Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 5 часа, Реджеп Иведик написа:

По нанадолнището с количката. Няма друг вариант.

Дагея е бездънно малоумен.

Ти каем чесно, секи втори влязъл тук (да чете, пише или и двете) е малоумен. И аз не съм изключение. Какъв е секи първи ли? Ми... безумен.

Просто, оня ден човекът се разконцентрира и написа нещо кратко, което може да се раздели условно на две още по-кратки части и оттогава не е минал ден, без силно да съжалява за втората... Толко силно, че в следващите дни  поне 50 пъти (хипербола... да поясня, че са ше дойде някой и ше иска да ги броим) написа и подчерта първата (в 90% от случаите - без нужда), с неква по детски трогателна надежда, че втората ще изчезне. Даже по ено време толко ми дожаля, толко ми дожаля... ма после ми мина. 

Сиренка няма да я коментирам. Тя е дама. Независимо дали го съзнава или не.

преди 2 часа, Звяра!!! написа:

Ти защо се правиш на дръж ми шапката, не виждаш ли ,че срещу теб има уговорено нападение за да те откажат да пишеш в темата? ...

Ко некой път не ти стига местото, вместо "дръж ми шапката", мое използваш "ампе".  + че и "защо" и "правиш" са твърде книжовни за случая. Струва ми се, че "що се пра'иш на ампе" стои некак по изискано. Извинявам се.

Що касае "уговорката", ко е верно, нешо в което силно се съмнявам... ми е през пилона на Рожен.

преди 2 часа, Звяра!!! написа:

... Не им обръщай внимание и можеш да ги биеш, като продължиш да пишеш! 

Късно е. Вече ме сдуаа. Зимам си седлото и бегам.

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 27 минути, kirko12 написа:

Я веднага 3 зрънчо глоба.

Някой ще ме светне ли каква е закачката със зрънчото, доста често я срещам в темата и вече ми стана любопитно?

преди 2 минути, Flashback написа:

Някой ще ме светне ли каква е закачката със зрънчото, доста често я срещам в темата и вече ми стана любопитно?

Няма нужда никой да те святка, работи си спокойно.

току-що, kirko12 написа:

Слушай задник наречен Гражданин

Искам тука да е спокойно и да е заспало, но ХРАНАТА и НАФТАТА да са без пари.

А не лайнари като теб да ми обясняват колко била велика ПРОПАДНАЛА Украйна.

Защо го обиждаш?

Така само го предизвиква, той е като мен, храни се със вашата пропаганда!

Изяж ги @Гражданин с теб съм.

🙂

преди 1 минута, kirko12 написа:

Слушай задник наречен Гражданин

Искам тука да е спокойно и да е заспало, но ХРАНАТА и НАФТАТА да са без пари.

А не лайнари като теб да ми обясняват колко била велика ПРОПАДНАЛА Украйна.

Ти може да искаш, бабо, обаче цоца свръши и безплатното от партията вече го няма. Свиквай, минаха 33 години. 

преди 1 минута, Звяра!!! написа:

Защо го обиждаш?

Общо взето не се връзвам. Просто си го представям отсреща съществото колко го е сгазил живота.

преди 8 минути, Flashback написа:

Как да те светнат?

Ти си светнал когато си облякал ватенките, няма спасение за теб!

току-що, kirko12 написа:

хахахаха идиот

Безплатно викаш - личи си че си пиле с жълто около човката

Бабо, гледай си здравето. Кокошките нахрани ли ги тази сутрин?

току-що, kirko12 написа:

хахахаха идиот

Безплатно викаш - личи си че си пиле с жълто около човката

Определението "идиот" от къде го измисли? Сигурно го определяш от себе си! Това не означава , че всички са като теб.:grimace:

Който вика за Украйна е индвид наречен в психиатрията с термина "идиот"

Нещо като футболен фен на 7-8 бири

Както стана ясно от няколко статии във "Форбс" през последните дни, Украйна хвърли последните си ценни резерви от 82-ра въздушно-десантна бригада в контранаступа.

Зеленски разбра бележката от администрацията на Байдън, че времето изтича с цялото негативно отразяване на контранастъплението в американските медии. Сега Украйна хвърля всичко, което има в Запорожие. Това може да бъде фатално за Украйна, ако се провали. Може би Байдън иска да сложи край на тази агония преди 2024 г., за да не се отрази негативно на президентската му кампания.

