Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика между усилватели

Featured Replies

RME ADI-2 DAC е страхотен ДАК. Аз го имам и ми е един от любимите. Казвам от любимите, защото съм маниак и имам няколко ДАКа.:)

Ето примерни картинки (имам и още...):

spacer.png

spacer.png

За какво ти е нужен отделен ДАК? В Блусаунда има вграден. Обаче ако след него свържеш висококачествен външен ДАК, качеството на звучене се подобрява. В някои случаи значително.

Освен заради това външен ДАК е необходим, ако решиш да слушаш HiRes музика в DSD и DXD формат. Максималната резолюция, която поддържа Блусаундът, е 24/192. DSD може да просвирва, само ако му зададеш предварително да конвертира DSD файловете в РСМ 24/192. А в момента съществуват DSD файлове като DSD64, DSD128 и DSD256. Срещат се и отделни албуми, записани в DSD512. DSD256 съответства приблизително на FLAC 24/352.8, а DSD512 - на FLAC 24/705.6, които са непостижими за Блусаунда. DXD файловете обикновено са FLAC 24/352.8 или 24/384. Естествено ако искаш такава HiRes музика, ти трябва и лаптоп с външен хард и връзка с ДАКа по USB плюс съответен софтуерен плейър, инсталиран на лаптопа. Примерно безплатния Foobar2000 или още по-добре платения Audirvana (еднократно плащане на 100 евро или 200 лева). Освен това такива плейъри четат безпроблемно и пиратски копия на SACD дискове, записани като SACD ISO образи /имиджи/. А по принцип има един руски "денонощен" "безплатен "магазин, зареден с килотонове HiRes музика във всички гореспоменати формати. 😄

Та за АДИ-то - чудесен ДАК, който поддържа FLAC, т.е. РСМ до 32bit/768 kHz както и DSD до DSD256, което е предостатъчно. За възможностите си и за качеството на звучене може да засрами доста по-скъпи ДАКове.

• Отговори 110
  • Прегледи 14,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Михайлов
    Михайлов

Нямам никакво намерение да споря с никого. Но на базата на 15-годишен личен опит мога заявя, че поне за мен няма нищо по-добро от озвучителни тела с поне 12-инчов нискочестотен говорител.  През т

• За повече инфо , моделите аудио техниката, с който разполагаш, какво се стремиш да постигнеш, и тогава ще получиш адекватен отговор.

• Разликите може да са много: 1. клас усилвател, A, B, A/B, D (различават се по схемно решение и ефективност/консумация) 2. Честотна характеристика: някои усилват добре честоти от 20 Hz до 20

преди 11 минути, Михайлов написа:

RME ADI-2 DAC е страхотен ДАК. Аз го имам и ми е един от любимите. Казвам от любимите, защото съм маниак и имам няколко ДАКа.:)

Ето примерни картинки (имам и още...):

spacer.png

spacer.png

За какво ти е нужен отделен ДАК? В Блусаунда има вграден. Обаче ако след него свържеш висококачествен външен ДАК, качеството на звучене се подобрява. В някои случаи значително.

Освен заради това външен ДАК е необходим, ако решиш да слушаш HiRes музика в DSD и DXD формат. Максималната резолюция, която поддържа Блусаундът, е 24/192. DSD може да просвирва, само ако му зададеш предварително да конвертира DSD файловете в РСМ 24/192. А в момента съществуват DSD файлове като DSD64, DSD128 и DSD256. Срещат се и отделни албуми, записани в DSD512. DSD256 съответства приблизително на FLAC 24/352.8, а DSD512 - на FLAC 24/705.6, които са непостижими за Блусаунда. DXD файловете обикновено са FLAC 24/352.8 или 24/384. Естествено ако искаш такава HiRes музика, ти трябва и лаптоп с външен хард и връзка с ДАКа по USB плюс съответен софтуерен плейър, инсталиран на лаптопа. Примерно безплатния Foobar2000 или още по-добре платения Audirvana (еднократно плащане на 100 евро или 200 лева). Освен това такива плейъри четат безпроблемно и пиратски копия на SACD дискове, записани като SACD ISO образи /имиджи/. А по принцип има един руски "денонощен" "безплатен "магазин, зареден с килотонове HiRes музика във всички гореспоменати формати. 😄

Та за АДИ-то - чудесен ДАК, който поддържа FLAC, т.е. РСМ до 32bit/768 kHz както и DSD до DSD256, което е предостатъчно. За възможностите си и за качеството на звучене може да засрами доста по-скъпи ДАКове.

