Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Debian - новини, въпроси, проблеми.

Featured Replies

• Автор
преди 5 минути, Kuroyagi написа:

@petie1То е повече от ясно, че е оплескал нещата. Единствената причина да му отговоря  са неадекватните му твърдения, че "тоя 11 bullseye е скаран с кирилицата" ... :D

В допълнение - понеже не мога да си редактирам вече поста горе, ето и гифче-доказателство за работата на траша под exfat FS:AcNvCI4.gif

Ами да не е нещо от графичната среда това за кирилицата? Или да му липсва някой пакет ако е инсталирал минимална система и от там да му идват и другите главоболия с траша? Това ми хрумва засега

• Отговори 428
  • Прегледи 66,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да. Нормално е за Debian. Влизаш в терминала с администраторски акаунт със : su След това инсталираш sudo apt install sudo След това, разрешаваш работата със супер потребител

• Качих това.Работи.Каква е идеята да се инсталира f2fs-tools по този начин?  

• Аз ще си седя на 10 до 2025 па после вече Трикси (освен ако не се строши компа ) , кат преритам за нещо ново има TW

Публикувани изображения

преди 19 минути, petie1 написа:

Ами да не е нещо от графичната среда това за кирилицата? Или да му липсва някой пакет ако е инсталирал минимална система и от там да му идват и другите главоболия с траша? Това ми хрумва засега

може и от това да е - инсталирах дебиан без графична и после си инсталирах lxde, като запазих пакетите, разкарах боклуците (архиватор, скрийнлок, gnome-keyring...), после разахивирах filesystem.squashfs и се chroot-нах и си инсталирах дръпнатите пакети , причината да го направя че искам минимална инсталация... обач ене виждам това как може да прецака локала... а това с траша го прави само на exfat - не съсдава .Trash-1000, на ntfs не го прави...

@petie1 може ли да ми нашишеш 

какво ти вади mount за exfat (mount |grep exfat)?

при мен на лубунту дето си работи вади:

/dev/sdb2 on /media/user/D type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096)

• Автор
преди 5 минути, the professor написа:

lxde

Тръгни от тук за кирилицата а за ExFAT съм сигурен че ти трябва и fuse exfat за да бачка нормално

преди 1 минута, petie1 написа:

Тръгни от тук за кирилицата а за ExFAT съм сигурен че ти трябва и fuse exfat за да бачка нормално

че нали от кернел 5.4 има драйвер, който работел в пъти по бързо от fuse? но ще пробвам

• Автор
преди 20 минути, the professor написа:

@petie1 може ли да ми нашишеш 

какво ти вади mount за exfat (mount |grep exfat)?

при мен на лубунту дето си работи вади:

/dev/sdb2 on /media/user/D type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,default_permissions,allow_other,blksize=4096)

Не мога щот не го ползвам но в нета пише да го размортираш и пак да го монтираш

преди 21 минути, the professor написа:

че нали от кернел 5.4 има драйвер, който работел в пъти по бързо от fuse? но ще пробвам

Пфу дори и на Убунту 20.04 трябва тая щуротия

sudo apt install exfat-utils -y	

преди 23 минути, petie1 написа:

за ExFAT съм сигурен че ти трябва и fuse exfat за да бачка нормално

Ц, в грешка си. 

exfat-fuse не ти трябва, трябва ти обаче exfat-utils или exfatprogs  ако искаш да можеш да създаваш/манипулираш/поправяаш exfat дялове в Линукс.

Даже и последните два пакета не ти трябват, ако си създаваш exfat дяловете в Уиндоус, тогава в Линукс просто ги ползваш като ояден юзер :D

• Автор
преди 4 минути, Kuroyagi написа:

Ц, в грешка си. 

exfat-fuse не ти трябва, трябва ти обаче exfat-utils или exfatprogs  ако искаш да можеш да създаваш/манипулираш/поправяаш exfat дялове в Линукс.

Даже и последните два пакета не ти трябват, ако си създаваш exfat дяловете в Уиндоус, тогава в Линукс просто ги ползваш като ояден юзер :D

Е може не съм я ползвал exfat :)

вземам си думите назад, нищо му няма на дебиан-а

кирилицата я оправих, оказа се, че тя си е била наред, но като съм инсталирал winehq и редактора по подразбиране е станал някакъв насран майкрософтски  notepad, той вади такива неща:

Цитат

Чайник - начинаещ потребител, ненастъпил още мотиката и затова уверен, че мотики не съществуват.

