Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съществува ли близост между славянските и скандинавските народи?

Featured Replies

Според историците, антрополозите, филолозите, етнографите и, донякъде, генетиците, "славяни" са група от много и малки племена, живяла/живееща в пределите на Източно-централна Европа.

От река Елба/Лаба на запад до река Дон и река Москва на изток, на югоизток до устието на Волга, на юг до устието на Струма, на югозапад не знам коя река, но на североизточната граница на сегашна Италия.

По тези техни граници са се смесвали със съседите; допълнително смесване е дошло при Великото преселение на народите, 3-ти – 5-ти век от новата/нашата ера.

Не знам за какво да се спори сега, освен на основа езикознание и етнография (народоописание).

Нарочно дадох реки като репер, защото техните имена са най-постоянни и проследими назад във времето.

• Отговори 79
  • Прегледи 17,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• През миналия век имаше една финландка студентка в София, на име Сирку и приличаше на рускиня. Естествено руса и много привлекателна. Отидох специално заради нея в Народната библиотека и там имаше ед

• M.Николов
    M.Николов

Ко стана бре? Да не попаднах на сайта на "Пайнер"?

• Любителската астрономия включва цифри и сметки с които аз се мога да се оправя. Имам си една книга за астрологията. Искаше ми се да се науча да си направя сама хороскоп, но като видях какви сложн

преди 1 час, Аралампи написа:

Според историците, антрополозите, филолозите, етнографите и, донякъде, генетиците, "славяни" са група от много и малки племена, живяла/живееща в пределите на Източно-централна Европа.

От река Елба/Лаба на запад до река Дон и река Москва на изток, на югоизток до устието на Волга, на юг до устието на Струма, на югозапад не знам коя река, но на североизточната граница на сегашна Италия.

По тези техни граници са се смесвали със съседите; допълнително смесване е дошло при Великото преселение на народите, 3-ти – 5-ти век от новата/нашата ера.

Не знам за какво да се спори сега, освен на основа езикознание и етнография (народоописание).

Нарочно дадох реки като репер, защото техните имена са най-постоянни и проследими назад във времето.

Не точно. А малки племена само около поречието на Волга най вече, и наричани склавини.

Пропагандата и панславизма по к ъсно обаче, си развива "теорията" , която реално няма никаква реална база .

Много народи са се преплитали, воювали са много често, преливали са, и дори колкото и да е незапознат човек , едва ли би обединил под един знаменател толкова много различни хора и народи под един знаменател "славяни" . Освен за пропаганда, за нищо друго не се ползва този термин . Генетичните изследвания също доказват това колко различни народи неправилно са обединявани под този знаменател.

преди 6 часа, miro20 написа:

Много народи са се преплитали, воювали са много често, преливали са, и дори колкото и да е незапознат човек , едва ли би обединил под един знаменател толкова много различни хора и народи под един знаменател "славяни" . Освен за пропаганда, за нищо друго не се ползва този термин . Генетичните изследвания също доказват това колко различни народи неправилно са обединявани под този знаменател

С една дума - славяните са се затрили...! Ами никого не караме да се рови и да търси митични същества от неозойската ера! В момента се гледа най-много, каква част от гена съвпада (преобладава) с друга част от гена на близък народ от чужди нации, така че да се прецени кои нации са по-близки по род, с кои сме се сродили и сме викали (драго ми е, хубаво ми е, обичам ви, прекрасни сте). :giggle1:

преди 4 минути, B-boy/StyLе/ написа:

С една дума - славяните са се затрили...!

Не може да се затрие нещо което го е нямало .

преди 4 минути, B-boy/StyLе/ написа:

В момента се гледа най-много, каква част от гена съвпада (преобладава) с друга част от гена на близък народ от чужди нации, така че да се прецени кои нации са по-близки по род

Да, и гените показват че ние българие сме се омешали с траките  и гените ни са близки с народите по тези земи плюс от там откъдето сме дошли - Кавказ, земите на сегашна Украйна, и горе долу по тази дъга към Монголия.

Руснаците са най вече  с угрофински корени .

Европейските народи са също с различни от нашите гении , и това само доказва колко нелогично е обединяването на толкова различни  народи под изкуствено създадената теория на панславизма.

на 11.09.2021 г. в 14:04, Mystery__22 написа:

Днес съм се замислил, дали са близки по някакъв начин славянските и скандинавските народи.

