Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Debian - новини, въпроси, проблеми.

Featured Replies

че тогава защо правят хибридни iso-та с графична среда? иначе съм съгласен, че е за сървъри - proxmox по подразбиране контейнерите са с дебиан...

• Отговори 428
  • Прегледи 66,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да. Нормално е за Debian. Влизаш в терминала с администраторски акаунт със : su След това инсталираш sudo apt install sudo След това, разрешаваш работата със супер потребител

• Качих това.Работи.Каква е идеята да се инсталира f2fs-tools по този начин?  

• Аз ще си седя на 10 до 2025 па после вече Трикси (освен ако не се строши компа ) , кат преритам за нещо ново има TW

Публикувани изображения

на 23.10.2021 г. в 8:17, the professor написа:

здравейте имам  още еди проблем - не мога да подкарам wifi - слагам нa юсб обаче kato пусна connection-manager на wifi ми е disable, давам enable и wifi изчезва и после lsusb не го показва изобщо... трябва да го извадя и вкарам в друг usb порт за да тръгне, с рестарт също не тръгва (не знам къде пипа тоя дебиан (предполагам някой регистър в рам-та или биос/уефи) че после usb wifi не ми тръгва и на lubuntu без изваждане и смяна на порта, дебиана го тествам live, лубунту ми е инсталирано)... 

отделно забелязах още един проблем ако не е свързан лан кабела чака доста време преди да зареди (просто е някаква недомислица да няма мрежа (вкаран кабел) а то да чака dhcpd), на lubintu си продължава

реших проблема с бавния буут като няма мрежа:

sudo nano /etc/systemd/system/network-online.target.wants/networking.service 

най долу в секцията [service]

TimeoutStartSec=5min

се прави на 

TimeoutStartSec=5sec

и край на безсмисленото чакане по 5 минути

а за да се ползва wifi:

първо се инсталира network-manager-gnome със пакетите, които иска, деинсталира се connman, редактира се:

sudo nano /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf

managed=true
и се рестартира сервиза

sudo service NetworkManager restart

пак се занимавах с gvfs... не само, че не работи както трябва на exfat (няма trash), но и на ntfs също няма, отделно gvfsd-smb-browse (в bullseye e версия 1.46.2-1) също са осрали, защото като отварям файл по мрежата с libreoffice иска да отвори  reаd-only / copy / cancel (пробвах с няколко версии 6 версия и две 7 мици - с всичките е така, мога да редактирам в expert setting "UseLocking = false", но тогава вади general error/ input output error като реша да сейфам на мрежово стройство)  на тъпото е, че  са сменили библиотеки, които ги няма изобщо за bullseye и не могах да пробвам с gvfs версия 1.36 от buster (не съм пробвал ръчна подмяна на файловете, че може просто в пакетите да искат библиотеки, без изобщо га ги ползват, но ще пробвам като ида на работа...)...

обаче на  gvfs версии 1.12.1 и 1.28.2 си работи (сигурен съм на 100% защото всичките ги пробвам на същия компютър инсталирал съм ги на различни дискове, но офис пакета е същия, не да го тегля и да го инсталирам от репо, а от сайта като пакет)

трябва да видя, как се репортват бъгове, но винаги съм се чудел за какъв чеп му е на някой да променя нещо, което работи...

на 31.10.2021 г. в 8:21, the professor написа:

пак се занимавах с gvfs... не само, че не работи както трябва на exfat (няма trash), но и на ntfs също няма, отделно gvfsd-smb-browse (в bullseye e версия 1.46.2-1) също са осрали, защото като отварям файл по мрежата с libreoffice иска да отвори  reаd-only / copy / cancel (пробвах с няколко версии 6 версия и две 7 мици - с всичките е така, мога да редактирам в expert setting "UseLocking = false", но тогава вади general error/ input output error като реша да сейфам на мрежово стройство)  на тъпото е, че  са сменили библиотеки, които ги няма изобщо за bullseye и не могах да пробвам с gvfs версия 1.36 от buster (не съм пробвал ръчна подмяна на файловете, че може просто в пакетите да искат библиотеки, без изобщо га ги ползват, но ще пробвам като ида на работа...)...

обаче на  gvfs версии 1.12.1 и 1.28.2 си работи (сигурен съм на 100% защото всичките ги пробвам на същия компютър инсталирал съм ги на различни дискове, но офис пакета е същия, не да го тегля и да го инсталирам от репо, а от сайта като пакет)

трябва да видя, как се репортват бъгове, но винаги съм се чудел за какъв чеп му е на някой да променя нещо, което работи...

