Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Говорилня или дрън-тема тема

Featured Replies

преди 11 минути, buldak написа:

вкъщи не е жега

кат никой път

Вкъщи ясно. Ама цялата обстановка е... Си евало мамата.

Аз се мъча с едни безалкохолни бири. Май ще скоча до стопа за една нормална, че не си е работа.

• Отговори 97,1k
  • Прегледи 3,6m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• И аз искам да се върне, но го няма вече...Остави и кифтаците и барабоите и лаптопа...и мен и Меца...Погребахме го на 30-тия ми рожден ден...и сега не знам какво да правя... Днес е 15-тия ден от както

• инж. lebel
    инж. lebel

Когато избухне бунтът на машините, най-важно е да се окажете максимално отдалечени от всички фабрики за вибратори.  

• Добро утро !  Поклон! "Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек, в пълният смисъл на думата" Христо Ботев

Публикувани изображения

преди 42 минути, The Lone Star написа:

Така като гледам схемата, най-вероятният финал е Франция/Германия с/у Бразилия/Аржентина.

Ко силата беше с мен, тия и четирите...

Както пеят Емил Димитров, Рита Павоне и Лили Иванова (песента всъщност е на Пийт Сийгър (Pete Seeger) и Лий Хейс (Lee Hays) и е свързана с една "прогресивна" партия, създадена в Щатите, в края на 40-те, в която намират убежище бая краварски комунисти... Партия, която използва реториката на Москва... (аналогичен случай у наше село) и която постепенно става все по-лява и все по-радикална... но млъкни, сърце...)

... Да имах чук в ръката...

Да имах чук в ръката,
какво ще правя с него?
Ще прасна по главата*,
четирите тима сосе сад'ята!

* - "главата" - събирателен образ!

Шампион ше е лале! Оле - оле - оле!

Зарових се в историята на тая песен, ще я сложа тук, в нов пост

ppI8Biy.jpeg

През 1949 година авторите Пийт Сийгър (Pete Seeger) и Лий Хейс (Lee Hays) пишат песента If I Had A Hammer, в превод „Ако имах чук“. Те я изпълняват за пръв път на 3 юни същата година в „Сейнт Никълъс арена“ в Ню Йорк, на тържествена вечеря в чест на единадесет души от ръководството на Комунистическата партия, съдени по това време по обвинения за насърчаване на насилствено сваляне на правителството в противоречие със закона на Смит от 1940 година. Впоследствие всичките са осъдени и излежават по пет години затвор. През цялото време процесът е атакуван от граждански протести, но преобладаващ е страхът от комунизма, който се засилва след поредния ядрен опит на Съветския съюз. Пийт Сийгър отдавна е популярен в комунистическите среди. Син на музикално семейство, чиито корени се проследяват до Тунис и Германия, той пише доста песни на комунистическа тематика и е доста политически ангажиран. През 1948 година ръководи националното движение People’s Songs, чиято цел е да създава и разпространява песни за труда и за американския народ. Вторият човек в организацията е Лий Хейс, който също от малък се интересува от темата за неравенствата. Музикалната организация е пряко ангажирана с предизборните концерти на Прогресивната партия, които събират големи групи хора. Уолъс даже успява да спечели доста гласове в Ню Йорк, където Сийгър има най-много фенове.

По-късно много хора обвиняват Уолъс, че разчита на комунисти като Сийгър. След загубата на Уолъс, People’s Songs се разпада. През следващата 1949 година Пийт Сийгър и Лий Хейс стават част от квартета „Уивърс (The Weavers), в превод „Тъкачите“). Те пеят „Ако имах чук“ и други подобни песни и като подгряваща група на концерт на Пол Робсън (Paul Robeson) в Ню Йорк, който те спонсорират. Робсън е отявлен комунист и присъствието му предизвиква масови безредици. Полицията отсъства, а положението става толкова напечено, че Пит, Лий и останалите едва се измъкват с колите си. В американската история събитието е известно като Peekskill Riots („Бунтовете в Пийкскил“). И така, квартетът записва песента и я пуска на пазара през 1950 година, но тя има слаб търговски успех, а и скоро след това двамата съавтори са включени в Черния списък с актьори, писатели и музиканти, известни с комунистическите си възгледи, и песните им биват ограничени в радиото и в музикалните магазини.

Чак през 1962 година популярността на песента е възродена от групата „Питър, Пол енд Мери“ (Peter, Paul & Mary). Техният кавър им носи две награди „Грами“, а албумът, в който е включен, десет месеца е в първата десетка на класацията за албуми на списание Billboard, продавайки над два милиона копия.

Хитът

През следващата 1963 година предстои още по-силна версия на песента, този път в изпълнение на Трини Лопес (Trini Lopez). Тя е от концертния му и дебютен за него албум Trini Lopez At PJ’s, записан в нощния клуб PJ’s в Западен Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния. По идея на Франк Синатра, за целите на записа се разполагат микрофони по пода сред публиката, за да улавят нейните реакции. И тъй като чухме версията в началото, тук ще ви предложа още един концертен запис.