Начинът, по който Украйна беше тласната към цялата тази контраофанзива, почти създава усещането, че администрацията на Байдън е готова да приеме всякакви резултати, но все пак надявайки се, че Украйна ще успее някак си. Ще бъдат приети както добри, така и ужасни новини за Украйна, след което Байдън ще може да се съсредоточи върху изборите през 2024 г.

преди 4 минути, Flashback написа:

Както стана ясно от няколко статии във "Форбс" през последните дни, Украйна хвърли последните си ценни резерви от 82-ра въздушно-десантна бригада в контранаступа.

Зеленски разбра бележката от администрацията на Байдън, че времето изтича с цялото негативно отразяване на контранастъплението в американските медии. Сега Украйна хвърля всичко, което има в Запорожие. Това може да бъде фатално за Украйна, ако се провали. Може би Байдън иска да сложи край на тази агония преди 2024 г., за да не се отрази негативно на президентската му кампания.

Начинът, по който Украйна беше тласната към цялата тази контраофанзива, почти създава усещането, че администрацията на Байдън е готова да приеме всякакви резултати. Ще бъдат приети както добри, така и ужасни новини за Украйна, след което Байдън ще може да се съсредоточи върху изборите през 2024 г.

image.png.d07cda8689dc5c96c102f3e20786ba71.png

преди 6 минути, kirko12 написа:

Който вика за Украйна е индвид наречен в психиатрията с термина "идиот"

Нещо като футболен фен на 7-8 бири

А който вика за русите е пенсионер комунист облечен със ватенки! :popcorn2:

преди 31 минути, Flashback написа:

Разменят си зрънчо с надежда вътре да има играчка на F -16 самолет :giggle1:

преди 5 минути, AAUUXX написа:

Разменят си зрънчо с надежда вътре да има играчка на F -16 самолет :giggle1:

Играчка на F-16 е разбираемо желан и чакан подарък за нашите диванни войнолюбци. 😁

Зърновоз напусна Одеса напът за Варна

image.png.43c37c075602cbc9a22a75d71b47555a.png

Кораб, който се намира в Одеса от началото на войната срещу Украйна, е напуснал пристанището и е излязъл в открито море, съобщава украинското специализирано списание "Агропортал". 

Бълкерът "Примус" е напуснал акваторията на порта преди час. Корабът се е намирал в Одеса от 20 февруари 2022 г.

Това е вторият зърновоз, който напуска Одеса след прекратяването на зърнената сделка. Според VesselFinder, "Примус" се движи под либерийски флаг, а крайната му дестинация засега е Варна. 

Преди седмица корабът "Йозеф Шулте" (под флага на Хонконг)  напусна необезпокояван Одеса, премина през румънски и български води и стигна до Босфора.

На 13 август пък руският военен кораб "Василий Биков" откри предупредителен огън и спря плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Сукра Окан", който пътуваше към украинското пристанище Измаил.

:yanim:

преди 1 час, Мърдокс написа:

Ако някой колега се чуди, защо тези празни глави тук си губят времето така усилено и без прекъсване и почивка, ще ги разочаровам: не, те не си губят времето!

Най-важната и ефективна тяхна функция тук е да затрупват стойностните постове на истината с празно бръщолевене така, че ако някой само четящ желае да състави свое мнение за истината от това четене, да не може да го направи в тия авгиеви обори, в които превръщат всяка важна за Козяк тема.

Най-ярък пример за горното обяснение е ползвателят @Coco1 , но останалите от тази дружинка не са далеч и по същество са тук с абсолютно същата цел.

Със задачата на постоянно празно бръщолевене могат да се справят всички и всякакви празни глави, а и услугата им не струва скъпо.

Важно: Колеги, оставяйки се да ви въвлекат в празнодумни спорове, вие помагате на работата на празните глави и умножавате ефективността им.

355312369_5915289101908445_7496059064343107712_n.jpg

преди 6 минути, Звяра!!! написа:

Зърновоз напусна Одеса напът за Варна

image.png.43c37c075602cbc9a22a75d71b47555a.png

Кораб, който се намира в Одеса от началото на войната срещу Украйна, е напуснал пристанището и е излязъл в открито море, съобщава украинското специализирано списание "Агропортал". 

Бълкерът "Примус" е напуснал акваторията на порта преди час. Корабът се е намирал в Одеса от 20 февруари 2022 г.

