Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Браузър или Linux?

Featured Replies

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Немислиш ли че като се повтаряш с въпросаси  за да се объркам примерно и да напиша нещо друго ставаш банален ? Ти защо не предложиш някое SSD ами задаваш един и същи въпрос до безкрай все пак мисля че си пишем нормално а не като бавноразвиващисе или индианци

Аз да съм казал да сложи SSD или памет? Не.

Ти каза да сложи - кажи какви. Имаш модела на лаптопа имаш целия ресурс на интернет за да позочиш модел SSD и RAM. Колко да е сложно?

• Отговори 163
  • Прегледи 10,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да се върнем към темата. Въпросът беше за тази машинка И не мога да се съглася с казаното в коментара! Ето - с FreeDOS 1.3 ще фърчи! Релийза е на по-малко от месец (още топъл), а изисквани

• Горната връзка не работи, ето това би трябвало да са параметрите: Nokia Booklet 3G - Wikipedia Но, като гледам, едноядрен процесор от преди 14 години, 1 GB RAM, тази антика вече не става за

• Лаптопа си е морално остарял и с този едноядрен процесор и 1гб рам ще голяма мъка да му се качи win7 макар че може да му се качи 32 битова версия win 7 но ще види доста зор и ще забива. Та според мен

Публикувани изображения

Само да вметна отговор в въпроса на пламен за рамта. Рамта е DDR2 със сигурност може да му се добави още малко рамец на лаптопа и определено може да се вмести и едно SSD без значение какъв модел е

преди 2 минути, vlado1985 написа:

Само да вметна отговор в въпроса на пламен за рамта. Рамта е DDR2 със сигурност може да му се добави още малко рамец на лаптопа и определено може да се вмести и едно SSD без значение какъв модел е

SSD може, RAM не може! Вградена е! Ето виж в видеото.

Intel Atom Z530 1,6 GHz

Toshiba MK1235GSL 4200rpm 120 GB SATA

RAM 1 GB

Chromium OS, MX Linux. Или както си е Windows 7. 

Но аз бих пробвал това. MX Linux с Fluxbox.

Но половината памет ще е заета. 

преди 11 минути, ДзВяРа! написа:

SSD може, RAM не може! Вградена е! Ето виж в видеото.

Да за рамта си прав наистина неможе да му се добави още рамец но все пак машината си е морално стара и друго неможе да се направи за нея освен по лека ос и добавяне на SSD

• Автор
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Сериозно и аз как съм тук тогава?

Кое е това нищо което не работи?

Може би не мога да пиша документи, да чертая, да обработвам снимки и видео, да играя игра?

Вземете си BLACK edition, някой последен. Може би няма да ви трябва нищо от последните windows. За уточнение, няма значение какви инструментите за текстобработка. Само копи и пейст, и едит. Дори pdf правя в телефона. А браузър за чат предимно. В момента се справя с имейл и всичко. Понякога малко засилва паметта и сложих оптимизаторче. Замислих се за Chrome OS. Изглежда добре и е обновено. Какво може да не притесни с графиката? Някои се справят и е нея, предимно основните ubuntu, първите дистрибуции. 9.10 например. Видях видео. 

Браузърите наистина са еднакви, днес никакво видео не отварят. Но мисля, че проблемът ми е в малките гаджети. Тръгват с бутона Continue и са малко насечени. Тука има нещо лесно... 🤣Кажете ми го. 

IMG_20220320_151932.jpg

преди 1 минута, vlado1985 написа:

Да за рамта си прав наистина неможе да му се добави още рамец но все пак машината си е морално стара и друго неможе да се направи за нея освен по лека ос и добавяне на SSD

Със SSD и Линукс ще лети, нищо че е стар лаптопа. Ще стане убиец, грехота е да се сложи остаряла ОС на Майкрософт и да се напълни със вируси.

току-що, ДзВяРа! написа:

Със SSD и Линукс ще лети, нищо че е стар лаптопа. Ще стане убиец, грехота е да се сложи остаряла ОС на Майкрософт и да се напълни със вируси.

Прав си макар че може да му се качи някое изрезано xp и със него да работи бързо както с линукс но въпроса с защитата от вирусите си остава сложен и това вече зависи от ползвателя как ще го ползва и как ще се грижи за системата

преди 7 минути, ДзВяРа! написа:

Дали дъното ще позволи SSD. 

