Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 6 часа, NovakJ написа:

Сложи ги по милион на година! 🙂

Минимум милион, за три години колко стават 3х1=?

Смятай, че аз не съм по сметките.

Тоя е феномен! До преди няколко седмици твърдя, че загубите на руснаците били стигнали 3 милиона. Стана ми адски смешно (то постовете на тоя са все едно е петокласник), та му написах, че толкова хора дори не са активирани за СВО-то. Понеже усети, че е сбъркал... обърна гъзицата и написа, че имал предвид загубите на двете държави. Сега обаче пак твърди същото... 😆😆😆

Между другото, искам да забележете, колко се е вдигнала числеността на инвалидите в Украйна.
photo-2024-12-18-15-35-01.jpg

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

преди 22 часа, communismatic написа:

Питах руснак как санкциите се отразиха на Русия... Направо са ги смазали! Реве... Иска да напуска Русия, но границите са затворени с хора с картечници и веднага ще го пратят на фронта за да се запълват дупките в огромните руски загуби от няколко милиона солдати. Това не е държава!

Я пак го питай този руснак как ще обясни тази анкета - 

https://www.gazeta.ru/social/news/2024/12/17/24640568.shtml?updated

Както виждаш, в ПРАВИЛЕН сайт го пише

преди 3 минути, parmobil написа:

Я пак го питай този руснак как ще обясни тази анкета - 

https://www.gazeta.ru/social/news/2024/12/17/24640568.shtml?updated

Както виждаш, в ПРАВИЛЕН сайт го пише

Mисля, че по темата вече се изказа и се осра тотално. Само мега болен тип, може да лъже за подобни работи и после да отрича какво бил казал. Няма да вярвам на човек, дето живее там, ще вярвам на "Дойче Веле". Ти си баси жалкаря, честно...

Между другото, какво стана с насилствената мобилизация в Русия? Там пак нещо спря да пишеш, и там беше 100% сигурен... Нали? Или пак ще въртиш гъзицата?

преди 11 минути, communismatic написа:

Mисля, че по темата вече се изказа и се осра тотално. Само мега болен тип, може да лъже за подобни работи и после да отрича какво бил казал. Няма да вярвам на човек, дето живее там, ще вярвам на "Дойче Веле". Ти си баси жалкаря, честно...

Между другото, какво стана с насилствената мобилизация в Русия? Там пак нещо спря да пишеш, и там беше 100% сигурен... Нали? Или пак ще въртиш гъзицата?

Нали това е идеята на анкетите бре.

преди 14 минути, communismatic написа:

Не, ти се оака, та даже ми предаваш и разговор с твой познат. защото си мислищ, че ям доматите с колците. А ти казах, че чета руски сайтове доста повече от теб.

Нищо не съм излъгал. И за насилствена мобилизация не съм писал. Ти ми го вменяваш.

Но още чакам да видя този икономически подем в РФ, дето се опитвате да ми го пробутате. 

Нещо да не си препил? Какво Дойче веле те гони? Показвам ти  gazeta.ru.

Толкова си можеш.

току-що, parmobil написа:

Не, ти се оака, та даже ми предаваш и разговор с твой познат. защото си мислищ, че ям доматите с колците. А ти казах, че чета руски сайтове доста повече от теб.

Аз съм се оакал, давайки ти информация от човек, който живее там? Ти верно ли си такъв тъпан? Аз не съм ти казал, да му вярваш 100%. Боли ме шпека за тъпото ти мнение, и без това с нищо не си по-различен от останалите дебили. Не бил ял доматите с колците, повярвай ми... същият тъпоъгълник си като останалите, баш си ги ядеш с колците. Оака се точно ти, ти точно твърдеше, че цената на 10 яйца била еди колко си, аз ти казах, че не ми се търси, понеже темата е адски дебилна. Най-малкото има... няколко вида яйца, има размери и т.н. Оказа се, че дори и там ти най-нагло излъга и веднага стана за кашмер, понеже Флашбек-а влезе в Пятрочка и ти го доказа. Кой се е оакал, мисля че стана пределно ясно. Същата работа е и по 99,9% от темите, които коментираш. Пишеш неща, от които грам не разбираш и както 99,9% от хората тук, като видиш зор и спираш да пишеш. По темата за славяните пак стана жалък и смешен, и там беше 100% сигурен.

