Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Благодатта. Тя религиозна ценност ли е или характеристика на родата?

Featured Replies

току-що, dioib написа:

1. По същия начин как ще докажеш, че твоите правила са по-добри?

2. :) Защо трябва да доказвам?! При мен ползвайки каноните му и ритуалите -> успявам! = Откликва на молитвите ми и прочие ... 

Все пак всеки има свободна воля. Ти си имаш правила -> ползвайки ги и бъди щастлива ... НО, за какво все говориш, че някои някъде страдат?! = Ходи там и им дай твоите правила ... 

Ама тя не иска да доказва, че нейните правила са по-добри. Аз казвам, че религията ти НЕ СТРУВА! И днес в православната църква ми пеят за Димитровден, по католическия календар. Направо вземете всички православни да се скриете някъде! 

• Отговори 163
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Благодатта в православната църква няма нищо общо с това да правиш благо на другите.    Мазния вирус го е хванал

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Едно учение или религия е само условно казано за всички. То е пъряоначално насочено към определен регион, време, отговаря на специфични потребности и въпроси, представяйки истината от определен ъгъл.

• Изобщо няма никаква връзка с ДНК. Още в първите редове на Библията се вижда колко различни могат да бъдат двама братя родени от една и съща жена, респективно носещи същите гени. 

• Автор
преди 39 минути, Just a Stranger написа:

Проблемът е, че затворени в черупката на вече достигнатото, си въобразяваме, че знаем и можем много, че то ни е достатъчно, а това убива възможностите за разширение и развитие.

Този проблем лесно се решава: Смирение и покаяние!!! 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

И днес в православната църква ми пеят за Димитровден, по католическия календар.

:) Явно ти си по лунния календар ... :) Няма католически календар!!! 

Цитат

Най-често използваните календари са лунни, слънчеви, лунно-слънчеви, планетарни и условни.

Така наречения условно "православен църковен календар" няма нищо общо с "католическия църковен календар". 

преди 13 минути, dioib написа:

1. По същия начин как ще докажеш, че твоите правила са по-добри?!

2. :) Защо трябва да доказвам?! При мен ползвайки каноните му и ритуалите -> успявам! = Откликва на молитвите ми и прочие ... 

Все пак всеки има свободна воля. Ти си имаш правила -> ползвайки ги и бъди щастлива ... НО, за какво все говориш, че някои някъде страдат?! = Ходи там и им дай твоите правила ... 

Вашите канони, не са Божии канони. Колкото религии са създадени, толкова са и създадените ритуали и канони.

Аз не желая да налагам на никого нищо, само споделям моето лично субективно мнение.

Ако има страдащи хора по света, те имат свободна воля и желания, и могат по желание да ровят в кофите за смет, или да се хванат за работа да работят, а не да просят. 

Ако мислиш, че твоите ритуали и канони имат нещо общо с Бог, спазвай си ги. Аз не мисля, защото не е логично, а на Бог не са му нужни нелогични неща. Празни ритуали, лишени от любов. Наизустени молитви, в които няма капка любов... едва ли ще трогнат Бог. 

Бог е наречен Отец, защото е отец /или родител/ на всички свои творения и всички те са негови деца. И няма нищо по-естествено от това децата да общуват със своя родител. 

преди 20 минути, dioib написа:

Като не знаеш и не можеш нещо, проблемът се решава със смирение и покаяние? И пишеш "лесно" сякаш си го приложил... А дали не е "лесно", защото не е истинско? 

• Автор
преди 14 минути, Just a Stranger написа:

Като не знаеш и не можеш нещо, проблемът се решава със смирение и покаяние? И пишеш "лесно" сякаш си го приложил... А дали не е "лесно", защото не е истинско? 

Да живееш като Бог: Kак французите се отучиха да работят | Бизнес.dir.bg

Да, лесно е!!! 

преди 27 минути, _Aumi_ написа:

Вашите канони, не са Божии канони.

Как ще го докажеш?! :) 

преди 47 минути, dioib написа:

:) Явно ти си по лунния календар ... :) Няма католически календар!!! 

Така наречения условно "православен църковен календар" няма нищо общо с "католическия църковен календар". 