If I Had A Hammer достига трето място в класацията за сингли и се превръща в една от най-влиятелните протестни песни на Движението за граждански права през 60-те години. Песента отеква и на други места по света, като в тридесет и шест страни е на първо място в музикалните чартове. Така тя неизбежно достига и до България. И тук става интересно. В една и съща година, 1964 година, излизат две версии. Първата е на Емил Димитров и оркестър „Балкантон“ под диригентството на Димитър Ганев и по текст на Милчо Спасов. Второто изпълнение е на Лили Иванова, пак със същия оркестър, диригент и текстописец. Версията на Емил Димитров е с текст, който е почти дословен превод на оригинала. Но изглежда, че тогавашната комисия, одобряваща текстовете, е леко притеснена от този текст. В него се говори как героят си мечтае да има чук, с който да бие лошите по главата и да ги прави по-добри, и звънче, с което да дава сигнал при всяка лъжа и така да открива подлеците. Има нещо бунтовно. Нещо, подсказващо, че малкият човек иска да има инструменти и с тях да преследва онези, които го лъжат и не се отнасят добре с него. Версията на Емил Димитров не е забранена, но не е случайно, че тази на Лили Иванова е с по-лековат текст, чийто първи куплет е:

„Да имам чук в ръката! Какво ще правиш с него?
Ще се държиш прилично, когато си с мен.
Звъни ли телефона, с чука ще го ударя
И търси ли ме някой, мама ще казва, че ме няма,
Да, да, до обед аз ще спя, до обед аз ще спя.“

Почти сигурно е, че версията на Лили Иванова е копие на Datemi Un Martello на италианската певица Рита Павоне (Rita Pavone). Това си проличава и по началните припявания, които Лили Иванова следва почти буквално.

Има и по-късни версии на български като „Малък чук“ на група „Акага“.

Този епизод е подготвен за „Дарик радио“ и е излъчен в ефир на 27.02.2023 година.

Ако нещо от текста е изпаднало, за което се извинявам, било е неволно, следствие на невнимателно маркиране, за да разкарам картинките и клиповете.

Линкът е този: https://krisgrigorov.com/muzikalna-istoriya-ep.-16-if-i-had-a-hammer-na-trini-lopez-1-404

А това е и Емил Димитров (светла му памет)

преди 5 часа, AAUUXX написа:

@Bubbles този кавър как сме го пропуснали ?

Добре се е получил )

Чакаме немска версия

преди 1 час, The Lone Star написа:

Така като гледам схемата, най-вероятният финал е Франция/Германия с/у Бразилия/Аржентина.

Според конспирацията Португалия и Мексико, не знам дали няма да е и Аржентина вместо Португалия. Но Германия, Франция или Бразилия казват, че няма да е. Ще видим дали още 1 конспирация няма да излезе вярна. 😀

преди 14 минути, The Lone Star написа:

То конспирациите обикновено не са верни.

Е, те познаха за предишните.

току-що, Васко Мравката написа:

Изключително лош дизайн са внедрили във форума...

Какво му е лошото?

преди 45 минути, АСПЕКТ написа:

Чакаме немска версия

Не съм срещал кавър Radka die piratin но дано някой направи.

преди 20 минути, Васко Мравката написа:

интерфейса
за човек не кистеншт тук е странно

Свиква се ,в началото е малко странен ,но това е за два три дни )

току-що, Васко Мравката написа:

как зву/и самоооо ....ай ай ай ...вика свиква се

Признавам ,че този интерфейс ми повече допада от предишния, но в началото беше ми странно )

преди 29 минути, The Lone Star написа:

Да ги видим първо срещу Мароко...

Абе... те 74-та и 78-ма не станаха... с ония отбори, та сега. Но много ми се иска. Като някаква висша справедливост. Щото около споменатите 2 СП имаше много неясни (бе напрао съмнителни) моменти, особено 78...

Обръщали ли сте внимание, колко много си приличат (по всичко... външен вид, начин на игра, финтове, скорост...) Кройф и Рензенбринк (светла им памет)...

sYCokGt.jpeg

A04vudy.jpeg

Гледам долните два клипа и ми се "доплаква" за футбола, който вече го няма.

И трагедията на един велик играч - гредата на Рензенбринк в последната минута/и на финала 78-а срещу рендетата от Аржентина, при резултат 1:1..

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Признавам ,че този интерфейс ми повече допада от предишния, но в началото беше ми странно )

Ма разбира се...яхни интефейса пък после ...хареса ми )

преди 5 минути, lebel написа:

Абе... те 74-та и 78-ма не станаха ебаси подпичкването

Привет Лебел :0))

преди 2 минути, Васко Мравката написа:

Ма разбира се...яхни интефейса пък после ...хареса ми )

Привет Лебел :0))

Йееее, Фердо... пардон, Васко Мравката и пънко са живи!

Книжни Криле
No image preview

Фердо Мравката се завръща с „Фердо в плен“ от Ондржей Секора

Помните ли Фердо Мравката? Разбира се! Голямата книга на Ондржей Секора беше сред най-търсените издания в детския отдел на местната библиотека. А що писма са се изписали до кака Лара от „Милион и е…

преди 4 минути, lebel написа:

Книжни Криле
No image preview

Помните ли Фердо Мравката? Разбира се! Голямата книга на Ондржей Секора беше сред най-търсените издания в детския отдел на местната библиотека. А що писма са се изписали до кака Лара от „Милион и е…

уникална поредица

преди 10 минути, lebel написа:

Книжни Криле
No image preview

sj6xidcutpk3qclsgz14-28243.jpg

преди 5 минути, Васко Мравката написа:

уникална поредица

sj6xidcutpk3qclsgz14-28243.jpg

Мислех да ви изтъпаня двамата на дрона...

16364.w625.jpg

ама, знаеш, не обичам да сплетнича... но щом е официално - може

колкото до интерфейса... някои неща ми стоят по-добре, някои - по-зле... това, което ги обединява е, че не ми дреме ни за новия, ни за стария.

едит: накъде отива тоя свят... от един ден/денонощие си тук и още не са те обявили за Тиймо, Фобията, Дзвера... или па Инана. Сасипаа я таа даржава.

преди 35 минути, AAUUXX написа:

@АСПЕКТ късай потника и на макс волумето ,чуй ко намерих

Ако го пусна на немец това, сигурно ще скочи от влака.

😀

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.