Принципно искам да избягвам да ползвам компютър за тези неща. Напомня ми много на работа. 

Отколкото за нелегалните неща.. Аз дори плащам на Radio Paradice. Аз обичам да слушам музика, всичката техника е тук за да ми даде възможност. Защо да плащам за техника, а не за музиката. Като поддържам творците получавам повее музика.

По принцип можеш да поддържаш творците, като си купуваш музика в HiRes формат от специализирани сайтове. Примерно от HDTracks.com. Аз правя така. Освен това имам и плейър, който чете SACD оригинални дискове.

В горния ми пост просто изброих всички възможности, включително и не съвсем коректните.

За Вас едно линкче от мен. За тези, които ще го погледнат, наблягайте на червените линкове  по вече.   https://nm30.abv.bg/Mail.html#message:fid/10:pid/0:mid/16147028739:tid/60:r/0

Темата е много хубава и интересна, но ще се въздържа от плюсове, защото ще станат твърде много и само от мен.

преди 1 час, Михайлов написа:

Линкът не се отваря.

Аз не съм объrнал внимание, защото всичко това го получавам на пощата си, като абонамент. Ще го оправя и много се извинявам!

https://www.whathifi.com/

Малко офтопик:

whathifi, е един от най-известните сайтове за ревюта на аудио продукти. Нищо против, но оценките, не винаги им са точно обосновани. 

Като минус не ги тестват със аудио оборудване (защото ще "лъснат" резултатите). А, само с тест за слушане.

Например ОТ, със висока оценка като B&W 607 S2 АЕ, са доста критикувани от Amir (audiosciencereview), който прави измервания със скъпа апаратура.

Разбива на пух и прах големите аудио Review-ри. Има и youtube канал , на който му е интересно.

преди 3 минути, Mr. ?? написа:

Малко офтопик:

whathifi, е един от най-известните сайтове за ревюта на аудио продукти. Нищо против, но оценките, не винаги им са точно обосновани. 

Като минус не ги тестват със аудио оборудване (защото ще "лъснат" резултатите). А, само с тест за слушане.

Например ОТ, със висока оценка като B&W 607 S2 АЕ, са доста критикувани от Amir (audiosciencereview), който прави измервания със скъпа апаратура.

Разбива на пух и прах големите аудио Review-ри. Има и youtube канал , на който му е интересно.

Определено си прав във написаното, но в сайта пишат предимно журналисти - критици със дългогодишен опит.В другия, съвсен на професионална основа инженери се занимават със всички измервания, които както и ти си казал,са правени с напълно професионална измервателна техника и мостри модели, които нееднократно са потвърждавали техническите си характеристики. Аз съм посочил този, защото човек би добил по реалистична представа за компонентите, отколкото която и да било търговска реклама на техниката.

Скоро не съм посещавал сайта на Amir. Кой знае защо бях останал с впечатление, че той предимно тества DAC-ове. Сега гледам, че има многобройни ревюта на слушалки, букшелф колонки, сравнително малки усилватели и т.н.

преди 14 минути, Kolev71 написа:
преди 13 минути, Михайлов написа:

Скоро не съм посещавал сайта на Amir. Кой знае защо бях останал с впечатление, че той предимно тества DAC-ове. Сега гледам, че има многобройни ревюта на слушалки, букшелф колонки, сравнително малки усилватели и т.н.

Има и още един безупречен калифорнийски сайт но от почти 2 години му загубих несъзнателно адреса и не мога да си го спомня. Той е един, може би от най добрите в щатите. Като се ровиш насам натам ако ти попадне евентуално, го запиши поне заради мен. Благодаря предварително. Двамата братя   B&W нали си продадоха производството на калифорнийска фирма преди няколко години и като го разглеждах останах с впечатлението, че е свързан със тях.

