Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 15 минути, asp1re написа:

Всичко това можеше да бъде избегнато, ако там имаше достатъчно мислещи политици и хора, които осъзнават геополитическото положение на страната и разбират от реалполитика. При положение, че си бил част от СССР, имаш съсед като Русия, която е управлявана почти като диктатура от хора с носталгия по стара слава и имперски амбиции (и далеч не е само Путин, дори Навални беше подобен), руснаците са с голяма ядрена мощ, силни са военно и на всичкото отгоре не ценят толкова живота на в пъти по-голямото си население... Та при това положение е глупаво и наивно да ги предизвикваш, колкото и западните сили да те нахъсват с евентуална подкрепа. И това дори не е от 2013-2014 с Майдана, а от преди това. Украйна можеше да балансира между Изтока и Запада, извличайки ползи и от двете страни. С избора си да излезе от неутралния си статут се обрече на страданията в момента. Зеленски разпали нещо, което след него поколенията ще водят партизански войни там.

Всяка суверенна държава има пълното право да избира пътя и посоката на развитие, било то ЕС, НАТО или...... Русия не беше предизвикана, тя просто не пожела да приеме независимостта на Украйна като равноправен съсед!!! 🙂 Русия не желаеше баланс, а контрол над Украйна. Да държи Украйна без суверенитет, без възможност за модернизация. Това не е партньорство! 

Твърдението, че Украйна разпалила войната, е пълна лъжа! Кой анексира Крим? Кой започна въоръжена агресия в Донбас? Кой нападна суверенна държава в пълномащабна война през 2022 г.? Украйна само се защитава!!! :mad:

Редактирано от Staff. (преглед на промените)

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

на 2.06.2024 г. в 18:09, glen написа:

След изявлението на генералния секретар Йенс Столтенберг , че "Украйна има право" да атакува "военни цели на руска територия"с оръжия на нато младия Ким  и Иран позволиха на Русия да удари страните от НАТО с оръжията си.

618419406123f3b8a2430ff54e7ebfc2

Lets Go Time GIF by NETFLIX

Самолети се правят, танкове се ремонтират, русначета се раждат и пращат на заколение.

Но да имаш в Европа милиони (десетки при това), които искрено и с плам мечтаят за строй, който да ги направи по-бедни, по-нещастни и по-затворени е победа, по-голяма от която и да е атака с дронове над каквато и да е военна техника.

Украйна засега печели войната за въздуха.
Русия убедително печели войната за умовете и сърцата на всички мързеливци, некадърници, селяндури, глупаци, наивници и мургавелковци.
Няма неуспешен човек, който роспропагандата да не ухажва успешно.

Демокрацията се погрижи гласа им да бъде равен на този със семействата, професиите, успехите, почивките, благотворителността и хобитата, а дебилите от Брюксел - да не им пречи на "правото на алтернативна гледна точка и мнение". Хора без зъби, без мечти, без работа, без функциониращ черен дроб и без пропуски в дискографията на Амет гласуват под строй и пълнят площади срещу каквато е темата на месеца - 5G убива гълъбите, Шенген, евро, Истанбулска конвенция, кръглата планета и прочее, тотално забравили предната тема на месеца.

Попарата я сърбаме всички и ще я сърбаме тепърва.

на 2.06.2024 г. в 22:08, maxthon написа:

Преди малко дадоха линк (дали тук или в съседна тема няма значение) за това как някои лица и медии са носители на руска пропаганда. Етикет за това се дава много бързо. И се дават без реално да има и грам доказателство за това. Съответно се оказва, че говоря глупости. Заради това, че във въпросното място се пишат лъжи. Затова вместо да се обвиняваме цяла вечер кой какво пише предлагам следното. Показваш някой получил пари от Русия нагледно като тези дами и господа от фактчек описали това на сайта си и понастоящем все още лъжци. Намери ми поне един такъв за може повече да не ги наричам по този начин.

Ш-ш-ш-т да не чуе една много пробивна "журналистка" дето изгоря тия дни. Идея нямаш един дето я познава до къде подскочи от радост :)

Вместо да дрънкаме разни приказки из форума които така или иначе няма нищо да променят предлагам на всички украински тролове да вземат по една пушка от идолът им цар Зеле който така или иначе ги раздава на килограм и да ходят на фронта да трепят руски задници току виж някой може да гръмне Путин, а друг да се окичи с венеца на Лавров.