преди 3 минути, parmobil написа:

Нищо не съм излъгал. И за насилствена мобилизация не съм писал. Ти ми го вменяваш.

Напротив, ти поде темата на Госта, не се прави на ударен. Пак ти казвам - аз не съм на твоят акъл...
1.jpg

преди 5 минути, parmobil написа:

Но още чакам да видя този икономически подем в РФ, дето се опитвате да ми го пробутате. 

Нямаш проблеми, ето ти статия от "Ню Йорк Таймс". Те са "путинисти", нали?
https://www.nytimes.com/interactive/2023/12/17/world/putin-companies-economy-boycott-elites-benefit-ukraine-war.html

преди 6 минути, BANKATA написа:

Нали това е идеята на анкетите бре.

Tъй? И? Били написали, че най-голямото разочарование било вдигането на цените? Ми напълно нормално... на никой не му е приятно, да дава повече пари за хляб, сирене и цигари. Не виждам нещо нелогично... Между другото, не знам, дали сте забелязали, но пича дори и това го написа "Да, цените се вдигнаха, но заплатите също се вдигнаха".

преди 7 минути, communismatic написа:

Аз съм се оакал, давайки ти информация от човек, който живее там? Ти верно ли си такъв тъпан? Аз не съм ти казал, да му вярваш 100%. Боли ме шпека за тъпото ти мнение, и без това с нищо не си по-различен от останалите дебили. Не бил ял доматите с колците, повярвай ми... същият тъпоъгълник си като останалите, баш си ги ядеш с колците. Оака се точно ти, ти точно твърдеше, че цената на 10 яйца била еди колко си, аз ти казах, че не ми се търси, понеже темата е адски дебилна. Най-малкото има... няколко вида яйца, има размери и т.н. Оказа се, че дори и там ти най-нагло излъга и веднага стана за кашмер, понеже Флашбек-а влезе в Пятрочка и ти го доказа. Кой се е оакал, мисля че стана пределно ясно. Същата работа е и по 99,9% от темите, които коментираш. Пишеш неща, от които грам не разбираш и както 99,9% от хората тук, като видиш зор и спираш да пишеш. По темата за славяните пак стана жалък и смешен, и там беше 100% сигурен.

Напротив, ти поде темата на Госта, не се прави на ударен. Пак ти казвам - аз не съм на твоят акъл...
1.jpg

Нямаш проблеми, ето ти статия от "Ню Йорк Таймс". Те са "путинисти", нали?
https://www.nytimes.com/interactive/2023/12/17/world/putin-companies-economy-boycott-elites-benefit-ukraine-war.html

И? Къде пиша за насилствена мобилизация?

И защо да не чета от "извора", а трябва да чета "Ню Йорк Таймс"?  Нали в руската преса пише за "резкий рост цен" и "высокая инфляция".

На неостър ли се правиш?

преди 4 минути, communismatic написа:

Tъй? И? Били написали, че най-голямото разочарование било вдигането на цените? Ми напълно нормално... на никой не му е приятно, да дава повече пари за хляб, сирене и цигари. Не виждам нещо нелогично... Между другото, не знам, дали сте забелязали, но пича дори и това го написа "Да, цените се вдигнаха, но заплатите също се вдигнаха".

Ти обясни как мнението ти на твоя приятел го имаш за меродавно, а анкетата не?

Когато някой кска да провери мнението на хората за цените ще ги пита за цените, не за друго.

преди 10 минути, parmobil написа:

Нещо да не си препил? Какво Дойче веле те гони? Показвам ти  gazeta.ru.

Толкова си можеш.

Вече ви казах да не му се връзвате.

Неговата цел не е да води дискусия по някоя тема, а да се заяжда с определени хора. 

Прецени си има ли някакъв смисъл да му се обръща внимание при това положение.

Каквото и да напишеш винаги ще спори и ще прави опити да те унижи/обиди. Безмисленно е просто.

И? Къде пиша за насилствена мобилизация?

Добре, бе. Дай да видя какво си имал предвид. Аз казвам, че Русия разчита на хора на договор, това ми е и тезата още тогава в поста. Госта се включи и почна да приказва как границите били затворени, всичко живо се пращало на фронта и ти поде тезата, че хората на договор били "свършили", което пак е тотално невярно, но ти пък кога ли си писал нещо вярно. Дай да ти видя тезата. Аз казвам, че основните солдати в армията са хора на договор, ти какво твърдиш? И ако твърдиш същото, защо ми играеш тогава "на въпреки"? Пак си вкара страшен автогол и пак ще станеш за кашмер. Ама то това не е изненада.

