Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Градска кола за малко пари

Featured Replies

Здравейте,
Искам да си купя кола, с която да возя децата из града - училище, уроци, игри, ала бала. Семейната ни кола през деня е заета от мъжа ми и за това си търся кола за мен, която ще карам само градско. Бюджета ми е 2000лв. От него се разбира, че не търся нещо претенциозно, само да ми върши работа. Много се чудя между няколко модела и понеже не искам избора ми е да е формиран само върху външния им вид, реших да събера мнения за тях. Търсих информация по форумите и от познати, които ги карат за всяка по отделно. Но все пак ми се искаш да събера на едно място информацията и да ги сравня заедно. 
Та, ако имате мнение или сте карали някоя от следните коли, моля да го споделите. Знам, че за 2000лв горе-долу е все тая какво точно ще взема, но все пак, нека направя информиран избор :)

1. VW New Beetle 2000г (ама май много гори)

2. Mazda 3 2006-2008г (ама имали проблем с ръждата)

3. Nissan Micra 2003г (скъпа поддръжка може би и май не е много икономична)

4. Citroen C3 2005г (за сега май ми е фаворит)

5. Chavrolet Matiz 2009г (много слабичко?)

6. Ford Fiesta 2008 (бил много икономичен)

7. Suzuki Ignis 2004 (за него нищо не знам)

Приемам и препоръки.

преди 2 часа, Снежи Вънова написа:

Здравейте,
Искам да си купя кола, с която да возя децата из града - училище, уроци, игри, ала бала. Семейната ни кола през деня е заета от мъжа ми и за това си търся кола за мен, която ще карам само градско. Бюджета ми е 2000лв. От него се разбира, че не търся нещо претенциозно, само да ми върши работа. Много се чудя между няколко модела и понеже не искам избора ми е да е формиран само върху външния им вид, реших да събера мнения за тях. Търсих информация по форумите и от познати, които ги карат за всяка по отделно. Но все пак ми се искаш да събера на едно място информацията и да ги сравня заедно. 
Та, ако имате мнение или сте карали някоя от следните коли, моля да го споделите. Знам, че за 2000лв горе-долу е все тая какво точно ще взема, но все пак, нека направя информиран избор :)

1. VW New Beetle 2000г (ама май много гори)

3. Nissan Micra 2003г (скъпа поддръжка може би и май не е много икономична)

4. Citroen C3 2005г (за сега май ми е фаворит)

5. Chavrolet Matiz 2009г (много слабичко?)

6. Ford Fiesta 2008 (бил много икономичен)

7. Suzuki Ignis 2004 (за него нищо не знам)

Приемам и препоръки.

Фиеста 2008...тогава се смениха поколенията. Не знам за кой иде реч. Но аз съм си с Фиеста 2008, но купена 2011. Кола с малко проблеми, но няма как един автомобил да е икономичен в града, освен ако не е хибрид. Относно икономичността...тя си зависи най-вече от шофьора. В град като моя съм стигал и 12 на сто август месец с климатик, за София съм чел във форума на Форд, че си горят 10-12 л/100 градско. И ако някой ти каже, че кола гори по-малко в София, не му вярвай. Разбира се, както споменах, ако е хибрид, разходът може да е и на половина. За града дизел не, запушва се, не върви и само проблеми ще си създадеш.  Така, Фиеста 2008 , ако наистина е модел тая година, а не последните издънки от модел 2002 и фейслифт 2006, то за града е идеалната кола.  Много леко управление, което е електромеханично. Реално на място воланът може да се върти само с един пръст. За града просто няма как да намериш кола с по-добро управление. Със същото да. Но трябва да седнеш, да пробваш поне 100 метра как върви и ще разбереш, че това е колата за града. Но ако е модел 2002, не стоят така нещата. Там управлението е с хидравлика и е доста по-тежко. Това е добре ако караш в Родопите, но не е добре за града, особено за жена. За мен няма по-добра градска кола, която на всичко отгоре е около 4 метра и паркира навсякъде лесно. Още повече, че и предницата е закръглена нарочно отстрани, та да е и много лесно за паркиране и излизане от паркомястото. Това не се подразбира за много други коли, които се водят "градски". А и на дълъг път да тръгнеш с тая кола, окачването е сравнително меко и комфортно, та може да изтраеш няколко стотин километра. От тия дето изброи, за мен си е най-добрата кола, стига разбира се да е модел 2008, а не предният модел, произведен 2008-ма, който е в пъти по-зле. Не като поддръжка и разходи, а като качества. 

