Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Младежите у нас най - неграмотни цифрово в ЕС

Featured Replies

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Аз съм личен свидетел и в момента какво става. Да не говорим, че съм бивш учител. Думата СТРАШНО е просто комплимент. Образованието ни в момента е просто без коментар.

Така е от 30 години. Преди сякаш имаше по-високо ниво. Поне можеше да разбереш, кой е ученик и кой е учител. 

• Отговори 55
  • Прегледи 5,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
току-що, acnekt написа:

Така е от 30 години. 

Не беше чак така преди 30 години, но постепено нещата се случиха. Сега образование няма. И това вече се усеща. А само след няколко години ще го разберат всички.

Емо което каза ме накара да потърся някакви цифри и намерих това. 

Цитат

41% са функционално неграмотните възрастни в България

Един на всеки петима европейци и един на всеки петима 15-годишни е функционално неграмотен, което означава, че не може да чете добре, така че да извлича правилно информацията от различни източници, да я обработва и да взима решения, които се основават на този анализ. У нас функционално неграмотните възрастни са 41%.

http://bulgarianlondon.com/41-са-функционално-неграмотните-възрас

преди 24 минути, Без умствен капацитет написа:

ко туй Microsoft Office

Бали мааму! Тъй пише в обявата!

преди 16 минути, Емил Костов написа:

Да не говорим, че съм бивш учител.

Оплакваш ли си или се хвалиш?
Зелен кон и ...

преди 13 минути, acnekt написа:

Поне можеше да разбереш, кой е ученик и кой е учител. 

Понякога (даже много често) ролите се разменят!

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Не беше чак така преди 30 години, но постепенНо нещата се случиха. Сега образование няма. И това вече се усеща. А само след няколко години ще го разберат всички.

Не бързайте с обобщенията - познавам доста млади (под 25 години) хора!
И не съм на това мнение!

преди 3 минути, jhoro написа:

Бали мааму! Тъй пише в обявата!

Оплакваш ли си или се хвалиш?
Зелен кон и ...

Понякога (даже много често) ролите се разменят!

Не бързайте с обобщенията - познавам доста млади (под 25 години) хора!
И не съм на това мнение!

Няма къде да бързам. Не знам кой познаваш, но ще го разбереш и ти. Аз съм част от образователната система все още и не само се плаша. Просто не искам и да коментирам.

Е, като се наплодят още циганета ще се окаже, че още повече деца за цифрово неграмотни, така че нищо необичайно. Инак на практика, айде да не обясняват на пиратски народ, че не знаел как да работи със софтуер, което май се крие зад заключенията на въпросната статистика - ореваха света, че не си плащаме за уина, ми неаме пари бре, толкова ли е трудно да се проумее това от господата много грамотни европейци.

преди 1 час, FusE написа:

Аз също не съм на 20г,  познавам и доста възрастни които се плашат при мисълта за работа с компютър. Не разбра което написах в поста си явно. Както и много млади които изпитват трудност при инсталиране, деинсталиране, настройване на софтуер, както и поддържане на текущия. Гоненето на покемони не ги прави цифрово грамотни. 

Вярно че това

mkinitcpio -p linux
mkinitcpio -p linux-lts

не е за всеки но не съм съгласен че младите са "цифрово неграмотни" повечето могат да си инсталират някакъв софтуер иначе нямаше да търсят покемони :)

преди 1 час, FusE написа:

ОК, Емо, но нали те ще управляват тази държава, как ще се случва ако бъдат неграмотни? Или казваш, че ни очаква в близко бъдеще масова неграмотност и няма да е от значение това ? 

Е как да стане хора от деца които няма кой да ги възпита?

Уви оказа се че нашето поколение сме некадърни родители. А нейстовия рев на всякакви институции срещу всякаква форма на възпитание допълнително помага за това обучението и възпитанието на децата да е абсолютно невъзможно.

преди 1 час, Bubbles написа:

Уви оказа се че нашето поколение сме некадърни родители.

