

Разкош!

А на плажа децата ни бяха построили замък от пясък...

Направо, номер лукс!

IMG20230826093641.jpg

IMG20230826093627.jpg

Народа не си е губил времето, бравус

• Отговори 48,9k
  • Прегледи 2,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• що са бийш мооо   иш как во ви нося

• Малко нощни снимчици...                   Никога, не съм подозирал, че октоподите така луминсценцират

• Сезанесто ми е от няколко дни насам Гората, 1894

Публикувани изображения

преди 16 часа, Уиш... написа:

начее, требеше първо на теб да го прочетеш, преди да кажеш кот каза  на Медитеранката  за баклавата. да не  яи страх толкус,

че ще стане хубава като бадем.

бадем е хубава дума с благ контур и прай асоциация с Хавиер Бардем.. Оле! шок с ресто :р

Бадемът за ракия, всъщност не е дърво, плод или ядка, а е своеобразна бъчонка с типична форма. В народа още е известен като бадан и баден. С тази му фраза, Елин Пелин, винаги ме е стряскал как съумява да свърже натуралната красота на девойката с ракията... Много е добър!

Инак Дуда не е име, а прозвище! Иде от турското Dudu - дунда, дебелана!

Инак, при мене е слобода, който кото иска да иде, да си го иде!

Оле!

преди 15 часа, emmi написа:

И баклава също е много хубава дума

А магазин за баклава си е..... 

С думите ми записано вярно! Баклава е чудесна дуна!

преди 3 часа, darkterminal написа:

Бадемът за ракия, всъщност не е дърво, плод или ядка, а е своеобразна бъчонка с типична форма. В народа още е известен като бадан и баден. С тази му фраза, Елин Пелин, винаги ме е стряскал как съумява да свърже натуралната красота на девойката с ракията... Много е добър!

глей ся как ми разваляш фантазмото. плюс това  сички знаят коя е  испъкналата и коя е  вдлъбнатата част на ламята.. тъй че забрайх си мисълта :0

пп това с бъчонката много оригинално.. еми голям е Елинът Пелинът ни!

пп2 баден още повече му ходи на Хавиер Барден. оле!

Инак Дуда не е име, а прозвище! Иде от турското Dudu - дунда, дебелана!

върви обяснявай на чужденците .. D

Инак, при мене е слобода, който кото иска да иде, да си го иде!

Оле!

С думите ми записано вярно! Баклава е чудесна дуна!

антей

Тц-тц-тц ...etc

Мисля да не мисля , че като се замисля , не ми се мисли какво ще измисля.

..затова...

на 26.08.2023 г. в 8:48, darkterminal написа:

Аферин Гюзелим! Аферим ти казвам и Машалла! Тамам си си така! Корю тамам! Спирай баклавите, че от Фидана ша земеш са обърнеш на Дуда!

Еей доживях един да ме похвали в тоя форум. Мислех до го напускам, да им такова ммата на всички, но след тоя комплимент оставам жадна за още. 🖐🥳

преди 2 часа, Mediterranean написа:

Еей доживях един да ме похвали в тоя форум. Мислех до го напускам, да им такова ммата на всички, но след тоя комплимент оставам жадна за още. 🖐🥳

Не разбират - не им ке връзвай

За четири години правя четвърта кухня

Започва да ми втръсва, чесно

преди 15 минути, emmi написа:

За слетвашия отчетен период - петилетката за 4, т.е. в слетващите  четир годин - да напрайш йощ 5.

преди 3 часа, Mediterranean написа:

Мислех до го напускам, да им такова ммата на всички,

Ето...това е приказка , самата прелест ще знаете. Типично по Пеньо-Пеневски ,със замах. Сега само остава да уточните за теменугите и кои са другите...и всичко си идва на мястото.

преди 48 минути, emmi написа:

Малко е , още може...

преди 2 часа, цър-вул написа:

За слетвашия отчетен период - петилетката за 4, т.е. в слетващите  четир годин - да напрайш йощ 5.

Още другата година ще е

преди 1 час, //\\//\\ написа:

Малко е , още може...