имам напредък, оказа се че само pcmanfm не ще да изтрие в кошчето (когато диска е на exfat), но transsmisson-gtk трие и си създава .Trash-1000, после въпреки, че има trash pcmanfm пак не може да изтрие в него, накрая и това разреших - оказа се че понеже диска е на exfat pcmanfm автоматично приема че е преносим и не ползва кошчето, като махнах отметката от preferences>general>erase files on removable media instead of "trash can" creation

и проблема се реши...

ако някой се интересува, osd за силата на звука ето моя вариант. първоначално на lubuntu ползвах xfce4-volumed обаче на дебиана няма затова си потърсих в нета и попаднах на скриптове, които ползвах за да си изработя собствен скрипт, целта беше да ползва мимимално пакети и библиотеки и да работи на всеки линукс.прави се скрипт volume-osd (първо се инсталира xosd-bin пакета,  но синтаксиса на cat_osd за убунту и дебиал е малко различен, тоя в дебиан е доста граничен и в скрипта е за него) със съдържание:

#!/bin/bash
#================================================================================
### volume-osd
#================================================================================
# need xosd-bin package
# xlfonts - list avaible fonts
case $1 in
 up) A="VOLUME: $(amixer -D pulse sset Master unmute 2%+|grep -m 1 "%]"|cut -d "[" -f2|cut -d "%" -f1)" ;;
 down) A="VOLUME: $(amixer -D pulse sset Master unmute 2%-|grep -m 1 "%]"|cut -d "[" -f2|cut -d "%" -f1)" ;;
 mute) A="VOLUME: MUTE $(amixer -qD pulse sset Master mute)" ;;
 *) echo "Usage: $0 { up | down | mute }" ;;
esac
killall osd_cat &> /dev/null
echo "$A" | osd_cat -d 3 -A right -o 30 -i 30 -p top -f "12x24" -O 2 -c green -u black

после се прави стартируем: chmod +x volume-osd

тества се в терминал: ./volume-osd up - трябва да усили звука с 2% и в горния десен ъгъл трябва да изкара индикация с зелен цвят VOLUME 10 или друго число в зависимост колко е бил преди това. ако работи се отваря ~/.config/openbox/lxde-rc.xml (това е за lxde, ако имате друга графична, би трябвало да е menu.xml или rc.xml или нещо подобно) и се търси:

<!-- Keybinding for Volume management -->

и под него се редактира секцията на:

<!-- Keybinding for Volume management -->
    <keybind key="XF86AudioRaiseVolume">
      <action name="Execute">
        <command>volume-osd up</command>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="XF86AudioLowerVolume">
      <action name="Execute">
        <command>volume-osd down</command>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="XF86AudioMute">
      <action name="Execute">
        <command>amixer -qD pulse set Master toggle</command>
      </action>
    </keybind>
    <!-- Keybinding for Volume management1 -->
    <keybind key="C-S-Up">
      <action name="Execute">
        <command>volume-osd up</command>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="C-S-Down">
      <action name="Execute">
        <command>volume-osd down</command>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="C-S-m">
      <action name="Execute">
        <command>volume-osd mute</command>
      </action>
    </keybind>

до започването на следващата секция:

<!-- Keybindings for........-->

запаметявте и рестартирате или се логаутвате за да се зареди конфигурацията от openbox

и след това ако натиснете ctrl+shift+ (C+S+Up) звука се усилва, натиснете ctrl+shift+ (C+S+Down) звука се намалява

ctrl+shift+m заглушава звука...

ако имате милтимедийни бутони също ще работят, но бутона за mute/unmute няма да работи, понеже е "toggle", може и той да се направи да работи, но трябва да се преработи скрипта с проверка дали  звука е заглушен или не... 

amixer -D pulse sset Master unmute 2%+ е командата за усилване на звука, ако се ползва се pulseaudio, имаче стандартно мисля, че беше amixer set Master unmute 2%+ , което обаче при мен също работи, но предполагам, че без pulseaudio първия вариант няма да работи...)

ползвах тия линкове:

https://blog.cykerway.com/posts/2010/08/19/volume-control-osd-for-openbox.html

https://techpatterns.com/forums/about1354.html

за да направя моя (там са ползвали awk, но според моите тестове cut хаби по малко процесорно време...)

