Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

на 1.01.2022 г. в 9:12, bigiadri написа:

Майкрософт ме приканва да премина на Уин11 , да го направя ли и ще имам ли проблеми или да изчакам?

НАПРАВЕТЕ ГО! Но ЧИСТА ИНСТАЛАЦИЯ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!!! Каквото върви с 10, същото върви с 11. Обърнете внимание, че трябва да има "изгонени" изисквания от RUFUS или потърсете изданието от тракера. Вече съм сложил на един лаптоп с ваши характеристики и върви според очакваното. Само че си поставете финална версия, а не бета.

какви игри са подходящи за 7-8 годишно дете?/не че много ще му разрешават,де/ Искам да му кача някоя , защото съм му обещал.

Флаш игри от моята колекция. Още я задържам защото не съм извлякъл всичките версии на флаш, с които може да се комбинира създаването на EXE проектор. Най-вероятно да се случи до 2 седмици.

Разделил съм диска на 100 гб за системата и 400 гб . Достатъчно ли е за системата?

За да няма главоболия, заделете 160 GB за системата. В другият "D" дял няма кой знае какво да съхранявате като временно ползване.

• Отговори 8,9k
  • Прегледи 746,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Това не е вярно, Владо! Ако IMAGE-а е направен преди да бъде спряна услугата като възстановиш пак няма да е спряна. Това ще е валидно само ако вече си направил IMAGE на спряна услуга, но тогава това щ

Публикувани изображения

Не знам как е при вас, но мене Windows 11 ме изненада с някакъв новогодишен бъг и се наложи да се върна на 10. Накратко след рестарт на компютъра на първи януари той не поиска да тръгне. Самият компютър си правеше автодиагностики, но нищо не мина успешно. В крайна сметка се оказа, че системната област на SSD-то е напълно неразпознаваема и недостъпна. Стартирах от флашка и направих чиста инсталация на windows 10 и сега всичко изглежда наред. Не знам дали е възможно самото SSD да ми е направило номер, но е факт, че сега си работи бързо и без грешки. Беше странно, че само системната област с Windows 11 се беше затрила, а останалите партиции си бяха съвсем достъпни и работещи. Някой имал ли е подобен проблем? 

преди 4 часа, Богатир написа:

За много години на всички!

На лаптопа съм с 10. Дойде време да се разделя със седмицата и на компютъра, който е Fujitsu esprimo E710 с i5-3470, 8 гигабайта Рам и ssd Crusial MX500 250ГБ + обикновен хард 500гб.

Въпроса ми е, 10 ли да му инсталирам или 11? Ще върви ли 11 на този процесор?

Чувам че 11 има някои бъгове..

Без никакъв проблем можеш да инсталираш Win 11.  Ще си доволен. Само намери копие без TPM. Ако ли не, ще ти дам линк за изтегляне на лично.

Погледни при мен с какъв процесор съм и колко памет.  Моите предпочитания - Винаги - ЧИСТА инсталация!

ScreenShot021.jpg

Само да напомня на колегите,които искат да минат на 11-ка,да си направят резервно копие на текущата ОС.Този номер със несъвместимостта не се знае до кога ще работи,а и да работи не е сигурно дали ще има обновявания редовно.Аз лично така съм се подсигурил...Имам резервно копие на W10 и W11.Завъртам ги от време на време когато има по-сериозно обновяване.За сега няма големи проблеми,само ми прави впечатление,че 11-та е малко по-бърза,но и по-нестабилна...поне при мен.Случвало се е да замръзва няколко пъти на браузъра,чакал съм я по 10-15 да се рестартира(без обновяване)...Сега...наясно съм ,че е възможно да е и от самия компютър,те за това предупредиха че е възможно да не работи съвсем коректно...Както се казва...на печелившите-честито.Аз лично ще поизчакам още малко...да видя до къде ще я докарат..

• Автор
преди 5 часа, Богатир написа:

За много години на всички!

На лаптопа съм с 10. Дойде време да се разделя със седмицата и на компютъра, който е Fujitsu esprimo E710 с i5-3470, 8 гигабайта Рам и ssd Crusial MX500 250ГБ + обикновен хард 500гб.

Въпроса ми е, 10 ли да му инсталирам или 11? Ще върви ли 11 на този процесор?

Чувам че 11 има някои бъгове..

Честита нова година на всички!

Инсталирай му 11, но ползвай настройките за заобикаляне на ТРМ от инсталатора на Rufus, защото процесора е в листата на "УЖ" неподдържаните.

преди 16 часа, Joss Bomon написа:

Честита нова година на всички!

Инсталирай му 11, но ползвай настройките за заобикаляне на ТРМ от инсталатора на Rufus, защото процесора е в листата на "УЖ" неподдържаните.

А това какво показва, че компютъра има ТРМ и няма нужда от настройки за заобикаляне?

Spoiler

c42bcacbfc0b.jpg

преди 6 минути, цър-вул написа:

Да, показва, че има TPM модул и можешдиректно да инсталираш.

Благодаря! За много години! 🙂

преди 1 час, цър-вул написа:

Да, показва, че има TPM модул и можешдиректно да инсталираш.

А при този компютър как стоят нещата? НР Compaq Elite 8300

с 8 рам, същото ssd и процесор I5 - 3550

При този компютър ТРМ модула май не отговаря на изискванията.

Без име.jpg

Редактирано от Богатир (преглед на промените)

преди 5 минути, цър-вул написа:

Така изглежда, когато няма модул в машината:
image.png.2158b735533938a6017ab30f0492e28b.png

Защото влязох в Настройки и пише, че е несъвместим с 11.