Ще дойда верно да ти спра ракията и да те оставя в абсиненция. Ще ти мине всичко.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 10 минути, dioib написа:

Как ще го докажеш?! :) 

Ако ми покажеш документ лично написан и подписан от Исус с тези канони, тогава ще ти повярвам, че са от Бог, или от сина му, въпреки, че и Исус няма акт за раждане лично подписан и издаден от Бог Отец, доказващ, че е Божий син.😉

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Ако ми покажеш документ лично написан и подписан от Исус с тези канони, тогава ще ти повярвам, че са от Бог, или от сина му, въпреки, че и Исус няма акт за раждане лично подписан и издаден от Бог Отец, доказващ, че е Божий син.😉

Мадам не му обръщайте внимание. Той просто на 5 ракии иска да провокира. Не вярва ама грам в Христос! 

• Автор
преди 9 часа, _Aumi_ написа:

Ако ми покажеш документ лично написан

:offtopic_s:Мирко20 е по документите .... :) 

преди 10 часа, Емил Костов написа:

Ще дойда верно да ти спра ракията и да те оставя в абсиненция. Ще ти мине всичко.

Колко пъти да ти кажа, че нямам ракия и как ще спреш нещо де го няма?! :) 

преди 9 часа, dioib написа:

:offtopic_s:Мирко20 е по документите .... :) 

Колко пъти да ти кажа, че нямам ракия и как ще спреш нещо де го няма?! :) 

Ти ли нямаш ракия. Мен не можеш ме излъга! :)

преди 4 часа, ncl написа:
на 26.10.2022 г. в 7:41, _Aumi_ написа:

И как ще ми докажеш, че Бог има нужда от канони и ритуали?

Каноните и ритуалите са за хората.

а за бог - какво остава?

А иначе - ритуалите и каноните точно 'хората' дето с тях се спомагат да се идентифицират и изфантазират непрекъснато постулират че било в "името на..." - бог, на кауза, на доброто, на щастието, на другите... Те ги "разбират" - и боговете, и каузите и истините, и доброто и любовта... и е важно всеки да си намери мегдан за да го ползва за огледало и да поддържа личните си сугестии.

А историята е показала, че и "моралът и нравите, правилата и каноните, законите и ритуалите" са твърде преходни и изменчиви... и са човешки производни. Сред едни хора - едни, сред други - други. Демек - сред всякакви хора, според тях си.

Има хора - има и бог, има я ламята, дядо коледа, йерархиите и колесниците, идеите и преживяванията, ... Няма човек - няма ги и тия.

Ако го нямаше човека - нямаше и интернета и тоя форум да ги има, нито човешките заблуди с които всеки да си съставя човешката си екзистенциална патеричка.

Никъде сред природата никои други същества не са се поставили като 'специални' сред вселената - защото бог бил направил света, за да ги достави на него, щото да му служили. 

========================

Приказките са за два условни типа хора:

- за едните - те са просто част от израстването, от етапите през които се мкинава, те са условни образи, послания, характерни за "някаква възраст" от развитието и човешките начини в опита да се преодоляват проблемите.

- За другите - приказките са просто истории от някакъв свят, някаква вселена, която някой си харесва за да "живее сред нейната черупка". За същия тип хора - филмите не са просто художествени произведения, а са част от "вселената", даже от "истинската вселена" и е достатъчно да се вживее някой сред иначе напълно измислените и художествено създадени образи от авторите. Но пък тия, за "другите хора, от първия тип" - просто носят опит и послание, история и ехо от преминали и преходни условия и трудности.

Толкова много хора още вярват в "истинския" Дон Хуан, в НЕО, в Люк или Дарт Вейдър, Дон Жуан...  в "единния и абсолютен бог", в особените и специални духовни същества... сред фона на които да си изиграят житейските филми.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Ти ли нямаш ракия.

може би иска да каже, че домашният аллкохолизъм може и без ракия, на други алкохолни дроги, но не може без моабет - я християнски, я духовен, я политически, я комунистически, морален, праведен,... Без моабет, само сред самотата и житейските тегоби става като ИИчата, дето му се явяват през монитора.

преди 21 минути, _ramus_ написа:

а за бог - какво остава?

може би иска да каже, че домашният аллкохолизъм може и без ракия, на други алкохолни дроги, но не може без моабет - я християнски, я духовен, я политически, я комунистически, морален, праведен,... Без моабет, само сред самотата и житейските тегоби става като ИИчата, дето му се явяват през монитора.