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=980370#p980370

здравейте имам проблем с PATH

и като root и като друг потребител

echo $PATH

ми връща

"/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games"

и редактирах всичко, което можах (/etc/profiles, /etc/login.defs, /usr/share/base-files/profile) и пак ми дава скопения PATH...

дайте съвет за перманентно (имам в предвид и като създам нов потребител пак да имам "/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" без да правя допълнителни гимнастики в .bashrc) 

не знам каква секюрити параноя ги е гонила от дебиан че така са се осрали ( бъга го има още от (buster, но там много лесно се оправя в в /etc/profiles) а тука на bulleye сякаш се е кеширало някъде и не знам къде да търся...

преди 1 час, the professor написа:

здравейте имам проблем с PATH

и като root и като друг потребител

echo $PATH

ми връща

"/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games"

и редактирах всичко, което можах (/etc/profiles, /etc/login.defs, /usr/share/base-files/profile) и пак ми дава скопения PATH...

дайте съвет за перманентно (имам в предвид и като създам нов потребител пак да имам "/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" без да правя допълнителни гимнастики в .bashrc) 

не знам каква секюрити параноя ги е гонила от дебиан че така са се осрали ( бъга го има още от (buster, но там много лесно се оправя в в /etc/profiles) а тука на bulleye сякаш се е кеширало някъде и не знам къде да търся...

установих че като се логна като root със sudo su пътя е пълния, обаче ако изпълня само su - пак ставам root, но пътя остава скопения...

• Автор

Дебиан 11

profa.png

преди 14 часа, the professor написа:

не знам каква секюрити параноя ги е гонила от дебиан че така са се осрали

преди 13 часа, the professor написа:

обаче ако изпълня само su - пак ставам root, но пътя остава скопения

С риск отново да ме накажат, или даже баннат:
- първо да те питам: Докога ще плюеш по Дебиан в темата за Дебиан?
- второ да ти кажа: Това е Дебиан! А не дрисливото ти Лубунту или пикливия Минт!
- третото да ти заявя - насраният и скопен по знания си ти, а Дебиан не ти е виновен за това!!
https://wiki.debian.org/EnvironmentVariables 

• Автор
преди 5 часа, Kuroyagi написа:

С риск отново да ме накажат, или даже баннат:
- първо да те питам: Докога ще плюеш по Дебиан в темата за Дебиан?
- второ да ти кажа: Това е Дебиан! А не дрисливото ти Лубунту или пикливия Минт!
- третото да ти заявя - насраният и скопен по знания си ти, а Дебиан не ти е виновен за това!!
https://wiki.debian.org/EnvironmentVariables 

Дебиан си е Дебиан но и ти правиш грешка като нареждаш Минт и другите дистрота , нали това му е чара да има Н дистрота че има за всеки по нещо :)  

E каква грешка правя? Че възроптах срещу постовете му ли?
Не го ли виждаш, че всичките му постове са все квалификации колко осран бил Дебиан в сравнение с Лубунту и Минт? 
Ми като не му достига умствен капацитет да ползва Дебиан, да си ползва онези - кой му пречи, като ЕДИНСТВЕНО престане да плюе в ТАЗИ тема срещу Дебиан!

• Автор
преди 4 часа, Kuroyagi написа:

E каква грешка правя? Че възроптах срещу постовете му ли?
Не го ли виждаш, че всичките му постове са все квалификации колко осран бил Дебиан в сравнение с Лубунту и Минт? 
Ми като не му достига умствен капацитет да ползва Дебиан, да си ползва онези - кой му пречи, като ЕДИНСТВЕНО престане да плюе в ТАЗИ тема срещу Дебиан!

Е така съм съгласен но мисълта ми беше че не е добре да се плюе срещу дадено дистро Дебиан, Минт, Убунту или бабиното дистро

извинявам се... обаче се предполага, че като излизат по рядко ъпдейти, трябва по стабилен и по малко бъгав... такава ми е логиката, а другата логика, е че просто не си правят зор и като видят бъг пак не си дават зор... минах на дебиан щото мислех че е по консервативен от убунту и няма да се занимавам да спирам ъпдейти за да не се инсталират без да съм разрешил - и това е така... но специално за PATH изредактирах всички файлове, които съдържат PATH и пак зарежда тоя с games - на 100% съм сигурен че пътя е компилиран, за да не излиза с:

sudo grep -rnw '/' -e 'games'

което е много дървено решение за опън сорс...

