Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Такса за диагностика на уред

Featured Replies

"Идеята е ако си занесъл работещ уред."   Стоян

"Какъв е смисъла?"   Жоро

И аз това искам да го попитам, но момчето изчезна.

• Отговори 56
  • Прегледи 11,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ако ти нося тостер за диагностика на всяко първо число, няма ли да ме таксуваш? В гаранционните условия влиза безплатна поправка на повреден гаранционен продукт, не диагностика. Това, че някои сервизи

• the professor
    the professor

в нашия сервиз за диагностика на гаранционен уред няма такса... тоест носи си човека гаранционен лаптоп или друго (примерно блутут слушалка, която не се свързва), купени от нас и се оплаква, че има пр

• Филипов
    Филипов

Хайде да ви го преведа на нашенски: Никой сервизен техник няма да откаже да вземе пари за ремонт. Вносителят или представителят на марката плаща. Но само първият път за един дефект. Има вариации,

преди 1 час, jhoro написа:

Ако е клиентка - даже ще ѝ дам пари - след обстоен преглед!

Упс - излъгах!
Стетоскопа ми отиде на преглед и ремонт - извънгаранционен!

Хайде да ви го преведа на нашенски:

Никой сервизен техник няма да откаже да вземе пари за ремонт. Вносителят или представителят на марката плаща. Но само първият път за един дефект. Има вариации, но вторият път за същото може да е наполовина. Пък третият и да е за сметка на сервиза. Правят се снимки на документация, дефект, уред, връщат се резервни части за анализиране на отказите.

Има и явни измамници, които се мъчат да прекарат гаранционно гръмотевично изделие (примерно). 

За случая в темата - обикновено когато някой иска да си смени изделието с нов модел. Опитва се да доказва несъществуващи дефекти с надежда сервизът да му издаде протокол за замяна. И понеже моделът вече е изчерпан, да получи нов модел без доплащане. Има и случаи  жените им да са ги подгонили за непредвидени харчове и да ги връщат. И не се сещат в законовия срок, а като звъннат от колекторската фирма, Има и хептен изтрещели с претенции да речем случайно рестартиране веднъж на седмица. Никой няма да чака и да изследва такова. Дефекта трябва да се демонстрира в сервиза в разумно време, примерно до 15 минути.

Да, има гаранционни изделия, за които вносителят е казал че не се ремонтират защото трудът е по-скъп и директно се заменят. Например някакви тостери, вентилатори, маши с цена до 20 - 30 лв.

Та като се губи времето на специалист трябва да се плаща. Като си написал протокола че изделието е изправно и няма дефект - да се жалва в съда. А там се почва с експертиза, която съвсем не е безплатна , както и адвокатските хонорари. Я да видим как някоя лелка от КЗП ще ми докаже че уредът е неизправен след като съм преценил обратното. Най-много да пита някой друг колега, ама няма бюджет за това.

Аналогично да се жалва от някой доктор с измислени симптоми.

преди 15 минути, JKirilov написа:

Как може да стане тая фантасмагория?

Носиш радиото и казваш - „Картината изчезна!“

преди 18 минути, JKirilov написа:

Как може да стане тая фантасмагория?

Много лесно - масово не се четат упътванията - бастър копче и...ама то не работи.

То ми е писнало от някакви дядки да си носят вефовете с оплакване  - спря да свири. И ми се кълнат че било "вчера". Аз пък им обяснявам че е боло преди повече от 10 години, когато спряха предавателя на Згалево.

За първи път чувам,че има такава такса.Досега каквото съм връщал в гаранция,никой не ми поискал каквато и да е такса.Не вярвам да има луди да ходят на всяко първо число да им тестват работещ уред.А ако извън гаранционен срок,там е друга бира

преди 1 час, Филипов написа:

То ми е писнало от някакви дядки да си носят вефовете с оплакване  - спря да свири. И ми се кълнат че било "вчера". Аз пък им обяснявам че е боло преди повече от 10 години, когато спряха предавателя на Згалево.

