Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Браузър или Linux?

Featured Replies

Точно за този лаптоп предложих както варианти за Win така и за Linux - кое ще варви по-добре, зависи от много други фактори.

Аз лично бих ползвал това което ми върши нужната работа, независимо от двата лагера.

Казваш напълно незплатно - може би лаптопа си идва с платена OS, тоест няма да краква или да плаща допълнително, а алтернативен софтуер има и за Win.

То иначе ти как предлагаш да работи на Word?

• Отговори 163
  • Прегледи 10,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да се върнем към темата. Въпросът беше за тази машинка И не мога да се съглася с казаното в коментара! Ето - с FreeDOS 1.3 ще фърчи! Релийза е на по-малко от месец (още топъл), а изисквани

• Горната връзка не работи, ето това би трябвало да са параметрите: Nokia Booklet 3G - Wikipedia Но, като гледам, едноядрен процесор от преди 14 години, 1 GB RAM, тази антика вече не става за

• Лаптопа си е морално остарял и с този едноядрен процесор и 1гб рам ще голяма мъка да му се качи win7 макар че може да му се качи 32 битова версия win 7 но ще види доста зор и ще забива. Та според мен

Публикувани изображения

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Точно за този лаптоп предложих както варианти за Win така и за Linux - кое ще варви по-добре, зависи от много други фактори.

Аз лично бих ползвал това което ми върши нужната работа, независимо от двата лагера.

Казваш напълно незплатно - може би лаптопа си идва с платена OS, тоест няма да краква или да плаща допълнително, а алтернативен софтуер има и за Win.

То иначе ти как предлагаш да работи на Word?

Автора никъде не спомена Word! А офис пакета, който се предлага безплатно от Линукс!

Не знам със какво ще има преимущество твоя Уин от който иска да се оттърве, и замени със нещо което ще работи и ще е БЕЗПЛАТНО!

И няма да има ВИРУСИ И ЧЕРВЕИ?

И кво друго, да не говорим за производителност, щото ще забоксуваш.

преди 36 минути, Вани То написа:

т.е. само Word.

Аз чета много подробно!

Мога да си сложа ръката на сърцето и да ти кажа, че WinXP + Office 2003 - ще зарежда и работи достатъчно бързо на точно посочения лаптоп, ти каква алтернатива за OS имаш + word?

Аз чета много подробно!

Мога да си сложа ръката на сърцето и да ти кажа, че WinXP + Office 2003 - ще зарежда и работи достатъчно бързо на точно посочения лаптоп, ти каква алтернатива за OS имаш + word?

Имам алтернатива на word под Линукс, и никъде не се спомена че има лиценз за Уин!

току-що, ДзВяРа! написа:

Имам алтернатива на word под Линукс, и никъде не се спомена че има лиценз за Уин!

Значи имаш задание да се работи на Word, но ти предлагаш алтернативи ...

Докато тя не напише - libre office, open office или всяка друга алтернатива на която може да се пише документ - аз не мога да се съглася с твоя вариант напълно.

А дори да е така - коя версия на Linux + коя алтернатива на Word предлагаш ти - точно за този лаптоп - което да бие по производителност WinXP + Office 2003.

Опитйте Antix или чист Дебиан имат също живи образи

• Автор
преди 3 часа, petie1 написа:

Опитйте Antix или чист Дебиан имат също живи образи

Мерси. Debian... Знаех си. Бях го теглила нещо преди. 

Казано честно аз съм доста добре с два браузъра, чудя се кой да махна. Засега pale moon се държи по добре. Има нещо тук с видеата само, което се очакваше заради една джаджа в графиката при тази Nokia. Пак тръгват, но... Пускат бъгнати скриптове. Като цяло не се карайте, аз спрях рекламите, даже малко снимките и е добре. Чакам червеите. Плеарите въртят видео в библиотеката, което за първи път ми се случва, но не и в youtube - трудно де. По принцип аз имам и други лаптопи, че и настолен. И някакъв таблет. Най скъпите бяха невъзможни за работа. Обаче този мие харесва, за да го разнасям и не загрява - трябва да стоя на смени и все пак да съм подвижна. Puppy също ми харесва, и Slax. Ще разгледам и другите. На единия ми Dell съм сложила много готин пиратски XP, черен. Може да го пробвате, той е много готин, ъпдейтнат. Но ми угасна светлината в единия ъгъл. Ако ме разбирате. И така, мерси. 

Ето тези са от булсатком, ако ви говори нещо. Много са стари, разнасят се на камари по етажите, когато се местят хората и никак не са китка. Но там и от всичко се пести. 😉 

Screenshot_20220320_060303_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20220320_060314_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Цитат

Интегрираната графична система Intel GMA 500 се поддържа слабо от дистрибуции на Linux, тъй като драйверите за нея са патентован софтуер

... 

Сами преценете дали Linux дистрибуция оптимално ще ползва хардуера ... 

Успех!

преди 10 часа, dioib написа:

Какво може да се направи с тази "антика": Маха се антивирусната. Слага се браузър "лисица". При положение, че това "т,н" не е посещения в съмнителни сайтове ... 

Само дай дефиниция (разграничаване) на съмнителни и НЕ съмнителни сайтове ...

преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:
преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

А дори да е така - коя версия на Linux + коя алтернатива на Word предлагаш ти - точно за този лаптоп - което да бие по производителност WinXP + Office 2003.

Да бе - WinXP??? А нещо друго да извадиш от музея?

На този артефакт - бих сложил само Google Chrome OS.

Цитат

... малка и лека Linux базирана операционна система, състояща се само от браузър.

За което се пита в заглавието.

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Защо да го вадя, след като не съм го прибирал?