Сега като се замисля, може би говориш за предния модел, произведен 2008-ма. Твърде малко ми се струват 2000 лева за модел 2008. 

Като търсите семеен и градски автомобил, това значи 4 врати и за предпочитане бензин.  

VW New Beetle е с 2 врати, а и малките бензинови са трошливи заедно със скоростите им. 1,9tdi e най-читав от икономичните, но дизелите е хубаво да се карат извънградско. В града дизела се запушва със сажди и започват проблемите. 

Mazda 3, ако си я намерите италианка може и да не е ръждясала, но за 2000лв читава не виждам как ще се намери. Хубава е колата, но за тия пари са само мъртви екземпляри, с които ще си хванете белята и ще ви излезе двойно след ремонтите. 

Не се притеснявайте от автомобили с по 60-80 коня, достатъчно са за градско, пък и образците с подобни двигатели тежат под тон.

Аз бих Ви препоръчал да разгледате Рено Клио и Фиат Пунто, 4 врати, бензин. При тях за 2000лв е по-възможно да намерите жив екземпляр. 

В случая може би рено, не за друго, просто са толкова калпави че дори здравите им модели са евтини и са по-нови от другите за същите пари, а това значи по-добра безопасност, което щом ще си возите децата е най-важният фактор. 

преди 1 час, Ivelin _ написа:

В случая може би рено, не за друго, просто са толкова калпави че дори здравите им модели са евтини и са по-нови от другите за същите пари, а това значи по-добра безопасност, което щом ще си возите децата е най-важният фактор. 

Цената се формира от много фактори, най-вече от търсенето. И да е надежден автомобил, ако не е известен и желан бранд/модел то собственикът дълго време, като не успее да го продаде се принуждава да се отърве от него на безценица. 
Реално малките градски автомобили, няма как да са с безопасността на SUV, или с качествени материали, като Е-класа примерно, но това са особености на този сегмент. Мерцедес А- клас от горе-долу същите години вървят на кажи-речи същите пари, нищо че марката е доста по-елитна. За 2000лв да се търси, кой знае кво качество е просто нереална мечта. Имам познат с Клио 2000-та година, кара го към 5 години газ/бензин, сериозни проблеми колата не е имала. От старост тук там бе избила корозия и нещо имаше проблем по електрониката ,не работеше скоростомера иначе вървеше нормално и частите за тая кола са "от магазина за левче", иначе казано доста евтини. Това са автомобили с прости двигатели примерно 1,6л. 8 клапана няма много какво да му се чупи. Турбини няма, разни демпферни маховици или скъпи дюзи за директно впръскване отсъстват, ходовата е проста, само семерингите са им слабо място и прокапват бързо. По-просто и евтино за поддръжка не знам накъде. Даже гумите на подобни малолитражки са от евтините размери. Смятам че подобни автомобили са добри, ако ще трябва да се ходи до магазина или да се карат децата на училище, при положение че се подбере жив двигател. Компактни са и тук по София, както няма пространство да се паркира и маневрира би бил удобен подобен компактен автомобил. 