Ще го дера аз него ама да видим кога :)

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Ще го дера аз него ама да видим кога

Как ти се занимава... не знам. Какво има да му одереш - на тоя човечец. Тя драмата и без това е толкова очевидна - с часовете през които пише, сес завалянията и прекъсванията на изреченията, с разхвърляния и накъсан израз...  дори делириумите си личат.

Какво има да му "дереш", не знам... и като си се зачоплил с глупостите му, в които и той е изгубен някъде сред лутанията си... и остават тук само актьорските напъни...

току-що, _ramus_ написа:

Как ти се занимава... не знам. Какво има да му одереш - на тоя човечец. Тя драмата и без това е толкова очевидна. 

Не, че ми се занимава с него. Той ми е ясен. Проблемът е, че има лековерни хора и ще вземе да му повярват. Дори и форум, всеки трябва да се научи да поема отговорност за написаното. 

преди 6 минути, Емил Костов написа:

Проблемът е, че има лековерни хора и ще вземе да му повярват.

това са оправдания. Нито на лековерните някога ще повлияеш, нито ще го накараш тоя да "носи отговорност" за думите си.

Каква отговорност би носил един алкохолик, наркоман или друг зависим, дори в условия на строгост и законово основание да се носи тя??? Отгоре на всичко - "отговорност", ама както я разбираш ти..

Щото с него са свършили безотговорните писачи сред калдата ли? Я виж целия раздел... пък и останалото сред другите раздели.

Цялата привлекателност на форуми като калдата е, че никой не носи отговорност за глупостите които си плямпа. Именно това тежи - извън виртуала и кара толкова челяд да се стискат отвътре. Пък тук - сами вкъщи, сред анонимността на виртуала - ихаааа, айде на воля да се изживеят всеки на неговия си филм и сред любимия си "героичен образ".

преди 3 минути, _ramus_ написа:

това са оправдания. Нито на лековерните някога ще повлияеш, нито ще го накараш тоя да "носи отговорност" за думите си. Отгоре на всичко - "отговорност", ама както я разбираш ти..

Щото с него са свършили безотговорните писачи сред калдата ли? Я виж целия раздел... пък и останалото сред другите раздели.

Цялата привлекателност на форуми като калдата е, че никой не носи отговорност за глупостите които си плямпа. Именно това тежи - извън виртуала и кара толкова челяд да се стискат отвътре. Пък тук - сами вкъщи, сред анонимността на виртуала - ихаааа, айде на воля да се изживеят всеки на неговия си филм и сред любимия си "героичен образ".

Аз нося отговорност за написаното от мен. Колкото и да не ти се вярва. 

току-що, Емил Костов написа:

Аз нося отговорност за написаното от мен. Колкото и да не ти се вярва.

може да е така, може да е само да вярваш че е така. Не споря, но да искаш от някой друг да е като теб - защото "така трябвало", е наивизъм, особено в условия на виртуален публичен форум.

преди 2 минути, _ramus_ написа:

може да е така, може да е само да вярваш че е така. Не споря, но да искаш от някой друг да е като теб - защото "така трябвало", е наивизъм, особено в условия на виртуален публичен форум.

След като над 90% от хората си мислят, че всичко което се случва в интернет е РЕАЛНО, човек трябва да внимава какво пише и говори. Това разбира се е мое мнение и виждане, но винаги мога да го докажа и покажа на всеки. А господинът трябва много да внимава с религията, след като там всичко не е наред с главата.

преди 42 минути, _ramus_ написа:

Има хора - има и бог, има я ламята, дядо коледа, йерархиите и колесниците, идеите и преживяванията, ... Няма човек - няма ги и тия.

Вярвам, че има Бог, дори и да няма хора.

преди 27 минути, ncl написа:

Вярвам, че има Бог, дори и да няма хора.

Добре. Едни вярват в едно - други, в друг, в друго... Не виждам проблем.

Преди два дни имаше публикация за една самотна майка от пловдивско село - родила сина си сама, след вече преживяно такова "раждане" със смърт преди години. След като го родила сама, сама го възпитава. Кръстила го БУДА, докато тя била "Христос". Тя е убедена, че дори било проблем детето да се регистрира с ЕГН, защото това била 'дяволска система' и то не било от този свят...

Детето вече е на три години.... Същата е регистрирана в психодиспансиер, вече е била на медикаменти. Но важното е, че "също вярва" сред това, сред което си живее. И няма на света фактор, който да сломи нейната 'воля' да си прави свой свят, за да избяга от действителността.