Най-очевадната прилика е, че именуването на двете групи от народи започва със "с".  Почти като "с"-то в гръцкото "свецка маса".

Иначе има прилика между всички народи, но не по фенотипна проява на гените, ами по социалните процеси и мъдростите, които си предават през поколенията.

Пример за сериозна прилика между българския и шведския народ е в една поговорка, в различни, но аналогични варианти:

Българската - "Наведена глава, ятаган не я сече" има един единствен аналог в света - шведската - "Изправена глава, меч не я достига".

Не знам. Може би по-лесно се откриват разлики, отколкото прилики.

Разлика може би има, поради фактът, че тука по-отдавна има цигани, а може да е от производното на цигани - циганизация.

Те дръндю да каже в ироничния му стил дали ромите, ромеите и останалото римляне са ни дохнесли вишну и кришна на медна тепсия, или тепсията вече я нема.

преди 10 часа, B-boy/StyLе/ написа:

С една дума - славяните са се затрили...! Ами никого не караме да се рови и да търси митични същества от неозойската ера!

Като не знаеш, не вякай толкуз!

Има ги още в чист вид в неразвити промишлено, "изостанали" селски райони, най-много в Западна Белорусия и граничната Северозападна Украйна. В местния език има доста характерни някои думи или изрази, еднакви с българския.

В Литва е силен славянския ген, но има ли чист, не знам.

За поляците не твърдя 100%, но и те са славяни без примес в югоизточната част на страната. Словаците – същото – в източната част на страната.

В някои отделни места в Западна Украйна, бивша Трансилвания, също са останали изолирани и несмесени южни славяни, виж на "русинци", внавпример.

преди 11 часа, kipen написа:

Те дръндю да каже в ироничния му стил дали ромите, ромеите и останалото римляне са ни дохнесли вишну и кришна на медна тепсия, или тепсията вече я нема.

:D :D :D

Е да, ама @дpъндю мълчи! И се ослушва. Мисли да се скрие по подразбиране. :no-no:
Сигурно се е изселил не само от дома, но и от форума. Има работа, сега е сезона.

преди 43 минути, B-boy/StyLе/ написа:

Е да, ама @дpъндю мълчи! И се ослушва. Мисли да се скрие по подразбиране. :no-no:

ку тепсията е била медна и на сичкото утгоре пълна с кибапчета...с връх
тва сигънту сме кът политиците, не краднем ами присвояваме

преди 2 часа, Аралампи написа:

Има ги още в чист вид в неразвити промишлено, "изостанали" селски райони, най-много в Западна Белорусия и граничната Северозападна Украйна. В местния език има доста характерни някои думи или изрази, еднакви с българския.

За поляците не твърдя 100%, но и те са славяни без примес в югоизточната част на страната. Словаците – същото – в източната част на страната.

В някои отделни места в Западна Украйна, бивша Трансилвания, също са останали изолирани и несмесени южни славяни, виж на "русинци", внавпример.

Ами, на мен поне, ми е неудобно да изказвам сериозни мнения по темата, щото горе-доле съм запознат, че установяването на идентични показатели за приобщаване към народ, еле па обединяването на народи в групи е доста сложен процес. И не само генетичен анализ и нужен, ами цялостно антропологично изследване. 

Виж за една очевидна разлика, по която да се разделят хората, е че в миналото е имало четири раси. А па за "мешавицата" има цели романи...не само ромео и жуилиети, та и филми.....Сигорни Уйвър даже и с Пришълеца замалко да се заплоди:offtopic_s: 

преди 4 минути, дpъндю написа:

сме кът политиците, не краднем ами присвояваме

усвояват, бре  ...хасфалт...тичай да провериш списъците и им даи по едно камера на тилифону да снимат каде са зачерквали....

преди 1 час, kipen написа:

Ами, на мен поне, ми е неудобно да изказвам сериозни мнения по темата, щото горе-доле съм запознат, че установяването на идентични показатели за приобщаване към народ, еле па обединяването на народи в групи е доста сложен процес. И не само генетичен анализ и нужен, ами цялостно антропологично изследване. 

Виж за една очевидна разлика, по която да се разделят хората, е че в миналото е имало четири раси.

