Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика между усилватели

Featured Replies

Здравейте. Има ли някаква разлика между усилвателите?

Например усилвател 50 вата от марка а и 50 вата от марка б? Нали усилвателя взема слабият сигнал от източника и го прави по силен за колоните? Така че би трябвало източника да е компонента който е от значение, а не усилвателя. Естествно усилвателите са от ре омирани фирми, да кажем naim и mcintosh.

Разрешен от Михайлов

• Отговори 110
  • Прегледи 14,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Михайлов
    Михайлов

Нямам никакво намерение да споря с никого. Но на базата на 15-годишен личен опит мога заявя, че поне за мен няма нищо по-добро от озвучителни тела с поне 12-инчов нискочестотен говорител.  През т

• За повече инфо , моделите аудио техниката, с който разполагаш, какво се стремиш да постигнеш, и тогава ще получиш адекватен отговор.

• Разликите може да са много: 1. клас усилвател, A, B, A/B, D (различават се по схемно решение и ефективност/консумация) 2. Честотна характеристика: някои усилват добре честоти от 20 Hz до 20

преди 3 минути, RandomRainbow9390 написа:

Например усилвател 50 вата от марка а и 50 вата от марка б? Нали усилвателя взема слабият сигнал от източника и го прави по силен за колоните? Така че би трябвало източника да е компонента който е от значение, а не усилвателя. Естествно усилвателите са от ре омирани фирми, да кажем naim и mcintosh.

Разлика в какво: RMS отдавана мощност мощност на канал, THD, разлика в звученето(неутрално, топло, студено)?

Ако питаш за първото и двата производители (не си казал конкретно модели и може само да гадаем) са предоставили например на 8 ома OT, 50W на канал. То тогава, Да еднакви са.

Като тонколоните/ОТ също имат огромно влиание за крайното звучене (защото човек "възприема" музиката чрез тях).

преди 2 минути, Mr. ?? написа:

Разлика в какво: RMS отдавана мощност мощност на канал, THD, разлика в звученето(неутрално, топло, студено)?

Ако питаш за първото и двата производители (не си казал конкретно модели и може само да гадаем) са предоставили например на 8 ома OT, 50W на канал. То тогава, Да еднакви са.

Като тонколоните/ОТ също имат огромно влиание за крайното звучене (защото човек "възприема" музиката чрез тях).

Да има ли разлика в звученето, ако и двата са 50 вата на 8 ома и 100 вата на 4 ома. Идеалният сличай би бил ако усилвателя няма специфично звучене, а просто усилва сигнала от източника. Искам да направя ъпгрейд и стигнах до извода, че е най добре да взема нов ДАК, защото усилвателя трябва само да може да контролира колоните, а моя това го прави.

Или цялата електроника е горе долу все тая и просто да взема втори съб.

преди 7 минути, RandomRainbow9390 написа:

Да има ли разлика в звученето, ако и двата са 50 вата на 8 ома и 100 вата на 4 ома. Идеалният сличай би бил ако усилвателя няма специфично звучене, а просто усилва сигнала от източника. Искам да направя ъпгрейд и стигнах до извода, че е най добре да взема нов ДАК, защото усилвателя трябва само да може да контролира колоните, а моя това го прави.

Или цялата електроника е горе долу все тая и просто да взема втори съб.

За повече инфо , моделите аудио техниката, с който разполагаш, какво се стремиш да постигнеш, и тогава ще получиш адекватен отговор.

Усилвател Vincent sv-237mk

от: kef ls50 meta

sub: kef kf92

player: bluesound node 2i

всичко е свързано с viablue кабели

Когато взех усилвателя, много ме изкефи и продължава да ме кефи, но китайските корени леко ме притесняват, дали наистина е нещо добро.

преди 22 минути, RandomRainbow9390 написа:

Усилвател Vincent sv-237mk

от: kef ls50 meta

sub: kef kf92

player: bluesound node 2i

всичко е свързано с viablue кабели

Как е свързан усилвателя към стриймъра: с RCA или цифров интерконект.

Стрийминг услуги с високо качество ли използваш или Flac (с висока резолюция или стандартни 16bit 44.1 KHz)?