Значи - време е. Освен, ако не е с корпоративна поддръжка!

Аз също имам ХР на едната машинка, но е поради специфични нужди.
Иначе - почти нищо не работи под ХР. Нито браузъри, нито секюрити ъпдейти, нито други неща. И ще спират и малкото останали.

преди 2 минути, jhoro написа:

Иначе - почти нищо не работи под ХР. Нито браузъри

Сериозно и аз как съм тук тогава?

Кое е това нищо което не работи?

Може би не мога да пиша документи, да чертая, да обработвам снимки и видео, да играя игра?

преди 15 часа, Вани То написа:

Здравейте, имам един малък лаптоп от Нокия, booklet 3D с  Windows 7 Home. Докато си го пооправях го забих, не се справям с браузърите, много са бавни. Мисля, че и Панда антивирусна пречи. Може ли да помоля за конкретен съвет за версия на някой браузър? И антивир? Или... Обмислям да кача Puppy Linux, дори свалих файла за последната версия. Дали ще мога да го инсталирам директно без стик? За по лесно. Вие как мислите? Не ми се занимава до безкрай, трябва да го ползвам за работа, текст и т.н., но е важно да е гладко и бързо, да не троша нерви и да събирам драйвери два месеца. 

Много мерси за помощта! 

Лаптопа си е морално остарял и с този едноядрен процесор и 1гб рам ще голяма мъка да му се качи win7 макар че може да му се качи 32 битова версия win 7 но ще види доста зор и ще забива. Та според мен най добре ако може да му се добави още малко рам примерно още 1гб да станат 2гб и един лек линукс и едно SSD да го забърза малко.

преди 4 минути, vlado1985 написа:

Лаптопа си е морално остарял и с този едноядрен процесор и 1гб рам ще голяма мъка да му се качи win7 макар че може да му се качи 32 битова версия win 7 но ще види доста зор и ще забива. Та според мен най добре ако може да му се добави още малко рам примерно още 1гб да станат 2гб и един лек линукс и едно SSD да го забърза малко.

Ти провери ли дали може да се сменя/добавя памет на този лаптоп?

А диска провери ли какъв физически размер има?

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Ти провери ли дали може да се сменя/добавя памет на този лаптоп?

А диска провери ли какъв физически размер има?

Това не съм го гледал но едва ли ще е проблем да му се сложи едно SSD

преди 6 минути, vlado1985 написа:

Това не съм го гледал но едва ли ще е проблем да му се сложи едно SSD

Добре, затапи ме с факти - предложи конкретно SSD за този лаптоп.

И оперативна памет разбира се :)

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Сериозно и аз как съм тук тогава?

Кое е това нищо което не работи?

Може би не мога да пиша документи, да чертая, да обработвам снимки и видео, да играя игра?

Вземете си BLACK edition, някой последен. Може би няма да ви трябва нищо от последните windows. За уточнение, няма значение какви инструментите за текстобработка. Само копи и пейст, и едит. Дори pdf правя в телефона. А браузър за чат предимно. В момента се справя с имейл и всичко. Понякога малко засилва паметта и сложих оптимизаторче. Замислих се за Chrome OS. Изглежда добре и е обновено. Какво може да не притесни с графиката? Някои се справят и е нея, предимно основните ubuntu, първите дистрибуции. 9.10 например. Видях видео. 

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Добре, затапи ме с факти - предложи конкретно SSD за този лаптоп.

И оперативна памет разбира се :)

SSD едно 120гб примерно може да му се добави а за рамта не съм гледал каква подържа 

Аз нямам нужда да си вземам нов Windows XP - имам си ползвам си го в последните ...

OS Installation Date    23.06.2009, явно месец след като взех лаптопа :) мисля, че в началото бях за малко с 2003 сървър, но някой дребни неща не ми харесаха тогава.

току-що, vlado1985 написа:

SSD едно 120гб примерно може да му се добави а за рамта не съм гледал каква подържа 

Конкретен модел!

Аз нямам нужда да си вземам нов Windows XP - имам си ползвам си го в последните ...

OS Installation Date    23.06.2009, явно месец след като взех лаптопа :) мисля, че в началото бях за малко с 2003 сървър, но някой дребни неща не ми харесаха тогава.

Конкретен модел!

Ти па сега и конкретен модел искаш да изброявам. Автора сам ще си прецени ако слага SSD какъв модел ще си сложи аз съм с SSD biostar 120gb и съм доста доволен 

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Ти па сега и конкретен модел искаш да изброявам. Автора сам ще си прецени ако слага SSD какъв модел ще си сложи аз съм с SSD biostar 120gb и съм доста доволен 

Ти предлагаш - все едно конкретно SSD можеш да посочиш, от сега знам, че ще сбъркаш, не се притеснявай за това!

Ти предлагаш - все едно конкретно SSD можеш да посочиш, от сега знам, че ще сбъркаш, не се притеснявай за това!

Какво съм предложил аз? Аз само написах че може да добави едно SSD а какъв модел ще бъде то автора сам си преценява и избира

преди 35 минути, vlado1985 написа:

Та според мен най добре ако може да му се добави още малко рам примерно още 1гб да станат 2гб и един лек линукс и едно SSD да го забърза малко.

Та, според теб кое SSD трябва да се добави и коя памет?

Та, според теб кое SSD трябва да се добави и коя памет?

Немислиш ли че като се повтаряш с въпросаси  за да се объркам примерно и да напиша нещо друго ставаш банален ? Ти защо не предложиш някое SSD ами задаваш един и същи въпрос до безкрай все пак мисля че си пишем нормално а не като бавноразвиващисе или индианци

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.