VW Polo/Skoda Fabia с двигател 1.9 sdi. Мисля ,че този двигател го монтират в периода 99-06 година. За този двигател не са валидни повечето от нещата , които са валидни за масата дизелови двигатели. Много евтин за поддръжка сравним с атмосферен бензин. Няма турбо , съединител без демпферен маховик , няма dpf дилтър.  Окачването на тези две коли е доволно здраво и евтино! Говорил съм си поне с двама бакшиша , които караха такива Фабии като таксита , по 500 к в града ..,само обслужване. Недостатък бензиновия автомобил- зимата парното загрява бавно. Предимство - много,много нисък разход( да кажем 5 литра нафта смесен разход). На малкия бензинов автомобил ,ако искате нисък разход трябва да му сложите газово 1000 плюс , губите малкия багажник и получавате забрана да паркирате автомобила в редица паркинги.

Тоyota Yaris ще ви бъде идеална за описаните цели. Още повече ,че там и бензиновите и дизеловите мотори нямат грешка. От изброените, най- добрия избор е Микра- та , но там само бензина е вариант.

Поло 4 има ЕГР и ДПФ. Дизелът трябва да се кара извънградско за да продухва саждите и не е много подходящ за градски автомобил. Проблемът с дюзите при автомобил на тия години остава, това е сравнително скъп ремонт. 
Най-евтиния вариант е да се купи автомобил с газ/бензин, както от към разходи за гориво, така и от към потенциални ремонти. Цената на хубава италианска газовата уредба за 4 цилиндрова инжекция е около 600лв. Отделно има газови бутилки, които влизат в нишата за резервна гума и не заемат място в багажника. Варианти много, но дизелът не е сред най-евтините. Иначе да, SDI-то е по-прост и евтин за ремонт на фона на останалите дизели от ония времена, но за жалост е много слаб и прави автомобила с над 100кг. по-тежък от бензиновите версии за модела. 

Тоyota Yaris също не е лош вариант, но за до 2000лв ще е сложно да се намери читава. Сега просто от любопитство ги погледнах в мобилето и са масово трупове за тия пари, което важи и за Поло 4. До 2000лв са Поло 3 от 90-те години. 

• Автор

Благодаря Ви много за мненията! 
Много ми помагате!
Колата няма да се кара в София, а в доста по-малък град.
Ще изминава около 10-15км на ден. Не че не мога пеша, но целта е да не влача децата пеша през зимата, а и да се вмъкна в обедната почивка, защото ходенето пеша с малки деца отнема дооооста време. 
Никой не изказа мнение за моя фаворит Citroen C3. Имате ли наблюдения?
Мои роднини, които имат частен бизнес са си взели 3 за служебни и казаха, че са доволни от тях и имали нисък разход. За моя ценови диапазон има доста предложения. Между Yaris и C3, кое е по-удачно?

Влезте в някой сайт с обяви, потърсете Ситроен С3 с лимит 2000лв бензинов и ще видите, че са 5 трупа за моргата и 1 без регистрация, което значи, че като се регистрира и му се плати всичко ще ви излезе с около 1000лв отгоре. 

6. или 7. от предложения списък. 

Ползвал съм тези марки в градски условия. Вярно, предишни версии са били, но са ме впечатлили.

Успех!

преди 8 часа, Снежи Вънова написа:

Никой не изказа мнение за моя фаворит Citroen C3

Най евтин от всички възможни модели.Най-нежеланата кола в Европа.Тенекиите са тънки като хартия.Подпираш се някъде и хлътва навътре.Така е направено всичко,че да те разори от всякакви ремонти.

на 9.09.2020 г. в 23:38, Снежи Вънова написа:

Това е най-добрата кола от изброените,за твоите критерии.Не се разваля много,няма да те остави насред път никога.Ръждата е проблем за всички автомобили!Чудно защо някои твърдят,че маздите гниели повече,от другите.Може би,защото не могат да изкарат друг недостатък.Когато купуваш кола,може да се разбере на място,дали е изгнила някъде от ръжда.

• Автор

На всякъде ми препоръчват Toyota Yaris като по-добър вариант.
Ама поддръжката на Toyota не е ли скъпа? 

Аз мога да дам няколко стотин отгоре, ама ми се ще да избера кола с най-малко ядове. 
Фордовете нещо вървят все над 3000лв. 