преди 2 минути, parmobil написа:

И защо да не чета от "извора", а трябва да чета "Ню Йорк Таймс"?  Нали в руската преса пише за "резкиий рост цен" и "высокая инфляция".

Аха, значи аз трябва да чета от "извора", пращайки ми някаква руска простотия, ама ти не можеш... ОК, разбрахме се.... 😆

Бахти неадекватните хора в тоя сайт...

преди 1 минута, BANKATA написа:

Ти обясни как мнението ти на твоя приятел го имаш за меродавно, а анкетата не?

Ама то не е само неговото мнение, аз и други хора съм питал - казват ми абсолютно същото. Че цените са се вдигнали, но нещата като цяло са си ОК. Писал съм по-назад в темата по тоя въпрос. И пак ти казвам - тая анкета... може да си избършеш задника с нея. Били разочаровани, че цените се вдигнали!? Уау... ама как е възможно това нещо? 😆

преди 2 минути, NovakJ написа:

Каквото и да напишеш винаги ще спори и ще прави опити да те унижи/обиди. Безмисленно е просто.

То ти си си унижен по принцип... 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Добре, бе. Дай да видя какво си имал предвид. Аз казвам, че Русия разчита на хора на договор, това ми е и тезата още тогава в поста. Госта се включи и почна да приказва как границите били затворени, всичко живо се пращало на фронта и ти поде тезата, че хората на договор били "свършили", което пак е тотално невярно, но ти пък кога ли си писал нещо вярно. Дай да ти видя тезата. Аз казвам, че основните солдати в армията са хора на договор, ти какво твърдиш? И ако твърдиш същото, защо ми играеш тогава "на въпреки"? Пак си вкара страшен автогол и пак ще станеш за кашмер. Ама то това не е изненада.

Аха, значи аз трябва да чета от "извора", пращайки ми някаква руска простотия, ама ти не можеш... ОК, разбрахме се.... 😆

Бахти неадекватните хора в тоя сайт...

Руската простотия е ПРАВИЛЕН сайт, който следва партийните повели и никога не критикува държавата. Затова ти дадох точно него. А ако ти постна какво си говорят нормалните хора по форумите .... просто ще повехнеш.

Руската простотия е ПРАВИЛЕН сайт, който следва партийните повели и никога не критикува държавата. Затова ти дадох точно него. А ако ти постна какво си говорят нормалните хора по форумите .... просто ще повехнеш.

Пак избЕга от отговора на въпроса... Каква изненада! 😆

Не сте достойни да сте чехи: Идват огромни пречки пред руснаците да вземат чешко гражданство

Долната камара на чешкия парламент прие окончателно (трето четене) закон, с който на практика забранява на руснаците да получават чешко гражданство. Изключение правят видни фигури в спорта и изкуството, както и отделни хуманитарни случаи. Освен това, разглеждането на заявления за гражданство от руснаци на възраст над 15 години се преустановява за онези заявления, които вече са подадени.

Как да станеш чех от руснак - новото положение

За да получите чешко гражданство, ако сте руснак, е необходимо да живеете в страната повече от 10 години и да изпълните редица условия. Най-важното обсъждано беше да се откажете от руското си гражданство преди да получите чешкото.

Сега законът ще отиде в Сената за разглеждане. Ако законът бъде одобрен там, той ще бъде изпратен за подпис на президента на Чешката република. Очаква се изменението да влезе в сила в началото на февруари 2025 г. Той беше включен в закона Lex Ukrajina, който предвижда удължаване на режима за временна закрила на украинските бежанци до 2026 г.

Критики

Законопроектът беше критикуван от представители на руската диаспора и правозащитни организации, като посочиха, че поставените условия са практически неприложими, тъй като е невъзможно да се откажеш от руско гражданство, без да имаш гражданство на друга държава. Също така критиците на законопроекта го нарекоха дискриминационен и посочиха, че в Чехия живеят значителен брой хора, които са напуснали Русия поради несъгласие с войната и властта на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Сега руснаците, подписали петицията за недопустимостта на приемането на законопроекта, се готвят да заведат дело с намерението, ако се наложи, да стигнат до ЕСПЧ (Съда в Страсбург).

