Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Благодатта. Тя религиозна ценност ли е или характеристика на родата?

Featured Replies

Я вземи обясни първо понятието какво е благодат.

• Отговори 163
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Благодатта в православната църква няма нищо общо с това да правиш благо на другите.    Мазния вирус го е хванал

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Едно учение или религия е само условно казано за всички. То е пъряоначално насочено към определен регион, време, отговаря на специфични потребности и въпроси, представяйки истината от определен ъгъл.

• Изобщо няма никаква връзка с ДНК. Още в първите редове на Библията се вижда колко различни могат да бъдат двама братя родени от една и съща жена, респективно носещи същите гени. 

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Онзи ден един "православен отец" се изцепи, че който не вярва в Бога Исуса Христа бил неверник. Такъв на момента трябва да се разстреля.

трябва да бъде разстрелян всеки, който нарича невярващите, невярващи. 🙄

току-що, insec написа:

трябва да бъде разстрелян всеки, който нарича невярващите, невярващи. 🙄

И защо трябва да вярвам. Това е мое право. Аз не натрапвам моят начин на мислене и моите вярвания. Като искате си спорете за писанията в библията и в заветите, но не пречете на другите хора моля! 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

.....

Костич съсредоточи се малко - цитирал съм как според теб трябва да бъде разстрелян всеки, който нарича невярващите, невярващи. Можеш ли каза тогава как трябва да бъдат наричани, щото за друго освен вярващи не се сещам? Пък да наричаме невярващите, вярващи, е вече някакъв новооткрит връх на малоумието.

всички са вярващи...кой в кифтета, кой в наденички
всички вярват в нещо, което да ги крепи за да живеят инак биха се гръмнали заради безсмислието на живота

преди 9 минути, insec написа:

Костич съсредоточи се малко - цитирал съм как според теб трябва да бъде разстрелян всеки, който нарича невярващите, невярващи. Можеш ли каза тогава как трябва да бъдат наричани, щото за друго освен вярващи не се сещам? Пък да наричаме невярващите, вярващи, е вече някакъв новооткрит връх на малоумието.

И съм написал, че няма право да ги нарича такива, защото по този начин подбужда към насилие. Затова такива като него трябва да се разстрелват. Аз не подбуждам към нищо! 

току-що, дръндю написа:

всички са вярващи...кой в кифтета, кой в наденички
всички вярват в нещо, което да ги крепи за да живеят инак биха се гръмнали заради безсмислието на живота

Е само ти сиганоно не са беше включил в темата :lol6:

преди 1 час, Емил Костов написа:

И съм написал, че няма право да ги нарича такива, защото по този начин подбужда към насилие. Затова такива като него трябва да се разстрелват. Аз не подбуждам към нищо! 

Е само ти сиганоно не са беше включил в темата :lol6:

видех че има шоу та рекох да не го изпущим ве

преди 1 минута, дръндю написа:

Най правилния коментар до момента! 

току-що, Емил Костов написа:

И съм написал, че няма право да ги нарича такива, защото по този начин подбужда към насилие.

🙄 нали това те питам бре - според теб тогава как трябва да бъдат наричат невярващите? А вярващите? Защо е проблем невярващите да бъдат наричани невярващи, а не е проблем вярващите, да бъдат наричани вярващи? Изобщо защо за теб е проблем, нещата да бъдат изричани със съответната им терминология?

преди 2 минути, insec написа:

🙄 нали това те питам бре - според теб тогава как трябва да бъдат наричат невярващите? А вярващите? Защо е проблем невярващите да бъдат наричани невярващи, а не е проблем вярващите, да бъдат наричани вярващи? Изобщо защо за теб е проблем, нещата да бъдат изричани със съответната им терминология?

Наричай ги както искаш. Нека да си вярват, но да не се прави така че да има кръв и убийства заради вярата, или пък да се натрапва вяра! 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 42 минути, дръндю написа:

Той Емо следи шоуто на оня малоумник иначе много ерудиран го раздава.