Това е вторият зърновоз, който напуска Одеса след прекратяването на зърнената сделка. Според VesselFinder, "Примус" се движи под либерийски флаг, а крайната му дестинация засега е Варна. 

Преди седмица корабът "Йозеф Шулте" (под флага на Хонконг)  напусна необезпокояван Одеса, премина през румънски и български води и стигна до Босфора.

На 13 август пък руският военен кораб "Василий Биков" откри предупредителен огън и спря плаващия под флага на Палау сухотоварен кораб "Сукра Окан", който пътуваше към украинското пристанище Измаил.

:yanim:

А нашите зърнопроизводители ,за какво протестираха март месец ?

Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно

Цитат

Причината - безконтролният внос на зърно от Украйна и тежката ситуация в сектор „Земеделие" вследствие на това.

Според представители от бранша в момента е невъзможно родната продукция да бъде реализирана на пазара.

https://financialtribune.bg/bg/parite/zarnoproizvoditelite-na-protest-iskame-vnosat-na-ukrainsko-zarno-da-bade-prekraten/

Резников: "Вагнер" е разбита, ако някой тръгне на поход, няма да повярва на Путин

image.png.b2302f69ea258d8f2c4942cdd3e4a3e5.png

Украинският министър на отбраната Олексий Резников е убеден, че дните на наемническите сили "Вагнер" са преброени. "Вече няма група "Вагнер", тя можеше да се разглежда като сериозна сила преди година", каза политикът в интервю за Die Welt.

След самолетната катастрофа северозападно от руската столица, при която се твърди, че е загинал шефът на Вагнер Евгений Пригожин, Резников вижда руския президент Владимир Путин като "политически отслабен."

Шефът на Кремъл имаше договорка с предполагаемата жертва на катастрофата след похода към Москва, която не спази. Това показа на света, че ако Путин сключи някаква сделка и я наруши, означава, че вече не може да му се вярва", каза министърът.

Според Резников това действие може да навреди на руския президент в дългосрочен план, защото "следващия път, когато някой отново тръгне на поход, няма да повярва и на Путин. И тогава той ще продължат напред“, убеден е Резников. Той вярва, че ще има още въстания. 

Министърът на отбраната не вярва на Кремъл, че не е отговорен за катастрофата. "В никакъв случай не е случайно“, каза той, цитиран от Bild.

Да не са пробили още някоя отбранителна линия че кирето се подпали?

преди 53 минути, Flashback написа:

Начинът, по който Украйна беше тласната към цялата тази контраофанзива, почти създава усещането, че администрацията на Байдън е готова да приеме всякакви резултати, но все пак надявайки се, че Украйна ще успее някак си. Ще бъдат приети както добри, така и ужасни новини за Украйна, след което Байдън ще може да се съсредоточи върху изборите през 2024 г.

Не ги ли хвърлиха юни още последните резерви?

преди 3 минути, BANKATA написа:

Не ги ли хвърлиха юни още последните резерви?

???

Ама защо вие полезни идиоти си мислите, че знам каква точно каша от опорки ви е в главите и какво сте чели през юни незнайно къде!?

Ясно съм написал, че цитирам скорошна статия на "Форбс", ето тази от дата 15 август:

Мощната 82-ра украинска бригада, която доскоро беше в резерв, най-накрая се включи в контранастъплението

Украинските въздушно-щурмови сили най-накрая разгърнаха най-мощното си подразделение. 82-ра бригада от 2000 души, която разполага с бойни машини "Marder" и "Stryker" и танкове "Challenger 2", се разгърна в района около Роботино, в Запорожка област на Южна Украйна, очевидно през последните няколко дни.

Разполагането на 82-ра бригада е добра и лоша новина за дългоочакваната контраофанзива на Киев, която започна с поредица от координирани нападения в Южна и Източна Украйна от 5 юни.

82-ра бригада и сродното ѝ въздушно-щурмово подразделение, 46-та бригада, бяха едни от последните големи части, които украинският генерален щаб държеше в резерв. Изпращайки най-накрая тези формирования в бой, украинците биха могли значително да увеличат огневата си мощ по една от основните оси на контранастъплението - тази, която се простира на 50 мили от окупирания от руснаците Роботино до окупирания Мелитопол, северно от брега на Черно море.

Но нито една бригада не може да се сражава вечно. Когато 46-а и 82-а бригада се оттеглят за почивка, възстановяване и ремонт, може да не се намерят също толкова мощни нови бригади, които да ги заместят. Контраофанзивата може да загуби инерция.

