Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 11 и всичко свързано с него

Featured Replies

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

но аз държа Bitlocker-a спрян

вече и аз ...

• Отговори 8,6k
  • Прегледи 717,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Човек тези в този списък сме нормалните. За съжаление иронията е, че ти си в другия, но дори не го осъзнаваш. А това, че други не са реагирали на поста ти като Велев не означава, че са на твоя ст

• ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! Бъдете живи и здрави всички! На създателя на темата и всички Вас, които я посещавате, моя поздрав!  

• Тази тема: "Windows 11 или Sun Valley и всичко свързано с него" според моето виждане е много добра, полезна и посещавана. Имам предложение: Да направим така, че поне нея да не я окипазяваме.

Публикувани изображения

преди 17 минути, цър-вул написа:

Да не си се покачил нагоре?

Не

Той нали е писал това:

преди 10 часа, mr. 5r0ff написа:

на 10 нямаше никакви проблеми

и аз просто отговорих, че и аз на 10 не съм имал. Но аз и на 11 нямаше да имам, защото държа Bitlocker-a спрян така или иначе. А и то само аз имам физически достъп до системата и хептен нямам нужда от Bitlocker-a. А и като не ползвам онлайн акаунт ако се загуби после ключа за него ще стане лошо. D

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Не

Той нали е писал това:

и аз просто отговорих, че и аз на 10 не съм имал. Но аз и на 11 нямаше да имам, защото държа Bitlocker-a спрян така или иначе. А и то само аз имам физически достъп до системата и хептен нямам нужда от Bitlocker-a. А и като не ползвам онлайн акаунт ако се загуби после ключа за него ще стане лошо. D

Аз пък даже и не зная какво е това Bitlocker и за какво се използва ;)

преди 38 минути, В. Велев написа:

Аз пък даже и не зная какво е това Bitlocker и за какво се използва ;)

И Google явно не знаеш какво е, и за какво се използва ...

Ама пък щедро раздаваш акъл в раздел "Политика" ;)

преди 28 минути, Rudy M. написа:

И Google явно не знаеш какво е, и за какво се използва ...

от къде да зная какво е Google?

преди 29 минути, Rudy M. написа:

Ама пък щедро раздаваш акъл в раздел "Политика" ;)

Това лошо ли е? И освен това раздавам акъл само на простите хора, също както и тук и по всички теми.

Ти например пак ще гласуваш за ИТН?

Или си със "стабилната" версия на Windows 11 и ревеш тук през ден че нещо ти се е скапало.

преди 3 минути, цър-вул написа:

И ти ли, Бруте?😎

Още с инсталирането е наритан от unattend..

То този unattend май спира и WU с което не съм много съгласен (освен ако не е допълнително човъркано де). Днес имах случай с поредния RenPy installer.exe гадинка и видях в логовете следните редове (но потребителя каза, че са добавени от unattend-a).

Task: {221ECA1B-70A0-40D4-8FBD-391AD763933C} - System32\Tasks\MoveActiveHours => C:\Windows\System32\wscript.exe [181760 2026-03-16] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) -> C:\Windows\Setup\Scripts\MoveActiveHours.vbs

Task: {897D9387-4298-48F4-839B-F9DA9D03DDB4} - System32\Tasks\PauseWindowsUpdate => C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\powershell.exe [455680 2026-03-16] (Microsoft Windows -> Microsoft Corporation) -> -Command "Get-Content -LiteralPath 'C:\Windows\Setup\Scripts\PauseWindowsUpdate.ps1' -Raw | Invoke-Expression;" <==== ATTENTION

Здравейте, имам лаптоп Lenovo Ideapad 1 15ALC7 с Windows 11 Pro.

Още е в гаранция. При включване ( след напълно спиране) редовно ми показва ,че сканира диск за грешки и го поправя.А всъщност, дори не е диск , а SSD...

И не подканя да натисна някой бутон за да спре тази операция.

Как може да го спра и на какво се дължи?

SSD е в отлично здраве 99 процента, на година и шест месеца. Windows 11 Pro е оригинален, инсталиран предварително на лаптопа.

Благодаря!

Това е функция, която по подразбиране е включена в Windows 11.