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA разговаря с рускиня, която е кандидатствала за чешко гражданство още през април 2023 г. – молбата ѝ все още не е разгледана и едва ли ще бъде разгледана. Светлана Богданова се премества в Прага от Мурманск и работи като ветеринарен лекар.

"Тъжно е, разбира се, защото изглежда, че живееш в страната, плащаш данъци, държавата се развива от тези данъци, а след това просто те смята за гражданин втора класа и казва: "Не, ти не си достоен да бъдеш гражданин на Чешката република". Оказва се, че в една европейска страна се случва същото като в Русия, тоест можете да правите каквото искате и нищо няма да ви се случи за това", казва Светлана. Тя добавя, че не знае какво да прави сега. Сред вариантите, които обмисля, е да се премести в друга държава.

https://www.actualno.com/europe/ne-ste-dostojni-da-ste-chehi-idvat-ogromni-prechki-pred-rusnacite-da-vzemat-cheshko-grajdanstvo-news_2361885.html

преди 5 минути, NovakJ написа:

Не сте достойни да сте чехи: Идват огромни пречки пред руснаците да вземат чешко гражданство

Долната камара на чешкия парламент прие окончателно (трето четене) закон, с който на практика забранява на руснаците да получават чешко гражданство. Изключение правят видни фигури в спорта и изкуството, както и отделни хуманитарни случаи. Освен това, разглеждането на заявления за гражданство от руснаци на възраст над 15 години се преустановява за онези заявления, които вече са подадени.

Как да станеш чех от руснак - новото положение

За да получите чешко гражданство, ако сте руснак, е необходимо да живеете в страната повече от 10 години и да изпълните редица условия. Най-важното обсъждано беше да се откажете от руското си гражданство преди да получите чешкото.

Сега законът ще отиде в Сената за разглеждане. Ако законът бъде одобрен там, той ще бъде изпратен за подпис на президента на Чешката република. Очаква се изменението да влезе в сила в началото на февруари 2025 г. Той беше включен в закона Lex Ukrajina, който предвижда удължаване на режима за временна закрила на украинските бежанци до 2026 г.

Критики

Законопроектът беше критикуван от представители на руската диаспора и правозащитни организации, като посочиха, че поставените условия са практически неприложими, тъй като е невъзможно да се откажеш от руско гражданство, без да имаш гражданство на друга държава. Също така критиците на законопроекта го нарекоха дискриминационен и посочиха, че в Чехия живеят значителен брой хора, които са напуснали Русия поради несъгласие с войната и властта на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Сега руснаците, подписали петицията за недопустимостта на приемането на законопроекта, се готвят да заведат дело с намерението, ако се наложи, да стигнат до ЕСПЧ (Съда в Страсбург).

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA разговаря с рускиня, която е кандидатствала за чешко гражданство още през април 2023 г. – молбата ѝ все още не е разгледана и едва ли ще бъде разгледана. Светлана Богданова се премества в Прага от Мурманск и работи като ветеринарен лекар.

"Тъжно е, разбира се, защото изглежда, че живееш в страната, плащаш данъци, държавата се развива от тези данъци, а след това просто те смята за гражданин втора класа и казва: "Не, ти не си достоен да бъдеш гражданин на Чешката република". Оказва се, че в една европейска страна се случва същото като в Русия, тоест можете да правите каквото искате и нищо няма да ви се случи за това", казва Светлана. Тя добавя, че не знае какво да прави сега. Сред вариантите, които обмисля, е да се премести в друга държава.

https://www.actualno.com/europe/ne-ste-dostojni-da-ste-chehi-idvat-ogromni-prechki-pred-rusnacite-da-vzemat-cheshko-grajdanstvo-news_2361885.html

"Приятел" стана "приятелИ", от къде ли ми е познато?

Май същата глупост вчера писа и с индустрията. Нямали сме индустрия, после абе...не е високотехнологична.

Само да допълня нещо...