Много, много вярно и те сега наблюдавам един пример, който търкам си очите, че не мога да повярвам - иде реч за техникума, който съм завършил. В който още по мое време през 90- те, вече бе страшен леш - направо анархия пълна, даже не ми се разказва, какво псевдо училище беше това. А петнайсетина години по- късно, когато се засякохме случайно с курсовия ми ръководител, човека направо ми се оплака - вие, къде бяхте толкова нетърпими, за вас ревем сега, ако има как такива да са ни учениците, само шестици ще получавате.

И какво се случва баш в момента в това същото училище, научавам от един познат, който е учител там. Миналата година директор станала една жена, за която дори не съм подозирал, че имала такъв талант, такъв кураж и моя познат ми вика - ела да видиш само за една година какво означава диаметрално противоположна промяна. Сега, каза, по време на час, игла да пуснеш в коридора, ще се чуе в цялата сграда - контрол, ама направо диктатура. Цигари ли - цигари, ама шамари. Някой се зъбил на учител, друг некви побоища там - разправя деца изгони от последния 12 клас, тамън ще завършват, бяха предупредени от директорката два пъти, на третия път, айде чантичката и повече няма да стъпвате тука. Ама,  няма ама, няма мама, няма тати. Заплашвали я, ще те съдим, ще се оплачим, не знам си какво - онаа не цепи басма, та даже редовно им отвръщала: ако искате вървете и при Бойко Борисов, докато аз съм директор, няма да стане на вашта. Ти да видиш.

Така, че системата, па правилника, па не знам си какво, ама истината се оказва, че баш родителите сме си виновни, а учителите също са и родители. А Емо да си посипе главата с пепел, щом го дава толкова интелигентен - никой не му е виновен, че учениците му били неграмотни, той сам си е виновен и, като не може да се справи с професията си, да напуска работа. Учител и лекар са най- отговорните професии на този свят, такива "над тях" няма, ако не го е осъзнал - много жалко, значи има още много хляб да изяде, ако иска да бъде истински учител. Всичко друго е търсим си оправдания.

преди 3 часа, Без умствен капацитет написа:

колкотто си по тъп толкова по лесно те манипулират

По себе си ли съдиш?:D

Проблематиката на младежите у нас не е в "цифровата грамотност", а по скоро в "аналоговата неграмотност". Това е в следствие не на "цифровата неграмотност" на учителите, нито в "аналоговата', а на "педагогичната неграмотност". Повечето учители не са педагози. Те не могат да привлекат вниманието на ученика към дисциплината която преподават. От друга страна възпитанието на определени младежи е под всякаква критика. 

Не случайно се повдигна в обществото за вид психическа подготвеност на преподавателите. Учителят е загубил вид авторитет, а това е в следствие, че за него това е вид работа с която да си изкарва прехраната, а не е призвание. 

Непослушни деца, разглезени и най-вече деца с високо самочувствие се е увеличил. По-скоро децата и младежите са "информационно неграмотни". Те се доверяват повече на първо срещнато в "Гугъл". Да, ама не знаят как да търсят. 

От друга страна за всяко нещо си има алгоритми и вид последователност на прилагане. Повечето деца, младежи, се доверяват на вид затворен код. Те не вникват във вид "отворен код', който в действителност е алгоритъма.  "Цифровата грамотност" принципно стъпва на математическата и логическата грамотности. Математиката е абстрактна наука. Трудно се изгражда абстрактно мислене. Логическо мислене се изгражда още по-трудно. В основата на всичко е, че има недостиг на преподаватели за първоначално обучение. Именно в първите години на обучение децата се научават да боравят с множества. 

И като последно: Децата, младежите, изграждат своето мислене в игри. До колко сегашните игри се базират на вид фантазии или на вид логика, а?! До колко на родителите им остава време да си играят с децата, а?! 

Като заключение: "Цифровата грамотност" е пряко зависима от "Цифровите игри", а не в следствие на преподаване на учителя или възпитание на родителя. 