с mousepad всичко си е ок. сега остана самo trash на exfat да подкарам...

преди 34 минути, the professor написа:

вземам си думите назад, нищо му няма на дебиан-а

кирилицата я оправих, оказа се, че тя си е била наред, но като съм инсталирал winehq и редактора по подразбиране е станал някакъв насран майкрософтски  notepad, той вади такива неща:

с mousepad всичко си е ок. сега остана самo trash на exfat да подкарам...

За флашка ли става въпрос ? Ако е така, как са нещата, когато не е монтирана, като сменяемо устройство. И, налице ли са на нея стандартите скрити  директории .Trash-500 и .Trash 1000 със стандартните три директории във всяка тях? Мисля, че тези папки ги създава gvfs, но, провери дали ги има. Нямам опит с монтиране на exfat. NTFS се монтира за постоянно доста лесно и безпроблемно.

понеже инсталирах debian на български, сега не мога да го обърна на ангглийски, дайте някакви идеи без да сменям локала, не че не мога да го инсталирам отново... но трябва да има и друг начин... много ме дразнят папките с български имена - ако съм в конзола без графична няма как да ги достъпя и за да отворя/стартирам трябва да го вадя с midnight commander в папка на латиница... 

преди 33 минути, cybercop написа:

За флашка ли става въпрос ? Ако е така, как са нещата, когато не е монтирана, като сменяемо устройство. И, налице ли са на нея стандартите скрити  директории .Trash-500 и .Trash 1000 със стандартните три директории във всяка тях? Мисля, че тези папки ги създава gvfs, но, провери дали ги има. Нямам опит с монтиране на exfat. NTFS се монтира за постоянно доста лесно и безпроблемно.

не, за диск в компютъра, беше на ntfs, но понеже exfat е по бърза, че няма журнал и не се фрагментира толкова, смених на exfat - идеално за торенти... .trash-1000 няма, но на лубунту дори да я изтрия си се създава когато изтрия нещо...

преди 36 минути, the professor написа:

понеже инсталирах debian на български, сега не мога да го обърна на ангглийски, дайте някакви идеи без да сменям локала, не че не мога да го инсталирам отново... но трябва да има и друг начин... много ме дразнят папките с български имена - ако съм в конзола без графична няма как да ги достъпя и за да отворя/стартирам трябва да го вадя с midnight commander в папка на латиница... 

не, за диск в компютъра, беше на ntfs, но понеже exfat е по бърза, че няма журнал и не се фрагментира толкова, смених на exfat - идеално за торенти... .trash-1000 няма, но на лубунту дори да я изтрия си се създава когато изтрия нещо...

Точно така е. Можеш да я създадеш или да копираш от друг носител. Проблем ли ти е да ползваш файлова система за Linux, която не е журнализирана ? Или ползваш същият носител и под Windows ? За SSD ли става въпрос или HD?

преди 1 час, the professor написа:

става въпрос за диск, ползвам го и под windows... 

Тогава го форматирай под NTFS (трябва да имаш инсталиран ntfs-3g), инсталирай ntfs-config и го монтирай за постоянно за няколко секунди. Правил съм го доста пъти при преинсталация на чужди компютри и работи безотказно. Стартираш конфигуратора, поставяш две отметки и запазваш промените. Това, колко е бърза exfat няма смисъл да коментираме, щом става въпрос за HD. Колко да е по- бърза ? 

• Автор
преди 3 часа, the professor написа:

Виж в графичната среда дали има нещо за системен език или нещо подобно и го задай на английски

преди 36 минути, petie1 написа:

Виж в графичната среда дали има нещо за системен език или нещо подобно и го задай на английски

няма никакви настройки, даже дръпнах исото дето си идва с lxde и там няма, при лубунту има gnome-language-selector, но на дебиан няма и тоя от убунту не може да се инсталира... много тъпо но само с преинсталация мисля че ще стане...

преди 7 минути, the professor написа:

няма никакви настройки, даже дръпнах исото дето си идва с lxde и там няма, при лубунту има gnome-language-selector, но на дебиан няма и тоя от убунту не може да се инсталира... много тъпо но само с преинсталация мисля че ще стане...