преди 1 минута, Михайлов написа:

WhatHifi не е лош сайт, но предпочитам някои други - от сорта на https://www.stereophile.com/, https://6moons.com/index.html и https://darko.audio/.

Във всеки един от изброените, човек интересуващ се от тази техника може да научи много допълнителни новини.

Тоя полски приятел май не му се слуша музика като е зад колоните, но със сигурност ще преслуша момите!

Ок след всичкия тоя инпут си поръчах ауралик алтаер г1 :) да ми е честит.

Говорих с 1000човека .... единия ми казва че клиентите му си вземалли блусаунд за банята или кухнята ... другия вика да и то свири ... и си викам втф .... и реших че това е слабия елемент в веригата

сега се надявам да чуя десет пъти поеече детайли в Астерикс (естествено през qobuz)

След време ще сменя интегрирания амп самомс крайно стъпало :) юпи ... безкраен ъпдейт потенциал,

преди 12 часа, RandomRainbow9390 написа:

след всичкия тоя инпут си поръчах ауралик алтаер г1 :) да ми е честит.

.... и реших че това е слабия елемент в веригата

сега се надявам да чуя десет пъти пвеече детайли

Слабия елемент във веригата?ДАК е важен елемент,но чак 10 пъти повече детайли ще можеш да чуеш,когато смениш най-важното звено в една система.Това са тонколоните!Лично аз съм скептичен към тези мънички 30-сантиметрови,рафтови колонки- КЕФ-чета дето имаш.Не мога да си представя,как двулентова колонка,с половин педя басче в нея,ще ми изкара звук,като на една масивна трилентова колона с поне 10-12 инчов бас.

преди 1 час, Димитър 59 написа:

Слабия елемент във веригата?ДАК е важен елемент,но чак 10 пъти повече детайли ще можеш да чуеш,когато смениш най-важното звено в една система.Това са тонколоните!Лично аз съм скептичен към тези мънички 30-сантиметрови,рафтови колонки- КЕФ-чета дето имаш.Не мога да си представя,как двулентова колонка,с половин педя басче в нея,ще ми изкара звук,като на една масивна трилентова колона с поне 10-12 инчов бас.

Събуфер :) (моя отива в долният край до 11 херца) Техниката се развива. Но определено и колони като на колегата Михайлов имат своето място, но вече не са необходимост за постигане на плътност отдолу.

Предлагам ти да ги чуеш (ще бъдеш изненада). Моето помещение е малко. В повечето случай слушам около 7-8 часа (позиция на копчето за усилване), има доста потенциал то 5 часа :).

преди 57 минути, RandomRainbow9390 написа:

Събуфер :) (моя отива в долният край до 11 херца) Техниката се развива.

Субуфера ти е много добър.Не съм го споменал никъде,защото има много повече от отлични характеристики.Музиката,все пак не е само в ниския диапазон на звука.По-големият процент от звуците във всяко музикално произведение е в целия звуков спектър.Това е основният звук,който при теб излиза от две малки колонки.Не че не свирят добре,а че не могат да се сравняват с истински трилентови,подостоящи колони.

Нещо не ми харесват събуферите.

Преди години имах подовостоящи колони с по два броя 6.5 инчови говорителя плюс пищялка. Басът не ми харесваше и ги бях "подпрял" за ниските със събуфер. Ами не беше моят звук. После ги смених със стари немски колони Кантон с по два броя 8 инчови говорители за ниските, плюс 7 инчов за средните честоти плюс пищялка. Много по-добър звук отколкото със събуфер.

Обаче най-истинският звук за мен се получава от големи колони поне с 10-12 инчови говорители за ниските честоти. Събуферът може и да слиза по-надолу, но не е същото. Събуферът е добре за домашно кино за разните ефекти във филмите. Но не ми харесва за музика.

Сегашните ми колони са с 12 инчов говорител плюс 15 инчов пасивен говорител отзад. Пасивен - т.е. без намотка и магнит. Задвижва се от въздушния поток на 12 инчовия говорител вътре в кутията на колоната. Изпълнява ролята на бас рефлекс за колоната.

При това - басът от голям говорител 12 или 15 инча за мен е по-добър отколкото ако колоната е с два 8 инчови говорителя, дори и с два 10 инчови в някои случая.