Изобилие от природни блага, полезни за човека или с благотворно въздействие върху него

Ето сега що е то благодат.Ся това е нещо материално и как така се изсипва кой го раздава?

• Автор
преди 13 часа, _Aumi_ написа:

Значи, не си толкова вярващ и не вярваш, че ако се помолиш ти, твоите молби ще бъдат чути.

Принципно нормално е мнозина да не са "толкова" вярващи, т.е. вярата да не е укрепнала в човек, защото преди всичко мнозина не водят праведен живот, а живот по някакви правила. 

Що се касае до молитвата (молбата... :)), то пак да повторя -> Тя има "ефект" само когато е насочена към друг, а не към себе си. Самото тайнство (молитва) бива удовлетворено, но не по-начина по който е изречена, т.е. Бог дава потребното, за да удовлетвори това тайнство, но не и буквално каквото иска човек. = В много случаи неправилното формиране на молитвата има коренно различно удовлетворяване от очакваното.  Затова и някои молитви трябва да се "правят' от вещ човек.

Да напомня, че при православните няма пастор, а отец. 

И един друг аспект: При положение, че нямаш духовни терзания не е необходимо да се молиш за себе си, а се смиряваш пред Божията воля, т.е. ти знаеш, че Бог е милостив и човеколюбец и не се налага да измолваш каквото и било от него за себе си. Да, терзанията ти може да са към друг човек, т.е. да считаш, че другият не живее праведно и в тоя случай се молиш за него, защото по друг начин не може да му помогнеш. 

Що се касае за моята вяра в Бог, то именно чрез нея преодолявам сътресенията в битовия си живот. Още в ранна възраст разбрах благодатта в християнското семейство и приех същата като религиозна ценност, а що се касае за духовността ми, то тя продължава да укрепва. Все повече се натъквам на доказателства, че Бог е всемогъщ и ти дава сили да се справиш с несгодите и въпреки трудностите да успееш в начинанията си. 

Тези доказателства обаче са интимни (лични) и определено не ще споделя тук същите.  -> Невидими са Божите пътеки, но все към него водят те. Да, някои са трънливи, а други утъпкани. Ти избираш лесните дадените ти от Църквата или свои които не са лесни, а са изпълнени с трудности и лишения. 

преди 11 минути, dioib написа:

Що се касае до молитвата (молбата... :)), то пак да повторя -> Тя има "ефект" само когато е насочена към друг, а не към себе си

Кой ти втълпи тази лъжа?

преди 12 минути, dioib написа:

В много случаи неправилното формиране на молитвата има коренно различно удовлетворяване от очакваното.  Затова и някои молитви трябва да се "правят' от вещ човек.

Защо мислиш, че има правило при формулиране на молитва?
Общението с Бог е лично и Той разбира отлично какво искаш ти.
Няма нужда от специално наизустени фалшиво формирани молитви.
Твоята молитва/молба към Бог, е лично твоя и никой не може да ти я формулира по-добре от самият теб.

преди 15 минути, dioib написа:

терзанията ти може да са към друг човек, т.е. да считаш, че другият не живее праведно

Кое е праведно-неправедно, само Бог може да определи това. 

Разбирам, че в определени моменти наши близки може да не вървят по Божиите пътища, и можем да се помолим Бог да ги вкара във верният път. И на мен ми се е случвало да помоля Бог да вкара един мой близък във верният път, когато играеше хазарт и пропиляваше всички пари, дори беше задлъжнял на много хора. И слава Богу, този човек, наистина се отказа от хазарта и от години си живее почтено.

• Автор
преди 13 часа, Just a Stranger написа:

Какви аргументи може да намери човек в "разговор" с простак? Никакви.

Простакът принципно разсъждава елементарно, но понякога истината е именно в елементарното. 

Когато човек разсъждава сложно ... :) ... (да ползвам любима думичка на Рамусчукгу...) блокира и не вижда очевидното и елементарното. 

Има и друг аспект: При положение, че не може да убедиш един простак, то как мислиш, че ще убедиш някой интелигентен? -> Подхождайки с пренебрежение към простака, то защо един простак да не те погледне, подходи, и той към теб пренебрежително?! 

