Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Благодатта. Тя религиозна ценност ли е или характеристика на родата?

Featured Replies

Из множество религии по-важното е да правиш благо на другите. 

Благото има ли цена или зависи от ДНК?

• Отговори 163
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Благодатта в православната църква няма нищо общо с това да правиш благо на другите.    Мазния вирус го е хванал

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Едно учение или религия е само условно казано за всички. То е пъряоначално насочено към определен регион, време, отговаря на специфични потребности и въпроси, представяйки истината от определен ъгъл.

• Изобщо няма никаква връзка с ДНК. Още в първите редове на Библията се вижда колко различни могат да бъдат двама братя родени от една и съща жена, респективно носещи същите гени. 

преди 1 час, dioib написа:

Почваш да приличаш на Bootlicker ( има такъв субект във форума). ДНК няма нищо общо с благото. РЕЛИГИЯТА няма нищо общо с БЛАГОТО и това не е РЕЛИГИОЗНА ценност. Освен това що я четете тая Библия не ми е ясно. Там точно е казано всичко за благодарността.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Благодатта в православната църква няма нищо общо с това да правиш благо на другите. 

преди 1 час, Емил Костов написа:

Почваш да приличаш на Bootlicker ( има такъв субект във форума). ДНК няма нищо общо с благото. РЕЛИГИЯТА няма нищо общо с БЛАГОТО и това не е РЕЛИГИОЗНА ценност. Освен това що я четете тая Библия не ми е ясно. Там точно е казано всичко за благодарността.

Мазния вирус го е хванал

преди 2 часа, dioib написа:

Има голяма разлика между благодатта, благодарността и благото, което правиш на другите!

преди 21 минути, _Aumi_ написа:

Има голяма разлика между благодатта, благодарността и благото, което правиш на другите!

Важното е да го правиш по твоя воля и да не искаш да ти се връща! Има кой да го оцени.

тази дума вече е забравена

• Автор

:offtopic_s:На мнозина, покрай "модните" вируси все им се привиждат такива.  

Благодатта е свързана с всичките блага които са в тоя свят. Отделно има хора които правят блага на другите и в по-висш смисъл са част от благодатта. 

Освен благородниците има и благи хора. -> Сър и НоСър ... :) Примерно ... :) 

на 9.07.2022 г. в 16:33, Емил Костов написа:

ДНК няма нищо общо с благото. РЕЛИГИЯТА няма нищо общо с БЛАГОТО и това не е РЕЛИГИОЗНА ценност. Освен това що я четете тая Библия не ми е ясно. Там точно е казано всичко за благодарността.

И според моите виждане ДНК не е свързано с благото, но не забравяй, че това е преносно средство, чрез което се наследява основна информация от миналото, за да продължи съществуването на даден вид. Всяко модифициране на ДНК довежда до мутация, която може да е удачна или не за бъдещето. Затова и не изключвам от хипотезата си, че по някакъв начин благото зависи и от ДНК. 

Благодатта е около нас, благодеяние има, а благодарността е трето.  В тоя случай във всяка религия си има съответния способ за управление на благата и начини за споделяне или разпределение на допълнителните блага направени в следствие на благодеяния от едни хора към нямащите . 

...

Визира се отново Библията, но отделно нея има и други свети писания. 

Темата не е само за хора запознати с Библията. Нима из мистиката няма благо?! 

След като благото няма нищо общо с религиозната ценност, то явно е ценно само за мистици и/или хора занимаващи се с Езотеризъм. Така ли е?! 

п.п. Нима вирусът не трябва да живее?! Той също е божия твар. Така ли е, или вси микроорганизми не са дело на Бог?! :) 

На хората винаги се е давало предостатъчно от духовна гледна точка. От материална също е налице необходимото, но тук проблемът е в създавания от самите хора дисбаланс на планетата. 

Приоритет все пак е духовното, защото материалните проблеми могат да се разрешат само при едно високо ниво на морал, разумност и познание. Това предполага правилно взаимодействие между хората (групите от хора), сътрудничество и дисциплина, за да се постигне нужната ефективност при използването на ограничените и бавно-възстановяващи се материални ресурси. Така някакво трайно изобилие в материален план е глупаво да се очаква. В следващия живот живеещия леко и охолно почти сугурно ще води съвсем друг живот, а проспериращата империя след оет-шест хилядолетия ще е само спомен. 

Би трябвало да е ясно, че всяко учение или религия, които се дават на хората е въпрос на век, два, три да бъдат изопачени. Да не говорим за по-дълги периоди. 