Nissan Micra старата била желязна и надеждна, ама пък много грозничка и старичка. Новата е сладка и има няколко предложения за моя бюджет. Читави ли са като старата? И пак поддръжката на Нисан не е ли скъпа? 

А Skoda Fabia тези, които са ми в ценовия диапазон, са или таксита или на безумно километри.

Не очаквах, че е толкова трудно да си избереш кола.

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=21596275763099003&slink=gye3ps

Мнения за това?
Ако го спазаря за 2500лв заслужава ли си?

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11598908740775873&slink=gye70v

Или това?

• Автор

Всъщност, май реших да избера Мазда 3. 
Остава само да намеря читава, неръждясала бройка за 2000-2500лв.

Ако преди да я купя, някой каже мнение за Suziki-то или Chavrolet-та и ако смятате, че са по-добри от Маздата, ще се вслушам.

Хора, стегнете се. Отърсете се от мисленето, че за 2000 хил. лв. ще си купите... кола. Това е смешно и нелепо. Ще си купите абсолютен боклук, абсолютен. Със сигурност ще имате безброй проблеми от всякакво естество и разходи за каквото се сетите след закупуването на автомобил на почти 15-20 години и с незнайни няколко стотин хиляди километра. Направо се плаша, като знам какви морги се движат по улиците ни. Защо никой не мисли за сигурността, когато си купува автомобил?!? 

Както и да е. Съвета ми е да вземете възможно най-новата и поне сложете свестни гуми, а не трета употреба на 7 години. Провете си и спирачките!!! 

преди 12 часа, Снежи Вънова написа:

Никой не изказа мнение за моя фаворит Citroen C3. Имате ли наблюдения?
Мои роднини, които имат частен бизнес са си взели 3 за служебни и казаха, че са доволни от тях и имали нисък разход. За моя ценови диапазон има доста предложения. Между Yaris и C3, кое е по-удачно?

Френските коли по принцип се харесват на дамите интериорно и екстериорно. Също така като им погледнеш каталожния разход на гориво, ти се струва добре. Дотук свършват положителните неща. Имам разни познати с Пежа 206, 307 , 306  , Рена Меган , Клио. Ситроена не е нещо много различно от тях... Оплакванията са множество и разнообразни. Електроника , окачване .. при двигателите също разнообрано .. филм ако се падне занемарен hdi , бензиновите харч на масло и т.н. Все пак авторката да има предвид ,че при закупуване на стар автомобил не марката е най- важна , а по възможност да се разбере как е подържан , какво му е сменяно , занемарен или запазен и т.н.

преди 3 часа, Снежи Вънова написа:

На всякъде ми препоръчват Toyota Yaris като по-добър вариант.
Ама поддръжката на Toyota не е ли скъпа? 

Абсолютно няма нищо скъпо в поддръжката на бензинова Тойота. Концепцията на тази марка е да те закара от точка а до точка б безпроблемно. Автомобил за спокойни шофьори(не случайно въведоха турбото в бензиновите мотори чак през 2015 год). Най - здрави като двигатели , окачване , електроника. Моторите са с ангренажна верига , която по принцип не подлежи на смяна.. За сравнение ,ако си купите автомобил с ангренажен ремък , без яснота кога е била последната смяна , ще трябва да го смените ...сумата не е символична.

Сузукито ще ви върши страхотна работа за града , по - висока позиция на седене , супер размери и форми за паркиране и маневриране.. Но е рядко срещана кола в бг , може да се чака за доставка на части. Не се знае дали в града ви има майстори , които са се занимавали някога с такъв автомобил.

преди 1 час, ostavime написа:

Отърсете се от мисленето, че за 2000 хил. лв. ще си купите... кола.

