Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Debian - новини, въпроси, проблеми.

Featured Replies

на 19.04.2022 г. в 13:02, Гост написа:

аве гущер, кажи как се мащабира без промяна на резолюция
всичко ми е много ситно,а пъ ас съм дрът и недовиждам
в уина, по подразбиране ми дава 150 %, а аз в "папагала" не мога да го намеря
нали уж папагала е дебиан базиран
давай идея как да го направя...всичко да е на 150, без промяна на резолюция

във файла .Xresources

Xft.dpi: 112

стандартното е 96, да е кратно на числото 8

на 15.09.2022 г. в 15:55, cybercop написа:

След, като реших да вляза в 21 век с GTK3 се оказа, че имам още два проблема. Първият е, че Thunar в Debian 11 с Xfce не показва миниатюри, когато е стартиран в администраторски режим. Този проблем няма нищо общо с често срещаният проблем с липсата на изобразяване в потребителската директория, което се дължи на заключена папка на миниатюрите в /home/master/.cache и се отстранява за секунди.

thunar.png

Вторият проблем е, че mousepad не може да отвори никакви файлове в администраторски режим. Нито директно в Thunar, отворен в администраторски режим, нито през терминала с описан път до файла. До версия 10 нямаше проблеми в това отношение.

Благодаря предварително на тези, които ще ми помогнат да разреша проблемите.

и при мен е така с pcmanfm, аз си отварям конзола и от там sudo nano...

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 428
  • Прегледи 66,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да. Нормално е за Debian. Влизаш в терминала с администраторски акаунт със : su След това инсталираш sudo apt install sudo След това, разрешаваш работата със супер потребител

• Качих това.Работи.Каква е идеята да се инсталира f2fs-tools по този начин?  

• Аз ще си седя на 10 до 2025 па после вече Трикси (освен ако не се строши компа ) , кат преритам за нещо ново има TW

Публикувани изображения

Еииий, Дебиан фенчета!

Добрите вести днес:
1. Дебиан 12 влезе във фаза на Soft Freeze:
https://www.phoronix.com/news/Debian-12-Soft-Freeze 

2. Дебиан 12 инсталаторът вече по-добре третира затворените драйвери:
https://www.phoronix.com/news/Debian-12-Installer-Alpha-2 

Новият релийз на Дебиан 12 Bookworm се очертава най-великия релийз излизал някога.
Защото за първи път включва най-последни версии на десктопи и улеснена инсталация на несвободни драйвери.
Естествено тези постижения рефлектират и намират имплементация и в Девуан 5 - класическият Дебиан изчистен от бълвоча systemd.

преди 24 минути, MZ/X написа:

Еииий, Дебиан фенчета!

Добрите вести днес:
1. Дебиан 12 влезе във фаза на Soft Freeze:
https://www.phoronix.com/news/Debian-12-Soft-Freeze 

2. Дебиан 12 инсталаторът вече по-добре третира затворените драйвери:
https://www.phoronix.com/news/Debian-12-Installer-Alpha-2 

Новият релийз на Дебиан 12 Bookworm се очертава най-великия релийз излизал някога.
Защото за първи път включва най-последни версии на десктопи и улеснена инсталация на несвободни драйвери.
Естествено тези постижения рефлектират и намират имплементация и в Девуан 5 - класическият Дебиан изчистен от бълвоча systemd.

Ще изчакаме и ще видим. Все пак, тук има хора, които са ползвали Squeeze, която беше по добра от Lenny и всяка след нея до момента, въпреки, че от версия 9 наистина имат напредък и нямам основания да се оплаквам.

Никога във финално издание (release) на дистрибуция с фиксирана поддръжка не може да бъде включена последната версия на десктопа. Може да е била последна версия по време на замразяването на версиите, които ще бъдат включени в това издание.

Драйвъра си го знам кой е и не ми трябва да ме улесняват. Достатъчно лесно се инсталира един мета- пакет. Може да е полезно за някои, но за мен е безразлично. 

В крайна сметка, практичността винаги надделява над идеологията. И след десет години, основно ще се ползва Debian с каквато и да е официална система за инициализация, а тези с алтернативна ще се ползват от шепа ентусиасти с много свободно време или голяма нужда да им бъде обърнато внимание. 

Чак като ми изтрещя при нормален ъпдейт за NVidia и аз го рaзбрах, че имало ново репо non-free-firmware в Bookworm-12/Daedalus-5, в което бил прехвърлен всичкия firmware от non-free:
https://unix.stackexchange.com/questions/736065/how-do-i-install-non-free-firmware-in-debian-12-bookworm 

А ето го и съдържанието на новото non-free-firmware repo:

$ aptitude search ~snon-free-firmware
p   amd64-microcode                                                                            - Processor microcode firmware for AMD CPUs                                                            
p   atmel-firmware                                                                             - Firmware for Atmel at76c50x wireless networking chips.                                               
p   bluez-firmware                                                                             - Firmware for Bluetooth devices                                                                       
p   dahdi-firmware-nonfree                                                                     - DAHDI non-free firmware                                                                              
p   firmware-amd-graphics                                                                      - Binary firmware for AMD/ATI graphics chips                                                           
p   firmware-ast                                                                               - Binary firmware for ASpeed Technologies graphics chips                                               
p   firmware-atheros                                                                           - Binary firmware for Qualcomm Atheros wireless cards                                                  
p   firmware-bnx2                                                                              - Binary firmware for Broadcom NetXtremeII                                                             
p   firmware-bnx2x                                                                             - Binary firmware for Broadcom NetXtreme II 10Gb                                                       
p   firmware-brcm80211                                                                         - Binary firmware for Broadcom/Cypress 802.11 wireless cards                                           
p   firmware-cavium                                                                            - Binary firmware for Cavium Ethernet adapters                                                         
p   firmware-intel-sound                                                                       - Binary firmware for Intel sound DSPs                                                                 
p   firmware-ipw2x00                                                                           - Binary firmware for Intel Pro Wireless 2100, 2200 and 2915                                           
p   firmware-ivtv                                                                              - Binary firmware for iTVC15-family MPEG codecs (ivtv and pvrusb2 drivers)                             
p   firmware-iwlwifi                                                                           - Binary firmware for Intel Wireless cards                                                             
p   firmware-libertas                                                                          - Binary firmware for Marvell wireless cards                                                           
p   firmware-linux                                                                             - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (metapackage)                                
p   firmware-linux-nonfree                                                                     - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel (metapackage)                                
p   firmware-misc-nonfree                                                                      - Binary firmware for various drivers in the Linux kernel                                              
p   firmware-myricom                                                                           - Binary firmware for Myri-10G Ethernet adapters                                                       
p   firmware-netronome                                                                         - Binary firmware for Netronome network adapters                                                       
p   firmware-netxen                                                                            - Binary firmware for QLogic Intelligent Ethernet (3000 and 3100 Series)                               
i A firmware-nvidia-gsp                                                                        - NVIDIA GSP firmware                                                                                  
p   firmware-nvidia-tesla-gsp                                                                  - NVIDIA GSP firmware (Tesla version)                                                                  
p   firmware-qcom-media                                                                        - Binary firmware for Qualcomm graphics/video (dummy package)                                          
p   firmware-qcom-soc                                                                          - Binary firmware for Qualcomm SoCs                                                                    
p   firmware-qlogic                                                                            - Binary firmware for QLogic HBAs                                                                      
p   firmware-realtek                                                                           - Binary firmware for Realtek wired/wifi/BT adapters                                                   
p   firmware-realtek-rtl8723cs-bt                                                              - Bluetooth firmware for Realtek RTL8723CS                                                             
p   firmware-samsung                                                                           - Binary firmware for Samsung MFC video codecs                                                         
p   firmware-siano                                                                             - Binary firmware for Siano MDTV receivers                                                             
p   firmware-sof-signed                                                                        - Intel SOF firmware - signed                                                                          
p   firmware-ti-connectivity                                                                   - Binary firmware for TI Connectivity wifi and BT/FM/GPS adapters                                      
p   intel-microcode                                                                            - Processor microcode firmware for Intel CPUs                                                          
p   raspi-firmware                                                                             - Raspberry Pi family GPU firmware and bootloaders                    

Дебианци си спазиха обещанието от PkgQtKde/BookwormReleasePlans - Debian Wiki

и успяха да натикат по времето на Soft Freeze-a KDE 5.27 и KF 5.103 в предстоящия релийз на Debian 12 - Bookworm.

Debian -- Package Search Results -- plasma-desktop

• Автор

Аз пък намерих доста интерсно решение за бекпорт репото на Книжния червей......

https://fasttrack.debian.net/

То това не е само за Книжния червей де ама за пръв път виждам такова репо а и на сайта си пише че е тестово, явно тоя Книжен червей наистина ще е нещо ново :)

Здравейте ,някой може ли да ми каже как да си направя менюто на български , буквално преди часове си инсталирах  Дебиян и не откривам нищо по въпроса?

Debian GNU/Linyx 11 (bullseye) Xfce 4.16

Направи ли го? 

sudo dpkg-reconfigure locales и избор на кой да ти е по подразбиране.

Рестарт и получаваш езика, който си добавил, в случая явно бълграския.

Нищо не става ,компютъра заби и половината екран стои черен , утре ще преинсталирам пак, Това го пиша от друг комп с  wjndows 10. Откакто съм с тия линукси само проблеми , сигурно вече 10 -ти инсталирам

Локализация не може да ти забие компютъра, виж дали имаш някакви хардуерни проблеми под линукс - виж логовете за грешки - dmesg, journalctl, kern.log

Къде да го видя  ,ако е в терминала там нищо не мога да направя  дава ми not found  или fail постоянно и се отказах да го използвам?

преди 16 часа, gri написа:

Откакто съм с тия линукси само проблеми , сигурно вече 10 -ти инсталирам

Различни дистрибуции или 10 пъти един и същ Дебиан?