Виж, какво дъно има.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/System_Controller_Hub

https://ark.intel.com/content/www/de/de/ark/products/35444/intel-sch-us15w.html

току-що, vlado1985 написа:

Прав си макар че може да му се качи някое изрезано xp и със него да работи бързо както с линукс но въпроса с защитата от вирусите си остава сложен и това вече зависи от ползвателя как ще го ползва и как ще се грижи за системата

Начини да искаш ... както казах рестрикции - ще стане като read only OS, същото може и с отделен софтуер, а имидж може да връща колкото си пожелае .. и системата ще е като нова.

В момента е SATA II и дори да се тури SSD, едва ли ще се увеличи скоростта. С това SATA II.

https://www.notebookcheck.com/Test-Nokia-Booklet-3G-Netbook.58739.0.html

Nokia_Booklet_CDM.jpg

Тук казват, да. Струва си. Няколко секунди по-бързо, но паметта 1 Г е малко.

https://howtomechatronics.com/miscellaneous/is-ssd-worth-it-on-sata2-ssd-vs-hdd-real-world-comparisons/

Може да пробва.

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Начини да искаш ... както казах рестрикции - ще стане като read only OS, същото може и с отделен софтуер, а имидж може да връща колкото си пожелае .. и системата ще е като нова.

А производителноста къде я забрави? Хайде малко по сериозно то хубаво ще се качи каквато и да е ос но после като се запъхти и забие лаптопа какво правим?

За да разберем дали може да се добави още рамец на лаптопа автора може да си качи портативната версия на aida64 да погледне каква е инсталираната рам и да види да ли показва че може да се добави още 1 банка рамец също така няма да е лошо и да покаже снимки от аидата да се видят и останалите спецификации на дъното

преди 25 минути, vlado1985 написа:

А производителноста къде я забрави? Хайде малко по сериозно то хубаво ще се качи каквато и да е ос но после като се запъхти и забие лаптопа какво правим?

Производителност казваш - точно по това трудно ще биеш XP.

Да се запъхти, забие? Добре ли си? Върху WinXP - Office 2003 ще лети направо. От какво ще забие като XP работи и на 300Mhz с 128MB РАМ? Тук имаш 1,6GHz (да гаден бавен Atom, но все пак) и около 700+ RAM (зависи точно колко се вземат за вграденото видео. Та на голо оптимизирано XP му трябват малко повече от 100MB RAM, сложи и няколко файла в Office, Winamp, Miranda - тя каза чат, един майл клиент и пак ще ти останат доста MB памет - тоест аз бих разкарал и Swap-a от бавния механичен диск. И като казах диск - последно някой разбра ли кое конкретно SSD може да се сложи? Питам за пореден път, но ако не получа отговор - няма да е последен. За памет - данни в нета няма ли?

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Сериозно и аз как съм тук тогава?

Кое е това нищо което не работи?

Може би не мога да пиша документи, да чертая, да обработвам снимки и видео, да играя игра?

До тук разбрах - не можеш да мислиш! Ако можеше - щеше да видиш, че съм написал „почти“.

току-що, jhoro написа:

До тук разбрах - не можеш да мислиш! Ако можеше - щеше да видиш, че съм написал „почти“.

Почти всичко си работи все още. Ето и аз мога да ползвам тази дума.

Като и почти всички тук мислят и четат много внимателно всичко написано. Опа използвах я отново.

И почти получих отговор за въпроса за SSD и RAM.

Мога да продължавам така почти целия ден ...

преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

последно някой разбра ли кое конкретно SSD може да се сложи

Ей човек,стига се напъва,за глупости.Тук сме да предложим(всеки си има,собствено виждане),а попиталият,да си избере опция.Като,може да пробва всичките.А не,да се заяждаме и натягаме,на лично мнение.

п.п.1.8 inch.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Добре, затапи ме с факти - предложи конкретно SSD за този лаптоп.

И оперативна памет разбира се :)

Щом настояваш - ето ти конкретика How to add an SSD hard drive on the Nokia Booklet 3G

Не разбрах само - защо казваш „И оперативна памет разбира се“ - откъде се разбира???

Нагъл си и се увлече!

преди 3 минути, The Rage написа:

Ей човек,стига се напъва,за глупости.Тук сме да предложим(всеки си има,собствено виждане),а попиталият,да си избере опция.Като,може да пробва всичките.А не,да се заяждаме и натягаме,на лично мнение.

п.п.1.8 inch.