Просто голямата "джапанка" т.е. мембрана, е голяма джапанка.😀

По-голямата част от музиката е в средночестотния диапазон. Басите сама я подпират отдолу, а пищялките - отгоре. Затова ролята на средночестотните говорители при трилентовите колони е огромна, както и конструкцията на самите колони.

При моите басовите говорители действат до 650 Hz, средночестотните са в диапазона от 650 до 5200 Hz, а нагоре са пищялките. При мен средно и високо честотните говорители са с екзотична конструкция, т.е. те са монтирани в хорни (рупори), като хорната на средночестотния говорител е огромна.

От мен, този коментар.

За добра компютърна конфигурация са чудесни. Нищо по вече.Може ли въобще да се сравнява 12-15 инчов бас със този малкия по диаметър говорител, монтиран едва в 5 литра обем. То ако всичко е така, нямаше да има  тези големите сандъци, които се правят също от едни от най добрите фирми по света. Твоята също е между тях, но толкова за този обем. Хубаво си поогледал B&W но това, че не са ти харесали само на външен вид, за мен примерно не е проблем. По важното е че се купуват и то на висока цена, за да ти изпълнят желанията в тази област. И аз съм очарован от тях, слушал съм ги, но за да свири нещо(тонколона) както трябва и трябва обем и добри говорители с филтри.Тук при вас има и компромис със малкия по обем хол или стая, каквото е . Явно сте изхождали и от тази позиция. Що се касае до усилвателя - много е добър като такъв. Тук, спор няма.В края на краищата един от най важните, дори е най важният са колоните. Усилвателят и другите модули могат да струват 500000$, но няма ли кой да го възпроизведе - файда  няма от такава техника.

Не съм слушал конкретния модел на KEF LS50 meta, но един приятел имаше стария модел LS50. Слушал съм ги доста. Със събуфер и без събуфер. Честно казано не ме впечатлиха изобщо. Сигурно новият модел са по-добри. При невъзможност за разполагане на подовостоящи колони в малко помещение естествено човек е принуден да ползва букшелфи, няма какво да се направи. Но ако има място в помещението за разполагане на малки колони върху стойки, а не на рафтове или шкафове и т.н., според мен вместо стойки и малки колони е много по-добре да се вземат направо подовостоящи колони - те заемат същата площ върху пода както стойките. Във всички случаи ще свирят по-добре от малките колони.

А моят приятел с LS50 в момента е с огромни колони Tannoy Glenair. С 15 инчови говорители. Двулентови, като в центъра на голямата джапанка е вградена пищялката. Таной нарича тази конструкция дуалконцентрични говорители.

Въпрос на вкус. Но новите мета звучат много по - добре от старите. Аз ъпгрейднах от старите на новите точно поради тази причина. За мен е много важно как изглеждат колоните. Не искам голям дървен сандък по средата на стаята (въпрос на вкус и приоритет). 

Също b&o имат много готини неща за монтиране на стената и така изчезват още повече от стаята, или devialet (и двете опции много по малки като обем). Незнам защо точно исках пасивни колони, но някак си ме кефеше когато започах да си купувам нещата да микс и мач. Но определено усещам предубеденост в коментарите. 

Така е. Въпрос на вкус, предпочитания към определен дизайн, желание да се впишат колоните в интериора на жилището и т.н. Спор няма. Особено страшно става когато съпругата или приятелката се намеси безапелационно.😀 

B&W са велика фирма, имат страхотни колони, но някои модели имат прекалено обтекаем и аеродинамичен дизайн поне за мен. Такива колони биха се вписали страхотно в интериора на Ентърпрайз или друг космически кораб.😂 

Примерно:

spacer.png А за това нещо просто нямам думи...

spacer.png

Още по въпроса за фактора съпруга или приятелка при избора на колони. В западните аудио форуми са въвели коефициент на поносимост на съпругата (приятелката) към новите аудио сандъци в хола. От 1 до 10.

1 - въобще не ги понася и те гони от спалнята да спиш в хола. 10 - всичко е наред.

😀

И още нещо - колоните със странна заоблена аеродинамична форма имат един огромен недостатък - не можеш да туриш нищо върху тях - примерно ваза, саксия, статуетка, кошничка и т.н.

😂

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.