• Автор
преди 18 часа, the professor написа:

извинявам се... обаче се предполага, че като излизат по рядко ъпдейти, трябва по стабилен и по малко бъгав... такава ми е логиката, а другата логика, е че просто не си правят зор и като видят бъг пак не си дават зор... минах на дебиан щото мислех че е по консервативен от убунту и няма да се занимавам да спирам ъпдейти за да не се инсталират без да съм разрешил - и това е така... но специално за PATH изредактирах всички файлове, които съдържат PATH и пак зарежда тоя с games - на 100% съм сигурен че пътя е компилиран, за да не излиза с:

sudo grep -rnw '/' -e 'games'

което е много дървено решение за опън сорс...

Ей я си кажи графичмата среда

От месец насам мигрирах десктопа си от Debian към Devuan (Bullseye --> Chimaera)
Станах systemd-free, NetworkManager-free, PulseAudio-free ... Пьотеринг-фрее :D
И се случиха чудеса: 
- три-годишните ми периодични проблеми със замръзването на компа под Линукс - изчезнаха;
- ZFS ми работи по-надеждно и нямам вече случки при старт на системата да не ми се е заредил някой пул;
- компът зарежда и гаси по-бързо в сравнение със systemd, щото нямам вече излишни раздути сървиси;
- паметта падна за едни и същи сървиси с ~150 МБ общо;
- изхвърлих 1.3 милеееона реда затлачен systemd боклук от тази ми система.

Въобще Devuan - простота, яснота, надеждност и скорост.  

• Автор

Дебиан не може ли да му се махне systemd?

@petie1 Може, но не бива. Сам ще ти трябват години работа да я направиш systemd-free и собствено хранилище за модифицирани приложения. Аз съм на обратният полюс и държа да си ползвам systemd. Даже и NM, защото ми трябва графичен мениджър, а написаният на питон WICD е доста по- тромав, като повечето подобни приложение. Нито компютъра ми забива, нито има накъде по- бързо да ми зарежда и изключва машината, нито имат значение за мен тези 150 МБ, които не вярвам, че ще спестя при моята орязана система  с под 300 МБ общ разход без допълнително натоварване. При условие, че уеб браузърите консумират в пъти повече, независимо с коя система за инициализация си.  В момента, разходът на systemd при мен е 12 МБ. Когато премахнеш systemd, ще трябва да сложиш друг система за инициализация. Евентуално можеш да свалиш на 6 МБ. Преди години,един шегаджия беше публикувал, че компютърът му е "полетял", когато е заменил systemd със sysvinit. Тогава, разходът беше към 4 МБ, та, сигурно доста е олекнал от тях.

преди 54 минути, petie1 написа:

Дебиан не може ли да му се махне systemd?

Разбира се, че може да подмениш в Debian systemd с openrc, sysv та даже и runit.
Разликата между Debian и Devuan е в допълнителната стъпка, която екипът на Devuan прави - да отсява пакети и зависимости свързани със systemd.
Докато в Debian за това трябва да съблюдаваш сам. И докато в Debian с друга init система при инсталация на пакет като нищо и без да искаш можеш да си омажеш системата чрез въвличане обратно на systemd зависимости, то при Devuan възможността за такова омазване е далеч по-минимална, да не кажа граничи с нула.
Пакети с неразрешими systemd зависимости, изключени и липсващи в Devuan:
https://pkgmaster.devuan.org/bannedpackages.txt 

По принцип, можеш да ползваш почти всички продукти от Debian в Devuan.
Десктопи, примерно - Cinnamon, KDE Plasma, LXQt, MATE, Xfce.
Съвсем малко са твърдите изключения за разпространени продукти, примерно - Gnome3(може все пак, но не е препоръчително), snapd, tomcat9.

на 17.11.2021 г. в 16:38, petie1 написа:

Ей я си кажи графичмата среда

lxde... най леката графична среда, която върши работа :) който пък си мисли че xfce е по лека много се бърка...