Едни вярват че са Наполеон, други - че са вселенски пришълци, трети - че земята е плоска, а вселената я е направил бог... Тук сред форума какви ли не са се изредили и какви е нямало или няма и сега - един е будист, втори - духовен наставник, съветник, проповедник, трети - просветлен, четвърта - гласовете отвътре й били от нейното ДНК и я свързвали със вселената... и т.н. НЕ ТОВА Е ПРОБЛЕМА...

Проблемът идва когато вярването дойде "вповече" и вземе приоритет пред света, където същия "автор на вярвания" е сред действителна екзистенция. Дозата е проблема - както е сред всичко друго.

Проблемите идват когато "другия спира да има значение' освен дали вярва или не вярва, дали излъчва сигнали против вярата на някого...

ДОЗАТА Е ПРОБЛЕМЪТ - защото за няколкото тук автори на никове - те са сред форума само за да са глашатаи на вярванията си. Нищо друго няма... за нищо друго не става въпрос, нищо и никой не ги интересува, освен ползите си. Нищо нямало значение, другите, другото - било несериозни, не можело да се пишат сериозни работи, щото други би били използвали, осмивали, иронизирали, атакували... Даже и на "войни", на лагери, на игри на защитавания се играе и се вживяват - точно както са били на възрастта на шестокласници.

Дозата е проблемът - защото мизерията стига до това, че в опит да се вкопчиш по-силно сред личната си приказка, всичко и всички останали вече спират да имат значение, знанието, опитът, понятията, - спират да имат значение, освен да са ползвани за личната цел. Отгоре на всичкото - и лицемерията в театъра - кой колко бил загрижен, кой колко бил "за другите", ама такова или онакова Его, такава или онакава думичка... за кауза някаква си - кой сред каквото се е вживява...

Дозата е проблемът, а не вярванията. НЕ религиите са проблемът - Вярващите са носители и генератори на проблемите, а не религията сред която се идентифицират.

=====================

Нас многото хора не ни свързват вече РЕЛИГИИТЕ, нито ВЯРВАНИЯТА. Общото между всички нас е екзистенцията, която е отвъд вярванията и религиите.

Само на такова общо може да се води пълноценно общуване, защото в тази думичка коренът и семантиката е на корена "ОБЩ"(уване).

Форумът се превръща в говорилня на лични вярвания на всеки, защото това му помага да преживее проблемни конфликти сред действителната си екзистенция. И колкото повече са му оспорени вярванията, толкова повече се вкопчва в тях и се устремява инстинктивно да ги брани, да ги доказва, да ги утвърждава... защото там намира покой, утеха, сила, опора и сигурност.

И се стига до лицемерието - да се ползват 'другите", само като фон на който да се играят личните театри, докато иначе се тръби за "каузи, за добро, за помагане, за, спасяване, за вселената"... И от техният театър, образите някак си стават 'вселената им'.

Всред тази, и такава, вселена - няма място за друг, освен за фантазния си автор - всичко останало е само част от мизансцена, сценария и игрите на преживявания. И това самотно избрано, но нарисувано удобно "място" е най-самотното сред вселената. И няма как никой и нищо да бъде завлечено там - нито животът, нито вселената, нито света, нито другите - защото тия ги има и далеч отвъд личната фантазна черупка на всеки дето си я "вярва".

=============

преди 5 минути, ncl написа:

Да се обобщава така не ми се струва правилно.

добре, аз също съм съгласен с това, но вие така и няма да прочетете останалото...

Така или иначе - за целите на изказа, условно и относително - все се налага да правя някакви обобщения. Всеки средноиинтелигентен човек би трябвало да разбира това, защото на вас също ви се налага да обобщавате и го правите непрекъснато. Това е заради изказа и за мен тия обобщения не са истини, нито са вселенски закони... и аз не съм техен говорител и не ги вярвам.

Но защо да е толкова важно да изразите несъгласието и отношението си към нещата които пиша? Нима това е единственото което отразявате като минавате главно на първите няколко изречения - при това диагонал и отгоре-отгоре... ?

Невярващите не играят ли и те игрички?! Всеки гледа от неговата си камбанария. Иначе е лесно. Общуваш с хора, които са на твоето ниво и готово.

преди 5 часа, ncl написа:

Каноните и ритуалите са за хората.

Измислени от хората за хората. А името Божие се използва с различни цели. Най-вече с цел изгода за властимащите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.