Украинските троляци излезнали от българските землянки са най-интересното нещо в тия времена.

преди 14 минути, Staff. написа:

Всяка суверенна държава има пълното право да избира пътя и посоката на развитие,

За съжаление Украйна не е суверенна държава.

преди 15 минути, Staff. написа:

Кой започна въоръжена агресия в Донбас?

Кой наистина....

преди 24 минути, livret написа:

И те си имат мераци за нови земи.. Да не си мислите.че заради черните им очи..... 

Не, просто нали ровя назад сред мненията на по-умните тук и се сетих че имаше изказвания и за това. Как щели да помогнат ей сега, заради тия договори. Но нещо не се коментира вече - не знам :)

преди 1 минута, asp1re написа:

Вместо да дрънкаме разни приказки из форума които така или иначе няма нищо да променят предлагам на всички украински тролове да вземат по една пушка от идолът им цар Зеле който така или иначе ги раздава на килограм и да ходят на фронта да трепят руски задници току виж някой може да гръмне Путин, а друг да се окичи с венеца на Лавров.

Украинските троляци излезнали от българските землянки са най-интересното нещо в тия времена.

Чакам теб да хванеш пушката, да яхнеш магарето и да отидеш на фронта.... да ни дадеш пример на нас! 😂

току-що, maxthon написа:

За съжаление Украйна не е суверенна държава.

Кой наистина....

Пълна липса на обективност от как се загаджихте със северно-корееца в Курска област.. Това минаването на другия бряг явно променя хората. Под другия бряг имам в предвид - Северния - в Северна Корея.

току-що, Staff. написа:

Чакам теб да хванеш пушката, да яхнеш магарето и да отидеш на фронта.... да ни дадеш пример на нас! 😂

Аз не си правя такива планове, но с радост ще ви наблюдавам, че сте много нахъсани, когато подвиете опашка към вокзала, че секирата прошка няма.

Под сухия трясък на горящи танкове от 50-те години на ХХ век и почти незабележимото бръмчене на дронове в украинското небе тихо умира не просто поредната военна доктрина. Изчезва цяла историческа епоха – ерата на стоманата, численото превъзходство и тоталната мобилизация, когато „пушечното месо“ и безкрайните колони от техника решаваха съдбите на империите. Но XXI век е безпощаден към рудиментите на миналото: в новото столетие побеждава не този, който хвърля повече хора в атака, а този, който залага на технологии, интелект и прецизност.
Русия, този пречупен „колос на глинени крака“, упорито демонстрира: количеството без качество вече не е сила, а анахронизъм. В съвременната война, където смъртта идва от небето с прецизен удар на ново поколение дрон с изкуствен интелект, вече няма значение колко хора ще хвърлиш в боя – те ще загинат, преди дори да стигнат до противника, защото дроновете винаги ще са повече. Тактиката се промени. Логиката на войната е пренаписана. А Русия, все още мислеща в категориите на ХХ век, изостава все повече.

9005485556639991137.jpg.f68086f8ffabb03ccf77b74f05311b31.jpg
преди 1 минута, asp1re написа:

Аз не си правя такива планове, но с радост ще ви наблюдавам, че сте много нахъсани, когато подвиете опашка към вокзала, че секирата прошка няма.

Путин ще те попита ли какви са ти плановете когато му потрябват хора за фронта? :giggle1:

преди 43 минути, attj написа:

Все още е трудно в Киев да се оцени пълният мащаб на щетите.   Първоначално цифрата бе заявена на 2 милиарда долара, но тя вече е нараснала до около 7 милиарда долара. Русия сега не произвеждала  самолети, с които може да замени унищожените бройки.   Уникални простотии.   А дроновете дори не успели да долетят до три от летищата...   

Акцентирам на последното изречение, значи някой на ударените летища не си е свършил работата, може би е време за почивка ... при друг руски лидер, завинаги.