на 19.11.2021 г. в 10:23, Kuroyagi написа:

От месец насам мигрирах десктопа си от Debian към Devuan (Bullseye --> Chimaera)
Станах systemd-free, NetworkManager-free, PulseAudio-free ... Пьотеринг-фрее :D
И се случиха чудеса: 
- три-годишните ми периодични проблеми със замръзването на компа под Линукс - изчезнаха;
- ZFS ми работи по-надеждно и нямам вече случки при старт на системата да не ми се е заредил някой пул;
- компът зарежда и гаси по-бързо в сравнение със systemd, щото нямам вече излишни раздути сървиси;
- паметта падна за едни и същи сървиси с ~150 МБ общо;
- изхвърлих 1.3 милеееона реда затлачен systemd боклук от тази ми система.

Въобще Devuan - простота, яснота, надеждност и скорост.  

ми то е достатъчно да няма swap и няма замръзване...

преди 26 минути, the professor написа:

lxde... най-леката графична среда, която върши работа

ми то е достатъчно да няма swap и няма замръзване...

Първото ти мнение го редактирах, както е вярно

Второто ти мнение - есктремално наивно, технически неграмотно и абсолютно невярно, затова и го зачертах изцяло.

• Автор
на 19.11.2021 г. в 12:38, Kuroyagi написа:

Разбира се, че може да подмениш в Debian systemd с openrc, sysv та даже и runit.
Разликата между Debian и Devuan е в допълнителната стъпка, която екипът на Devuan прави - да отсява пакети и зависимости свързани със systemd.
Докато в Debian за това трябва да съблюдаваш сам. И докато в Debian с друга init система при инсталация на пакет като нищо и без да искаш можеш да си омажеш системата чрез въвличане обратно на systemd зависимости, то при Devuan възможността за такова омазване е далеч по-минимална, да не кажа граничи с нула.
Пакети с неразрешими systemd зависимости, изключени и липсващи в Devuan:
https://pkgmaster.devuan.org/bannedpackages.txt 

По принцип, можеш да ползваш почти всички продукти от Debian в Devuan.
Десктопи, примерно - Cinnamon, KDE Plasma, LXQt, MATE, Xfce.
Съвсем малко са твърдите изключения за разпространени продукти, примерно - Gnome3(може все пак, но не е препоръчително), snapd, tomcat9.

Аха демек ще бъде голям  таралеж в гащите ако седна сам да махам systemd от Дебиан :)

на 19.11.2021 г. в 12:24, cybercop написа:

@petie1 Може, но не бива. Сам ще ти трябват години работа да я направиш systemd-free и собствено хранилище за модифицирани приложения. Аз съм на обратният полюс и държа да си ползвам systemd. Даже и NM, защото ми трябва графичен мениджър, а написаният на питон WICD е доста по- тромав, като повечето подобни приложение. Нито компютъра ми забива, нито има накъде по- бързо да ми зарежда и изключва машината, нито имат значение за мен тези 150 МБ, които не вярвам, че ще спестя при моята орязана система  с под 300 МБ общ разход без допълнително натоварване. При условие, че уеб браузърите консумират в пъти повече, независимо с коя система за инициализация си.  В момента, разходът на systemd при мен е 12 МБ. Когато премахнеш systemd, ще трябва да сложиш друг система за инициализация. Евентуално можеш да свалиш на 6 МБ. Преди години,един шегаджия беше публикувал, че компютърът му е "полетял", когато е заменил systemd със sysvinit. Тогава, разходът беше към 4 МБ, та, сигурно доста е олекнал от тях.

Така като чета разбирам че няма решение на задачата тоест разни хора разни идеали

преди 11 часа, petie1 написа:

Аха демек ще бъде голям  таралеж в гащите ако седна сам да махам systemd от Дебиан :)

Така като чета разбирам че няма решение на задачата тоест разни хора разни идеали

Има решение и то се съдържа в първият ти въпрос. Можеш да ползваш вече положен труд. От екипа на Devuan им трябваха години, докато направят Debian без systemd. Но, вече са свършили тази работа и който има желание, може да ползва нея.

• Автор
на 21.11.2021 г. в 9:01, cybercop написа:

Има решение и то се съдържа в първият ти въпрос. Можеш да ползваш вече положен труд. От екипа на Devuan им трябваха години, докато направят Debian без systemd. Но, вече са свършили тази работа и който има желание, може да ползва нея.

Добре :)

• 4 седмици по-късно...

Някой ще ми каже ли, какъв е замисъла на Debian Live Standard ? За какво е жив образ без X и графичен интерфейс. Да ползваш сървър от жив диск ми идва малко в повече.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.