Какво липсва във звученето или искаш да постигнеш, защото усилвателя е достатъчно мощен да "играе" с ОТ (които, не са от най лесните за захранване)?

Друга подробност за качествено звучене е мястото на ОТ(на стойки по далеч от стена за препоръчване), и субуфера, както и интериора в стаята.

How to Get the Most Out of Your Rear-Ported Speakers

преди 8 минути, Mr. ?? написа:

Как е свързан усилвателя към стриймъра: с RCA или цифров интерконект.

Стрийминг услуги с високо качество ли използваш или Flac (с висока резолюция или стандартни 16bit 44.1 KHz)?

Какво липсва във звученето или искаш да постигнеш, защото усилвателя е достатъчно мощен да "играе" с ОТ (които, не са от най лесните за захранване)?

Друга подробност за качествено звучене е мястото на ОТ(на стойки по далеч от стена за препоръчване), и субуфера, както и интериора в стаята.

Имам Tidal и Qubuz, и двете ги ползвам с hifi абонамент. Имам и доста неща купени от hdtracks. Плеара го бях свързал и с оптичен (https://viablue.de/de/kabel_hflex_toslink.php) и с rca (https://viablue.de/de/kabel_nfs1_cinch.php)  кабел. С оптичният е 3дб по силен звука, но няма пълния unfold на mqa, затова се спрях на rca.

Като цяло не липсва нищо, но понеже усилвателя е произведен в китай имам просто некомфортно чувство, нищо друго.

гледах други плеари, но това е нещото което най малко искам да сменям, понеже bluesound ми е супер удобен. Най лесният ъпгрейд би бил външен дак, който може да се справи с mqa през оптична или коаксиална връзка, но това пак оставя усилвателя, който леко ме бъгва,

преди 50 минути, RandomRainbow9390 написа:

Разликите може да са много:

1. клас усилвател, A, B, A/B, D (различават се по схемно решение и ефективност/консумация)

2. Честотна характеристика: някои усилват добре честоти от 20 Hz до 20 kHz, други ги няма на високите

3. Нелинейни изкривявания: колко вярно ще възпроизведе звуците конкретния усилвател

4. Звучене: някои усилватели има "топло" звучене, други по-студено, трети предават звука линейно, по-плоско. Това е малко условно, всеки човек харесва конкретно звучене.

5. Наличие на допълнителни опции като грамофонни предусилватели, DAC, еквилайзери и т.н.

преди 12 минути, RandomRainbow9390 написа:

.... няма пълния unfold на mqa, затова се спрях на rca.

...да се справи с mqa през оптична или коаксиална връзка, но това пак оставя усилвателя, който леко ме бъгва,

Това mqa можете да го заврете.... Просто забравете за него

Според ревюто на усилвателя, цифровите входове не са му силната страна на усилвателя. Правилно си се насочил към RCA.

DAC-a ще промени звученето:по-добро разделяне на инструментите, усилване, и до определена степен, ще звучи по остро или сдържано звучене.

Ако имаш опцията за Direct, на усилвателя и свържеш DAC-a тогава последния, ще има  значение.

Но, крайната дума ще имат ОТ, които имат "тежък саунд"  характерен за KEF.

Не ми е ясен източникът на сигнал. Формат и стил/ Какво помещение се озвучава. Стая / открито / голямо хале. Колко са зле със слуха слушащите. В общия случай някакви характеристики на хартия са последната дупка на дудука.

Има разбира се.Всеки модел звучи различно.Не е все едно 50-ватов ,струващ под 100-тина долара,който е от нисък клас и друг 50-ватов от висок клас,струващ хилядарки.В аудио системите най-важното звено за качественият звук са тонколоните.След него са усилвател,източник на звук и т.н..На теб за сега ти липсва един качествен ДАК,който да подобрява подавания към усилвателя звук.Но защо всъщност пусна тема за разлика в усилватели?Не ти харесва звученето и търсиш кой елемент от твоите е виновен за това ли?

преди 2 часа, RandomRainbow9390 написа:

Например усилвател 50 вата от марка а и 50 вата от марка б? 