Ако говорим за сегашен VEF - не виждам, как дядка ще го донесе!

Prague-show.jpg

MODEL GIANT FS-100N производство на VEF Radiotehnika RRR

• Автор
преди 22 часа, piх3l написа:

Ако ти нося тостер за диагностика на всяко първо число, няма ли да ме таксуваш? В гаранционните условия влиза безплатна поправка на повреден гаранционен продукт, не диагностика. Това, че някои сервизи не те таксуват за диагностика първия път, не значи, че ще го правят всеки път, когато отидеш.

Да, това е точно така. Или някой изкукал дядка, който не знае как

да си ползва уреда и го носи чисто нов, че не работи.

преди 22 часа, jhoro написа:

А когато търговеца те изпрати в гаранционния сервиз - как е?

Какъв е смисъла?

Само пример: дядо на 70г му подаряват фурна. Човека наглася градусите

и да е на 2та нагревателя, но идея си няма, че трябва да завърти и

врътката на таймера. Товари я в колата и айде в сервиза "ама тя не работи".

Ти му приемаш рекламацията, пишеш бумащина, помагаш му да я стоварите,

оставяш я някъде и след няколко дена стигаш до неговият уред. Пускаш и гледаш как всичко си работи. Пишеш му едно становище, че уреда е изправен, звъниш му да дойде да си вземе уреда. И в крайна сметка едни 20-30мин заминали в глупости за нищото. Ако сервиза е извършил някакъв ремонт - дядото не дължи нищо, а фирмата плаща някакви пари на сервиза по договор.

Но когато няма ремонт, от фирмата няма да платят на сервиза за фалшивата

рекламация. Дядото пък ще каже "е, ти го включи в контакта и то тръгна, а

сега ми искаш 20лв".

преди 22 часа, Raze написа:

Ако не ти приеме рекламацията и те праща по сервизи, пускаш жалба в КЗП и си отнася глобата, такъв е закона!

да. Правото на избор между търговеца и сервиза е изцяло на клиента.

преди 22 часа, Kolev71 написа:

Хора! Къде в първи пост Стоян е написал, че уредът му е гаранционен? Неговата работа е от този род. 

Стоян обядва със Жена си, но преди това е гледал телевизия. Обяда свършва и Стоян казва на жена си: 

Жено! Вземам телевизора и отивам в сервиза да ми направят преглед  във сервиза. И жена му го гледа умно, умно и си мисли: На този до преди 10 минути му нямаше нищо, но пак го прихванаха братята. Изключая Професора, всички пишете щото няма кой да ви намери друго занимание. Той поне казва, че в неговият сервиз постъпват по еди какъв си начин.

чети внимателно. Написъл съм: "

ако занесеш уред, предявиш рекламация и се окаже, че

уреда е изправен, то дължиш такса за диагностиката му." Ако не е в гаранция няма как да се предяви рекламация......

преди 3 минути, Stoqn Petkov написа:

оставяш я някъде и след няколко дена стигаш до неговият уред. Пускаш и гледаш как всичко си работи. Пишеш му едно становище, че уреда е изправен, звъниш му да дойде да си вземе уреда. И в крайна сметка едни 20-30мин заминали в глупости за нищото. Ако сервиза е извършил някакъв ремонт - дядото не дължи нищо, а фирмата плаща някакви пари на сервиза по договор.

сега ми искаш 20лв".

Това е много несериозен сервиз, да няма време да включи и тества уреда и да види за какво става въпрос, а да има време да пише бумащини и да го държи с дни да му заема място? Този проблем може да се установи за 1-2 минути, много по-малко време, отколкото ще ти отнеме с документите. Работил съм към голяма верига приемчик-рекламации, ходил съм в сервизи и подобно нещо не съм виждал - да се приеме уред, без да се огледа, евентуално снима и тества.

преди 3 минути, Stoqn Petkov написа:

Да, това е точно така. Или някой изкукал дядка, който не знае как

да си ползва уреда и го носи чисто нов, че не работи.

сега ми искаш 20лв".