Аз от доста време смятам, че тази война е една предварителна договорка между САЩ и Русия. Просто логиката ме води натам. Няма какво да се лъжем, тези две велики сили са работили заедно дори и по време на "Студената война". Факт е, че дълго време Байдън и тия, които са над него (ясно е, че тоя човек не е в състояние да си поръча дори и кафе в някое заведение) дълго време не разрешаваха на Украйна, да бомбардира руската територия, което е доста странно. Друг е въпроса, че откакто им разрешиха нещата за Украйна, изобщо не са се променили към по-добро, фронта буквално рухва като къща от карти. Факт е и че НАТО изобщо не си мръдна пръста за приятелчето си. Да, САЩ и техните роби от ЕС насочиха много пари към Украйна, но това е чисто и просто бизнес с цената на стотици хиляди славянски жертви. Помощ е ако "мироопазващата" организация се беше намесила с военни. Другото е раздвижване икономиката на американците.
Абсурдно е да се мисли, че икономистите от ЕС не са били наясно с евентуалните последици от едно "санкциониране" на икономическият донор на континента. Пределно ясно е, че когато врътнеш кранчето от евтините руски ресурси, това ще доведе до икономическа рецесия. Просто разходите се вдигат рязко. Както виждаме... всичко живо се изнася от Европа и се насочва основно или към САЩ, или към Китай, а Европа го д*ха под вода. Какво се случи в Русия? Санкциите удариха жестоко "Газпром", понеже тръбният газ беше спрян към Европа. Но за сметка на това втечненият от "Роснефт" малко по-късно започна да приижда, в резултат на което "Роснефт" захлебиха яко от санкциите. Още в първите седмици след началото на войната, редица западни компании започнаха, да се изнасят от Русия, но... Путин и хората около него взеха нещата в свои ръце. И тук идва и основната причина, да смятам, че войната е една договорка между САЩ и Русия. В Русия започнаха, да се случват кардинални промени в икономиката, които нямаше как просто да се случат, ако не беше военно време. Примерно, изискването на Владимир Путин плащането да се случва само в рубли. Или извиването ръцете на всички руски компании, които бяха задължени, да превалутират капиталите си от чужда валута в рубли, като естествено идеята е да се поддържа висока националната валута. Или приватизацията на една дузина руски компании, а чуждите бяха принудени да си ги продадат пак на руснаци, но на нищожна цена. Вие осъзнавате ли каква "плячка" е това, да вземеш компании като OTIS, Kone, Continental, Bridgestone, Starbucks и т.н. буквално за никакви пари. Какви пари са взели собствениците им? Тръгваш да продаваш компанията си, когато буквално си яко на зор. Ами естествено, че купувача ще ти извие ръцете...
Санкциите удариха тръбният газ, но втечненият започна да се изнася малко по малко, това вече го написах. Защо не се запитате, как така азерите започнаха, да изнасят толкова много газ? Това не е ли странно? Как така турците започнаха, да изнасят толкова много петрол? Еми естествено, че те отнякъде го взимат и после го препродават. И какъв да бъде друг, освен... именно руски. Не случайно и ние продължаваме, да си купуваме руски газ. Просто... географското положение на Европа е такова, че тя е силно зависима към руските ресурси. Просто иначе ще излиза в пъти по-скъпо. Не случайно след като американците започнаха, да изнасят втечненият си газ икономиката на Европа закъса тотално.
Китайците и те извиват ръцете на Русия, знаят ги, че и те са на зор и са една от малкото държави чрез които се заобикалят санкциите. Ама и това ще е до време, понеже и на Китай не им е лесно. И те разчитат на "Силата на Сибир", в крайна сметка.
Да, инфлация има... Никой не го отрича това нещо, но няма и как да няма инфлация, при положение, че войната помпа постоянно разходи, а Русия не разчита на помощта на САЩ и ЕС, да й изплащат заплатите и пенсиите. Освен това, руснаците са толкова "закъсали", че Путин налива милиарди във възстановяването на новоприсъединените територии. Колко да им е зле?
Всичко ще е до време... Европа пак ще купува руски тръбен газ. Боли го шпека собственика на Michelin, че руснаците убивали хора в Украйна, оня иска да му върви бизнеса...

Нова украинска атака със западни ракети в Русия (ВИДЕО)

Руската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила 10 ракети, изстреляни по цел (или повече от една) в Ростовска област. Това обяви губернаторът на областта Юрий Слюсар в официалния си канал в Телеграм. Украински източници съобщиха, че става въпрос за атака с британско-френски крилати ракети Storm Shadow/SCALP - ако е така, това е първи такъв случай във войната в Украйна досега.