Моето мнение е ,че в рамките на въпросния бюджет , може да се намери кола , която да върши работа на жената и да е сравнително безпроблемна... Такива коли виждам ,че съществуват със сигурност в Германия за по 500 евро минали скорошен TUV ! И тук не става въпрос вече да се избира по марка , дали е симпатична или грозна ..а говорим за техническо състояние на автомобила. Да се купува кола за 2 к от бг е все едно да се ходи по минно поле. Хората , които карат евтини коли в бг нямат високи доходи и като следствие на това , колите в бг масово биват подържани с множество компромиси , което естествено се отразява на състоянието на колата. Другото , което е неприятно в бг е ,че мисленето тук е ,че когато една кола е едновременно стара и проблемна ти не я бракуваш ..,а гледаш да я продадеш за да вземеш някой лев в повече , без да ти пука ,че набутваш купувача. Повечето хора тук не си продават колите ако са безпроблемни , докато на запад си ги продават ,защото искат да си купят по- новото и могат да си го позволят. Нов внос от авто къща също не е вариант.

преди 5 часа, Снежи Вънова написа:

Мнения за това?

На вид = е добро. Проверете дали има сервизна книжка. Желателно е! 

Друго = Намерете някой доверен познат да я огледа на място. Заделете си някакви пари и за след покупката. Ходова част, гуми и вижте дали е обслужвана. 

Принципно японските коли в миналото бяха със скъпи части. Сега е друго и определено и Тойота Ярис също става, но ... не ми е симпатична нещо ... лично мнение!

Карал съм Сузуки Суифт = да, над 130 държиш по здраво волана, но не мисля, че развивате такива скорости. Да не забравяме, че бе и по-стар модел. 

Успех!

Никой тук не може да каже без оглед на място!

Или това?

Това НЕ!!!! 

https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=21596275763099003&slink=gye3ps

Мнения за това?

И както е без регистрация ще Ви стъпи на 3500, като идете да го регистрирате, да платите еко такса, гражданска отговорност, евентуално винетка и какво ли още не.

Отделно каквато и кола да вземете е хубаво веднага да я обслужите, поне, масло, филтри, ангренаж, което ще рече към 300лв. допълнително. 

Прочетете това за да добиете реална представа, колко ще Ви излезе да си купите автомобил:
https://cars-help.com/bg/polezna-informaciya/razhodi-za-registraciya-na-avtomobil/

• Автор

Да, по принцип съм предвидила допълнителни 500-600лв за прехвърлянето и за подмяна на най-важните неща. 

Утре мой човек ще ходи да види тази кола, вместо мен, за да не се разкарвам напразно толкова далеч, ако не е читава. Той е работил много години в авто къща и се надявам да има погледан над нещата. 
https://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?act=4&adv=11596751731393893&slink=gylqay

600лв отгоре за нерегистриран автомобил няма да са Ви достатъчни. Към 1000лв отгоре е добре да имате, ако взимате нерегистриран автомобил за да си платите всичко и да го обслужите. 500лв ще Ви стигнат, ако колата е регистрирана и голяма част от нещата са платени от предишния ѝ собственик. 

• Автор

За това се ориентирам към регистрираните.
Тази, която Ви пратих в Дупница, е регистрирана.
Човека пише, че всичко й е платено.
Не знам дали казва истината, утре тръпна в очакване да разбера на живо какво ще стане.
Ако е технически добре, направо я вземам и спирам да се чудя.
Нямаше да се спра точно на този модел кола, но благодарение на мненията в този и още един форум, мисля че това ще е най-добрия вариант.

Забелязахте ли, че таблото ѝ е не пред волана, а в средата? Плюс това е дизел комънрейл с турбина. Аз на Ваше място бих се насочил към атмосферен бензин с газ, при положение че си търси градски автомобил с нисък разход и евтина поддръжка. Имайте предвид, че това е кола на близо 20 години, а рециклирането на турбина е 350-400лв, на дюза е около 250лв за брой, а в двигателя са 4 броя. При атмо бензина тези евентуални скъпи ремонти ги няма. Да се почистят ЕГР и ДПФ от саждите е към 300-350лв, а те се запушват бързо, като се кара дизел само градско. Хубавото е, че поне маховикът не е демпферен при този двигател.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.