Аз, като виден, но неизвестен учен-расист, имам хипотеза, предполагаща отговор на неприемливия политкоректно въпрос "Защо негрите имат по-ниска ингелигентност по рождение, то ест генетично?"

Както се фукат политкорект-соросоид-либерастите, човечеството произлязло на афроафриканския континент и после за десетките (стотици?) векове се разпространило по Земята.

В това разпространение, естествено, с времето и усилията бившите недохора станали хора.

Но афроафриканците останали на место пространствено и развитийно, тоест са си и сега "недо-", "унтер-", особено експортираните и отгледани в Афроамериканските щати полумаймуни (по въпроса този, който има време, може да прочете за страната Либерия, основана от афроамериканоафрикански недо... ъъъ... унтер... абе полумаймуни.

Анадъм?

————

Мога да споделя и хипотезата ми (като виден неизвестен антрополог) за така нареченото липсващо звено в предполагаемото развитие на хората от афроафр... ъъъ... от маймуни – по теорията за еволюцията на живите същества.

преди 49 минути, Аралампи написа:

Аз, като виден, но неизвестен учен-расист, имам хипотеза, предполагаща отговор на неприемливия политкоректно въпрос "Защо негрите имат по-ниска ингелигентност по рождение, то ест генетично?"

Имам предположение в тази насока - защото са изостанали в развитието некъде в средновековието! Не знам дали знаеш, но най-богатият човек живял някога на Земята, съпоставено по общи критери за приравняване на стойност на притежаваното, е живял в Африка - Мансе Муса, основателя на Империята Мали...та и Тамбукту...

На мен ми беше интересен този клип, щото инфото ми беше непознато:

Кипен,

по мой спомен кралство Мали е възникнало и управлявано от араби – колкото и да е, но бяла раса, не черни полумаймуни?

Малко идентична история със сегашното затъпяване у нас и обусловената от това бъдеща неконкурентноспособност на трудовия пазар...ама не отчитам глобализацията и възможността да се работи във виртуална среда....т.е малко си разтегам локуми:lol6:

преди 2 минути, Аралампи написа:

Кипен,

по мой спомен кралство Мали е възникнало и управлявано от араби – колкото и да е, но бяла раса, не черни полумаймуни?

Гледай филмчето! Ще ти хареса доколкото те опознавам!

И аз локуми, но с доза истина – така са по-фкусни :)

преди 7 минути, kipen написа:

Гледай филмчето! Ще ти хареса доколкото те опознавам!

А, усетил си ме.

———

Сега си спомням некъв негърски крал в тази област, може и Мали да е, с женска гвардия черни амазонки, въоръжени коя с маймунски тояги, коя с европейска пушка. 19ти век.

преди 7 часа, Аралампи написа:

Казваш че славяните най силно мразят руснаците ли? : )

Ето как бръкнах в здравето на нашата псевдоисторичка

А, браво, подкарали сте я на тема гени.:angry:

Ще ви изненадам много неприятно - чисти раси няма, и то от доста време. Да ви припомня само за прабългарите - те идват от Азия и когато прабългарите идват тук, те са изглеждали коренно различно от днешните българи. Били са със черни коси и очи, леко матова кожа  и със сигурност, типично за азиатците - и с малко или много дръпнати очи. Те са били номади и скотовъдци,  воини. Идват тук и се смесват с тракийското и славянското население, които са като нас - с различен цвят на косата и очите, бяла кожа и  европейска форма на очите. Азиатският ген много бързо е изчезнал. Само погледнете в Уикипедия средновековните илюстрации на българските владетели. След Аспарух всички те са с бяла кожа и европейски външен вид, облечени като европейските владетели по това време и с прически, мустаци и бради, модерни за епохата  и европейските монарси.

Смесвания е имало доста, не само при българите, но даже и при германците и французите, че и руснаците. Не са чак всички руснаци руси и синеоки.

Аз не го разбирам отричането на това смесване на гени и бракове. В онези времена е нямало антисемитизъм, други неща са били по - важни.

Наистина се чудя как може да се занимавате с глупости. Расата не е важна, важно е какъв човек си.