Начини за изключване:

1) Десен клик с мишката върху "Start" бутона, избираш да стартираш "Terminal" като администратор, пишеш командата chkntfs /x C: , като C: е буквата на дяла. "Enter" и рестартираш компютъра.

2) Натискаш Win + R, пишеш regedit и Enter. Намираш HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager . След това вдясно намираш BootExecute , отваряш го с двоен клик, и задаваш съдържанието му да е autocheck autochk * (или autocheck autochk /k:C * за конкретен дял). Цъкаш на ОК и рестартираш.

3) има софтуери за оптимизация, къстъмизация и настройка на Windows 11, които могат да го правят това. Аз ползвам Windows11 Manager, при него е в раздел Optimization:

large.2026-04-18_211857.jpg.baf8351f2d17

• Автор
преди 1 час, vladodimitrov69 написа:

Здравейте, имам лаптоп Lenovo Ideapad 1 15ALC7 с Windows 11 Pro.

Още е в гаранция. При включване ( след напълно спиране) редовно ми показва ,че сканира диск за грешки и го поправя.А всъщност, дори не е диск , а SSD...

И не подканя да натисна някой бутон за да спре тази операция.

Как може да го спра и на какво се дължи?

SSD е в отлично здраве 99 процента, на година и шест месеца. Windows 11 Pro е оригинален, инсталиран предварително на лаптопа.

Благодаря!

Ами не, не е нормално при стартиране да сканира диска, особено пък SSD.

Сигурен ли си, че при изключване правиш (напълно спиране), защото бутона за изключване на лаптопите с Windows 11 прави хибридно заспиване, а не пълно изключване. Влез в контролния панел > Опции на захранването > Изберете какво да правят бутоните на захранването > маркираш "Изключване" на бутона за изключване. Освен това изключи/махни отметката от Fast Startup, като натиснеш "Промяна на настройките" за да можеш да махнеш тикчето.

Как да спрете цикъла на сканиране?

Опитайте тези стъпки подред:

Стъпка А: Ръчна пълна проверка

Понякога автоматичното сканиране при старт е "повърхностно". Пуснете пълна проверка ръчно:

1. Отворете CMD (Command Prompt) като администратор.

2. Напишете: chkdsk C: /f и натиснете Enter.

3. Ще ви попита дали да го направи при следващия рестарт – напишете Y и рестартирайте. Оставете го да завърши на 100%.

Стъпка Б: Проверка на системните файлове

В същия администраторски CMD прозорец напишете: sfc /scannow Това ще поправи повредени файлове на самия Windows, които може да причиняват грешката.

==================================================================================================

Проблемът най-вероятно е в това, че Windows е поставил т.нар. "dirty bit" върху дяла на диска и не го изчиства автоматично.

Ето как да проверите това през Windows 11 Pro:

1. Кликнете с десен бутон върху Start и изберете Terminal (Admin) или Command Prompt (Admin).

2. Въведете следната команда, за да проверите състоянието на диска: fsutil dirty query c:

3. Ако отговорът е "Volume c: is dirty", това потвърждава защо се сканира всеки път.

Този "dirty bit" се поправя с командата от поста на @Rudy M.

• Автор
преди 50 минути, vladodimitrov69 написа:

Благодаря искрено и на двамата , мисля,че реших проблема....

Желая ви прекрасен ден!!!

Коректно би било да споделиш какво точно си направил за да се реши проблема /ако се е решил/.

преди 36 минути, Joss Bomon написа:

Коректно би било да споделиш какво точно си направил за да се реши проблема /ако се е решил/.

Ок, съжалявам за пропуска, значи изпробвах всичко, дори многократно. Не се получаваше...Инсталирах този Уиндоус мениджър и забраних сканирането при стартиране....И то наистина спря, това късно снощи...Днес обаче нещо ме гложди и реших отново да проверя ссд за грешки...Няма никакви, всичко ок. Обаче реших и да настроя Уиндоус мениджъра пак да позволи сканиране. Защото това dirty bit си стои...Пуснах пак това-'1) Десен клик с мишката върху "Start" бутона, избираш да стартираш "Terminal" като администратор, пишеш командата chkntfs /x C: , като C: е буквата на дяла. "Enter" и рестартираш компютъра.'