Има разлика дали е измерена изходната мощност по RMS или DIN 45500 при 1KHz .

Има разлика и в звученето както вече са писали по горе , разликата освен в класа НЧУ е и в предусилвателна част,тонкорекция, компенсатори и честотен отвор за всеки усилвател.

преди 43 минути, Димитър 59 написа:

Има разбира се.Всеки модел звучи различно.Не е все едно 50-ватов ,струващ под 100-тина долара,който е от нисък клас и друг 50-ватов от висок клас,струващ хилядарки.В аудио системите най-важното звено за качественият звук са тонколоните.След него са усилвател,източник на звук и т.н..На теб за сега ти липсва един качествен ДАК,който да подобрява подавания към усилвателя звук.Но защо всъщност пусна тема за разлика в усилватели?Не ти харесва звученето и търсиш кой елемент от твоите е виновен за това ли?

Исках да взема инпут, че усилвателя или няма значение, или моя е ок, за да имам зелена светлина за упгрейд на дак. И горе съм написал екстра, че говоря за ампове от горе долу един и същ клас :).

преди 7 минути, -Fu- написа:

Има разлика дали е измерена изходната мощност по RMS или DIN 45500 при 1KHz .

Има разлика и в звученето както вече са писали по горе , разликата освен в класа НЧУ е и в предусилвателна част,тонкорекция, компенсатори и честотен отвор за всеки усилвател.

Еднакви измерени 50 вата по един и същи начин. Всичко е едно и също, ватове, омове, херцове.

преди 1 час, Филипов написа:

Не ми е ясен източникът на сигнал. Формат и стил/ Какво помещение се озвучава. Стая / открито / голямо хале. Колко са зле със слуха слушащите. В общия случай някакви характеристики на хартия са последната дупка на дудука.

Помещението е стая, 20мм2. Източникът най — често е Tidal, понякога qobuz, Radio Paradies, ломални hd файлове всичко е lossless flac etc...

преди 4 минути, RandomRainbow9390 написа:

Еднакви измерени 50 вата по един и същи начин.

При тези условия разлика в изходната мощност няма да има.

преди 2 минути, -Fu- написа:

При тези условия разлика в изходната мощност няма да има.

Не става въпрос за изходна мощност, а за начина по който ще звучи. Всъщност въпроса трябва да е. Усилвател с единтични харектеристики от различни производители. Би ли имало разлока по начина по който звучи системата?

преди 5 минути, RandomRainbow9390 написа:

Не става въпрос за изходна мощност, а за начина по който ще звучи. 

На кратко ,ако се прослушват без тонкорекция, компенсатори и филтри ще имат еднакво звучене теоритично. Условието е да са в един клас/ режим .

преди 7 минути, RandomRainbow9390 написа:

Всъщност въпроса трябва да е. Усилвател с единтични харектеристики от различни производители. Би ли имало разлика по начина по който звучи системата?

Ще има разлика.Всеки производител използва различни компоненти и различни схеми на изпълнение.Пробвал съм различни модели усилватели,с едни и същи колони и подавач на звука.Всеки усилвател свири различно.

Усилвателят ти, както и ОТ, са достатъчно качествени за жанровете музика, които очевидно слушаш.

Не пипай нищо! Може да се опиташ да разшириш музикалния си спектър.

Можеш да смениш ОТ с по-големи/по-скъпи!

преди 3 часа, capnemo написа:

Това mqa можете да го заврете.... Просто забравете за него

Защо? Нова технолгия, интересно, поддържа се от основната ми услуга за слушане на музика .... и е хипер яко ..... като се появи синя точка .... супер, какво не ти харесва?

преди 1 час, JKirilov написа:

Усилвателят ти, както и ОТ, са достатъчно качествени за жанровете музика, които очевидно слушаш.

Не пипай нищо! Може да се опиташ да разшириш музикалния си спектър.

Можеш да смениш ОТ с по-големи/по-скъпи!

Омг ... не съм писал нищо за жанровете които слушам :), ти явно четеш мисли.

Не чета, а съм сигурен. Примерно 9-тата на Бетовен откъде си я пускаш? ;)

Важното е, че нещата са ти наред! KEF-четата ги помня от темата ти в оня, другия форум...