Следващия път се замислете какви игри играе детето Ви. До колко може да го убедите, че вид игра не му е потребна?! До колко Вие участвате в неговите игри?! 

И въобще:

До колко обръщате внимание на децата си какво правят в "свободното" си време?! До колко проявявате интерес какво е изучило в училище?! Как го наставлявате на кое да обърне внимание и на кое да не обръща?! Каква емоция му създавате когато сте с него?! И ред други неща важни за един родител. Защо изобщо сте станали родител, а?! Какво е Вашето участие в изграждането на вид "цифрова грамотност, а?! Защо изцяло разчитате на учителите, а?! 

преди 6 часа, insec написа:

Учител и лекар са най- отговорните професии на този свят

И е така, и не е - нима работата на ядрените енергетици не е отговорна? Има и още много такива жизненоважни глобално отговорни места/професии.

преди 6 часа, insec написа:

такива "над тях" няма

Уви, има - нарича се система и те, учителите трябва да работят в нея. Програмите, по които им е спуснато да работят, са със заложени бомби със закъснител.
Най докторите има също доста ограничения - казват се болничен бюджет и/или Здравна каса.

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Защо изобщо сте станали родител, а?! Какво е Вашето участие в изграждането на вид "цифрова грамотност, а?! Защо изцяло разчитате на учителите, а?!

Аха

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 9 часа, petie1 написа:

Вярно че това

mkinitcpio -p linux
mkinitcpio -p linux-lts

не е за всеки но не съм съгласен че младите са "цифрово неграмотни" повечето могат да си инсталират някакъв софтуер иначе нямаше да търсят покемони :)

Разбира се, че не всички са неграмотни, но процента от проучването е голям и буди притеснение, както е сигнал че трябва да се промени нещо. 

преди 9 часа, Bubbles написа:

Ще се намери кой да възпитава, но на същия не се предоставят права за това, права за налагане на дисциплина, за такава в училищата пример мога да дам от преди 89г учениците от тогава добре знаем какво означава дисциплина в училище, уважение на учителя и институцията. 

преди 30 минути, FusE написа:

Разбира се, че не всички са неграмотни, но процента от проучването е голям и буди притеснение, както е сигнал че трябва да се промени нещо. 

Сещаш ли се защо е голям? Аз се сещам ама ще ми дадат банан ако кажа кой етнос най вече го прави този голям процент

преди 6 минути, petie1 написа:

Сещаш ли се защо е голям? Аз се сещам ама ще ми дадат банан ако кажа кой етнос най вече го прави този голям процент

Не е само този етнос вече основен фактор, от този етнос не правят 41% за съжаление. 

преди 1 минута, FusE написа:

Не е само този етнос вече основен фактор, от този етнос не правят 41% за съжаление. 

Ами като ги събереш всички младежи  българи и този етнос и ей ти ги 41%, та с две думи статистиката е шменти капели, същото се отнася и за Ковид-19

преди 4 часа, FusE написа:

Ще се намери кой да възпитава, но на същия не се предоставят права за това, права за налагане на дисциплина, за такава в училищата пример мога да дам от преди 89г учениците от тогава добре знаем какво означава дисциплина в училище, уважение на учителя и институцията. 

Точно де, и аз за това говоря.
Още помня как по време на междучасие като минеше даскал всичко кажи речи заставаше мирно, в час пък дума не можеше да става някой дори да шукне.
В детската най редовно се случваше някой да си тръгне със загрени задни части и а смей да се оплачеш в къщи, вашите ще те дозагреят щото не си слушал.

А ся дръпнат ушето на някое хлапе - ОЛЕЛЕ НАСИЛИЕ, Креснат ли му - МАМУУУУУ ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ! Ама правело глупости щото било ХИПЕРАКТИВНО... Ако заиграе тоягата тая така наречена "хиперактивност" много бързо ще премине в смирение и възпитание, ама на, малоумните институции вързаха тотално ръцете на даскалите и ги превърнаха в падари, то за това вече и почти няма нови в бранша.