Кухня е лоша дума

преди 1 час, emmi написа:

Кухня е лоша дума

За тези , които ежедневно творят в нея и отговарят за кльопачката -да , но това според мен не трябва да се допуска. Иначе от гл.т на самото начало- правилно разпределение на пространството(вече е лесно-всичко се вгражда),ВиК и ел.инсталацията са ясни-според нуждите и мястото , задължително аспирация(ширма) , повечко финанси , свободно време , сръчни ръце , придружени с правилните "играчки" ...и пей сърце. Остава само екшъна , но пък накрая удоволствието от крайния резултат си заслужава.

ps Отчитам се само с две кухни в два съседни апартамента. Нямаше как да взема и третия(най-малкия) , за да придобия целия етаж - не ми позволиха , макар и собственик на земята , въху която е част от кооперацията. Поне за гаражните клетки се споразумяхме-единия замина , оставих само по-големия ...и така . Вярно е , че накрая идва един момент в който писва , но се финализирват нещата и КРАЙ! Който строил - строил ,който не , да му мисли.

ps2 А бях решил днес да не мисля ...

преди 10 часа, Уиш... написа:

глей ся как ми разваляш фантазмото. плюс това  сички знаят коя е  испъкналата и коя е  вдлъбнатата част на ламята.. ...

...

Ланята ни има само изпъкнали части! Три от които, са двойни изпъкнали полу-части, с характерен срез между всяка изпъкнала полу-част...

... тъй че забрайх си мисълта :0

...

Който види ламята в огледало губи и ума и дума... Веднъш и завинаги!

...

пп това с бъчонката много оригинално.. еми голям е Елинът Пелинът ни!

...

Голям е!

...

пп2 баден още повече му ходи на Хавиер Барден. оле!

...

Като се разговорихме за имена... По тоя край (Елин Пелиновия) има такова хубаво име - Горица... Самото то, носи много нежност в себе си... Но въпреки това, съществува и още по-умилително прозвище за това име - Горка...

- Гòрке, чедо, ади маме, земи катарагата, òпри я на мутвака, па се кàчи на туваня и ми дòнеси драмоня...

Употребеният диалект, не е от Елин Пелиновия край, ама така ми дойде...

...

...

Има една книга, "Говорителят на Мъртвите", та там обясняваха, че според скандинавската традиция имало четири вида чужденец:

Цитат

...

Пликт затвори очи:

— В нордическия език съществуват четири равнища на чуждестранност. Първото е чуждоземен или „утленинг“ — чужденец, когото определяме като човек от нашия свят, но от друг град или от друга страна. Второто е „фрамлинг“ — Демостен е изпуснал ударението в нордическото „фремлинг“. Това е чужденецът, когото определяме като човек, но от друга планета. Третото е „раман“ — чужденец, когото определяме като човек, но от друг вид. Четвъртото се отнася за истинския чужденец — „варелсе“, в това число са и животните, с този вид не е възможно да се разговаря. Представителите му са живи, но не можем да отгатнем от какви подбуди или цели се ръководят действията им. Биха могли и да са разумни същества, биха могли да изпитват чувства, ала ние да не знаем за това.

...

Орсън Скот Кард - Говорителя на Мъртвите

Ей тъй - случвало ми се е да попадна, гледаш го утленинг, а след кратко общуване се оказва непонятен почти като варелсе...

...

антей

Оле!

преди 7 часа, Mediterranean написа:

Не е комплимент... Просто асоциация с потребителското ти име във форума... По Средиземноморието има един тип жени, които аз наричам маслинови... Енергични, стройни, светло кестеняви, къдрави, с тънки устни и тънки носове, при леко издължен овал на лицето, с бледо кафяви, преливащи в почти зелено очи... Тия жени не остаряват и не пълнеят, дори когато станат на години... Та, понеже единственото, което съм виждал от теб е потребителското ти име, такава представа за личността ти изниква зад очите ми, като срещна твой пост във форума...

преди 5 часа, emmi написа:

Не разбират - не им ке връзвай

Остъи кухните ся, почни да правиш камини!

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

преди 4 часа, //\\//\\ написа:

Ето...това е приказка , самата прелест ще знаете. Типично по Пеньо-Пеневски ,със замах. Сега само остава да уточните за теменугите и кои са другите...и всичко си идва на мястото.