Настоящето обаче е такова, че наред с многото знания и насоки, които се дават, са налице много имитатори и невежи, мислещи се за знаещи, а също осъзнаващи действията си лъжци и възползващи се от ситуацията. Различаването им може да е трудно, но това е част от нещата, които човек трябва да научи. Няма как засилената проява на единия полюс да не предизвика активност и в другия; противодействие. чийто преодоляване винаги е неизменна част от движението. В настоящето се случва такава промяна в планетарен мащаб, без значение искат ли я хората или не. Всеки човек според преобладаващата си нагласа ще бъде в крайна сметка привлечен към един от двата полюса и това ще предопредели бъдещето му за доста векове напред. Всичко това може да се види - в последните години се дава изключително много в духовен план, като алтернатива на засилената прояви на нисши стремежи сред хората. Но всеки така или иначе си "решава" сам (кавичките са защото това е процес и никой не може да измени харакгтра си от днес за утре).

• Автор
преди 19 часа, Just a Stranger написа:

На хората винаги се е давало предостатъчно от духовна гледна точка.

Веднага възниква въпроса кой или кои му дават?! -> Тази неопределеност определено не довежда до благодат. 

Цялата благодат е около нас. Всеки може чрез своя дух, воля и т.н. да направи така, че по-лесно да се усвоява от другите. 

Духовността като част от благодатта се дава от конкретна религиозна общност. От нищото, т.е. без конкретен човек или без конкретна общност, то тя не може да възникне. 

преди 19 часа, Just a Stranger написа:

Това предполага правилно взаимодействие между хората (групите от хора), сътрудничество и дисциплина, за да се постигне нужната ефективност при използването на ограничените и бавно-възстановяващи се материални ресурси.

Това по-прилича на популизъм, а не реално решение за възстановяване на материалните ресурси. Те, така и/или иначе са тук, но вече са под друга форма, а не първичната. Или какво, материалния ресурс е доведен до анихилация ли?! 

В действителност би ли споделил, ако ти е известно, как точно дадено философско учение подпомага благодатта да бъде за всички? 

Примерно: Философията е помогнала на благодатта наречена етика. В следствие на което на по-късен етап се е развила дипломацията. 

Ето и нестандартно запитване точно към теб: Как според теб би следвало да се реши конфликта в Украйна? Как, чрез твоята философия би се стигнало до мирно решение? Защото най-голямата благодат е мира. Само по време на мир се създават блага, т.е. не се разрушават материални ресурси, за да има нужда от "бавно-възстановяване на същите". :) /Това е усмивка, а не хилене!!!/

преди 1 час, dioib написа:

В действителност би ли споделил, ако ти е известно, как точно дадено философско учение подпомага благодатта да бъде за всички? 

Едно учение или религия е само условно казано за всички. То е пъряоначално насочено към определен регион, време, отговаря на специфични потребности и въпроси, представяйки истината от определен ъгъл. Нито едно учение не е изчерпателно, а е съобразено с възможностите на хората, като по-дълбоките знания и да са засегнати, то е символично. Съответно се появяват разлики в интерпретациите. От друга страна е към всички, защото всеки е свободен да вземе това, което може и желае. Има универсални истини, които винаги и навсякъде са актуални. 

Относно източникът, той при всички основни религии и някои съпътстващи учения е един и съш. Всички те са внимателно планирани и подготвени за да окажат нужното влияние и да устоят във времето. Да, конкретните посредници може и да са различни и учението да е дадено в различна форма. Но в основата си те са взаимодопълващи се, колкото и абсурдно да изглежда това съделйки по-външната форма. Примерно за повечето е нерешим проблем как може християнството утвърждаващо Бог, будизмът - отричащ Бог и една политеистична религия със своя си пантеон, да са с един източник, взаимдопълващи се и непротиворечащи едно на друго. 

• Автор
преди 9 часа, Just a Stranger написа:

Едно учение или религия е само условно казано за всички.

Няма условност във вярата!!! :) -> На база вярвания се сформира религия!! Анализирай това!!!

п.п. Човек без вяра и придържащ се към условности не живее, а следва някакъв идол, който му е втъкнал някакви условности!!! 

преди 19 часа, dioib написа:

Няма условност във вярата!!!

Написах, че която и да е религия е само условно казано "за всички". Обясних и защо смятам така. Не съм споменавал нищо за условност във вярата.

Иначе за благодатта и по-точно за това как хората винаги са били насочвани в духовното си развитие (и това всъщност е нормален процес, преминалите даден етап, при достатъчно висока съзнателност, да подпомагат тези след тях).

