Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да сменя динамичен IP адреса

Featured Replies

преди 4 минути, jhoro написа:
  1. Верно ли?
  2. Какво е „същинско IP“?

1. Да, вярно

2. ИП адреса, който ти е дал доставчика, и с който излизаш навън в мрежата.

Нещо неясно ?

преди 1 минута, Ъндъртейкър написа:

Хм. При моя доставчик при добро желание от моя страна, може да си сменя IP  адреса. Е, верно, служебен ще е, но все тая, не е като автомобилните номера.  Явно доставчика ти е от ерата на Фред Флигстон. 

Кой казал, че  не може ? Може обаче пак чрез молба към доставчика, нали ?!? Едва ли сам без негово знание ще си го смениш, но опитай ако искаш... Имам чуството, че четете между редовете, или си пишете наизуст.

И да подчертая доставчика ми не е от ерата на Флинстон, повярвай. :) 

преди 1 минута, techmaniac написа:

Нещо неясно ?

Чакай сега - това беше само за ... „опипване на почвата“! Неясното (относно твоите разбирания) сега започва!

Това „същинско IP“ (всъщност - публично или глобално IP) то получаваш от някакъв DHCP server при логване.  Ако се разлогнеш и има нова заявка - динамичното IP може да се присвои на новия клиент. Ако твоето „бившо“ още е свободно - при следващо логване може да го получиш наново. Ама нне е гаратирано (както при статичното IP).

Един прост рестарт на DHCP server-а и всички в мрежата на доставчика МОЖЕ да са с нови динамични IP-та.

Всеки път ми го дава различно, ако реша да го сменя:

2020-12-11_201035.jpg.3eb1a55575869b8a53be3f25e94a88a4.jpg

Да, вярно, вече искат 4 лева, в миналото не, но все тая. 

преди 2 минути, jhoro написа:

Чакай сега - това беше само за ... „опипване на почвата“! Неясното (относно твоите разбирания) сега започва!

Това „същинско IP“ (всъщност - публично или глобално IP) то получаваш от някакъв DHCP server при логване.  Ако се разлогнеш и има нова заявка - динамичното IP може да се присвои на новия клиент. Ако твоето „бившо“ още е свободно - при следващо логване може да го получиш наново. Ама нне е гаратирано (както при статичното IP).

Един прост рестарт на DHCP server-а и всички в мрежата на доставчика МОЖЕ да са с нови динамични IP-та.

Добре обаче, при автора това не важи, тъй като доколкото разбирам е със статично назначен адрес. Прочети отначало темата, че вече навлизаме в офтопик.

преди 2 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

... на доставчика му, не му е наред DNS сървъра.

Domain Name System не е услуга на конкретния доставчик!

преди 3 минути, techmaniac написа:

...при автора това не важи, тъй като доколкото разбирам е със статично назначен адрес. 

И кое е „статичното“, при положение, че ...

преди 3 минути, Ъндъртейкър написа:

преди 3 часа, Kikoprobg написа:

Четох че трябвало да се изключи рутера и щяло да се смени но досега не ми се сменяло никога можеби трябва по дълго време да стои изключен или пък трябва да звънна на доставчика на интернета ? 

Моля те чети какво пише автора.

преди 3 минути, jhoro написа:

И кое е „статичното“, при положение, че ...

преди 2 минути, techmaniac написа:

Моля те чети какво пише автора.

Споко - чета (почти) всичко. Чети и ти!

Статичното IP си стои винаги едно и също! Динамичното - може да се промени, а може и да НЕ СЕ промени.

Пп. Дано разбереш, че ми писна!

преди 9 минути, Ъндъртейкър написа:

2020-12-11_201035.jpg.3eb1a55575869b8a53be3f25e94a88a4.jpg

Да, вярно, вече искат 4 лева, в миналото не, но все тая. 

И какво общо има това с темата? Не знам кой ти е ISP, но това си е частен адрес и той няма нищо общо с адреса, който "се вижда" от света. А и друго.... няма не реални адреси

преди 8 минути, NewRedDragon написа:

А и друго.... няма не реални адреси

OFF

Има ...

Случка:

Коментар към мен:

- Едната ти редица компютри е с адреси ххх.ххх.х.1хх, другата с адреси ххх.ххх.х.2хх, а третата защо не е с адреси ххх.ххх.х.3хх?