Лъсва до колко си за равнопоставеността на различните човеци пред Бог и до колко си присвояваш да си съдник. 

п.п. Да ти припомня ли, че простотията в момента из България е обективна реалност?! Ако не си в състояние да убедиш един простак, че ти изказваш истината, то как ще докажеш, че твоя аргумент е правилния пред интелигентния? О, ще ползваш определени ключови думи, за да отключиш негативното в другия ... Е, да в теб има много негативност, която не те прави позитив по отношение на истината и обективността. 

Не е проблем твоята ниска интелигентност, а че лесно те провокират и почваш да ползваш ключови думички от улицата ... :) 

преди 15 минути, _Aumi_ написа:

Кой ти втълпи тази лъжа?

Защо мислиш, че някой ми е втълпил нещо и защо е лъжа? 

Примерно: Много мои молитви са били удовлетворени. Не ми се е налагало да се моля, за да получа. Може да съм мил на Бог ... знам ли ... :) Но, определено не съм сред "избрания" народ ... :) Та, спрямо избраните е лъжа ли? ОК, но за мен е истина, защото Бог ми е показвал многократно определени неща, а защо -> Ще разбера на онзи свят... :) 

В тоя случай не споделяш истината, а се противопоставяш на мое откровение. 

НО, отново не ще се аргументираш защо е лъжа ... поредната "кукичка" към мен ... :) 

преди 11 минути, dioib написа:

НО, отново не ще се аргументираш защо е лъжа ... поредната "кукичка" към мен .

Ти твърдиш, че молитвата има ефект, само когато е насочена към друг. Т.е. разбирам, че когато се молиш, не бива да се молиш за себе си, а само за друг, защото само тогава молитвата ще има ефект. За което твърдя, че е лъжа. Първо, общуването трябва  да е между теб и Бог и на второ място може да се молиш за твои близки или трети лица. Да, може да се откажеш да искаш нещо за себе си, като на първо място според дадения момент, поискаш нещо за своите близки. Но не може да твърдиш, че само ако молбата не е за теб, само тогава ще бъде удовлетворена.

Цитат

Тя има "ефект" само когато е насочена към друг, а не към себе си

• Автор
преди 23 часа, _Aumi_ написа:

Първо, общуването трябва  да е между теб и Бог

Ти убедена ли си, че познаваш божията лексика? Видях в другата тема, че правиш грешни заключения по отношение на християнството, което ми подсказва, че не си запозната и с речника на Бог. :) 

Граматичната ти система може и да е правилна, но не и лексиката ти и в даден момент молитвата ти да не доведе до "очаквания" ефект. :)  

преди 30 минути, dioib написа:

Ти убедена ли си, че познаваш божията лексика? Видях в другата тема, че правиш грешни заключения по отношение на християнството, което ми подсказва, че не си запозната и с речника на Бог. :) 

Граматичната ти система може и да е правилна, но не и лексиката ти и в даден момент молитвата ти да не доведе до "очаквания" ефект. :)  

:lol6: А ти защо мислиш, че Бог го интересува граматиката и лексиката, след като за него няма никакво значение езика на който се молиш, още по-малко пък някаква точна граматика и лексика! Бог след като е всезнаещ, всемогъщ и всесилен, за него няма никакви бариери - били те под формата на език, граматика или лексика. Бог разбира всички езици по света, дори разбира безмълвието. 

Изглежда много подценяваш Бог!

• Автор
преди 19 часа, _Aumi_ написа:

А ти защо мислиш, че Бог го интересува граматиката и лексиката, след като за него няма никакво значение езика на който се молиш, още по-малко пък някаква точна граматика и лексика!

Права си, не го интересува, но понеже речника му е "по-богат", то резултата от молитвата когато се молиш сам е различен от очакването ти. :) 

Затова и има клише: Внимавай какво си пожелаваш ... в случая как се молиш и ако не си вещ, то в някои случаи се разочароваш от неговото решение ... :) 

Да считаш, че твоята лексика е равностойна на Бог е смешно и наивно. Да не говорим, че словата ти или мислите ти са примитивни, ограничени от материалния ти мозък.... :) 

Както и да е, след като не те вълнуват християнските канони, то е безсмислено да ти обяснявам, защото е видно, че твоята обща култура е по-малка от моята ... = Нормално е човек който не го интересува християнството да не разбира това тайнство наречено молитва. 