Подробности за новата украинска ракетна атака

Слюсар отрича да има загинали и ранени при атаката, не признава и да е уцелен важен военно-индустриален обект, но информацията за разрушенията и щетите се изяснявала. За сметка на това казва следното:

"Според информация на дежурните служби, в район Каменски, в резултат на падане на фрагменти от свалена ракета в село Малая Каменка се е запалила жилищна сграда на улица "Первомайская". На място има спасителни служби.

Прозорци в къща на улица "Речная" са повредени от шрапнели. Още един фрагмент от ракета е открит в двора на къща на ул. "Карл Маркс". Мястото е отцепено."

Свързваният с ФСБ руски телеграм канал ВЧК-ОГПУ обаче дава малко повече яснота - една от целите е бил металургичният завод в Таганрог:

https://t.me/vchkogpu/53381

Ръководителят на Центъра за борба с дезинформацията към Съвета за сигурност на Украйна Андрий Коваленко също добавя лаконично детайли. В канала си в Телеграм той пише, че атаката не е само в Ростовска област, но удари има и в района на Бердянск, както и Луганск - и двата града са украински, окупирани от руснаците:

https://t.me/akovalenko1989/8460

https://t.me/astrapress/70526

https://www.actualno.com/europe/nova-ukrainska-ataka-sys-zapadni-raketi-v-rusija-video-news_2361904.html

Бих свойте така, че чак врага ти да го е страх:

"Спите спокойно братья...

Предварительно - наш ЗРК.
Комиссия выехала, будут разбираться.'

https://t.me/fighter_bomber/19206

Единствено  в света ешалонирано ПВО не оставя нищо на украинците...

Дипломатите обаче признават, че това може да има ограничен ефект, като се има предвид, че САЩ, под ръководството на Тръмп, все още могат да нанесат сериозен удар по Украйна, като намалят подкрепата си. Щатите са доминиращата сила в Алианса и осигуряват по-голямата част от оръжията за Киев.

Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари 2025 г., заяви, че иска бързо да сложи край на войната в Украйна, но не казва как смята да го направи. Той отдавна критикува мащаба на американската финансова и военна помощ за Украйна.

Щабът на мисията на НАТО за Украйна е готов

Щабът на новата мисия на НАТО в Украйна, наречена NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), е разположен в "Клей Баракс" - американска база в германския град Висбаден. "Запознато лице" е цитирано от Reuters да казва, че тя вече е напълно оперативна.

Военният щаб на НАТО заяви, че мисията му в Украйна започва да поема отговорностите на САЩ и международните организации.

„Работата на NSATU има за цел да постави Украйна в силна позиция, което поставя НАТО в силна позиция да поддържа в безопасност и просперитет своите един милиард души както в Европа, така и в Северна Америка“, заяви американският генерал Кристофър Каволи, който е върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа.

Предвижда се NSATU да има обща численост от около 700 души, включително войници, разположени във военния щаб на НАТО в Белгия и в логистични центрове в Полша и Румъния.

Защо има промяна?

В миналото ръководената от САЩ група „Рамщайн“ - коалиция от около 50 държави, наречена на името на американската военновъздушна база в Германия, където се проведе първата ѝ среща, координираше западните военни доставки за Киев.

Тръмп заплаши да напусне НАТО по време на първия си президентски мандат и поиска съюзниците да изразходват 3% от националния си БВП за отбрана - с един процентен пункт повече от целта на Алианса.

Междувременно отиващата си администрация на Джо Байдън се бори да изпрати възможно най-много оръжия на Киев на фона на опасенията, че Тръмп може да намали доставките на военна техника за Украйна.

Европейски пари за Украйна

Украйна е получила 4,1 млрд. евро от Европейския съюз по програмата за подпомагане на блока, съобщи днес, 18 декември премиерът на страната Денис Шмигал. Това е второто редовно плащане, отпуснато от Европейската комисия в рамките на този инструмент, наречен Механизъм за Украйна.

"Следващият транш ще е резултат от изпълнението от страна на нашата държава на всички мерки, определени в плана „Украйна“", посочи Шмигал в Telegram.

Общата сума на тазгодишната помощ в рамките на инициативата е 16,1 млрд. евро. Като цяло се предвижда на Украйна да бъдат предоставени 50 млрд. евро. Програмата ще действа от 2024 до 2027 г.