преди 9 минути, _nib_ написа:

Значи все пак загубите са значителни, не колкото ги смятат местните селски идиоти, но значителни, 7 млрд. са сериозна сума, но не знаех, че Русия има толкова много стратегически бомбардировачи, така че да му мислят ... аз пък, кой да му мисли, те ако можеха досега щяха да го направят. Сумата е голяма, но като че ли точно тези удари отклоняват вниманието от другите, истинските, срещу граждански обекти, където загинаха много хора, целенасочено, без смисъл, убийство на невинни хора, далеч от бойните действия. Аз, обратно на общоприетото мнение смятам, че не те отклоняват вниманието от ударите по военни обекти на хиляди километри, а обратното, убийството на мирни жители остана незабелязано от демомедиите и онзи, недоволния да не види, какво ли пък си приказвам, той не видя хиляди палестински деца, та сега ли?! Но, върхът на учудването ми, обявеният за представител на дълбоката държава Марко Рубио е изразил официално съболезнования за жертвите при разговор с Лавров, пълен шах, келога, и той с някакви странни изявления, не в полза на укрия, вече не знам дори аз накъде вървя. И да, основната цел са летищата, но жертвите сред гражданското население в Русия нарастват и май руснаците не гледат вече толкова миролюбиво на своите братя. Докато е Путин ЯО няма да бъде употребено, но не залагам при следващия президент Медведев, че случката няма да се случи, не срещу 404 естествено, първия пострадал ще е сухия колбас, заменил тлъстия, след това следва малката империйка британия и накрая да не пропуснем шамаросания микрон, . Имате още пет години, гадини (може и да не са толкова, но да има рима).

Дотук добре. Един от параненормалните елементи от обкръжението на наркото обяви, че Русия провежда офанзива в Запорожие, но това беше преди два месеца, точно там сега нещата са в застой, руснаците ги тесларят подред, първо тук - пращай резерви, после там - пращай същите, колкото останали или от улицата, после пак тук и така докато ... да. Сега офанзивата е в Сума, яко го е загазила Константиновка, после Купянск, Покровск и още много руски градове ще бъдат освободени. Не знам какво са говорили днес на "преговорите", това е някаква пародия, с която и двете страни заблуждават, едната е Русия, другата ... неее, не е укрия, ебединения запад и другото говън.

преди 28 минути, Staff. написа:

Първо трябва берковската престолнаследница да надупчи перфокартите  да ушие байряка(изтъче)

преди 37 минути, crazy katon написа:

и май руснаците не гледат вече толкова миролюбиво на своите братя.

Няма братя тука, нито братя, нито сестри. Запознай се с историята на централноевропейските салвяни, за да видиш какво "братско" отношение е проявявала Русия към тях. Например няколко пъти поделяйки си Полша заедно с други съседни на нея неславянски  страни. Братята не правят така, нали? Или поне не би трябвало.  Ми мислете малко бе, защо е нужно да пишете глюпости!? Братя били и гледали миролюбиво,  дрън, дрън... 😕

Шоуто продължава:

Системата FIRMS на NASA, която засича топлинни петна по земната повърхност, регистрира пожар на руското военно летище в Тихорецк. Градът е в Краснодарския край. В базата се намира 627-ми учебен авиационен полк. Твърди се, че пожарът е възникнал в близост до новопостроени хангари, но все още не е ясна причината.

------

Дронове и в Крим

Във военните поделения в Севастопол на окупирания от руснаците полуостров Крим, е задействан алармен сигнал, съобщават абонати на "Кримски вятър". Военните поделения в Евпатория също са включили сигнал за тревога, а над предградията е забелязан украински дрон, вероятно PD-2, но се говори и за възможност да е дрон "Лютий". Съобщава се дори за повече безпилотни машини. Наблизо се намира руското военно летище "Саки". ВИДЕО

Местните съобщават за активни полети на хеликоптери Ми-8 над районите на Симферопол и Бахчисарай. Вероятно те са вдигнати във въздуха, за да отблъснат атака от украински дронове. ВИДЕО

Малко преди 12 ч. местно време, а и българско, Кримският мост беше затворен за движение поради опасност от ракетно нападение.
преди 18 минути, crazy katon написа:

Значи все пак загубите са значителни, не колкото ги смятат местните селски идиоти, но значителни, 7 млрд. са сериозна сума, но не знаех, че Русия има толкова много стратегически бомбардировачи, така че да му мислят ... аз пък, кой да му мисли, те ако можеха досега щяха да го направят.