Това не е нито нов, нито уникален проблем за оста Роботино. Корпусът на украинската морска пехота, който е съсредоточил усилията си по долината на река Мокри Яли, на 50 мили на изток, е разположил всичките си четири бригади на фронтовата линия едновременно в сектор с ширина 10 мили.

Концентрацията на морската пехота по протежение на река Мокри Яли се отплаща на Киев. Морските сили с размер на дивизия освободиха верига от селища по пътя към окупирания Мариупол. Наскоро Урожайне, където този уикенд морски артилеристи, стрелящи с касетъчни снаряди американско производство, избиха отстъпващите руски войски.

Но морските пехотинци в крайна сметка ще имат нужда от почивка. И не е ясно кои сили могат да ги заменят. Въпреки че Украйна все още има необвързани бригади от териториалната и националната гвардия, тези формирования като цяло нямат огневата мощ и обучението, което прави морските бригади толкова ефективни.

Същият часовник тиктака и в Роботине, тъй като край града се събират мощни украински въздушно-щурмови сили. Удар на руски дрон върху една от колесните бойни машини Stryker на 82-ра бригада, произведена в Америка, очевидно по-рано тази седмица, поставя 82-ра бригада на една миля от позициите на руския 1430-ти мотострелков полк в в Роботине.

Руски дронове са забелязали поне един от 90-те Stryker на 82-ра бригада, както и една от нейните 40 германски верижни бойни машини Marder. Руснаците очевидно все още не са открили 14-те британски танка Challenger 2 на бригадата. Но знаем, че 69-тонните танкове се приближават към линията на съприкосновение.

Най-новата снимка на украински Challenger 2, която се появи в интернет, изобразява танка с монтирана на кулата клетка, която екипажът явно се надява да помогне за защитата на превозното средство от удари с дронове. Тези "клетки за преодоляване" са целесъобразно средство на бойното поле, което бригадите обикновено инсталират сами, когато се готвят да влязат в бой.

Ако опитът на украинските морски пехотинци в Урожайне е някаква индикация, нарастването на въздушно-щурмовите войски около Роботине може да доведе до бързи успехи за силите на Киев. Украинците вече проучват и се опитват да обходят руския гарнизон в Роботине. Сега те разполагат с още две бригади - и особено тежко въоръжени - за да подсилят усилията си.

Ако руснаците в Роботине успеят да удържат позициите си и да издържат на вероятното значително, но временно нарастване на украинската бойна мощ, в крайна сметка може да се окажат в състояние да нанесат ответен удар на украинците - след като украинските бригади, които ще се изтеглят от фронтовата линия, не бъдат заменени.

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/08/15/ukraines-powerful-82nd-brigade-once-held-in-reserve-has-finally-joined-the-counteroffensive/?sh=26a24d36452c&fbclid=IwAR0MMo_Xm9MwlARaMi0Fg2ue0YCYeiLvG6lA2EhtIjzpN-UUm7ryoxOWwC4

Академик Михаил Маров, който бе ръководител на космическите изследвания в руския Държавен институт по геохимия и аналитична химия "Вернадски", е бил приет по спешност в Централната клинична болница в Москва. Акад. Михаил Маров след неуспеха заяви, "забравихме дори онова, което добре знаехме - как апарат да кацне на Луната" и имал глупостта  (в онзи вече открито тоталитарен режим) да сподели, че деградацията е тотална заради политиката и политиците. Основната задача на станцията "Луна-25" беше да направи химически изследвания на почвата, но тя не успя да кацне и се разби. В централния офис на Росскосмос ще бъдат освободени около 300 души персонал, съобщи голямата руска медия "Известия" . Прогнозите са да бъде уволнен половината състав.

Последната успешна междупланетна мисия на СССР беше през 1984 г.със сондитге "Венера 1" и "Венера 2". След разпадането на Съветския съюз Русия не успя да проведе междупланетна мисия. Опитите за изпращане на космически апарати до Марс през 1988 г., 1996 г. и през 2011 г. се провалиха. "Луна 24" кацна на спътника на Земята преди почти половин век (47 години) - през 1976 г. Следващият поред апарат - разбилата се в повърхността "Луна 25" като проект води началото си от 1997 г., трябваше да полети през 2001 г., но стартът беше отлаган многократно през последните над двадесет години.

/Григор Лилов/

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.