преди 6 часа, DarkEdge написа:

И е така, и не е - нима работата на ядрените енергетици не е отговорна?

Уви, има - нарича се система и те, учителите трябва да работят в нея. Програмите, по които им е спуснато да работят, са със заложени бомби със закъснител.

Разбира се, че е отговорна и работата на ядрените енергетици, но далеч не, колкото на учителите - щото без учители, няма ядрени енергетици и изобщо нищо няма. Винаги в историята и навсякъде по света, цивилизационните скоци са се случили именно от еволюционна стъпка в образованието - без качествено образование, всичко останало няма как да се случи. А качествено образование означава преди всичко и най- вече качествени преподаватели.

Учителите са над системата, системата следва учителите, те я задават - програмиран учител не е учител, а даскал. Никой не е над учителското поприще и пак казвам, който не го е разбрал, значи все още не е станал учител. Има една много хубава дума в българския език, която е синоним на учител, а именно - будител. Да не ми се прави на будител човек, който се оставя да бъде командван от системата - разбира се системата може да го изплюе, но учителя си остава учител, а системата се пълни с даскали и от там насетне отива към собствената си разруха, няма как. Така, че от учител до учител има непреодолима разлика - едните са будители, другите са даскали. От школовката на будителите излизат личности, от обучението на даскали, роботи.

преди 15 минути, insec написа:

Разбира се, че е отговорна и работата на ядрените енергетици, но далеч не, колкото на учителите - щото без учители, няма ядрени енергетици и изобщо нищо няма.

А ако енергетикът си свърши работата като учителя и стане (не дай боже) авария? Колко хора ще са засегнати  и колко ще са засегнати от калпавата работа на учителя?

преди 15 минути, insec написа:

Учителите са над системата

Къде е това? В представите ти? И баш даскалите са давали всичко от себе си, за да научат някого на нещо. Самият факт, че обръщението "Даскале" е било знак на най-високо почитание (ама е било), е достатъчен.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 19 минути, DarkEdge написа:

Къде е това?

Света все още говори за Исус, Буда и Лао Дзъ, а дори и нашто племе кухото отказва да се отрече от Кирил и Методий.

А по първата точка - едно ислямско камикадзе, ако не сбърка може да изтрепе хиляди души: е и? От калпавата работа на учителя се засяга минимум едно поколение - от което чеп за зеле не става в последствие.

току-що, insec написа:

едно поколение

Едно училищ да кажеш, пак са по-малко от една авария на АЕЦ...

току-що, DarkEdge написа:

Едно училищ да кажеш, пак са по-малко от една авария на АЕЦ...

Ясно, че си го представяш как един само енергетик може да думне цяла централа, само че организацията на работния процес далеч не е толкова елементарна - и прочее централа думна, и замина, а последствията от калпавото образование продължават и до днес .... и ще продължават още дълго.

Не съм казал, че са маловажни учителите, но те не са виновно за това състояние на образователната система, защото не преподават каквото си искат и както си искат, а следват спусната програма и графици...И бог да е, пак не може да си свърши качествено работата, дори и много да иска.

преди 2 минути, DarkEdge написа:

Не съм казал, че са маловажни учителите, но те не са виновно за това състояние на образователната система, защото ...

Значи виновни са не толкова самите учители, а тези - дето ги командват! Демек - МОН!

И пак - някой учител/родител не си е свършил работата.

преди 40 минути, DarkEdge написа:

Къде е това? В представите ти? И баш даскалите са давали всичко от себе си, за да научат някого на нещо. Самият факт, че обръщението "Даскале" е било знак на най-високо почитание (ама е било), е достатъчен.

Преди това - даскала е бил само един и се е работило по „взаимоучителната метода.“ Да обяснявам ли?

току-що, jhoro написа:

Да обяснявам ли?

На мен ли? Не си губи времето да предлагаш усвоено знание.

току-що, jhoro написа:

Значи виновни са не толкова самите учители, а тези - дето ги командват! Демек - МОН!

А! Приближаваш се до истината.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.