Загубите са значителни, но от гледна точка на пропагандата. Рибаря пише, че засегнатите самолети са 13 на брой, но някои от тях щели да се ремонтират. Друго е по-важното... Че действията на злият диктатор наречен Владимир Путин изобщо не кореспондират с описваната фигура от умнокрасивите. Путин изобщо не действа като "диктатор", а даже точно обратното. Руснаците ако воюваха както американците, отдавна да са ги приключили. Истината е, че те се стремят, да пазят цивилното население... доколкото това е възможно. Правят го, според мен... по-скоро с пропагандна цел, за да може, да се покаже, че Русия милее за населението там. По същата причина са и тия мащабни инвестиции в градове като Мариупол. Спомни си, когато думкаха с "Орешник", тая ракета струва буквално майка си и баща си, а в същото време руснаците я издумкаха без бойни глави. И каква е логиката тук? Мисля, че Велев беше тоя, дето го писа първоначално... аз даже му се присмях на твърдението. Не можех, да повярвам, че ще изстреляш толкова скъпо нещо заради едното сплашване. Просто войната е адски странна. Според мен, основното тук е, че руските и украинските олигарси са адски омешани, буквално като свински черва. А много добре знаем, каква е корупцията по високите етажи в Русия, та и Путин се е омешал с тях. Затова се удря само някъде, а на другите места не се пипа.
Затова казвам, че загубата е чисто пропагандна, един вид... руснаците не могат, да защитят собствените си стратегически бомбардировачи. Друг е въпроса... че начина по който украинците са направили операцията е доста добре обмислена. Дронове в камиони, руски шофьори... Много трудно може да се спре нещо подобно, единственият начин е да се усили контрола върху въпросните самолетни площадки. Иначе... тия дронове буквално няма никакъв антидот срещу тях. НИКАКЪВ! Нито РЕБ ги хваща, нито нищо... На тоя етап буквално няма нещо, което да ги спре. Модерните дронове са даже и с топлинен датчик, направо майката си е*ало.

Всяко чудо за три дни... Скоро пак ще има яко виене на умряло от умнокрасивите тук. Интересно ми е тоя месец, с колко руснаците са напреднали... Щото Сумска област май ще отече и тя. Натам вървят нещата.

на 7.02.2024 г. в 18:41, kirko12 написа:

Айде дронвай - Шойгу ще си купи станции за заглушаване. Путин с един подпис ще даде кинти :)

на 4.01.2024 г. в 14:56, Киро Н. написа:

ВСИЧКИ ЛЕТИЩА В  ГРАНИЧНАТА ОБЛАСТ СЕ ОБОРУДВАТ С АНТИДРОНОВИ  ИНСТАЛАЦИИ-

32 НА БРОЙ. 

преди 3 минути, communismatic написа:

Иначе... тия дронове буквално няма никакъв антидот срещу тях. НИКАКЪВ! Нито РЕБ ги хваща, нито нищо... На тоя етап буквално няма нещо, което да ги спре. Модерните дронове са даже и с топлинен датчик, направо майката си е*ало.

След договора дето другаря Пу им каза че излизат от него, ама още по него си държат самолетите на открито, сега наистина ли реши че си по-умен от Кирето?

Верно много е паднало нивото на форума от как реши да пишеш тук.  Понеже си начетен май беше от 2022 Шойгу тържествено обявява да строи едни убежища за самолетите . Ама го уволниха и явно само затова не ги довърши...

Успех следващия път с тъпотиите дето ги четете по Чебурашка.нет-а. Там че ги лъжат , не значи че това ще мине и тук. Трябва повече старание да се влага в работата и четене (най-вече) , ама не от Чебурашка.нет, че ставате за смях :) 

Цитат

По данным на май 2025 года, площадь, контролируемая ВС РФ в зоне СВО, увеличилась почти на 600 км². Средний темп продвижения составил 17,75 км² в сутки, что демонстрирует устойчивую динамику наступательных операций.

През ноември май бяха повече... ама повечето от териториите тогава бяха в Курска област. Това е по-добро постижение.