Различни дистрибуции

• Автор
преди 1 час, gri написа:

Различни дистрибуции

Я обясни малко по подробно как точно правиш инсталацията? Щот аз обикновено си свалям инсталацията от репото а не тази  в образа :)

И аз се бях прецакал с инсталация от образа та ела гледай сеир сетне

Зарязах  Дебиян , върнах се на Mint Vanessa  Xfce  , с нея по се разбирам.😀

преди 12 минути, gri написа:

Зарязах  Дебиян , върнах се на Mint Vanessa  Xfce  , с нея по се разбирам.😀

преди 4 часа, gri написа:

Различни дистрибуции

Различни, ама да не са все на Дебиан база - Убунту, Минт...

Ако си пробвал и нещо от рода на Арч, Сузе, Федора и пак ти забива, значи имаш някакъв хардуерен проблем в лаптопа.

Излезе нова версия на APT 2.6.
Разработчиците на Debian днес пуснаха APT 2.6 като най-новата версия на този пакетен мениджър, който ще се доставя като част от предстоящото издание на Debian 12 "Bookworm".
APT 2.6 включва промени за справяне с "несвободния фърмуер" след гласуването на Дебиан миналата година за по-добро боравене с несвободния фърмуер на тяхната Linux дистрибуция. 
https://www.phoronix.com/news/Debian-APT-2.6-Released 

на 2.03.2023 г. в 20:12, vpvelev написа:

Различни, ама да не са все на Дебиан база - Убунту, Минт...

Не залагай на това. Linux Mint  е дериват на Ubuntu, ползваш хранилищата и пакетите на Ubuntu, като към тях са добавили свои. Пакет от LM от хранилищата на Ubuntu върху която е изградена съответната версия, може да не е съвместим само с пакет, създаден от екипа на LM, но не и със самата дистрибуция. Имам предвид, че едното приложение трябва да бъда премахнато, за да не е в конфликт с другото. 

Ubuntu е базова дистрибуция, възникнала, като дериват на Debian. Със собствени хранилища, пакети, ядра и драйвъри. Отделни пакети могат да бъдат съвместими, но, това не е общо приложимо. Никаква гаранция няма, че един пакет от някоя версия на Ubuntu е съвместим с някоя версия на Debian. Съвместими са, когато версиите случайно съвпадат и няма съществени промени в config файла на пакета, където да е добавена някоя зависимост, която липсва или не съвпада с тази в другата дистрибуция. 

току-що, cybercop написа:

Не залагай на това. Linux Mint  е дериват на Ubuntu, ползваш хранилищата и пакетите на Ubuntu, като към тях са добавили свои. Пакет от LM от хранилищата на Ubuntu върху която е изградена съответната версия, може да не е съвместим само с пакет, създаден от екипа на LM, но не и със самата дистрибуция. Имам предвид, че едното приложение трябва да бъда премахнато, за да не е в конфликт с другото. 

Ubuntu е базова дистрибуция, възникнала, като дериват на Debian. Със собствени хранилища, пакети, ядра и драйвъри. Отделни пакети могат да бъдат съвместими, но, това не е общо приложимо. Никаква гаранция няма, че един пакет от някоя версия на Ubuntu е съвместим с някоя версия на Debian. Съвместими са, когато версиите случайно съвпадат и няма съществени промени в config файла на пакета, където да е добавена някоя зависимост, която липсва или не съвпада с тази в другата дистрибуция. 

Така е, но моя отговор беше по повод на това:

на 1.03.2023 г. в 21:47, gri написа:

Нищо не става ,компютъра заби и половината екран стои черен , утре ще преинсталирам пак, Това го пиша от друг комп с  wjndows 10. Откакто съм с тия линукси само проблеми , сигурно вече 10 -ти инсталирам

преди 2 часа, vpvelev написа:

Така е, но моя отговор беше по повод на това:

Ами, при този начин на мислене, дори двадесет да инсталира, резултатът ще е същият. Едно е да инсталираш, друго е да го овладееш и да работиш с една дистрибуция.

П.П. Докато ти пиша ме хвана някаква носталгия да инсталирам някоя .rpm базирана дистрибуция, че откакто спряха поддръжката на CENTOS6 не съм ползвал такава. Но съм влязъл в някакви релси и не ми се излиза от зоната ми на комфорт. Всичко ми работи добре и хем ми се иска нещо ново, хем не ми се съсипва работеща система.

Как мога да ползвал пакети от Debian на друга дистрибуция произлязла от въпросната? 

преди 14 минути, dioib написа:

Как мога да ползвал пакети от Debian на друга дистрибуция произлязла от въпросната? 

Би било коректно да напишеш точно какви пакети. Най- лесно мога да ти кажа да си намериш версия на другата дистрибуция в която конкретния пакет е съвместима версия с твоята система. 

преди 1 час, cybercop написа:

Би било коректно да напишеш точно какви пакети.

Нека да започна с езиковите пакети. Във въпросната дистрибуция има руски и английски, но самата тя няма хранилище за други езици. Иначе, то добре схванах, че при производни определени пакети влизат в някаква несъвместимост. 

Считай, че "излизам" от мои релси.... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.