Той да се напъва колкото иска, ама ... да сложи памперса!
И да отвори прозореца - че взе да мирише.

току-що, The Rage написа:

1.8 inch.

А така, а цената на тази екзотика е?

току-що, jhoro написа:

Щом настояваш - ето ти конкретика How to add an SSD hard drive on the Nokia Booklet 3G

Не разбрах само - защо казваш „И оперативна памет разбира се“ - откъде се разбира???

Видеото вече го подсказаха, но предлагащия SSD не се усети, а същия каза и още 1GB памет да сложи.

Повтарям го, защото така звучи много добре - бодни му още памет и SSD му тури, а що да не сложиш и нов процесор ... Какви, как - какво ме питаш мен, аз само давам идеи, ти си се оправяй.

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ти провери ли дали може да се сменя/добавя памет на този лаптоп?

А диска провери ли какъв физически размер има?

Това наглост ли наричаш?

Попитах го съвсем като човек важни неща и ефект никакъв!

Просто трябваше да кажа отново "Глупости!" и той да ми се обиди, като почти всички тук.

преди 16 минути, plamen_petrov_80 написа:

А така, а цената на тази екзотика е?

За пари не сме говорили, а за възможности!

Видеото вече го подсказаха, но предлагащия SSD не се усети, а същия каза и още 1GB памет да сложи.
Повтарям го, защото така звучи много добре - бодни му още памет и SSD му тури, а що да не сложиш и нов процесор ... Какви, как - какво ме питаш мен, аз само давам идеи, ти си се оправяй.

Взе да клякаш май?

Това наглост ли наричаш?
Попитах го съвсем като човек важни неща и ефект никакъв!
Просто трябваше да кажа отново "Глупости!" и той да ми се обиди, като почти всички тук.

Просто трябваше да млъкнеш - навреме!

Човека попита „Може ли“, а не - „Има ли смисъл“.

преди 3 минути, jhoro написа:

Човека попита „Може ли“,

Е може ли да се добави RAM?

За нищо не съм клякал - дал съм ти пример какво правите Вие - "знаещите".

Свете би бил по-добър без война, но това са само възможности ... за пари не сме говорили, нали?

Ще млъкна когато:

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Добре, затапи ме с факти - предложи конкретно SSD за този лаптоп.

И оперативна памет разбира се :)

Той имаше два варианта:

- да ме затапи наистина с факти

- да каже, че явно е сбъркал

И сега този разговор нямаше да го водим.

А той какво направи? А Вие?

преди 10 часа, Вани То написа:

Мерси. Debian... Знаех си. Бях го теглила нещо преди. 

Казано честно аз съм доста добре с два браузъра, чудя се кой да махна. Засега pale moon се държи по добре. Има нещо тук с видеата само, което се очакваше заради една джаджа в графиката при тази Nokia. Пак тръгват, но... Пускат бъгнати скриптове. Като цяло не се карайте, аз спрях рекламите, даже малко снимките и е добре. Чакам червеите. Плеарите въртят видео в библиотеката, което за първи път ми се случва, но не и в youtube - трудно де. По принцип аз имам и други лаптопи, че и настолен. И някакъв таблет. Най скъпите бяха невъзможни за работа. Обаче този мие харесва, за да го разнасям и не загрява - трябва да стоя на смени и все пак да съм подвижна. Puppy също ми харесва, и Slax. Ще разгледам и другите. На единия ми Dell съм сложила много готин пиратски XP, черен. Може да го пробвате, той е много готин, ъпдейтнат. Но ми угасна светлината в единия ъгъл. Ако ме разбирате. И така, мерси. 

Ето тези са от булсатком, ако ви говори нещо. Много са стари, разнасят се на камари по етажите, когато се местят хората и никак не са китка. Но там и от всичко се пести. 😉 

Screenshot_20220320_060303_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Screenshot_20220320_060314_com.huawei.himovie.overseas.jpg

Доколкото разбирам питаш за хардуерното ускорение? За жалост в Линукс то липсва но в последните няколко години се разработва активно и е вече налично за някои модели видео карти на NVIDIA в сесия Wayland

преди 4 часа, jhoro написа:

Само дай дефиниция (разграничаване) на съмнителни и НЕ съмнителни сайтове ...

:offtopic_s:

ф ю = Съмнителен сайт е този който не е направен по законов начин. 

Джоре пак ма пускаш на пързалката, а съм на черешата ... :) Ке се пребия бе младо .. :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.