да. Правото на избор между търговеца и сервиза е изцяло на клиента.

чети внимателно. Написъл съм: "

уреда е изправен, то дължиш такса за диагностиката му." Ако не е в гаранция няма как да се предяви рекламация......

Това че дядото не може да работи с този уред е негов проблем. Диагностиката си е диагностика. Работникът е отделил време да направи проверка на уреда и да види какво се случва с него. Няма безплатен обяд. И който твърди обратното е лъжец.

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Това че дядото не може да работи с този уред е негов проблем. Диагностиката си е диагностика. Работникът е отделил време да направи проверка на уреда и да види какво се случва с него. Няма безплатен обяд. И който твърди обратното е лъжец.

Ако уреда не е в гаранция е така, всеки може да си иска каквато сума реши за това. Но ако е в гаранция и става въпрос за рекламация, закона е такъв, че клиента не трябва да плаща нищо, освен ако не му откажеш гаранцията - това се прави с протокол и евентуално оферта за ремонт. След това той се оправя както иска.

Вече как се разбират сервиза и търговеца си е техен проблем.

преди 1 минута, Raze написа:

Ако уреда не е в гаранция е така, всеки може да си иска каквато сума реши за това. Но ако е в гаранция и става въпрос за рекламация, закона е такъв, че клиента не трябва да плаща нищо, освен ако не му откажеш гаранцията - това се прави с протокол и евентуално оферта за ремонт. След това той се оправя както иска.

Вече как се разбират сервиза и търговеца си е техен проблем.

Зависи какво покрива гаранцията. В повечето случаи духаш супата. Единственото спасение е да направиш застраховка на самия уред и то не става за всеки. А и аз говоря за случаите без гаранция. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Зависи какво покрива гаранцията. В повечето случаи духаш супата. Единственото спасение е да направиш застраховка на самия уред и то не става за всеки. А и аз говоря за случаите без гаранция. 

В случая говорим за диагностика....

"дравейте,

никъде не намирам в ЗЗП, а доста фирми са изписали, че

уреда е изправен, то дължиш такса за диагностиката му.

Донякъде е разбираемо - носиш фурна или друг уред и имаш претенция, че

не работи правилно или изобщо не работи. В сервиза го приемат, описват

документация, тестват го, излизат със становище и тем подобни.

Обаче в ЗЗП не намерих да е описана такава практика.

Каква е истината?"

Написаното от теб: "ако занесеш уред, предявиш рекламация и се окаже,..." Съвсем не значи, че си споменал и гаранция.

"Предявиш рекламация" значи че уреда ти може да е и на 10 години а не само гаранционен.

Ето ти ОСНОВНАТА идея на темата:   "Идеята е ако си занесъл работещ уред"

Ти можеш и всеки ден да си носиш уреда за преглед. Твоя воля, но дали хората от сервиза ще ти се вържат на акъла е съвсем друг въпрос.

Виж, ако си плащаш редовно за всеки преглед, тогава едва ли ще ти откажат.

Ще ме уморите!
Ако си слагате цена - за всяко усилие - ще умрете от глад!

Помните ли?
„„Ръка, която дава - не обеднява!”

преди 4 минути, jhoro написа:

Ще ме уморите!
Ако си слагате цена - за всяко усилие - ще умрете от глад!

Помните ли?
„„Ръка, която дава - не обеднява!”

Точно си противоречите в момента. Ръката, която дава трябва да има какво да даде. И да, всяко усилие си иска своята цена. Няма безплатен обяд!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

хм ... сигурно съм виждал да се приеме рекламация без преглед на у-вото, ама в момента не се сещам. Като ми кажат "уреда не работи" питам какво не му работи на уреда, как се опитват да пуснат уреда и се опитвам да разбера от къде може да идва проблема. А през това време го вадя от опаковката (ако е опакован) и го включвам за да проверя наистина ли не работи. Ест. не всички уреди могат да се пробват на място и за 1-2 мин да се види дали работят правилно, но в общия случаи може да се провери. А много често проблемите заради неправилна експлоатация могат да се решат с 2-3 въпроса от приемащия рекламацията :)  Да се искат пари за диагностика на гаранционен уред, според мен не е редно. 