преди 3 часа, dioib написа:

Затова и има клише: Внимавай какво си пожелаваш ..

С това съм наясно.

Права си, не го интересува, но понеже речника му е "по-богат",

Ако знаеше на какъв език говори Бог, нямаше да плямпаш такива глупости.

, след като не те вълнуват християнските канони

Защо пък трябва да ме вълнуват точно православните канони, след като има над 30 хиляди деноминации? 
И защо трябва да ме вълнуват точно християнските, след като има толкова много религии?!

С какво вашите канони са по-добри от тези на останалите?

И как ще ми докажеш, че Бог има нужда от канони и ритуали?

преди 6 часа, dioib написа:

Както и да е, след като не те вълнуват християнските канони, то е безсмислено да ти обяснявам

Абе ти преди дни друго пишеше за каноните и доколко те вълнуват. 

защото е видно, че твоята обща култура е по-малка от моята ... 

Да, когато нямаш какво да отговориш и започваш да демонстрираш общата си култура по горния начин.

Да считаш, че твоята лексика е равностойна на Бог е смешно и наивно. Да не говорим, че словата ти или мислите ти са примитивни, ограничени от материалния ти мозък.... :) 

Добре че Бог няма много общо с представите ти. А те и представи не са, а някакви моментни твои хрумки с които запълваш мненията си, колкото за да напишеш нещо. 

Да се върна на благодатта. Тя винаги протича отгоре-надолу. Това предполага наличието на йерархичност на духовните сили, която е изразена символично със стълбата на Яков. Бог може да се приеме като първооснование и глава на тази йерархия, но на практика, това с което се свързва човек за да получи помощ, е следващото звено. В църквата това са ангелите. 

Може би тази тема е подходяща да спомена и благословията. Тя е един вид знак и признание, че определено човешко поведение има подкрепата на по-висшити сили. Но освен това тя има и съвсем реална сила, която подпомага успеха, а не е само едно добро пожелание.

Иначе си играеш да му правиш забележки в алкохолните му заигравки

, пък ти самия списваш личните си фантазми

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

с които запълваш мненията си, колкото за да напишеш нещо. 

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Може би тази тема е подходяща да спомена и благословията.

Споко - практически си доказал, че всяка тема е "подходяща" да си споменеш и опишеш  вярванията си. Няколко човечета, скрити сред вярванията си така я разбирате "религията, мистиката, езотериката"... Нарочил си Калдата с тая цел - така, че няма проблем, свикнали сме на проповеди, изповеди, признания, излияния, хрумки и волни и произволни фантастики...

В миналото са олицетворявали Бог със Слънцето. Това е може би най-яркият пример по отношение на благодатта, който имаме - толкова близък и видим за всички. Той подсказва и, че колкото и да му се дава, човек не може да получи повече отколкото му позволяват възможностите - умствени и физически. Слепият няма да види светлината, а хората сме слепи за безброй много неща. Проблемът е, че затворени в черупката на вече достигнатото, си въобразяваме, че знаем и можем много, че то ни е достатъчно, а това убива възможностите за разширение и развитие.

• Автор
преди 10 часа, _Aumi_ написа:

1. С какво вашите канони са по-добри от тези на останалите?

2. И как ще ми докажеш, че Бог има нужда от канони и ритуали?

1. По същия начин как ще докажеш, че твоите правила са по-добри?!

2. :) Защо трябва да доказвам?! При мен ползвайки каноните му и ритуалите -> успявам! = Откликва на молитвите ми и прочие ... 

Все пак всеки има свободна воля. Ти си имаш правила -> ползвайки ги и бъди щастлива ... НО, за какво все говориш, че някои някъде страдат?! = Ходи там и им дай твоите правила ... 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.