Може би ме бъркаш с някой. Не съм поствал досега другаде и съм сигурен че много хора има kef ls50 :). Все пак е един от най популярните ентри говорители.

преди 27 минути, RandomRainbow9390 написа:

Може би ме бъркаш с някой. Не съм поствал досега другаде и съм сигурен че много хора има kef ls50 :). Все пак е един от най популярните ентри говорители.

По-скоро meta е среден клас букшелф/рафтови ОТ.

Начален клас e Q100/Q150.

Няма нужда да спорим за детайли :). Всъщност лс50 (мета) са сами в собствен клас :), поне така са позициониерани в сайта на кеф. Поне аз се кефя на звука на тия кеф адски много, преди да ъпгрейдна от лс50 до лс50 мета, ходих да слушам няколко ( да тогава имаше работещи магазини) Дали, Елак ... блах .... само b&w ми харесаха (повече), но те изглеждаха странно с тоя цилиндър отгоре, и пак взех кеф :).

• Решение

Имаш чудесен усилвател и не виждам никаква причина да го сменяш с друг. Аз използвам подобна схема, но с отделни компоненти - лампов предусилвател PrimaLuna Prologue 3 и крайното стъпало на усилвател Naim Nait XS2. Имам и стриймър Bluesound Node 2i. Включил съм го през аналоговите изходи към ламповия преамп и чрез коаксиален цифров кабел към отделен DAC. Имам абонамент за Spotify Premium, Deezer HiFi и Tidal HiFi. Qobuz все още не се поддържа в България. За период от около месец бях намерил начин да си пусна Qobuz Studio, но това вече е невъзможно. Според наблюденията ми Qobuz при резолюция 24/192 звучи много по-добре от Tidal Master, т.е. MQA. Защото при Qobuz имаме честни HiRes файлове, а MQA си е формат със загуби.

Ти би могъл да помислиш само за някакъв качествен отделен ДАК.

За озвучителните тела - аз съм любител на големите "сандъци" с огромни говорители - 12 и 15 инчови, а не букшелфи плюс събуфер. Затова съм се обзавел с Klipsch Heritage Forte III.

Ето и картинка как изглежда ламповият ми предусилвател:

spacer.png

преди 2 часа, Михайлов написа:

Имаш чудесен усилвател и не виждам никаква причина да го сменяш с друг. Аз използвам подобна схема, но с отделни компоненти - лампов предусилвател PrimaLuna Prologue 3 и крайното стъпало на усилвател Naim Nait XS2. Имам и стриймър Bluesound Node 2i. Включил съм го през аналоговите изходи към ламповия преамп и чрез коаксиален цифров кабел към отделен DAC. Имам абонамент за Spotify Premium, Deezer HiFi и Tidal HiFi. Qobuz все още не се поддържа в България. За период от около месец бях намерил начин да си пусна Qobuz Studio, но това вече е невъзможно. Според наблюденията ми Qobuz при резолюция 24/192 звучи много по-добре от Tidal Master, т.е. MQA. Защото при Qobuz имаме честни HiRes файлове, а MQA си е формат със загуби.

Ти би могъл да помислиш само за някакъв качествен отделен ДАК.

За озвучителните тела - аз съм любител на големите "сандъци" с огромни говорители - 12 и 15 инчови, а не букшелфи плюс събуфер. Затова съм се обзавел с Klipsch Heritage Forte III.

Ето и картинка как изглежда ламповият ми предусилвател:

spacer.png

Супер,  благодаря за инпута. И аз имам подобно наблюдение за qobuz и tidal, плюс това от qobuz могат да се и купуват нещата. Ако наистина реша да игнорирам mqa има и много повече избор. Досега се бях спрял само на mytek brooklyn dac+, но иначе много добри неща съм гледал за rme adi2 dac или малко остарелият audiolab mdac+

PrimaLuna изглежда невероятно

Аз живея в апартаментче, няма как големи колони. Когато се преместя (надявам се скоро) в собствено жилище, може да си изпълня дългогодишна мечта (KEF Blade :)).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.