Имаше един мой любим потребител, който харесваше Пеньо Пенев. Или поне ми го е давал и той за пример за философия в живота.👍

преди 25 минути, Mediterranean написа:

Имаше един мой любим потребител, който харесваше Пеньо Пенев. Или поне ми го е давал и той за пример за философия в живота.👍

Не зная . От прочетеното веднага ми светна за.. теменугите и другите..

преди 30 минути, darkterminal написа:

Като се разговорихме за имена... По тоя край (Елин Пелиновия) има такова хубаво име - Горица... Самото то, носи много нежност в себе си... Но въпреки това, съществува и още по-умилително прозвище за това име - Горка...

В баската провинция - Билбао , Сан Себастиан(Доностия)...северната част на Испания , Горка е мъжко име.

Справка...двама баски футболисти :  Gorka Iraisoz , Gorka Guruzeta

ps Получава се малко като Петя - при нас женско , при руснаците мъжко...

преди 7 минути, //\\//\\ написа:

Не зная . От прочетеното веднага ми светна за.. теменугите и другите..

Именно! И той ми даде това стихотворение за пример.

Много ми харесва.🫢💯 

images?q=tbn:ANd9GcQvxX9aSscPtbai2YwHu5T

преди 51 минути, darkterminal написа:

Ланята ни има само изпъкнали части! Три от които, са двойни изпъкнали полу-части, с характерен срез между всяка изпъкнала полу-част...

Който види ламята в огледало губи и ума и дума... Веднъш и завинаги!

изгубих си бележникааа:biggrin: напъцорчено нахилен уишотшкон

преди 54 минути, darkterminal написа:

Голям е!

- Гòрке, чедо, ади маме, земи катарагата, òпри я на мутвака, па се кàчи на туваня и ми дòнеси драмоня...

Употребеният диалект, не е от Елин Пелиновия край, ама така ми дойде...

красиви  стари имена имаме, но  пустата криворазбрана цивилизация ли, демографията ли, все по- рядко се кръщават деца с тях..

преди 1 час, darkterminal написа:

Не е комплимент... Просто асоциация с потребителското ти име във форума... По Средиземноморието има един тип жени, които аз наричам маслинови... Енергични, стройни, светло кестеняви, къдрави, с тънки устни и тънки носове, при леко издължен овал на лицето, с бледо кафяви, преливащи в почти зелено очи... Тия жени не остаряват и не пълнеят, дори когато станат на години... Та, понеже единственото, което съм виждал от теб е потребителското ти име, такава представа за личността ти изниква зад очите ми, като срещна твой пост във форума...

ей ся та щракнах.  Онуфрито ли рисува или Ламерът земете се разберете.. щото  Ламерат  се прай на зомнамбул  и разправя че можел да драска само пикаещи крави.. как пък не! 

преди 3 часа, emmi написа:

Още другата година ще е

Кухня е лоша дума

що не пробваш накрая икейските.. има опция да си направиш сам проекта,.нямам опит но съм чувала че  им е прилично  съотношението качеството - цена. пък и ми изглежда къде къде по безболезнено.

преди 1 час, Mediterranean написа:

Много ми харесва.🫢💯 

Има ,има. Не е като да няма , всякакви ги има. Ето това например , съм го споделял е темата с любими стихове:

Дали съм луд

Дали съм луд? А може и да съм,
макар че аз почти не съм съгласен.
Но пазят ме с решетки, че навън
за социума просто съм опасен.

Обаче е прекрасно да съм луд,
да се държа дивашки и скандално...
И щом ми каже някой "темерут!" –  
да го набия най-първосигнално.

Ако поискам, мога да съм скот
или ферари новичко в гаража,
или пък друга форма на живот...
И Кралят Слънце мога да съм даже.

За мене няма ред и правила,
спокойно мога всеки да пердаша.
И да ме съдят – вятър и мъгла!
Със лудница дали ще ме уплашат?

Да бъда луд е хубав вариант –  
дори и без паспорт международен,
и без да имам никакъв талант,
за всичко и навсякъде съм годен.

Дали съм луд? Добре де! И да бях
завършен идиот първосигнален,
защо от мойта лудост ви е страх,
щом целият ви свят е ненормален!