Цитат

1965 г. 296. (27 юли). Личността е синоним на ограничеността. Затова Нашите привързаности, дружба, любов и разположение носят не личен, а Индивидуален характер, тоест продължават далеч извън пределите на едно въплъщение. Когато Ние Говорим за Близост с Нас, продължаваща хилядолетия, Имаме предвид именно това условие. Индивидуалността не е ограничена в едно въплъщение, в течение на което живее личността и индивидуалните дела са явления с голяма продължителност. Именно продължителността, обхващаща векове и хилядолетия, служи като отличителна особеност на нашите дела и Нашите начинания. Тъй като Ние Живеем и Живеем съзнателно във вечността, и колкото по-голям период от време обхваща Нашата дейност, толкова по-близко е тя до Безпределността. Обърнете внимание на това какви огромни разстояния във времето обхващат някои пророчества. Огненото съзнание се издига над условието на времето и прозира в огнените далечини на бъдещето. Това бъдеще е начертано от Нас, то е определено с това, което се нарича Велик План. В него няма място за това, което изпълва личния живот на обикновения човек в съвременността. Това е Планът на Нашето съществуване и Ние Сме се Стремили да въведем Нашите ученици в орбитата на Нашите далечни действия и да ги приобщим към живота извън пределите на личния свят. Отказът от личното не е жертва, а просто замяна на малкото с голямо и огромно. Космическите грижи са не по-малко насъщни, отколкото грижите на текущия ден на човечеството, тъй като засягат и определят неговото бъдеще. Трябва да се разбере цялата дълбочина на Майя на личния свят, за да се излезе в простора на пространствения живот. И когато Казвам, че Искам Дните на Моя Живот да се утвърдят във вашите дни, с това ви Устремявам в Сферите на Живот на Владиците. Колко лични малки светове са се разпалвали и угасвали с всяко ново въплъщение на смъртния човек. И къде са всички те, тези малки светове, с които така ярко и напрегнато са живели някога въплътените на Земята духове? И къде ще отидат тези малки светове, в които сега живеят хората, страдайки, мъчейки се, радвайки се и преживявайки временните усещания на земния живот? Всички те също така ще угаснат и ще слязат от сцената, както са слезли живелите преди. Затова Ние се Стремим да пренесем вашето съзнание на плана на непреходното, който е свързан с Безсмъртната Индивидуалност на човешкия дух. За да станете от временни безпределни трябва съзнанието да се пренесе в Безпределността и духом да се издигнете над преходността на временните условия, в които и с които живее личността на човека при неговото въплъщение в плътно тяло. Колко напрегнато са се Стремили всички Велики Духове, чиито имена са отбелязани в историята на човечеството, да откъснат съзнанието на хората от малкия свят на личните преживявания и да им разкрият Новия Свят на бъдещето и непреходното, извеждащ ги в сферите на Космическата Действителност. Трудът на тези Просветители е бил неизмеримо тежък, тъй като човешкото съзнание както сега, така и винаги е било далеч от всичко, което се е отнасяло  до познаването на Висшите Светове. И сега на хората отново се дават нови възможности да се приближат до Безпределността чрез Учението на Живота и да достигнат стъпалото на непрекъснатото съзнание, тоест на фактическото Безсмъртие.

/Грани Агни Йоги/

• Автор
преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Написах, че която и да е религия е само условно казано "за всички".

Първо научи български! 

на 12.07.2022 г. в 11:23, Just a Stranger написа:

Едно учение или религия е само условно казано за всички.

Не може да се ползва само и условно казано едновременно! -> Ти твърдиш, че е само, но кое?! 

Едно учение или вяра не се определя от само едно нещо, а така също от някакво условно казано. 

Ако си чел нейде на чужд език, то дай оригинала, защото явно нещо грешиш в превода. 

п.п. За дежурните ти 1965 296 (27 юли) и прочие, то къде съзираш благодатта в тях?! -> Това някаква нирвана ли е на някой си?!  

преди 5 минути, dioib написа:

Първо научи български! 

Не може да се ползва само и условно казано едновременно! -> Ти твърдиш, че е само, но кое?! 

Едно учение или вяра не се определя от само едно нещо, а така също от някакво условно казано. 

Ако си чел нейде на чужд език, то дай оригинала, защото явно нещо грешиш в превода. 

п.п. За дежурните ти 1965 296 (27 юли) и прочие, то къде съзираш благодатта в тях?! -> Това някаква нирвана ли е на някой си?!  

Стига с това християнство! Не се мъчи. Прогнило е!

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

Стига с това християнство! Не се мъчи. Прогнило е!