преди 23 минути, communismatic написа:

Загубите са значителни, но от гледна точка на пропагандата. Рибаря пише, че засегнатите самолети са 13 на брой, но някои от тях щели да се ремонтират. Друго е по-важното... Че действията на злият диктатор наречен Владимир Путин изобщо не кореспондират с описваната фигура от умнокрасивите. Путин изобщо не действа като "диктатор", а даже точно обратното. Руснаците ако воюваха както американците, отдавна да са ги приключили. Истината е, че те се стремят, да пазят цивилното население... доколкото това е възможно. Правят го, според мен... по-скоро с пропагандна цел, за да може, да се покаже, че Русия милее за населението там. По същата причина са и тия мащабни инвестиции в градове като Мариупол. Спомни си, когато думкаха с "Орешник", тая ракета струва буквално майка си и баща си, а в същото време руснаците я издумкаха без бойни глави. И каква е логиката тук? Мисля, че Велев беше тоя, дето го писа първоначално... аз даже му се присмях на твърдението. Не можех, да повярвам, че ще изстреляш толкова скъпо нещо заради едното сплашване. Просто войната е адски странна. Според мен, основното тук е, че руските и украинските олигарси са адски омешани, буквално като свински черва. А много добре знаем, каква е корупцията по високите етажи в Русия, та и Путин се е омешал с тях. Затова се удря само някъде, а на другите места не се пипа.
Затова казвам, че загубата е чисто пропагандна, един вид... руснаците не могат, да защитят собствените си стратегически бомбардировачи. Друг е въпроса... че начина по който украинците са направили операцията е доста добре обмислена. Дронове в камиони, руски шофьори... Много трудно може да се спре нещо подобно, единственият начин е да се усили контрола върху въпросните самолетни площадки. Иначе... тия дронове буквално няма никакъв антидот срещу тях. НИКАКЪВ! Нито РЕБ ги хваща, нито нищо... На тоя етап буквално няма нещо, което да ги спре. Модерните дронове са даже и с топлинен датчик, направо майката си е*ало.

Всяко чудо за три дни... Скоро пак ще има яко виене на умряло от умнокрасивите тук. Интересно ми е тоя месец, с колко руснаците са напреднали... Щото Сумска област май ще отече и тя. Натам вървят нещата.

И съгласен, и несъгласен. Съгласен с това, че умнокрасивитета е недоразумение и нито е красив, нито умен, по-скоро дебел като сегашните управляващи в България, също и за руснаците, ако воюваха като американците. Несъгласен, че го правят с пропагандна цел, не те бомбардираха Дрезден и Лайпциг, също и Хирошима, Нагасаки, въпреки че  японците вече не го знаят. А възстановяват Мариупол, скоро и другите освободени градове защото са си руски, нищо украинско няма, поне не в историята. А руснаците си напредват, не както мисли сиренски, в Запорожие, навсякъде, но не и там, ама какво да правиш, май ще ни довършат заради някаква грешка, историческа и медицинска. И не Путин, лайнен и сие го правят, толкова го искат, че накрая ще го получат, а ние ... как беше в оня филм, "История на света" - Да го духат бедните.

преди 3 минути, crazy katon написа:

Несъгласен, че го правят с пропагандна цел, не те бомбардираха Дрезден и Лайпциг, също и Хирошима, Нагасаки, въпреки че  японците вече не го знаят.

Ти разбираш ли, че ако бомбардират яко... както го правеха САЩ в Ирак например, отдавна да са ги приключили!? Единственото реално обяснение е, че го правят с пропагандна цел, понеже много милеят за руското население там. ОК, да приемем, че Путин много милее за това население. Ама Путин що не милее и за своето, че направиха мобилизация в краят на 2022-ра? Тия момчета нямат ли почернени майки? Виждаш ли, че няма никаква логика... Чиста пропаганда. 

Аз винаги съм казвал, че според мен войната е основно за природни ресурси, понеже Донбас специално е пълен с тях. Пиша и в още един форум, там е пълно с русофили, че тогава ми подскочиха. Ама това е личното ми мнение... И аз съм русофил, ама е хубаво и да сме малко обективни.

Слушам я "журнаристката" от ГРУ как блещи точно като Даниела от Ергенът по 7/8 ТВ. И не знаела с кого си пише, с анонимен профил.

На плитките русофили даже и незнанието им е виновно. И другите.🤦‍♀️

Тръмп е изплякал чрез секретарката си някаква тъпня

Би трябвало да му е ясно че англетата го прецакаха

пп

Всички руски канали чакат решението на шефа

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.