© Ники Комедвенска Всички права запазени

----------------------------

ps Имам си и аз едно авторско в главата , което не е за споделяне , че ако види бял свят(дори и тук) , няма да оцелее и една минута. Мога да драсна само финалната права ,която казва следното:

...дръж се братко като мъж,

не се оставяй да те мачкат,

ако трябва удари веднъж,

юмрук на смотания гащник..

-----------------------------

ps2  в случая думата гащник е за селяндур , защото има и други звучни значения - гащодържач , учкур , вракозун...

ps 3 Интересно е чат-пат да се строяват думите в словоред и рима. Понякога се получава ... стават разни...

ps4 Попрестарах се   ...ама малко

пс5 Оставям едно музикално и ...:scared:

преди 12 минути, Уиш... написа:

изгубих си бележникааа:biggrin: напъцорчено нахилен уишотшкон

...

Атти дам един от моите тефтери?

...

красиви  стари имена имаме, но  пустата криворазбрана цивилизация ли, демографията ли, все по- рядко се кръщават деца с тях..

...

Оххх... Имената са ми друга страст... Има и хубави имена... А има и стряскащи... Мома Вълкана... Това като го чуя и тръпки ме побиват... Макар че, зад привидно безобидното име Румяна, се е криела сербез девойка, дето в детските си години не е имала проблем да пребори овчари и дървари, а в младежките си години е станала войвода на хайдушка дружина. Хайтов разправя, че е имала глас като бурия и не особено нежен мъх под носа...  Цивилизацията ли е, не знам... Нов днешни дни, девойките натруфено се обиждат ако използваш исконно българското обръщение ма, надей си Боже пък да е мари... А ако пък сложиш името им в звателна форма и повикаш да речем мома Мария с нормалното адресиращо лично нея Марийо - глей само какво става... Било селско, било грубо, защо я обиждаш така и тям подобни префирции... Инак, за имената си знаем толкова малко, стряскащо малко... Например Иван, името което смятаме за коренно славянско, дошло до нас от древни времена, всъщност е с еврейски или по-стар семитски произход... Същото е и с Мария... Петър, Димитър, Асен, Калоян, Николай, Георги и т.н. са гръцки... Нашите са Горан, Стоян, Петко, Румен, Здравко, Медун, Найден, Деян... Красиво и старо име е Пеперуда... Като ритуалът Пеперуда... Спирам...

...

ей ся та щракнах.  Онуфрито ли рисува или Ламерът земете се разберете.. щото  Ламерат  се прай на зомнамбул  и разправя че можел да драска само пикаещи крави.. как пък не! 

Тооо... Това е болтовня и разглаголстване... Рисуването е да хванеш писалото и да сътвориш чудо... Да дрънка, всеки може...

преди 2 часа, darkterminal написа:

Атти дам един от моите тефтери?

с най- голям интерес бих се поровила:53:

Оххх... Имената са ми друга страст... Има и хубави имена... А има и стряскащи... Мома Вълкана... Това като го чуя и тръпки ме побиват... Макар че, зад привидно безобидното име Румяна, се е криела сербез девойка, дето в детските си години не е имала проблем да пребори овчари и дървари, а в младежките си години е станала войвода на хайдушка дружина. Хайтов разправя, че е имала глас като бурия и не особено нежен мъх под носа...  Цивилизацията ли е, не знам... Нов днешни дни, девойките натруфено се обиждат ако използваш исконно българското обръщение ма, надей си Боже пък да е мари... А ако пък сложиш името им в звателна форма и повикаш да речем мома Мария с нормалното адресиращо лично нея Марийо - глей само какво става... Било селско, било грубо, защо я обиждаш така и тям подобни префирции... Инак, за имената си знаем толкова малко, стряскащо малко... Например Иван, името което смятаме за коренно славянско, дошло до нас от древни времена, всъщност е с еврейски или по-стар семитски произход... Същото е и с Мария... Петър, Димитър, Асен, Калоян, Николай, Георги и т.н. са гръцки... Нашите са Горан, Стоян, Петко, Румен, Здравко, Медун, Найден, Деян... Красиво и старо име е Пеперуда... Като ритуалът Пеперуда... Спирам...