Така, че всеки адрес който не отговаря на правилата е не реален :)

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Всяко DHCP има време на помнене, ако са дадени 2 часа - един рестарт нищо няма да направи.

А ако са 24 часа?

Ако искаш да го играеш този филм - гасиш рутера когато лягаш да спиш и го пускаш сутринта - ако адреса ти е същия > званиш на достачика си.

Грешен цитат!

И какво ще каже на доставчика? Хайде смени ми адреса да не ставаме на кълбета? Доставчикът няма ама никакво отношение и не е длъжен да ти сменя каквото и да било. Ако ти си правиш глупости отговаряш за тях.

преди 35 минути, techmaniac написа:

1. Да, вярно

Нещо неясно ?

Кой казал, че  не може ? Може обаче пак чрез молба към доставчика, нали ?!? Едва ли сам без негово знание ще си го смениш, но опитай ако искаш... Имам чуството, че четете между редовете, или си пишете наизуст.

И да подчертая доставчика ми не е от ерата на Флинстон, повярвай. :) 

Динамичен адрес се сменя при рестарт на устройството. Зависи вече колко свободни ИП адреса има доставчика. Тук няма нужда нищо да ти разрешава.  Статичният ИП адрес вече може да се смени при разрешение от доставчика. Там нещата са малко по специфични.

преди 26 минути, techmaniac написа:

Добре обаче, при автора това не важи, тъй като доколкото разбирам е със статично назначен адрес. Прочети отначало темата, че вече навлизаме в офтопик.

Не е със статичен. Прегледай му пакетите. За твое сведение аз също съм с динамичен, но не се сменя или ако се смени ще е на 3 месеца.Просто операторът няма достатъчно мрежи и свободни ИП адреси. 

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

OFF

Има ...

Случка:

Коментар към мен:

- Едната ти редица компютри е с адреси ххх.ххх.х.1хх, другата с адреси ххх.ххх.х.2хх, а третата защо не е с адреси ххх.ххх.х.3хх?

Така, че всеки адрес който не отговаря на правилата е не реален :)

Няма нереални адреси. Компютрите ще са с адреси от публична или частна мрежа. Зависи каква услуга ползваш, какво устройство, въобще как си изградил или как ти е изградена мрежата.

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

А и друго.... няма не реални адреси

Да бе! Частни IP адреси, еднакви (192.168.*.*) - в две различни частни мрежи ... от кой вид са?

преди 1 минута, jhoro написа:

Да бе! Частни IP адреси, еднакви (192.168.*.*) - в две различни частни мрежи ... от кой вид са?

Всеки един ИП адрес е реален. От там нататък вече може да е статичен, динамичен, пибличен, частен. Вече има различни термини в ИТ средите.

преди 45 минути, NewRedDragon написа:

И какво общо има това с темата? Не знам кой ти е ISP, но това си е частен адрес и той няма нищо общо с адреса, който "се вижда" от света. А и друго.... няма не реални адреси

Що за глупости...  Аз отговорих на двама спорещи. Може и да няма общо с темата, но има общо с пререканията... Аман от умници.  Нямам реален IP,  тоест, не мога да позлвам IP  адреса си. Ако искам реален, плащам 4 лева и имам. Махам го и пак ми дават фиктивен. Следващият реален е различен...

Не мога да разбера що за упорство, как не можел да се смени IP... Сигурно ако си вълк единак, правилата са различни.  Да, доставчици различни, маниаци всякакви.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Всеки един ИП адрес е реален. От там нататък вече може да е статичен, динамичен, публичен, частен. Вече има различни термини в ИТ средите.

И си прав, и ... не толкова.
Когато кажа -  IP адрес:10.113.***.*** - това си е конкретен физически адрес.
Ако кажа - IP адрес:    192..168.0.1 - това е една в моята частна мрежа, и друго - в твоята.

И да - ще повторя. При динамичния IP адрес - няма гаранция, че ще стои един и същ! Но няма и гаранция, че DHCP сървъра ще раздаде друг.
Всичко зависи - откъде ще започне и как ще протече раздаването!