"Благодарим на ЕС за непоколебимата му подкрепа за Украйна, която е от голямо значение за укрепването на икономическата стабилност и трансформацията на страната по пътя към пълноправно членство в ЕС", написа още украинският премиер.

https://www.actualno.com/europe/nato-poe-ot-sasht-koordinacijata-na-oryjijata-za-ukrajna-kiev-poluchi-miliardi-ot-es-news_2361687.html

По повод договора на Главчев...

Цитат

до българските подлоги

Чарлз XII - Русия е джудже и аз ще я поставя на колене - 1707 г. Следва Полтавската битка и Швеция губи статута си на Велика сила завинаги. Фридрих II - Ще завладея изостанала Русия - 18 век През 1759 г. руснаците влизат в Берлин. Наполеон Бонапарт - Русия е колос на глинени крака. Ще я унищожа. - 19 век. През 1814 година руските войски стигат до Париж, а френската армия бяга опозорена. Хитлер - Ще завладея Съветския съюз към края на лятото - 1941 г. Следва 1945 г., когато рустаците влизат втори път в Берлин. Хитлер се самоубива като последен мизерник. Това е. 2024 г. Европенделите в България квичат, че Русия ще бъде победена. 2025 г. ебългарските европендели и продажници висят по колесниците, защото иначе щи висят по стълбовете... Помнете: ДА имаш проблем с европеец и да му удариш шамар - ще се разреве и ще побегне Да имаш проблем с американец и да му удариш шамар - ще пише навсякъде, че си престъпник, ще ти налага санкции и ще те съди. Да имаш проблем с руснак и му удариш шамар - е, тогава вече почват истинските ти проблеми, за които още не си разбрал... И когато той се е навел на едно коляно, не си мисли, че е паднал. Просто се е навел, за да си върже кубинката, за да те нарита по здраво.

https://glasove.com/na-fokus/chitateli-na-glasove-glavchev-shto-ne-podpishesh-sporazumenie-vseki-balgarski-deputat-da-si-daryava-zaplatata-na-zelenski

Това е големият победител от войната в Украйна досега

Конфликтът в Украйна се възприема от мнозина по света като регионален, но всъщност тази война вече има признаци на световна. Освен това изходът от нея в крайна сметка ще зависи не от Москва и Киев, а от решенията на техните ключови съюзници - Китай и страните от НАТО, пише "Политико“.

В редиците на Въоръжените сили на Украйна и руската армия се бият не само граждани на двете страни, но и много чужденци. Освен това оръжията, които използват, идват на фронта от цял свят, предава "Фокус“.

"В небето над бойното поле иранският безпилотен апарат "Шахед“ може да бъде прихванат от американска система за противовъздушна отбрана, а на земята артилерията германско производство се движи покрай севернокорейските снаряди“, обяснява авторът на статията.

Москва обявява войната като защита срещу "колективния Запад“ и превантивна такава срещу НАТО. Тази реторика намери отговор не само сред най-агресивните антизападни режими като Иран или Северна Корея, но и в много страни от Глобалния Юг, по един или друг начин недоволни от позицията си в съвременния свят.

На свой ред Киев представя собствената си защита не просто като самоотбрана, а като борба за демокрация и свободна Европа. И Европа е склонна да се съгласи с това, наистина страхувайки се за собствената си сигурност. А САЩ все още се опитват да запазят статута си на защитник на демокрациите и свободния свят.

В крайна сметка се очертаха два глобални лагера от държави, които подкрепят или Русия, или Украйна - икономически, дипломатически или пряко с оръжие. И тази помощ се оказа жизненоважна и за двете страни.

Икономическата подкрепа от Китай и страните от Глобалния Юг позволи на Кремъл да поддържа стабилна ситуацията в страната и да създаде илюзията за нормалност за огромното мнозинство от населението, въпреки участието в най-голямата война в Европа от времето на Хитлер насам.

За Киев помощта на партньорите е още по-важна. Без подкрепата на Запада Украйна нямаше да оцелее през първата година от войната, всичко щеше да завърши със "съкрушително поражение“ за украинците, смята Александър Габуев, директор на Евразийския център "Карнеги“.

В крайна сметка, според анализаторите, изходът от войната вероятно ще зависи от решенията на основните съюзници на страните в конфликта - НАТО и Китай.

"Ако спрете подкрепата на НАТО за Украйна, няма да има Украйна. Но ако спрете китайската подкрепа за руските военни усилия, това ще принуди Москва да ограничи апетита си и ще разсее надеждите, че времето е на нейна страна“, уверява Габуев.