Е, аз съм го ъпдейтнал с комунизма ... :) 

Благодаря, че ме развесели ... :) 

п.п. На мнение съм, че на всеки би следвало да му помогнеш, но не и по начина по който той иска. ;) = По-важното е да си православен!!! :) -> Май му се казва искрен. ;) 

преди 9 минути, dioib написа:

Е, аз съм го ъпдейтнал с комунизма ... :) 

Благодаря, че ме развесели ... :) 

п.п. На мнение съм, че на всеки би следвало да му помогнеш, но не и по начина по който той иска. ;) = По-важното е да си православен!!! :) -> Май му се казва искрен. ;) 

Защо намесваш комунизма не ми е ясно! Аз съм кръстен през комунизма. Въпросът е, че религията просто е прогнила. Знам, че не ме обичаш заради това, но това е моето мнение. Разбира се, нищо лично към теб! Безкрайно те уважавам. Ти си свестен потребител и то си личи!

• Автор
преди 7 минути, Емил Костов написа:

Защо намесваш комунизма не ми е ясно!

Защото той също е религия. ;) За някои и богомилството е ерес, но то, въпреки гоненията (аналогията с гоненията на християните) се е разнесло из Европа. 

В действителност православието няма нищо общо с религията, но е прието в някои религии да има ортодоксално и друго. ;) 

преди 3 минути, dioib написа:

Защото той също е религия. ;) За някои и богомилството е ерес, но то въпреки гоненията (аналогията с гоненията на християните) се е разнесло из Европа. 

В действителност православието няма нищо общо с религията, но е прието в някои религии да има ортодоксално и друго. ;) 

Комунизмът, както и Капитализмът не са религии. Ама взе да бъркаш нещата и ме плашиш! Колкото до Богомилството за теб то е ЕРЕС и твоите хора християни са  вършели небивали неща!

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 19 минути, Емил Костов написа:

Комунизмът, както и Капитализмът не са религии. Ама взе да бъркаш нещата и ме плашиш! Колкото до Богомилството за теб то е ЕРЕС и твоите хора християни са  вършели небивали неща!

:) 

Идеята на комунизма е същата както при Христос! -> Да се разпределят благата из общността, а не да отиват благата в някои родове, а в други не. 

НО, разбирам твоите предразсъдъци и втълпените ти неща. Не бъркам, а го казвам по неразбираем начин за теб. 

Що се касае за уплаха, то, прощавай, не ще ползвам "прицел" ... :) -> По-предпочитам с ръце да отнемам живота на друг. :) =Но, имайки предвид, че ползвам пръстите си, то страхът ти е неоснователен. :) 

Що се касае за богомилството, то не се знае дали не съм потомък на такъв. ;) 

За мен е по-важно да правя блага за другите!!! Анализирайте това!!! :) - Не от всеки става комунист!!! :) 

преди 16 минути, dioib написа:

:) 

Идеята на комунизма е същата както при Христос! -> Да се разпределят благата из общността, а не да отиват благата в някои родове, а в други не. 

НО, разбирам твоите предразсъдъци и втълпените ти неща. Не бъркам, а го казвам по неразбираем начин за теб. 

Що се касае за уплаха, то, прощавай, не ще ползвам "прицел" ... :) -> По-предпочитам с ръце да отнемам живота на друг. :) =Но, имайки предвид, че ползвам пръстите си, то страхът ти е неоснователен. :) 

Що се касае за богомилството, то не се знае дали не съм потомък на такъв. ;) 

За мен е по-важно да правя блага за другите!!! Анализирайте това!!! :) - Не от всеки става комунист!!! :) 

Нямат нищо общо. Не намесвай Христос в това деяние. Внимавай какво говориш, защото БОГ ВИЖДА!

• Автор
преди 13 минути, Емил Костов написа:

Нямат нищо общо.

Имат!!! Да не си роб и/или васал на друг човек!!! ;) = Да не зависиш от някой който се е припознал за твой цар. 

Вси ора са равни, а само и единствено би следвало Царят да е Бог, но кой е?! 

п.п. Някои не признават Христос за цар. Защо?!

преди 14 минути, dioib написа:

Имат!!! Да не си роб и/или васал на друг човек!!! ;) = Да не зависиш от някой който се е припознал за твой цар. 

Вси ора са равни, а само и единствено би следвало Царят да е Бог, но кой е?! 

п.п. Някои не признават Христос за цар. Защо?!

Аз не съм роб и васал, но ти си, заради твоята прогнила религия. И Христос не е ЦАР!

преди 58 минути, dioib написа:

къде съзираш благодатта в тях?!

Самите религии и учения, които се дават на хората са благодат. Това е с което се "храни" духът, и с което  се разяиват и затвърждават духовните качества. Но както всяко нещо и тук има обратна страна. Обикновено се смята, че получаването не изисква усилия. Никой обаче не може да вземе повече отколкото позволява съзнанието му. А и ако не се приложи  даденото, ползата е малка. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.