И о чудо, вече и без забрана от Уиндоус мениджър няма сканиране.....Дори деинсталирах тази помощна програма...Вече не сканира.Обаче сте прав....Май е недовършено дело защото при проверка - dirty bit си е там...

Но, поне вече не се самосканира и самопоправя при всеки старт...

Иначе това показва, че всичко е ОК-

'В същия администраторски CMD прозорец напишете: sfc /scannow Това ще поправи повредени файлове на самия Windows, които може да причиняват грешката.'

Отговора е , че всичко е наред....

А това не мога да го изпълня ,защото не ми показва това ,което съфорумеца е написал.....

'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager . След това вдясно намираш BootExecute , отваряш го с двоен клик, и задаваш съдържанието му да е autocheck autochk * (или autocheck autochk /k:C * за конкретен дял). Цъкаш на ОК и рестартираш.'

Това - - След това вдясно намираш BootExecute , отваряш го с двоен клик, и задаваш съдържанието му да е autocheck autochk * (или autocheck autochk /k:C * го няма....

ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ!

Значи е добре да минете поне един път с chkdsk c: /x /f /r /b за да трябва да маркира ако има лоши сектори някакви (дори на ссд може да има такива, но май са логически там) или да поправи нещо по файловата система или по mtf bitmap и прочие. След това не би трябвало да има нужда от ръчно спиране с chkntfs /x C:

В Event Viewer-a проверявали ли сте за подобни събития?

Error: (04/16/2026 06:29:16 AM) (Source: disk) (EventID: 7) (User: )Description: The device, \Device\Harddisk1\DR1, has a bad block.

Успех!

• Автор
преди 1 час, vladodimitrov69 написа:

А това не мога да го изпълня ,защото не ми показва това ,което съфорумеца е написал.....

'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager . След това вдясно намираш BootExecute , отваряш го с двоен клик, и задаваш съдържанието му да е autocheck autochk * (или autocheck autochk /k:C * за конкретен дял). Цъкаш на ОК и рестартираш.'

Това - - След това вдясно намираш BootExecute , отваряш го с двоен клик, и задаваш съдържанието му да е autocheck autochk * (или autocheck autochk /k:C * го няма....

Ами там трябва ти да зададеш съдържанието. Когато разклониш до HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager цъкаш/маркираш Session Manager и в десния прозорец е BootExecute. Когато цъкнеш с двоен клик върху него ти се отваря малък прозорец където копираш или пишеш autocheck autochk *

image.png

Дал съм да се изпълни и chkdsk, но не видях да си го направил в отговора си, а това е важна проверка дали проблема не е хардуерен и диска да е причината или да е повредена системна таблица.

След chkdsk c: /x /f /r /b и рестарт, проверката fsutil dirty query c: трябва да върне отговор Volume c: is NOT dirty

chkdsk c: /x /f /r /b и рестарт -току що го направих, не показва никаква грешка, но fsutil dirty query c: си е пак is dirty...

Като милата ни татковина е - няма оправяне....

• Автор
преди 17 часа, Joss Bomon написа:

Освен това изключи/махни отметката от Fast Startup, като натиснеш "Промяна на настройките" за да можеш да махнеш тикчето.

Това направи ли?

Ако да, нещата загрубяват и вървят към преинсталация на чисто с изтриване на всички дялове или използване на Secure Erase с инструмента на производителя на диска.

преди 42 минути, vladodimitrov69 написа:

chkdsk c: /x /f /r /b и рестарт -току що го направих, не показва никаква грешка, но fsutil dirty query c: си е пак is dirty...

Като милата ни татковина е - няма оправяне....

Нещо ме съмнява. Мина ли и 5-те фази? Ако трябва провери всички дялове освен C:\ Ако диска е разделен на дялове, може проблема пак да е в диска, но в друг дял/том.

Виж и какво показва смарт статуса. За SSD-тата обикновено важен е Wear Leveling Count 177, но пак зависи от производителя и модела.

преди 23 минути, цър-вул написа:

Айдее - топъл-топъл:
Windows 11 Insider Preview 29570.1000

От 2 часа се е ъпдейтнал и чака да го рестартирам, ама сега печатам едни неща и рестарта ще почака малко.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.