а защо не промениш имената на папките не може ли

преди 6 минути, ninov написа:

а защо не промениш имената на папките не може ли 

може, направих го, обаче иконите станаха стандартни, другото е че резултатите в терминала са на български и нещо като изкара грешка става трудно да намеря резултат в нета...

преди 36 минути, the professor написа:

може, направих го, обаче иконите станаха стандартни, другото е че резултатите в терминала са на български и нещо като изкара грешка става трудно да намеря резултат в нета...

а нямаш ли англискии езиков пакет 

• Автор
преди 4 часа, the professor написа:

Хмм, трябва да го видя

• Автор

@the professorГотов само че аз го завъртях на български от английски ето как става да сменяш езика на интерфейса:

sudo dpkg-reconfigure locales

Тук на първи въпрос избираш езика в случая  en_US.UTF-8

На втори въпрос избираш системния език да е en_US.UTF-8

Рестартираш или влизаш и излизаш и става на английски или в моя случай на български

prof.png

При мен е по следния начин, първо отваряш терминала и влизаш като root. Пишеш sudo su и ще ти поиска паролата.

След това пишеш командата dpkg-reconfigure locales Ето как е при мен!

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/rgh1634680880n.png

sudo update-locale LANG=en_US.UTF-8 LANGUAGE=en_US  
update-locale: Error: invalid locale settings:  LANGUAGE=en_US LANG=en_US.UTF-8

И също така.

File generated by update-locale
LANG=en_US.UTF-8

en_US.UTF-8

en_US.ISO-8859-15 ISO-8859-15
en_US.UTF-8 UTF-8
en_ZA ISO-8859-1

Записваш файла и го стартираш след това.

locale-gen

преди 10 часа, petie1 написа:

@the professorГотов само че аз го завъртях на български от английски ето как става да сменяш езика на интерфейса:

sudo dpkg-reconfigure locales

Тук на първи въпрос избираш езика в случая  en_US.UTF-8

На втори въпрос избираш системния език да е en_US.UTF-8

Рестартираш или влизаш и излизаш и става на английски или в моя случай на български

prof.png

стана, на английски локал няма проблем с текстове и имена на български... така ще си го карам :)

благодаря на всички за съветите

• Автор
преди 7 часа, the professor написа:

стана, на английски локал няма проблем с текстове и имена на български... така ще си го карам :)

благодаря на всички за съветите

Радвам се че помогнах, пак заповядай :)

здравейте имам  още еди проблем - не мога да подкарам wifi - слагам нa юсб обаче kato пусна connection-manager на wifi ми е disable, давам enable и wifi изчезва и после lsusb не го показва изобщо... трябва да го извадя и вкарам в друг usb порт за да тръгне, с рестарт също не тръгва (не знам къде пипа тоя дебиан (предполагам някой регистър в рам-та или биос/уефи) че после usb wifi не ми тръгва и на lubuntu без изваждане и смяна на порта, дебиана го тествам live, лубунту ми е инсталирано)... 

отделно забелязах още един проблем ако не е свързан лан кабела чака доста време преди да зареди (просто е някаква недомислица да няма мрежа (вкаран кабел) а то да чака dhcpd), на lubintu си продължава

преди 11 минути, the professor написа:

здравейте имам  още еди проблем - не мога да подкарам wifi - слагам нa юсб обаче kato пусна connection-manager на wifi ми е disable, давам enable и wifi изчезва и после lsusb не го показва изобщо... трябва да го извадя и вкарам в друг usb порт за да тръгне, с рестарт също не тръгва (не знам къде пипа тоя дебиан (предполагам някой регистър в рам-та или биос/уефи) че после usb wifi не ми тръгва и на lubuntu без изваждане и смяна на порта, дебиана го тествам live, лубунту ми е инсталирано)... 

отделно забелязах още един проблем ако не е свързан лан кабела чака доста време преди да зареди (просто е някаква недомислица да няма мрежа (вкаран кабел) а то да чака dhcpd), на lubintu си продължава

Дебиана е за сървъри Ти ко си ми си го инсталирал на декстопи, wifi-та и други тъпотии. 

И да не съм голословен. ... Работи с Linux Mint Cinn

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.