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Точно си противоречите в момента. Ръката, която дава трябва да има какво да даде. И да, всяко усилие си иска своята цена. Няма безплатен обяд!

Ни наеди се бре! После простатата, простатата... :)

преди 1 минута, JKirilov написа:

А стига с тая простата вече и ти. 

Що? Алармира ли?

Прави ми лошо впечатление тоя максимализъм/екстремизъм във форума!

То уина да е 13, то афоня да е 14, то скоростта да е 600мб/с...

Сега и да вземем колкото можем, пък после ще му мислим.

Няма как да ти обясня аз колко много съм работил безплатно...

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Емчо - що ми говориш „на Вие“? Не сме в офиса ....

Естествено, че няма безплатно ... нищо! Просто - много често е за моя сметка? Тия знания - няма да ги нося в гроба!
Започнеш ли да търсиш материална изгода - на момента, изгорЕл си!

преди 1 час, JKirilov написа:

Не бъркай „простатата“ с „простотията“!

преди 8 часа, Stoqn Petkov написа:

Правото на избор между търговеца и сервиза е изцяло на клиента.

Нищо подобно.Клиента не може да се обръща към сервиза, защото няма валидни правни отношения с него.Отношенията възникват с договора за покупко/продажба и са м/у търговеца и купувача.От дядото не приемаш гар уред, а го пращаш при търговеца.Нека търговеца ти го донесе.

Е разбира се понякога, въпреки правната норма, фактически обстоятелствата те принуждават да се разминеш по-лесно с цената на 10-15мин труд. Получаването на сумата за последния може да коства повече време и нерви. 

преди 5 часа, TheDarkAngelOfHope написа:

Да се искат пари за диагностика на гаранционен уред, според мен не е редно. 

Монтират ти климатик.Не прочиташ упътването и не можеш да си го настроиш, а си мислиш че не работи.Викаш човек от фирмата, която го е монтирала.Трябва ли да ти иска пари за диагностика?

Купил си пералня, но маркуча за мръсната вода е пуснат в сифон, без да минава висока точка и при пускане водата се оттича в канализацията.Викаш сервиз.Сервиза трябва ли да ти иска пари за диагностиката на уреда или не е редно?

Посочените случаи са масови явления.

преди 11 часа, badr написа:

Нищо подобно. Клиента не може да се обръща към сервиза, защото няма валидни правни отношения с него. Отношенията възникват с договора за покупко/продажба и са м/у търговеца и купувача. От дядото не приемаш гар уред, а го пращаш при търговеца. Нека търговеца ти го донесе.

Ти май пропускаш постове? Нали затова написах

на 8.01.2022 г. в 17:17, jhoro написа:

Особено - ако е с международна гаранция.

Купувам си в Германия - от местен търговски обект - продукт от голям производител. Нося си го в България и дефектира. Отивам в тукашния фирмен / оторизиран сервиз - няма да се разхождам до Германия.

преди 11 часа, badr написа:

Монтират ти климатик. Не прочиташ упътването и не можеш да си го настроиш, а си мислиш че не работи. Викаш човек от фирмата, която го е монтирала. Трябва ли да ти иска пари за диагностика?

Купил си пералня, но маркуча за мръсната вода е пуснат в сифон, без да минава висока точка и при пускане водата се оттича в канализацията. Викаш сервиз. Сервиза трябва ли да ти иска пари за диагностиката на уреда или не е редно?

Тези монтажници са „за бой! Не е въпроса, само да донесат нещото и да го свържат. Трябва и елементарно обучение.
Най-малкото - термина „service - сервиз“ означава „обслужване“, а не ... „ремонтна работилница“! Обслужване във всичките му форми. Може да започне с консултация по телефона.

Пп Пералнята ни - има опция за Smart диагностика - комуникация на уреда със сървъра, по телефон.

smart_diagnosis-%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%85-LG_2-300x186.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.