Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Debian - новини, въпроси, проблеми.

Featured Replies

преди 22 минути, rostislaf написа:

Не мога да се съглася - при градация prealfa-alfa-beta-RC-final ...

Зависи в кой стадий на Алфа версията е. И, за кое издание става въпрос. Имам предвид, доколко значителни промени има в него. Преалфа издание не помня да съм ползвал някога. Но съм ползвал тестова Debian в начален стадии на разработка и е много стабилна. Проблемите започват с напредъка на разработката и затихват към втората Бета версия. 

• Отговори 428
  • Прегледи 66,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да. Нормално е за Debian. Влизаш в терминала с администраторски акаунт със : su След това инсталираш sudo apt install sudo След това, разрешаваш работата със супер потребител

• Качих това.Работи.Каква е идеята да се инсталира f2fs-tools по този начин?  

• Аз ще си седя на 10 до 2025 па после вече Трикси (освен ако не се строши компа ) , кат преритам за нещо ново има TW

Публикувани изображения

Devuan са особен случай, различен от класически Alpha-Beta-RC самостоятелен цикъл за дистрибуция. В Chimaera всичките им пакети на всичко са последна версия, т.е. вече са налети в Chimaera и съотвeстстват 1:1 с Bullseye. Това е защото в Devuan стриктно следват сътоветния Debian клон и единствено филтрират и изхвърлят свързаните със systemd пакетни зависимости,  както и обременени еднозначно и безалтернативно със systemd пакети - snapd примерно.  
Абеее, Devuan са Systemd Busters  :D
А се водят в Алфа поради статуса на инсталатора си за предстоящата Химера.

Почти дублирах в Chimaera инсталацията ми с Bullseye, още малко технологично време ми трябва да успея.
Като впечатление:
Devuan Chimaera - зарежда осезаемо по-бързо от Debian Bullseye, нищо, че първият бил със синхронна, а вторият с асинхронна и уж по-бърза init система. Devuan ползва около 80% памет в сравнение с Bullseye  при почти едни и същи ресурси за двете инсталации.  И като че ли, може и да e лъжовно субективно впечатление, Devuan e по-пъргав от Debian за десктоп.
Може би наистина липсата на бинарното съответствие на 1 400 000 реда код за systemd плъзнали навсякъде в системата се отразява здравословно за бързодействието в Devuan, който пък се справя само с 2 000 реда код и то само в Init. :)

След близо 18 месеца прекъсване 

си генерирах ново дистро базирано на live-image със запазване на настройките за борене на дискови/файлови/мрежови проблеми от конзолата. Вече е базирано на Debian Bullseye и zfs 2.0.3.
Дистрото зарежда от BIOS и UEFI, и позволява запазване на настройки. Могат да се стартират и графични програми, тъй като дистрото е окомплековано с Xorg и DWM Windows Manager.

Включените програми в допълнение на базовата Дебианска live система:
apt-file,aptitude,atop,bridge-utils,btrfs-progs,cryptsetup,curl,dwm,dstat,efibootmgr,exfat-fuse,exfat-utils,gddrescue,gdisk,grub2-common,hdparm,htop,iftop,iotop,keepassxc,less,links2,lsof,lvm2,lz4,mc,mdadm,nano,netcat-openbsd,nethogs,network-manager,ntfs-3g,nvme-cli,openssh-client,p7zip-full,p7zip-rar,rclone,screen,smartmontools,testdisk,veracrypt,vim,wget,wireless-tools,wpasupplicant,xinit,xorg,zfs-initramfs,zsh,zsh-syntax-highlighting,zstd

Пространството за запазване на настройки е 1 GB и позволява също инсталация на допълнителни невключени драйвери/програми, за които не съм се сетил.

Промених и името на дистрото, от ZED (Zfs Emergency Disk) Live - стана на ZOR (Zfs bOot Repair) Live.
За случаите, когато човек е на зор  🤣

Spoiler

Ако някой случайно пририта да го пробва:  :D

Изисквания.
Инсталация върху носител: 
- IMG >= 2 GB флашка

RAM:
- 2+ GB за работа със zfs и Btrfs файлови системи
- 512+ MB за другите случаи

Инсталация:
dd if=zor-live-v0.5.amd64.img of=/dev/sdX bs=1M oflag=sync status=progress

Даунлоуд:
https://icedrive.net/0/b2oN41dcik

Sha256:
f18ec444e2433a1b98c8b96af6d57f9593751c08e827588c3cdca9de6b0bf043  zor-live-v0.5.amd64.img.xz
0c62401f52c24be35a5da0187eec8819698e2a6f788866b7095ed56dd3b9ef44  zor-live-v0.5.amd64.img

преди 10 часа, Тамболианеца написа:

След близо 18 месеца прекъсване 

Включените програми в допълнение на базовата Дебианска live система:
apt-file,aptitude,atop,bridge-utils,btrfs-progs,cryptsetup,curl,dwm,dstat,efibootmgr,exfat-fuse,exfat-utils,gddrescue,gdisk,grub2-common,hdparm,htop,iftop,iotop,keepassxc,less,links2,lsof,lvm2,lz4,mc,mdadm,nano,netcat-openbsd,nethogs,network-manager,ntfs-3g,nvme-cli,openssh-client,p7zip-full,p7zip-rar,rclone,screen,smartmontools,testdisk,veracrypt,vim,wget,wireless-tools,wpasupplicant,xinit,xorg,zfs-initramfs,zsh,zsh-syntax-highlighting,zstd

Не съм стартирал отдавна жив диск на Debian, но в миинимилната система (без графична среда), инсталирана от мрежов инсталатор или класически инсталационен диск са включени както nano, така и vim. Знам го, защото след инсталцията, първо редактирам списъка с хранилища с Nano и след това инсталирам xorg и графична среда.

Bootstrap инсталира vi.

nano и vim ги няма в базовата система

Не мога да се въздържа: ZED's dead baby, ZED's dead

:)))))

• 1 месец по-късно...
на 27.04.2021 г. в 9:48, Тамболианеца написа:

Bootstrap инсталира vi.

nano и vim ги няма в базовата система

Не знам, коя точно базова система имаш предвид, но, инсталирам системата само с отметнати "Стандартни системни инструменти", без графична среда. След инсталацията са налични, както nano, който ползвам веднага, за да си оправя с писъка с хранилища и да инсталирам графична среда, така и vim-tiny, който нямам навика да ползвам. Може да е с големи възможности, но съм си свикнал с опростеният nano.

• Автор
преди 2 часа, cybercop написа:

Не знам, коя точно базова система имаш предвид, но, инсталирам системата само с отметнати "Стандартни системни инструменти", без графична среда. След инсталацията са налични, както nano, който ползвам веднага, за да си оправя с писъка с хранилища и да инсталирам графична среда, така и vim-tiny, който нямам навика да ползвам. Може да е с големи възможности, но съм си свикнал с опростеният nano.

Ако ползваш експертната инсталация тя ти добаавя всички хранилища и после няма нужда да се мъчиш да гласиш списъци :)

преди 18 часа, petie1 написа:

Ако ползваш експертната инсталация тя ти добаавя всички хранилища и после няма нужда да се мъчиш да гласиш списъци :)

Добавя ги, но имам забележки. Препипвам ги винаги след инсталацията. Три хранилища (без backports) мога да запомня.

master@master-laptop:~$ cat /etc/apt/sources.list
deb http://deb.debian.org/debian/ buster main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ buster main contrib non-free

deb http://deb.debian.org/debian/ buster-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ buster-updates main contrib non-free

deb http://deb.debian.org/debian-security buster/updates main
deb-src http://deb.debian.org/debian-security  buster/updates main
master@master-laptop:~$ 

Ако ми се наложи ще добавя и backports, но, засега нямам такава нужда. Последните 2-3 години нищо положително не съм видял от ново ядро при условие, че нямам адекватен на него хардуер.

• Автор
преди 4 часа, cybercop написа:

Ако ми се наложи ще добавя и backports, но, засега нямам такава нужда. Последните 2-3 години нищо положително не съм видял от ново ядро при условие, че нямам адекватен на него хардуер.

И аз съм така... Даже съм още с 4.9 ядро

Май излезе Дебиан 11

Ядрото не е само за хардуера, но оправя много предишни бъгове и най-вече такива по сигурността.

преди 10 часа, vpvelev написа:

Ядрото не е само за хардуера, но оправя много предишни бъгове и най-вече такива по сигурността.

Тези по сигурността, не се ли оправят и в старото, отпиши я тази дистрибуция.

преди 11 часа, petie1 написа:

Май излезе Дебиан 11

Не съм виждал анонс, но, наскоро я тествах и видях, че навсякъде я водят Bullsaye, а не Testing. Видя ми се доста безпроблемна, но аз не съм за новости. Нито Plasma ми допада, нито LxQt, нито GTK3 на която са базирани новите версии на MATE и Xfce. Ще трябва да измисля някакъв начин да архивирам цялата базова Xfce 4.12 със зависимостите за да я ползвам в нови дистрибуции. Подобно нещо съм правил с по- малки програмки. 

преди 2 часа, cybercop написа:

Тези по сигурността, не се ли оправят и в старото, отпиши я тази дистрибуция.

Досега винаги съм обновявал ядрото със следващата версия и не зная, ако си постоянно с една и съща и то по-стара версия (например 4.9) дали тя се обновява.