Може би не е включен, или не е точно 2.0 а по ниска версия?!

преди 17 минути, цър-вул написа:

image.png.7886b07f14900f45b47eb91cc15dfd91.png

На страницата на машината провери за ъпдейт на фърмуера

Ъпдейт на фърмуера на TPM модула? Ясно, благодаря!

Не намирам нищо свързано с фърмуера на този модул

https://support.hp.com/us-en/drivers/selfservice/hp-compaq-elite-8300-microtower-pc/5232859

Редактирано от Богатир (преглед на промените)

• Автор
преди 2 часа, Богатир написа:

и няма нужда от настройки за заобикаляне?

Проверките са за ТРМ 2.0Secure Boot /трябва да е включен/, но от значение е и обема на RAM /поне 4GB/, размер на дяла /поне 64GB/, и съвместим процесор. Такива за Intel i5 се водят от осма серия нагоре, а твоят е 3-та серия.

Функционалността за проверка на допустимостта в приложението PC Health Check включва подобрени съобщения относно допустимостта и връзки към съответните статии за поддръжка, които включват потенциални стъпки за отстраняване.

Ето какви са официалните минималните изисквания -> https://download.microsoft.com/download/7/8/8/788bf5ab-0751-4928-a22c-dffdc23c27f2/Minimum Hardware Requirements for Windows 11.pdf

Затова и ти препоръчах да ползваш опцията за заобикаляне на проверките на ТРМ 2.0 и Secure Boot.

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Затова и ти препоръчах да ползваш опцията за заобикаляне на проверките на ТРМ 2.0 и Secure Boot.

Е точно тая версия на Руфус не мога да я намеря. Уж тегля 3.16 но няма опциите, които са посочени тук

• Автор
преди 31 минути, Богатир написа:

Е точно тая версия на Руфус не мога да я намеря

Тегли портативката.

Като сложиш флашката, цъкнеш на бутона "Избери" и посочиш директорията на исото, ще ти се появи това меню:

image.png

преди 1 час, Богатир написа:

Е точно тая версия на Руфус не мога да я намеря. Уж тегля 3.16 но няма опциите, които са посочени тук

има ги - разрови настройките

https://rufus.ie/bg/

3.17 portable ползвам

Аз ще чакам, евентуално, MS да разкарат тоя tpm и да добавят поддръжка на процесора ми... ще си чакам по каналния ред. Ако не - е*ал съм ги, ще си карам на 10(или 7-ца, ако другата я наакат) + Линукс-а.

преди 9 часа, Богатир написа:

Защото влязох в Настройки и пише, че е несъвместим с 11.

Може би не е включен, или не е точно 2.0 а по ниска версия?!

При твоя комп с 3470 версията  на TPM е 1.2 и хардуерния модул липсва на дъното. Затова трябва да ги "заобиколиш"  тези неща и да действаш както ти е указано. Три броя като точно твоя модел (Fujitsu esprimo E710 с i5-3470) съм направил до сега по описания начин  за Win 11 и трите машини вървят много добре и доста бързо. Единствената разлика от твоя и тези на клиентите е в оперативната памет 4ГБ и SSD диска - Silikon Power 256 gb.

преди 59 минути, S197 написа:

Аз ще чакам, евентуално, MS да разкарат тоя tpm и да добавят поддръжка на процесора ми... ще си чакам по каналния ред. Ако не - е*ал съм ги, ще си карам на 10(или 7-ца, ако другата я наакат) + Линукс-а.

Струва ми се, че няма да го дочакаш а и е уповестено отдавна.

преди 3 часа, Богатир написа:

Версия 3.16, която "прескачаше" TPM модула е премахната от Rufus . Използвай инструкциите на Joss за да направиш флашката.

Тук забравих да ти подскажа нещо много важно за твоя комп при качване на новият Windows.Биоса се избира с F9. При вече поставена флашка я намираш от менюто на биос и следва старт. Идваш до позиция създаване на дялове на диска. Правиш го и форматираш. Минаваш към следващото меню в което се виждат 5-6 подменюта. Последното е край на копиране на файловете и update. Веднага след него следва РЕСТАРТ, който ще те изчака да премахнеш флашката от компа. 10 секунди. Ако не го направиш за това време, инсталацжията почва отначало и ще се повтаря, докато стигне все до тази страница. Не го забравяй. Най отгоре ще получиш съобщение, че необходимата информация е вече на компа и лента за времето от 10 секунди по цялата дължина на екрана.  От мен УСПЕХ!

преди 1 час, Kolev71 написа:

При твоя комп с 3470 версията  на TPM е 1.2 и хардуерния модул липсва на дъното.

Тук пише други неща - че има модул и версията на фърмуера е 1.2, но не е активиран в BIOS!

преди 10 часа, Богатир написа:

Без име.jpg

Ами, помоли го да го свали модула от дъното и да го покаже тук. Ако има, ще е добре. На тези при мен го нямаше на нито един. Софтуер, (драйвер) че е качен за TPM модул съм съгласен, но всичко е до там. Хардуера липсва а и се досещам, че компютрите са абсолютно същите, купени от "Алфаком".  Не споря с никого и не го искам. Аз го пиша от опит, а не какво показва .

преди 1 час, цър-вул написа:

но не е активиран в BIOS!

Тоест, трябва да потърся къде са активира в BIOS?

Ще поровя утре, защото НР-то не е при мен, а у майка ми. През няколко улици..утре ще ида.

преди 1 час, Kolev71 написа:

купени от "Алфаком"

Точно от там са поръчани :D

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.