Втелясването в русите коси и сините очи не е здравословно, да не говорим и че води до комплекси. Лично аз пък намирам хората със тъмни коси и очи за доста по - привлекателни и приятни от много руси и синеоки хора. Освен това русият цвят и сините очи не подхождат на всеки, колкото и да ги харесва. Ще ви дам един простичък пример. Лично за мен Анелия беше много по - красива в началото на кариерата си, отколкото после, когато се изруси. С различните цветни лещи, които слагаше, не можех да я възприема. Докато с естествения цвят на косата и очите си беше много красива.

Повечето руси и синеоки хора изглеждат доста студени и с голямо самочувствие.

Аз даже не разбирам какво харесват някои жени в мъже с визия като на Даниел Крейг, например. Ами, не са ми чаровни.  Изглеждат някак студени и безчувствени, приличат на роботи по - скоро.

Жалко, че повечето мъже си падат по жени с визията на Парис Хилтън, Цветелина Янева и подобни. Да, приличат на куклички, но не съм съгласна че жените с по - тъмни коси и очи са по - малко красиви.  Наистина ли това за вас не са пример за красиви жени?

687960_480_.jpg

486x486bb.png

R-14150674-1568777057-8119.jpeg.jpg

0fa47cc1a164532c327b6cf7c235dae6.jpg

Image_7290250_128_0.jpg

Деба таа интернетска генетика аз...

Те като две капки вода, ама не... имало генетични изследвания. Дайте вече да ги видим тия изследвания, кой ги е правил, как се е сдобил с генетичен материал и от какви точно екземпляри, че заприлича тука на изследванията на Недялко Пика. Българите били траки. Де ги намерихте тия траки като са изчезнали преди 2 000 години бе??? Претопени от Римската империя.

преди 46 минути, Радул написа:

Те като две капки вода, ама не... имало генетични изследвания. Дайте вече да ги видим тия изследвания, кой ги е правил, как се е сдобил с генетичен материал и от какви точно екземпляри, че заприлича тука на изследванията на Недялко Пика. Българите били траки. Де ги намерихте тия траки като са изчезнали преди 2 000 години бе??? Претопени от Римската империя.

много си плитък.

Това отдавна е известно че половината ни гени са от траките.

И да от преселенията, войните и миграциите, сме се омесили с много други народи, които най общо казах - по дъгата  образно казано - от сегашна България, през  волжска Украйна, Кавказ.. та до Монголия....

преди 7 часа, miro20 написа:

много си плитък.

Не са от траките, от инките са. Това е известно още по- отдавна.

преди 3 часа, Радул написа:
преди 11 часа, miro20 написа:

много си плитък.

И от инките може да са, ако е имало "Адам и Ева"... т.е. ако е имало некъв общ прародител, няма как това да не е налично в генома....ето в тва клипче поне е споделено как са изградили "Национална генетична база от данни" в щатите и особености и "записи" в генома и "предаването" му чрез хромозомното комбиниране през поколенията.

да, обаче расите, дори и вече да не са толкова ясно  диференцирани в днешно време, то не означава, че не са били четири.... 

"Бялата" Ева я има рисувана, а па ни я показаха в извадката от сайта на Пайнер, ама "Червената" сигурно е като Покахонтас... обаче заради доктори като Енчев, поне за гръдната обиколка не е сигурно каква е била без намеси....

преди 3 часа, Радул написа:

Очевидно не си запознат с излезлите сравнително наскоро научни  генетични изследвания.

Но си плямпаш за спорта.

Ето затова си плитък.

:getout:

преди 36 минути, kipen написа:

ако е имало "Адам и Ева".

Колко ако не знам.. то така излзиа и че сме амеби и чехълчета .... :) 

преди 5 часа, miro20 написа:

Очевидно не си запознат с излезлите сравнително наскоро научни  генетични изследвания.

Но си плямпаш за спорта.

Ето затова си плитък.

:getout:

Колко ако не знам.. то така излзиа и че сме амеби и чехълчета .... :) 

Ми дай де, дай да ги видим тия изследвания. Да не се окаже че са от някакво женско списание и не били изследвания ами изнасилвания.

преди 4 часа, Радул написа:

Ми дай де, дай да ги видим тия изследвания. Да не се окаже че са от някакво женско списание и не били изследвания ами изнасилвания.

да не си баннат от гугъл ?

Откъде накъде да ти давам свободно достъпна информация ??

Ти като обядваш молиш келнера да ти сдъвче пържолата и да ти я плювне  в устата ли ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.