Сега изглежда, че най-големият победител от войната е Китай, който успя да консолидира контрола си над отслабената Русия. Това обаче може да се промени, ако участието на Северна Корея в конфликта създаде проблеми в Индо-Тихоокеанския регион, който Пекин смята за свой заден двор. Например, ако Южна Корея се включи в конфликта или дори НАТО започне да действа в тази част на света.

Има и други фактори, които биха могли да повлияят на изхода от войната в Украйна. В САЩ това е непредсказуемият Доналд Тръмп. В Близкия Изток може да избухне по-активна конфронтация между Иран и Израел. В самата Европа набират популярност крайнодесните партии, някои от които са скептични относно помощта за Украйна.

Това е големият победител от войната в Украйна досега - Свят - Vesti.bg

преди 40 минути, communismatic написа:

Пак избЕга от отговора на въпроса... Каква изненада! 😆

От какво бягам??? 

В момента РФ води войната с "контрактници". Подлъгаха буряти, дагестанци и тем подобни, изкараха затворници, спретнаха закон за подсъдими да се изкупят на фронта. Кой колкото да лъже/преувеличава/смалява, жертвите са налице, а балъците намаляват. И ако не се случи някакво замразяване на действията, ще им се наложи да опрат до мобилизация. Защото и по най-скромни сметки, РФ е загубила поне 200 000 души.

Това имах предвид. Ти защо ми интерпретира думите като насилствена мобилизация си е твоя работа.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

image.thumb.png.5d3b349d6ed18355af8c3fa34621865a.png

Разбираш руски. Няма да те подвеждам аз със сайтове и форуми. Махни си капаците и прочети какво пишат хората, а не удобните и одобрени сайтове.

преди 19 минути, parmobil написа:

Кой колкото да лъже/преувеличава/смалява, жертвите са налице, а балъците намаляват.

Честно ли бе? 😆
Намаляват? Как го изчисли? Пак ли си чел някой руски форум? Ти слуша ли Белоусов оня ден?

Цитат

Свыше 427 000 военных набрано в России в 2024 году, ежедневно заключают контракт более 1200 человек.

преди 19 минути, parmobil написа:

И ако не се случи някакво замразяване на действията, ще им се наложи да опрат до мобилизация. Защото и по най-скромни сметки, РФ е загубила поне 200 000 души.

Аха? Значи за последният месец руснаците са взели почти десет пъти повече територия, отколкото за цялата 2023-та, обаче... "ще им се наложи да опрат до мобилизация"? 😆

Брато, ти си направо царят... на ДЕЗинформацията... 😆😆😆😆😆

Това по повод поредният ти тъп пост...

Цитат

Численность Российских войск на Украине постоянно растет: за 2024-й год их стало на 100 000 больше, — Сырский в интервью Le Monde

▪️Он отметил, что «интенсивность войны продолжает нарастать».
▪️В июне Путин заявлял, что на территории Украины воюет почти 700 000 российских военных. В декабре 2023 года он говорил, что на войне задействовано 617 000 военных.
▪️ Зеленский заявлял, что численность войск РФ, задействованных в войне, составляет 800 тысяч человек. Путин называл цифру меньшую — 700 тысяч.
▪️Украина же заявляет, что в ее войсках служат под миллион человек, пи этом жалуется, что Россия имеет большой перевес по людям на фронте.

преди 23 минути, communismatic написа:

Честно ли бе? 😆
Намаляват? Как го изчисли? Пак ли си чел някой руски форум? Ти слуша ли Белоусов оня ден?

Аха? Значи за последният месец руснаците са взели почти десет пъти повече територия, отколкото за цялата 2023-та, обаче... "ще им се наложи да опрат до мобилизация"? 😆

Брато, ти си направо царят... на ДЕЗинформацията... 😆😆😆😆😆

Това по повод поредният ти тъп пост...

Чета и Липсиц и други руски икономисти. Липсиц вече е враг на народа,  но цитира икономисти, които са в РФ. Които казват - от няколко месеца парите от газ и петрол вече стигат само за СВО и нищо друго. 

А толкова ни заливахте със Соловьов, Симонян и други в началото. А сега липсват. Защо ли? Че руски генерал, тапициран с ордени, в прав текст каза на Соловьов, че без ядрени оръжия матушка кляка по всички параграфи. Ама не искате да гледате и да си спомняте за такива работи.

Фенбойчета.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.