преди 36 минути, vpvelev написа:

Досега винаги съм обновявал ядрото със следващата версия и не зная, ако си постоянно с една и съща и то по-стара версия (например 4.9) дали тя се обновява.

Докато една дистрибуция има поддръжка, щатните ядра за нея се кърпят. Преди 2-3 дни ми дойде 17 -то обновено издание на ядрото.

• Автор
преди 17 часа, vpvelev написа:

За сигурноста на старите ядра си има кръпки които зависят от дистроти

• Автор
преди 8 часа, cybercop написа:

Не съм виждал анонс, но, наскоро я тествах и видях, че навсякъде я водят Bullsaye, а не Testing. Видя ми се доста безпроблемна, но аз не съм за новости. Нито Plasma ми допада, нито LxQt, нито GTK3 на която са базирани новите версии на MATE и Xfce. Ще трябва да измисля някакъв начин да архивирам цялата базова Xfce 4.12 със зависимостите за да я ползвам в нови дистрибуции. Подобно нещо съм правил с по- малки програмки. 

Аз си имам архив на цялото дистро а новината ще я подиря мярнах я някъде

• Автор

Оказа се че новината която съм мярнал е за инсталатора на Дебиан 11 :)

Излезе

Debian Installer Bullseye RC 2

https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2021/06/msg00001.html

на 19.06.2021 г. в 21:36, petie1 написа:

Май излезе Дебиан 11

Голяма редукция си му дръпнал.

Излезе Debian 10.10, а ти си махнал 2 нули и тьочката. 🤣

А за  Debian 11 му предстои Full Freeze на 17.07.2021 и Release  на 31.07.2021.

на 20.06.2021 г. в 11:19, vpvelev написа:

Ако е LTS се oбновява та пушек се вдига - виж 3-цифрената версия на споменато ядро  4.9 --> 273.  На практика - всяка седмица - нова версия.

https://www.kernel.org/

• Автор
преди 7 часа, Тамболианеца написа:

Голяма редукция си му дръпнал.

Излезе Debian 10.10, а ти си махнал 2 нули и тьочката. 🤣

А за  Debian 11 му предстои Full Freeze на 17.07.2021 и Release  на 31.07.2021.

Да са ... в редуктора

DUR - The AUR for Debian distros

Нещо съм доста резервиран към това начинание, още повече, че ще разводни качеството на Debian с Arch-изми.
Но пък нека се знае, че има и такова 'чудо':

https://docs.hunterwittenborn.com/makedeb/debian-user-repository/intro 
https://dur.hunterwittenborn.com/

• Автор
преди 1 час, Тамболианеца написа:

DUR - The AUR for Debian distros

Нещо съм доста резервиран към това начинание, още повече, че ще разводни качеството на Debian с Arch-изми.
Но пък нека се знае, че има и такова 'чудо':

https://docs.hunterwittenborn.com/makedeb/debian-user-repository/intro 
https://dur.hunterwittenborn.com/

Ами може да го тупнат към тестинг........  Пък и малко на турски звучи дур.

• 3 седмици по-късно...

да попитам до сега бях на юбунту базирани линукси сега реших да мина на дебиан и забелязах че ако не напиша в терминала първо su  не ми признава root паролата това нормално ли е или имам проблем с sudo

преди 46 минути, ninov написа:

да попитам до сега бях на юбунту базирани линукси сега реших да мина на дебиан и забелязах че ако не напиша в терминала първо su  не ми признава root паролата това нормално ли е или имам проблем с sudo

Да. Нормално е за Debian.

Влизаш в терминала с администраторски акаунт със :

su

След това инсталираш sudo

apt install sudo

След това, разрешаваш работата със супер потребител с командата :

sudo usermod -a -G sudo username

Моето е master

sudo usermod -a -G sudo master

След това рестартираш със :

sudo reboot

При следващата сесия, когато започнеш да изпълняваш команда със sudo ще ти излезе предупреждение да внимаваш, какво правиш, което е еднократно. След това си ползваш sudo, както е в Ubuntu.

преди 20 минути, cybercop написа:

Да. Нормално е за Debian.

Влизаш в терминала с администраторски акаунт със :

su

След това инсталираш sudo

apt install sudo

След това, разрешаваш работата със супер потребител с командата :

sudo usermod -a -G sudo username

Моето е master

sudo usermod -a -G sudo master

След това рестартираш със :

sudo reboot

При следващата сесия, когато започнеш да изпълняваш команда със sudo ще ти излезе предупреждение да внимаваш, какво правиш, което е еднократно. След това си ползваш sudo, както е в Ubuntu.

мерси

• Автор
преди 4 часа, ninov написа:

мерси

В  Дебиан 10 sudo си е инсталирано по подразбиране само трябва да се добавиш както ти казал Киберченгето

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.