Медун и Вълкана.. ми те като Пижо и Пенда си ходят,земи напиши ена приказка за тях, пък ний ще прочетем и ще речем дали е страховита., м? ако някой ден ти доди музата де, да не си помислиш че те ръчкам ..  да кажем нюню, колкото да си  го върна за Димчо

иии, за Румяна войвода сме чували, обаче за Пеперуда, що така спря на най- интересното. , чак не смея да изръчкам сухарския гъгъл.  пп.за изкилиферченото отношение към звателната форма и дума не отваряй,че всеки път ми  изтръпват антените от възмущение..

Тооо... Това е болтовня и разглаголстване... Рисуването е да хванеш писалото и да сътвориш чудо... Да дрънка, всеки може...

тук бих поспорила с теб, но знаеш че не обимам да споря. за това няма р

черпя с последното ми музикално откритие и се скривам че пак пристъпих часа на совите 

лека

преди 4 часа, Уиш... написа:

с най- голям интерес бих се поровила:53:

...

Хъхъхъхъ... Ас таковата, празен тефтер предложих... Ма после се сетих, че преди да открият хартията, хората (в западният свят - сиреч в Европата - грубо казано, на запад от Урал) са писали на пергамент... В подробности няма да влизам... Накратко... Пергаментът е много скъп и механически много здрав материал... С оглед на което... Когато, веднъж писаното на него си изживеело времето, сиреч вече не представлявало интерес... Пергаментът влизал във втора употреба... Новобранците в скрипториумите взимали остри стъргалки и изстъргвали старото мастило, унищожавайки ненужното вече писание... Но следите оставали и старшите писари се забавлявали да четат старите писания от привидно новите пергаменти... Заподозрях те в такова забавление...

...

Медун и Вълкана.. ми те като Пижо и Пенда си ходят,земи напиши ена приказка за тях, пък ний ще прочетем и ще речем дали е страховита., м? ако някой ден ти доди музата де, да не си помислиш че те ръчкам ..  да кажем нюню, колкото да си  го върна за Димчо

...

Имам колега с балкански корени... По-северни от моите, но добре си чуваме приказките... Имаме какво да си кажем, имаме и за какво да си помълчим... Та той разправяше, че на младини много рисувал, и че технически му се отдавало да рисува... Питах го, а що тогава сега си в нашият занаят, а не рисуваш? А той ми вика, че рисуването е само изразно средство и че ако нямаш какво да кажеш на хората, изразното средство губи смисъл... Обговорихме го добре това... Но туй което исках да кажа е, че след Елин Пелин, за Пижо и Пендо, аз нямам какво повече да кажа...

,,,

иии, за Румяна войвода сме чували, обаче за Пеперуда, що така спря на най- интересното. , чак не смея да изръчкам сухарския гъгъл.  пп.за изкилиферченото отношение към звателната форма и дума не отваряй,че всеки път ми  изтръпват антените от възмущение..

...

Ми то няма какво толкова да се каже... Древен, езически ритуал за дъжд... Подобен на Герман... В смисъл, подобието им е, че и двата са стари и двата са езически и двата са за дъжд... До там... Убеден съм, че ако попиташ чичо Гошо и ще ти даде по-подробен отговор от мен...

,,,

тук бих поспорила с теб, но знаеш че не обимам да споря. за това няма р

...

Благодаря :wors:

...

лека

Лекинка Уишоууу... Ле-кин-ка...

А за добрютрю, щи оставя, с кахето, да четеш за рикията и да се хилиш...

Цитат

...
Звярът страшен вой проточи
и пред стареца изскочи,
приближи го, помириса,
но назади се стъписа —
нещо му пресече вкуса
и извика със погнуса:
— Стой, не мърдай, старо, там,
няма, мършо, да те ям
и кръвта не ще ти пия,
че миришеш на ракия!
Душата ми не тровете,
младо, крехко ми пратете!
Дядо Влахо не приима
таз обида непростима
и окото му не мигна —
той тоягата издигна
заканително и грозно
и развика се нервозно:
— Дума дал си, щеш не щеш,
длъжен си да ме ядеш! —
И той заплю със презрение
Вълчо, зяпнал с остървение…
Дъх отровен от ракия
като някаква стихия
се разнесе над гората
и на Вълчо във устата.
Той упоен се събори,
думица не проговори.
...

Елин Пелин - Страшен Вълк

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.