преди 7 минути, jhoro написа:

И си прав, и ... не толкова.
Когато кажа -  IP адрес:10.113.***.*** - това си е конкретен физически адрес.
Ако кажа - IP адрес:    192..168.0.1 - това е една в моята частна мрежа, и друго - в твоята.

И да - ще повторя. При динамичния IP адрес - няма гаранция, че ще стои един и същ! Но няма и гаранция, че DHCP сървъра ще раздаде друг.
Всичко зависи - откъде ще започне и как ще протече раздаването!

То и 10 мрежата се води частна, 172 мрежа както 192. Това се водят все частни мрежи, но адресите са реални.

преди 58 минути, Емил Костов написа:

То и 10 мрежата се води частна, 172 мрежа както 192. Това се водят все частни мрежи, но адресите са реални.

Да, знам! 10.0.0.0 – 10.255.255.255, 172.16.0.0 – 172.31.255.255 и 92.168.0.0 – 192.168.255.255.

Въпроса беше, че частен 10.20.30.40 зад рутер с публичен 207.142.131.236 не е същото, като частен 10.20.30.40 зад рутер с друг публичен IP

преди 2 часа, Емил Костов написа:

😁

преди 8 часа, jhoro написа:

Domain Name System не е услуга на конкретния доставчик!

Когато "тръгнеш" към световната мрежа Доставчика първо проверява дали в мрежата му има такъв домейн (сайт), ако има директно праща пакета (заявката) към някакво IP. Същото може изобщо да няма нищо общо с публичното IP  на домейна (сайта). 

Ние не знаем дали в мрежата на доставчика няма Домейн сървър. Нито знаем доставчика му как е настроил NAT. 

Един сайт може да има няколко публични IP адреси, но може да има и частен в дадена мрежа.  Това от една страна.

Един доставчик наема някакъв брой световни публични IP адреса, които "раздава" на своите клиенти, за да имат достъп до световната обществената мрежа неговите потребители. 

Реално, вкъщи, доставчика ти на интернет е твоя рутер, а не доставчика на инернет услуга. ;) Хипотетично става въпрос за проблем с рутера, а не с динамичния IP. Още продължавам да хвърлям боб. :) 

Определено никой не се замисля от къде получава IP на сайта към който се е устремил .... Твоето IP e до рутера. После в какво се превръща на кой му трябва?! Хм??? На някой който е пуснал вид сървърна услуга на компютъра си и не знае как да конфигурира вид порт на рутера си ... 

Някой го е "резнъл" някъде, но, ха, разбери къде и защо. ;) 

Повечето потребители ,като си лягат гасят компютри ,а някои и рутерите си . Ако човекът включи рутера си примерно към 4,5 часа дали няма да е с нов IP адрес? При мен/аз съм тип"чучулига'/лягам рано и ставам рано /и като реша да си сменя IP /правех го преди ,защото погрешно смятах ,че може да си подобрява Нета със смяна на IP адреса/,ставаше номера.

Повечето потребители ,като си лягат гасят компютри ,а някои и рутерите си .

От много време няма реално „гасене” на машината, с Shutdown. Само ако вади щепсела.

А това, с IP адресите е като телефонния ти номер и номера на СИМ-картата.
преди 16 часа, Ъндъртейкър написа:

Що за глупости...  Аз отговорих на двама спорещи. Може и да няма общо с темата, но има общо с пререканията... Аман от умници.  Нямам реален IP,  тоест, не мога да позлвам IP  адреса си. Ако искам реален, плащам 4 лева и имам. Махам го и пак ми дават фиктивен. Следващият реален е различен...

Не мога да разбера що за упорство, как не можел да се смени IP... Сигурно ако си вълк единак, правилата са различни.  Да, доставчици различни, маниаци всякакви.

Изобщо нямаш идея за какво става дума. Адреса който си показал е на хост в мрежа 192.168.183.0/24 (маската може и да е друга). И този адрес си е реален, но в частна мрежа на доставчика. Вземи прочети малко за класове мрежи, адресиране и т.н - поне за IPv4, че след няколко години, когато масово навлезе v6, съвсем ще се оплетеш. И да - не можеш да сменяш публичното си IP, без съдействие от ISP. Да не говорим, че може да получаваш публичния си адрес по DHCP, но той все пак да си е перманентен

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.